Onderzoekers van de universiteit van Zuid-Californië hebben een methode ontwikkeld om met behulp van onzuivere nanobuizen een transistorgrid te bouwen dat gebruikt kan worden om beeldschermen aan te sturen.
De door de onderzoekers ontwikkelde productiemethode voor transistors maakt gebruik van onzuivere oplossingen met nanobuizen. Anders dan bij de bestaande methode, waarbij een enkele nanobuis als transistor dient en de productie derhalve erg veel precisie vergt en een zeer kleine foutmarge kent, komt het procedé van de Californische onderzoekers niet zo nauw. Het gebruik van nanobuizen in plaats van silicium als basismateriaal voor transistors biedt hardwarefabrikanten de mogelijkheid flexibele aansturingschips voor displays te maken.
De USC-medewerkers maakten gebruik van oplossingen waarin 95 procent van de koolstof-nanobuizen in halfgeleidende toestand is. De oplossing kan bij kamertemperatuur verwerkt worden. De eerste stap in de productie behelst het coaten van een silicium wafer met een chemische substantie die nanobuizen aantrekt. Door de wafer vervolgens in een oplossing met halfgeleider-nanobuizen te dopen, hechten de cnt's aan de wafer. Door elektrodes op de silicium wafer aan te brengen, kan een masker voor de door de nanobuizen gevormde transistors gekozen worden, waarbij de silicium ondergrond de functie van de gates vervult.
Dankzij de gebruikte macro-transistor-methode zijn de onzuivere nanobuis-oplossingen bruikbaar voor het aansturen van displays. De volgende stap tot het vervaardigen van flexibele, oprolbare displays is het vervangen van de silicium wafer door andere materialen, zoals geleidende kunststof. Ook de elektrodes zouden vervangen kunnen worden door flexibeler alternatieven, zoals een indiumtinoxide-coating. Onder meer LG zou interesse in de nanobuis-transistors hebben voor het aansturen van zijn displays.
