Een groep onderzoekers aan de Bilkent-universiteit in het Turkse Ankara heeft een manier gevonden om leds een wat warmere kleur wit te laten uitstralen, zo bericht New Scientist. Dit is gedaan door de led te bedekken met nanokristallen.
Een wit licht uitstralende led is in feite een blauwe, die is voorzien van een fosforlaagje. Dit laagje zet een deel van het blauwe licht om in een breed spectrum aan gele kleuren, die samen met het resterende blauw, wit licht produceren. De witte kleur is echter kil en blauwachtig, en daardoor niet zo geschikt voor verlichting in huis.
Nanokristallen zetten blauw licht om in rood en groen in een veel scherper begrensd spectrum dan een fosforlaagje. Dit maakt het mogelijk de kleur nauwkeuriger te bepalen, en op deze manier hebben de onderzoekers een led gemaakt met een aanzienlijk warmer wit licht dan traditionele witte leds.
Een bijkomend voordeel van nanokristallen is dat het rendement toeneemt. De nieuwe led produceert 300 lumen per watt, dat is tien maal zoveel als een gewone. Ter vergelijking: een tl-buis geeft 60 lumen per watt, een gloeilamp slechts 15. Het produceren van de nanokristallen is tamelijk complex, dus het moet nog worden afgewacht in hoeverre de methode zich leent voor serieproductie.
