Philips Lumileds ontwikkelt kleine heldere led

Philips heeft aangekondigd te zijn begonnen met de levering van de Luxeon Rebel hoogvermogen-led. Met een oppervlakte van 3 bij 4,5 millimeter is hij veel kleiner dan andere vermogensleds.

De chip zelf is slechts één vierkante millimeter groot. Volgens Philips geeft de Luxeon Rebel het meeste licht per vierkante millimeter, per watt en per dollar. De stroomopname kan variëren van 350 tot 1000 mA. Bij de minimale stroom heeft de led zijn maximale rendement van 70 lumen per watt. Bij 1000mA bedraagt de lichtopbrengst meer dan 160 lumen. De led wordt geleverd in de gebruikelijke kleuren en daarnaast in warm-, neutraal- en koel-wit. De kleine afmetingen maken dat armaturen voor de Luxeon Rebel compacter kunnen worden gebouwd dan bij het gebruik van conventionele vermogensleds het geval is. Ook is er minder printplaat nodig, wat de kosten drukt. De Luxeon Rebel is de eerste vermogensled die niet veroudert als hij niet gebruikt wordt, iets wat het voorraadbeheer vereenvoudigt.

Luxeon Rebel Power Led

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

06-04-2007 • 21:42

76

Submitter: Joepi

Bron: DigiTimes

Reacties (76)

76
75
39
15
7
21
Wijzig sortering
Een 20 watt spaarlamp van de ikea geeft 1300 lumen => 65 lumen per watt (deze LED is 70 lumen per watt)
De post boven mij zegt dat LED- verlichting minder efficient is dan TL-buizen.
is het dan slechts een beetje efficienter dan Spaarlampen (gebogen TL-buizen)? ik had begrepen dat LEDs veel zuiniger waren...
Trouwens hebben LED's een kortere levensduur als je ze vaak aan en uitdoet en kort laat branden? (= nadelen van spaarlampen)
Ze zijn een beetje vergelijkbaar kwa rendement. Een LED heeft geen last van aan en uit zetten. Sterker nog, ze zijn daar erg goed in. In je afstandsbediening zit bijvoorbeeld meestal een infrarood led die door heel snel te knipperen een code naar je televisie stuurt met de toets die je op de AB hebt ingedrukt. En je kan een AB jaren intensief gebruiken maar meestal is het niet de LED die kapot gaat maar iets mechanisch als het batterij klepje of toetsenbord.
Anoniem: 116947 @quizzical7 april 2007 01:44
LED-spots bestaan uit meerdere LED's in één spot, ja kan er vinden tot 20 LED's in één spot. Aangezien deze LED's kleiner zijn dan diegene die vandaag gemaakt worden zouden er nog meer in kunnen. Maar zelfs met 20 LED's zou je al een lichtopbrengst hebben van 1400 lumen, wat dus vergelijkbaar is met standaard halogeenspots. Voor het eerst worden LED-spots dus interessant als gewone verlichting en niet alleen meer voor sierverlichting.
Ten eerste is een halogeenspotje 800 lumens. Ten tweede zijn de LED-spots die uit meerdere kleine ledjes bestaan zo zwak, dat ze het niet halen bij halogeen. Dan moet je gaan wachten op de krachtigere leds, en daarvan zitten er (op dit moment met de huidige Luxeons) één of drie in een spotje.

En nee, zelfs die spotjes met 36 ledjes zijn niet fel genoeg om serieus genomen te worden.
Kort aan en uit konen ze juist prima hebben, en is een bekende manier om ze te dimmen. Een spaarlamp moet altijd opwaremen. Leuk om je hele huis vol te hangen met spaarlampen, maar als je naar het toilet gaat zit je eerst in zo'n donker hok te wachten totdat je TL/spaarlamp eindelijk opgewarmd is. Daarnaast is de stroomopnamen tijdens inschakelen fors hoger, op zulke plaatsen zou een led lamp dus beter van toepassing zijn.
Das dan een ander voordeel van LEDs: sommigen zijn dimbaar door gewoon de spanning te variëren (en sommigen ook niet).
Alle leds zijn dimbaar door de STROOM te varieren. Stroom en spanning zijn sterk niet-lineair aan elkaar gerelateerd bij een led.
hoe kun je nou de stroom varieren? daar heeft de voeding toch geen invloed op? Als een verbruiker X stroom trekt dan trekt ie X stroom. Het is niet iets dat je geeft, maar het wordt getrokken. Als het er niet is, brandt er iets door of klapt een zekering uit.
Je bepaalt de stroom door er een weerstand voor te zetten.
deze weerstand kun je regelbaar maken.
en op deze manier een led dimbaar maken.
Ja zo, maar dan blijft de voeding dus voluit draaien. Dat is wel het laatste dat je wilt... maargoed, zo kan het idd ook. Ik zou gewoon de spanning varieren, wat gewoon op de voeding kan.
Anoniem: 93545 @_Thanatos_9 april 2007 00:34
hoe kun je nou de stroom varieren? daar heeft de voeding toch geen invloed op?
Nooit van een stroombron gehoord?
Als een verbruiker X stroom trekt dan trekt ie X stroom.
Niet als die stroom niet ergens vandaan komt.
Het is niet iets dat je geeft, maar het wordt getrokken. Als het er niet is, brandt er iets door of klapt een zekering uit.
Als er geen stroom is brand er iets door of klapt een zekering uit? :D

En @ Z80:
Je bepaalt de stroom door er een weerstand voor te zetten.
Wat je daarmee doet is de spanning over de LED verlagen (want er valt een bepaalde spanning over de weerstand) waardoor de stroom wat beperkt wordt. Maar om te zeggen dat je de stroom er mee bepaalt... Nee.
Heb jij dan zoveel licht nodig om naar het toilet te gaan?

Een spaarlamp is meer dan voldoende als je het mij vraagt
Een spaarlamp (zeker ultra zuinige exemplaren) moet eerst opwarmen voor ie z'n maximale licht opbrengst heeft. Dat is nogal irritant op een WC. Bovendien gaar spaarlampen sneller stuk als je ze vaak aan-uit zet.
Een spaarlamp/TL is gewoonweg nog steeds goedkoper in aanschaf (lumens/dollar). Als consument betaal je 13 euro voor een warm witte luxeon LED van 3W (ik heb 40 stuks in m'n vloer en keuken verwerkt) en een paar euro voor een vergelijkbare spaarlamp.

NB: Je hebt witte LEDs en witte LEDs. De luxeon warm whites van Philips concureren kwa lichtkwaliteit met halogeen.
Een beetje normale spaarlamp kan prima tegen vaak schakelen en kort branden (alleen loont het gebruik dan niet omdat de lichtopbrengst meteen na het aandoen nog laag is). De grootste slijtageslag is zoals bij de meeste electronica, het continu laten branden bij wat hogere temperaturen.
Niemand laatst de aflevering van de Mythbusters gezien?
Dat ging over het rendement van diverse lampen, waaronder de gewone gloeilamp, tl, spaarlamp, halogeen, zo'n metaalnogwatlamp en uiteraard een ledlamp.
Het in en uitschakelen van een TL lamp vraagt evenveel energie als een 30 seconden continue brandduur. De rest van de lampen waren met 0,3 seconden verwaarloosbaar en de led is al helemaal efficient. Ook verbruikt deze slechts 1/10e energie dan dat van een TL.
Het om de 2 minuten in en uitschakelen nekte alle lampen op die ledlamp na in 6 weken, wat ongeveer op 5 jaar normaal gebruik neerkomt.

Kortom, lang leve de ledlampen!
Anoniem: 61698 6 april 2007 22:01
dit is onzin: "De Luxeon Rebel is de eerste vermogensled die niet veroudert als hij niet gebruikt wordt, iets wat het voorraadbeheer vereenvoudigt."

De juiste tekst moet zijn: Deze led's zijn niet gevoelig voor vocht en nemen dit niet op tijdens opslag daarom hoeven de led's voordat ze gesoldeerd worden niet voorgebakken te worden om het vocht er weer uit te krijgen.
Als er vocht in een normale led zit als deze gesoldeerd wordt, kan deze exploderen. Deze led's hebben daar dus geen last van.

Een Led veroudert alleen als gevolg van warmte en branduren, het is bij deze led het zelfde.
Tja, de bron zegt dit:
it is the first power LED for lighting to be rated for unlimited shelf life further simplifying inventory management and manufacturing
Niets over vocht.
De "shelf life" van electronca componenten en ook van dit soort LED's word o.a bepaald door vocht opname. Daarom zijn electronca componenten vocht dicht verpakt met vochtopnemende korrels en een vocht indicator.

Componenten die vochtig zijn barsten in de reflow oven of op het soldeerbad.
"Als er vocht in een normale led zit als deze gesoldeerd wordt, kan deze exploderen."

1 April is alweer voorbij dacht ik zo? :P
wederom een bewijs dat LED verlichting DE toekomst is!

en leuk dat philips die in handen heeft :9
Om toch nog wat boeiends toe te voegen aan deze first thread: :+

Ter vergelijking > een 60 watt gloeilamp heeft een lichtopbrengst van nog geen 15 lumen/watt. (wikipedia)
idd even ter vergelijking een hps llamp, je weet wel die dingen uit de tuinbouw maar ook voor straatverlichting hebben een rendement van 150 lumen per watt.

Nu is het verschil met led, dat een led op een heel specifiek gebied zijn vermogen afgeeft en een gloeilamp zijn vermogen over een veel breeder spectrum afgeeft.

De winst van een led zit hem dus ook daar in dat het veel vermogen in een specifiek nm gebied kan afgeven.

Een ander voordeel is dat de 60 watt gloeilamp ongeveer 5% van zijn energie in licht omzet, de overige 95% is warmte.
Bij een hps lamp is het aandeel warmte rond de 65% en ook leds geven warmte af, echter omdat het vermogen per watt zo hoog is heb je in vergelijking tot een 60 watt gloeilamp misschien maar 10 of 5 watt nodig. Leds zetten ongeveer 30% in licht om de rest is warmte.
En hoe wilde je dan een witte led maken als het maar een klein spectrum heeft? :) (wit is immers rood+blauw+groen)
Ook is lumen niet afhankelijk van golflengte, dus dat maakt niet uit, het gaat echt puur om het feit dat gloeilampen eigenlijk kacheltjes zijn die wat licht geven.
Voor de rest klopt het wel.
Het is niet zo dat elk ledje slechts een klein spectrum uitzendt. Een led heeft in de emitter een aantal stofjes. De stoffen met kleine emissie-spectra zijn interessant voor bijvoorbeeld laserdiodes, en infrarood-technieken de stoffen met brede spectra voor bijvoorbeeld de witte leds. Volgens mij is stofjes voor led-emitters mengen net als pigmenten mengen... Je moet alleen beter opletten dat de 'pigmenten' niet met elkaar reageren :Y)

dat philips nu met een nieuw type ledje komt, is omdat ze een leuk stofje hebben gevonden (of eigenlijk een leuke combinatie ;) ) die een zeer goede lichtopbrengst heeft :)

[off-topic]*LuitvD kijkt nog eens naar z'n 5W luxeon[/off-topic] :+
Vermogen per watt? |:(
Anoniem: 215242 @bbob7 april 2007 11:46
Het is wel degelijk zo dat een LED slechts een klein spectrum uitzendt. Witte LEDs worden gemaakt door een blauwe LED te nemen en daar een laag fosfor overheen te leggen (vergelijkbaar met fosfor in een TL). De fosfor zorgt ervoor dat "blauwe" fotonen gedeeltelijk worden omgezet in "gele" fotonen. Geel plus blauw licht geeft wit licht.
offtopic:
leuk dat philips die in handen heeft
Eén van de weinige dingen die ze nog in handen hebben na decennia lang het bedrijf uitkleden. :'(

ontopic:
Wel leuk dat ze inderdaad nog wel innovatief zijn.
Wel leuk dat ze inderdaad nog wel innovatief zijn.
Imho is Philips altijd innovatief geweest,


Major consumer electronics products
Philips Videopac G7000
Philips Videopac G7000

In 1951, Philips introduced the Philishave two-headed rotary shaver, marketed in the USA under the Norelco name.

In 1963, Philips introduced the Compact Cassette.

In 1978, Philips introduced the laserdisc player, using technology invented in the 1960s.

In 1979, Philips introduced the Video 2000-system: a technically superior design, but a commercial failure.

In 1982, Philips launched the Compact Disc in partnership with Sony.

In 1991, Philips introduced the CD-i, the Compact Disc Interactive system which had many video-game console-type features.

In 1992, Philips launched the ill-fated Digital Compact Cassette format.

The company receives a royalty on every DVD manufactured [1].


Ze hebben de laatste jaren alleen de plank misgeslagen met marketing e.d.


Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Philips_Electronics
Anoniem: 22738 @guidooo7 april 2007 03:45
Elk groot electronicaconcern heeft een waslijst aan baanbrekende uitvindingen op haar naam. Dat is heel normaal hoor en Philips is gewoon 1 van de velen.
Er zijn niet zoveel bedrijven die zo succesvol zijn geweest in mediadragers, Compact Cassette, CD en DVD. Alleen Sony kan dat ook zeggen...

Een beetje kort door de bocht opmerking!
Philips heeft inderdaad aardig wat innovaties op hun naam staan, alleen hebben ze marketing technisch hele grote fouten gemaakt.
CD-i
V2000
DCC
Alledrie technisch interessante ontwikkelingen waarvan V2000 en DCC echt heel erg goed waren alleen heeft de marketing afdeling het nogal verpest.
Anoniem: 22738 @guidooo9 april 2007 02:06
Philips is een prima bedrijf, maar ze hebben de nare eigenschap om altijd eer op te strijken van anderman's werk. De Compact Cassette is een voortboorduursel van Sony's bandrecorder. De CD is SAMEN met Sony uitgevonden, maar Philips hersenspoelt ons dagelijks met het idee dat ze er helemaal zelf mee zijn gekomen, wat niet waar is. Philips had een heel ander plan dan DVD. Het DVD-forum met bedrijven als Toshiba, JVC, Warner, Sony en andere bedrijven waren al een eeuwigheid de DVD-standaard aan 't ontwikkelen. Pas op het EIND kwam Philips mee doen met DVD en gaan nu lopen roepen dat DVD eigenlijk een grote CD is en dus een Philips-product is terwijl ze er echt niets voor gedaan hebben, behalve hun handtekening erbij geplaatst om mee te mogen doen.

En ik vind het verbazingwekkend dat jullie allemaal in hun praatjes trappen. Philips vindt vrij veel uit, maar dat zijn meestal kleine aanpassingen die ze gelijk gaan patenteren om de reputatie van de meeste patenten hoog te houden. Of die "uitvindingen" (lees: aanpassingen) zinvol zijn is maar sterk de vraag. CD-i was trouwens een totaal onsuccesvolle versie van de CD-ROM. Zelfs de 3DO verkocht beter bij de gamers dan CD-i.

Niks tegen Philips; hun producten zijn meestal prima. Ik heb zelf een DCC-recorder (vanzelf kapot gegaan) en het geluid was absoluut superieur in haar tijd (18-bit D/A-converter). Maar ze vertellen vaak wel sterke verhalen en je moet niet alles geloven wat ze zeggen.
SA007 Moderator Tweaking @guidooo9 april 2007 20:10
Philips heeft ook de CD uitgevonden, maar zijn met Sony gaan bundelen om de CD op de markt te krijgen.
Philips alleen had niet genoeg budget en productiecapaciteit om de CD succesvol op de markt te zetten.

Enigste verandering op de CD zelf door de samenwerking met Sony is het formaat, de CD zou 60 minuten worden, maar de directeur van Sony wou 'm 74 minuten.
Anoniem: 18254 @guidooo10 april 2007 00:48
De CD is wel degelijk grotendeels door Philips ontwikkeld, hoewel Sony ook belangrijke bijdragen geleverd heeft (onder andere de foutcorrectie). De bandrecorder is helemaal geen Sony-uitvinding, deze bestond al veel langer, in de Tweede Wereldoorlog al. De Compact Cassette is een succes geworden om een aantal praktische redenen, zoals het formaat. De bijdragen die Philips aan de DVD geleverd heeft waren wel degelijk substantieel (onder andere de kanaalmodulatie die heel wat robuuster is dan het oorspronkelijke concept), ook al is de standaard grotendeels door Toshiba opgezet. Maar ja, wel gebaseerd op de CD (die weer gebaseerd was op de beeldplaat wat weer grotendeels een Philips-ontwikkeling was), iets wat je toch ook niet uit moet vlakken. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden die duidelijk aantonen dat Philips toch echt wel origineel onderzoek doet. Ook fundamenteel natuurkundig onderzoek, trouwens. Het Casimir-effect is bijvoorbeeld in het NatLab ontdekt.
@ Bootstrap
Eén van de weinige dingen die ze nog in handen hebben na decennia lang het bedrijf uitkleden.
Hoezo; 'nog'?
Ze hebben zich ingekocht in de LEDs omdat ze die technologie niet hadden. Waar Philips dan weer wel goed in is, is het verder doorontwikkelen van bestaande technieken omdat ze 105 jaar ervaring hebben in productietechnieken. ;)
Anoniem: 194858 6 april 2007 21:53
Philips, LEDs make things better
volgende week die slogan op hun website :Y)
tegenwoordig is het toch "sense and simplicity"?
Kzie al een vervanger komen voor de Neon buizen ... als ze leds nu ook in een soort buisvorm krijgen ...

Ik heb nu 1 neon buis van 30 cm in mn kast liggen, word redelijk warm en er gaat 350 volt doorheen! ... dik gevaarlijk maargoed gewoon niet bij na denken. Wat het verbruikt weet ik zo niet maar echt zuinig zal het wel niet zijn ...
Een TL lamp is zuiniger dan Led's !

Het nadeel van Led's is dat je ze niet kunt gebruiken als verlichting (buiten gang of wc), ze geven gewoon een te koud licht af, zelfs de zogenaamde warme led's geven nogaltijd een koud licht.
Als ze dat eens kunnen oplossen is the sky the limit, kunnen alle spots vervangen worden door deze energiezuinige Led's.
Anoniem: 156294 @C00P7 april 2007 02:04
Een gele natriumlamp heeft de hoogste efficientie met 175 Lumen/watt. Er zijn al LED's van philips (hoogste efficientie) van 114 Lumen per watt. Een TL zit rond de 75 Lumen per watt. Een gewone gloeilamp op 20 Lumen/watt.

Ter vergelijking een ideale groene lichtbron (is het makkelijkst zichtbaar voor het oog) zou een opbrengst van 680 Lumen per watt moeten hebben.
Anoniem: 87819 @C00P9 april 2007 03:22
Met led verlichting kan je inmiddels alle kleuren maken die je wilt hoor, zeker met RGB leds.
Juist wel, die neon buis van jou heeft dan wel een hoog voltage, maar een zeer laag amperage.

Is ook helemaal niks gevaarlijks aan. Vergelijk het met een stungun, tienduizenden volts, maar een laag amperage, dood ga je er niet aan, maar pijn doet het wel.
Wij hebben een wei met dieren, afgesloten met een omheining waar 5000 volt opstaat.
Ik ben er al een paar keer aangekomen, en er is niks bijzonder aan mij te zien.
zoals pruttelpot zegt, het doet pijn, daarom is het ook een schrikdraad.

Ik vergelijk het altijd met een waterva.
Je staat dan onder aan de waterval, het debiet is gelijk aan de amperes, en de spanning (volts) stel je gelijk aan de snelheid van het water.
Onderaan de waterval is het hoogte verschil het groots, dus krijg je ook de snelste waterstroom over je heen: Dit kan pijnlijk zijn maar is niet dodelijk.
Maar sel dar er een paar ton liters tegelijk op je vallen, al is het heel langzaam, dan overleef je het nog niet.

Vanaf 20A (of minder) ben je meestal dood, al is het bij 12V. Je kunt natuurlijk ook geluk hebben, newton werd gelectrocuteerd door de bliksem, maar overleefde het gelukkig.

Daarbij, ik denk dat neonbuizen of natriumlapen nog altijd het beste vermogen /watt leveren. Er is natuurlijk weer een klein stapje vooruit gezet. Tegenwoordig zie je trouwens dat leds al steeds vaker worden gebruik als versiering.
20A? Vanaf 0,1A wissel is je overlevingskans al niet best. Gelukkig heeft een droog mensenlichaam een vrij forse weerstand van tegen de 50kΩ dus kan je (met wat geluk) aardig wat spanning hebben.
Klopt. 40 mA (0.04 A) door je hart is vaak al dodelijk, vandaar dat aardlekschakelaars bij 30 mA afschakelen...
Anoniem: 171072 6 april 2007 22:32
ik zie een mooie toekomst voor LCD schermen :D
Ik zie ook een mooie toekomst voor verlichting :)

Een paar dagen geleden hoorde ik op het werk dat er chinezen op de markt gaan komen met Led-balken voor in burelen.
Ze zouden 9 watt gaan verbruiken en dat lijkt me toch al veel voor leds. Ik ben benieuwd hoeveel licht daar vanaf zal komen. 8-)
Seoul Semiconductor heeft anders een LED die 100lm/W@360mA doet. Philips doe je huiswerk voor je dingen claimt! :Y)
deze doet 70lm/W@350mA en 160lm/W@1000mA

Hoewel een lineair verloop logisch lijkt kán het natuurlijk zijn dat deze led 101lm/W@360mA doet.

Maar als je naar de bron gaat staat daar:
Light output and efficacy performance from a 1mm square chip make it a leader in lumens/mm square, lumens/Watt and lumens/dollar.
Dit is incorrect vertaald in het tweakers artikel. Van een leider (onderdeel van de groep leiders) wordt het plotsklaps de leider.
Doe je huiswerk voor je dingen claimt!
;)
Ik neem aan dat deze LED 2.3 W gebruikt bij 1000mA, er staat niets in het artikel over een hoger rendement bij 1000mA. echter een maximaal rendement van 70lm/W ;)

EDIT: Ik heb het even opgezocht 1000mA/160lm is bij 3.5V dus dan wordt het 3.5W /ongeveer 46 lm/W voor 1000mA.

Bron: http://www.philipslumileds.com/pdfs/DS56.pdf (1.1MB)
Hoe zit het nou met de Cree leds? Die zouden toch iets van 120 lumen per wat gaan leveren?

En, ik heb ook weleens spotjes gezien waar gebogen CCFL-buisjes in zitten. CCFL heeft ook een erg hoog rendement, en de kleur van het licht is koudwit (dus is naar warmwit te filteren).
CCFL heeft opwarmtijd nodig, is breekbaar, werkt op hoogspanning en is groot qua oppervlakte.

een LED heeft een reactietijd in nanoseconden, werkt op lage DC spanning, en is heel klein.

LED lijkt me dus een veel logischere keuze
Die lage DC spanning is evengoed een nadeel als een hoogspanning. In beide gevallen moet er een trafo/inverter tussen (tenzij je meerdere ledjes in serie schakelt, maar dan heb je nog een AC->DC adapter nodig).

Maargoed, CCFL heeft natuurlijk nadelen. Maar vergeet niet dat LEDs nog in de kinderschoenen staan en CCFL al jarenlang hard aan ontwikkeld is (denk maar aan je TFT-scherm). CCFL zou dus een goeie tussenoplossing kunnen zijn, voor een lage prijs, wanneer massaproductie op gang komt.
Mooi dus Spaarlampen gebruiken op plaatsen zoals in de leefruimte (doe ik al) waar het licht gewoon de hele avond aan staat.
En LED's op plaatsen zoals de badkamer en de gang waar het licht kort brandt en veel aan en uit gaat.
Daar had ik tot nu toe gewone gloeilampen hangen.
nu nog wachten tot er LED's met gewone E27 aansluiting in een winkel in de buurt liggen :)
Weet niet of ze al bij een winkel in de buurt liggen, maar online zijn ze al te krijgen bij het bekende electronica postorder bedrijf. Zowel als spotje als in gloeilamp vorm.
Philips is nu begonnen met de levering van de deze 70 lm/W Luxeon Rebel LED's, maar hun technologie is al weer een stapje verder. In een persverklaring van 23 januari jl kondigden ze een LED aan die 115 lumen/Watt doet bij 350 mA. Het zal natuurlijk even tijd kosten voor deze in de schappen ligt, maar het is een goed vooruitzicht. Hiermee wordt zelfs een hogere efficiëntie gehaald dan met TL-lampen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.