Philips koopt ledspecialist Lumileds

Philips heeft een belang van 96 procent verworven in Lumileds, een van de grootste fabrikanten van high-brightness leds. Philips houdt zich al sinds de oprichting, 114 jaar geleden, bezig met verlichting. Die bestond vroeger vooral uit gloeilampen en TL-buizen, maar recente technologische ontwikkelingen zorgen er voor dat halfgeleiderverlichting wel eens een flinke concurrent hiervan kan gaan worden.

Tot nu toe waren leds vooral bekend als indicatielampjes, die aangaven of het koffiezetapparaat of de wasmachine aanstond en meer van dergelijke dingen. De introductie van de high-brightness led maakte ze ook geschikt als lichtbron. Ze hadden echter een groot nadeel: ze gaven alleen gekleurd licht. Toen een paar jaar geleden de witte led werd uitgevonden werd de toepassing als verlichting ineens zeer interessant. Leds hebben twee grote voordelen boven gloeilampen: ze hebben een hoger rendement en ze gaan veel langer mee.

Deskundigen beschouwen halfgeleiderverlichting als de grootste revolutie op het gebied van elektrisch licht sinds de gloeilamp. Er kan verlichting mee worden gemaakt die verschillende kleuren en een variërende helderheid kan aannemen, iets wat winkelinrichters en architecten totaal nieuwe mogelijkheden geeft. De lange levensduur maakt dat ledverlichting kan worden ingebouwd op plekken waar kapotte gloeilampen zeer moeilijk te vervangen zouden zijn, zoals wegen, bouwmaterialen, meubels en zelfs kleren.

Lumileds werd in 1999 opgericht als samenwerkingsverband tussen Philips en Agilent Technologies, met als doel het ontwikkelen van halfgeleiderverlichting voor alledaagse toepassingen. Tegenwoordig maakt het bedrijf leds voor autolampen, computerdisplays, seinlampen, lcd-tv's en gewone verlichting. Met de aankoop van het aandeel van Agilent heeft Philips zijn positie op het gebied van halfgeleiderverlichting aanmerkelijk verstevigd. Analisten verwachten dan ook dat het bedrijf zijn leidende positie op de wereldmarkt voor verlichting nog wel enige tijd zal behouden.

Led-verlichting
Ledverlichting ingebouwd in een kussen

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

18-08-2005 • 11:07

51

Submitter: andreklaver

Bron: Philips

Reacties (51)

51
51
32
9
1
15
Wijzig sortering
Toch zal de levensduur altijd kunstmatig verkort worden door fabrikanten, aangezien men wel graag producten wil blijven verkopen. Maak een soort peertje voor een lamp die nooit kapot gaat en iedereen hoeft maar eens per leven peertjes te kopen.
Toch zal de levensduur altijd kunstmatig verkort worden door fabrikanten,
bij veel producten is dat idd zo.
philips heeft bv hun levensduur van hun TV's wat bij moeten stellen. hun oude TV gingen minimaal 30 jaar mee.... dat bracht natuurlijk niet veel geld in het laadtje. zeker niet als die van de concurent maar 10 jaar is.
maar bij lampen 'licht' dat wat anders... de levensduur staat namelijk op de verpakking, en er word dus fel om geconcureerd, voor lampen die langer mee gaan kan je dus meer vragen en aan de consument laten zien waarom ze duurder zijn. bij TV's ligt dat toch anders.
De levensduur van de TV's is voornamelijk verkort omdat wij, de consumenten, om goedkope troep vroegen. Dat maakte de concurrentie immers ook en wij zien alleen de prijs. Wat betreft die 30 jaar: er zijn inderdaad bepaalde heel degelijke modellen, maar ik zie op dit moment niet veel K9's of K11's (die zitten rond de 30 jaar) meer spelen. Ook die moesten wel degelijk zo nu en dan een reparatie, en als een toestel dan oud genoeg is doet de gemiddelde gebruiker dat niet meer. Wat ik nog wel zie spelen, zijn K40's. Die zijn (indien ze deskundig opgeknapt zijn inplaats van spontaan tijdens het spelen in brand gevlogen, daar is in 1993 een terugroepactie voor geweest) vrijwel onverwoestbaar. Deze toestellen zitten nu rond de 20 jaar, net als het ook vrij degelijke CTX (portable) chassis. Beter is er na die tijd nauwelijks geproduceerd, alleen nog de duurste reeksen zoals FL en GFL. Die worden vaak echter afgeschreven vanwege een fatale productiefout in de beeldbuis.
maar bij lampen 'licht' dat wat anders... de levensduur staat namelijk op de verpakking, en er word dus fel om geconcureerd, voor lampen die langer mee gaan kan je dus meer vragen en aan de consument laten zien waarom ze duurder zijn. bij TV's ligt dat toch anders.
Toch zal de traditionele (niet long-life) gloeilamp nog jaren in gebruik blijven. Reden: de lichtkleur. Enerzijds zal een traditionele gloeilamp met langere levensduur in een ongunstiger energieklasse vallen, anderzijds zijn de fosforen (eigenlijk: zeldzame aarden) van lampen in een gunstige energieklasse (LED's en TL's) nog steeds niet zo mooi van kleur als een gloeilamp. Ze zijn ook nog een keer monochromatisch, zodat er sprake is van een mengkleur in plaats van een breed spectrum.
Anoniem: 41564 @Proxy18 augustus 2005 11:47
Ik geloof niet dat de levensduur van LEDs 'kunstmatig' verlaagd wordt. Voor veel LED systemen geldt dat de levensduur wordt bepaald door de electronica eromheen, niet door de LEDs zelf.
Dat lijkt me een broodje aap verhaal.

Als jij als fabrikant lampjes maakt die na 2 jaar kapot gaan (terwijl ze technisch gezien prima 10 jaar mee kunnen) dan laat je daar een enorme markt mee liggen voor de concurrent, mij. Ik ga dan nl wel lampjes maken die 10 jaar meekunnen en druk je zo uit de markt.
Totdat de markt verzadigd is, en de verkoop zodanig daalt dat je de prijs ervan moet verhogen om toch het hoofd boven water te houden..En een forse prijsverhoging is sowieso markt technisch een zeer slechte zet.

En dan komt weer dat debat, zoals we nu met spaarlampen hebben: vervang ik wat vaker dat peertje van 80 cent, of zet ik er eentje in die 8x langer meegat en 5 euro kost.
@Quentin:

Jou mening klopt niet. Bij TL-buizen is bekend dat een fabrikant de levensduur express beperkt houd. Het schijnt technisch mogelijk te zijn om de levensduur erg op te rekken. Tot hoeveel jaren ze de levensduur kunnen oprekken weet ik niet meer. Iemand :?
Dat betekent niet dat de levensduur kunstmatig beperkt wordt, dat betekent dat er afwegingen gemaakt worden tussen kostprijs van het product en de levensduur ervan. Een product dat langer meegaat kost vaak meer om te maken. Als het duurder wordt om te maken, kost dat winstmarge, of het product wordt duurder voor de klant, wat weer verkopen zal kosten. Beide opties zijn een nadeel voor de fabrikant.

En trouwens, 'Jou mening klopt niet.'? ;)
Hartman tuinmeubelen.
Vandaag is bekend geworden dat dit bedrijf failliet gaat. Heeft geen reet met tweakers te maken, maar de tuinmeubelen van hartman staan er om bekend dat ze oerdegelijk zijn, maar wel duur.
Mensen die hartman kopen, die komen de komende 10 jaar niet meer terug.
Mensen die bijv bij de ikea meubelen kopen, die kopen over 2-3 jaar weer een nieuw setje. Dat is handel.
Liever elk jaar een beetje omzet, als een paar pieken en daarna maar weer afwachten.

Dus als philips alleen dit soort lampen zou gaan verkopen, dan kan het erg mis gaan. Gelukkig voor philips hebben ze heel veel andere produkten, waaronder het simpele peertje, die wel regelmatig vervangen moet worden.
Anoniem: 45804 @Proxy18 augustus 2005 11:51
Toch heb je zeker bij de 'moeilijk bereikbare lampen' een flink voordeel t.o.v. de concurrent. Het vervangen van een lamp is waarschijnlijk duurder dan de lamp zelf.

Bij led-verlichting kun je die ook vast in het armatuur bouwen. Waarschijnlijk gaat het armatuur korter mee dan de verlichting dus moet je af en toe toch nieuwe kopen. Netto hebben waarschijnlijk de koper en fabrikant daar baat bij.
De vervangingskosten zijn in sommige gevallen inderdaad veel groter dan de kosten van een paar lampen. Bij matrixborden boven de snelweg wordt de laatste tijd vaker LED-verlichting gebruikt, hoewel er nog steeds nieuwe matrixborden met gloeilampen worden geïnstalleerd.

Als je kijkt naar de consequenties van een kapotte lamp, begrijp je dat een lange levensduur van de lampen grote kostenbesparingen levert. Voor het vervangen van een lamp moet er een rijstrook worden afgezet, dan moet er een hoogwerker naar het matrixbord om de lamp te vervangen, er moet vóór de hoogwerker een rijdende versperring staan en na vervanging van de lamp moet een zogeheten flitstest worden uitgevoerd om te controleren of alles weer naar behoren werkt. In totaal kost dat enige duizenden euro's (exclusief lamp :P).
Wordt voor "life and death" toepassingen (matrixborden?) wellicht nog een strijd met Fujitsu, dat claimt een gloeilamp ontwikkeld te hebben die je een SMS-je stuurt zodra hij niet meer brandt.

http://www.therawfeed.com...nds-sms-when-it-dies.html
De LED's gaan meer dan 50.000 uur mee. Er wordt echter door Philips geadviseerd ze na die tijd te vervangen omdat na 50K uur de lichtopbrengst met 20% afneemt, zo stond in het Eindhovens Dagblad te lezen.
Da's maar 5 jaar, ik dacht dat de LED's zoals die in de straatlantaarn in Ede zitten veel langer meegingen?
5,7 jaar continu branden. Maar overdag doen ze de straatlantaarns uit dacht ik ;)
Anoniem: 126323 @Proxy18 augustus 2005 13:39
eens per mensen leven? Reken dat er 9 miljard mensen zijn op deze wereld haal daar 2 miljard af die geen stroom hebben en er geen baat bij hebben. + LCD TV + Wasmachine + Aantal Lampen, etc. En je wilt me niet wijs maken dat jij heel je leven naar die ene Lamp gaat kijken, of de zelfde LCD scherm gebruikt? Dus ik denk dat er voor nieuwe toepassingen gerust nieuwe LED`s komen, goede markt zou ik zeggen ;)
Ahum... we zitten net aan de 6,1 miljard mensen op deze aardkloot hoor...zo snel gaat het nou ook weer niet. En daarvan hebben maar ongeveer 1 miljard mensen ongeveer de luxe die wij in nederland als jan modaal hebben. De rest leeft daaronder (3 miljard zelfs ver ver onder de armoegrens)
Anoniem: 109314 @Proxy19 augustus 2005 03:18
de gloeilamp die nooit doorbrand is allang gemaakt,
we noemen het een broodrooster! :P
Da's een hele goede ontwikkeling m.b.t. LCD beeldschermen. Deze schermen lijden altijd nog aan het probleem dat ze de helderheid/lichtopbrengst van een CRT niet kunnen halen. Eens afwachten wat Philips met deze aanwinst gaat doen.
Gloeilampen kunnen ook een extreem lange levensduur hebben...

deze werkt al non-stop sind 1901..(>900000 uur)..

http://www.centennialbulb.org/photos.htm
http://www.snopes.com/science/lightbulb.asp
Zo werkt dat met een hoop dingen. Vaak word een levensduur van een voorwerp met een ontiegelijk groote "buffer" opgegeven ivm met veiligheid. Zo geven ze bijvoorbeeld bij kogellagers een levensduur van bijvoorbeeld 10000 uur op terwijl 90% makkelijk 100000 uur haalt. (ik weet de getallen niet precies, maar het zit wel zo ongeveer in elkaar).
Throughout its 114 year history, Philips has been improving people's lives through lighting.

Ik vraag me af of kussen-verlichting mijn leven gaat verbeteren.... :+
Hmmm.... ik denk dat dit vooral voor de lichte slapers bedoeld is :+
Aha, zit Philips achter bliksem? :+
lighting <> lightning, alhoewel er bij ontladingslampen fysisch niet echt veel verschil is...
Perfect toch, het "verlicht" je slaap :+

Kun je eindelijk zien wat je droomt ;)
Handig bij het lezen in bed. De volgende stap is natuurlijk een LED display in je kussen dat wireless vanaf je laptop bediend wordt. Je zet je ebook reader naar je kussen en lekker lezne voor het slapen gaan. Of een filmpje kijken, nog even internetten, of je mail lezen. Val je in slaap, dan is je scherm niet kapot en smerig de volgende morgen. Opschudden en voila.
Akkoord het gaat langer mee en als er 5 leds stuk zijn in een straatverlichting dan zie ik niet direct de vervanger beginnen 5 leds erop solderen leuke bezigheid anders... :Y)
Tuurlijk.

Nu is het allemaal veel beter geregeld. Als er nu een lamp in jouw straat kapot gaat, hoeven ze alleen maar een nieuw wolfraamdraadje vast te solderen....
Hoezo LEDs voor LCD tvs?
Ik kan me niet voorstellen dat het "ik sta aan of uit" LEDje enige vorm van serieuze markt vormt. Gaat het hier dan om LEDs die als backlight gebruikt worden, of is de term LCD tv hier mis en wordt er een LED display bedoeld?
Inderdaad, het gaam om de backlight. Ik heb eens een prototype hiervan gezien (een LCD TV met LED backlight). In een woord schitterend. :9~ Superverzadigde kleuren en prachtig helder.
Slimme zet van Philips. Ik zie hier veel potentie in en is voor hun overige marktlijnen dan ook een welkome uitbreiding :) Philips is gellukig altijd een al een bedrijf geweest wat in beweging is en nooit stil zit. Denk dat we nog mooie dingen van ze kunnen verwachten de aankomende jaren.
Maar wel boeiend dat Philips geen eigen positie hebben in LED fabricage anders dan voor signalering. En dat terwijl verlichting al meer dan 100 jaar hun core business is.
Ik ben zelf ook bezig met het inrichten en verlichten van een nieuwbouwappartement. Ik wil hier ook veel LEDs voor gaan gebruiken. De meeste witte LEDs produceren erg koud licht dan onbruikbaar is om een gezellige ambience te creeëren. De warm witte 1W en 3W 3300K Luxeon LEDs van Lumileds zijn wel goed bruikbaar voor interieurverlichting en hebben bovendien een erg hoge lichtopbrengst (vergeleken met kleinere LEDs). De kleurtemperatuur is nog steeds relatief hoog ten opzichte van een doorsnee halogeenlampje, maar dat is te verhelpen door 3300K Luxeon LEDs te combineren met amber LEDs.
Je loopt echter wel tegen een ander probleem aan: de lichtbundel van LED-verlichting is nogal smal. Bij halogeenverlichting heb je vaak een stralingshoek van ongeveer 35 graden, terwijl LED-verlichting typisch een stralingshoek van ongeveer 10 graden heeft. Dat is erg praktisch voor puntverlichting (accentverlichting), maar maakt LED's ongeschikt voor achtergrondverlichting.
Lumileds maakt voor zover ik vinden kan iniedergeval ook leds met een grootere stralingshoek dan 10 graden. onderaan de volgende pagina staan wat specs.

http://www.rs-catalog.ru/catf.cgi?fileid=30306
De stralingshoek verschilt per type led. De Luxeon LEDs waar ik het over had zijn verkrijgbaar met een stralingshoek van 25 of 100 graden. De laatste zijn goed geschikt als flood light.
Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. Niettemin: mooi spul van Luxeon :)
Anoniem: 100910 18 augustus 2005 11:16
Goede stap van Philips.
Ik zie grote mogelijkheden in de LED verlichting....
(Off Topic:Een reden voor mij te meer om Philips bij te kopen op de beurs. Die gaan nog wel naar de 26 euro.)
Wat ik niet helemaal begrijp is dat Philips iets KOOPT, normaal -verkoopt- Philips toch alleen maar? Recent zag ik bijvoorbeeld dat ze hun e-inkt afdeling en hun LCD afdeling verkochten. Beide toch erg hotte items.

Weet iemand hoe dit zit? Of is hun strategie om afdelingen op te kopen en dan later met winst weer door verkopen?
Kwestie van concentreren op core-competences/core-business. Philips is toch nog altijd "de lampenfabriek uit het zuiden des lands".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.