Nanogenerators drijven consumentenelektronica aan

In een laboratorium zijn onderzoekers erin geslaagd nanogenerators te produceren die voldoende spanning kunnen opwekken om kleine consumentenelektronica aan te drijven. De energie wordt opgewekt met behulp van nanodraden.

Nanotechnologie wordt al langer gebruikt voor de ontwikkeling van nanogenerators op basis van piëzotechnologie. Vooralsnog was de hoeveelheid opgewekte energie echter alleen toereikend om zeer zuinige schakelingen van prik te voorzien. Voor reguliere consumentenelektronica was de spanning te laag. Zhong Lin Wang heeft echter samen met collega's in een lab van de Georgia Tech-universiteit een nanogenerator ontwikkeld die wel voldoende spanning levert voor consumentenelektronica.

De nanogenerator werkt volgens het piëzo-elektrische principe. Het mechanisch vervormen van speciale materialen wekt in dat materiaal elektrische ladingen op. Het buigen van een plaatje met nanogenerators is dan voldoende om energie op te wekken. Wang en zijn collega's maakten daartoe kegelvormige nanodraden van zinkoxide die zij in een alcoholoplossing met een polymeer brachten. Door die oplossing op een substraat met elektrode aan te brengen en de alcohol te laten verdampen, konden zij verschillende lagen polymeer met nanodraden op de ondergrond aanbrengen.

Volgens Wang zou de techniek zich lenen om naar commerciële toepassingen te worden opgeschaald. De huidige multilaagse nanogenerators zijn anderhalf bij twee centimeter groot en produceren ongeveer 3V en 300nA. Een enkele laag produceert 2,03 volt en zou 11 milliwatt per kubieke centimeter leveren. Voorlopig is een demonstratie met een lcd uit een rekenmachine die door de nanogenerator wordt aangedreven voldoende voor Wang. Over drie tot vijf jaar zou met nanogenerators uitgeruste consumentenelektronica op de markt te zien zijn.

Door Willem de Moor

Redacteur

10-11-2010 • 18:45

117 Linkedin

Lees meer

Antennes ingezet als energiebron Nieuws van 9 juli 2011

Reacties (117)

117
115
72
0
0
30
Wijzig sortering
Effe je telefoon buigen.. ja ik kan hem aanzetten ;) .

OT: de technologie gaat de laatste tijd echt snel :| .
Krijg je hiermee dus stroom als je hem buigt, begrijp ik ;o ?
Ik wil ook deze richting op later, maar volgens mij tegen die tijd dat ik afgestuurd ben is alles al uitgevonden ofzo :p .
Buigen, of druk (wat de vertaling van het Griekse woord piëzo is)
Zie het zo, tegen de tijd dat je af bent gestudeerd heb je alles tot je beschikking ;)

OT:
Dit lijkt me een van de interessantere ontwikkelingen op het gehele nano gebied.
Het leuke was dat alles kleiner en efficiënter kon, maar de energie toevoer liet nog te wensen over.

Ik vind de 3V dan al heel wat voor een proof of concept.

Edit: Just a thought;
Als je nou een grote hoeveelheid van deze nanogenerators hebt, en deze een systeem laat aandrijven die de druk uitoefent. Heb je dan al een self sustaining power generator?

[Reactie gewijzigd door H0lyGra1l op 10 november 2010 19:08]

Rendement is te laag. Dus helaas: Geen perpetuum mobile :)
dat is ook niet de bedoeling, als je bvb door te sms'en of je touch-screen aan te raken voldoende kinetische energie kan opwekken, die op haar beurt wordt omgezet, dan moet je geen electrische energie meer toevoegen
Wat dacht je van een zwerm ultradunne plaatjes die gaan trillen (= continue verbuiging) wanneer er geluidsgolven opgepikt worden? Geluid heb je bijna altijd wel, dus dat zou een relatief stabiele bron van energie kunnen zijn (nog even afgezien van het rendement).
Die druk kun je ook 1 keer toepassen met een mechanische pers.
Dus niet elektrisch.
De pers zet je handmatig in de goede stand om ze te buigen.

Maar als je die pers moet blijven bewegen dan gaat die vlieger al niet op.
En ik denk toch dat de spanning niet constant blijft en zeer zeker afneemt als je de generator niet blijft beïnvloeden.

Dus inderdaad, geen perpetuum mobile

*Maar ik zie wel een heel leuk apparaatje hierin. Een stressbal die jou een knal geeft als je te veel stress hebt.
Zo leer je gelijk af om te stressen. :+
-Patent Pending

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 10 november 2010 20:43]

Dan heb je mooi pech met je patent, want je hebt zojuist je idee gepubliceerd. Daarnaast je kunt alleen een patent verkrijgen op een specifieke technische realisatie van je idee. ;)
Was ook maar een geintje gelukkig :P.
Als ik serieus was bracht ik het idee wel uit onder het BeerWare License. :P.
Als dit ooit een succes word kan hij met dit bericht aantonen dat het zijn idee was, in de USA zou die zeker een schadevergoeding van een paar miljoen kunnen krijgen.. :P
Maar als je die pers moet blijven bewegen dan gaat die vlieger al niet op.
En ik denk toch dat de spanning niet constant blijft en zeer zeker afneemt als je de generator niet blijft beïnvloeden.
Inderdaad helaas voor jou, zodra je stopt met bewegen, stopt ook de energie-opwekking. Een piezo element zit ook in je aansteker. (als die met een vonkje ontsteekt). Dat elementje bedien je met een klik (slag), waardoor er een vonkje onstaat die het gas onsteekt. Eigenlijk is dit hetzelfde idee, maar dan heel dun...
Je zal altijd een rendement hebben, dus ik denk niet dat zo'n systeem mogelijk is.
Op nano niveau werkt alles anders. Ik denk juist dat dit nog véél efficienter kan en je echt energie uit 'niets' kan trekken met (een variant van) deze technologie.

Nanodraden weven door kleding, van die plaatjes in je schoenen, weet ik veel. beam het draadloos naar welk apparaat er gebruik van wil maken binnen een straal om je heen en voila.

Allemaal geen scifi, maar evolutie van nu bestaande technologie waar we nog maar net in begonnen zijn

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 380047 op 10 november 2010 19:28]

Op nano niveau werkt alles anders. Ik denk juist dat dit nog véél efficienter kan en je echt energie uit 'niets' kan trekken met (een variant van) deze technologie.

Nanodraden weven door kleding, van die plaatjes in je schoenen, weet ik veel. beam het draadloos naar welk apparaat er gebruik van wil maken binnen een straal om je heen en voila.

Allemaal geen scifi, maar evolutie van nu bestaande technologie waar we nog maar net in begonnen zijn
In dit geval is "niets" kennelijk "iets" wat je niet kunt definiëren, anders was het geen "niets" geweest. Dat je iets niet kunt definiëren, wil niet zeggen dat er geen rendement berekening uit gemaakt kan worden.
Nee hij bedoelt niets, chemische energie, oftewel een boterham met pindakaas. Je kan ook gewoon op je fiets gaan zitten en uit het * NIETS* gaat je voorlamp branden.
Misschien bedoelt hij minuscule zero point energy generators, verwerkt in een nanomembraan.
Maar dat is geen perpetuum mobile, die energie is immers alleen 'geleend' uit de toekomst en dus per definitie niet perpetuum.

(En nee, dit is geen BS, virtuele deeltjes in een vacuum lenen letterlijk energie uit de toekomst)
Niets staat tussen quotjes, dus niets als in "iets dat we nu (grotendeels) ongebruikt laten", zoals geluid, voetstappen, radiogolven, kleding, zwarte verf, bliksem, statische lading, etc.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 11 november 2010 12:14]

helaas zal je kleding daar dan wel stugger van worden,
Waarom? Je wollen trui wekt nu ook al gigantische hoeveelheden energie op. Trek em maar es uit: KNETTER :)
Incorrect, lading is inderdaad hoog maar energie niet. Energie (Joule) of vermogen (joule / seconde=Watt) is juist heel klein. Uit het simpele feit dat er een minuscule stroom loopt met een "hoge" spanning komt het product uit op eveneens een klein getal..
Nouja, evengoed bruikbare energie, iyam.
Spijtig genoeg niet, tenzij jij wilt ingaan tegen de wet van behoud van energie :9
Zelfs al zou je dat willen, dan nog heb je niet ineens een perpetuum mobile... ;)
Het zit hem in "als je er druk op uitoefend" maw: kracht op oppervlak, iets zal altijd de kracht /energie moeten leveren.

- als aanvulling op de "self sustaining power generator kan niet" zonder reden opmerkingen hierboven ;]

[Reactie gewijzigd door SEtechnology op 10 november 2010 19:55]

ik zou de natuurwetten nog eens nalezen als ik jou was...
Echt snel,

Was er niet een soortgelijke uitvinding een jaar of 8 met veel bombarie aangekondigd: de brandstofcel. Ik moet de eerste nog in het echt tegenkomen....
"Het werkingsprincipe van de brandstofcel werd in 1838 ontdekt door de Zwitserse wetenschapper"

http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandstofcel
Dat je ze nog niet tegenkomt is wrs vooral omdat ze een kleinere energiedichtheid hebben dan accu's (afaik). Maar wrs ook omdat ze een zeer zuivere brandstof nodig hebben, zoals methanol. Een verbrandingsmotor is makkelijker voor nu, want die werkt op een relatief troebele brandstof, zoals diesel.
zoek op de site van conrad achter een brandstofcel ;)
Anoniem: 284558
10 november 2010 18:51
"Het mechanisch vervormen van speciale materialen wekt in dat materiaal elektrische ladingen op"

Moet je dan je mobiel verbuigen om hem op te laden?
Hoe gaat dit in zijn werk, waar komt de beweging vandaan?
Begin simpel, welke dingen buigen veel? Onderkant van je schoenen, bij hardlopen mischien binnenkant van je knieën, dingen waarmee je 'gratis' stroom kan opwekken en dit weer kan gebruiken om je MP3 speler op te laden.
Niets is gratis. Het resultaat is dat jij meer energie verbrand, (jij in je eentje niet zoveel, maar als iedereen het gaat doen is de verandering substantieel merkbaar) dus meer voeding nodig hebt, dus meer moet eten wat weer moet worden geproduceerd en vervoerd (en dat alles met rendement verlies) en voila, weer fossiele brandstoffen verstookt.
Of dat je energie verbrand om je touchscreen aan te tikken of dat je dezelfde hoeveelheid energie verbrand om je touchscreen aan te tikken en daarmee een beetje elektriciteit opwekt is mij om het even.
Het zal echt niet zo zijn dat je opeens merkbaar meer energie zal verbruiken omdat er zon dun meebuigend plaatje tussen zit :\

En zelfs ALS het al merkbaar meer is, dan leggen we landen als China, Japan en Amerika toch strengere milieuwetten / verdragen op? ;)
Anoniem: 145435
@Sn3akz11 november 2010 21:51
Zucht... Schiet er je nu geen enkele toepassing in waar de mens energie verbruikt net om die energie te verbruiken?

Als je apparaten in de gym kan omvormen zodat ze i.p.v. gewichten gebruiken, ze dergelijke plaatjes als weerstand gebruiken, wel dan heb je in één klap energie die niets extra kost qua energie dan nu wel verbruikt wordt...

Hell, zet er een meter op en zo kan je als je gaat trainen, elektriciteit opsparen! Extra motivatie ^^
Met de dikte van dit spul is 'veel' buiten natuurlijk al best relatief. Ik denk eerlijk gezegd dat je touchscreen indrukken op een niet 100% harde laag al meer dan genoeg verbuiging op zou kunnen leveren eigenlijk.
Iets grotere schaal: bomen die buigen door de wind.
Je kan het wellicht in kleding verwerken, en daardoor die (kan niet op de naam komen) speciale verlichting op kleding... regenjassen met geïntegreerde verlichting voor fietsers.

Overal waar beweging is, kan je elektriciteit opwekken ;)
Denk maar aan een gebreide trui heeft van nature al statische elektriciteit :)
helaas niet veel energie
Natuurlijk moet je je mobiel niet verbreken om te kunnen bellen.

Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat je dit material kan laten bewegen dmv een gewichtje die het material laat bewegen tijdesn het oppakken en neerleggen.

Overigens, deze technology is niet geschikt voor een mobiel vanwege het geringe gegenereerde vermogen. Je moet eerder denken aan low power devices zoals rekenmachienes, afstandbedieningen, mischien een muis...
"Het mechanisch vervormen van speciale materialen wekt in dat materiaal elektrische ladingen op"

Moet je dan je mobiel verbuigen om hem op te laden?
Hoe gaat dit in zijn werk, waar komt de beweging vandaan?
Ooit eens stil gestaan dat je schoenzolen buigen bij het lopen? of je kleding bij je gewrichten?

Mooie bijkomstigheid is dat even lopen naar de winkel direct een workout word, want de energie is niet gratis natuurlijk, dus je zult meer moeite moeten doen om vooruit te komen :+

[Reactie gewijzigd door Rey Nemaattori op 11 november 2010 13:09]

Gisteren op TV een stukje gezien over de eventuele gezondheidsrisico's bij de ontwikkeling van nano-producten. Dat ze in een lab van alles testen lijkt me prachtig, maar ik snap niet dat ze niet eerst de gezondheidsrisico's goed laten onderzoeken voor zoiets gereed gemaakt wordt voor productie. Op TV werd de vergelijking met asbest gemaakt.
40 jaar geleden las je in de krant dat de televisie kankerwekkend was en dat we allemaal zouden doodgaan. Guess what: we leven allemaal nog.

20 jaar geleden zag je op TV dat de telefoon kankerverwekkend was en dat we allemaal zouden doodgaan. Guess what: we leven allemaal nog.

Reken er maar niet op dat we allemaal massaal zullen sterven door een plaatje plastic.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 10 november 2010 21:17]

30 jaar geleden hoorde je ook niemand over asbest.. vandaag de dag moet je het weg laten halen door gespecialiseerde bedrijven: Guess what: het is kankerverwekkend.

Dus de voorbeelden die jij aanhaald slaan de plank ofcourse totaal mis. Of wil jij misschien ook beweren dat fijnstof ook een onzin verhaal is ( ja asbest en fijnstof zijn gisteren allebei in de aflevering waar veldmuis het over heeft geweest maar ik bedoel maar )
Nano stuff is kan erg akelig zijn.
Het voorbeeld van zo'n nano energie centrale is mooi, en een goed voorbeeld van hoe nano producten ons vooruit kunnen helpen.
Maar wat dacht je van wapens? Het klinkt misschien sci-fi, maar een nano robot maken die lekker al je bloedcellen gaat zitten opkauwen is niet eens onmogelijk. Of je huid verteerd ofzo. Zijn toch akelige dingen.
En denk maar niet dat je met een gasmasker er veel tegen doet ;)

Nog even wat meer OT:
Je hebt al (analoge) horloges die lopen op de energie van je bewegingen die je gewoon maakt als je.. nja alles doet wat je in je leven doet. Dit is tot nu toe dus waarschijnlijk het meer digitale equivalent ervan. Maar als we bepaalde wetten mogen geloven zal dit binnen een paar jaar wel te gebruiken zijn om een basic telefoon van stroom te voorzien, en een paar jaar later voor smartphones. Aangezien dit soort dingen meer energie gaan produceren en processors minder gaan gebruiken is het niet eens een heel gekke gedachten dat we over 10 jaar je telefoon niet meer in het stopcontact hoeft te doen. Aangezien je die toch constant bij je hebt zijn er genoeg trillingen en drukverschillen in je broekzak om hem van stroom te voorzien.
zie het postitiever, kankercellen die vernietigd worden, ondersteuning van de witte bloedlichaampjes.
Het aantal sterfgevallen met als oorzaak kanker is de afgelopen 20 jaar ook niet toegenomen hé ?

Het zal ergens aan liggen

akkoord, niet persé de mobiele telefoon, maar er is wel ietje meer straling in de omgeving dan pak 'm beet 20 á 30 jaar geleden
Op TV zeggen ze wel meer. Laat ze eerst lekker experimenteren kijken we dan wel naar de gezondheids risicos. Mensen zeuren te veel tegenwoordig, alles is op eens slecht voor je, kinderen met helmpjes, rubberen tegels, tot hun 10de in een tuigje.

You cant make an omelette without breaking some eggs. :)

OT, plaats ze in een laptop keyboard , game controllers, handhelds om de accu net wat meer van energie te laten voor zien, maak de wieken van windmolens wat flexibeler, ook daar wat extra energie. Kom maar op met de toekomst!
die wieken flexibel maken heeft natuurlijk geen zin.

dan kun je wel energie halen uit het buigen, maar doordat ze buigen nemen ze minder effectief 'draaienergie' over.

dat is een beetje zonde van het geld natuurlijk;-)
Even zonder gein...
Hoeveel energie zou je opwekken als je een grote laag van dat spul aanbrengt aan de binnenkant van een een autoband.
Aangezien de autoband veel vervormt tijdens het rijden (meer dan dat je denkt) kan zo best wat energie opgewekt worden denk ik :D

weer een mooi stukje technologie voor te veel toepassingen :)
Ja en waar komt die energie dan vandaan? Direct uit je motor omdat je de rolweerstand enorm laat toenemen. Geen goed idee.
Anoniem: 24417
@0rbit10 november 2010 23:23
hm vraag me af als je de band 'stijver maakt' (wat het gevolg is) je daar per se meer rolweerstand van krijgt? zet je niet juist efficient de zwaartekracht om in stroom? of zeg ik nu iets doms :P
Zwaartekracht is een schijnkracht, je kunt daar op geen enkele manier energie aan onttrekken.
Zwaartekracht is geen schijnkracht, maar je kunt er inderdaad geen energie uit winnen, behalve door letterlijk van een hoger punt naar een lager punt te bewegen.

De zwaarteenergie, die wordt toegekend aan een massa op een bepaalde afstand van de aarde, is een vorm van zogenaamde "potentiële energie".

Dit betekent dat je die energie uit de configuratie van het systeem (lees: afstand tussen object en de aarde) kunt winnen en aan de massa (en aan de aarde) kunt meegeven.

Dit doe je door de configuratie van het systeem zodanig te veranderen dat de potentiële energie afneemt, oftewel door de massa dichter naar het oppervlak te brengen.

[Reactie gewijzigd door tmnvanderberg op 11 november 2010 13:29]

Een bandenspanning sensor die draadloos zijn gegevens naar de centrale computer stuurt is zo evt. wel éénvoudig te maken. Geen gevoelige sleepcontacten nodig.
Zoals al zo veel mensen hierboven gepost hebben, verwerken in kleding. Dan een lading schoolkinderen een Wii geven. Kabelnetwerk uitleggen en prik voor je oven. Ik ruik de afbakbroodjes nu al :+

Toch wel mooi dat het allemaal lekker vlot gaat met de ontwikkeling van nano technologie. Ik heb al een keer gezien dat ze in Japan/China/Taiwan (ergens in die hoek) kleding hadden die ledjes kon laten branden.
Zelf zie ik wel mogelijkheden voor in de fiets industrie. Daar heb je immers genoeg bewegende onderdelen in zitten. Als vervanger van de lampjes op batterijen e.d. Een beter milieu enzo.
Waarschijnlijk ben je nog vrij jong...Vroegahh had je dynamo's op fietsen. Het trapte wel wat zwaarder, maar je had altijd licht.
Bij fietsen is hier al een oplossing voor. De dynamo. Ik denk dat deze techniek meer bestemd is voor apparaten waar geen reguliere dynamo in past. Denk aan draadlooze muis/toetsenbord zonder battarijen.
Zelf zie ik wel mogelijkheden voor in de fiets industrie. Daar heb je immers genoeg bewegende onderdelen in zitten. Als vervanger van de lampjes op batterijen e.d. Een beter milieu enzo.
Je bedoelt een fietsdynamo? _/-\o_

[Reactie gewijzigd door paulus83 op 10 november 2010 19:59]

offtopic:

Dat waren nog eens tijden, toen stond zelfs met wind mee het zweet nog op het voorhoofd

ontopic:

Fijn om te horen dat er vooruitgang op dit gebied is. Hoe nutteloos sommige dingen in het begin ook lijken, uiteindelijk zal het wel in een praktische toepassing terechtkomen. Wat mij betreft kan er niet genoeg geld in dit soort onderzoek worden gestoken.
hmm, als je nou een vlag zou maken van dit spul, zou die dan voldoende stroom kunnen opwekken voor b.v. een "mini stroom grid" in je huis voor klein apparatuur (mobiel oplader enz)? Dat zou best gaaf zijn :D
Even rekenen.
De meeste USB laders leveren 1A bij 5V. Das is 5 watt.
De generator levert 11 milliwatt per kubieke centimeter. Dan heb je dus 455 kubieke centimeter vlag nodig. Dat is 455000 kubieke millimeter. Een vlag van 1 millimeter dik moet dan dus nog 675 mm x 675 mm zijn.
Valt eigenlijk best nog wel mee imho. Alleen moet je wel genoeg wind hebben natuurlijk :)
pak een holle ball, doe daar deze generator in die ook rond is; zeg maar 3/4 van de omtrek als van de holle bal waar hij in zit.

Leg dit in zee, door de beweging van de golven, zal de generator in de holle bal, constant rond blijven draaien en hij zal voor altijd energie opwekken :D

[Reactie gewijzigd door DarkUnreal op 10 november 2010 19:35]

Dan draait ie alleen rond, maar moest de generator niet buigen om energie op te wekken? ;) Just saying!
Simpel: maak de bal relatief buigzaam (zoals eem ballon) en maak em zo zwaar dat ie nog nét drijft. Dan zal ie veel buigen bij veel wind (en dus golven).
en waarschijnlijk is een onderwater turbine een stuk voordeliger in productie met een hoger rendement dus dat word hem waarschijnlijk niet ^^

Maar er zijn genoeg dingen waarvoor je ze zou kunnen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld van die knijp zaklampen gebaseerd op deze techniek?
@DarkUnreal:

Er zijn speciale boten die op ongeveer die manier energie uit golfactie halen. Dit werkt als een soort keten van losse boten die met hydraulische cilinders aan elkaar zijn verbonden. In de cylinders zit dan een dikke olie om ervoor te zorgen dat de boel niet kapot slaat bij stevige golven. Het in en uitpompen van de olie door de golven drijft een turbine aan, die turbine zorgt dan voor electrische energie.
opladen (via usb) kan al vanaf 100mA
Opladen kan al met een stroom die een piezeltje groter is dan de lekstroom, die zorgt dat de accu 'vanzelf' leegloopt.
Anoniem: 382020
10 november 2010 18:56
nou misschien niet echt handig voor in telefoons als je ze moet buigen, maar denk eens aan flats, grote hoge gebouwen...hang er genoeg van deze dingen aan en je hebt stroom...alleen zal zonne energie het dan beter doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382020 op 10 november 2010 22:49]

Ik vermoed dat De Barron er zeker genoegen mee neemt :D
Drommels, drommels... en nog een drommels! 8)7

OT: wat zou de leeftijd van zoiets dergelijks zijn? Slijten producten niet extra snel door buigen? :/

[Reactie gewijzigd door JoostyBoy op 10 november 2010 22:13]

Ik denk dat dit te vergelijken is met de leeftijd van bijvoorbeeld je toetsenbord... De (waarschijnlijk) siliconen-indrukbobbels (for lack of a better word) onder je toetsen zijn, waarschijnlijk net als de nanogenerator, ervoor gemaakt vaak te worden omgebogen. Maak je er dus niet druk om.
Nu ze al van die buigbare schermen hebben komt het allemaal al wel in de buurd :P
Nu nog buigbare pcb's en chips.
buigbare PCB's zijn er al..alleen de componenten willen niet echt meebuigen.

Dit zou je wel achter een buigbare Oled scherm kunnen plakken :) haha
Of je maakt er een met een buigbaar e-ink scherm. Dan heb je, in mijn ogen, toch wel een bijzonder goed concept te pakken voor een perfecte e-reader. Nu weet ik niet de technische specs van een e-ink scherm en hoeveel stroom deze verbruikt voor een page refresh, maar met de tijd zal dat vast wel te doen zijn.
In schoenen, dan loop je een stukje en doe je je ipod even aan je schoen :). dat zou heel handig zijn! Of misschien achter het touch van een ipod?
Daar zat ik ook al aan te denken en het gewicht van je zou dan al genoeg moeten wezen om je zool met nanagenerators te doen werken :)
En mijn voet is 35cm bij (gemiddeld)8cm = 350mm x80mm = 28000mm²
1mm³= 11milliwat.
En we gaan er even van uit dat er een laag van 1 mm in komt.
Dus dan komen we uit op 28000³.
28000/11=2545milliwat = 2.545Watt

Wat overeen komt met 3 Volt en 0,85 ampere.
Toch wel redelijk vind ik, 2,5 watt per voet stap, per schoen.
Nu nog, hoeveel stappen zetten we per dag :) ?
Oja, dit is trouwens maar 1 laag hè!

edit:
vergeten waardes toe tevoegen

[Reactie gewijzigd door alaintje op 10 november 2010 23:11]

Beetje kromme berekening, je voet buigt eigenlijk alleen significant bij je tenen, dus hooguit een buigend oppervlak van 10mmx80mm=800mm2, geen 28000
daarnaast: de besproken 11mw is uit een kubieke centimeter, niet mm3 en dat scheelt ook een factor 1000. Komt ook nog eens bij dat je berekening zelfs dan nog niet klopt, dus reel zit je er wel een paar factoren naast.
Als je uit gaat van 1mm dikke laag zit je op 1mw per bewegende cm2, da's dus maar 8mW totaal.

[Reactie gewijzigd door AugmentoR op 11 november 2010 01:03]

lees: het is niet alleen buigen maar ook druk uit oefenen wekt energie op
lees2: die 11mw geldt bij buigen van het materiaal, niet bij de zeer geringe buiging die optreedt als er druk wordt uitgeoefend waarbij het materiaal nauwelijks van z'n plaats komt.
Ik neem aan dat je idd een plaatje moet bewegen, maar wie weet word het wel zon concept als die oude zaklantaarns waarmee je dmv een pedaal een dynamo in werking zet.
Alleen in dit geval dan geen dynamo maar deze polymeer stripjes.

Wel vreed idee, dit kan letterlijk in alles dat op batterijen werkt kunnen worden ingebouwd.
Afstands bedieningen, zaklampen, mobieltjes noem maar op....

Ff bewegen en hopla, hij kan weer een paar minuutjes mee.
Zou knopje indrukken al niet voldoende beweging zijn?
Denk dat je dan wel héél hard moet drukken om 'm dan ook daadwerkelijk ingedrukt te krijgen }>
Wat ik me afvraag, verbuigt een wegdek niet genoeg om de lantaarnpalen van genoeg prik te voorzien?
ja

stond vandaag een stukje van in de telegraaf

bij de duitse grens ergens hebben ze piezo platen in de weg gestopt. die vangen trillingen op en zetten het om in stroom voor lantaarnpalen enzo
Nou... zo dicht langs de Duitse grens is dat ook weer niet: gebeurt in de N36 (Almelo - Vriezeveen - Ommen).

Maar ja - achter Utrecht ligt nu eenmaal geen Holland meer...
O was het daar...

ik had het half gelezen in de krant en er stond iets over de duitse grens

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee