Een bemand vliegtuigje dat door zonne-energie wordt aangedreven heeft met succes een vlucht van ruim 24 uur voltooid. De zonnecellen op de Solar Impulse wisten overdag genoeg energie op te wekken om ook in het donker te blijven vliegen.
Het experimentele 1,6 ton zware vliegtuig steeg woensdagochtend om 7 uur op vanaf een Zwitsers vliegveld. Donderdag om 9 uur landde de Solar Impulse weer na rondjes boven de Alpen te hebben gevlogen. De piloot André Borschberg wist tijdens zijn vlucht een hoogte van 8535 meter en een topsnelheid van 120 kilometer per uur te behalen.
Na circa 15 uur vliegen in het zonlicht hadden de 12.000 zonnecellen die op de 61 meter lange vleugels zijn bevestigd voldoende energie in de 400kg wegende accu's verzameld om ook 's nachts in de lucht te blijven. Daarmee is het de eerste keer dat een bemand 'zonnevliegtuig' een etmaal in de lucht weet te blijven.
Aan de voorbereidingen voor de recordvlucht is zeven jaar gewerkt. De geslaagde testvlucht bewijst volgens de initiatiefnemers dat een vliegtuig dat door zonne-energie wordt aangedreven in theorie oneindig kan blijven vliegen. Daarnaast moet de Solar Impulse nieuwe energiezuinige technieken promoten, al geven de bouwers aan dat het niet waarschijnlijk is dat toestellen die in de burgerluchtvaart worden gebruikt door zonne-energie zullen worden aangedreven.
Het Zwitserse Solar Impulse-team wil na de geslaagde recordvlucht een geheel nieuw toestel bouwen dat zijn energie uit zonlicht betrekt. Dit vliegtuig, dat van een drukcabine zal zijn voorzien, moet in 2013 over de Atlantische Oceaan vliegen. Na de trans-Atlantische vlucht staat een vlucht rond de wereld op het programma. Daarbij zijn vijf tussenlandingen ingepland.