Het is precies twintig jaar geleden dat CERN de broncode vrijgaf van het World Wide Web. CERN, het instituut dat onder andere de LHC beheert, wil de eerste webpagina die op het web te bezoeken was in ere herstellen, net als de server waarop die draaide.
Op 30 april 1993 publiceerde het CERN een document waarin het instituut aankondigt dat het de broncode beschikbaar stelt van een simpele webserver en een simpele client. Het document en de code werden royalty-vrij aangeboden. Daarmee markeert het document de geboorte van het world wide web als open netwerk. Het concept van hypertext en protocollen als tcp en http waren in de jaren daarvoor al vastgelegd door Tim Berners-Lee, destijds werkzaam bij CERN. Aanverwante systemen als WAIS en Gopher, die ook gebruik maken van het internet, waren al eerder actief, maar het eenvoudige en royalty-vrije concept van het world wide web zorgde voor een snelle stijging van de populariteit van het internet.
CERN heeft nu de eerste webpagina op het www opnieuw online gezet. Het gaat om een vroege kopie, maar CERN zoekt naar nog eerdere versies. Het instituut wil bovendien proberen om de eerste webserver die op het CERN gebruikt werd in ere te herstellen. Verder wil het instituut van http://info.cern.ch, de destijds gebruikte url, een informatie-site maken waar de geschiedenis van het world wide web beschreven wordt.
:fill(white)/i/1367323449.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1367323450.jpeg?f=thumb)