Utrechtse onderzoekers hebben een speciaal soort vloeibaar kristal ontdekt dat twee hoofdassen heeft. Deze liquid crystals met dubbele assen zouden op termijn gebruikt kunnen worden in beeldschermen voor 3d-televisie.
Het bestaan van de speciale verschijningsvorm van liquid crystals, waarvan de mono-axiale variant - met één hoofdas - onder meer in lcd-displays gebruikt worden, werd al veertig jaar geleden voorspeld. Net zoals de reguliere lc's in lcd-schermen gebruikt kunnen worden, zouden deze biaxiale liquid crystals gebruikt kunnen worden in 3d-schermen. Bovendien zouden dergelijke vloeibare kristallen sneller kunnen bewegen, wat de reactietijd van de schermen zou verkorten en de kristallen geschikt zou maken als optische schakelaar.
Tot voor kort konden biaxiale vloeibare kristallen nooit concreet worden waargenomen, maar onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben ze nu wetenschappelijk aan kunnen tonen. Met behulp van de Dutch Belgium Beam Line, of Dubble, werden de kristallen waargenomen in de European Synchrotron Radiation Facility in Grenoble. In deze deeltjesversneller konden de onderzoekers met röntgenstraling het bestaan ervan bevestigen, waarbij bleek dat biaxiale vloeibare kristallen relatief eenvoudig en zelfs spontaan kunnen ontstaan.
De biaxiale liquid crystals bestaan uit een vloeistof met daarin het mineraal goethiet, dat vrij in de vloeistof kan bewegen. De oriëntatierichting van de goethiet-kristallen kan niet slechts één as, bijvoorbeeld de lengterichting, maar twee assen en dus drie dimensies beslaan. Vanwege deze eigenschap kunnen de vloeibare kristallen zich sneller bewegen in de vloeistof en zouden ze ingezet kunnen worden in 3d-displays of optische schakelaars. De Utrechtse onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Physical Review Letters.