Uitvinder LED in het zonnetje gezet

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) meldt dat Nick Holonyak afgelopen vrijdag de Lemelson-MIT-prijs in ontvangst heeft mogen nemen. Holonyak heeft de prijs gekregen omdat hij in 1962 als eerste een praktische rode LED (light-emitting diode) heeft ontwikkeld. Tegenwoordig zijn LED's niet meer weg te denken uit onze maatschappij en er worden nog steeds nieuwe toepassingen voor deze kleine lichtbronnetjes ontwikkeld. Zo worden ze steeds vaker gebruikt als vervanging van lampen die werken met een gloeidraad. Verder is hij lange tijd mentor geweest van technische studenten en heeft ook zo bijgedragen aan het verbeteren van de wereld door wetenschap en techniek. Dit jaar werd de prijs voor de tiende keer uitgereikt. De winnaar krijgt een geldbedrag van 500.000 dollar en daarmee is de Lemelson-MIT-prijs de grootste geldprijs voor een uitvinding.

Nick Holonyak, uitvinder van de rode led
Nick Holonyak, uitvinder van de rode led en winnaar van de Lemelson-MIT-prijs

Door Matthijs Abma

27-04-2004 • 23:19

50

Bron: MIT

Reacties (50)

50
50
42
29
8
5
Wijzig sortering
Zo worden ze steeds vaker gebruikt als vervanging van lampen die werken met een gloeidraad.
Kijk maar naar de verkeerslichten, die worden zo langzamerhand allemaal vervangen door high intensity LED's. Ze zijn veel zuiniger (genereren direct Rood of Groen licht i.p.v. dat van een wit licht alles wat niet groen is weggefilterd wordt en ze worden niet warm). Ze gaan ook veel langer mee. De nieuwe LED stoplichten zijn te herkennen aan het feit dat het gehele oppervlak egaal verlicht is (dit door een hele batterij rooie of groene LED's.

Waarschijnlijk zijn LED's wel het licht van de toekomst. Alleen het blijft een probleem om mooi wit licht te maken. LED's geven namelijk maar 1 frequentie licht af (een kleur dus) en wit licht is alle frequentie. Wit licht maken met behulp van LED's is vergelijkbaar met proberen ruis te maken met behulp van toongenerators die alleen sinussen (zuivere noten) kunnen produceren. Een van de pogingen gebruikt een stukje geel fosfor in combinatie met een blauwe led. De LED laat het fosfor geel oplichten en in combinatie met blauw krijg je dan wit licht (akthans daar lijkt het dan op mar eigenlijk is het nog steeds een vreemde frequentie grafiek die dit licht opleverd.

OK dt is alles wat ik er van weet en wat mischien nog iets toeveogd aan dit artikel ;)

* 786562 PuzzleSolver
klopt, ook in autos worden ze steeds meer toegepast. vooral bij de achterlichten, hoewel je dat nog steeds bij de duurdere modellen moet zoeken. en de eerste auto met led daglichten is er al(audi a8 6.0 lang) en dat zijn echt hele krachtige ledjes.

tis daar niet alleen dat het langer meegaat en minder stroom zuipt. maar voor de ontwerpers betekent het ook veel meer vrijheid. zoals bijv de achterlichten van de mercedes slr :9~
Tevens is het voordeel van achterlicht-LED dat de sterkte variabel is. Dus er kan ingesteld worden dat de LEDjes feller worden wanneer er harder geremt wordt.
Er is geen natuurwet die zegt dat dit met een normale gloeilamp ook niet kan :P Sterker nog; door de stroom door beide soorten lampen te varieren zal het afgegeven licht van intensiteit varieren! :)
ik zeg ook niet dat dat niet kan ;) maar het is samen met de andere voordelen een van de redenen om de LED techniek door te voeren bij oa de autoindustrie.
Toevallig is dat type LED door een nederlander uitgevonden. :)
Dan ga ik nog een stapje verder:

De Duitse spoorwegen hebben al een tijdje geleden alle licthen in hun armseinen (die daar nog rijkeljik aanwezig zijn) vervangen door leds. Voorheen waren dit gloeilampjes of zelfs gaslampjes (met een gasfles bij de seinpaal), nu dus LEDs die zelfs door zonneenergie worden gevoed.
De besparing op energie- en onderhoudskosten was aanzienlijk.
Anoniem: 35978 @Maasluip28 april 2004 10:42
De Nederlandse Spoorwegen (nou ja, ProRail dus) past ook meer en meer LED-seinen toe. Ook de knipperlichten en boomlampjes van overwegen zijn al een paar jaar LED's (behalve de witte dan).
Even een puntje over de verkeerslichten. Merendeels is geen led, maar glasvezel. De lichtbron bevindt zich in de kast naast het kruispunt, zodat defecte onderdel makkelijk kunnen worden vervangen, zonder het verkeer op het kruispunt te hinderen.
Merendeels is geen led, maar glasvezel.

Glasvezels geven zelf natuurlijk geen licht, dus je vergelijkt hier appels met peren. Het zijn wel degelijk LEDs die het licht geven, alleen wordt het via glasvezel naar boven vervoerd om daar uitgezonden te worden.
De grote lampen bovenaan zijn voorlopig nog geen led's nee. Maar een led hoef je gemiddeld pas na 3 jaar te vervangen en een lamp veel vaker, zelfs per jaar!
Dit zal allemaal nog verbeterd worden dus zie het wel zonnig in voor de led's.

Maar alsnog worden led's al veel gebruikt bij het stoplicht van de bus, trein & fietslichten(die kleine ronde "kinder" lichtjes onderaan)
Weleens een kapot LEDje in een apparaat gezien? Gebeurd maar zelden. Een LED gaat zeker 10 jaar mee waarna de sterkte afneemd.
Anoniem: 3747 @TheBorg28 april 2004 09:26
gebeurT en afneemT.
Dat betwijfel ik. Een gloeilamp zie je langzaam aan- en uitgaan. LED-lampen schakelen daarentegen heel snel aan en uit. Dat verschil kun je met het blote oog duidelijk zien bij verkeerslichten.
Ook spoorwegen :)
Lichtgeleidingsseinen. In de kast naast de baan halogeenlampen en glasvezels het portaal in.
heb je daar meer info over?
bronnen?
want zoals je het nu zegt geloof ik daar geen hol van :)
Die vent denkt: @$#%#$ grombel, had ik er maar een patent op aangevraagd!!!
dan had die 500000 dollar zakgeld geweest

edit:nou hoor..... kan ik er wat aan doen dat die vent op de foto zo sjagarijnig kijkt :9
Waarschijnlijk, als deze man al op een dergelijke manier de wetenschap en het onderwijs aan het dienen was zal hij dat niet gedacht hebben. Hij zal gedeeltelijk uit idealisme gehandeld hebben. En geef hem eens ongelijk, op die universiteit kon hij waarschijnlijk met hele dure speeltjes spelen, en met mensen praten met dezelfde interesses. Wat moet je met geld als je dan niet kunt doen wat je werkelijk leuk vindt?
Waarschijnlijk kon de man helemaal _geen_ patent aanvragen op zijn rode ledje, aangezien deze led (zeer waarschijnlijk) ontwikkeld is met behulp van de dure speeltjes van de Universiteit. m.a.w. Alles wat je in de baas z'n tijd bedenkt / ontwikkeld is ook van de baas. (soms wel jammer ;( )
Dit is niet helemaal waar. Ik herinner mij nog een item op tweakers waar de uitvinder van de blauwe LED (een Japanner), een gigantisch bedrag van zn (vorige?) werkgever heeft geeist (en gekregen) voor zijn uitvinding.
In de academische wereld is het gebruikelijk dat mensen hun eigen copyrights behouden - ook voor artikelen en boeken die in de baas zijn tijd worden gemaakt. Als hij de LED echt in zijn eentje heeft uitgevonden zou hij er ook wel een patent op hebben kunnen vragen.

De cultuur bij het MIT is alleen heel anders, daar geloven ze in vrijheid van informatie ( http://en.wikipedia.org/wiki/MIT#MIT_culture ). Patenten passen niet zo in dat plaatje.
Dat is misschien zo in NL maar in ons kleine Belgie landje moet je altijd een extra contract tekenen waarin je afstand doet op wat je tijdens de kantooruren doet voor je baas...... (soms zelfs derna ook)
Ook op Nederlandse Universiteiten berust het kopierecht van publicaties bij de werkgever. Patenten zijn ook eigendom van de Universiteit of van degene die het onderzoek rechtstreeks betaald (bijv. STW). Ook software is in principe eigendom van de werkgever. Het doel van de Universiteit is echter om zoveel mogelijk kennis publiek te maken, zodat veel publicaties en software eigenlijk als open source te verkrijgen is.

[on topic]
Wat mij het meest fascineert aan dit bericht is de grafiek op de achtergrond van de foto. Het laat een exponentiele groeikurve zien die kennelijk al 40 jaar volgehouden wordt met een jaarlijkse toename in LED effektiviteit van 16 procent. Dat is wellicht niet zo groot als de toenamen van CPU rekenkracht of HDD opslag capaciteit, maar nog steeds zeer indrukwekkend.
[/on-topic]
Dat is misschien zo in NL maar in ons kleine Belgie landje moet je altijd een extra contract tekenen waarin je afstand doet op wat je tijdens de kantooruren doet voor je baas...... (soms zelfs derna ook)
Dan staat daar ook in het contract dat je naar redelijkheid betaald moet worden voor je uitvinding...
Anoniem: 35085 @Standeman29 april 2004 18:41
in amerika leeft men met het idee:

Alles wat gecreerd is met het geld van de maatschappij
is ook eigendom van de maatschappij

laten we even amerika als de maatschppij beschouwen
waarom zou hij als hij er patent op had aangevraagd niet gewoon les kunnen blijven geven en met dure speeltjes spelen? :?
Hij heeft weldegelijk veel patenten op zn naam staan.
Kijk maar eens op: http://ep.espacenet.com
De oudste ven hem is uit 1970, een of ander ledje met een cyfer of letter erop die oplicht.
Totaal vindt ik 43 patenten van Nick.
niet iedereen heeft ten eerste het geld om een patent aan te vragen, ten tweede de bedoeling er geld uit te slaan
ten derde denk ik dat hij er zowieso rechtstreeks en onrechtsreeks ook voldoende geld heeft uitgehaald
ik praat poep.. de japanner was degene die de BLAUWE led had uitgevonden...

tis duidelijk tijd voor bed :)
Zou iemand in het kort kunnen uitleggen wat nou precies de werking is van een LED? Welke fysica steekt daarachter?
Light emitting diodes, meestal aangeduid als LED's, zijn halfgeleiders die, zoals de naam al aangeeft, licht geven. Dit gebeurt als een stroom wordt geleid door een kristal dat is gedoteerd met een nauwkeurig bepaalde hoeveelheid ander halfgeleidermateriaal.
Anoniem: 72914 @El Cid27 april 2004 23:30
Kijk anders op

http://nl.wikipedia.org/wiki/LED

Daar staat een heel interessant stukje of LED's
De winnaar krijgt een geldbedrag van 500.000 dollar en daarmee is de Lemelson-MIT-prijs de grootste geldprijs voor een uitvinding.
Ik neem aan dat deze heer al die centen niet in zijn zak mag steken, maar weer moet besteden aan ander onderzoek.

Anyway, congratz :D
Eigenlijk denk ik dat hij ze wel degelijk in zijn eigen zak mag steken, hoewel het mij niet onwaarschijnlijk lijkt dat hij het, al dan niet als symbool, weer doneert aan verder onderzoek.
Mijn mening is dat deze man het verdient heeft, deze prijs/beloning. Led is namelijk een hele goede technologie.
Deze knakenbaas had die prijs wel wat eerder mogen krijgen. Hij heeft die uitvinding een dikke 40 jaar(!) geleden gedaan.
Anoniem: 78521 27 april 2004 23:33
Zo worden ze steeds vaker gebruikt als vervanging van lampen die werken met een gloeidraad. Verder is hij lange tijd mentor geweest van technische studenten en heeft ook zo bijgedragen aan het verbeteren van de wereld door wetenschap en techniek.
Wie is "hij" in de tweede zin, de LED? }>

Maar even serieus, ik ben wel blij dat die LEDjes er zijn. Als ik nu even snel om me heen kijk dan zie ik al zeker 11 LEDjes. Als dat allemaal kleine gloeilampjes zouden zijn geweest, dan had me dat al aardig wat reservelampjes gekost... Zeker zo'n HDD-activity lampje...
Led's zijn sweet. :*)

De hebben idd 1 frequentie.
Maar het probleem van wit licht wordt al aardig opgelost!
Ze hebben een nieuwe uitvinding gedaan dat ze UV led's gebruiken ipv. de blauwe led's.
Deze led's komen heel dichtbij het daglicht en zijn dus extra handig en beter!
Alleen het probleem dat er nu nog is dat die led's niet zo fel zijn...
Soms is een wereld innovatie belangrijker dan een wereld vermogen.
Zo te lezen heeft deze genie nog een tijdje les gegeven/ gast presentatie's gegeven op "zijn campus"
En is deze niet gelijk voor het grote geld gegaan.
Maar 500.000 dollar is toch een mooi gebaar.


Nog even en deze uitvinding is niet meer weg te denken, maar:
[maybe offtopic]
Wanneer worden deze lampjes nu eens verplicht als achterlichten bij voertuigen? ( nieuwe 307 cabrio, topmodellen merc's)
Als er 1 van de 50 defect is, ben je nog steeds zichtbaar voor andere weggebruikers
Ze hadden hem beter ff in het ligt van een ledje kunnen zetten dan in het zonnetje.
Anoniem: 19339 @Volk28 april 2004 11:50
De foto hierboven ziet er al uit alsof hij door een batterij rode LEDs is verlicht.

(dubbelpost?? :? )
Anoniem: 91816 28 april 2004 01:12
De winnaar krijgt een geldbedrag van 500.000 dollar
Dat heeft hij zeker verdiend. Als hij voor ieder ledje maar $0.01 zou hebben gekregen, zou hij nu aanvoerder van de Forbes lijst zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.