Bij alle herhalingen van het omstreden experiment dat heeft geleid tot de sneller-dan-licht-claim van CERN, hielden de neutrino's zich aan de absolute snelheidsgrens van het licht, liet het onderzoeksinstituut vrijdag officieel weten.
Bij de vier herhalingsexperimenten, door CERN Borexino, Icarus, LVD en Opera genoemd, heeft het onderzoeksinstituut gemeten dat de neutrino's de lichtsnelheid van 299.792km/s niet overschreden bij hun vlucht van de CERN-locatie in Zwitserland naar het Italiaanse Gran Sasso-laboratorium. Daarmee schrijft CERN de meting van september vorig jaar toe aan een fout bij het tijdmeetsysteem. Die meting leek te impliceren dat de neutrino's zich sneller dan het licht verplaatsten en deed dan ook veel stof opwaaien. De bekendmaking gebeurde op de International Conference on Neutrino Physics and Astrophysics in het Japanse Kyoto.
"Dit resultaat is niet zo opwindend als sommigen graag hadden gezien", zegt CERN-topman Sergio Bertolucci. "Het is wat we allemaal diep van binnen wel verwacht hadden." Volgens de onderzoeksleider had het nieuws in ieder geval tot gevolg dat het publiek gezien heeft hoe de wetenschap te werk gaat. "Er werd een onverwacht resultaat gepubliceerd ter controle, dat is grondig onderzocht en vervolgens opgelost, wat deels te danken is aan de samenwerking tussen experimenten die normaal gesproken met elkaar concurreren. Dat is hoe de wetenschap vooruitgang boekt."
Half maart liet CERN al weten dat de meting van vorig jaar waarschijnlijk een meetfout betrof. Bij het volgen van neutrino's die ondergronds van het CERN-lab naar dat van Gran Sasso gingen, kwam toen namelijk als uitslag dat ze zestig nanoseconden sneller arriveerden dan op basis van de lichtsnelheid verwacht mocht worden. Als die meting klopte, zou dit in strijd zijn geweest met de relativiteitstheorie.