Konarka opent 's werelds grootste fabriek flexibele zonnecellen

Konarka Technologies, een Amerikaans bedrijf dat in 2001 werd opgericht, heeft in Massachusetts een fabriek geopend om zonnepanelen op plastic te printen. De faciliteit werd overgenomen van Polaroid.

Konarka printerPolaroid liet de fabriek in de jaren negentig van de vorige eeuw bouwen en gebruikte de faciliteiten om op grote schaal geprinte producten te produceren. Konarka Technologies nam de fabriek over en paste het productieproces aan zijn product aan. De productiefaciliteiten zijn inmiddels geschikt voor de toepassing van zogenoemde roll-to-roll-printtechnieken, waarbij fotovoltaïsch materiaal volautomatisch op rollen polymeerfilm worden geprint. Konarka zegt direct te starten met het printen van zijn Power Plastic-zonnepanelen, maar pas over twee tot drie jaar de volledige capaciteit van de fabriek te kunnen benutten.

Konarka Power PlasticWanneer de capaciteit eenmaal benut wordt, zal Konarka meer dan tien miljoen vierkante meter Power Plastic per jaar kunnen produceren, goed voor zonnepanelen met een totaal elektrisch vermogen van ruim één gigawatt. Dat komt overeen met het productievermogen van een gemiddelde normale gas- of kolencentrale. Konarka zal daartoe het van Polaroid overgenomen personeelsbestand uitbreiden met nog eens honderd mensen.

Het Power Plastic van Konarka werd in 2001 ontwikkeld door de inmiddels overleden dr. Sukant Tripathy en de Nobelprijswinnaar voor scheikunde van het jaar 2000, dr. Alan Heeger. Het plastic wordt bedrukt met organisch fotogevoelig polymeer, dat voor de omzetting van zonlicht in elektriciteit zorgt. Het printproces geeft Konarka de mogelijkheid zonnecellen op goedkoop, transparant plastic te printen, waarbij de hoge automatiseringsgraad van de fabriek en de roll-to-roll-techniek de kosten per vierkante meter zonnepaneel laag houden.

Konarka productielijn

Door Willem de Moor

Redacteur

09-10-2008 • 11:45

31

Lees meer

Reacties (31)

31
30
12
9
0
6
Wijzig sortering
Tien miljoen vierkante meter Power Plastic per jaar kunnen produceren, goed voor zonnepanelen met een totaal elektrisch vermogen van ruim één gigawatt.

Dan hebben we het dus over 1.000.000.000 Watt per 10.000.000 vierkante meter Power Plastic. Eigelijk dus 100 Watt per verkante meter.

Is dit veel?
De opbrengst wordt gegeven bij een standaard zoninstraling van 1000W/m2. Dat betekent dat deze cellen een rendement van 10% hebben. Voor dunnefilm zonnecellen is dat vrij goed. Commerciëel verkrijgbare standaardpanelen van monokristallijn silicium hebben een rendement van ongeveer 14%, maar die kunnen niet in een print- of depositieproces geproduceerd worden, dus zijn die duurder. Bovendien moeten kristallijne cellen geassembleerd worden in een waterdicht paneel van glas en aluminium, waardoor de kosten ook weer hoger uitvallen.

Bijzonder van deze zonnecellen is dat ze op basis van organisch materiaal (plastic) geproduceerd worden. Als ze daarmee zowel die opbrengst van 10% als een lange levensduur kunnen realiseren is dat wel een doorbraak.

Overigens bestaan er ook zonnecellen met een rendement van boven de 30% op basis van galiumarsenide, maar de kosten daarvan zijn zo hoog dat deze alleen in de ruimtevaart en voor zonne-autoraces toegepast worden.
Even duiden: de efficiencie van de zonnecellen die Konarka produceert zitten rond de 6% in het lab (ze beweren zelfs hoger te zitten), en rond de 3% in module. Het is de 3% die belangrijk is. Hier in belgie hebben we ongeveer 1000W per vierkante meter aan zonne inval als alles meezit (geen wolken, de zon staat niet te laag). Combineer deze 2 en je komt aan 30W per vierkant meter, en niet de 100W die uit de berekening hierboven komt.
Nee dat is niet veel in vergelijking met andere veelgebruikte technieken waar bij ongeveer 1000w/vierkante meter wordt opgewekt.
Maar wat niet vermeld wordt is of de folie in meerdere lagen te gebruiken is dus dat je met 12 lagen ook 1000w/vierkante meter op kan wekken.(noem 12 omdat ik rekening hield met mogelijk energie verlies door het telkens moeten door dringen van een nieuwe laag)
ik weet niet waar jij je informatie vandaan haalt maar hier staat gewoon onzin.....

Ingestraald vermogen door de zon is 1000W/m2 dus jouw 1000 Watt is theoretisch niet eens haalbaar....het rendement van glaspanelen is ongeveer 15% en daarmee 150W/m2....voor flexibele zonnecellen zoals amorfe zonnecellen ligt dit voor enkellaags rond de 6%....2-laags gaat richting de 9%....3-laags is al bijna niet meer interessant omdat de productiekosten hiermee exponentieel stijgen...

de 12-laags is gewoon grote onzin....
In theorie zou je er meerdere achter elkaar kunnen plakken, echter moet je dan verschillende achter elkaar plakken.
dwz, de eerste absobeert energie in het rode segment, en de tweede energie in het blauwe segment. groen heeft geen zin, daar zit geen energie ( daarom reflecteren planten ook alleen de groene kleur en absorberen ze de rest. )

maar het zou mij logischer lijken dat dit stacken van verschillende lagen al in de fabriek gedaan word.
Anoniem: 121408 @Fiander9 oktober 2008 14:31
Het spectrum van de zon:
http://rredc.nrel.gov/solar/spectra/am1.5/
De verschillende kleuren:
http://eosweb.larc.nasa.g...ths_for_Colors.html#green

Er zit dus wel degelijk een hoop energie in groen licht hoor. Het stacken van verschillende lagen wordt inderdaad al gedaan bij de productie, momenteel met resultaten rond de 6% efficiencie voor organische zonnecellen, met 2 stacks boven elkaar. Je moet hierbij voorzichtig zijn, daar de geproduceerde stroom door beide cellen loopt, en dus gelijk moet zijn. Niet zo simpel...
Nee, dat is extreem weinig als je het verlijkt met bijvoorbeeld een kolencentrale of met kernenergie. Dit heeft echter als voordeel dat gezien de wat lagere kosten je het ook makkelijk op huizen kan plaatsen waardoor dit nadeel maar betrekkelijk is.
Anoniem: 185882 @Phyxion9 oktober 2008 13:18
"Nee, dat is extreem weinig als je het verlijkt met bijvoorbeeld een kolencentrale of met kernenergie."

Allememagies wat een kromme vergelijking, zelfs appels met peren vergelijken gaat hier niet op. Valt nog mee dat je geen kerncentrale aan haalt.
haha, en dan kun je een kerncentrale aan de buitenkant natuurlijk bedekken met deze folie. Heb je best of both worlds... ;)
Das is opzich niet erg slecht, klassieke commerciele mono- en polykristallijne panelen halen zo'n 140 W/m².
Niet echt, maar ach, er is nog genoeg groen op deze wereld. Dus genoeg plek om deze "groene" panelen te plaatsen ;)

Ik vraag me toch echt af wat dit voor de prijs gaat betekenen als ze dit gaan massa-produceren. Als het een beetje betaalbaar word voor de consument, zou dat leuk wezen. Kan een hoop bespaard worden op de energierekening. Eerste aanschaf zal wel duur zijn, maar uiteindelijk zal het zich terugbetalen. Als ze uiteraard lang genoeg meegaan.

[Reactie gewijzigd door Remco Kramer op 23 juli 2024 12:13]

Anoniem: 142442 9 oktober 2008 12:36
Als ik het goed begrijp zullen de kosten - en dus de uiteindelijke consumentenprijs - uiteindelijk zeer laag zijn, zeker in vergelijking met de 'gewone' zonnecellen.

Ik zie het al voor me: ik haal b.v 8 meter zonnecelfolie en plak het op het dak van de caravan: maximaal 800 watt beschikbaar, de accu's zijn zo weer geladen en je hebt nauwelijks meer een stroom aansluiting nodig.

Plak het op het dak van je auto, al snel 1 meter (of meer...), doorzichtig valt ook niet echt meer op, maar je hebt toch een kleine extra stroombron!

Of beplak (kan dat? :)) het dak van je woning er mee, in theorie zou je genoeg moeten hebben om ruimschoots in je dagelijkse elektriciteitsbehoefte te voorzien. Zelfs in nederland denk ik, maar naarmate er meer zon schijnt loopt het voordeel op...

Heb je 's zomers een parasol of zonnezeil dan kan daarop een stuk folie, en je hebt stroom voor een verkoelende fan, een drankenkoelertje of voor je laptoppie...

Ben benieuwd wanneer het beschikbaar komt, wat het gaat kosten, wat de duurzaamheid is enz! :)
Nee, met deze cellen kom je er nog lang niet hoor! De modules hebben momenteel een efficientie die 5 keer zo laag ligt als silicium zonnecellen (3% ten opzichte van >15%). Ik geloof dat ze standaard momenteel 20 m² silicium modules op je dak plaatsen om een redelijke productie te hebben. Dit zou dus overeenkomen met 100 m² plastiek zonnecellen...

Er is nog een hoop onderzoek nodig in dit vakgebied, maar het gaat langzaam vooruit.
Ik vroeg me precies hetzelfde af.

Zullen er de mogelijkheden zijn om in je dagelijkse energievoorziening te voldoen als je het bijvoorbeeld op het dak van je huis doet?
Dat lijkt me namelijk wel een flinke stap. En als dit nou eens verder ontwikkelt en nog efficienter wordt kan misschien eindelijk de electrische auto rendabel zijn. Lekker thuis opladen voor nop en er mee door de polder tuffen ;)
Hmm, grappig.. www.konarka.com

De mensen van Konarka claimen dat hun PowerPlastics-technologie zogenaamde '3rd-generation' PV-technologie is. Daarentegen zeggen ze dat hun 'scientists' geloven dat door optimalisatie van de materialen een 'organic photovoltaic device' met een effiency van 15% gemaakt zou kunnen worden. '3rd-generation' PV-technologie begint echter pas bij of boven 15% (http://konarka.com/images...ds/3generation_solar.GIF'

Het is dus eigenlijk 'gewoon' een '2nd-generation' PV-technologie. Organic PV-cells zitten momenteel zo rond de 5% labefficiency btw.

Overigens noemt Konarka wel meer opkomende PV-technologiën '3rd generation' terwijl ze dat niet zijn/zicht nog moeten bewijzen: 'Today, the 3rd generation approaches being investigated include dye-sensitized titania solar cells, organic photovoltaics, tandem cells, and materials that generate multiple electron-hole pairs.'

[Reactie gewijzigd door Tenaya op 23 juli 2024 12:13]

Ik vind het een enorm goed idee om inderdaad oude drukmachines (zie foto, je ziet de vier stations voor de vier verschillende kleuren duidelijk zitten) te gebruiken voor dit proces. Dit scheelt enorm veel geld aangezien er niet een compleet nieuwe machine moet worden gebouwd maar dat een oude drukmachine kan worden omgebouwd.

Dit laatste is ook handig voor in de toekomst: als de huidige machine niet meer voldoet of versleten is, kan men gewoon een andere oude drukmachine (die niet meer voldoet voor een drukkerij vanwege slijtage en daardoor bijvoorbeeld het uit register staan van kleuren) opkopen en aanpassen. De eisen van een drukkerij qua register zijn hoger dan voor de productie van zonnecellen: een afgeschreven drukmachine van een drukkerij kan nog goed voldoen als "zonneceldrukker".
Anoniem: 270261 9 oktober 2008 11:53
dit zou een hele grote stap zijn ten voordele van ons milieu hopelijk maken ze de prijzen ook voordeliger voor de consumenten wanneer deze zo gaat produceren

iemand die specifieke detailles van het power plastic heeft ik meen iets gelezen te hebben hierover maar kan dit nergens terug vinden...?
Hmm, krijgen we de hele tijd over vernieuwingen op gebied van zonne energie, was dit er al een tijdje. Maar geen woord over rendement of toepasbaarheid. Kan ik zoiets nou voor op mn tuinschuurtje kopen? en wat mot dat kosten....

Of kan ik maar beter een paar maandjes wachten omdat dan pas echt de zonnepaneelrevolutie plaats gaat vinden...
Anoniem: 50893 9 oktober 2008 12:06
Het valt te bezien of deze fabriek bestaansrecht heeft want ik denk niet dat ze op het moment veel zullen gaan afzetten en hoe moeilijk het word de aankomende jaren. Daarbij vraag ik me af of de gemiddelde Amerikaan bereid is dergelijke produkten op hun huis te plaatsen. Alleen een overheids subsidie kan ze over de streep trekken en ik denk dat die kas voorlopig even een bodem nivo houdt.
Jammer dat dit soort bedrijven niet beursgenoteerd zijn. Dan zou ik hier zeker wat centjes in brengen. Over 3 jaar krijgen ze een bod van Shell of een ander waar ze geen nee tegen kunnen zeggen.
Juist indien zij niet beurs genoteerd zijn is een vijandige overname niet mogelijk.
Vind het een geweldig idee eindelijk meer concurrentie.

En wat boven beschreven is: over plakken op daken en parasol, zal misschien echt werkelijkheid worden. Gaaf.

Straks stroom overal door zonnecellen, rol ze op neem ze mee. O-)
Krijg je straks nog een rechtszaak tussen de fabrikant van deze zonnecellen en Energie Direct :) (die kwamen op het belachelijke idee van draadloze stroom in hun reclamespotjes) Stroom = gewoon stroom _/-\o_
Edit: typo

[Reactie gewijzigd door groovyhot op 23 juli 2024 12:13]

Dit verhaal doet me denken aan nanosolar, die printen ook zonnecellen op aluminium folie: zie www.nanosolar.com
Deze hebben blijkbaar een "drukpers" staan die 1GW per jaar aan zonnepanelen kan drukken (http://www.nanosolar.com/video/Nanosolar_video.wmv)

[Reactie gewijzigd door k-zip op 23 juli 2024 12:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.