'Een op de tien in West-Europa verkochte computers was een netbook'

In het vierde kwartaal van 2008 zorgde de groei van netbook-verkopen ervoor dat de computerverkopen in West-Europa geen daling vertoonde. De kleine laptops maakten een tiende deel uit van de totale computerverkopen in West-Europa.

Mede door sterke omzetten in het kerstseizoen zijn er in het laatste kwartaal van vorig jaar 2,5 miljoen netbooks verkocht. In totaal zijn er 20,1 miljoen computersystemen verkocht: 12,1 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Worden netbooks echter buiten beschouwing gelaten, dan is er sprake van een daling, en zelfs met de netbooks meegerekend lag de groei tijdens het laatste kwartaal lager dan de groei over het hele jaar, die 17,2 procent bedroeg. De cijfers blijken uit een onderzoek over pc-verkopen van Gartner.

Asus wist het meest te profiteren van de netbook-verkopen in Europa. De Taiwanese fabrikant zag 1,49 miljoen stuks van zijn Eee PC-modellen over de toonbank gaan, terwijl er in het vierde kwartaal van 2007 513.000 exemplaren werden verkocht. Het marktaandeel van Asus op de Europese notebookmarkt steeg daarmee van 2,9 procent tot 7,4 procent.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-02-2009 • 16:43

26 Linkedin

Reacties (26)

Wijzig sortering
Anoniem: 261542
3 februari 2009 16:56
qua aantallen een mooie prestatie 10%. maar qua omzet zal het misschien 1% zijn? en de winstmarge op het apparaat zal ook klein zijn want de concurrentie in het netbook segment neemt nogal toe de laatste tijd.

dan is het logisch dat apple zich niet aan de netbook waagt. apple verkoopt namelijk minder absolute aantallen maar wel in een mooi marktsegment (meer luxe computers) en met een mooie marge.

welbeschouwd eigenlijk een tegenovergestelde markt van de netbooks dus, op die manier bekeken is het ook wel logisch dat apple (nog?) niet netbooks levert.
Lijkt me ook logisch inderdaad. Apple wil natuurlijk ook het image behouden van een luxe product. Cashen met een netbook variant is dan een korte termijn visie, want het zou het imago nog wel eens kunnen schaden. Dat het OS ook als traag wordt ervaren etc.
Al lijkt me dat je het nog wel fatsoenlijk moet kunnen draaien op een Atom330 bijvoorbeeld. Het iig inderdaad niet onderdeel van het luxere marktsegment.
dan is het logisch dat apple zich niet aan de netbook waagt. apple verkoopt namelijk minder absolute aantallen maar wel in een mooi marktsegment (meer luxe computers) en met een mooie marge.
Zo kan je natuurlijk alles verklaren. Maar ze bevinden zich wel op de muziek/telefoon markt met hun iPod/iPhone series, en hier zijn ze toch echt grote spelers. Apple zal met de tijd wel volgen en komen met een netbook-model.
Het rare is dat ik ze alleen volop in de winkels heb gezien, maar er nog nooit iemand mee heb zien werken! En dan kijk ik niet alleen naar mijn kennissenkring, maar ook gewoon op straat, in de trein, op conferenties, op TV, etc etc...

Het lijkt wel of ze na de verkoop in een zwart gat verdwijnen....

Wat ik wél merk, is dat kleinere laptops populairder zijn geworden. Vooral voor conferenties, vergaderingen e.d. heeft de draagbaarheid natuurlijk veel voordelen, terwijl ook de kleinere modellen verschrikkelijk krachtig kunnen zijn.

edit: Pardon? Hoe kun je iets verkeerd doen aan een observatie??

[Reactie gewijzigd door AHBdV op 3 februari 2009 22:06]

dan doe je toch wat verkeerd..
ik heb em namelijk gekocht *nadat* ik er mensen daadwerkelijk mee heb zien werken. (namelijk in Pro/E, het 3d pakket dat bij de studie gebruikt word)
toen was voor mij de deal rond, dat ik op n laptop van (toen nog) 350 euro de benodigde software zo kon draaien, ipv op de laptop van "van 1400 voor 850 euro" die de TU aanbied..
Leuk te horen dat er ook nog mensen zijn die de netbook niet afbreken alsof je er niets op kan doen. :)
Alle progamma's die ik nodig heb voor school, kunnen perfect op de netbook waar ik op dit moment dit bericht typ. Het is ook extreem handig in de bus en trein van school naar huis i.p.v. zo'n lompe bakbeest van een game-laptop.

Dat je er nou eenmaal niet de beste grafische prestaties uit kan halen, weet je op het moment dat je hem koop
En als je dan nog voor de Asus N10J gaat (zie review op mijn profiel), heb je er nog eens een grafisch monstertje bij. 3D Max & Blender draaien hier ook perfect op dat ding!
Interessanter is hoe het zit met de tweedehandsverkoop van de netbooks...

volgens mij wil het gros er binnen enkele weken weer vanaf, als ik de verschillende tweedehands-sites zie.
impuls aankopen zijn ook aankopen :)

Misschien is het een teken dat deze markt sneller dan de normale markt verzadigd zal raken maar naast mensen die het toch niets vonden zijn er ook veel mensen (ikkie) die als ie kapot zou gaan meteen een nieuwe gaan halen.
Daar hebben jullie allebei gelijk in denk ik.

Veel mensen die doen de netbook als een impuls aankoop en denken hiermee een volwaardige computer te hebben waar ze zo goed als alles op kunnen. Snel, makkelijk en klein.

Maar vaak komen ze er dan achter dat een netbook niet zo is als dat ze gehoopt hadden.
Te klein beeld, te langzaam en opslag zijn hier vaak de boosdoener.

En ja, dan komen ze alweer snel op de tweedehands websites te staan.
Weet je wat het volgens mij is. Die dingen krijgen je te pas en te onpas kado bij echt van alles. Nieuw telefoonabonnement, internetabonnement, auto, ziekenfonds. Ik heb er zelf één gekregen bij de verlenging van mijn internetabonnement.

Als ik er nu nog één krijg gaat die zonder hem uit te pakken regelrecht het internet op. Voor een paar honderd euro mag iemand hem hebben en ik heb mijn internet- of telefoonabonnement een half jaar voor nop. Denk dus dat de belangrijkste reden is dat niet iedereen er één wilt hebben, maar je ze wel bij van alles kado krijgt.
Anoniem: 247379
@maximus13 februari 2009 17:08
Maar vaak komen ze er dan achter dat een netbook niet zo is als dat ze gehoopt hadden.
Te klein beeld, te langzaam en opslag zijn hier vaak de boosdoener.
Ik kan me ook voorstellen dat mensen die een Linux-netbook kopen daar toch minder mee overweg kunnen dan verwacht, en uiteindelijk toch weer voor XP gaan.
Wat wel grappig is dat bijna niemand blijft bij het besturingssysteem wat erbij wordt geleverd. Ik hoor van veel mensen die er een met linux kopen toch weer naar xp willen. En juist de mensen die er een met windows hebben er weer linux op gooien. Zo heb ik zelf ook op mijn eee901, die alleen met windows verkrijgbaar is, linux gezet.
De Eee 901 is met Linux te krijgen...maar moeilijk (ikzelf heb er toch zo 1 op de kop kunnen tikken). Waarschijnlijk is de Linux-versie zo moeilijk te verkrijgen omdat de Windows-versie *geen* voordelen heeft:
* kleinere SSD
* duurder
* verouderd OS (XP)
* virusscanner nodig (wat met de beperkte resources niet zo interessant is)

[Reactie gewijzigd door ejabberd op 3 februari 2009 20:19]

linux, ja en nee, ik kies zelf bewust voor XP, omdat ik n grote hoeveelheid windows-specifieke software draai (die ook niet goed wil onder wine)

netbook te langzaam.. alleen voor gamen, en misschien voor films die (veel) groter zijn dan het scherm..

en scherm te klein, ja.. n aantal programma's "vereisen" wel de *x768 hoogte, waardoor het scherm met 600 hoog dus eigenlijk net te klein is. (resolutietechnisch)
10" is voor n klein laptopje meer dan genoeg, maar 1280x768 oid, of wat vierkanter, was n fijnere resolutie geweest.

achteraf heb ik misschien n lichte twijfel, maar geen spijt bij mn aankoop van mn netbook :)

en voor het gamen heb ik gewoon n dikke desktop bak, netbook is puur voor gebruik tijdens college, in de trein, etc, en zit dan ook standaard gewoon in mn rugzak.
Inderdaad zo traag zijn netbooks niet, iig niet voor de applicaties waar zon apparaat voor bedoeld is... Ik draai de W7 beta en die loopt als een klok voor zon klein apparaatje. Je koopt zon ding niet om te gamen of HD content te kijken. Je koopt zon ding voor portability, office, internet, voip/msn. Je hebt iets meer geduld nodig dan bij een core2quad natuurlijk maar het reageert best goed allemaal.

[Reactie gewijzigd door alexvkan op 3 februari 2009 19:15]

Dat is misschien voor NL zo, maar bijv. Japan en Korea is het een ander verhaal.
Die gebruiken zo'n netbook het liefst voor alles. Je moet hier in Korea niet raar staan kijken wanneer ze naast je in een chicken bar een filmpje zitten te kijken op een netbook.

De gemiddelde student heeft hier volgens mij ook geen desktop op zijn kamer staan. Aan de andere kant is er op bijna elke hoek van de straat wel een PC Bang, waar je kunt internetten en gamen.
2,5 miljoen van totaal 20 miljoen is volgens mij meer 1 op 8 hoor...
@MikeyMan, er worden dus ook zeer veel van die dingen verkocht, dus dat er aardig wat weer 2e hands aangeboden wordt zegt nog niks over of dat nou om 1% of 50% van de gevallen gaat (ik denk eerder dichterbij die 1 dan bij die 50).
Anoniem: 252178
3 februari 2009 17:04
Easy Peasy, formerly known as Ubuntu-eee, is de MAX voor netbooks. Intuïtief, snel, mooi. :)

http://www.geteasypeasy.com

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 252178 op 3 februari 2009 17:08]

Overzicht van de meeste netbooks. Lang niet compleet, maar iig vrij overzichtelijk.
Op de 2e hands markt zullen relatief veel netbooks worden verkocht die ' gratis' zijn verkregen bij een van de vele telecom acties.

Dat er mensen zijn die downgraden naar XP verbaast mij. Wellicht gaat er er meer om dat men dit ' kan' want functioneel gezien ga je er met XP op achteruit.

Met de recente prijsdaling van de A1 vond ik het een goed moment deze aan te schaffen.
De Linpus distro is snel, eenvoudig en redelijk compleet voor dit type PC. Het apparaat werkt als een tierelier, heb er veel plezier van. Vooral omdat deze extra PC het eenvoudig maakt met meerdere mensen thuis te kunnen internetten. Voor de gemiddelde scholier is dit perfect voor studie en vrije tijd.
Anoniem: 288971
3 februari 2009 21:38
Het is zaak om voor aanschaf even goed na te denken over het beoogde gebruik van het ding. Een paar keer per dag even wat eigen zaken afhandelen met de netbook en de rest van de tijd op de werkstations van de klanten. Prettig is dat de A1 snel uit standby komt. Via mijn telefoon heb ik toegang tot internet, zodat de eigen zaken niet via de infra van de klant gaan.

Ubuntu met Ubuntu Netbook Remix werkt prima. Weinig sexy misschien, maar wel precies passend bij het werk dat ik er mee doe. Het kost mensen misschien even tijd om zich te realiseren dat de meeste laptops qua specs veel zwaarder zijn dan waarvoor ze worden gebruikt.

Linux is in mijn omgeving voor de gemiddelde zakelijke gebruikers van laptops een brug te ver. Ze gebruiken computers puur als hulpmiddel en dat moet bij voorkeur een bekend hulpmiddel zijn. Aardig om te zien is dat veel mensen belangstellend naar de laptop staan te kijken en pas na een tijdje doorhebben dat er geen Windows op draait.
Anoniem: 260495
3 februari 2009 23:10
Nou, ik heb 1/4 jaar geleden 2 netbooks gekocht (NC10) als 10+ jarig Mac gebruiker; een voor ma en een voor de fun...

Ze voldoen uitstekend, ik vind hem zelfs tig keer beter dan mijn werk Lenovo R61..., doet bijna alles beter: externe display aansturing, helderheid, batterijduur, etc. etc. Mag aan mij liggen, beter gezegd mijn IT-afdeling, maar de Lenovo is bagger (1/3 van de tijd werkt het toetsenbord niet bij/na het opstarten b.v.)
Ik zit bij een ICT afdeling, en die Lenovo is idd bagger. :Y

Ik heb een HP Mini, die wil ik gebruiken als image tank tijdens de vakantie. En tijdens DnD stop ik hem vol met PDFjes, handiger dan tig extra boeken meesjouwen waar ik nauwelijks in kijk.
heb nu een samsung nc10 met windows mobile 7
draait als een zonnetje.

je koopt hem met xp en dan een beetje tweaken natuurlijk
ga hem gebruiken omdat ik veel met een laptop op stap moet en dit veel fijner dragen is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee