In een laboratorium zijn onderzoekers erin geslaagd nanogenerators te produceren die voldoende spanning kunnen opwekken om kleine consumentenelektronica aan te drijven. De energie wordt opgewekt met behulp van nanodraden.
Nanotechnologie wordt al langer gebruikt voor de ontwikkeling van nanogenerators op basis van piëzotechnologie. Vooralsnog was de hoeveelheid opgewekte energie echter alleen toereikend om zeer zuinige schakelingen van prik te voorzien. Voor reguliere consumentenelektronica was de spanning te laag. Zhong Lin Wang heeft echter samen met collega's in een lab van de Georgia Tech-universiteit een nanogenerator ontwikkeld die wel voldoende spanning levert voor consumentenelektronica.
De nanogenerator werkt volgens het piëzo-elektrische principe. Het mechanisch vervormen van speciale materialen wekt in dat materiaal elektrische ladingen op. Het buigen van een plaatje met nanogenerators is dan voldoende om energie op te wekken. Wang en zijn collega's maakten daartoe kegelvormige nanodraden van zinkoxide die zij in een alcoholoplossing met een polymeer brachten. Door die oplossing op een substraat met elektrode aan te brengen en de alcohol te laten verdampen, konden zij verschillende lagen polymeer met nanodraden op de ondergrond aanbrengen.
Volgens Wang zou de techniek zich lenen om naar commerciële toepassingen te worden opgeschaald. De huidige multilaagse nanogenerators zijn anderhalf bij twee centimeter groot en produceren ongeveer 3V en 300nA. Een enkele laag produceert 2,03 volt en zou 11 milliwatt per kubieke centimeter leveren. Voorlopig is een demonstratie met een lcd uit een rekenmachine die door de nanogenerator wordt aangedreven voldoende voor Wang. Over drie tot vijf jaar zou met nanogenerators uitgeruste consumentenelektronica op de markt te zien zijn.