Grootste door zonne-energie aangedreven schip ter wereld onthuld

In Duitsland is de PlanetSolar onthuld. Dit grootste door zonne-energie aangedreven vaartuig ter wereld heeft meer dan vijfhonderd vierkante meter aan zonnecellen aan boord, en moet volgend jaar een reis rond de wereld maken.

Het PlanetSolar-project is opgericht om een door zonne-energie aangedreven schip een reis rond de wereld te laten maken. De PlanetSolar, het schip dat deze tocht moet ondernemen, is op 25 februari getoond op een scheepswerf in het Duitse Kiel, meldt Cnet. Al volgend jaar zou de reis kunnen worden uitgevoerd, waarbij een gemiddelde snelheid van 15km/u moet worden gehaald. Het schip zou in theorie ruimte aan 200 passagiers bieden en een topsnelheid van 25km/u kunnen halen. In maart start een praktijktest.

De PlanetSolar kan door twee man worden bestuurd en meet 35 bij 23 meter bij een hoogte van 6 meter. Het schip is bedekt met ongeveer 38.000 zonnecellen, die met hun rendement van 22 procent ongeveer 103kW aan zonne-energie produceren. Het schip is niet alleen de grootste zonneboot, maar met een topsnelheid van 25km/u ook de snelste die een oceaan kan oversteken.

Tijdens zijn reis zal het schip steden als Parijs, Londen en New York aandoen. Het vaartuig moet daar reclame voor duurzame energie maken. PlanetSolar-oprichter Raphael Domjan werkt al sinds 1980 aan de wereldreis. Het project heeft tot dusver ongeveer 24 miljoen dollar gekost.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Erik Kloppenburg

Nieuwsposter

26-02-2010 • 14:19

108

Reacties (108)

108
106
50
7
0
38
Wijzig sortering
Dit is de reis die ze van plan zijn te maken met de boot. (bron: gizmodo)

Weet iemand wat deze Raphael Domjan verder gedaan heeft in zijn leven? Hij is niet echt te vinden op internet, behalve in relatie tot dit nieuws. Als hij al sinds 1980 hieraan werkt en zo'n 24 miljoen gespendeerd heeft (zonder dat er op dit moment een business model te zien is), hoe komt hij dan aan al dat geld?

[Reactie gewijzigd door Cloud op 22 juli 2024 21:41]

Eigenaar van http://www.planetsolarinc.com/ wellicht ? SInds 1983 leverancier van zonnecellen.
Oh god :X Dat was zo obvious dat ik er gewoon 'overheen' gedacht heb. Bedankt!

Wel gek dat hij verder dus nog niet te vinden is, er is bijvoorbeeld geen Wikipedia pagina over hem. Nooit teveel op Wikipedia vertrouwen blijkt wel weer ;)
Als ze langs Somalië gaan, mogen ze wel oppassen dat ze niet gekaapt worden :+
Die grap las ik bij Gizmodo ook, maar als je het kaartje bekijkt zie je dat ze niet langs de Somalische kust varen ;)

Bekijk ik het zelf verkeerd, wat stom :(

[Reactie gewijzigd door Cloud op 22 juli 2024 21:41]

Is dat niet een oud kaartje, of liggen Londen en Parijs op andere lokaties dan gedacht?
Apart inderdaad. Volgens het kaartje worden zowel Londen als Parijs niet aangedaan. Maar omdat het schip in Kiel in Duitsland ligt, zou het goed kunnen dat die twee steden eerst aangedaan worden, alvorens te beginnen aan de rondreis rond de wereld. Om bij die route te komen, zal de boot sowieso langs die twee plaatsen moeten namelijk. :)
Zijn doel voorbij te streven? Volgens mij zijn dit juist de precaire, eerste prille stapjes in een richting die over jaren als normaal zal worden bestempeld. Ik heb persoonlijk juist veel bewondering voor de mensen die, ondanks het lage rendement, de hoge kosten en de redelijk "nieuwe" technologie toch al kijken hoever ze hier mee kunnen komen. Hetzelfde geldt voor auto's en dergelijke: De verhouding tussen het geleverde vermogen en de inzetbaarheid in de praktijk is nog dramatisch maar de potentie van de zon als energiebron wordt zeker aangetoond.

Het is in mijn optiek dus meer dan alleen reclame voor zonne energie, het is ook het uitproberen en opstuwen van grenzen binnen de techniek :-)
Het is toch wel een impressive piece of work. Ter vergelijking: die witte dingen onder de boeg zijn sta-tafels:
http://www.nrcnext.nl/bee...en-wordt-onthuld-in-kiel/

Maar, waarom word er nergens verteld dat het een Catamaran betreft?
The goal is to navigate around the world at an average speed of 8 knots — no mean feat for a solar-powered craft.
Bron: http://www.planetsolar.org/bateau.en.php
Dat verklaart wel het eea. Het idee is namelijk de zonnepanelen als energiebron te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Rvanlaak op 22 juli 2024 21:41]

Alle snelle boten zijn catamarans. Nu is dit natuurlijk een trage boot in absolute zin, maar voor een elektrisch ding is 'ie wel snel.
Schepen van tegenwoordig varen met een snelheid van 13knopen t/m 23 knopen over de oceaan. Het ligt een beetje aan de bouw en vermogen van het schip. Veel vermogen zegt niet veel. Als je een hoge blok quoficiënt hebt dan kom je niet snel vooruit door het water, maar je kan wel veel vracht meenemen (mamoettankers varen rondt de 12knopen en nemen 300.000 ton lading mee, met een vermogen van 30.000 KW). fruitjagers hebben een lage blok quoficiënt gaan dus zeer snel maar nemen weinig lading mee 22 knopen en 10.000 ton lading met een vermogen van 12.000 KW. Er zijn tegenwoordig ultra large container vessels die 13000 containers mee nemen en rond de 23 knopen varen en dit is echt serieus snel op het water. Maar het verbruik is dan ook rond de 150/200 ton stookolie per dag dit tegen een vermogen van 80.000 KW. (detail 1 ton stookolie kost 500/600 dollar). (zie E klasse mearsk)

Kortom een solarcel liner die 200 man aan passagiers/bemanning kan meenemen is dus wel degelijk een doorbraak en dat met een snelheid van rond de 14 knopen. Dat is best snel te noemen.

De zeilboten waar men eerder op duidt zijn de volvo ocean racers, dat zijn uitgekleede zeilboten die totaal geen comfort hebben, meer onder als boven water zeilen, en continue door 9 man gezeild moet worden. Dit is dus geen vergelijking.

Let wel dat 14 knopen erg snel op het water is, je speedbootje met 25pk yamaha haalt dat ook wel, maar niet met 200 man aan boord. Dan zink je en je bent niet zeewaardig. En een titanic gevoel hoef je niet te hebben, ook die vergelijking slaat nergens op. De titanic is gebouwd volgens andere regels. Men was toen nog bezig met de blauwe wimpel (wie kan er het snelst de oceaan over milieu technisch vandaag niet meer haalbaar. Turbineschepen/stoomschepen waren en zijn enorme energie verslinders). Schepen van vandaag de dag verbruiken enorm veel energie, het voordeel is gewoon dat ze ook enorm veel meenemen. Dat in verhouding maakt ze voorlopig nog zuinig.

[Reactie gewijzigd door edgar72 op 22 juli 2024 21:41]

Aangezien je ook niet kan bijtanken op de oceaan zul je dus ook al die tonnen olie mee moeten zeulen. Dat maakt zo'n tanker natuurlijk ook weer minder efficiënt.
Dus het zal nog best wel eens toekomst kunnen worden zulke schepen.

Ik hoop wel dat ze de panelen een beetje op zout water corrosie hebben getest. En of waterdruppels niet het licht weerkaatsen / nadelig afbuigen.
en een topsnelheid van 25km/u kunnen halen
Tijdens zijn reis zal het schip steden als Parijs, Londen en New York aandoen.
Ik hoop niet dat hij de oceaan moet oversteken aan die snelheid, want dat gaat een vrij saaie reis worden...

Lijkt me zijn doel een beetje voorbij te streven doordat het zoveel geld gekost heeft om enkel maar reclame te maken voor duurzame energie!
Inderdaad en hoeveel energie het maken van 38.000 zonnecellen kost ga je volgens mij niet terug winnen met een bootje, tenzij die ALTIJD ALLE energie op slaat (en des noods door geeft aan land). Maar waarschijnlijk ligt dat ding uiteindelijk her en der in de have energie op te wekken tot de accu vol is en vervolgens zet ie de panelen op inactief...
Ja tuurlijk en zeeschepen die gebruik maken van zeilen om sneller te gaan rollen hun zeilen zeker ook op zodra de camera's weg zijn? Een beetje positief blijven en er vanuit gaan dat er genoeg zonlicht is zodat deze boot zichzelf kan bedruipen met enrgie kan geen kwaad geen volgens mij?
Dat zal geen probleem zijn, volgens de bekende technische specificaties wekken de zonnecellen een vermogen van ruim 100kW op, met een gemiddeld verbruik van rond de 20kW... er blijft dus genoeg reserve over wat opgeslagen zou kunnen worden in accu's.

http://www.planetsolar.org/bateau-tech.en.php

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 22 juli 2024 21:41]

In de accu's? Ik denk dat met die snelheid de bemanning ook graag wat entertainment aan boord heeft, en dat kost stroom ;) Daarnaast zal het aan de nodige luxe vast ook niet ontbreken...
De hoeveelheid energie die nodig was om de zonnecellen te fabriceren is binnen 1 tot 3 jaar opgewekt door de zonnecellen zelf en afhankelijk van de locatie van opstelling van de zonnecellen.
Anoniem: 113689 @rud26 februari 2010 17:55
Ik veronderstel dat dat uit de gewone statistieken komt, maw geldt enkel als de zonnepanelen optimaal benut worden, wat hier dus niet het geval is: er zijn sowieso al 5x teveel zonnepanelen aan boord (wat uiteraard wel nodig is voor de veiligheid, maar vanuit een energetisch perspectief niet) en daarenboven gaat de energie verloren indien de boot bvb stil ligt in een haven---ik schat dat dit minstens de helft van de tijd het geval gaat zijn. Maw, 10 tot 30 jaar is een realistischere schatting. Of nog anders gezegd: het is een mooie stunt, maar het grapje kost meer energie dan het ooit gaat opleveren...
Tenzij je dat met een rekenvoorbeeld of bronnen kan ondersteunen is je reactie vooral een van de zovele opmerkingen waaruit op te maken valt dat we vooral GEEN zonneenergie moeten gebruiken, want het heeft geen nut.

Echter ga je aan 1 belangrijk punt voorbij, namelijk de TOTALE energiekosten over de totale levensduur, inclusief productie.
En stel nou dat het 2 keer zoveel energie heeft gekost om deze boot te maken vergeleken met een conventionele diesel boot, en die als index van 100 gebruiken.
Deze boot staat na productie op 200, dus slechter dan die diesel.
Echter, na 1 jaar staat deze boot nog steeds op 200, en de diesel bijvoorbeeld op 150 (brandstofverbruik, transport van brandstof, verwerking van brandstof, winning van brandstof en waarschijnlijk nog meer.)
Na 2 jaar is de stand ongeveer gelijk en na 3 jaar staat deze boot ruimschoots voor.

En ik snap niet dat mensen altijd de vergelijking maken tussen de productiekosten van het 1, en de gebruikskosten van het ander, en er mee weg komen ook.
Het lijkt me sterk dat deze boot met zonnepanelen in 3 jaar zijn kosten kan afschrijven. De realiteit met gewone zonnepanelen die op je dak bevinden dat ze na 20 jaar pas quite spelen het nadeel is dat gewone zonnepanelen snel afwaarderen in opbrengst en daarnaast dat naast de panelen de accu's en transformators de 20 jaar niet halen.
Nu is de vraag hoe deze panelen met een beduidend hogere opbrengst functioneren, ik durf haast te stellen dat deze meer tijd nodig hebben om ze af te schrijven. Juist vanwege dat als deze gunstige rendement/prijs hadden deze ook zo verkocht worden. Dus Kogaratsu lijkt eerder gelijk te hebben, het is een leuke PR stunt maar nog verre van geschikt voor de gewone consument. Niets voor niets zijn de meeste vormen van groene energie enkel interessant voor grote corporaties die dit soort producten over lange duur afschrijven, en zelfs dan nog is het vaak een PR stunt.
Om er nog verder mee te gaan, waarom zou Shell juist alle vormen van groene energie afstoten? Shell is zeker geinteresseerd in alternatieven mits ze financieel interessant zijn, dit is tot op heden nog niet het geval waarom zou het op een kleinschaligere basis wel functioneren?

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 22 juli 2024 21:41]

Ik zou bij zoiets niet blindelings uitgaan van wat (nota bene) Shell doet.
De (energie) kosten om normale zonnecellen te maken zijn ongeveer 1/6 van wat ze in een normaal gebruik kunnen opleveren.

Had je kunnen nazoeken, basher.
Als je toch een vergelijking wilt maken dan moet je dat ook doen met het eerste stoomschip die haalt deze snelheid bij lange na niet dit is het eerste schipwaardig schip wat op zonne-energie werkt dus ook het eerste schip.
Als dit project redelijk loopt gaat men het op grotere schaal produceren en zullen de schepen ook sneller gaan.
Ik had het idee dat het rekenvoorbeeld sloeg op de inzet van zonnepanelen hier, in vergelijking met de inzet van (lees: investering in) diezelfde panelen ergens anders.


Dus op de boot werken de zonnepanelen 20% van de tijd. (door richtbaarheid, nog afgezien van schade)

In bijv de sahara echter wel 90% van de tijd.
Dan moet die energie nog naar het schip komen, bijvoorbeeld stroomkabels, of door water te splitsen met electrolyse en als waterstof/zuurstof naar het schip te pompen: nog eens 10 procent.
Dan terug naar aandrijving, weer 10 procent: in totaal meer dan 30 % verlies, maar een stuk minder dan die 80% met de zonnepanelen op het schip zelf.


Wat jou voorbeeld betreft, ik denk dat de boot op die index eerder 1000 dan 200 zou scoren. Echter omdat stookolie de vervuilendste soort olie is zou het misschien toch invloed hebben op het de CO2 reductie.

Maar ik denk dat er eenvoudige en goedkoper is om de stookolie te filteren/zuiveren, en de zonnepanelen eerst te gebruiken in situaties met het hoogste rendement.

Neemt echter niet weg dat het een proof of concept is.
14 knopen / 25 kilometer is ongeveer de normale snelheid. Zeevaarders zijn niet zo snel.

Maar het is maar een goede week (ruim 200 uur) naar Amerika, dus het valt wel mee.
Oh nee? Zeiljachten en zo mogen dan misschien een schamele 8 ~ 9 knopen halen, maar heel veel grotere zeeschepen halen echt wel meer. Zelfs de minimum snelheid van een konvooi door de golf van Aden (Piraten!) ligt al op 10 knopen.
Als ik aan boord van het binnenvaartschip van m'n ouders over bijvoorbeeld de Wester-Schelde vaar, dan halen wij ~11 knopen en dan komen coasters en andere zeevaart ons met een aardig gangetje voorbij.
Volgens mij deed de Titanic al >25 knopen, dus 14 knopen: duurt toch redelijk lang om een oceaan over te steken.
Er zijn inderdaad boten die harder varen. Om te kunnen waterskieen heb je 30 knopen nodig. En sommige grotere boten halen dat ook. Google eens op Blue Ribbon.

http://www.barkmeijer.com/nl/producten/tankers. Ik lees toch echt 14 knopen. En 14 knopen is volgens mij nog altijd hoger dan 10 wat de minimum snelheid zou moeten zijn bij Aden. Er zullen dus ook voldoende schepen zijn die maar 10 knopen kunnen halen.

De titanic zat trouwens onder de 25 knopen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Titanic_(schip)

14 knopen is een redelijke snelheid voor een boot. Niet overdreven snel, maar ook niet tergend langzaam.
Volgens wikipedia deed de Titanic maximaal 23 knopen. Daarbij een maximaal vermogen van, omgerekend, 44014 kW tegenover de 103 kW van dit schip. Verder is het natuurlijk lastig vergelijken omdat de groottes nogal van elkaar verschillen ;)
's nachts varen zal niet gaan he?
Wel als de overgebleven stroom wordt opgeslagen in accu's. :z
Wel eens gehoord van accu's?
Why not? Misschien dat de helft van de energie wordt opgeslagen in batterijen, kunnen ze 's nachts toch nog doorvaren. En misschien niet, ik heb ook niet alle info, maar ja, dan duurt het 2 weken.
's nachts varen gaat wel, en is een vereiste. Als een schip stuurloos raakt bij hoge golfslag loopt het een hoog risico stuk te slaan op de golven of te kapseizen en te zinken.
Of overvaren te worden door een walvisvaarder als je ze aan het pesten bent met een mooi duur bootje.
Anoniem: 126717 @Lauwes26 februari 2010 14:30
Dat is bijna 14 knopen, op het water is dat vrij rap! Ter vergelijking, een 40-voets zeiljacht haalt ongeveer 8~9 knopen bij normale wind, dus zeg maar windkracht 7.
Een 70 voets trimaran loopt met die wind wel 20 knopen of meer.

Wel even een beetje vergelijkbare dingen tegenover elkaar zetten.
Precies - die 15 km/u is 8-9 knopen, dus exact dezelfde kruissnelheid als een zeilboot. En de topsnelheid van 25 km/u is dus 12 knopen; veel lager dus dan de topsnelheid van een zeilboot - die ligt tegenwoordig al op 30 knopen. Dat is dus 2,5 keer zo snel!
Ja, maar daar passen geen 200 passagiers aan boord en heb je een grotere bemanning nodig.
Op dit ding zal je met 200 man vrij krap zitten, niveau kleine rondvaartboot...
Ik snap de link met DURE zonnepanelen ook niet helemaal. Okee, 't is hip, maar meer dan dat is het niet, ook qua milieuoogpunt (LCA!).
Een zeilboot is vele malen efficienter, maar ja, minder hip...
Dit schip gaat vanaf 2011 de wereld rondvaren! Bovendien kost reclame geld, zal denk ik wel goed uitpakken. Zo werk reclame nou eenmaal ;)

[Reactie gewijzigd door Die Bruine op 22 juli 2024 21:41]

Zoals in het artikel staat is het doel van het project om de wereld om te varen, dus dat gaat inderdaad een tijdje duren ja.
24 miljoen.. voor reclame.. veel..?

De reclameblokken rondom de Superbowl brachten dit jaar het lieve sommetje van 213 miljoen dollar in de la. Wat wil je ook met reclame-zendtijd @ bijna 2,5M EURO voor 30 seconden.. Dan is die 24M marginaal. En je krijgt er nog een leuke boot voor terug ook. :)

Maar goed, wordt idd wel een saaie tocht. Neemt niet weg dat het wel toont dat e.e.a. goed mogelijk is om te bouwen. Als de efficiëntie van zonnecellen kan worden verhoogt, dan zal dit een mooi alternatief zijn voor de bood naar Ameland.. ;)
Superbowl trekt ook wel meer publiciteit met zich mee... dit komt op wat techsites, en zien we misschien ooit ergens in het nieuws maar daar blijft het lijkt me bij... Daar kijken geen 100.000.000 mensen naar, superbowl daarintegen ;) (geen idee hoor :P)
Met 200 personen aan boord moet er meer dan genoeg te doen zijn om de tocht niet saai te laten zijn.
Als dit in een ruime week naar Amerika vaart gaat het sneller dan een vrachtschip. Ik heb zitten kijken naar met de boot naar Amerika varen en op een vrachtschip ben je 9 dagen onderweg van Hamburg naar New York.
Dat is anders behoorlijk netjes.Daarmee ben je in een dag of 10 aan de overkant
Anoniem: 302565 @Lauwes28 februari 2010 08:42
Ik hoop niet dat hij de oceaan moet oversteken aan die snelheid, want dat gaat een vrij saaie reis worden...
Oh dat valt wel mee, gaat even snel als Maersk's containerschepen... (12 knopen ~= 22 km/h)
Jammer dat de meeste mensen niet meer zo geduldig zijn. Ik kan zo'n traag reisje wel waarderen :)
Het schip is bedekt met ongeveer 38.000 zonnecellen, die met hun rendement van 22 procent ongeveer 103kW aan zonne-energie produceren
103 KW Peak neem ik aan.
De dagopbrengst is trowuens ook sterk afhankelijk van waar ze varen. Een route door het panama en suez kanaal is waarschijnlijk een stuk gunstiger dan een route over de zuidelijke ijszee zoals de zeilers doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 21:41]

Hangt toch van het seizoen af denk ik, als je in de zuidelijke ijszee 20+ uur licht kan vangen t.o.v. een krappe 14- uur lijkt de route door het panama of suez kanaal toch minder geschikt. En duurder bovendien!
ik mag hopen dat de peak wat hoger is. 140 pk voor een boot die in theorie 200 passagiers aan boord kan hebben is natuurlijk bijna niets.
En wat als die nou 3000nm koppel kan leveren vanaf 1 rpm tot en met 1000 rpm :) PK zegt echt niet per definitie hoor! (een auto met 160pk leverd iets van 200 tot 400nm bij 4000 toeren oid).
PK's zijn het enige wat tellen om vooruit te komen. Hoewel koppel het altijd goed doet op een feestje als je wat wil opscheppen, is vermogen het enige wat telt.

Vermogen is een produkt van koppel en toeren. Je bewering door te stellen dat een auto met een vermogen van 160pk 200-400nm heeft, is dan ook incorrect. Dit is geheel afhankelijk van de motorkarakteristiek.

De hoogtoerige motoren van bijvoorbeeld Honda hebben een relatief laag koppel (max 177nm voor de 1.6), maar dankzij de hoge toeren (7600) bereiken ze toch een extreem vermogen (160pk). Neem je een dieselmotor (2.0) van VAG (Volkswagen onder andere), heb je die 160pk bij 4200 toeren, terwijl hij daar 350nm levert.
Heb hier twee voertuigen en de snelste is degene met de minste pk's maar wel met het meeste koppel nl een 140 pk diesel met 360Nm deze loopt ondanks zijn 1499kg 221 km (tomtom) de andere wagen met 155 pk met 240Nm weegt 1180 kg en haalt net de 207 km.
We spreken hier van een elektromotor die een totaal ander vermogenskromme zal laten zien dan een standaard verbrandingsmotor. Volgens de gegeven op de site van de bouwers zijn dit de specs "Average engine consumption: 20 kW (26.8HP)" Dus knap dat ze daar een topsnelheid van 25 km ph en een gemiddelde snelheid van 15 km ph mee halen. Het is dan ook de snelste elektro aangedreven boot in zijn soort.
Die vermogens zeggen dan ook NIETS. Zonder een vermogensgrafiek kun je over een brandstof motor helemaal niks zeggen. Ten eerste omdat het een piekvermogen kan zijn. Wat je het beste kunt doen is uitrekenen hoeveel toeren je terugzakt als je schakelt.

Als dat bvb 1000 toeren is bij beide auto's dan wint de auto die over die 1000 toeren gemiddeld het hoogste vermogen haalt. (gewicht en luchtweerstand even buiten beschouwing) Dat piekvermogen staat stoer maar dat zegt niet zoveel. Aangezien deze boot elektrisch is blijft het koppel gelijk. Dus daar hoef je helemaal niet over te discussiëren.

BIj onze scouting hebben we een binnenvaart schip dat 200 ton weegt. Deze word voortbewogen door een 6-cilinder diesel die 150PK levert. Dat geeft ons ongeveer maximaal 18KM/h. Als je het interessant vind kun je ook zoeken naar de verhouding tussen snelheid en de lengte van het schip. Hoe langer een schip is hoe harder deze kan varen.

@watercooler, als je van 1 t/m 1000 toeren 3000Nm kan leveren dat stijgt het vermogen lineair met het toerental. En per definitie kom je dan aan veel vermogen. Als je bvb 20000 toeren draait met 100Nm kun je dat ook terugbrengen naar 2000 toeren en dan vergroot je het koppel aanzienlijk.

[Reactie gewijzigd door R-O-Y op 22 juli 2024 21:41]

Koppel zegt iets over de te halen versnelling.
Voor de constante snelheid heb je vermogen nodig, geen koppel.
De rotatiesnelheid doet er niet toe, je ontwerpt een schroef voor een bepaalde snelheid, desnoods gebruik je een vertragingsbak...
Overigens is 3000nm koppel bij 1000 toeren (3000 * 1000 / 9549=)314kW (421pk) .
103 KW Peak neem ik aan.
De dagopbrengst is trowuens ook sterk afhankelijk van waar ze varen. Een route door het panama en suez kanaal is waarschijnlijk een stuk gunstiger dan een route over de zuidelijke ijszee zoals de zeilers doen.
Volgens mij is dat ook de reden waarom de zeilschepen dichter bij de polen varen omdat daar meer wind is. Dan rond de evenaar.

Natuurlijk houd je met alle schepen rekening met het maximale rendement.
Laten we een hybriede maken: Zet er een mast op en hang daar wat zeilen aan en je kan met een beetje wind veel sneller.

Dan kan de electriciteit die uit de zonnecellen komt worden gebruikt voor de andere apperatuur.

Overigens, wat zonnecollectoren er op voor verwarming en warm water heeft een veel beter rendement dan via zonnecellen, dus voor het comfort van de passagiers nog een extra energie'bron'.

Overigens is het allemaal indirecte kernenergie: de betrekkelijk kleine kernfusie reactor die wij zon noemen....
Dat was ook mijn gedachte. En wanneer de wind heel ongunstig is t.o.v. je koers of je bijv. de Doldrums wil passeren, kan je de electromotor gebruiken.
Nee hoor zwaartekracht, die zorgt namelijk dat de kern van de zon zo veel druk en warmte geeft, waardoor kernfusie daar is begonnen... Kernfusie heeft dus energie nodig om geactiveerd te worden en aan de gang te blijven (druk en warmte in geval van de zon).

(als je met een soort terugwerkende kracht wilt rekeken moet je het wel goed doen he)

En uiteindelijk komt al die energie uit het NIKS, want zo is het heelal ontstaan, uit het niks ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 21:41]

Als ze nou eens buigbare zonnecellen in productie namen kan je daar zelfs je zeil van maken xD
Ik ben altijd blij als ik iets verneem over een groen project, en het deze is er weer zo eentje :)
De boot ziet er redelijk cool uit en dan nog op zonneenergie draaien, wat wil je nog meer.
Ik vraag me wel af in hoeverre dit concept haalbaar is voor commerciele vaarten of grote schepen, maar zelfs als ze niet alles uit de zonneenergie kunnen halen is elke kWh die uit zonne energie komt een kWh die niet vervuild heeft.
De snelste is het zeker niet. http://www.czeers.com/ Deze boot haalt 55 km/h.

De grootste van dat formaat, dat misschien wel.
Dat is ook een speedboot en geen passagiersschip.
Bied ruimte voor 200 mensen, maar als ik de sims/ontwerpen zo zie is er geen dek of andere ruimte waar je naar buiten kan. Lekker opgesloten zitten op zo'n reis!

Hoop dat het ontwerp (bovenkant) iets anders uitvalt dan dat ze in het filmpje laten zien.

Op de sim (filmpje) duikt dit boot wel erg ver in de golven met z'n neus, dat zoute water wat er op die panelen komt zal geen goed doen. Vraag me af hoe ze dit schoon houden.

[Reactie gewijzigd door twister00004 op 22 juli 2024 21:41]

Measuring 100 feet long by 50 feet wide, the yacht is designed to reach a top speed of around 15 knots (about 17 miles per hour) and has enough space for 50 passengers. It's expected to be the fastest solar boat to cross the Atlantic Ocean and the first to cross both the Pacific and Indian Oceans.
Gek genoeg kunnen er volgens de bron maar 50 passagiers mee ;)

En krap op elkaar is toch JUIST gezellig ;)
[...]
Gek genoeg kunnen er volgens de bron maar 50 passagiers mee ;)
De PlanetSolar site zegt toch echt 200: http://www.planetsolar.org/bateau-tech.en.php

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.