Nederlandse fabrikant start volgend jaar productie zonnecelfolie

Een dochterbedrijf van Nuon wil in 2010 beginnen met de massaproductie van zonnecelfolie, waar de Universiteit Utrecht octrooi op heeft. Volgens een van de uitvinders kan het folie binnen enkele jaren concurreren met 'grijze stroom'.

Zonnecelfolie heeft vele voordelen boven gangbare zonnecelpanelen. Het is onbreekbaar, licht van gewicht en buigzaam, waardoor het in rollen geproduceerd kan worden. De productie van het folie is bovendien stukken goedkoper dan die van traditionele zonnecellen, omdat de laag silicium honderden malen dunner is.

De flexibele zonnecel werd in 1996 uitgevonden door onderzoekers van Akzo Nobel en de Universiteit van Utrecht, die het octrooi op het folie bezit. Het productieproces is ontwikkeld door het Helianthos-consortium, dat bestond uit de Universiteit van Utrecht, Akzo Nobel, de TU Delft, de TU Eindhoven en TNO. In 2006 werd Helianthos overgenomen door Nuon, dat in Arnhem een proeffabriek aan het bouwen is en de flexibele zonnecel in 2010 op de markt wil brengen.

De ontwikkeling van het folie en het productieproces gaat ondertussen verder, aldus Ruud Schropp, hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Universiteit van Utrecht. "Zo gaan we met nieuwe nanomaterialen meer energie uit het zonlicht halen en nog goedkopere dunnelaagtechnieken ontwikkelen. Zo wordt stroom uit onze zonnecellen in de zeer nabije toekomst concurrerend met elektriciteit op het net. Ondanks de lage olieprijs van vandaag, kan dat in 2012 al het geval zijn in landen als Spanje en Italië, en in 2015 ook in Nederland"

Zonnecelfolie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-02-2009 • 11:46

89

Reacties (89)

89
87
23
15
0
11
Wijzig sortering
Ik heb het al eerder gezegd maar zal het verhaaltje nog een keer tikken, voor consumenten kan het nu best interessant zijn om zonnepanelen aan te schaffen en je huis energieneutraal te maken. Dit kan alleen omdat de energiemeter terugtelt als je meer opwekt als verbruikt en jouw buurman de door jouw opgewekte stroom verbruikt. Dus s'nachts verbruik je stroom en overdag telt de meter terug.

Maar stel dat over 10 jaar het voor iedereen betaalbaar wordt en jouw buurman ook zonnepanelen heeft, sterker nog, iedereen heeft zonnepanelen en niemand heeft jou energie dus nodig. Waar laat je die energie? En belasting betalen over energie hoeft ook niet meer? Denk je dat energiemaatschappijen je nog gratis stroom laten leveren aan het net? Hoe kom je s'nachts en s'avonds aan voldoende stroom, die wordt dan waarschijnlijk 10x zo duur.

Kortom, ik denk dat grootschalig zonne-energie toepassen nu nog niet mogelijk is (lees iedereen). Pas zodra thuisopslag (accu's) van energie onderhoudsvriendelijk en betaalbaar wordt, dan pas wordt het echt interessant.

Als je net als in België de panelen in 6 jaar terug kunt verdienen is het geen probleem, maar met 15 jaar in Nederland weet je niet wat er gaat gebeuren.
In principe is daar natuurlijk een 'simpele' oplossing voor. Niet de stroom terugpompen in het net maar omzetten in waterstof (elektrolyse op kleine schaal moet kunnen lijkt me). 'S avonds kun je die waterstof dan weer verstoken in je brandstofcel. Natuurlijk zou zo'n oplossing nu nog veel te duur zijn, maar over tien jaar? Ik zie het wel zitten.
Opslag in waterstof is helaas nogal inefficiënt. Er is op het moment trouwens al wel veel onderzoek naar andere manieren van electriciteitopslag, denk aan pomp-accumulatie centrales (pak een meer onderaan een berg en een meer bovenop die berg en verbind ze met elkaar; stroom over: water oppompen, stroom tekort: water naar beneden laten vallen en daarmee stroom opwekken), druk-reservoirs in lege zoutkoepels en het gebruik van accu's van electrische auto's (om dat aan te sturen moet echter het stroomnet aangepast worden (oh, en moeten we flink wat electrische auto's komen natuurlijk)).
In de wet is vastgelegd dat energiebedrijven teruglevering moeten accepteren, dus energiebedrijven kunnen niet weigeren.

Ik denk dat particuliere zonnepanelen nooit zoveel energie opleveren als er overdag door het bedrijfsleven verbruikt wordt. Het effect zal eerder zijn dat er of minder nieuwe centrales nodig zijn, of dat centrales overdag minder electriciteit hoeven te produceren.
Zelfs indien ieder huishouding zonnepanelen heeft zal er nog voldoende vraag naar electriciteit overblijven. Datacenters van google (of banken) bijvoorbeeld houden wel van een paar watjes.

En we zullen in de toekomst meer opslagcapaciteit hebben, o.a. in auto's en (bevroren) kippen.

Auto's staan minstens 50 procent van de dag niets te doen. Als we overschakelen naar electrische auto's hebben we een rijdend accupack.

Momenteel gebruiken we electriciteit om kippen te koelen naar -18. Uiteraard kan dat ook omgekeerd. Moeten we andere vrieskasten hebben, maar die komen er vanzelf wel. Volgens mij is Essent hier mee aan het expirementeren. Helaas kan ik er niets van vinden op het internet, wel in een blad (wat ik niet bij me heb)
De subsidie regeling is in Belgie vele malen beter geregeld dan in Nederland. In Nederland krijg je niet eens 1:1 terug van wat je terug levert.
tsjonge wat zeur jij. Het gaat er toch om dat je actie onderneemt. Nu en niet later. Dit is toch iets wat je niet alleen voor je portemonnee doet?
De prijs van traditionele zonnepanelen is het geen wat mij tegen houd om zonnepanelen op mijn dak te plaatsen. Als deze zonnecelfolie echt goedkoper wordt gaat het echt interessant worden!
Alleen heb je met dunnelaag cellen wel veel meer oppervlak nodig om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te kunnen produceren op jou dak (die een beperkte grootte heeft). Vooral wanneer je maar weinig ruimte hebt zijn klassieke mono- of multikristalijne panelen interessanter door de hogere opbrengst per vierkante meter. Deze klassieke cellen hebben namelijk een rendement tussen de 14 en 18 procent, terwijl de dunnelaag varianten meestal nog onder de 10% zitten.

Voorlopig zullen dunnelaag panelen dan ook vooral op grote daken gebruikt worden, zoals kantoren, fabrieken, stallen, of velden. In iedergeval totdat het prijsverschil tussen beide concurerende technieken te groot is geworden.
Ligt er natuurlijk aan wat de productiekosten per vierkante meter zijn. Als de traditionele 14-18% rendement panelen veel meer kosten dan folie wat maar 10% haalt dan kan het toch nuttig zijn om alleen maar folie te gebruiken.
Wat mij tegenhoud is het feit dat als de zon weg is je geen stroom hebt en je dus een buffer moet hebben. Nu kunnen dat accu's zijn maar ja dat is duur.

Zonneenergie gaat pas echt werken als het het bijv meteen in waterstof kan omzetten en op die manier een buffer hebt zodat je stroom kan afroepen naar gelang je het nodig hebt.

Nu zul je sávonds nog steeds het net op moeten om stroom te halen bijvoorbeeld. Maar goed die bufferontwikkeling is men mee bezig.
Er zijn wel meer manieren te bedenken dan alleen accu's om de energie op te slaan.

Pomp overdag bijvoorbeeld 6000 liter water omhoog en laat 's avonds terugzakken via een generator.
Met je eerste zin ben ik het wel eens, maar in je tweede zin denk ik dat je overschat hoeveel energie je op die manier kunt opslaan.


Ik zal het even voor je voor rekenen:

De aarde oefent op elke kilogram massa ongeveer een kracht uit van 10 newton zwaartekracht. Dit wil zeggen dat je als je iets van 1 kg 1 meter optilt je 10 Newtonmeter = 10 joule arbeid verricht.

1 joule staat gelijk aan een vermogen van 1 watt gedurende 1 seconde. een watt seconde dus. 1 kg massa 1 meter optillen staat dus gelijk aan het leveren van 10 watt gedurende 1 seconde, dat is ook wat je erin kunt opslaan.


Stel je tilt 6000 kilo water op vanaf de kruipruimte onder je huis naar de zolder. En neem aan dat die afstand 10 meter is.

Dan komt het neer op 6000kg x 10m x 10N = 600000 joule of watt seconde.

delen we dit door 3600 seconden dan krijgen we 167 Wattuur oftewel 0.167 kWH

Maar dit gaat uit van het theoretisch haalbare maximum. De efficiency ligt bij grootschalige energieopslag op deze manier van water omhoog pompen rond de 80%. Bij een veel kleinere thuis installatie is het te verwachten dat het slechts rond de 60% zal liggen vanwege schaalverkleining.

Dus met jouw manier kun je ongeveer 0,1 kWH opslaan. Dit is ongeveer wat je in een lood accu kunt opslaan van 4 KG. of in een lithium ion accu van 0,5 KG

Ik denk dat de oplossing uiteindelijk toch zal liggen in de vorm van een soort batterij, misschien een combinatie van een brandstofcel en een electrolyse unit. Ik meen me te herrineren dat er een project was van een groot zweefvliegtuig met zonnepanelen dat op 30 km hoog dag en nacht op eigen kracht rond de aarde zou vliegen aangedreven door enkele electrische propellors. Overdag zou het 5 liter water omzetten in waterstof en zuurstof en snachts zou het dat weer verbruiken. Zoiets lijkt me wel haalbaar indien de waterstof en zuurstof op een efficiente veilige manier op te slaan zijn. Want in 1 KG waterstof kan je meer dan 10 kWH energie opslaan.

Maar ook lithium polymeer lijkt me een goede candidaat mits ze de duurzaamheid kunnen vergroten wat langzamerhand ook gebeurd zie de volgende link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-polymer

En let daarbij op efficiency van ontladen en opladen (99.8%) en de indrukwekkende progressie die men maakt met deze cellen.

quote: "Early in its development, lithium polymer technology had problems with internal resistance. Other challenges include longer charge times and slower maximum discharge rates compared to more mature technologies. Li-poly batteries typically require more than an hour for a full charge. Recent design improvements have increased maximum discharge currents from two times to 15 or even 30 times the cell capacity (discharge rate in amps, cell capacity in amp-hours). In December 2007 Toshiba announced a new design offering a much faster rate of charge (about 5 minutes to reach 90%). These cells were released onto the market in March 2008 and are expected to have a dramatic effect on the power tool and electric vehicle industries, and a major effect on consumer electronics"

[Reactie gewijzigd door maltesersnoepie op 23 juli 2024 18:52]

Het is nogal onzinnig om deze energieopslag op het niveau van individuele huishoudens te gaan doen (tenzij je ergens afgelegen woont waar geen elektriciteitsnet ligt, niet in Nederland dus).

Lever de overtollige energie gewoon aan het net en haal energie van het net af op momenten dat je eigen productie onvoldoende is. Dat is efficiënter vanwege de schaalgrootte en maakt het eenvoudiger om de totale energieproductie en -opslag in het netwerk op de momentane behoefte af te stemmen.

[Reactie gewijzigd door Femme op 23 juli 2024 18:52]

Wij plaatsen deze week zonnepanelen die we op 6 jaar terugverdienen. Het is inderdaad een eenmalige investering maar ze levert meer op dan mocht je het geld op de bank laten staan (we hebben gerekend met een intrestvoet van 5 % en die haal je tegenwoordig amper).
PV panelen in 6 jaar ?
Daar wil ik toch wel meer onderbouwing van zien dan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2024 18:52]

Ik zal de precieze gegevens nog even opsnorren. Maar het komt er voornamelijk op neer dat je ook niet teveel panelen moet plaatsen. Leve rekenbladen om grafiekjes te trekken en optimale punten te zoeken.

Een deel subsidies in België zijn vast dus veel of weinig panelen: verhoudingsgewijs zijn minder panelen dan interessanter. Daarnaast is het uiteraard voordeliger net iets minder dan je verbruik op te wekken dan meer (aangezien je die stroom gratis aan het net levert).

De precieze cijfers probeer ik vanavond te posten.
"(aangezien je die stroom gratis aan het net levert)."
Daar krijg je een vergoeding voor, wat van je elektriciteitsrekening gaat.
Wij hebben ook zonnepanelen besteld en dit kun je in België na ong. 6 jaar terug verdiend hebben en daarna maak je zuivere winst.
Door allerlei voordelen (subsidies, belastingen, premie's) zijn zonnepanelen een zeer goede investering ipv op de bank te zetten.

Onze installatie is er eentje van 3600kWh/jaar en dat kost ong. 18000 € na de fabriekskorting. Daar gaat dan eens ong. 7200 € belastingsvoordeel vanaf (factuur over 2 jaar spreiden). De gemeente geeft ook nog eens 500 € premie.

De elektriciteits opbrengst is ong. 600 €/jaar maar deze installatie krijgt nog eens 1350 € /jaar subsidie die 20 jaar lang gegarandeerd is door de overheid. Schatting is dan ong. 15000 € WINST na 20 jaar. Daar kan geen enkele bank tegenaan.

Op de installatie krijgen we ook 20 jaar garantie inclusief de omvormer.

Als de energieprijzen terug stijgen gaan onze panelen nog meer winst maken.
In België heb je een drievoudig terugverdieneffect.

Ten eerste de electriciteit die je zelf produceert, moet je niet betalen.

Ten tweede, kan je de kosten in je belastingsaangifte inbrengen. Hiervan krijg je tot 40% terug voor een bedrag van maximum 3440 € per jaar. Als je een handelaar vindt die jouw factuur over 2 jaar spreidt, kan je dit bedrag dus 2 maal inbrengen. Opgelet, er is een wetsaanpassing in de maak, zodat men dit bedrag slechts één maal zal kunnen aangeven.

En ten derde verdien je door het opwekken van electriciteit groene stroom certificaten (GSC). Per 1000 kWh ontvang je er één. Afhankelijk van hoe oud de installatie is, ontvang je per certificaat tussen de 150 en 450€.

Gemiddeld levert een installatie in België 3MWh op per jaar (ong. 16m²), wat een gemiddeld verbruik is van een (klein) gezin. Maak zelf de rekening maar op.

Persoonlijk zou ik eerder gaan voor een zonneboiler dan voor PV panelen. Het productieproces hiervan is nogal milieubelastend. Misschien dat deze "nieuwe" productiemethode milieuvriendelijker is.
Hoeveel subsidie pak je mee?
Dat is zeer waarschijnlijk niet in NL of wel?
Het is inderdaad in België en daar krijgen we inderdaad wel subsidies.

Is er niets van subsidiëring in NL?
Subsidieregeling NL

De overheid vindt zonne-energie belangrijk en heeft daarom aan een subsidieregeling uitgewerkt voor zonnepanelen. De regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE) voorziet in een financiële bijdrage voor zonnepanelen met een vermogen tussen 601 en 3500 Wattpiek (Wp). De overheid zet zich daarbij in om het u mogelijk te maken uw zonnepanelen na 15 jaar terug te verdienen.

Let op: Vanaf 1 augustus 2008 is het niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen voor zonnepanelen bij SenterNovem. Als u uw gegevens aan ons doorgeeft, vragen we op het moment dat de subsidie voor 2009 bekend is, graag subsidie voor u aan.

Het werkt als volgt*:

* U gebruikt uw opgewekte zonnestroom bijvoorbeeld voor uw koelkast.
Dan betaalt u niet de huidige elektriciteitsprijs van € 0,228 per kWh.
Bovendien ontvangt u € 0,33 per kWh overheidssubsidie. Dit telt op tot een totaal van € 0,558 per kWh.

* Heeft u nog zonnestroom over, dan levert u dit terug aan het elektriciteitsnet.
U ontvangt hiervoor naast de subsidie van € 0,33 ook een terugleververgoeding van € 0,228 (tot 3.000 kWh teruggeleverd).
Dit telt op tot een totale vergoeding van € 0,558 kWh.


Eigen gebruik / terugleververgoeding 2008 (tot 3.000 kWh) per kWh € 0,228
Overheidssubsidie 2008 per kWh € 0,33
----------- +
Totaal per kWh € 0,558

bron: Eneco.nl
Niet meer...
Voor zover ik weet.
6 jaar is idd wel snel hoor, zoals hieronder al werd aangegeven ... tenzij je een redelijk hoog electriciteitsverbruik hebt, maar dan nog...

Hou in je berekening ook rekening met de rendementsafname van de panelen en ook de vervanging van je omvormer (na +/- 10 jaar)... ?

Terugverdientijd van 10-15 jaar is realistisch
ik heb al meer verhalen (van mijn familie) gehoord waar ze inderdaad over 5a6 jaar spreken.
Een tante zelfs 3 jaar. heeft zoveel perfect dakoppervlak en minder verbruik dat dit veel meer oplevert dan ze verbruiken. En als ik haar statistieken zie, ligt ze zelfs voor op schema !

Verder wordt er net om de door jou aangehaalde redenen naar de 5 jaar toegewerkt.

Als je een terugverdientijd van 5 a 6 jaar hebt, en je om de 10 jaar moet vervangen is dit nog haalbaar.
Als je echter 15 jaar duurt eer je het er uit gehaald hebt, levert het niets op. integendeel.
mee eens, want niet alleen de prijs, maar ook het gewicht houd mij tegen (100 jaar oud huis met 4 woningen onder 1 dak die dan gelijk allemaal energieneutraal moeten en dus is er erg veel m2 nodig)
waarom energie neutraal, is 25% van je energie behoefte niet genoeg. zo zou je de hele dag zonne-energie kunnen - en alleen savonds de hoofdschakelaar om hoeven zetten
Mij ook. Het lijkt me wel wat als je met dit soort folie ook nog een combinatie kan maken tussen het opwekken van elektriciteit en het verwarmen van water met één paneel. Ik kan me voorstellen dat je zo tot een waanzinnig hoog rendement kan komen, omdat je het deel van het spectrum dat je niet gebruikt voor de elektriciteit kan gebruiken voor warmte.
De Belgische overheid subsidieert iedereen die zonnepanelen laat installeren. Tegenwoordig kan je zelfs in enkele grote steden via de overheid een lening aangaan die je (buiten het onrechtreekse belastingsgeld) bijna niets kost. Voorwaarde is wel dat het geld gebruikt wordt voor energiebesparende renovaties.

Op die manier wordt het dus zeker interessant !
Als je alles uit eigen zak moet betalen, blijft het inderdaad wel een zware investering.
Het rendement van deze thin film zonnecellen ligt echter wel veel lager dan dat van traditionele zonnecellen. Toch jammer dat dat niet vermeld wordt.
Anoniem: 80466 @gonkerd5 februari 2009 12:18
Inderdaad.
Dergelijke cellen zullen vermoedelijk slecht een 6%-8% efficiency hebben wat en factor 2-3 lager is dan traditionele silicium wafer gebaseerde zonnecellen
Commerciëel verkrijgbare polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen hebben een rendement van 13 tot 15%. Er zijn wel zonnecellen met een een hoger rendement beschikbaar, maar die zijn zo duur om te produceren dat ze alleen gebruikt worden voor speciale projecten als zonne-auto's en satellieten.
De flexibiliteit kan echter implementaties mogelijk maken die onmogelijk zijn met de onflexibele en breekbare traditionele cellen.

Denk aan het hele oppervlak van een auto, bedekt met deze folie. Dat doe je niet 1-2-3 na met de gangbare platen die verkocht worden voor de thuismarkt.
Inderdaad zeer jammer (was er ook naar op zoek).

Maar ook met een lager rendement wordt het zeer interessant om het op veel producten te plaatsen of in te bouwen: vele kleintjes maken een groot.
Kan ik eindelijk verticale lamellen bouwen van zonnecellen, dat idee zit al 20 jaar in m'n hoofd maar het is er nooit van gekomen. :P
Aangezien ze oprolbaar zijn wil ik ze wel als zonnescherm.

Alle kleine beetjes helpen. Zo zijn er ook mensen die hun water voorverwarmen, hetzij voor de douche of vaatwasser. Dat scheelt toch ook wat.
Dat is wel zo, maar ze zijn 10 x zo goedkoop te produceren. Netto effect is 2-3 x zo voordelig als silicium zonnecellen. Je hebt wel iets meer oppervlakte nodig, maar waarom niet standaard alle daken en muren van deze laag voorzien?
"Zo wordt stroom uit onze zonnecellen in de zeer nabije toekomst concurrerend met elektriciteit op het net."

Mooi, maar is dat dan vooral omdat de energieprijzen van olie e.d. zullen stijgen of omdat de prijzen van zonnecelfolie zullen dalen?
Mooi, maar is dat dan vooral omdat de energieprijzen van olie e.d. zullen stijgen of omdat de prijzen van zonnecelfolie zullen dalen?
Wanneer heb jij voor het laatst naar de olieprijzen gekeken? Da's lastig concureren momenteel. En zolang het crisis blijft. blijft dat ook wel zo.

Mooit ontwikkeling dit, is er al bekendgemaakt wat dit nu per vierkante meter moet gaan kosten?

[Reactie gewijzigd door Ook al Bezet op 23 juli 2024 18:52]

Wanneer heb jij voor het laatst naar de olieprijzen gekeken? Da's lastig concureren momenteel. En zolang het crisis blijft. blijft dat ook wel zo.
De relatief lage olieprijs die we nu zien is waarschijnlijk slechts zeer tijdelijk. De oliehandel is een zeer speculatieve business. Van pomp tot refinery verwisseld 't vaak meermalen van eigenaar. Dat de olieprijs laag is komt nu vooral omdat er minder kapitaal is om te speculeren met olie. De intrinsieke vraag bij de afnemers van brandstoffen is weinig lager geworden. De enige vraag die relatief wat lager is geworden is voor op olie gebaseerde halffabricaten zoals plastics.

Zodra de vraag naar die halffabrikaten aantrekt en zodra het kapitaal aantrekt om met olie te speculeren stijgt de prijs weer het dak uit. Er is immers gewoon een intrinsiek tekort van het zwarte goud, met al maar stijgende winningskosten. En dus stijgt de energieprijs in 't algemeen dan weer. Waarschijnlijk gebeurt dat al ruim voor het einde van de crisis in de reëele economie.

Ze beginnen in 2010 met massaproductie. Je mag hopen dat dan de grootste effecten van de crisis dan achter de rug zijn.

Efficiënte duurzame energie die voor gewone burgers bereikbaar is zoals deze zonnepanelen, is juist wat we nodig hebben om de aankomende instorting van de algehele economie onder invoed van astronomische energieprijzen af te wenden. Dit soort ontwikkelingen moet je vooral zien ten bate van de lange termijn, zeg de periode na 2020.
Het volume waarmee zonne-energie jaarlijks groeit bedraagt 40 tot 50 procent sinds de afgelopen tien jaar. Tegelijk dalen de systeemprijzen met een gemiddelde van 7 tot 10 procent per jaar door technologische innovaties en toegenomen productiecapaciteit.
Wereld is niet voorbereid op massale doorbraak zonne-energie
Volgens het amerikaanse EIA is de gemiddelde groei in het wereldwijd opgewekte vermogen van zonneenergie sinds 1980 zo'n 11 procent per jaar. De heer Van der Leun van Ecoconcern komt tot de 40 a 50 procent op basis van zeer subjectieve gegevens en geeft geen enkele uitleg bij deze plotselinge vervijfvoudiging van de jaarlijkse groei. Derhalve lijken zijn conclusies gebaseerd op wensdromen.
Ja, en dat is dus precies zijn punt, dat de IEA er fors naast zit met haar cijfers. Bovendien is zijn punt dus ook dat er geen sprake is van een plotselinge groeispurt maar juist een stabiele jaarlijkse groei rond de 40% voor op z'n minst het afgelopen decennium. Er zijn natuurlijk altijd uitschieters zoals de VS die in 2007 57% groei hadden.
Allebei.

Olie is een schaars goed wat alleen maar schaarser wordt. Daarbij zullen de winningskosten steeds hoger worden. Daarbij komt nog de normale inflatie.

Technologische ontwikkelingen en schaalvergrotingen zullen de kosten van de zonnecellen steeds meer omlaag brengen. Kijk maar naar de ontwikkelingen van computers, vroeger was dat voorbehouden aan universteiten e.d. Tegenwoordig zit er in je mobiele foon al meer processorkracht dan die oude apparaten.

Kwestie van tijd voordat energie van zonnecellen goedkoper is dan energie van fossiele brandstoffen. Wanneer is de vraag, 1 jaar, 5 jaar, 10 jaar?
Zo wordt stroom uit onze zonnecellen in de zeer nabije toekomst concurrerend met elektriciteit op het net. Ondanks de lage olieprijs van vandaag, kan dat in 2012 al het geval zijn in landen als Spanje en Italië, en in 2015 ook in Nederland"
Dit doet vermoeden dat het een beetje van beide is. Al ben ik bang dat het (zeker in Nederland) meer van het eerste dan het tweede afhankelijk is.
Anoniem: 80466 5 februari 2009 12:22
kortom, hoeveel m2 is nodig om mijn eigen huis volledig van zonnefoliestroom te voorzien op een gemiddeld nederlands bewolkte dag?)
Je huis van stroom voorzien is niet logisch. Je stroomopwekking sluit vermodelijk niet aan bij je stroom gebruik. De meeste opgewekte stroom zul je dus aan het net leveren.

Om electriciteits neutraal te blijven zul je trouwens met zulke cellen die relatief lage rendementen hebben toch wel 20-30 vierkante meter nodig hebben
Dat duurd toch verrekte lang

Die fabriek is vorig jaar al in productie gegaan.
Wel zullen ze op een nieuwe locatie iets beginnen.

Duurt veel en veels te lang dat een uitgewerkt product ook geproduceerd wordt.
Tja... er zullen wel aardig wat belangen zijn zeg maar. Een échte concurrent voor olie is niet zomaar iets. Ik heb al zoveel meer ideeën gehoord en gezien waar je verder nooit meer wat van hoort... en waarom? Tja..
Sorry, maar dat is onzin.

Het ontwikkelen van een product, waar men pas in 1999 een laboratium model van heeft, naar een industrieel proces duurt lang.

Je gaat (o.a.) geen fabriek bouwen totdat je het proces goed hebt anders kom je er waarschijnlijk halverwege de rit achter dat fase 3.1 beter past achter 5 dan achter 3 en dan moet je of dure verbouwingen uitvoeren, nieuwe machines bestellen of inefficient produceren.

Verder maakt het voor de olie industrie echt niet uit omdat

1) De voorraad eindig is
2) Er teveel mogelijkheden zijn om ze allemaal te blokkeren (Geo term, getijden, waterkracht, zon, nuclear, wind)
3) "Ze" andere bronnen van inkomsten hebben. Bijvoorbeeld investeringen in Westerse bedrijven en toerisme (o.a dubai)
hmm. ik vind dit goed nieuws!

Enige wat ik niet direct terug kan vinden is het rendement van deze 'zonnerollen'.. Is dat net zo goed als dat van conventionele zonnecellen? (kortom, hoeveel m2 is nodig om mijn eigen huis volledig van zonnefoliestroom te voorzien op een gemiddeld nederlands bewolkte dag?)

Dat er staat dat de stroom in de zeer nabije toekomst concurerend kan zijn met conventionele (lees grijze) stroom is natuurlijk positief. Dit gaat schat ik over de energieopbrengst. Maar wat zou een m2 van dit folie kosten? Als de investering hoger is dan wat nu al het geval is, dan betwijfel ik of dit wel een succes gaat worden..
[brainfart]
Ik zie gouden tijden voor sportverenigingen (voetbal, tennis en vast nog wel meer sporten met velden); op tijden dat bijna niemand sport de rollen zonnefolie uitrollen en de energie het net in pompen.

Ik weet dat het bedrijf ICT hier prototypes voor heeft gemaakt voor traditionele zonnepanelen.
[/brainfart]
Heeft die hand nou een katoenen handschoen aan? Dat zorgt toch voor veel stof?
Anoniem: 289749 5 februari 2009 12:43
Dit is natuurlijk erg interessant en goed nieuws. Ik hoop dat tegen 2020 minstens 60 procent van alle huizen in Nederland (en alle nieuwbouw) van zonne-energie en wind-energie gebruik kunnen maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.