'Asus in gesprek met Toshiba over samenvoegen notebook-divisies'

Asus wil de derde positie op de wereldwijde notebookmarkt innemen en denkt aan overnames om dat doel te bereiken. Het Taiwanese bedrijf zou in gesprek zijn met het Japanse Toshiba om diens notebookdivisie over te nemen.

Dat Asus de notebookdivisie van Toshiba op het oog heeft, maakt Digitimes op uit een bericht in de Taiwanese krant Commercial Times, waarin Jonney Shih, voorzitter van de raad van bestuur bij Asus, uitlatingen in die richting doet. Shih zou gezegd hebben dat er gesprekken zijn geweest tussen Asus en Toshiba, maar dat de twee partijen nog geen overeenstemming hebben bereikt. Het is niet duidelijk of het in die gesprekken om een overname of om een fusie van de notebook-divisies is gegaan.

Het doel van Asus is om in 2011 de derde plek op de wereldwijde notebookmarkt in te nemen. Die plek wordt nu ingenomen door Dell, dat zijn tweede plek vorige maand verloor aan Acer. Toshiba neemt de vijfde positie in op de notebookmarkt. Asus staat lager op de ranglijst maar het bedrijf heeft als voordeel dat het van oorsprong een odf is die voor andere bedrijven produceert en die de overstap naar oem heeft gemaakt. Vooral met zijn Eee PC-lijn van netbooks heeft Asus de afgelopen jaren bekendheid op de notebookmarkt gekregen.


Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-11-2009 • 14:44

26 Linkedin

Reacties (26)

26
26
11
0
0
15
Wijzig sortering
Hopelijk gaat de kwalitieit van Toshiba dan wat omhoog. Vroeger was het echt hét merk zo'n beetje, maar kwalitatief stelt het de laatste jaren toch stevig teleur. Verbaast me dat ze dan toch nog een vijfde positie hebben op dit moment.

Vraag me alleen af of de diverse mededingingsautoriteiten er wel toestemming voor gaan geven, word toch wel een erg grote combinatie op deze manier.
Toshiba is al een goed merk. Altijd een toshiba gehad, goeie ondersteuning en upgradability. ASUS is niet bepaald upgradable in de meeste gevallen. Bijvoorbeeld maar max 4 GB ondersteuning door notebook motherboard.

Denk inderdaad wel als deze 2 hun krachten combineren dat er veel goeds uit kan komen. Vind wel dat de driver ondersteuning vanuit Toshiba beter kan. ASUS heeft dat weer prima geregeld.
Ik weet niet wat jij onder goede ondersteuning en upgradability verstaat maar ik denk dat Toshiba juist niet aan die termen voldoet.

Toshiba zit namelijk in de lijst met fabrikanten die 1 jaar garantie geeft op hun laptops terwijl Samsung, Asus, Sony en MSI de fabrikanten zijn die 2 jaar garantie geven op hun laptops dus die ondersteuning zit daar al niet goed.

En met upgradability heb ik ook geen goede ervaring met Toshiba, ik wilde 2GB SODIMM bijprikken in een Toshiba laptop maar dat werkte niet, zelfs 2 A merk SODIMM's van 1GB werkten niet.

De meegeleverde 1 GB van Toshiba samen met een ander 1GB werkten weer wel.

Sorry hoor maar dat vind ik dus echt niks.
Onzin. Samsung, Asus en MSI geven alleen 2 jaar garantie op hun duurdere modellen van ~€800+. Goedkopere laptops van hen hebben net zo goed gewoon 1 jaar garantie.

Wat upgradability betreft is die bij praktisch iedere laptop distributeur hetzelfde, want de onderdelen van die laptops komen toch grotendeels bij dezelfde fabrikant vandaan. Wellicht had jij 2x pech met verkeerde combinaties.

edit:
zin wat anders geformuleerd

[Reactie gewijzigd door ThomasAH op 16 november 2009 17:08]

Dat is niet waar. Dat is alleeen bij de custom modellen die de grotere distri`s laten samenstellen. Dan kan de distri er voor kiezen om een lagere prijs te verkrijgen door bijvoorbeeld te bezuinigen op de garantie.
behalve dat ze erg vaak een custom mobo met een custom bios gebruiken die je custom placed RAM niet door de custom post heen krijgt.
P.S. neem gewoon een dell, daar staat in de voorwaarden dat je altijd recht hebt op 2 jaar garantie...
Toshiba geeft 1 jaar Pickup and Return garantie en daarnaast is het volgens de europese handels wet verplicht een totale garantie te hebben van 2 jaar. Dus ook Toshiba heeft naast de Pickup & Return gewoon nog een jaar garantie erbij.

Dat jij nieuwe geheugen er niet bij in kon prikken heeft waarschijnlijk te maken dat je het verkeerde latentie type geheugen gebruikt. Want tot nu toe heb ik al mijn Toshiba laptops nog prima kunnen upgraden.
Toshiba heeft niets met het Europees consumentenrecht te maken, daarvoor moet je bij je leverancier zijn, niet bij Toshiba. En als je als bedrijf diezelfde laptop aanschaft heb je ook geen consumentenrechten, dus heb je dan toch echt maar één jaar bij Toshiba.
Die meening deel ik dus totaal niet. Mijn laptop heeft 1 jaar pick up and return garantie. En deze regeling is er 'Toshiba laptops hebben standaard 1, 2 of 3 jaar pickup & return; afhankelijk van het model.' Daarnaast heb ik nog gewoon 1 jaar garantie. Dus totaal gewoon 2 jaar.

Daarbij heb ik 3 laptops gehad, een Toshiba met 133mhz cpu van vroeger :P en een beetje vermoeide accu maar die werkt nog steeds! Daarna een Acer gehad, wat een boutmerk, overhitte met games en de schermschanieren zijn kapot wat er voor gezorgd heeft dat hij met ducktape aan elkaar hangt. En daarna begaf de voeding het ook, net buiten de garantie uiteraard. Daarnaast kon je het geheugen niet uitbereiden zonder random chrashes. (zelfde type geheugen van hunzelf) en beide deden het solo wel goed.

Mijn laatst gekochte laptop en tevens mijn huidige is een toshiba uit de a300 serie en bevalt echt prima. Normaal stellen notebook speakers niks voor, maar hier zitten mini harman/kardon speakers is met enorm goede kwaliteit. Tevens was hij het goedkoopste in vergelijking met andere merk laptops met gelijkwaardige en zelfs slechtere setups.
Standaard staat er Windows Vista op, maar ze hebben speciaal voor de notebook (die end of life is) nog een driver pakket gemaakt voor windows 7. (zowel voor de 32bit versie als de 64bit. en nee de vista drivers werkten niet allemaal op 7)

Verder ziet hij er luxe en strak uit en heb ik totaal geen problemen met dit ding gehad. In tegenstelling tot Acer bijv. Tevens hoor ik uit een bron dat toshiba laptops helemaal niet vaak terug komen met RMA in vergelijking met andere merken.

Ofwel ik kan mij totaal niet vinden wat er boven gezegd word. Mijn mening is dat Toshiba zelfs tot de betere merken voor laptops hoort.

Edit: Daarnaast hebben mijn ouders en vrienden slechte ervaringen met Asus laptops, en aangezien ik de helpdesk ben heb ik ook een hekel aan Asus en ben ik hier ook geen voorstander van :p

[Reactie gewijzigd door Vesper64 op 17 november 2009 03:12]

Mwoa, het zijn absoluut niet de twee grootste spelers op de markt. Ik ben benieuwd, als deze twee hun krachten op de juiste manier bundelen moet ze wel iets interessants op de markt kunnen zetten. Als ze Toshiba als merknaam opgeven en alles onder ASUS verschijnt is het wel zo'n beetje het definitieve einde van Toshiba als merk in personal computer land volgens mij...
Anoniem: 236509
16 november 2009 15:20
Voor mij geen Toshiba van nu meer. Qua afwerking , design en kwaliteit viel het tegen vergeleken met IBM/Lenovo thinkpad serie van toen en nu. Ik vraag me toch af wat er toen misgegaan is met Toshiba.
Ik heb hier een m400 van toshiba maar dat is echt een zeer sloom systeem ondanks de zeer snelle componenten. Echt een flop dus, hoge specs, maar lage performance (dramatisch) en dat kost dan toch 1600 euro nieuw. Met 1 jaar garantie. Nee dan toch liever Asus.
Toshiba is de laatste jaren het flopmerk...eens een tecra 9000 gehad, die maar liefst 3x kapot gegaan is en bij onderzoek op internet las ik dat de betreffende kwaal wel heel vaak voorkwam. De laatste keer was buiten de garantie, dus ja, een reparatie van E800,- schudt je niet zomaar uit je mouw...en dat voor het duurste type uit hun lijn.

Ik denk dat Asus (één van de beter laptopmerken imo) hier zichzelf mee omlaag haalt, dus vanwaar deze keuze? Kostenbesparing?

Reden om vanaf heden ook met een scherp oog naar Asus te kijken dus... :)
Tja, productiefouten (lees: designfouten) komen helaas bij de meeste laptop producenten wel eens voor. Ik heb een Dell gehad waarvan het toetsenbord er om de haverklap mee kapte (kon je alleen weer aan de praat krijgen door er met een gebalde vuist hard op te slaan, niet bevordelijk voor de rest van het systeem). Dit probleem kreeg iedereen bij ons bedrijf met dezelfde laptop op den duur. Ik heb een Acer gehad die continue te warm werd (onder heavy load) en er dan mee kapte. Was ook geen op zichzelf staand geval, kwestie van slecht ontwerp. De standaard notebook die toen op school gebruikt werd was een Fujitsu geloof ik, en die had audioproblemen bij meer dan de helft van de leerlingen. Ik heb nu een Asus. Nooit problemen mee gehad, maar dat komt vooral omdat ie op dit moment ergens in een hoekje stof ligt te happen waarschijnlijk.

Als er tegenwoordig iemand nog aan mij vraagt wat een goed notebook merk is zeg ik dat ze het zelf maar uit moeten zoeken. Specs kan ik wel bij helpen, maar bouwkwaliteit blijft toch altijd een beetje een gok, zeker met de nieuwste modellen. En dat risico wil ik niet nemen voor ze. Het vervelende aan notebooks is dat er weliswaar garantie op zit, maar dat het risico op fouten soms in het design zelf zit. En daar doe je dus weinig aan als je hem eenmaal in je bezit hebt.

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door Qualian op 16 november 2009 16:02]

Ik heb nu sinds een paar maaden een Tecra. Tot nu toe nog geen problemen mee gehad. Fijne accu ook. Qua design is het niet echt speciaal. Gewoon "gewoon" zeg maar.
Anders hier al 2.5 jaar een toshiba A200 en na al die tijd is de batterij nog 100 procent en nog nooit problemen gehad met de laptop. Krassen zijn er ook niet terug te vinden en de schermscharnieren gaan nog perfect. Misschien heb ik geluk, maar goed...
Hier zit inmiddels de hele familie aan de toshiba notebook.. en heb maar 1 woord over voor de toshiba notebooks.. Geweldig!!.. serieus nooit problemen mee.. enkel 1 probleempje bij m'n nu 3 jaar oude notebook.. 1 van de luidsprekers heeft het begeven..
Grappig dat iedere reactie gaat over persoonlijke ervaringen met Toshiba notebooks. De een vindt het bagger, de ander super. Eigenlijk hebben zo'n reacties weinig waarde, aangezien iedereen vasthoudt aan zijn eigen ervaringen en deze veralgemeent. Zo zijn er ook mensen die uiterst tevreden zijn met Acer-laptops en anderen die niet te spreken zijn over hun Lenovo Thinkpad.

Wat Toshiba notebooks betreft, vind ik ze hun glimmend flashy design spuuglelijk, maar ik weet dat smaken verschillen ;)
Erg wisselende ervaringen met Toshiba hier dus....:)
Anyway, ik zou het jammer vinden, puur op het gegeven dat het nu twee erg verschillende fabrikanten zijn met een eigen kijk op zaken. Dit geldt zeker voor Toshiba. Het zou jammer zijn wanneer deze twee zouden verdwijnen en er een wat generaler merk voor in de plaats zou komen. Zelf ik ik het liefst de keus uit producten zie zo veel mogelijk verschillen. Weliswaar is een duidelijke keuze voor een niche niet altijd interessant in commercieel opzicht, maar het is toch leuk voor de consument dat 'het er is'.
Ben zelf ook bekend met de Toshiba notebooks. Prima dingen! Een vriend van mee heeft er eentje van ASUS... en die is naar mijn weten ook zeer tevreden. Ben benieuwd wat het gaat opleveren aan innovatie. Zou geen goed nieuws zijn voor Dell.. Straks moeten ze alweer een plekje inleveren. Maar ja, ik heb zelf liever een Toshiba/ASUS dan een Dell.. Dell en Acer zijn in mijn ogen niet uniek, echt iets van: Die heeft bijna iedereen. Dus als beide Toshiba en ASUS met leuke modellen komen kan dat heel interessant zijn voor laptopland.
Mijn Asus van 6jaar oud loopt nog als een trein onder XP (ok, geef het toe, heeft me toen 1400euro gekost). De batterij is wel wat ouder geworden, maar zelfs hier loopt hij nog steeds goed genoeg (een afname van 20%). Ik zie deze fusie/overname dan ook als iets heel positiefs (behalve dat er dan minder concurrentie is, wat niet per se hogere prijzen betekent, maar je weet het natuurlijk nooit). Enige nadeel van Asus is wel ondersteuning, met name wat je er allemaal verder kan upgraden. Dat ben ik nu aan het overwegen om windows 7 te draaien, en informatie is daar niet voor te vinden. Asus website is ook niet een plezier om mee te werken. Misschien dat een fusie/overname daar wel wat aan kan veranderen, hoewel ik dat niet echt snel zie gebeuren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee