Grote technologieprijs voor uitvinder WWW

De uitvinder van het World Wide Web, Tim Berners-Lee, heeft een belangrijke technologieprijs in ontvangst mogen nemen. De zogenaamde Millennium Technology Prize werd in de Finse plaats Espoo aan hem uitgereikt. Met de prijs nam Tim Berners-Lee een bedrag van een miljoen euro in ontvangst, het hoogste bedrag dat hij tot nu toe in één keer aan zijn uitvinding heeft verdiend. Verschillende dot com-bedrijven hebben al veel meer aan het World Wide Web verdiend totdat de markt instortte, en Berners-Lee dacht er zelf ook aan om een internetbedrijf te starten. Hij heeft er uiteindelijk vanaf gezien omdat het, zoals hij in zijn boek 'Weaving the Web' schreef, volgens hem te riskant zou zijn.

Tim Berners-LeeTim Berners-Lee is eerder ook al niet voor 'het grote geld' gegaan, aangezien hij met zijn technologische vondsten een goedbetaalde baan had kunnen krijgen bij het MIT in de VS maar daar niet voor koos. In plaats daarvan heeft hij ervoor gekozen om het W3C (World Wide Web Consortium) te leiden, om zodoende op non-profit basis nieuwe web-technologie te ontwikkelen.

Door Remy Bergsma

Moderator Devschuur®

16-04-2004 • 20:17

28

Bron: Reuters

Reacties (28)

28
26
14
6
3
2
Wijzig sortering
Ik snap niet helemaal wat hij nu uitgevonden heeft.

Dit is volgens mij niet het internet (want van oorsprong militair netwerk).
En www word alleen gebruikt op webpagina's te zien.

Heeft hij de eerste website gemaakt?
Of de eerste browser?
Of alleen maar het principe bedacht?

Het word wide web komt op mij over als een logisch gevolg van internet en het delen van kennis (of vermaak of iets dergelijks) .

Snap het dus niet helemaal..

Edit.

Okay had beter eerst op webwereld kunnen kijken.
Hij heeft de manier van surfen via links uitgevonden inclusief een programma wat daar bij hoort (eerste browser?)
Als hij dat niet was geweest had vast iemand anders het gedaan maar aangezien hij de eerste was een terechte prijs.
Hij heeft eigenlijk niets 'uitgevonden' maar wat al bestond handiger in elkaar ge-engineerd (OK, in zekere zin kun je misschien zeggen dat dat voor alle uitvindingen geldt :)).

Dit is een aardig overzichtje van de ontwikkeling van de verschillende basisontwikkelingen:
1957: The Soviet Union launches Sputnik, the first artificial Earth satellite and start of global telecommunications. In response, the United States forms the Advanced Research Projects Agency (ARPA) to establish its lead in science and technology applicable to the military.

1962: The RAND Corporation, a US government agency, is commissioned by the US Air Force to conduct a study on a military research network that could survive a nuclear strike.anced Research Projects Agency (DARPA) begins to develop a new protocol to allow computer networks to interconnect and communicate with each other.

1982: The Internet protocol, IPv4, is established for ARPANET. The word 'Internet' is first used.

1983: ARPANET is split into ARPANET, a research network, and MILNET, a military network. Interest from the commercial sector begins to grow throughout the ‘80s.

1990: 'Internet' replaces ARPANET. Tim Berners-Lee, a scientist at CERN, the world's largest particle physics laboratory, invents the World Wide Web, and CERN releases it in 1991: The Web makes it easy to access any form of information anywhere in the world. [[url="http://www.dailytimes.com.pk/default.asp?page=story_12-4-2004_pg6_2"]Bron[/url]]
Berners-Lee kwam bij CERN in Zwitserland de juiste mix mensen tegen, en door die omgeving geïnspireerd heeft hij de bestaande kennis tot een logisch geheel samengesmeed:
The Web arose less as a discovery out of the blue than as an engineer's solution to a problem -- how to make collaboration better and easier.

Berners-Lee conceived the idea in 1989 while he was a Fellow at CERN, the European Particle Physics Laboratory, in Geneva, Switzerland. "In an exciting place like CERN," he has said, "you have so many people coming in with great ideas, doing some work, and leaving with no trace of what they've done and why they did it that the whole organization really needed this. It needed some place to be able to cement its organisational knowledge."

He based his Web initially on a "wysiwyg" browser-editor and a Web server, and he wrote most of the software to go with it, in the process defining URLs, HTTP and HTML, the trinity that serves to this day as the foundation for the Web and for creating and sharing information. [[url="http://www.technewsworld.com/perl/story/networking/33447.html"]Bron[/url]]
Nou ja, in ieder geval duidelijk nu dat het niet Al Gore was die het internet heeft uitgevonden. :P
Met andere woorden: deze aardige man heeft voor ons de achterliggende technologie ontworpen die het toen en nu voor ons mogelijk maakt om webpagina's te zien: (X)HTML over HTTP...
Zie: http://www.w3.org/MarkUp/historical

Als je bedenkt hoeveel websites er zijn, en hoeveel mensen het dagelijks gebruiken en er nog steeds volop aan werken, kun je wel zeker zeggen dat hij deze prijs flink heeft verdiend :).
Inderdaad.
Het netwerk 'internet' is gestart als militair netwerk, dus enkel dat de PCs met elkaar verbonden zijn.
Een interresante MP3 hierover:
http://crew.tweakers.net/Cutebritney/FAQ/geschiedenis_internet_1998.mp 3

Het www (http) is hiervan een onderdeel (toepassing), net zoals MSN, E-mail en usenet hier een onderdeel is.
Anoniem: 73130 @[Roland]17 april 2004 08:44
Logisch gevolg? Ja achteraf is het makkelijk om dat te zeggen. Ik was erbij, d.w.z. ik zat al op het Internet voordat het WWW er was.

Voor WWW had je o.a. ftp, telnet, netnews, e-mail, irc en gopher (als je Mozilla gebruikt werkt het nog: gopher://gopher.wumpus-cave.net/), wat meer een soort menu systeem was waarmee je ook van site naar site kon springen. Als je dat aan niet technische mensen liet zien werden ze er niet warm of koud van...

De verdienste van Berners Lee is dat hij het Gopher idee combineerde met Hypertext zoals Apple het al eerder had bedacht (Hypercard heette dat geloof ik). [ah, ik zie dat Shikai meer weet van Hypertext dan ik]

Voor de eindgebruiker met Mosaic betekende dat plaatjes en dat je ineens overal op kon klikken. Voor de pers betekende dat 'Een nieuw medium!', hypen die boel!

The rest, as they say, is history...
ergens begin ik die mens steeds minder en minder leuk te vinden :D

En wil ik jou nog steunen als je twijfel van "Goh, wat heeft die enkeling eigenlijk gedaan dan ?!?!?".

Omdat het niet DIE alleen was die het heeft gedaan.

Maar SAMEN met nog een Fransman en ene BELG -valt het op? ;-) - hebben ze samen als team errond gewerkt en dit op poten gebracht.
Dat Tim B.L. nadien is blijven steken in de branche en op het gebied van ontwikkeling of een zeteltje hadnog in het W3C-consortium (wat wel later zal zijn ontstaan probebly) maakt misschien dat zijn naam wat langer is blijven plakken bij de board of direction.

Maar in hemelsnaam, die mens leidde dat project toen niet, -> het was een TEAM dat ervoor heeft gezorgd.

Bij deze nogmaals still hulde aan die Fransman en BELG (-> Van Luik of Brussel dacht ik) en misschien aan de andere die nog iets minder in de schijnwerper te koop liepen.

A moment of silence....


PS: Check de search, in een vorige newspost heb ik iets gelijkaardigs gezegd, en heeft iemand anders dit ook gesteund denk ik. als je me niet geloofd.
Eigenlijk op zich nog wel bijzonder ja.. als hij zou willen zou hij regelrecht voor het grote geld kunnen gaan, maar toch kiest hij voor de non-profit kant.

Eigenlijk toch best wel vreemd, als je ziet hoe grote impact de uitvinding van het WWW heeft gehad op de algehele internet structuur..

Hulde.. en gefeliciteerd met de prijs btw. 8-)
algehele internet structuur?
dat is een stevige understatement, eerder iets in de geest van "algeheel dagelijks leven"
gigantisch veel mensen surfen, geen (groot) bedrijf meer zonder website
verder, hulde aan die man, ik denk dat weinig mensen nog voor een laag loon willen werken terwijl ze aan het grote geld kunnen
Anoniem: 109614 16 april 2004 20:45
TBL heeft een OPROEP gedaan om een browser te schrijven
Marc Andreessen schreef MOSAIC in '93 (nu netscape) en later kwam microsoft met IE in '95

TBL en Robert Cailliau stelden samen het hypertext-systeem voor te CERN in 1990, dus ook R.Cailliau verdient een schouderklopje

en om het helemaal af te maken:
Ted Nelson introduceerde de term en het concept “hypertext”
Goed om te zien dat er nog mensen rondlopen die niet voor het grote geld gaan, maar gewoon plezier houden in hun werk...
in 1 woord: Respect :Y)
iedereen die 1 miljoen euro krijgen niet groot geld noemt moet al genoeg hebben denk ik dan... Pff wat een geld!
Wel grappig detail: deze man werkt nu nog steeds op dezelfde Next cube (U weet wel, dat slippertje van Steve Jobs) als waar hij al zijn werk indertijd op deed. Alleen geupgrade met een pentium 2 geloof ik.
Het is overig erg handig en leuk om 'Weaving the Web' eens te lezen; zelf heb ik hem ook thuis. Je krijgt echt een heel andere kijk op het WWW.
Anoniem: 33697 16 april 2004 20:20
Proficiat is wel op zen plaats!

Iemand die zonder aan geldgewin denkt om technologie te ontwikkelen om zodoende een betere wereld te maken ... zeldzaam ras :)
Dat zouden meer Tweakers moeten doen!

:7
Wat een goede kerel is dit.

eerst iets heel nuttigs uitvinden dan voor minder geld blijven werken aan je idealen...

wow

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.