CERN zet eerste webpagina ooit opnieuw online

Het is precies twintig jaar geleden dat CERN de broncode vrijgaf van het World Wide Web. CERN, het instituut dat onder andere de LHC beheert, wil de eerste webpagina die op het web te bezoeken was in ere herstellen, net als de server waarop die draaide.

Op 30 april 1993 publiceerde het CERN een document waarin het instituut aankondigt dat het de broncode beschikbaar stelt van een simpele webserver en een simpele client. Het document en de code werden royalty-vrij aangeboden. Daarmee markeert het document de geboorte van het world wide web als open netwerk. Het concept van hypertext en protocollen als tcp en http waren in de jaren daarvoor al vastgelegd door Tim Berners-Lee, destijds werkzaam bij CERN. Aanverwante systemen als WAIS en Gopher, die ook gebruik maken van het internet, waren al eerder actief, maar het eenvoudige en royalty-vrije concept van het world wide web zorgde voor een snelle stijging van de populariteit van het internet.

CERN heeft nu de eerste webpagina op het www opnieuw online gezet. Het gaat om een vroege kopie, maar CERN zoekt naar nog eerdere versies. Het instituut wil bovendien proberen om de eerste webserver die op het CERN gebruikt werd in ere te herstellen. Verder wil het instituut van http://info.cern.ch, de destijds gebruikte url, een informatie-site maken waar de geschiedenis van het world wide web beschreven wordt.

Document van 30 april 1993 dat geboorte van het www markeert Document van 30 april 1993 dat geboorte van het www markeert

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

30-04-2013 • 14:37

51

Lees meer

WWW viert vijftiende verjaardag
WWW viert vijftiende verjaardag Nieuws van 7 augustus 2006

Reacties (51)

51
51
40
5
0
1
Wijzig sortering
Ook een leuk stukje op http://info.cern.ch/hypertext/WWW/People.html
"Kari Syd{nmaanlakka ('{' is 'a' with two dots above it.. we must get some character set description into HTML!)" :)
Haha.. er staan ook allemaal e-mail adressen in. Dat wordt een hoop spam de komende tijd :)
Anoniem: 32279 30 april 2013 15:54
Ik hoor weleens van mensen dat ze zeggen dat ze bij de eerste 1000 Nederlanders zaten die online waren. Maar hoe weten ze dat?

Ik zit sinds september 1994 op internet, kan je dan ergens terugzien hoeveel mensen online waren?
Dat is vrij eenvoudig; er waren maar een paar universiteiten die internet toegang hadden en van die universiteiten nog maar 1 of 2 vakgroepen.

Als ik het me goed herinner, en dat is vast niet zo, had je in 1989, 1990 de informatica afdelingen van Delft, Amsterdam en Eindhoven, 3dcv in Utrecht en sterrenkunde in Groningen die internettoegang hadden. Ik mis vast een paar vakgroepen en wat er voor 1990 gebeurde weet ik eigenlijk ook niet. Maar het was allemaal nog wel behoorlijk overzichtelijk.
Op de 1e landelijke IRC bijeenkomst (Hilversum, april 1992?) was het niet enorm druk en toch was een behoorlijk percentage van de IRCers er.

Ik zal ook bij de 1e 1000 hebben gezeten denk ik, dat is een gok die ik wel durf te nemen. Of ik bij de 1e 250 zat wordt al wat lastiger om te bepalen, dat zullen de bitnetters wel zijn geweest maar hoeveel dat er waren in Nederland weet ik niet.
Rond 94/95 had ik nog met een man uit Veldhoven gesproken die claimde het eerste NL domein te hebben, buiten de universiteiten om. En trots dat ie was.
In 93-95 waren veel nerds al online via gekoppelde BBSen en speciale inbelnummers. Bijvoorbeeld XS4All en WorldAccess boden het al in 93. In 96/97 was internet toegang al redelijk wijd verbreid, NL inbelnummers ruim beschikbaar, vrijwel alle uni's stelden het beschikbaar voor hun studenten; al waren mensen dan vaak maar een uurtje per week online ofzo i.p.v. 24/7 via hun mobiel :)

[Reactie gewijzigd door SKiLLa op 22 juli 2024 18:33]

Al ruim voordat xs4all bestond was dit mogelijk via bv. de voorloper van xs4all: Utopia. Dat was een meerlijns BBS systeem waarmee je de magische wereld van gopher, wais, ftp, smtp, usenet, uucp enz. kon verkennen. Destijds leuk kunnen experimenteren en sparren met mensen als Rop en Felipe - toen al spraken we over een concept dat ik later terugzag als de cryptofoon. In die tijd ook gestoeid met X400 en allerlei gateways naar internet, fido etc.

In 1994 werkte ik voor 06 Software - aldaar kwam een jongeman op bezoek die Internet aan de man wilde brengen. Ik werd erbij geroepen want ik was de enige bj 06 die iets wist van Internet. Al snel ontdekte ik dat deze jongeman een vroeger zeilmaatje van me was waardoor er direkt een band ontstond en het gesprek op een ander nivo kwam. De jongeman in kwestie was Arko van Brakel, mede-oprichter van Euronet. Zijn uitdaging was om Internet voor iedereen toegankelijk te maken. Samen met onder meer directeur Eddy Gans kwamen we tot een concept dat misschien wel aan zou slaan: de starterkit: een stevige plastic diskettebox met daarin een diskette met software (winsock? mosaic? netscape?), een handleiding en een inschrijfformulier. De primeur was daar, het werd een groot succes en onder meer op de HCC beurs hebben we deze in enorme aantallen verspreid.

Of ik bij een van die 1e 1000 internettende Nederlanders was? Geen idee, boeit me ook werkelijk niet. Maar ik heb toendertijd wel lekker gepionierd en dat ben ik altijd wel blijven doen.
Ik zit sinds september 1994 op internet, kan je dan ergens terugzien hoeveel mensen online waren?
Geen idee, maar het waren er best veel. funet en sunet waren af en toe down vanwege teveel bezoekers in 91/92. (Veel is relatief gezien natuurlijk.)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 22 juli 2024 18:33]

Ik krijg de pagina niet geopend.. :S Zal wel overbelast zijn, die 286 ;) Misschien voor in het web1.0 topic? :P
Euh nee, geen 286 maar een 68030 als ik het goed heb. De eerste webserver draaide namelijk op een NeXT Computer.

Het wikipedia artikel over de CERN httpd bevat een foto van het betreffende apparaat.
Er staat trouwens een foutje in. Een afsluitende </A> vanonder zonder een beginnende <A>. Die waren goed bezig. De eerste pagina al direct verkeerd. ;)
De syntax was toen sowieso heel anders. Kijk bijvoorbeeld naar de unordered list op de NeXT page. Die list items worden niet eens afgesloten.
Daar is niks anders aan; dat is nog steeds geldige HTML:
http://www.w3.org/TR/html-markup/li.html

"An li element’s end tag may be omitted if the li element is immediately followed by another li element or if there is no more content in the parent element."
xhtml is iets heel recents en niet iets wat verplicht is te gebruiken. Sterker nog, we zijn weer gewoon terug gegaan naar HTML
Dat was inderdaad het eerste wat mij ook opviel: ongeldige markup is al vanaf dag 1 onderdeel van het WWW.

En het wil ook wel iets zeggen dat de browsers van nu die pagina probleemloos weer kunnen geven ondanks dat. De HTML5 filosofie wint het van de XHTML filosofie.
Stel je voor als het niet royalty free werd aangeboden, dan was het internet nooit zo groot geworden als dat het nu is. Dan waren we nog bezig allerlei proprietary protocollen aan elkaar te knopen en kon je waarschijnlijk per klik op een hyperlink betalen :P

Iets bouwen uit overtuiging gaat gewoon is een stuk productiever dan iets bouwen met dollartekens in je ogen.
Anoniem: 415197 @Standeman30 april 2013 15:28
Iets bouwen uit overtuiging gaat gewoon is een stuk productiever dan iets bouwen met dollartekens in je ogen.
Tja ze hadden er wat mij betreft minimaal een soort GPL license op mogen zetten: je mag dit (www dus) gebruiken, zelfs voor commerciele doeleinden, maar zonder er gesloten protocollen op te bouwen; als je dat toch wilt, dan bouw je maar een eigen internet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 22 juli 2024 18:33]

als je dat toch wilt, dan bouw je maar een eigen internet.
www (w3) is iets anders dan internet. Het maakt gebruik van/draait op internet, maar is er geen onderdeel van.
Daarnaast, internet is voor een heel groot gedeelte gebouwd door commerciële partijen, zonder hen was er waarschijnlijk geen internet zoals we dat nu kennen geweest. Of denk je dat al die backbones spontaan gegroeid zijn?

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 22 juli 2024 18:33]

Gebouwd door onderaannemers van het Amerikaanse leger ja ... en pas in 2e instantie onderzoeksinstellingen buiten de USA. Maar het initiatief lag bij de ARPA; die hebben de boel gefinancieerd.
Tja, dat vind jij. Ik vind het bijvoorbeeld weer prima als bedrijven ervoor kiezen gesloten protocollen te gebruiken. Als je het daar niet mee eens bent, gebruik je ze toch gewoon niet?

Indien er een monopolie ontstaat moet daar wel iets aan gedaan worden, maar op zich is er mijn inziens niets mis met gesloten protocollen.
Maar aan die gesloten protocollen hangen ook patenten en licentiegelden, rechtszaken , FUD enz.
Het is 'em echt, Inclusief de <HEADER> tags in de source. Lekker oldskool.
Ironisch genoeg is de header-tag met HTML5 weer helemaal terug van weggeweest!
De <header> tag in de index had eigenlijk <head> moeten zijn. De eerste pagina voldeed dus al niet aan hun eige standard.

De HTML5 <header> tag heeft een compleet andere betekenis.
Ten tijden van die HTML pagina was er nog helemaal geen officiele standaard; de hele <HEAD> tag bestond officieel nog niet (ook niet in de officieuze drafts); dus het gebruik van <HEADER> vs <HEAD> is wel erg interessant - en niet foutief; misschien impliceert hetwel dat ze initieel <HEADER> voor hebben gesteld, maar dat het uiteindelijk toch <HEAD> geworden is ...
Grappig dat alle browsers die ik geprobeerd heb het best vinden dat een <TITLE> tag binnen die <HEADER> tag staat en de pagina renderen zoals hij bedoeld is. Mooi voorbeeld van digitale duurzaamheid door backward compatibility.
Anoniem: 126717 @biglia30 april 2013 14:58
En niet te vergeten, niet poort 80, maar in de 2xxx reeks. (Paginas zijn te sloom, kan het niet terugkijken.)
Tsja de basis van internet: royalty free en nu alleen maar gezeur hierom... gewoon de basis aanhouden en is het duidelijk voor iedereen. Geen discussie over de juridische status van een hyperlink wat volgens de ene rechter weer wat anders is dan de andere rechter.

[Reactie gewijzigd door kritischelezer op 22 juli 2024 18:33]

Dat de code royalty free was/is zegt helemaal niks over de content, alleen over de onderliggende techniek.
Er was ook anders een partij die vond dat de techniek van hyperlinking van hun was, met alle gevolgen van dien.
Leuk dit!
Ik heb de originele eerste webserver laast nog zien staan bij het CERN.
Wel grappig dat daar een briefje opgeplakt zat met het verzoek aan de schoonmakers om hem absoluut niet uit te zetten.
De eerste webservice draaide op de Next en de Next was made by steve jobs Nextstep is tevens de grondslag van het huidige OSX :-)
Volgens mij draait het ondertussen al terug op die originele webserver want die pagina laadt suuuupertraaag.... :P
Waarschijnlijk door te zware graphics en flash en zo :+
Flash? Geen animated gifs? :D
Flash bestond in 1993 nog niet. Daarvan kwam de eerste versie van in 1996. :)
Als je het gisteren om 14:42 via een mobiel netwerk probeerde heeft het waarschijnlijk meer hier mee te maken:
13.30 - 15.30 Inhuldiging in Nieuwe Kerk
:)
nieuws: Providers: drukte door inhuldiging koning zorgt niet voor overbelasting netwerk
De oude Next cube uit het stof

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.