Gartner: netbooks houden pc-markt overeind

In het derde kwartaal van dit jaar zijn 80,6 miljoen desktops, servers en laptops verkocht. Dat is vijftien procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze groei is vooral te danken aan het netbooksegment, aldus marktvorser Gartner.

Netbook op hand (klein)Het netbookdeel van de markt is sterk gegroeid in met name Europa, het Midden-Oosten en Afrika, aldus Gartner-analist Mika Kitagawa. In Noord-Amerika daarentegen was vanwege de economische problemen meer interesse in gewone notebooks met een prijskaartje tot 500 dollar. Volgens Kitagawa is het nog te vroeg om te zeggen of de mininotebook een eigen, nieuwe markt heeft aangeboord, of delen van de markt voor goedkope laptops heeft afgesnoept.

Zowel Asus als Acer hebben snel gehandeld met betrekking tot het netbooksegment, en dat is terug te zien in hun cijfers over het afgelopen kwartaal. Hoewel vrijwel alle grote pc-aanbieders inmiddels hun eigen variant van de subnotebook verkopen, zal het voor hen moeilijk zijn om Asus en Acer binnen dit marktsegment bij te houden, verwacht Kitagawa.

Ondanks de economische crisis zijn er in het derde kwartaal van 2008 vijftien procent meer pc's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar: respectievelijk 80,6 miljoen tegen 70,0 miljoen. De grootste verkoper was HP, dat in zijn eentje goed was voor 18,4 procent van de markt, met in totaal 14,8 miljoen stuks. Dell is op plek twee te vinden met bijna 11 miljoen verkochte pc's, goed voor een marktaandeel van 13,6 procent. Op plek drie staat Acer met ruim 10 miljoen verkochte pc's. Het bedrijf was daarmee goed voor 12,5 procent van de markt.

BedrijfVerkopen Q3'08Marktaandeel Q3'08Verkopen Q3'07Marktaandeel Q3'07Groei
HP14,818,4%12,818,3%15,1%
Dell11,013,6%9,914,1%11,6%
Acer10,012,5%6,89,7%47,3%
Lenovo5,97,3%5,47,8%8,1%
Toshiba3,74,6%2,94,2%25,8%
Overige35,243,732,245,9%9,4%
Totaal80,6100,0%70,0100,0%15,0%
Wereldwijde verkopen van desktops, servers en laptops. | Verkopen in miljoenen stuks.

In Europa, het Midden-Oosten en Afrika zijn in het derde kwartaal van dit jaar 28,8 miljoen desktops, servers en laptops verkocht: een groei van iets meer dan een kwart ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het waren met name de verkopers van netbooks die het goed deden, en dat zorgde ervoor dat HP, dat tot op heden koploper was, door Acer van zijn eerste plek is gestoten. Dankzij verkoopafspraken met verschillende telecombedrijven bracht het bedrijf vele netbooks op de markt. Acer was goed voor een marktaandeel van 20,6 procent, HP moest het doen met 18,7 procent.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

16-10-2008 • 14:40

24 Linkedin

Reacties (24)

24
23
3
1
0
0
Wijzig sortering
Wat ik mis in het plaatje is Apple. Even het onderzoek erbij gepakt: bij wereldwijde shipments wordt Apple ook daar niet genoemd, maar wel bij de shipments binnen de VS.

Het marktaandeel van Apple over diezelfde periode steeg van 7,7% naar 9,5%. Dell: 29,1% naar 29,5%, HP 25,7% stabiel. Groei van apple is 29,4% terwijl de groei van Dell en HP respectievelijk 6,0 en 4,4%.
Anoniem: 236217
@Rembert16 oktober 2008 15:29
Correct me if i'm wrong, maar ik dacht dat een apple niet tot de pc gerekend werd.
"netbooks houden pc-markt overeind"
Uit wikipedia:

A personal computer (PC) is any computer whose original sales price, size, and capabilities make it useful for individuals, and which is intended to be operated directly by an end user, with no intervening computer operator.

Today a PC may be a desktop computer, a laptop computer or a tablet computer. The most common operating systems are Microsoft Windows, Mac OS X and Linux, while the most common microprocessors are x86-compatible CPUs, ARM architecture CPUs and PowerPC CPUs....


Dus Apple zou in mijn optiek in dat lijstje staan.
zo'n betrouwbare bron is wikipedia niet.

Het is mij altijd geleerd dat er een verschil is tussen een PC en een Computer.
Waarbij een apple, Windows en Linux machines Computers zijn.

Een PC zou dan afstammen van de IBM PC van vroeger gebaseerd op DOS wat later is doorontwikkeld door miscrosoft naar Windows.

In mijn optiek behoort de apple dus zeker niet tot het lijstje PC's. Ik weet niet wie die bron op wikipedia heeft gezet, als dat een gerespecteerde onafhankelijke partij is geweest moet ik mijn definitie van PC eens grondig gaan bijspijkeren.

Verschil is dat PC's een open markt zijn (onderdelen zijn uitwisselbaar) bij een apple is dat niet het geval. Probeer zelf maar eens een moederboard voor je apple aan te schaffen als je garantie verlopen is.

Uitgaande dat mijn definitie van PC en van Computer klopt zou dat betekenen dat als je apple in het onderzoek mee neemt je zou de stelling van het onderzoek zijn:
"Netbooks houden de Computer markt overeind"

[Reactie gewijzigd door Goros op 17 oktober 2008 09:16]

Volgens mij verkoopt Apple geen netbooks, alleen notebooks. Of is dit hetzelfde?
Vind nog steeds grappig dat de hele wereld denkt msi en dell en alles ze zelf maken 8-)
Ik begrijp je comment, het zijn in principe OEM-mannetjes en dozenschuivers, maar seriously ik word een beetje moe van de onvermijdelijke comment in de vorm van " ha ze maken het niet eens zelf :') "

Wanneer maken ze het dan wel zelf? Als ze de volledige cycles van zandkorrels en erts tot chip op een printplaat in een metalen kast zelf in handen hebben?

[Reactie gewijzigd door Vyo op 16 oktober 2008 15:13]

ja ik snap je antwoord

maar bedoel denk ik min of meer ze zeggen allemaal WIJ terwijl het eigenlijk iemand anders is die het maakt alleen in opdracht van

verder niet :) en anders krijg je inderdaad wie maakt de schroeven dan etc dus dat kan ook weer niet
Hoe kom je erbij dat MSI niks zelf maakt?
MSI heeft 3 fabrieken en is vaak juist leverancier voor OEMers als HP, dell etc.
Oké ik ben wat lui en neem het volledig artikel niet door maar is het niet verwonderlijk dat degene met de meeste groei (HP) nou net geen netbook in grote oplages verkocht heeft, want bij mijn weten zijn deze (nog) niet beschikbaar in Europa/rest van de wereld.

Oeps meaculpa, inderdaad had een aantal cijfertje over het hoofd gezien (dringend tijd om te stoppen met werken) .... Acer idd meeste groei, ikzelf heb trouwens ook een "one" aangeschaft .....

[Reactie gewijzigd door Sthony op 16 oktober 2008 15:02]

Volgens het tabelletje is Acer de fabrikant met de meeste groein ?
Het kan aan mij liggen, maar uit het overzicht kan ik niet opmaken of de verkoop van netbooks is toegenomen en dat er bijv. minder desktops zijn verkocht. Het totaal verkochte pc's wel, maar ja, dat zegt niets over netbooks.

Dus de stelling 'netbooks houden pc-markt overeind' ???
Ik zie het ook niet. Volgens mij zorgen netbooks wel voor meer verkoop in aantallen, maar of de omzet nou ook daadwerkelijk meegroeit? Kon nog wel eens tegenvallen.
Anoniem: 112442
@Mhp16 oktober 2008 15:05
Idd waar staat bijvoorbeeld Asus als de netbook echt zo'n effect had zou deze fabrikant zeker in de tabel moeten staan.

Mijn gevoel zegt dat Asus en MSI de grootste fabrikanten op deze markt zijn.

Aan de andere kant. Gartner, ik zie hun onderzoeken niet zo zitten, ze zitten er vaak naast.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 16 oktober 2008 22:17]

Dat is een opmerking van een analist van Gartner. Hij bedoelt hiermee dat er meer pc's verkocht worden ondanks die financiele crisis. Dit komt vooral door de komst van goedkope computer waaronder de netbook zegt hij daarna.

Het is natuurlijk vrij logisch dat mensen goedkopere pc's kopen als ze minder geld hebben.
Ik snap het bericht van Gartner wel, maar het zou mooi zijn als de tabel iets meer detail zou bevatten.

[Reactie gewijzigd door Mhp op 16 oktober 2008 15:36]

Wel leuk om te zien dat Acer het zo goed doet, het is echt een goed B-Merk voor goedkope laptopjes bijvoorbeeld, je moet ze niet altijd mee willen nemen, maar voor gewoon op het bureau en af en toe mee met de auto zijn die laptops echt perfect. Vaak zitten er ook nette specs in. Ook hebben ze af en toe erg leuke nieuwe producten. (Hun netbooks zijn ook erg mooi, mooier dan de EEE's in my opinie)
Mijn travelmate 6592 gaat elke dag mee op de scooter naar mijn werk, er wordt zeker 80 uur per week op gewerkt en dan heb ik het over intensief gebruik maken van. Oké, een hp voelt degelijker aan, maar Acer een b-merk noemen gaat mij wat ver. Dat roepen alleen mensen die nog nooit een Acer gehad hebben. Van de week komt mijn mini-laptop van Acer binnen, hopelijk heb ik daar ook zo veel plezier van. Daar ben ik dan ook niet bang voor.

Ontopic: Zoals al velen geopperd hebben, waar is Asus in het tabel? En waarom heeft een netbook invloed op de gehele verkoop van computers, iets wat ik niet terug lees in het bericht? Onvolledige informatie als je het mij vraagt, zeker gezien de redenen en merken die genoemd worden maar later niet terug te vinden zijn.
@ Roy
Leg mij eens uit waarom acer dan een B-Merk is? Ik zie het merk namelijk in vrijwel alle computerzaken in nederland terug komen. Acer is in sommige computerzaken het meest verkochte merk en ze bieden vergelijkbare service als dat HP, Toshiba of Lenovo.
Het verschil is dat HP zich steeds meer richt op design en Acer zich meer richt op prijs/ prestatie. Dat gaat bij een Acer ten koste van design, bijna elke acer aspire heeft dezelfde behuizing en dat is goedkoper.

Ik heb het dan natuurlijk wel voor de consumentenmarkt, de zakelijke markt ben ik niet in thuis.

Overigens is dit een mooi onderzoek, maar dit zegt helemaal niets over de markt in Nederland. Die markt kan wel eens compleet anders verdeeld zijn. Ik ben wel benieuwd hoe de markt er uit ziet in Nederland!
Misschien dat apple gewoon niet zoveel verkoopt, ik moet dat misschien 1/10 computer/laptop die ik zie een apple is.

Meeste zijn toch kantoor mensen die een laptop hebben, comps op werk, allemaal niet apple voor het tekst werk, het overgrote merendeel dan. ook kinderen hun eerste pc is nu vaak een laptop/notebook, kunnen op de bank zitten, in woonkamer etc, hoeven niet opgesloten in hun kamer te verblijven.

Gezinnen waar ik kom, hebben allemaal acer's toshiba's dell's hp's etc, geen apples.. dus vind het niet gek dat apple niet in de tabel staat, is gewoon een kleinere markt, de massa koopt gewoon bij de grote al oude systeem verkopers met windows, dat nu apple's ook windows draaien etc, hebben de niet tweakers/ mensen die zcih er mee bezighouden geen weten van.
Misschien verkoopt Apple wel 1 op de 10 maar Apple heeft een veel hogere winstmarge op hun producten dan alle andere PC fabrikanten.

Als Apple nog een beetje groeit en ze staan 4e of 5e dan maken ze echt enorm veel winst.

Apple kan zijn fabricageproces simpel houden en omdat ze de software ook in eigen hand hebben kunnen ze veel meer spelen met de prijs van hun computers.
Waarom niet? Het ligt puur aan de verwachtingen die je van 'n product hebt... Ik koop bijv. geen Apple-producten, omdat ik ze veel te duur vind voor 't gebodene (ok fanboys, begin maar vast down te modden), en ik aan hun sterke kanten niks heb (geen graficus). Maar als je bijv een laptop wilt voor alleen thuis, die dus niet de stress van dagelijks reizen hoeft te ondergaan, is 'n Acer een goed alternatief.
Ik zou niet weten waarom je niet van mening mag zijn dat een bepaald product niet bij jou past; dat lijkt me toch een persoonlijke keuze. En inderdaad zie je dit bij Apple fanboys heel vaak (wat dat betreft lijken ze erg veel op voetbal'fans' en Scientology aanhangers).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee