Nuon Solar Team wint zilver met Nuna5-zonneauto

De Nuna5 van de TU Delft is donderdag tweede geworden in de World Solar Challenge in Australië. Het Nuon Solar Team wist in de vier voorgaande jaren de race steeds te winnen. Het Solar Team Twente hoopt vrijdag te finishen.

De zonneauto van de TU Delft kwam donderdagochtend aan op het Victoria Square in Adelaide, de finishplaats van de World Solar Challenge, en wist daarmee zilver te winnen. Een dag eerder reed het Japanse team Tokai de neus van hun door zonne-energie aangedreven voertuig over de finishlijn, waarmee zij het goud wonnen.

Dat het team van de TU Delft niet eerste is geworden zoals in de vier voorgaande jaren, wijten de studenten aan een ongeluk vlak voor de start van de race. Daarbij raakte een aantal zonnecellen beschadigd, waardoor de panelen gedurende de race niet alle energie aan de Nuna5 konden leveren die nodig was.

De zonneauto van het Solar Team Twente is nog onderweg naar de finish en heeft momenteel de achtste positie in handen. Na een eerder ongeluk en het nodige herstelwerk wist het voertuig donderdag 600 kilometer af te leggen. Op vrijdag wachten de laatste 300 kilometer voor de 21Revolution.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

29-10-2009 • 16:13

58 Linkedin

Lees meer

Reacties (58)

58
58
40
6
0
1
Wijzig sortering
Tja, is ook wel een keer goed dat ze niet elke keer winnen (niet elk jaar zoals in het artikel, want deze race wordt elke 2 jaar gehouden).

Wel verwonderlijk dat de Jappaners zo snel zijn. Het team dat 3de is geworden uit de VS was vorig jaar ook al heel snel, maar de Jappanners zijn helemaal nieuw.

Wat wel duidelijk is geworden is dat deze auto's nog lang niet klaar zijn voor op de weg. Dit jaar zijn er zoveel ongelukken gebeurd met deze auto's. Als de wind onder de 'vleugel' komt, dan kan hij heel makkelijk omslaan. Hopelijk scherpen ze de regels voor de volgende editie zo aan dat de deelnemende auto's niet meer zo makkelijk kunnen omwaaien.
Dat een volledig nieuw team van Japan 'eventjes' wint, kan betekenen dat er eigenlijk betrekkelijk weinig ervaring nodig is om te winnen.

Als ik even advocaat van de duivel mag spelen... Dat zou dan betekenen dat die innovatie nogal betrekkelijk is, en hoofdzakelijk een kwestie van aankopen van de meeste efficientie zonnecellen is. In de afgelopen jaren leek het er sowieso toch al sterk op dat Delft vooral won omdat zij efficientere zonnecellen dan de concurrentie hadden, die ze makkelijk via ESA konden krijgen.
Nou het blijkt dus dat je je auto om te winnen ook nog zo moet ontwerpen dat je geen ongeluk krijgt, want Delft wijdt het niet winnen wel aan het ongeluk van de Nuna5, maar als je in de ontwerp en testfase grondiger te werk gaat maak je geen ongelukken natuurlijk.

Dus of je er zo in kan stappen met betrekkelijk weinig ervaring is nog maar de vraag, we weten ook niet hoe weinig ervaring het Japanse team had natuurlijk. Wat ik begrepen heb komt de auto voornamelijk uit de fabrieken van autofabrikanten en daar zat natuurlijk al best wat kennis.

[Reactie gewijzigd door MrAngry op 29 oktober 2009 17:10]

Anoniem: 163951
@AHBdV29 oktober 2009 16:54
Delft is echt niet de enigste die panelen uit de ruimtevaart gebruiken hoor.
Twente gebruikte inderdaad dit jaar voor het eerst dezelfde panelen.
Naast de World Solar Challenge gaat tegelijkertijd over hetzelfde 'parcour' ook een Eco challenge met 'echte' wagens.
http://globalgreenchallen...event/daily-eco-challenge

Ok, het gaat niet om zonnenergie, maar wel om uitstoot, verbruik, enz.

Op deze map kan/kon je ook 'live' volgen waar welke auto zich bevond:
http://globalgreenchallenge.com.au/ggc/?p=map
Idd men moet heel deze wedstrijd eens omgooien .

Leuk dat men zo'n races houd maar waarom niet eens iets practisch, meer eisen stellen van ruimte, gewicht,... en dan eens zien wat voor innovatie men eruit haalt want ik krijg nu de indruk dat het steeds dezelfde met dezelfde wagens waar men wat aan sleutelde.
Dit gebeurt ook, maar dan in stapjes. Elk jaar worden de regels steeds strenger. Zo moesten de chauffeurs de afgelopen twee jaar rechterop zitten en mocht het totaaloppervlak van de zonnepanelen ook niet zo groot zijn als eerst. Stapje voor stapje worden de eisen zo aangescherpt, zodat er echt nog wel innovatie nodig is. Het is dus geen kwestie van een maandje sleutelen aan het vorige model. Het team is op 1 september 2008 al begonnen, waarmee ze uiteindelijk dus meer dan een jaar bezig zijn geweest met deze race.
Tja Numa 3 vs 4

redement en type zonnepanelen hetzelfde
vorm en opbouw wagen hetzelfde (enkel de koepel is iets hoger)
gewicht ongeveer hetzelfde
motor hetzelfde
accu ...

Je ziet dit ook aan de prestaties de totale raceduur schommelt rond de 30 uur de laatste 15 jaar.


Nee waarom niet het body type van een Compacte wagen (toyota yaris type) en zien wat mend aar kan mee doen ?
Anoniem: 163951
@k99529 oktober 2009 17:09
De auto's hebben het vermogen van een haardroger, dus het is bijna niet te doen met de huidige technieken. Niet alleen wordt de luchtwrijving en gewicht stukken hoger, ook de paneel oppervlakte is kleiner en veel minder efficiënt. Innovatie gaat niet zomaar. Het duurt zeker nog wel een aantal jaar voordat het mogelijk is, dus daarom is beter om het rustig stapsgewijs te doen.
Het is helemaal nooit mogelijk... De efficientie van de gebruikte zonnecellen is nu al iets van 35 tot 40 procent. Je kunt het vermogen dus hooguit nog eens verdubbelen, maar dan houdt het echt op!

Met het vermogen van 2 haardrogers drijf je ook geen Yaris aan. ;)
Er zijn eisen aan ruimte en gewicht.

[Reactie gewijzigd door Rhapsody op 29 oktober 2009 16:26]

De eisen worden ook iedere editie strenger/practischer. Ik denk dat na de ongelukken dit jaar er ook wel regels zullen komen over de windbestendigheid van deze auto's.
Idd men moet heel deze wedstrijd eens omgooien .

Leuk dat men zo'n races houd maar waarom niet eens iets practisch, meer eisen stellen van ruimte, gewicht,... en dan eens zien wat voor innovatie men eruit haalt want ik krijg nu de indruk dat het steeds dezelfde met dezelfde wagens waar men wat aan sleutelde.
als je alle Nuna's naast elkaar ziet, dan zul je zien dat iedere auto van binnen en buiten fundamenteel anders is. Ook veranderen de regels iedere editie. Dus neem van mij aan: bakken aan inovatie. Dit soort 'concept cars' zijn de eerste stap, de geleerde lessen zul je in de toekomst in je eigen vervoersmiddel aantreffen.
En echt comfortabel zitten ze nou ook niet denk ik :P. Als ik zo de cabine zie in het plaatje hierboven, dan zou ik hier niet te lang in willen zitten. Beetje krapjes.

En als een kleine beschadiging aan de cellen al zo'n performance verschil geeft is het ook niet echt handig voor consumenten. Een vogel die op je auto poept en je haalt je werk al niet meer.

Ik blijf het wel tof vinden dat er zulke prestaties neer gezet worden. Dit is net als de formule 1 een mooie aanleiding om (veel) geld te steken in onderzoek naar nieuwe technieken.
Vind het toch knap 2e worden als vlak voor de race nog zwaar getwijfeld wordt of ze uberhaupt mee kunnen.
Dat het team van de TU Delft niet eerste is geworden zoals in de vier voorgaande jaren, wijten de studenten aan een ongeluk vlak voor de start van de race. Daarbij raakte een aantal zonnecellen beschadigd, waardoor de panelen gedurende de race niet alle energie aan de Nuna5 konden leveren die nodig was.
Lijkt me toch sterk dat ze anders een dag eerder waren aangekomen zoals de Japanners...

Wel een beetje vervelend dat voortdurend de Nuna in beeld is, in het Journaal, ook nu weer op deze foto, waarom niet eens een foto van de winnaar of van Twente?
Lijkt me toch sterk dat ze anders een dag eerder waren aangekomen zoals de Japanners...
Je kunt ook alleen maar rijden als er zon is he? Als de winnaar vlak voor zonsondergang bij de eindstreep is en de 2de auto moet nog een paar kilometer, kom je dus een dag later aan op de 2de plaats.
Sterker nog, ze mogen alleen maar rijden als het licht is.

Er wordt dagelijks van 08:00 tot 17:00 uur gereden. Aan het eind van de rijtijd mag maximaal 10 minuten doorgereden worden, om een goede overnachtingsplek (naast de highway) te bereiken. Die extra tijd wordt de volgende dag omgezet in een latere starttijd.

Bron: Wiki.
Waarom niet van Japan?? Omdat we hier in Nederland zitten, en een nederlandse ploeg 2e is geworden..

Waarom niet van Twente? Omdat TU Delft 2e is geworden en twente niet.

Winnaars en landgenoten krijgen altijd meer aandacht.
Lijkt me geen moeilijke vraag.
En de rest verdient geen aandacht zeker? Ook al hebben ze onze wereld kampioen verslagen is een foto van de winnaar niet waard?

Maarja net als met darten, het bestaat niet tot er een nederlander nr 1 wordt. Echt een zielige instelling
Het is maar waar je je druk om kunt maken...
Darten is inderdaad geen leuke sport, maar ik kan begrijpen dat mensen het leuk vinden dat een Nederlander ergens mee wint. Of het nou voetbal, hockey, schaatsen, judo, darten of solarchallenge is; Men vindt het altijd interessant als een landgenoot wint.

Dit is altijd zo geweest, in elk land, en zou ik niet 'zielig' noemen...
er zou best meer dan een foto in het artikel kunnen.
TU Delft heeft een erg goede "public relations" afdeling heb ik gemerkt toen ik zelf in een van de studententeams zat.

Maar idd jammer dat er zo weinig foto's zijn van het Japanse team. Na heel veel klikken kun je op de japanse site wel een foto vinden. De auto ziet er net zo uit als de nuna "vroeger".

http://www.u-tokai.ac.jp/.../activities/solarcar.html

Ook trouwens hulde voor het team uit Michigan. Zelf ook op de universiteit stage gelopen en bij dat team wezen buurten. Die studenten daar moeten het doen met veel minder middelen dan Nuna tot haar beschikking weet te stellen.
Ook trouwens hulde voor het team uit Michigan. Zelf ook op de universiteit stage gelopen en bij dat team wezen buurten. Die studenten daar moeten het doen met veel minder middelen dan Nuna tot haar beschikking weet te stellen.
Hetzelfde geld voor het team uit Twente, in Delft krijgen ze meer sponsorgeld. Nou betekend meer geld niet per sé betere prestaties, maarja je moet het toch altijd doen met de middelen die je tot je beschikking hebt..
Lijkt me toch sterk dat ze anders een dag eerder waren aangekomen zoals de Japanners...
Mwa, weet alle cijfers niet enzo, maar of jij 95KM/h rijd of 110KM/h....
Zit toch wel een fors verschil in, zeker op de aantallen wat ze daar zullen stomen ;)
Twente had ook prime time, doordat ze over de kop waren geslagen...

Anyway, ik vind het niet gek dat Delft net wat meer in het nieuws is dan Twente, de belgen of de winnaar. Het is toch het best presterende team wat het dichtst bij huis is. Op zeker dat de belgen of Twente meer in het nieuws waren geweest als zij beter hadden gescoord. Duitsland is dan net iets verder weg :P.
Als we zelf ook de japanners eren wie zal dan onze helden eren voor hun geweldige resultaat?
Zeker, vooral met minder power! Geeft toch weerr aan wat voor fantastische auto ze gebouwd hebben! Als dit nou niet gebeurt was dan waren hun zeker 1e geworden.

Maargoed congrats met de 2e plek! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Ventieldopje op 29 oktober 2009 16:19]

Ook al ben ik een (te grote) fan van het team iedere twee jaar, moet ik wel even zeggen dat het japanse team ook echt goed was en het net zoals nederland 8 jaar geleden, de eerste keer was dat ze mee deden. M.a.w. "Als dit nou niet gebeurt was dan waren hun zeker 1e geworden." moet zijn "Als dit nou niet gebeurt was dan was het een echte eerlijke kop aan kop race geworden."

Hoe dan ook, congratz :Y)

Trouwens, aan torp hieronder, ze moesten nog maar 33 km gaan vandaag, met andere woorden, hadden ze ook maar een ietsje pietsje sneller kunnen rijden (bijv. doordat ze niet al die problemen hadden met de sensoren) dan hadden ze het ook makkelijk de dag eerder kunnen halen.
een te grote fan die kan nuanceren: hulde.

en natuurlijk ook hulde aan het team.
Ik vind het jammer dat er geen team uit EHV is. Dan zouden alle drie de TU's vertegenwoordigd zijn.

Laten we hopen dat EHV door de prestaties van Delft en Twente wordt geinspireerd.
Of anders één 3TU team, waarbij de krachten gebundeld worden :).
dat lijkt me beter. Goed voor de samenwerking ook, en het is makkelijker sponsoren aan te trekken.
Officieel mag de Universiteit Twente zich natuurlijk geen TU noemen... ;)
Waarom niet dan? (bron?)
Vroeger heette de UT de Technische Universiteit Twente en bestond uit de faculteiten TNW (Technische Natuurwetenschappen), CTW (Construerende Technische Wetenschappen en EWI (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica).

Sinds een aantal jaren zijn er ook de faculteiten MB (Management & Bestuur) en GW (Gedragswetenschappen) bijgekomen. Dit maakt het niet meer tot een volledige technische universiteit.

Daarom is de naam dus ook veranderd naar Universiteit Twente :)

[Reactie gewijzigd door AlBundy op 29 oktober 2009 17:33]

Waar haal je die onzin vandaan?

Héél vroeger heette de het THT. Technische Hogeschool Twente. Toen men de TH's ook Universiteit ging noemen, heeft men het onmiddellijk "Universiteit Twente" genoemt.
Die naam Universiteit Twente bestaat al minstens 20 jaar ! De term "technische" heeft nooit in de naam van de universiteit gestaan.

Het logo van de UT moest ook onmiddellijk tot uitdrukking brengen dat het niet een technische universiteit betroft, maar een "twee-kernen universiteit" met een technisch en maatschappelijke component. De twee witte driehoeken zijn de kernen, die dan via de cirkels met elkaar verbonden zijn. (Aldus de uitleg van de artiest die het verzonnen heeft...)

Het technische karakter zag je uiteraard nog wel terug in de aard en naamgeving van de faculteiten/opleidingen, en het feit dat er (voor een deel van de opleidingen) een Ir. titel wordt verleend. Daarom dat men het vaak een TU is blijven noemen (ook intern), hoewel het dat strikt genomen niet is.
Het was wel een beetje anders.

De Technische Hogeschool Twente (THT) werd een universiteit en zou dan logischerwijs Technische Universiteit Twente gaan heten. Alleen omdat de afkorting TUT zo vervelend was hebben ze het 'Technische' laten vallen en gekozen voor slechts Universiteit Twente. Dat had niks te maken met het 'niet meer technisch zijn' van de universiteit.
gelul, er zijn meer studies bijgekomen, maar er zijn nog steeds even veel technische studies.... Het heeft altijd Universiteit Twente geheten, en daarvoor heette het Technische Hogeschool Twente. (ik loop hier al een tijdje rond dus ik zou het moeten weten ;)
Omdat het ook andere studies aanbied dan louter technische.

Bron heb ik even niet bij de hand, maar je ziet wel dat ze UT heten en niet TUT.
Moeten ze elk jaar een nieuw model bouwen? Kunnen ze niet beter een goed model verbeteren? Zo pro-millieu is het dan ook niet als ze elk jaar alle dure research, building en tests weer opnieuw moeten gaan lopen doen.

[Reactie gewijzigd door Bulls op 30 oktober 2009 00:01]

De regels en eisen veranderen bij elke challenge weer. En vaak dusdanig, bijv. het rechtopzitten, minder oppervlakte voor de zonnepanelen, etc., dat het beter is om een geheel nieuwe wagen te ontwerpen.
Wel een beetje vervelend dat voortdurend de Nuna in beeld is, in het Journaal, ook nu weer op deze foto, waarom niet eens een foto van de winnaar of van Twente?
Ziehier, de winnaars (met een S).

http://farm3.static.flick...55347252_cf50cd77d5_o.jpg

en nog veel meer http://photos.globalgreenchallenge.com.au/

[Reactie gewijzigd door bastro op 29 oktober 2009 16:49]

Ja- die Japanners zijn lekker licht! dat scheelt!
Japanners hebben een bestuurdersgewicht van 80 kilo. Had je kunnen weten als je wist waarover je het had...
een van de regels

Er moeten minimaal twee en maximaal vier coureurs ingeschreven worden. Als een coureur (gekleed) minder dan 80 kg weegt, wordt het verschil aangevuld met ballast.

dus de Japanners hebben daar geen voor deel van gehad lijkt mij
Kan nog steeds een klein voordeel opleveren... Ballast kun je meestal dusdanig aanbrengen, dat het geheel een lager zwaartepunt heeft. En dat zorgt voor meer stabliteit.
Vandaar dat de coureurs zich voor het meten met 4 liter water en eten vol eten, om het daarna weer te laten gaan. De coureurs wegen dan feitelijk maar 76 kg :)
zijn dit een stel studenten uit het TU? wel een erg knappe prestatie om met een handicap toch nog een plaats te halen waarmee je thuis kan komen!
Die japanners hebben ook een zeer goede wagen gemaakt. respect.
maar ik hoop toch zeker dat Nuna6 over 2 jaar de eerste plek behaalt.
Ben wel benieuwd of ze met al die crashes over 2 jaar de veiligheidseisen nog aanscherpen.
Anoniem: 222363
@sickyb29 oktober 2009 20:44
Als eerste proficiat voor het Nuna team!
2de is ook erg goed! Zeker met al die tegenslag!

Maar ben ook benieuwd of er dingen gaan veranderen.
Weet niet alles van alle ongelukken, maar kreeg mee dat het Belgische team en het Nuna team beiden een klapband hadden gehad en dat daardoor het ongeluk gebeurde.
Vermoed dus dat er extra regels gaan komen voor de banden.
Voor de winnaars: gefeliciteerd!
Voor de verliezers: 2e plaats is 1e verliezer ;)

Ik heb erg genoten van de race, en dan in het bijzonder van het onverwachte optreden van Kanye West, die op zijn inmiddels gebruikelijke wijze bekend moest maken wie volgens hem de beste crash had:
het journaal van faust: Yo Solar Team Twente..
idee voor de volgende editie: mixen met zoiets als de darpa challenge.
@ team Delft; congrats met de tweede plek :)

Ergens is het niet erg dat een ander team wint natuurlijk, zo hou je een beetje competitie. Daarnaast betekend het ook dat de Japanners kennelijk een flinke verbetering hebben gemaakt ten opzichte van vorige keer. Dat is ook waar het om draait bij deze race; ontwikkeling en vooruitgang:)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee