Philips heeft in Moskou een concept van een 'groene' lantaarnpaal gepresenteerd. De naar een bloem gemodelleerde straatverlichting zou in staat zijn om via wind- en zonne-energie zelf de benodigde stroom op te wekken.
Het idee voor een 'groene' lantaarnpaal is door Philips het Light blossom concept gedoopt. Overdag en bij zonnige omstandigheden moeten de 'bloembladen' van de lantaarnpaal zich, net als bij zijn natuurlijke tegenhanger, langzaam ontvouwen, om zo elektriciteit uit zonne-energie op te kunnen wekken. Daarbij zouden de op de bladeren bevestigde zonnecellen mee kunnen draaien met de stand van de zon.
Indien het bewolkt is en voldoende hard waait, sluit de lantaarnpaal zijn bladen gedeeltelijk. Hierdoor kan de Light blossom zijn bloembladen laten draaien, waardoor windenergie kan worden gegenereerd. De lantaarnpaal zou slim genoeg zijn om bij wisselvallig weer te kunnen schakelen tussen de twee groene opwekmethoden. De uit wind- of zonne-energie gegenereerde energie kan in de 'steel' in accu's worden opgeslagen, waardoor de lantaarnpaal ook kan worden ingezet in gebieden waar geen elektriciteitsnet in de buurt is. Ook kan een Light blossom die wel aan het elektriciteitsnet is gekoppeld, de opgewekte elektriciteit die het niet zelf nodig heeft, op het net invoeden.
Wanneer het donker wordt, zal de 'bloem' zich sluiten en zal de energiezuinige led-verlichting de omgeving verlichten. In standby-modus zal de lantaarnpaal een minimale hoeveelheid licht afgeven via in de steel bevestigde leds. Hierdoor wordt volgens Philips onnodige lichtvervuiling voorkomen. Sensoren kunnen echter beweging in de directe omgeving detecteren, waardoor de straatverlichting tijdelijk meer licht kan afgeven als een persoon nadert. De veiligheid zou op die manier niet in het geding komen.
Bernard Rigog, creative director bij Philips en als designer betrokken bij de conceptontwikkeling, stelt tegenover Tweakers.net dat de techniek die in de Light blossom is gebruikt naar verwachting over drie tot vijf jaar grootschalig beschikbaar is: "Daarbij hebben wij als designteam constant contact gehouden met onze slimme koppen, om zo de technische haalbaarheid van de diverse ideeën na te gaan." De lichtdivisie van het elektronicabedrijf verkoopt momenteel al leds voor bestaande straatlantaarns, maar juist voor autonoom opererende systemen zou een groeiende marktvraag bestaan. In landen als Nederland, waar veel wordt geklaagd over lichtvervuiling, zou de wens bestaan om in de toekomst 'intelligente' lantaarnpalen te kunnen plaatsen, in de hoop dat de burgers 's nachts de sterrenhemel weer eens kunnen bewonderen.
