Industrieel ontwerper aan TU Delft ontwikkelt antistress-pen

Industrieel ontwerper Miguel Bruns Alonso heeft voor zijn promotieonderzoek aan de TU Delft een antistress-pen ontwikkeld. De pen zou het stressniveau van de gebruiker kunnen meten en met behulp van elektromagneten kunnen verlagen.

Bruns bestudeerde tijdens zijn promotieonderzoek het stressgedrag van mensen en signaleerde dat zij vaak met een pen 'wiegende en rollende' bewegingen maken als zij gespannen zijn. Ook signaleerde de onderzoeker dat het stressniveau kan worden gereduceerd als dergelijke bewegingen worden afgeremd.

De volgende stap was de ontwikkeling van de antistress-pen. Bruns bouwde in de pen sensoren die meten of de gebruiker bepaalde bewegingen met het schrijfgereedschap uitvoert. Ook zijn in de behuizing elektromagneten geplaatst die de gebruiker minder bewegingsvrijheid moeten geven door tegenwicht te bieden. Hierdoor zou de gebruiker er met zachte hand toe worden gedwongen om minder hard met de pen te wiegen.

Volgens Bruns raken de gebruikers van zijn antistress-pen minder gespannen. Zo zou de hartslag met circa vijf procent dalen ten opzichte van gebruikers met een normale pen. Gebruikers van de antistress-pen zouden zich echter niet bewust zijn van het terugkoppelingsmechanisme, maar ze zeiden zich ook niet minder gespannen te voelen dan de andere testgroep.

De onderzoeker, die donderdag promoveert, concludeert dat producten die direct ingrijpen op 'kortetermijnstress', maar dit op een onbewuste manier doen, het stressniveau van gebruikers kunnen verlagen. Dit zou volgens Bruns beter werken dan de gebruiker een expliciete waarschuwing te geven.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-12-2010 • 16:12

93 Linkedin

Reacties (93)

93
79
25
1
0
6
Wijzig sortering
Echt bizar waarop mensen allemaal niet op mogen afstuderen...

Wat volgt? Een toetsenboard dat ziet hoe hard je op de toetsen drukt en meer weerstand gaat geven???
Echt een klassiek/typisch gevalletje van: als de hond blij is wiebelt zijn staart... laten we zijn staart wiebelen om....

Hebben dit soort promotie onderzoeken niemand aan boord die gespecialiseerd is in kennis theorie? "wagging the dog's tail" is een klassieker zou toch bekend moeten zijn.

Iemand op dit soort pseudo-wetenschappeijke onderzoeken laten promoveren is het kennis-niveau naar onder halen..
Dit artikel gaat over een klein deeltje van het onderzoek. Of dat wel of niet werkt is normaalgezien grondig onderzocht, zowel met een literatuurstudie als met experimenten. Mocht dat niet zo gebeurd zijn, dan was hij met dit onderzoek niet gepromoveerd.

De jury leest om dat onderzoek te beoordelen een boek van 200 of 300 of nog meer bladzijden en stelt in een openbare zitting (en in sommige instellingen op voorhand al in een zitting achter gesloten deuren) behoorlijk pittige vragen. Op basis daarvan beoordelen ze de kwaliteit van het onderzoek.

Jij weet het uiteraard beter op basis van een vulgariserende samenvatting. Fijn voor jou. Jammer voor de mensheid dat je niet in de jury zat. Een gemiste kans. Echt.
Pff, wat een hoogdravende onzin over promoties. Die hele "jury" is puur en alleen maar voor de show. Er is van tevoren al lang bepaald dat iemand klaar is om te promoveren en daar gaat zijn of haar praatje helemaal niets meer aan veranderen.

Sterker nog, ik ken "opponenten" die van te voren aan de promovendus vroegen om een paar intelligent vragen die ze aan de promovendus zouden kunnen stellen.


Wat men hier ook niet moet vergeten is dat het een promotie is voor een industrieel ontwerper en niet voor een arts of psycholoog. De focus van het onderzoek zal dus ook niet primair gericht zijn geweest op de fysiologische aspecten maar op de pen zelf en de terugkoppelingmechanismen etc.
Sterker nog, ik ken "opponenten" die van te voren aan de promovendus vroegen om een paar intelligent vragen die ze aan de promovendus zouden kunnen stellen.
Die ken ik ook. Waarop de promovendus een riant lang antwoord kon geven. Toch wel een mooi decorum, zo'n formaliteit. En reden voor een feestje.
Die publieke verdedigingen zijn inderdaad meestal een formaliteit.

Dat is exact de reden waarom (in elk geval in België) de meeste instellingen op voorhand een verdediging achter gesloten deuren (dus me enkel de kandidaat en de jury) organiseren. En ik kan uit ervaring vertellen dat die vragen bepaald niet voor de hand liggend waren...

En zelfs als dat niet zou gebeuren, moet het proefschrift nog altijd aantonen dat er degelijk onderzoek gebeurd is. Die proefschriften zijn namelijk achteraf redelijk publiek (bibliotheek) tot volledig publiek (internet) te raadplegen en geen enkele promotor en geen enkel jurylid met wetenschappelijke ambities hebben graag dat hun naam bij een berg onzin staat.
1. Het gaat hier niet om afstuderen, maar om promoveren
2. Deze pen is deel van het project; het andere deel dat in dit artikel niet of nauwelijks besproken wordt, is het onderzoek dat ten grondslag ligt aan het ontwerp en de gebruikte concepten. Je kunt op basis van dit artikel helemaal niet beoordelen of dit promotiewaardig is.
Het is kennelijk promotiewaardig bevonden aangezien hij er op promoveert donderdag. Slechts een 'enkeling' promoveert niet na zo ver gekomen te zijn..
Een voordeel van zijn vinding is dat hij zelf minder zenuwachtig hoeft te zijn met die magnetische knuppel in de hand.
We leven in een era waarin we geholpen worden door slimme producten bij onze dagelijkse handelingen. Dat is volgens mij al vrij veel voortkomend. Elk product om je heen is ooit ontworpen door iemand. Ik vraag me af hoe jij zou functioneren zonder de mensen die slimme producten ontwerpen. Ik vind het mooi dat iemand nadenkt over hoe je dagelijkse producten kunt verbeteren om mensen te helpen. En ja, jouw toetsenbord is ook ooit door iemand ontworpen om het typen zo gemakkelijk mogelijk te maken en zo min mogelijk stressvol voor he lichaam!
Het is gedaan in het kader van een promotieonderzoek... maar in jouw optiek maakt dat het waarschijnlijk nog erger. :)
Dat zal in ieder geval wel bevordelijk zijn voor de levensduur van het gemiddelde toetsenbord ;)
Ik vind het wel een slecht idee, maar aan de andere kant, zolang er ook toetsenborden zijn waar je die optie uit kunt schakelen.......
Als je gestrest bent? Waarom niet :+
Ehm... Ik heb meegedaan aan deze test en ik weet dat het slechts een prototype is van de echte pen; de echte kan dus een stuk dunner en kleiner zijn. En 5% verlaging van de hartslag kan veel beteken voor mensen. Ook al merken ze dit niet in eerste instantie, kunnen ze zich wel over algemeen beter voelen.
als je hele dagen schrijft, jah.. maar dat zullen niet veel mensen meer zijn :)
Daar gaat het toch helemaal niet om. Die suffe pen is maar een proof of concept dingetje. De voorzichtige conclusie die je kan trekken bij het lezen van dit artikel is dat het onbewust verlagen van stress beter werkt en meer meetbaar effect heeft dan bewust proberen te verlagen. Logisch ook. Als iemand zegt: Je stresst, chill 'm ff, wordt 't erger. Zelfde als met een stressball gooien, dat voelt als je tijd verdoen terwijl je stress hebt, en dus vaak weinig tijd.

Verder merk ik bijvoorbeeld aan mezelf dat als ik gestressed ben ik veel agressiever ga typen. Het typen wordt luider, sneller, ik maak meer fouten, en m'n collega's kijken op :P Als hier middels een dergelijk systeem remming aan kan worden gegeven is de kans dat mijn stress verlaagt aanzienlijk. Het harde gerammel van mijn toetsenbord is een herinnering aan dat ik stress heb, dus houdt het in stand.
Mag ik nu ook al niet meer bepalen of ik zelf stress wil, het moet niet gekker gaan worden in dit land :( :( :(
De stress daalt aanzienlijk, de kans op carpaal tunnel syndroom, RSI of overbelaste of ontstoken polsgewrichten stijgt aanzienlijk? :+

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 21 december 2010 16:18]

De stress daalt aanzienlijk, de kans op carpaal tunnel syndroom, RSI of overbelaste of ontstoken polsgewrichten stijgt aanzienlijk? :+
=> Ziekteverlof aka rust dus de stress daalt nog meer! (tenzij je zelfstandige bent natuurlijk, dan vergroot het de stress ;))
Gebruikers van de antistress-pen [...] zeiden zich ook niet minder gespannen te voelen dan de andere testgroep.
Dus het enige nut is een 5% verlaging van de hartslag? Als dit geen (door de gebruiker) merkbaar stressverlagend effect heeft, heeft het dan wel nut?
Na het balansbandje (armband met magneten) nu dus een pen met magneten? :+
Gebruikers van de antistress-pen zouden zich echter niet bewust zijn van het terugkoppelingsmechanisme, maar ze zeiden zich ook niet minder gespannen te voelen dan de andere testgroep.
Dat vind ik dan wel een interessante. Gebruikers voelen zich NIET minder gestresst, maar de onderzoeker beweert dat ze dat WEL zijn... Dus stress is pas ongezond als het je hartslag verhoogt of speelt er meer?
Nou, sorry hoor ... maar dat lijkt mij dus echt een wat trendy achtig afstudeerproject. Leuk dat hij daarmee af kan studeren met het uitvoeren van een op zich goed idee.

Maar... ik vraag me toch zeer af naar hoe de gebruiker dit object gaat gebruiken en ervaren in de dagelijkse praktijk.

Als de gebruiker wat gestresst is en die (wellicht wat onhandige / (on)gebruiksvriendelijke / (on)praktische) pen als niet ervaart zoals deze uiteindelijk bedoelt is, dan zal hij deze (op de korte termijn) wegpleuren en de vertrouwde Bic pen weer ter hand nemen.
Met zo'n dikke pen word je wel snel gestrest, en die wiebelende en rollende beweging okmt omdat die pen zo lomp is, hij moet al een girostabilisator hebben om normaal te kunnen hanteren. En dan lijk je alsnog een kleuter met een "dikke pen" Alleen het beestje boven op mist nog.
'Dit zou volgens Bruns beter werken dan de gebruiker een expliciete waarschuwing te geven.'

\/

stroomschok? xD
Maar wie schrijft er nou nog langer dan 1 minuut aan een stuk......Even een boodschapje opschrijven of aantekening maken. Ga je meer schrijven doe je dat toch op de computer....
Scholieren en studenten schrijven regelmatig langer dan een minuut aan een stuk. Maar of dat ook de doelgroep voor een anti-stress pen is, vraag ik me af.
Ik doe dat al lang op mijn iPad, veel sneller en je kunt in je document zoeken. Nee als ik veel moet schrijven krijg ik kramp in mijn handen en het is uiteindelijk toch onleesbaar.

Ook examens kunnen prima op de computer gemaakt worden.
Zelfs voor me werk komt het, beroepsmatig, veel voor.

Maar goed, ik geef ook nog gewoon schrijflessen (heerlijk 30 minuten achter elkaar netjes aan elkaar schrijven).
Volgens mij moet iemand zich gewoon meer concentreren om met deze pen te schrijven waardoor de stress daalt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee