Philips ontwikkelt 'groene' straatverlichting die zelf energie opwekt

Philips heeft in Moskou een concept van een 'groene' lantaarnpaal gepresenteerd. De naar een bloem gemodelleerde straatverlichting zou in staat zijn om via wind- en zonne-energie zelf de benodigde stroom op te wekken.

Het idee voor een 'groene' lantaarnpaal is door Philips het Light blossom concept gedoopt. Overdag en bij zonnige omstandigheden moeten de 'bloembladen' van de lantaarnpaal zich, net als bij zijn natuurlijke tegenhanger, langzaam ontvouwen, om zo elektriciteit uit zonne-energie op te kunnen wekken. Daarbij zouden de op de bladeren bevestigde zonnecellen mee kunnen draaien met de stand van de zon.

Indien het bewolkt is en voldoende hard waait, sluit de lantaarnpaal zijn bladen gedeeltelijk. Hierdoor kan de Light blossom zijn bloembladen laten draaien, waardoor windenergie kan worden gegenereerd. De lantaarnpaal zou slim genoeg zijn om bij wisselvallig weer te kunnen schakelen tussen de twee groene opwekmethoden. De uit wind- of zonne-energie gegenereerde energie kan in de 'steel' in accu's worden opgeslagen, waardoor de lantaarnpaal ook kan worden ingezet in gebieden waar geen elektriciteitsnet in de buurt is. Ook kan een Light blossom die wel aan het elektriciteitsnet is gekoppeld, de opgewekte elektriciteit die het niet zelf nodig heeft, op het net invoeden.

Wanneer het donker wordt, zal de 'bloem' zich sluiten en zal de energiezuinige led-verlichting de omgeving verlichten. In standby-modus zal de lantaarnpaal een minimale hoeveelheid licht afgeven via in de steel bevestigde leds. Hierdoor wordt volgens Philips onnodige lichtvervuiling voorkomen. Sensoren kunnen echter beweging in de directe omgeving detecteren, waardoor de straatverlichting tijdelijk meer licht kan afgeven als een persoon nadert. De veiligheid zou op die manier niet in het geding komen.

Bernard Rigog, creative director bij Philips en als designer betrokken bij de conceptontwikkeling, stelt tegenover Tweakers.net dat de techniek die in de Light blossom is gebruikt naar verwachting over drie tot vijf jaar grootschalig beschikbaar is: "Daarbij hebben wij als designteam constant contact gehouden met onze slimme koppen, om zo de technische haalbaarheid van de diverse ideeën na te gaan." De lichtdivisie van het elektronicabedrijf verkoopt momenteel al leds voor bestaande straatlantaarns, maar juist voor autonoom opererende systemen zou een groeiende marktvraag bestaan. In landen als Nederland, waar veel wordt geklaagd over lichtvervuiling, zou de wens bestaan om in de toekomst 'intelligente' lantaarnpalen te kunnen plaatsen, in de hoop dat de burgers 's nachts de sterrenhemel weer eens kunnen bewonderen.

Light Blossom Concept

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

16-10-2008 • 14:10

104 Linkedin

Lees meer

Nieuwe led geeft warm wit licht Nieuws van 3 februari 2008

Reacties (104)

104
92
27
11
1
0
Wijzig sortering
Tja... alle milieu freaks zullen wel staan te juichen... Maar als je even nadenkt, zie je dat dit een ongelooflijk dom concept is. Het is verschrikkelijk inefficient en duur, en absoluut niet te onderhouden.

Ik vraag me af waar het idee vandaan komt dat iets groen is, wanneer je er een zonnepaneel op plakt, en dat je niet meer groen bezig bent, wanneer dat zonnepaneel 5 meter verderop staat...

Als je twee apparaten functioneel kan koppelen kan dat handig zijn... maar is dat hier ook het geval? Een zonnepaneel vergt een groot vlak oppervlak. Een lantaarnpaal is een verticale spriet. Als er nou één ding niet geschikt is om een zonnepaneel op te bevestigen, dan is het een lantaarnpaal. Zet dat zonnepaneel nou maar gewoon op daken van huizen. Dat is veel efficienter, goedkoper en beter te onderhouden. Als ik even het oppervlak vergelijk, dan komt één waarschijnlijk al overeen met duizend van dit soort lantaarnpalen...

Opslag in accu's is natuurlijk ook uit den boze. De verliezen bij opslag in een accu zijn gigantisch, en accu's opzichzelf zijn milieu onvriendelijk. Accu's gebruik je dus alleen wanneer teruggave in het normale stroomnet niet mogelijk is. Dan is het nuttig. (Zo wordt het trouwens ook al lang gebruikt, bijvoorbeeld voor verlichte boeien voor de scheepvaart in Nederland.) Maar voor een lantaarnpaal die je in zeer eenvoudig op het stroomnet kunt aansluiten, is het energetisch veel efficienter om terug te geven. NB: De meeste lantaarnpalen staan in steden... waar je nog geen gat in de grond kunt graven, zonder op stroomkabels te stuiten!

Koppel dit aan het uberhaupt volkomen ongeschikt zijn voor zonnepanelen, en de vraag komt onmiddellijk waarom iemand ooit zoiets onhandigs zou bouwen?! Gewoon zonnepanelen geconcentreerd op logische plekken aanbrengen, en de straatverlichting gewoon alleen voor verlichting gebruiken is in ieder opzicht veel beter. Het is milieu vrienderlijker, energetisch efficienter, makkelijker te onderhouden, en simpeler te implementeren.

Dat windmolentje is nauwelijks beter... Om windmolens efficient te maken, moeten ze op de goede plek staan, en vooral heel erg groot en hoog zijn (50 meter!). Wederom iets wat lantaarnpalen helemaal niet bieden... Sterker, ze staan vaak juist op beschutten plekken, tussen gebouwen. Net als bij de zonnepalen, is het veel efficienter om gewoon een aparte windmolen te bouwen, dan aan te modderen met speelgoed lantaarnmolentjes.


Wil je graag meer zonne energie gebruiken voor de verlichting van je weg? Gebruik dan gewoon de daken van de huizen die er naast staan. Of gebruik de geluidsschermen langs de snelweg. (Die aarden wallen... daarvan staan er genoeg op het zuiden gericht.) Bij dat soort dingen kun je mooi die functies combineren. Die halve tunnel annex geluidsscherm die bij Soest voor het Koningshuis is gebouwd, zou je aan de bovenkant daar ook mooi voor kunnen gebruiken. Dat ene ding levert in dat geval waarschijnlijk meer op, dan wanneer je alle lantaarnpalen in Nederland door dit lantaarngeval vervangt.
Anoniem: 69437
@AHBdV17 oktober 2008 02:05
Maar het ziet er zo mooi uit! :P Wat je zegt is waar, maar je kan bij zo'n sterke koppeling tussen groene stroom-opwekking en product duidelijk zien dat het groen is. Dit heeft meer met het imago te maken dan met iets anders. Als je 10 van dit soort lantaarns in een straat zet, dan maak je een politiek statement.
Superplek om je nestje te bouwen, Als het waait zorgt de paal er zelfs voor dat je nest niet weg waait.

Alle gekheid op een stokje... ben benieuwd of ze rekening houden met een van de hoofdredenen waarom de bovenkant van een lantaarnpaal niet echt geschikt is voor dit soort zaken. Vogels en hun uitwerpselen zijn funest voor zonnecellen. De coating op de cellen is niet bestand tegen de daarin aanwezige zuren, en het rendement van de cellen wordt ernstig verstoord indien ze vuil worden. Het is een stuk eenvoudiger een zonnepaneel op een huis schoon te maken, vergeleken met het reinigen van een paar miljoen lantaarnpalen.
Zonnepanelen liggen nu ook op daken en hebben ook daar geen last van vogelpoep, dus ik denk dat dat probleem al lang opgelost is :).

Verder ziet het er erg mooi uit beter dan die malle grijze dingen die we nu hebben (sowieso mogen die dingne wel is een leuker kleurtje al dat grijs!)
Zonnepanelen staan meestal ook scheef naar de zon gericht, dus regenbuitje spoelt meeste er makkelijk weer af, en het materiaal hecht zowiezo niet echt goed. 1x per jaar schoonmaken is voldoende. (Is iig. wat mijn vader doet met zijn panelen op het dak)

Vind dit wel een mooi speeltje van Philips, maar je kunt toch ook gewoon een regulier, saai, zonnepaneel monteren op een paal? Op het zuiden richten onder een hoek van 36 graden en je bent klaar!

Zolang je hem ook aan 't lichtnet houd heb je een mooie aftopping van je piekbelasting van de centrale overdag en 's nachts maak je gebruik van de overproduktie.

Bonus: Ook in de winter werkt het ding.

Lijkt me een stuk simpeler/werkbaarder benadering dan dit (prachtig!) design.
een regulier, saai, zonnepaneel monteren op een paal? Op het zuiden richten onder een hoek van 36 graden en je bent klaar!


In (Oost-)Duitsland staan al zulke dingen :)
In Nederland zie je ze ook al volop hoor ;) vooral bij dingen als flits/snuffelpalen maar hier en daar ook bij lantaarns.
Vrij logisch, hoevaak zie je nou een dak wat helemaal wit is van de vogelpoep? Op een zonnecel zal gemiddeld evenveel/weinig vallen.
Hmm je hebt wel een punt, maar misschien niet dat wat je bedoelde te maken.
Vogelpoep, for instance, valt ook op daken van huizen. Als daar een zonnepaneel op is gemonteerd, kan daar vogelpoep op vallen.

Doch, het formaat van het paneel tegenover de vlek van een vakkundig geplaatste uitwerpselbom is nog groot genoeg om efficient energie te kunnen winnen. Nu zit er een veel kleiner paneel in deze lantaarn, maar de vogel past zijn vlek daar niet op aan natuurlijk. De verhouding van nog werkzame cellen tegenover door de vogel bedekte cellen, is anders. Kleiner, welteverstaan. Dit zou dus wel degelijk de werking van de lantaarn aan kunnen tasten.

Gelukkig kan de lantaarn ook stroom opwekken op windkracht, en dat is er in dit altijd voldoende. Als de vogels zich gaan richten op dit soort lantaarns, raakt de sensor vanzelf ook donker, en schakelt de paal over op windstroom.

Philips. Sense and Simplicty. :+
Tot de wind opsteekt, dan zitten ze in een draaimolen met hun nestje! De bladen draaien namelijk bij wind, staat in het artikel.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 16 oktober 2008 14:20]

Als het waait gaat het ding rond draaien.
Het lijkt me dat de vogels daar duizelig van worden en dan toch maar afhaken
(als ze maar niet eerst op de panelen kotsen :+ )
Echt bizar... als dit hun antwoord is op "The future challenge is to create greener cities".

Sure, laten we de zonnepanelen heel lastig op vage niet robuuste bladen zetten, die op 5 meter hoogte ook de daar keihard waaiende winden op kunnen vangen als het wat donker is. En natuurlijk levert dit ruim genoeg energie om daarna de straat netjes te verlichten. Om de energie te bewaren gooien we er gewoon (niet zo enorm groene) accu's in. Klaar!

Dat dit een enorm fancy, designer feel heeft is gewoon toeval!

Ik ga er vanuit dat de R&D afdeling dit geen seconde gezien heeft.. omdat ze anders dezelfde argumenten als AHBdV hierboven, geopperd zouden hebben. Het is echt te triviaal om te bedenken dat een losse windmolen en zonnepaneel een klein stukje verderop heel veel beter werkt en veel groener is... gewoon aan het net sluiten ook. (gaat hier om steden, niet de jungle van mexico)

Toegegeven, dit heeft wel een enorm "omgwtf!" gehalte. Maar om het nou "groen" te gaan noemen en een oplossing van het energieprobleem.... suuuuure.


edit: in de statement van Philips staat dat ie proximity sensing doet en zo zijn energie kan bewaren en kort focussen. Dat is prima en als je niet vaak getriggerd wordt kan je maybe uit je superweinig energie nog iets licht persen, maar dat is niet de point. Zeg dan dat je "proximity sensing" als concept hebt oid, dat wil wel I guess. lege (snel)wegen oid. Je zonnepanel en turbine in een korte paal proppen is... vaag :)

[Reactie gewijzigd door JahunP op 17 oktober 2008 02:03]

Typisch voor het moderne Philips. Een designteam die zoiets ontwerpt. Geen wonder dat de beurskoers instort nadat de cijfers bekend gemaakt worden. TSMC, de Taiwanese dochter waar wel techneuten werken was verantwoordelijk voor 80% van de winst.

LED verlichting op zonne-energie is niet nieuw, de Gamma had het 5 jaar geleden al als tuinverlichting. Raad eens: het werkt niet serieus. Je kunt de lamp zelf wel zien, maar het verlicht niets. Nieuwe LED technlogie maakt het wel mogelijk om meer vermogen uit LEDs te krijgen, maar de beperking is simpelweg de ernstig beperkte hoeveelheid energie.

En de designers hebben echt geen inzicht in de omstandigheden waarin straatverlichting het meest noodzakelijk is. 's Ochtends neemt het aantal mensen op straat snel toe, s avonds juist snel af. Dat wil zeggen dat de behoefte aan straatverlichting het snelst toeneemt naarmate de daglengte afneemt. 's Winters werken de dingen dus niet omdat er te weinig zon is, en 's zomers werken ze niet omdat er dan genoeg zon is.
Anoniem: 277512
@MSalters16 oktober 2008 22:02
Nou nou, jij hebt er nogal verstand van.... Toevallig ontwerp ik al 15 jaar straatverlichting en ik kan je vertellen dat het tegenwoordig wel degelijk mogelijk is om een straat of gebouw te verlichten met LEDs met een gelijke efficiency als conventionele lichtbronnen Ga maar eens kijken bij de proefopstelling rond de Stopera in Amsterdam,

http://www.licht.amsterda...lkitem_id=1094&level_id=2

En vergeet neit dat het een concept is en dat het bedoeld is om de mensen te laten zien dat milieuvriendelijk niet alleen een stap terug hoeft te betekenen maar dat het juist een verbetering met zich mee kan brengen.
Maar je kan ook wel indenken natuurlijk dat dit concept een groter oppervlak heeft aan zonne-energie collectoren. Daarnaast kan deze ook energie opwekken met behulp van de wind. Als je dat vergelijkt met zo'n Gamma lampje met een zonnepaneel van 10 bij 10 centimeter, dan denk ik toch dat dit wel degelijk goed kan werken.

Wat betreft het winter/zomer verhaal durf ik hier niet op te reageren omdat het allemaal speculatie is wat er opgewekt kan worden in de tijd dat er wel licht is. Tevens is het dus ook afhankelijk van wat er opgewekt wordt met wind. Wat mij dan wel interessant lijkt om te weten is of die teveel aan energie die opgewekt wordt in de zomer, dan zou kunnen compenseren voor dat wat eventueel te weinig opgewekt wordt in de winter. Wanneer deze lamp dan aangesloten is op het stroomnet, dan is hij nog 'groen'. Neemt niet weg dat de afgezonderde gebieden zonder stroomnet hier natuurlijk niets aan hebben. Maar zoals eerder gezegd durf ik me daar niet over uit te laten zonder cijfers te hebben gezien.
Je kunt nu wel roepen dat het allemaal speculatie is, maar dit is allemaal vrij simpel rekenwerk. Zo'n Gamma lichtje verlicht (marginaal!) een gebied van ongeveer 100x100 centimeter. Natuurlijk kun je dat schalen naar een gebied van 250x250 centimeter, als je zonnecellen 25x25 centimeter worden. Dat is vrij triviaal. Maar de verhouding zonnecel/verlicht gebied is een efficiency constante. Een deisng groep gaat daar niets aan verbeteren.

Windenergie is nog minder efficient. Ten eerste staan de meeste lantarenpalen in bebouwd gebied, ten tweede zijn ze niet erg hoog, en ten derde niet erg breed. Een moderne windmolen vangt al gauw wind over een oppervlak van vele honderden vierkante meters, ruim boven de grond.

Kortom, op basis van simpel natuurkundig inzicht is al duidelijk dat dit een showproject is.
Anoniem: 277512
@MSalters16 oktober 2008 22:06
Zelfs als er maar in de hele wereld 1 lantaarnpaal vervangen zou worden door de Light Blossom dan is dat nog altijd een verbetering voor het mlieu. Alle lantaarnpalen verbruiken slechts energie maar deze wekt zelf ook energie op. Ook al zou hij niet helemaal zelf voorzienend zijn is dat dus wel een verbetering.
Ik ben het deels wel met je eens. Maar de kwaliteit van de gebruikte zonnecellen, het feit dat de verlichting alleen maximaal brandt als het nodig is telt natuurlijk ook mee.
Het windmolen gedeelte van dit concept zal nog wel even concept blijven, denk ik. Dat maakt zo'n paal wel erg gevoelig voor technische storing.

hhmmm.. . Hoeveel energie kan je halen uit 15mm water op 10m hoog per vierkante meter
Moderne 3 watt powerLEDs produceren tot 200+ lumen (ongeveer 35 watt gloeilamp). Dat is ruim genoeg om mee te zien en nog steeds erg zuinig.
Audi heeft inmiddels in de R8 LED-koplampen, dat zouden ze niet doen als ze te weinig licht gaven.
Hmm.. met een beetje down-scaling, zowel voor formaat als prijs, is dit ook interessant voor in de tuin van een particulier..
Dat bestaat al: de Sunshade van Lianne van Genugten, een industrieel ontwerper uit Eindhoven. Ze won hiermee in 2007 de publieksprijs van het Eindhovens Dagblad.
Ik weet niet waar Philips z'n inspiratie vandaan haalt, maar dit is toch op z'n zachtst toevallig... En waarom dan dat ding presenteren in Moskou?
Schitterend. Zonder de andere deelnemers te kennen, een terechte winnaar. Mist wel robuustheid en de windmolen functie. LED's stimuleren kennelijk de creativiteit van mensen..
Anoniem: 220945
16 oktober 2008 14:10
en het ziet er nog best wel mooi uit ook
Precies, heb nog niet het artikel gelezen maar adhv de foto zou ik het al in mijn straat willen hebben!
Ga er maar niet van uit dat dat in het komende decenium gaat gebeuren. Dit is altijd nog tientallen keren duurder dan een simpele lantaarnpaal.

Om het goedkoop te houden zou ik er geen accu's in plaatsen maar gewoon de energie die het opwekt overdag aan het stroomnetwerk afdragen. Als het dan 's nachts stroom nodig heeft, kan het weer aftappen. Ik denk dat dat ook een stuk beter is voor het milieu.

Ook vraag ik me af of het geen herrie veroorzaakt als zo'n ding op windenergie gaat draaien.

Al met al lijkt het me nog geen product dat nu al op grote schaal kan worden toegepast.
Ga er maar niet van uit dat dat in het komende decenium gaat gebeuren. Dit is altijd nog tientallen keren duurder dan een simpele lantaarnpaal.
Op de korte termijn zeer waarschijnlijk wel, maar op de lange termijn waarschijnlijk niet. En dat is nu juist de insteek. Kolencentrales zijn ook goedkoper dan een hand vol windmolenparken, maar toch worden die nog altijd gebouwd. Sterker nog: de populariteit neemt alleen maar toe. Philips lift naar mijn mening goed mee op deze trend door met dit soort concepten te komen.
Om het goedkoop te houden zou ik er geen accu's in plaatsen maar gewoon de energie die het opwekt overdag aan het stroomnetwerk afdragen. Als het dan 's nachts stroom nodig heeft, kan het weer aftappen. Ik denk dat dat ook een stuk beter is voor het milieu.
Interessante gedachte, maar dan valt één van de grootste pluspunten van dit concept weg:
"In remote areas, the self sufficient Light Blossom doesn’t require a power infrastructure. This makes it simple for rural communities to leapfrog into outdoor lighting without having to invest in a grid infrastructure, or for any architect or city planner to place lighting in areas they usually would not." (Bron)
Ook vraag ik me af of het geen herrie veroorzaakt als zo'n ding op windenergie gaat draaien.
Ik denk dat dat wel meevalt. Wél ben ik benieuwd wat het in- en uitklappen van de "bladeren" voor geluid zal veroorzaken. De mechaniek hiervoor lijkt me iets ingewikkelder dan het ronddraaien van de "bladeren" en het aandrijven van een elektromagneet.
Al met al lijkt het me nog geen product dat nu al op grote schaal kan worden toegepast.
Hence the name concept.

[Reactie gewijzigd door JaFFoG op 16 oktober 2008 15:29]

"Interessante gedachte, maar dan valt één van de grootste pluspunten van dit concept weg:
"In remote areas, the self sufficient Light Blossom doesn’t require a power infrastructure."

Het lijkt mij dat het niet erg slim is om mechanische lampen neer te zetten in afgelegen gebieden.
Als er iets kapot gaat dan ben je nog wel ff bezig met een monteur met onderdelen stuuren.

In dat soort omstandigheden lijkt mij dat je veel simpelere oplossingen moet zoeken dan vertrouwen op deze overgecompliceerde oplossing .

Dan dit (uit het artikel):
"Bernard Rigog, creative director bij Philips en als designer betrokken bij de conceptontwikkeling, stelt tegenover Tweakers.net dat de techniek die in de Light blossom is gebruikt naar verwachting over drie tot vijf jaar grootschalig beschikbaar is: "Daarbij hebben wij als designteam constant contact gehouden met onze slimme koppen, om zo de technische haalbaarheid van de diverse ideeën na te gaan.""

Dit betekent dus dat dit product het design als basis heeft en niet de techniek.
Om robuuste dingen te maken zou het andersom moeten zijn...
.. tenzij je daar een sterk marketingteam aan koppelt.... ;)


(edits -> ik heb veel moeten knippen in mijn verhaal omdat ik dacht dat die paal voor rusland ontworpen was, daar zou het niet erg practiesch zijn)...

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 16 oktober 2008 21:26]

De accu functie is ook vooral voor plaatsen waar geen stroomnet is. Dan hoef je niet een gat te graven en kabels leggen wat misschien weer duurder is..
of voor als er 's nachts geen wind is.
het lijkt mij dat dat een goed moment is om dat ding op te hebben staan net wanneer de zon er niet is.


Terwijl ik het artikel las vond ik het echt een goed idee om de 'bladeren' open en dicht te laten gaan afhankelijk van het weer enzo. Maar toen ik de foto zag plots niet meer. Volgens mij gaan die lampen in die vorm redelijk veel onderhoud vergen voor het verwijderen van bladeren, vogelnesten, ... die vast komen te zitten "op" de bloem.

En voor op de autosnelweg zie ik het nut van die lichtjes ook niet echt, dus veel meer dan tuinversiering, verlichting in parken of voor voetganger weggetjes, ... zal er vrees ik niet veel inzitten.
afwachten en duimen dan maar hé :)
Eindelijk een reactie van iemand die spreekt vanuit de praktijk: Hear-Hear: WORD! :Y)
Het is ook interessant te kijken wat 1 zo'n lantaarnpaal oplevert. Dat kan op termijn voordelig zijn waardoor het op korte termijn alsnog de huidige lantaarnpaal kan vervangen ;)
De huidige vervangen is voorlopig niet zinvol. Daarbij is het stroomnet immers al aangelegd.
Het plaatsen van nieuwe palen in afgelegen (buiten)gebieden lijkt al een stuk zinvoller.
Maar waarom klappen de bladeren 's nachts in? Waait het niet 's nachts?
Anoniem: 247804
@Munters16 oktober 2008 16:58
Zat ik ook al aan te denken, en bijv. waarom geen combinatie zon/wind, oftewel draaiende zonnepanelen.

Maar voor de rest, echt een tof ding. Alleen denk ik dat dit alleen geschikt is voor voetpaden en fietspaden, want als automobilist wil je juist verder voor je kijken vanwege je snelheid.
Automobilisten nemen zelf voldoende licht mee in het donker, hoewel de standby functie wel een idee van de route kan geven in buitengebieden.

Waarschijnlijk klappen ze 's nachts dicht omdat er anders mensen met hun oor tegenaan gaan handen en de dag erna een klacht indienen bij de gemeente dat het zo'n herrie maakt als ze willen slapen... Alsof een kolencentrale in je tuin zo'n pretje is :)
Het lijkt toch niet alsof er veel licht naar onder schijnt. Een paar LEDjes in de paal draagt niet echt bij tot verlichting van de omgeving. Een normale verlichting schijnt naar onder en verlicht de grond.
Mja voor Nederland niet zo nuttig... die dingen gaan aan zodat de centrale's s'nachts kunnen blijven doordraaien op efficiente load.
ik vind het net helemaal niet mooi, is oudbollig, de foto kan net zo goed in de jaren 50/60 genomen zijn.
Ook denk ik dat het idee totaal overroepen is. Duur in productie gezien de complexiteit, duur voor milieu (batterijen veel vuile chemie en dies meer). Zeer onderhoudsONvriendelijk door mechanische onderdelen.
En niet te vergeten het lawaai dat het ding zal maken bij het minste zuchtje wind.
Wat mij betreft mogen ze het ding voor jou deur zetten, maar toch niet voor die van mij dan toch.
Een simpel paal met LED of natriumdamplamp doet het perfect, is niet zo duur, en stroom heb je wel in de straat denk ik heh LOL
Goh, jij hebt al duidelijk een prototype gezien als ik jouw reactie zo lees of.... loop je nu een beetje te gissen en vind je het gewoon niets omdat het nieuw is?
geweldig!!! wat een mooie future lantaarnpaal ...
maar hoe zit het met winter??? Hopelijk geven sneeuw en herfstbladeren geen problemen voor dat lantaarnpaal.
of hoe zit het met de winter in het hoge noorden ? zou een autonome (dus niet aan het netwerk gekoppelde) lantaarnpaal tijdens de zomer genoeg energie binnenhalen om 6 maand door te doen ?
Mocht die paal niet een dergelijke capaciteit kunnen opwekken, dan is het product dus niet geschikt voor het hoge noorden. Vergeet niet dat de paal ook als windmolen fungeert.
De paal is ook gewoon aangesloten op het lichtnet
dat is heel mooi... het lijkt me wel wat als ze ook een kleinere versie van dat lataarnpaal introduceren, en dat ze ook geschikt zijn voor onze voor of achtertuinen.
Kan ook op wind draaien :)

@Stefanos: Kan ook worden aangesloten, hoeft dus niet ;)
in de herfts vallen toch alle blaadjes van de bomen. ;)

Leuk idee, maar ik twijfel toch ook aan de haalbaarheid. Straat meubilair dient tegen een zeer stevige stoot te kunnen. En bewegende delen zoals hier lijken mij toch wel een zwak punt. of gaan ze 220V op die bladen zetten om vogels af te schrikken?
Anoniem: 131162
16 oktober 2008 14:19
ik heb een beetje mijn twijfels: Top idee! echetr zijn er van die kansloze lui die het vast een mooie plek vinden voor vuurwerk/en of andere vandalistische uitlaten.
Mooi concept, maar inderdaad: vandalen. Zo'n ding kun je slopen, en de dure onderdelen jatten voor eigen gebruik of verkoop...
De meest direct toepassing lijkt mij die combinatie led + bewegingssensor + normale verlichting.
Snel toepasbaar, goedkoop, veilig, en TOCH niet helemaal donker.
Je moet eens opletten als de straatverlichting aangaat. Dat duurt een minuut of twee.
Dus op de normale straatverlichting is dit niet toepasbaar.
Dus omdat de huidige relatief energiezuinige hogedruklampen een inschakelvertraging hebben, kunnen we niet op een ander type verlichting overgaan?
Dat zijn dan ook geen LED-lantaarns :-). Minder licht maken = minder verbruiken = beter voor milieu.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee