Philips neemt fabrikant van ledverlichting over

Philips zal Ilti Luce Srl, een Italiaanse fabrikant voor led-verlichting, overnemen, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Beide bedrijven bereikten overeenstemming over de overname, die nog dit kwartaal afgerond moet worden.

Het Italiaanse bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerp van binnenverlichting met led's en is een van Europa's grootste bedrijven die zich met ledverlichting bezighouden. Ilti Luce werkt samen met architecten om onder meer musea en winkels met leds uit te lichten. Zo is het dertigkoppige bedrijf onder meer verantwoordelijk voor het verlichten van de Vaticaanse Necropolis en het Egypte-museum in Turijn.

Philips maakte niet bekend welk bedrag met de overname gemoeid is. Wel zou het Italiaanse bedrijf zeer gezond zijn en een flinke omzetgroei en goede marges hebben. Met de distributiekanalen van Philips zouden de cijfers van het ledbedrijf de komende jaren verder kunnen verbeteren, zo stelt Philips. Ilti Luce zou daarnaast kunnen profiteren van de technologische vorderingen van Philips op het gebied van verlichting. Het Italiaanse bedrijf is het vierde ledverlichtingsbedrijf dat Philips overneemt: Color Kinetics, TIR Systems en Lumileds gingen Ilti Luce voor. Indien de overname geen obstakels ondervindt, zoals problemen met regelgeving, zou de acquisitie nog dit kwartaal afgerond kunnen worden.

Ilti Luce

Door Willem de Moor

Redacteur

24-02-2009 • 15:24

31

Reacties (31)

31
31
12
7
1
6
Wijzig sortering
Anoniem: 166980 24 februari 2009 17:14
Het is gewoon een gevolg van de verschuiving van de markt.
Juist omdat er meer richting LED licht gewerkt wordt, zit je niet meer met standaard
behuizingen, plus je vervangingsmarkt is een pak kleiner, dus als je marktleider wil
blijven in verlichting moet je dus je aanbod vergroten.
Het aanbieden van een lichtbron is ook meer geworden dan enkel een 'lamp'.
Tegenwoordig zit er high tech electronica achter een 'lamp'. En als je heel de keten verkoopt is het gewoon makkelijker in de markt te zetten, weeral omdat er nog geen standaarden in bestaan.

Door mee het complete "verlichtings punt" (lichtbron incl armatuur) te gaan verkopen wil Philips een groter stuk van de toekomstige markt in handen krijgen.

Vandaar ook al de overname van Massive vorig jaar (of het jaar daarvoor).
De bedrijven en toepassingen vermeld in deze topic zijn voor 99% toegespitst op professional lighting.

Overigens: van de 4 genoemde bedrijven, hoort Lumileds niet in het rijtje. Deze onwikkeld en produceert LEDs. De andere 3 ontwikkelen toepassingen ervoor. Niet hetzelfde.

Voor een discussie over de GAMMA/PRAXIS LED thuisspotjes, kom je weer terug op het verhaal van "Efficacy vs Koeling vs Levensduur vs Kostprijs"

- LEDs zijn efficienter op lagere temperaturen
- LEDs leven langer op lageren temperaturen

--> Lagere temperaturen vereisen betere koeling
--> Betere koeling vereist grotere koelblokken
--> Grotere koelblokken zijn DUURDER en FORSER

MAAR wil je de LED op hoger vermogen bedrijven, dan krijg je last van de warmtedissipatie door de kleine footprint.

- Grotere koelblokken. --> DUURDER en FORSER
- Electronica --> DUURDER en FORSER
- Dan maar slechter gekoeld --> Kortere levenduur + lagere efficacy (dus de spec wordt niet gehaald)

Een optie is bijv. een 3W LED op 1W onderbedrijven, waardoor je minder warmte ontwikkelt en beter koelt, wat tegelijkertijd ook de efficacy en levensduur hoog houdt.
--> Alleen wordt het uiteindelijke product weer DUURDER.

DUS....
De 100W*12lm/W=1200lm van een gloeilamp wordt bijlange na niet gehaald door welke vorm van LED applicatie in:
- dimensies/prijs/levensduur (veel te laag voor wat je betaalt)

Dan een 38W*100lm/W=3800lm TL-buis. Nog lang niet.

--> Het is wachten tot de volgende doorbraak in LED productie waarbij de warmteontwikkeling wordt teruggedrongen

Waar WEL een mooie toepassing voor LED is, is verlichting in koude omgevingen:
- vriezers/koelruimtes: hoe kouder, hoe beter in, tegenstelling tot gloeilampen en TL.
- extreme omgevingen: stevigheid en betrouwbaarheid.
Verstandig van Philips. Gloeilampen zullen toch langzaam plaats gaan maken voor leds e.d, en dat is toch een van de grotere divisies van Philips. En zeker nu het niet al te best gaat met Philips is een toekomstgericht bedrijf zoals dit waarschijnlijk geen slechte investering.
Vanaf 2012 mogen er geen gloeilampen verkocht worden in de EU, vandaar dat de focus nu naar LED technologie verschuift. Link

Zelf gebruik ik ook led lichten in mijn kamer: 6x 3watt GU10 spots; die helaas te weinig licht geven, de kleurtemperatuur is mooi warm maar het aantal lumen/redement en prijs moet nog een stuk verbeteren, aantal lumen is met clustering te realiseren maar dat past niet in kleine spotjes.

Wel denk ik dat de markt op ten duur verzadigt raakt daar een led bijna net zolang meegaat als een mensenleven.
Wiki quote:
Typical lifetimes quoted are 25000 to 100000 hours but heat and current settings can extend or shorten this time significantly.
Dus toch helaas een stuk korter dan ik dacht.

Stukje van wikipedia over redementen:
  • De ouderwetse gloeilamp: 12 tot 15 lumen per watt (afhankelijk van het vermogen van de lamp).
  • De halogeenspot: ca. 20 lumen per watt
  • De modernste (2008) superfelle witte leds (type superflux): commercieel verkrijgbaar 40..60 lumen/W
    "As of November 2008 some HPLEDs manufactured by Cree Inc. exceed 95 lm/W "
  • Een moderne spaarlamp (15 W): 55-60 lumen per watt
  • TL-buizen: ca. 100 lumen per watt, met een Colour Rendering Index van 95 (Philips)
  • Natriumlampen (straatverlichting): 120-200 lumen per watt.

[Reactie gewijzigd door Lennart_1337 op 26 juli 2024 03:39]

Ik ben het compleet met Wizzkizz eens. ik heb nog geen Led-lamp gezien die kan tippen aan het warme rustig licht dat uit een gloeilamp komt. Laat staan een hallogeen lamp. Ik ga ledlampen plaatsen bij mij thuis op het tiolet, de gang en in de opbergkasten omdat het gewoonwe niks verbruikt (en mijn vriendin nogal eens wat lampen aan wil laten staan:) ) maar in mijn woonkamer ga ik absoluut nog niet afstappen van hallogeen licht. Ik vindt het ook eigenlijk niet kunnen dat ze de verkoop van gloei en hallogeenlampen verbieden. What's next, een verbod op auto's die niet Hybrid zijn of zo?

Dat ze een heffing vragen over de minder zuinige lampen of (nog liever maar gezien onze regering niet te verwachten) een subsidie op de zuinige lampen vindt ik ok. heb er geen moeite mee om een eurotje extra te betalen voor mijn lampjes...maar verbieding vindt ik niet kunnen.

Even on topic...ik heb wat projecten gezien van dit bedrijf en was zeker onder de indruk. Ik ben benieuwd of dit onder philips zo door gaat zetten. Ik hoop ook in nederland meer van dit soort projecten tegen te komen.
Voorlopig zal halogeen nog niet verboden worden. De eerste wet voor europa spreekt alleen over ouderwetse gloeilampen met een vermogen van 100W en meer. En zelfs deze wet is nog niet goedgekeurd.

En zodra deze wet er wel aan komt is het gewoon een kwestie van even inslaan vantevoren.

@Lennart_1337:
Enkele Cree (en ook OSRAM/Lumiled) LED's zijn inderdaad in staat om zelfs tot 120Lumen/W te produceren. Echter zoals jij al zei, jouw 3W spots geven weinig licht, en hier zit nou precies het probleem, die 80+Lumen/W LED's zijn behoorlijk prijzig, in het gros van de LED lampen zitten dus goedkope LED's die maar een 30-40Lumen/W leveren. (tevens, rendement van een gloeilamp is ook afhankelijk van de spanning: lagere spaning = beter, en hoger wattage = beter)

Daarnaast komen er nog een hoop andere aspecten kijken bij LED lampen;
• levensduur van de LED (hoe wordt die gedefinieerd?), een LED kan namelijk abrubt kapot gaan, maar over het algemeen zal de hoeveelheid licht die hij geeft langzaam afnemen tot er niets meer uit komt.
• Levensduur van de electronica kan een probleem vormen, leuk dat de LED misschien een levensduur heeft van 50.000 uur, maar als de electronica dat niet haalt dan heb je er nog niets aan.
• Warmteproductie: LED's mogen dan efficient zijn, maar ze hebben zo goed als 0,0 infraroodstraling, de warmte die ze produceren moet dus op andere manieren afgevoerd worden -> koelblok, wat zorgt voor eventueel een groter product dan gewenst, en in warme omgevingen of gesloten ruimtes (waterdichte/vandalismebestendige lumiëres) kan de LED/electronica alsnog te warm worden.
• Kleurtemperatuur/Color Rrendering Index: Op deze twee gebieden scoren LED's over het algemeen nog laag, vooral omdat er meestal gekozen wordt voor lumen/watt, en een lagere kleurtemperatuur en hogere CRI beïnvloeden de efficientie negatief. Daarnaast produceert geen enkele LED exact dezelfde kleurtemperatuur en verschuift de kleurtemperatuur van een LED nog eens over zijn levensduur. Dit heeft allemaal een negatief effect op het "lichtcomfort" dat wij ervaren.
Hier wordt doorgaans veel te weinig aandacht aan besteed. En langdurige blootstelling aan slechte lichtkwaliteit kan de (mentale) gezondheid beïnvloeden. Gloei- en halogeenlampen zijn eigenlijk perfect als je kijkt naar comfort.
• kostprijs, LED lampen kosten al een hoop, omdat er een hoop bij komt te kijken om er één in elkaar te zetten, en om de bovenstaande problemen tegen te gaan wordt de kostprijs alleen nog maar verder opgeschroeft.

LED lampen zijn voorlopig gewoonweg nog niet volwassen genoeg voor massale marktintroductie. Zodra gloeilampen dus verboden worden zijn we eerst aangewezen op halogeen en spaarlampen. Gelukkig heeft Philips al iets: Say hello to Philips Eco Classic

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 26 juli 2024 03:39]

Wat die rendementen betreft: je (wikipedia) vergelijkt appels met peren. Deze rendementen van gloeilamp, TL-buis, spaarlamp zijn vanaf 230V gerekend, dus inclusief de elektronica nodig voor de TL-buis / spaarlamp. Dat is trouwens ook de enige zinvolle spec, want het rendement van de TL-buis op zich hangt af van de aansturing: met een 50Hz ballast-spoel is het rendement lager dan met de HF-aansturing van een moderne elektronische ballast. Ter info: die elektronica haalt in de praktijk rendementen rond de 90-95%.

De gespecifieerde rendementen van LEDs zijn die van de LED afzonderlijk. Maar je kan die niet gewoon inpluggen in je 230V stopcontact. En jammer genoeg is de conversie van 230V AC naar enkele V DC vaak niet zo efficient. Knijp je handjes dicht als je aan 80% geraakt...
Volgens mij worden de efficacywaarden buiten de electronica gerekend.
Het gaat namelijk niet om hoeveel energie je in het systeem stopt, maar puur om de lichtbron.

Hoe dan ook, het gaat erom dat voor de consument, LED techniek geen geschikt alternatief is voor de huidige beschikbare systemen in termen van hoeveelheid licht en kostprijs.
We zijn gewoon nog niet zo ver.
Om dan nog maar niet de spreken over de vaak dramatisch slechte cos. fi. van de LED lampen die te koop zijn.
Knijp je handjes dicht als je aan 80% geraakt...
Dat is voor de voeding in je PC die diverse voltages uit moet spugen. Een simpele transformator kan prima 85% doen. 90% voor een goede kwaliteit transformator heb je ook.
geldt ook voor een gloeilamp, deze kan zelfs langer als een mensenleven meegaan :)
http://nl.wikipedia.org/w...angst_brandende_gloeilamp

waarmee ik met het bovenstaande dus wil zeggen dat geen enkel fabrikant zo stom is om ledjes te maken die erugg lang meegaan..

[Reactie gewijzigd door SYQ op 26 juli 2024 03:39]

Ja maar met welke lichtopbrengst? Als je de lichtopbrengst van gloeilampen omhoog wil brengen verkort de levensduur. Lichtopbrengst van gloeilampen gaat omhoog met de temperatuur van de gloeidraad en dat is nefast voor de levensduur. Het is zus zaak een compromis te vinden tussen levensduur en opbrengst en die ligt wellicht tussen de 1000 branduren voor gloeilampen en 2000 uur voor halogeen
Het aantal lumen per watt is inderdaad nog een beetje mager. Op dit moment haalt een spaarlamp nog steeds een hoger rendement. Grote verschil is dat LED nog een grote evolutieruimte heeft. Dit maakt dat LED in de toekomst wel degelijk een waardig alternatief wordt voor gloeilampen. Iets waar een spaarlamp nog niet in de buurt komt.
Anoniem: 46304 @Auryon26 februari 2009 09:42
Jammer dat spaarlampen zo snel kapot gaan in mijn ervaring. Ik koop die krengen niet meer, kosten een kapitaal en gaan hooguit 2 keer zo lang mee als een gloeilamp. :( Desnoods ga ik gloeilampen illegaal importeren.
dit Wiki artikel loop al even achter zeker op het gebied van LED's
Er zijn al een aantal fabrikanten met CREE LED's welke minimaal even veel licht geven als de moderne spaarlampen.

As of November 2008 some HPLEDs manufactured by Cree Inc. exceed 95 lm/W
Vooruitgang in LED techniek gaat op dit moment nog onverminderd snel (prijs, lumen per watt, kleur)
Een led lamp mag dan wel erg lang meegaan. Door het lage verbruik zal deze verlichting vele malen vaker worden ingezet. ipv 1 lamp in de kamer verlichting op de meest exotische plekken. De vervanging zal minder worden. De initiële aankoop zal daardoor groter zijn. Is een groeimarkt.
LED's hebben ook gewoon een beperkte levensduur. Zie bijvoorbeeld http://www.philipslumiled...ology/reliabilitytool.cfm

Ik weet niet hoe het met jouw toekomstverwachting zit, maar ik wilde graag nog iets langer leven dan 60.000 uur...
60'000 uur is bijna 7 jaar. Als die dingen 4 uur per dag branden praat je dus over 43 jaar totale levensduur van een LED lamp...

Okay, het is geen mensenleven maar zoals al eerder gemeld is 100'000 uur ook haalbaar en dan praat je al over 65 jaar. En dat met de huidige techniek......
Hoeft niet veel door ontwikkeld te worden voordat het daadwerkelijk een mensenleven is....
@Terw_Dan
Philips maakt al tijdje led spaarlampen, gaat hier niet om de techniek van de led lampen, maar om de armaturen en dan vooral voor binnenverlichting waar de ledlampen in komen te zitten.

Voor sommige gloeilampen en TL heeft Philips zelf al eind datum voor ingelast, eerste TL en gloeilampen zijn al van de markt gehaald door Philips, en vervangen door meer efficiënte lampen, ze loopt dus voor op de EU wetgeving die later van kracht zal zijn. ;)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 26 juli 2024 03:39]

Ik denk dat de wetgeving zelfs door het positieve advies van Philips is gekomen.
Als Philips dit echt niet had gewild, dan was die wet er ook niet gekomen.

Nu heeft Philips voor 100% zekerheid wanneer ze hun fabrieken kunnen gaan uitfaseren en kunnen dat rustig inplannen. Ze hoeven dan niet bang te wezen dat concurrenten toch nog een tijd hun marktaandeel hebben of dat hun fabrieken nog open moeten blijven ondanks dat er niks meer verkocht gaat worden (zoals bij het foto-ontwikkelen).
Wat dus belachelijk is als je bijvoorbeeld in bezit bent van de eerste versie
van de philips wake up light. De duure versie hiervan gebruikte namelijk
100w ambilight gloeilampen die nergens meer te krijgen zijn.

En de nieuwe versie heeft een spaarlamp die niet verwisselbaar is
maar dat is een ander verhaal.
Wat is er nu dan met de TL? Die zijn toch nog steeds efficiënter dan spaarlampen?
Ik deel je observatie van verstandig, het belang ligt hier mijn inziens in het verlengde van techniek namelijk design, mode trends en dus vraag creeren.
Sterker nog, dat langzaam wordt behoorlijk versneld door de EU met hun verbod op gloeilampen (in de maak). De 100W gloeilampen mogen eind dit jaar al niet meer verkocht worden, zuinigere versies zullen waarschijnlijk niet al te lang daarna volgen.

LED verlichting heeft zeker de toekomst, maar persoonlijk heb ik nog niet echt een goed LED alternatief gevonden voor het warme licht dat de gloeilamp biedt.

offtopic:
* wizzkizz gaat binnenkort een voorraadje gloeilampen inslaan voor het geval dat
Zelf was ook altijd erg sceptisch over de LED verlichting omdat er altijd zon kil licht vanaf lijkt te komen.
Ik werd laatst prettig verrast door een uitstalling van enkele energie zuinige gloeilamp vervangers in een winkel / filiaaltje van een energiebedrijf (nuon).
Lang niet allemaal hadden ze dat kille blauwe licht en ze zijn fel zat voor in huis.

Nog even kunnen spelen met die Philips livingcolors lamp... leuk dingetje, zeker wel warm licht mee te maken.

Deze techniek gaat echt snel vooruit.
Een goede stap voor philips die de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar aan het krimpen was door divisies van zichzelf te gaan verkopen, ik hoop dat ze hiermee eindelijk weer eens een jaar met omzet groei kunnen boeken!
Waarom zie ik nou nog steeds nergens in de winkels of op internet fatsoenlijke LED lampen, terwijl ze er wel lijken te zijn? 8)7 Er zijn op de Philips site mooie reclames van maar dat licht zal wel flink gephotoshopt zijn. De 60 000 uur van een LED is langer dan de levensduur van een gloei- of spaarlamp. met resp: 1000 en 10 000 uur. Als je geld wil besparen vergt e.e.a. trouwens het nodige rekenwerk of die 60 000 uur opweegt tegen 60 resp 6 lampen. Eén goede krachtige LED, kost op het ogenblik ongeveer zoveel als een doos vol gloeilampen, maar ik ga de berekening overigens niet maken.
In veel steden hebben ze projecten met led verlichting, dit om de conventionele verlichting te vervangen.

bijvoorbeeld een project in Den Helder aan de Boerhavestraat nabij het begin van deze straat hebben ze een proefopstelling met led verlichting.

Je ziet veel meer en je verbruikt een fractie van het vermogen wat de lampen verderop verbruiken.
En toch zijn er al goede ledlampen voor dagelijks gebruik.
Link: http://www.enluxled.com/products.php
Deze produceren zo'n 700 lumen, daar kan je al iets mee. Ok het is allemaal nog niet optimaal, maar het is een begin. Enkel jammer dat de prijs nogal hoog is: zo'n 90 dollar per lamp.. Geef het nog een paar jaar en we zullen steeds vaker deze lampen zien verschijnen. Ik ben alvast benieuwd hoe dit verder gaat evolueren.
Anoniem: 46304 @MrDr526 februari 2009 09:49
Zo duur... Kom je thuis, is er ingebroken. De TV heeft men laten staan maar alle lampen zijn gestolen. :)
Zie maar eens naar http://www.aeonlighting.com/ (tot 3200 lumen)
(verkijgbaar bij http://www.cyberdin.be) ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.