Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben een schakeling ontwikkeld die zichzelf door omzetting van licht van voedingsspanning voorziet. Het ontwerp maakt gebruik van plasmonics in combinatie met zilveren nanodeeltjes.
Het team van de universiteit van Pennsylvania, dat onder leiding van Dawn Bonnell staat, ontwikkelde 's werelds eerste elektronische schakeling die zichzelf door middel van 'ingebouwde' fotovoltaïsche cellen van voedingsspanning kan voorzien, zo schrijven de onderzoekers in het tijdschrift ACS Nano paper. De techniek maakt gebruik van plasmonics: fotonen, ofwel 'lichtdeeltjes', dragen hun energie over op oppervlakte-plasmons. De oscillaties van de plasmons worden in een elektrische spanning omgezet met behulp van zilveren nanodeeltjes die aan organische moleculen zijn gebonden.
Deze manier van stroom opwekken zou in elektronische schakelingen verwerkt kunnen worden, waarmee elektronica zowel de functie van elektronisch circuit als van fotovoltaïsche cel krijgt. Volgens Bonell zou dat een nieuwe generatie consumentenelektronica kunnen inleiden, maar de praktische toepassing ervan zou nog jaren verwijderd zijn.
Wel zou de ontwikkeling van belang zijn voor onderzoek naar onder meer optische computers. Ook zou de techniek toepassing kunnen vinden als reken-elektronica en energiebron in nano-robots.Een toepassing in neurale netwerken zou ook mogelijk zijn: verschillende golflengtes van licht zouden daarbij gebruikt kunnen worden als informatiedragers of voor het simuleren van neurotransmitters.
Voor een praktische toepassing moet de energie-opbrengst van de fotovoltaïsche circuits worden opgeschroefd: momenteel worden nog geen bruikbare hoeveelheden energie gegenereerd. Door het opeenstapelen van de componenten zou een verbeterde energie-opbrengst gerealiseerd kunnen worden. Ook moeten de productiemethodes worden verbeterd: momenteel functioneert slechts tien procent van de elektronische circuits die de onderzoekers produceren.