Energieleverancier Pacific Gas & Electric heeft een contract met het bedrijf Solaren getekend om in 2016 zonne-energie uit de ruimte te ontvangen. Via een radio-frequente verbinding wordt de energie naar een aards verdeelstation gezonden.
De Californische onderneming Solaren heeft plannen klaarliggen om satellieten de ruimte in te sturen die zijn bedoeld om zonne-energie af te vangen en naar de aarde te sturen. Daartoe zijn de satellieten van grote zonnepanelen voorzien. Maandag maakte het energiebedrijf Pacific Gas & Electric bekend met Solaren in zee te gaan voor de levering van zonne-energie uit de ruimte vanaf 2016. Het contract voorziet in de levering van 200MW elektrisch vermogen vanaf 2016, aldus een interview met Solaren-ceo Gary Spirnak in Next 100. Het gaat daarbij om basislastvermogen, dus om vermogen dat 24 uur per dag, 7 dagen per week wordt geleverd. Het bedrijf zegt daartoe het eerste ruimte-energiestation te zullen bouwen. Dit moet de zonne-energie omzetten in radiofrequente energie, die vervolgens naar ontvangststations op aarde worden gestuurd. Solaren wijst erop dat deze techniek niet nieuw is: satellieten gebruiken de techniek, weliswaar voor andere doeleinden, al decennialang voor het verzenden van gegevens naar de aarde.
Zonnepanelen zouden in de ruimte acht- tot tienmaal zo veel energie opleveren als op aarde, onder meer door het ontbreken van de filterende werking van de atmosfeer en doordat er geen seizoenen zijn. Doordat Solarens satellieten in een geosynchrone baan om de aarde draaien schijnt de zon bovendien 24 uur per dag op de zonnecellen. Solaren wijst ter illustratie op een rapport uit 2007 van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, dat stelt dat er in een jaar met een kilometer lange band van zonne-satellieten bijna net zo veel energie kan worden geoogst als aanwezig is in alle momenteel bekende oliebronnen.