Het is twintig jaar geleden dat het www verwekt is. In maart 1989 diende Tim Berners Lee zijn voorstel 'Information Management: A Proposal' in bij het CERN. Hij kreeg toestemming zijn idee uit te werken, en een jaar later was het www een feit.
Het systeem dat Berners Lee voorstelde, bouwde voort op Enquire: een systeem waar hij al sinds begin jaren tachtig aan werkte en dat enkele basiselementen van het latere www in zich had. Zo had het in Pascal geschreven Enquire een database, links tussen bestanden en directe edit-mogelijkheden vanaf de server.
Berners Lee wilde de informatiestroom bij het CERN, waar hij in 1989 werkte als softwareconsultant, verbeteren omdat de in- en uitstroom van onderzoekers bij het onderzoekscentrum groot was, waardoor waardevolle onderzoeksinformatie vaak verloren ging. In 1990 werkte hij zijn ideeën voor een nieuw informatiemanagementsysteem uit, in samenwerking met zijn collega Robert Cailliau. Ze stelden eind 1990 het Hypertext-project onder de naam WorldWideWeb of W3 voor. Dit zou bestaan uit een web van nodes waarbij browsers via een 'access protocol' hypertext-pagina's konden benaderen die de informatie toonden. Op kerstdag 1990 kregen ze de eerste webserver, webbrowser en webpagina's aan de praat op een NeXT-computer bij het CERN.
In de jaren daarna wist Berners Lee de academische wereld te overtuigen van het nut van zijn systeem, waarna het balletje begon te rollen en het systeem ook buiten onderzoekscentra en universiteiten snel aan populariteit won. Eind 1994 bestond het Web al uit tienduizend servers en tien miljoen gebruikers. Het dataverkeer per seconde was toen al het equivalent van het hele oeuvre van Shakespeare.
Vrijdag 13 maart zullen Berners Lee, Robert Cailliau en andere web-veteranen de twintigste verjaardag van het web-voorstel vieren bij het CERN, waarbij onder andere een demonstratie van de originele browser wordt gehouden.
