Microsoft: 1,5 miljoen WP7-toestellen verkocht in zes weken

Microsoft heeft bekendgemaakt dat telefoonfabrikanten in zes weken tijd in totaal 1,5 miljoen smartphones met Windows Phone 7 hebben verkocht. Daarmee geeft Microsoft gehoor aan de veel gestelde vraag om verkoopcijfers openbaar te maken.

Volgens Microsoft-topman Achim Berg voldoet de verkoop daarmee aan de verwachtingen die zijn bedrijf had gesteld. Verder claimt Berg dat de verkoopcijfers van Windows Phone 7 ongeveer gelijkwaardig zijn aan die van andere mobiele besturingssystemen in de eerste fase na de release. Daarbij worden overigens geen besturingssystemen met name genoemd, waardoor het onduidelijk is waarmee Microsoft zichzelf wil vergelijken.

Verder blijkt dat de softwarewinkel voor Windows Phone 7, de Marketplace, inmiddels 4000 applicaties bevat. Daarmee blijft Microsofts nieuwe mobiele OS nog ver achter bij de concurrentie; de Android Market bevat inmiddels meer dan 100.000 applicaties, terwijl de App Store van Apple zelfs meer dan 300.000 applicaties bevat. Microsoft claimt 18.000 ontwikkelaars te hebben die apps voor Windows Phone 7 ontwikkelen, waardoor het aantal apps in 2011 sterk kan groeien.

Microsoft bevestigt ook dat er updates voor het mobiele OS aankomen. In de komende maanden moeten er verscheidene nieuwe releases van Windows Phone 7 verschijnen. Eerder verschenen er al geruchten dat Microsoft werkt aan updates voor het OS.

Door RoD

Admin Mobile

21-12-2010 • 16:52

224 Linkedin

Reacties (224)

224
209
99
4
0
33
Wijzig sortering
Verder blijkt dat de softwarewinkel voor Windows Phone 7, de Marketplace, inmiddels 4000 applicaties bevat.
Ruim 4500 duizend apps beschikbaar in de Amerikaanse marketplace.

De ontwikkeling van nieuwe apps gaat een stuk sneller dan bijvoorbeeld bij Android waar 4000 apps pas na 5-6 maanden werd bereikt terwijl dat aantal bij Windows Phone 7 al na twee maanden wordt bereikt.
Zie ook:
http://wmpoweruser.com/id...g-up-faster-than-android/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 21 december 2010 17:07]

Gisteren / vandaag verscheen dit artikel op Engadget:

http://www.engadget.com/2...er-than-android-did-at-l/

Dus zo'n snelle ontwikkeling van apps zegt nog niet heel veel.
Het is ook niet zo verwonderlijk dat het sneller gaat als bij Android. In de afgelopen jaren is de markt voor smartphones in zijn geheel explosief gegroeid waardoor er simpelweg meer mensen in de markt zijn voor een smartphone (en dus apps ervoor). Of dat nu Android, WP7 of iOS is.
Wat voorheen een markt was voor geeks en mensen met wat meer budget begint steeds meer een massa product te worden tot de smartphone binnen een jaar of 2 de standaard is.

[Reactie gewijzigd door k7of9 op 21 december 2010 19:45]

De ontwikkeling van nieuwe apps gaat een stuk sneller dan bijvoorbeeld bij Android waar 4000 apps pas na 5-6 maanden werd bereikt terwijl dat aantal bij Windows Phone 7 al na twee maanden wordt bereikt.
Niet dat het verder uit maakt maar dat zegt ook weinig he, misschien hebben door Android weer veel developers het 'licht' gezien en zijn ze er nu dus eerder bij andere OSen. Oftewel er zijn geen gegevens die je 1:1 kan vergelijken, er is altijd wel een excuse te verzinnen waarom de ene het beter (naja meer apps iig) doet dan de andere...
Het zegt inderdaad niks over de toekomst maar zegt in ieder geval dat er op dit moment relatief veel apps ontwikkeld zijn voor zo'n korte tijd.
Hoe denk je dat dat komt, Microsoft moet wel een redelijk aantal kunnen showen, daar hebben ze achter de schermen dan ook flink voor zitten pushen.
Voor de 30 of zo Xbox live apps (die erg populair zijn) zal MS ongetwijfeld mee hebben betaald maar de 4500 ander apps zijn gewoon aangemeld door developers die succes verwachten in WP7.
Ontwikkelen voor WP7 is in ieder geval een stuk prettiger dan voor iphone.

Op android kan ik zelf niet echt een vergelijking maken.

(C#) .NET/Visual Studio/Blend is in ieder geval wel superieur.

Je kan dan stellen wat je wil, maar zo'n zaken vertalen zich ook gemakkelijker in kwalitatievere apps. Dat wil niet zeggen dat er voor de andere OS geen kwalitatieve apps zijn (heb ik niet gezegd), maar dat er wel een sterk verschil in omgeving en ook in het tijdsbestek zit.
4500 apps, niet 4500 duizend
En even quoten van nu.nl (wordt op deze door MS gesponsorde site natuurlijk weggelaten :))
Dat fabrikanten de toestellen aan verkooppunten hebben verkocht betekent niet dat er ook 1,5 miljoen telefoons aan klanten zijn verkocht.
Lijkt me toch wel een belangrijke aanvulling.
Maar dat gaat zo met alle verkoopscijfers. Fabrikanten weten niet wat de retail verkocht hebben, enkel wat ze zelf aan de retail verkocht hebben. Enkel wanneer je, zoals Apple, een systeem hebt waarbij de telefoon online geactiveerd moet worden voor gebruik kan je echt gaan bepalen hoeveel er werkelijk verkocht zijn.
Ze weten dat prima: je moet je telefoon met live-activeren. Net zoals Android en Apple ook hun activatiecijfers bekend maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 21 december 2010 17:24]

Niet helemaal. Je hoeft de telefoon namelijk niet te activeren. Je hebt het live account nodig om de verschillende diensten te configureren, aangezien de integratie op basis van de live authenticatie gaat.

Maar die procedure kan je dus zo herhalen met een ander account. Doe je het niet, dan kan je wel bellen, maar werken een hoop live diensten gewoon niet.

Oftewel, je kan de telefoon dus meerdere malen 'activeren', wat dus een vertekening in de metingen zou opleveren. Het is ook niet ondenkbaar, aangezien ik nu een live account met US instellingen gebruik, maar deze vervang door mijn NL account zodra de phone in NL wordt gereleased (april/mei).

Overigens een linkje waar dit wordt uitgelegd. Je hoeft dus geen live account te hebben om de WP7 te kunnen gebruiken, althans de telefoon functie e.d. niet. Wil je de live services gebruiken, tja, dan zal je hem toch moeten invoeren. Maar dat is niet activeren maar configureren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 380393 op 22 december 2010 13:53]

Net als Android en Microsoft dus... Gewoon kijken hoeveel phones er geactiveert zijn en dan kun je precies zeggen hoeveel er verkocht worden...
Activatiecijfers met Google ID's of iTunes accounts zijn volksverlakkerij. Daarmee levert een tweedehands smartphone die op markplaats wordt doorverkocht ook zo maar een nieuwe activatie op omdat de nieuwe gebruiker ook weer een andere account nodig heeft.
In de US is het zo dat de verkopers aan het einde van de dag/week hun verkoopcijfers moeten doorgeven aan de fabrikanten, dit integenstelling met EU.
Microsoft heeft ze verkocht, microsoft heeft het geld, microsoft is blij!
De fabrikanten hebben ze verkocht. Die hebben aan Micrsoft een heel klein licentiebedragje betaald (schattingen zijn zo rond 10$-15$ per telefoon)
$10-$15 is een groot percentage van de totale BoM prijs, dus het is geen 'klein bedragje' voor de telefoonmakers...
Anoniem: 80466
@PPie21 december 2010 23:31
De prijs van de meeste WP7 telefoons is ongeveer 500-600 dollar. 10$ is dus ongeveer 2% van de verkoopprijs.
Daarom schreef ik ook dat het een aanzienlijk deel van de Bill of Materials was. Niet een aanzienlijk deel van de uiteindelijke verkoopprijs.
De BoM van de telefoons zal rond de $150-$200 zijn, dus dan is die WP7 licentie 5% ($10@$200) tot 10% ($15@$150) van de BoM.
En 5-10% van de BoM is niet verwaarloosbaar. Met de markup kost die licentie dus ook 5-10% van de verkoopprijs, dus tussen de $25 en $60 voor de klant...
Anoniem: 80466
@PPie22 december 2010 15:36
Dat is alleen een onjuiste aanname.
De BoM zit nog voor de assemblage en het deel van de markup die er dan bij komt. Zeg maar het verschil tussen de BoM en de prijs die bijvoorbeeld foxconn aan Samsung doorrekent voor de complete geassembleerde en verpakte devices.
De WP7 licentie is al een voor compleet tussenproduct namelijk het OS
In de licentie is dus de markup van Microsoft al verwerkt.
Dus de markup daarover is veel kleiner.
Verder doet Microsoft een groot deel van de promotie en dat betekent lagere eigen promotie kosten (die normaal een onderdeel van die markup vormen). in feite maakt Microsoft natuurlijk dik verlies op het OS. De promotiekosten zijn veel hoger dan de licentie inkomsten.

Dus effectief koopt bijvoorbeeld Samsung nu een licentie voor 10$ maar krijgt daar wel 30 euro in promotie voor WP7 telefoons voor terug.

Microsoft hoopt uiteiendelijk die verliezen weer terug te halen door Bing en de marketplace.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 december 2010 15:39]

Ik denk niet dat korte-termijn inkomsten momenteel de belangrijkste doelstelling is van Microsoft, als het om WP7 gaat. Geld hebben ze genoeg daar, marktaandeel willen ze (terug) krijgen.

1.5 miljoen toestellen tot nu toe lijkt me erg tegenvallen, ik meen me te herinneren dat ze voor de lancering nog zeiden dat ze er 30 miljoen wilden verkopen voor eind 2011? Dat gaat toch lastig worden op deze manier, zelfs als ze dit tempo volhouden (wat al vrij onwaarschijnlijk is) komen ze niet boven de 15 miljoen uit.
Vergis je niet in het feit dat WP7 nog maar in een beperkt aantal landen officieel verkrijgbaar is. Hier in Nederland bijvoorbeeld hebben we wel 3 toestellen op de markt, maar alleen om de geeks rustig te houden (jaja gechargeerd ik weet het). De officiele introductie is 'medio 2011'.

Als het OS wereldwijd geintroduceerd is in 2011 hebben de huidige officiele markten lekker PR werk kunnen doen waardoor Microsoft mogelijk een hogere afzet kan genereren. Alle media/techsites zijn redelijk positief over het OS en de bezwaren richten zich met name op de lokalisatieproblemen (niet uitsluitend).

Het zou dus zomaar hard kunnen gaan in 2011 met de verkopen van dit OS en de bijbehorende toestellen. Zeker omdat er nog wel een paar toestellen beschikbaar komen die voor veel mensen interessant zijn.
Bovendien hebben telefoons een relatief korte levenscyclus. Als je uitgaat van 1 miljard toestellen die allemaal 4 jaar meegaan dan heb je het over een vervangingsmarkt van 250 miljoen toestellen per jaar; daar 30 miljoen van mee te pikken is toch ook weer niet zo ambitieus. Ik geloof er wel in.
Welk deel van de markt is 'smartphone'?
De telefoonmarkt is totaal ongeveer 1 miljard/jaar. Hiervan is 'smartphone' op dit moment ongeveer 30%, dus 300 miljoen.
Hiervan is die 30 miljoen ongeveer 10%. Dat is best wel veel, in Q310 had Windows Mobile slechts 3%..

(Zie http://www.canalys.com/pr/2010/r2010111.html , 3Q10 Worldwide 80.9M smartphones, 33% Symbian, 25% Android, 17% iOS, 15% RIM, 3% WM)

Die 3% van 80.9 miljoen is 2.4 miljoen in Q3 (=12 weken).
Zo gezien vind ik 1.5 miljoen in 6 weken niet heel erg veel...
Anoniem: 380393
@PPie22 december 2010 13:52
Nope, maar Windows Mobile 6.5 (en de 6.1 en 6.0 varianten) is al lang op de markt en heeft zich dus kunnen settlen. WP7 daarentegen nog niet. IS slechts 12 weken beschikbaar.

M.a.w. het is geen absolute topper, maar belooft zeker wel een hit te gaan worden. Zeker ook gezien de groeiende belagstelling van developers. Er komen in rap tempo apps bij.
zelfde kan gezegd worden van de 1 miljoen galaxy tabs. maar ook dat wordt slim genegeerd.
Ik ben inderdaad wel eens benieuwd naar retail cijfers voor de Galaxy Tab, de manier waarop Samsung met de Tab adverteert, met de verkoopcijfers aan het pochen is, en de opzichtige product placement in TV programma's doet mij vermoeden dat ze die dingen aan de straatstenen niet kwijtraken, nu de eerste batches allemaal geleverd zijn en stof liggen te verzamelen in winkels.
In feite niet. Microsoft heeft het geld binnen en dus is het verkocht. Wat die verkooppunten er dan mee doen is hun zaak. In praktijk zullen verkooppunten erg hun best doen om de toestellen weer te verkopen ;)

Enige wat je kan zeggen is dat als de verkooppunten er niet in slagen de toestellen kwijt te raken, ze geen vervolgbestellingen zullen doen. Maar dat geldt voor elk product en is een beperking van dit soort introductiecijfers. Je zult gewoon over een paar maanden opnieuw moeten kijken op welke volumes de vraag zich stabiliseert.
Onlangs las ik op Tweakers dat er 400.000 Android-toestellen per dag worden geactiveerd.

Dan komt het aantal verkochte Phone 7-toestellen over de afgelopen twee maanden overeen met iets meer dan drie dagen aan Android-verkopen. Da's niet zo spetterend.
400.000? lijkt me aardig veel.
Zeker gezien de iphone4 er met de release in 3 dagen 1,7mil had.
Weet je zeker dat dat per dag was en niet per week?
Hij heeft het wel fout want het zijn er ~300.000 per dag op de 9de van december, dus nu waarschijnlijk nu ~330.000 per dag...
http://tech.fortune.cnn.c...-300000-phones-every-day/

Alleen de Galaxy Sen worden al 51.000 per dag gem. (over 6 maanden) van verkocht, nog een paar van die knallers (van andere merken) en dat tikt aardig aan bij de dagelijkse aantallen natuurlijk...
http://phandroid.com/2010...ones-sold-in-south-korea/

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 december 2010 18:29]

Volgend de chef van Google zelf zijn dat er 300.000 per dag: http://www.umobiles.eu/co...-activations-day%E2%80%9D

Maar dat is appels met peren vergelijken. Android is al veel langer uit, Windows Phone 7 pas 1,5 maand. Niemand had verwacht dat het na een maand net zoveel zou verkopen als Android of Iphone, het is belachelijk omdat naast elkaar te leggen.

Vraag maar aan de PlayStation-mensen van Sony wat het betekent als Microsoft ergens zijn tanden in zet, die dachten ten tijden van de Playstation 2 ook dat ze de komende 20 jaar heer en meester zouden zijn.
Ehm, de ps2 is wat mij betreft een slecht voorbeeld.
Die verkoopt immers nog steeds, de xbox is al 4jaar niet meer te vinden.

Bij de ps3 hebben ze het een stuk beter gedaan, maar zelfs met een jaar voorsprong gaan ze het alsnog niet redden.
Gaan ze het alsnog niet redden? Sorry maar welke criteria hanteer jij voor redden?

Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf alle Playstations gehad en speel veel op de PS3 en ik heb nog nooit een XBox gehad, maar objectief gezien valt gewoon niet te ontkennen dat MS met de XBox360 een dikke comeback gemaakt heeft. Ze hebben meer units verkocht als de PS3, er zijn meer spellen, ze hebben een lagere verkoopprijs, ze verdienen aan Live en ze hebben met Kinect een 'vervolg' platform dat vooralsnog een stuk meer potentie lijkt te hebben dan Move.

Ik wou dat het niet zo was, maar Sony heeft het een beetje laten liggen met de PS3 en is langs de rand van de afgrond gegaan. Deze generatie is zeker geen succesverhaal voor ze.
Anoniem: 312728
21 december 2010 16:55
"Eerder verschenen er al geruchten dat Microsoft werkt aan updates voor het OS."

Is dit nieuws? Sorry hoor maar Android en IOS komen toch ook met updates of niet soms?
"Microsoft: 1,5 miljoen WP7-toestellen verkocht in zes weken"

Dat is het nieuw. Het laatste wordt alleen in het laatste gedeelte van het artikel genoemt.

OT: Dit zijn op zich nette verkoop cijfers. Ik had eigenlijk minder verwacht omdat Microsoft zo terughoudend was met de verkoopcijfers. Ik heb zelf ook een WP7 toestel, en ben er zelf erg over te spreken.
Het lijkt heel wat ja, met de nadruk op lijkt. Eigenlijk verkopen ze dus 1 miljoen WP7 phones per maand, dus 12 miljoen op jaarbasis.

Jaarlijks worden er echter zo'n 200 miljoen verkocht, dus kan MS rekenen op een 6% marketshare van de verkochte toestellen. Dat is geen verbetering ten opzichten van de 6% die ze nog met Windows Mobile hadden.

Het moedigt developers ook niet direct aan om iets voor het WP7 platform te maken als Apple, Blackberry en Android een veel groter aandeel hebben, ook omdat de huidige Windows Mobile users niets hebben aan WP7 apps.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 197965 op 21 december 2010 20:02]

Het is heel wat. Het aanbod van WP7 telefoons is nog redelijk beperkt. Een breder aanbod helpt de verkoopcijfers op te krikken. Dat zien we aan Android en Symbian.
Anoniem: 197965
@humbug22 december 2010 10:16
Je speculeert nu op iets wat nog niet zeker is. Natuurlijk is het mogelijk dat meer toestellen voor betere verkopen gaan zorgen. Aan de andere kant mag je je ook afvragen waarom er niet meer toestellen uitgekomen zijn zo voor de kerst als de fabrikanten in het platform geloven.
Het lijkt heel wat ja, met de nadruk op lijkt. Eigenlijk verkopen ze dus 1 miljoen WP7 phones per maand, dus 12 miljoen op jaarbasis.
Je moet er nog even bijrekenen dat ze nu maar ongeveer 1/3 van de smartphone markt gelocaliseerde WP7 telefoons hebben uitgebracht en daarbij op de grootste onderdeel daarvan (de VS) nog geen CDMA versie dus effectief is het zelfs nog minder dan 1/3.
Er wordt door analisten een voorspelling gedaan van rond de 30 miljone telefoons in 2011. Dat zou dus zo'n 12-15% van de markt zijn. Ik denk dat dat wel realistisch is.
Dit is natuurlijk onzin :).

Om te beginnen is het OS voor de gemiddelde mens nog totaal niet bekend. Op non technical sites heb ik er alleszins nog niet echt iets over gelezen. En als het al iets was, was het weinig.

Dus concreet gaat iemand die een smartphone wil kopen maar die er weinig van kent, nu deze keuze krijgen tussen de verschillende opties.

Als ze dan iemand kennen die zo'n foon heeft, dan helpt dat. Dus de mensen die nu een telefoon hebben tonen die ook aan vrienden en familie..
Een aansteekeffect is dat. Simple as that. Dat is net hetzelfde met andere producten.

Of je kan het mondelinge reclame noemen als je wil
Ja, maar reken er maar op dat de verkoop aan consumenten een stuk lager ligt.
Wat de producenten aangaat is de verkoop aan leveranciers hetgene dat telt...
Heb ook 1 wp7, erg tevreden over het os :)

Kon mijn ''erg langzame'' iphone 3g nog voor 175 euro verkopen via Vodafone

Er zitten wel wat bugs in het os maar geen één die het os langzaam maakt of laat vastlopen. Gelukkig zijn er al heel wat app updates uitgekomen. Als het zo door gaat dan kan ik het os aanraden.

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 21 december 2010 17:30]

Guttegut Bobwarley, ga je deze hele tekst nu in alle WP7 gerelateerde topics copy/pasten? Je bent wel lekker bezig, en ik kan je nu al helemaal niet meer serieus nemen. Je bent full-time MS aan het bashen en de iPhone aan het verheerlijken :z

Maar goed, dan kun je vast wel fatsoenlijk reageren op onderstaande:

Je geeft punten aant die ofwel bewuste ontwerpkeuzes van MS waren (bijvoorbeeld het weglaten copy/paste, komt in latere update als het platform gestabiliseerd is) of weinig afdoen aan de kwaliteit van de telefoon (frontcamera, gyroscoop). En argumenten als 'er is nog geen nederlandstalige....' slaan al helemaal kant nog wal gezien het aantal nederlandssprekenden in verhouding met de gehele markt, de nederlandse versie komt er gewoon aan.

Het is een 1e generatie telefoon, volkomen nieuw en vrijwel ongetest. Het betreft een 1e vs. een 4e generatie telefoon. Als dit een 3e vs. een 4e was geweest: soit. Maar je kunt nu eenmaal niet een vanaf de grond opgebouwd OS op de markt zetten dat meteen aan alle wensen voldoet. De keuze om eerst een in de kern goed doorontwikkeld OS op de markt te zetten om die vervolgens met updates van extra functionaliteiten te voorzien, is een heel bewuste en slimme geweest. Deed Apple dat niet ook al dan? Het iOS 1 was onderontwikkeld, onnodig lomp en vol bugs, evenals de telefoon die het aan allerlei dingen ontbrak (terwijl mijn Sony Ericsson destijds al lang een 2e camera had voor videobellen, so what's your point).

Dit staat ook in alle professionele reviews; het OS is vernieuwend, bloedsnel en intuïtief en biedt out of the box op het moment ruimschoots voldoende mogelijkheden voor vrijwel iedereen die een smartphone wilt hebben. De door jou genoemde punten zijn daardoor totaal niet relevant.
en tegen de tijd dat WP7 op de 3e generatie zit, is de iPhone al een 7th gen telefoon...Het gaat niet om straks maar om wat je nu koopt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 21 december 2010 18:04]

@bobwarley:
Weleens gehoord van de law of deminishing returns? Het verschil tussen de 7e en de 4e generatie is een stuk kleiner dan die tussen de 4e en de 1e. Juist in het begin zullen nieuwe ontwikkelingen een hoop toevoegen aan de telefoon. Daarna is het eigenlijk alleen maar polishing. Overigens, multitasking op de iPhone heb je pas sinds iOS4. Dezelfde feature komt in 2011 al naar WP7 (en copy/paste, pas beschikbaar vanaf de 3GS, al volgende maand). Als je het zo bekijkt ontwikkeld WP7 zich dus een stuk sneller. Op zich vind ik dit zelf onzinargumenten, maar gezien de manier waarop jij redeneert ben je daar gevoelig voor.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 21 december 2010 18:21]

Anoniem: 69767
@.oisyn21 december 2010 18:39
Windows Phone 7. De naam zegt het al. Microsoft is geen nieuwkomer op de mobiele telefoonmarkt hoor. Ze hebben al heeeel veel ervaring ermee (denk aan Windows Mobile 6.x en daarvoor). Het is niet hun eerste smartphone OS wat ze uitbrengen hoor, ze zitten al jaren in het vak. Android en iOS waren echte nieuwkomers. Microsoft niet, Microsoft doet het al jaren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 21 december 2010 18:42]

windows zoals 6 zijn organiek geschreven voor PDA's en niet voor smartphones. de belfunctie is later via een apart programma gewoon toegevoegd. verder is het OS indentiek aan de PDA uitvoering waar MS al jaren op zat te kauwen. qua OS was het een goed stukje schrijfwerk, daarom vind je het nog steeds op alles van barcode scanners tot computers in dashbords van bmw's.

W7 is de eerste echte poging van MS om een smartphone OS te maken en zou je dus moeten vergelijken met de iphone 1 en in die vergelijking heeft MS toch zeker een streepje voor. technische punten kan je MS niet voor afkraken gezien de fabrikanten zelf beslissen wat ze in hun telefoon stoppen (buiten het vaste eisenpakket van MS om dan) maar het is nog altijd stukken beter dan wat apple de eerste keer de consument voorschotelde. als MS vandaag de dag een iphone 1 had gepresenteerd waren ze keihard afgeschoten.
Nee, Microsoft is niet geheel onbekend met het maken van software. Ze hadden al jaren Windows Mobile, een OS puur voor de zakelijke markt en uiteindelijk een PDA OS met toegevoegde telefoonfunctie. Een (te) vaak opgepoetst antiek OS, dus.
Met WP7 heeft MS alle oude richtlijnen in de prullenbak gegooid en zijn ze opnieuw begonnen met ontwikkelen. WP7 lijkt dan ook in niets op WM6x, Android of iOS. En da's nou juist het hele punt, een heel valide punt dat jij keer op keer op keer van tafel veegt zonder er inhoudelijk op in te gaan. Je trollt maar een eind weg en gebruikt letterlijk én figuurlijk het zelfde rijtje argumenten in ieder WP7 topic dat je tegenkomt. Ik durf zelfs te wedden dat je op meerdere fora met dit lijstje aan komt zetten.

En dan nog, beste bob, en dan nog... Microsoft brengt binnen zeer korte tijd na de launch een update uit waarin veel van jouw punten verholpen worden. Gratis. Wat is dan precies je punt?

- iOS is ook maar een variant op OSX, dus had bij versie 1.0 al perfect moeten zijn
- Snellere CPU: Maar ik dacht dat je bij Apple niet moest letten op de specs maar de gebruikerservaring???
- Je bent verplicht Quicktime te gebruiken, volgens velen een traag en onnodig ingewikkeld programma.
- Ook de iPhone heeft geen flash...
- De koptelefoontjes die je er bij krijgt zijn een aanfluiting
- Geen gratis navigatie, hallo?!? (behalve de semi-gratis Navigon bij T-Mobile)
- Geen keuze: je hebt een dure of een nog duurdere iPhone.
- Geen verwisselbaar geheugen. Ik wil SD-kaartjes kunnen gebruiken!
- Geen verwisselbare accu. Ja, tegen betaling (duur!) bij Apple ;(
- Ontvangstproblemen blijven bestaan

En zo kan ik ook nog wel even doorgaan. De iPhone 4 is een mooie smartphone. Maar zeer zeker niet de beste, meest complete of zelfs betrouwbaarste smartphone.
En Microsoft heeft gewoon een ontzettend goed eerste OS neergezet dat out of the box de concurrentie met het 4 jaar oude iOS prima aankan.
Met WP7 heeft MS alle oude richtlijnen in de prullenbak gegooid en zijn ze opnieuw begonnen met ontwikkelen. WP7 lijkt dan ook in niets op WM6x
Windows Phone 7 draait nog steeds op de basis van een 14 jaar oude Windows CE-kernel, waar Windows Mobile ook al op draaide. Natuurlijk is hij in de tussentijd wat geupdate...maar Windows Phone 7 is dus niet geheel nieuw ontwikkeld. Hij draait op een doorontwikkelde Windows CE-kernel (waar z'n voorganger Windows Mobile ook al op draaide zei het één versie lager). Wanneer kom je nou eens met feiten?

android_creator_windows_phone_7_is_weighed_down_by_old_legacy_code

Ze hebben geen eens een nieuwe kernel vanaf scratch gemaakt, maar gewoon de CE-kernel wat bijgeschaafd.
Windows Mobile 6 is powered by Windows CE 5.0 (version 5.2).
Windows Embedded CE 6.0 R3 was finalized in September 2009 for OEMs and serves as the base platform for the Zune HD and Windows Phone 7.
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Embedded_CE_6.0
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_CE
There are many specialized variants of Windows CE. The most visible is Windows Mobile. The Windows Mobile 6.x platform is based on Windows CE 5; it takes Windows CE 5 and adds various telephony-related features such as a dialer, e-mail support, and the Windows Mobile front-end that we know and love. Windows Mobile itself has variants, with separate versions for touch and non-touch devices.

The forthcoming Windows Phone 7 will be based initially on Windows CE 6.0 R3. Microsoft's KIN and Zune are also based on this operating system. Future versions of Windows Phone 7 are likely to switch to Windows Embedded Compact 7 when it becomes available.

Though the choice of underlying operating system was important in Windows Mobile (as it was this operating system that developers had to target), it is being consistently downplayed for Windows Phone 7. The reason is that developers will have no access to the operating system, instead being restricted to a managed Silverlight environment.
http://arstechnica.com/mi...laces-murky-in-others.ars
When discussing the advantages he believes Android has over the competition, he cited the newness of the platform, saying, according to the New York Times, "We can adapt and be more agile. It's a clean slate." He then added, "We have the freedom to have no legacy."

And then, according to a running transcript of his interview, he lowered the boom on Windows Phone 7, claiming that it was built on top of old Microsoft CE and Windows Mobile code (...)."
http://blogs.computerworl...d_down_by_old_legacy_code

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 21 december 2010 21:38]

Hetzelfde kun je natuurlijk ook over Android zeggen: "Android draait nog steeds op de basis van een 18 jaar oude linux kernel, natuurlijk is hij in de tussentijd wel wat geüpdatet, maar Android is dus niet geheel nieuw ontwikkeld."

Dat iets draait op verbeterde 'oude' software hoeft niet persé slecht te zijn ;)
Mac OSX bestaat ook al weet ik het hoelang en is waarschijnlijk nooit volledig herschreven, dus wat is je punt? Als oude code werkt kan je het gewoon overnemen.
Ja, en? Zowel Android als iOS draaien, als je het zo gaat bekijken, op een nog oudere Linux kernel ('die natuurlijk is opgepoetst').

Maar dat zegt toch helemaal niets over het OS an sich? Als het een oude kernel heeft maar een 98% nieuwe GUI en body, dan zijn ze gewoon helemaal opnieuw begonnen, waar Windows PocketPC t/m Windows Mobile 6.5 in één lijn lagen qua ontwikkeling. WP7 breekt domweg met die ontwikkeling en wordt van alle kanten gezien als een compleet nieuw OS.

Als je zo gaat redeneren, zijn bijvoorbeeld Mac OSX en Mac OS9 ook direct aan elkaar gelieerd. Wou jij dan gaan beweren dat Mac OSX lachwekkend ouderwets is (wel eens met OS 9 gewerkt???)? Dacht het toch niet.

Oh en om de slotwoorden uit een van jouw geciteerde artikelen te citeren:
As for his larger point, that Windows Phone 7 contains significant amounts of old legacy code, there's simply no way for anyone outside Microsoft to know. I've been using Windows Phone 7 for a while now, and I haven't found it to be in any way weighed down by the past. It's certainly an Internet-centric phone, though, particularly in the way it integrates with a variety of Microsoft's cloud services.
:Y)
Rmpel, wat ben jij snel op je teentjes getrapt zeg.. je hoeft niet zo emotioneel te reageren, nergens voor nodig. Wat me vooral opvalt is dat je mijn minst serieuze post aanvalt; als je de discussie goed had gevolgd had je gezien dat ik een lijst argumenten geef in het straatje van Bobwarley. Ik vond zijn punten zo weinig nuttig, dat ik een lukraak lijstje van minpunten van de iPhone heb neergekrabbeld die mij als eerste te binnen schoten. Het was totaal niet de bedoeling daar zo serieus op in te gaan, wel beter lezen voortaan.

For the sake of argument toch even snel een reactie dan:

- WP7 heeft, op de kernel na, héél weinig met WM te maken en is, for all intents and purposes, een splinternieuw OS (zoals iOS 1.0 dat ook was, ondanks zijn antieke Linux kernel)
- Eigen straatje praten: ik gebruik een tot in den treure gebruikt Apple fanboy argument tégen een onzinnig argument van Bobwarley.
- Ik ben heel goed op de hoogte van de iPhone, al heb ik er officieel nooit een gehad. Veel gebruikt, zullen we maar zeggen. En nee, je hoeft geen Windows Mobile Device centrum te gebruiken, je kunt je telefoon ook als externe harde schijf benaderen in windows om je data (muziek, foto's enzovoorts) heen en weer te kopiëren.
- Bobwarley gaf als nadeel dat WP7 bij 1.0 geen flash ondersteunt. Ik kaats de bal alleen terug omdat iOS überhaupt geen flash ondersteunt, zelfs niet bij 4.0
- Koptelefoontjes: zie eerste alinea van deze post
- 1) Zie 1e alinea
2) Nee, hij is semi-gratis aangezien je T-Mobile klant moet zijn
- Typisch Apple argument. Het feit dat je kunt kiezen tussen duur en duurder staat in de verste verte niet gelijk aan perfectie. Dat de iPhone voor jou perfect is moet je zelf weten, maar durf dat niet als absolute waarheid te brengen! Diversiteit, keuze dus, wordt door het gros van de mensen nog altijd prettig gevonden. En ja, iPhone is ook één van die keuzes.
- Geheugen: zie eerste alinea
- Batterij: zie eerste alinea
- Eerste OS: Haha, laat je toch niet zo kennen man. Natuurlijk is het niet hun eerste OS, zie ook elders in dit topic.En zie ook het eerste punt, hierboven. WP7 is wél het eerste OS in een nieuwe lijn; alle oude manieren van ontwikkelen en denken zijn overboord gegooid. Anders was iOS ook al 18 jaar oud (want Linux).
ik kan nog wel een jaartje (misschien 2) door met mijn huidige telefoon.
De kansen van iphone zijn met wat ik zie en hoor over WP7 danig aan het zakken, en het is nog maar net op de markt...
geef het een kans Bobwarley de TROLL :)

noem is de betere punten op dan?
of de negatieve punten van de iphone?

Bijna al jouw punten komen met een update naar wp7 :)

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 21 december 2010 19:05]

Oh, vertel? Naar mijn beste weten schiet Android Apple compleet voorbij in de statistieken.
blijft de vraag hangen waarom jijzo aan het bashen bent. Je lijkt dus toch minder gelukkig dan je voordoet met je iphone. Je volgt alle alternatieven met haviksogen, op zoek naar iets beters lijkt me zo..
Misschien is dat de WM7 misschien de Bada 2.. maar je bent rijp voor een alternatief zou ik zeggen ;)
Kinect werd ook in het begin afgekraakt en nu verkopen ze sneller dan de iPad.

Geef het wat tijd en we hebben meer keuze en concurrentie :)

Bob jij wilt zo hard dat het gaat falen... kan je vertellen dat niet gaat gebeuren, het is een blijvertje en gaat behoorlijk concurreren op iphone net als Android de iphone overwonnen heeft.

Ik ben erg blij met mijn nieuwe wp7! Alles is gelikt op wp7!

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 21 december 2010 19:39]

Gezien de telefoon zo ontzettend goed te vergelijken is met iOS maakt WM7 een kloon, net zoals Android. Gehoord van die andere kloon, Samsung's Bada? Die heeft ook 2,4 miljoen aan prijzen weggegeven aan ontwikkelaars, maar goed verkopen doet dat ding niet.

Maar snel kopen, want er zijn er maar een paar per winkel in de verkoop!
Lekker makkelijk om zo'n lijstje met minpunten op te noemen, zo'n zelfde lijstje kan je van de iPhone maken. De meeste dingen worden op korte termijn verholpen of toegevoegd, incl. Flash support waar je met je iPhone naar kan fluiten. Voor een OS wat pas 1,5 maand beschikbaar is werkt het verschrikkelijk goed kan ik je vertellen (Samsung Omnia 7)..
Silverlight support wordt ook toegevoegd, iets wat je op geen enkele andere telefoon tegen zal komen lijkt me. Daarnaast is integratie met Google-diensten ook niet zo boeiend als daar tegenover staat dat ze integratie met Microsoft diensten toevoegen.

Ik vind het personlijk erg knap dat Microsoft me in de verleiding weet te brengen om mijn n900 in te ruilen voor een phone 7-telefoon.
Nokia heeft Silverlight en Flash support :)
Dat is allemaal meuk die de zakelijke gebruiker niet aan gaat.

Ik heb zelf een Desire Z. Zal ik een lijstje maken waarom je een Desire Z i.p.v. zo'n overrated Apple moet kopen?

:z

Ik ben zelf zeer geinteresseerd in WP7. Met name voor zakelijk gebruik daar Android nog te kort schiet op Exchange gebied. Het werkt, maar daar is het ook mee gezegd.

Volgens een collega is de support van WP7 met Exchange super goed (duh!). Aankomend jaar zal ik zeer waarschijnlijk dus ook voorzien zijn van een WP7.
IOS heeft zowiezo al prima Exchange support, inclusief search etc. dus als dat het delling point is is het nog steeds geen overtuigende.
Exchange support is super in WP7 , ik heb meerdere exchange accounts in mijn toestel staan.
Zoals bijv. mijn gewone mailbox en de support box.
Er is volgens mij nog geen andere telefoon waar je meerdere Exchange accounts in kan zetten.

Al met al ben ik super tevreden over mijn HTC Trophy ;)
Je noemt nou eigenlijk enkel dingen die 95% van de zakenlui geen ruk uit maakt. Die gyroscoop is niets waard als je het als zakentelefoon gebruikt, multiplayer games ook niet en die mp3tjes als ringtone instellen is ook eigenlijk iets wat alleen echt belangrijk is voor 16 jarige kadermeisjes.
Anoniem: 69767
@Wava21 december 2010 18:42
Windows Phone 7 is vooral voor consumenten bedoeld, niet voor de zakelijke markt.
sorry? hoe kom je daarbij?
Het is juist bij uitstek een OS dat zakelijk prima gebruikt kan worden, integratie met Exchange en SharePoint om maar iets te noemen.

[Reactie gewijzigd door enveekaa op 21 december 2010 19:39]

Hij had het dan ook over hoe goed Phone 7 in de smaak valt bij de zakelijke gebruikers.
Ja me reactie nivo was niet helemaal in orde :)
*kuch* er zijn ook nog androids

- Ik mis eigenlijk een fatsoenlijke camera (die van de iPhone4 is bovengemiddeld);
Zie ook android telefoons
- het scherm van de iPhone4 heeft een hogere resolutie en één van de hoogste pixel densities (je zult met het blote oog geen pixels gaan ontdekken);
Klopt, maar of het boeiend is :?
- een Gyroscoop zit er ook niet op (wat zeker een leuke toevoeging is en er zijn al programma's die het gebruiken);
inderdaad gemiste kans
- de iPhone4 heeft een snellere cpu (dus beter voorbereid op de toekomst);
toekomst is irrelevant, een telefoon gaat maar voor 1/2 jaar mee omdat dan de opvolger er is en er geen nieuwe apps voor de oude gemaakt worden.
- een frontcamera en de mogelijkheid tot videobellen zit er niet op;
inderdaad gemiste kans
- gebrek aan 3rd party multitasking en het ontbreken van copy & paste is irritant;
iPhone en multitasten :D Pak dan een android
- geen realtime multiplayer games kunnen spelen is slecht;
En hoeveel realtime mutiplayer games zijn er? En ga je ze ook spelen?
- er is een stuk minder software en games beschikbaar dan op de iPhone4;
De iPhones bestaan al een paar jaar, natuurlijk hebben die meer apps.
- en Nederlandse Xbox/Zune e.d. ondersteuning ontbreekt nog;
Sorry ik zie de koppeling Xbox met een telefoon niet? Doe dat in een app.
- bijna alle schermen zijn enkel geoptimaliseerd voor portrait-mode;
zodat je de telefoon makkelijk kan vasthouden
- geen mobiele WiFi-hotspot feature out of the box;
had de iPhone ook niet gelijk
- en het gebrek aan een unified inbox is ook iets dat snel moet veranderen;
> app
- er is nog geen Flash-support;
hmm Flash op de iPhone
- er is vooralsnog geen gratis turn by turn (auto)navigatie in Nederland;
Dat heeft ook een paar jaar geduurd voordat het op een iPhone kwam
- je kunt geen eigen mp3'tjes als ringtone instellen;
boeiend, btw ook androids kunnen dit
- en de integratie met de Google-diensten (Contacts, Calendar etc) laat nog sterk te wensen over.
microsoft: windows live mail; google:gmail; Even afwachten komt vast wel

Nu niet gaan zeggen dat iPhone beter is (vooral die 90% sure right :P) er zijn er genoeg andere telefoons BB/Android etc, die hetzelfde doen (en beter) dan een overpriced ding.
Anoniem: 230001
@PoweRoy21 december 2010 22:30
- je kunt geen eigen mp3'tjes als ringtone instellen;
boeiend, btw ook androids kunnen dit


Kun je op de iPhone toch ook niet of is dit inmiddels veranderd? Kan me van mijn 3GS herinneren dat ie geen mp3 accepteerde maar dat je eerst de mp3 om moest zetten voor je het als ringtone kon/kunt gebruiken.
- Met een simpele call code heb ik tethering, dat is geblokkeerd op iphone, jailbreaken dus.
- Xbox kan ik wel gebruiken, de games zijn erg gaaf, leuker dan Angrybirds. En ook veel meer kwaliteit games. Angrybirds komt trouwens ook op wp7 uit.
- Copy en paste komt in januari multitasking komt er ook en is al aanwezig in alle native apps.
- Flash heb je ook niet op de iphone… en daar is een reden voor.
- Welke tweaker heeft zijn os niet in het engels staan.. nou ja misschien jij.. Nederlands wordt toegevoegd bij de Nederlandse lancering.
- Turn by turn komt met een update gratis net als in android.
- mp3tjes instellen, daar is een app voor met sideloading, hoef ik niet te gebruiken.
- Unified inbox vind ik niet goed werken, de e-mail app is echt 100x beter dan de iphone mail app, unified inbox komt met een update.
- Ik gebruik Gmail apps platform en alles werkt super, geen idee waar je het over hebt?
- Het scherm is super scherp en komt in de buurt dan de retina. Pixels zijn er niet op te zien hehe.
- Waarvoor heb ik een giroscoop nodig? Meeste games gebruiken nog steeds een Accelerometer.
- Camera vergelijkbaar met iphone 4, 720p en foto’s zien er erg goed uit!

WP7 zal bij de Nederlandse lancering copy en paste bevatten.
Ook zullen er dan veel meer apps zijn.

Zo haal ik jouw meeste punten onderuit. tuurlijk zal niet alles aanwezig zijn bij een 1.0 versie, gelukkig komen er heel wat updates aan.

Kan je ook de nadelen noemen van de iPhone tegenvoer wp7?
Of juist de positieve punten van Windows Phone 7?
Zo niet dan ben je gewoon een troll!

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 21 december 2010 18:30]

Met een simpele call code heb ik tethering, dat is geblokkeerd op iphone, jailbreaken dus.
.. dat is geblokkeerd op iphone ...
-> Alleen maar omdat T-MOBILE dat niet toestaat. De iPhone is 100% capabel om te tetheren, anders zou het niet met een jailbreak kunnen worden opgelost.
Grappig, zo'n beetje jou hele lijstje was niet aanwezig bij de allereerste iphone... sterker nog een heleboel zit nog steeds niet in hellemaal als je kijkt naar de 3GS... Wat voor fanboy ben jij? De iphone 4 is een telefoon die na jaren van kritiek pas op de markt is gekomen.

- Ik mis eigenlijk een fatsoenlijke camera (die van de iPhone4 is bovengemiddeld);
Die van de iPhone 4 dan is die zo geweldig? Hij viel echt zwaar tegen bij de meeste mensen. (Dit heeft bovendien niks met WP7 te maken)

- het scherm van de iPhone4 heeft een hogere resolutie en één van de hoogste pixel densities (je zult met het blote oog geen pixels gaan ontdekken)
Zoiets heet overdrijven voor meer aandacht daar is Apple goed in. En ook dit heeft niks met WP7 te maken

- een Gyroscoop zit er ook niet op (wat zeker een leuke toevoeging is en er zijn al programma's die het gebruiken)
Gyroscoop is aangekondigd...

- de iPhone4 heeft een snellere cpu (dus beter voorbereid op de toekomst);
Zet de telefoons naast elkaar en kijk even goed hoe snel ze allebei werken... De prestaties in de praktijk zijn belangrijker dan een cijfertje met ghz erachter. (Dit heeft niks met WP7 te maken)

- een frontcamera en de mogelijkheid tot videobellen zit er niet op;
Ook aangekondigd

- gebrek aan 3rd party multitasking en het ontbreken van copy & paste is irritant;
Copy & Paste komt al met de eerst volgende update... 3rd party multitasking is zover ik weet ook niet op de ios... Het enige wat er gebeurt is het programma wordt gepauzeert... Verder dan dat heb je maar een klein aantal apps die wel multi tasken zoals facebook, en dat zijn net de apps die ook multitasken op WP7

- geen realtime multiplayer games kunnen spelen is slecht;
?? Zit hier iemand op te wachten dan? Bovendien ik zie meer in de Xbox Live services van microsoft dan iOS...

- er is een stuk minder software en games beschikbaar dan op de iPhone4;
Wouww... Heb je soms gemist dat WP7 pas 2 MAANDEN te koop is? Bovendien zijn de apps die er wel zijn gemiddeld van meer kwaliteit dan Android (Android 100,000 apps waar je niks mee kan...:S) en iOS ;)

- en Nederlandse Xbox/Zune e.d. ondersteuning ontbreekt nog;
Aangekondigd *zucht...*

- bijna alle schermen zijn enkel geoptimaliseerd voor portrait-mode;
Ik weet niet waar je dat vandaan haalt... dat klopt namelijk niet...

- geen mobiele WiFi-hotspot feature out of the box;
Hier weet ik zelf niks van dus het zou kunnen kloppen maar of je het ook nodig hebt?

- en het gebrek aan een unified inbox is ook iets dat snel moet veranderen;
Dat heeft iOS ook maar 4 jaar gekost om daar mee te komen ;) Bovendien ik denk dat je met outlook van WP7 wel meer kan dan met iOS...

- er is nog geen Flash-support;
Je bedoelt er zit geen Flash in welke OS dan ook... Android heeft alleen 3rd party flash... iOS heeft het ook niet... Maar Microsoft heeft wel mooi Silverlight die met een update beschikbaar zal worden...

- er is vooralsnog geen gratis turn by turn (auto)navigatie in Nederland;
Dat heeft iPhone ook niet, iig niet als je bij KPN of Vodaphone je toestel haalt.

- je kunt geen eigen mp3'tjes als ringtone instellen;
Dat kan wel ;) In iOS had je dat probleem ook eeuwen...

- en de integratie met de Google-diensten (Contacts, Calendar etc) laat nog sterk te wensen over.

Ik adviseer je om over een paar updates all deze punten te herzien... Enorm veel punten hier boven gaan over hardware en niet over het systeem... De telefoons op de launch zijn gewoon niet geweldig dat kan ik ook zeggen, maar ook zeker niet slecht. Zover ik weet is WP7 iig in een geweldige start positie... Android deed het stukken slechter na de aankondiging ;). En kijk nu wat je er mee kan... Voor het eerst kan ik zeggen dat een OS launch zo'n beetje bug vrij is. Nieuwe features komen vanzelf wel en geloof me, meer dan de helft van je punten hierboven zullen beschikbaar worden in de toekomst inclusief multi-tasking.

Ik kan wel als nadeel zeggen voor WP7... De enorm lange laad tijden... En de slechte interface en zoekfunctie van Market... Maar ook dat zal waarschijnlijk snel verbeteren.

Ik beschik btw zelf over een Android toestel waar ik heel erg blij mee ben, maar ik denk ook zeker dat WP7 heel wat in huis heeft. En ik vindt de iPhone 4 ook een geweldig toestel, maar daar heeft Apple dan ook stukken meer tijd voor gehad dan Microsoft. Ik denk dat de race langzamerhand heel spannend en leuk kan worden... En ik vergeet bijna de BB's daar heb ik niet veel ervaring mee, maar ook zeker een OS om rekening mee te houden :) Ik ben nu alleen wel benieuwd hoe symbian midden in deze strijd wil komen. Kwa cheap telefoons doen die het wel goed maar kwa smartphones moeten ze met nieuwe dingen komen.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 21 december 2010 22:40]

Goed om te lezen dat Windows Phone 7-toestellen en het OS snel verbeterd zullen worden. Er zit zeker toekomst in. Ik bedoel meer: je staat nu in de winkel als consument...dan is op héél veel punten de iPhone-4 gewoon een betere keuze op dit moment dan een Windows Phone 7 toestel (zonder goede app store, weinig apps/games/beperkte betaalmogelijkheden nog etc). De iPhone 4 biedt op dit moment simpelweg veel meer van een kwalititatief goede camera t/m 3rd-party multitasking en copy en paste. Dat geldt misschien niet voor jou, maar objectief geldt dat wel voor heel veel consumenten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 21 december 2010 22:43]

over een tijdje praat je wel anders bobwarley je zult zien dat Android een groot deel van de markt gaat overnemen. vooral omdat heel veel gratis is. bij apple moet je bijna voor alles betalen, het zijn mischien kleine bedragen maar als je even door rekent komen er al giga bedragen.
En het biedt natuurlijk apple-censoring, het geweldige iTunes en bovenal super geluid. /sarcasm

WP7 gaat trouwens integreren met PC en Xbox qua games en media, moet je maar wat artikelen over lezen als je niet te blind bent.
hmm...ik mis eigenlijk een vergelijking tussen de HD2 en de HD7, op o.s. gebied. want hardwarematig zijn ze eigenlijk identiek.
Wat ik wel vreemd vind, is dat de helft van wat je opnoemt, wel gewoon werkt op de "oude" HD2. Dus kort samen gevat: de hardware van HTC blijft onoverwinnelijk, echter wordt het gebruikersgemak door microsoft's "slimme" marketing en ondeskundigheid op het gebied van software gelimiteerd, zodat de conrurrentie (waarvan MS op dit moment wel nog een monopolist is) oneindig zal blijven. Er zal nooit een winnaar zijn, zolang het om geld gaat en er monopolisten zijn (zoals MS). Dus je kunt een merk of o.s. kiezen wat je wilt, je krijgt tegenwoordig altijd precies dat wat je betaalt!

Gelukkig betreft dit tegenwoordig vooralsnog alleen de electronica en de software...voor zover ik op dit moment weet :P
bobwarley beschikt niet over het vermogen, om te zien dat de iphone er al jaren is, of de nieuwe maanden, en dat WP7 net een krappe 2 maanden uit is.

-De camera, op mijn omnia 7 is voor mij ook bovengemiddeld, 5 MP ja, maar heerlijke foto's en HD filmen
-Het scherm van de iphone heeft een hogere resolutie? so what? op mijn omnia 7 heb ik een Super AMOLED scherm, wat totaal dat ips schermpje de grond in ramt.
- Gyroscope, dont even know what it does :S
- Een snellere cpu? 1ghz? mijn omnia heeft ook een 1ghz cpu, (BTW die iphone cpu komt ook van samsung vandaan) bovendien gaat het om het OS wat voornamelijk de snelheid bepaald en alles goed laat draaien.)
- Inderdaad geen frontcamera, of ik heb mis? nee, mijn vorige mobiel had het wel, en nooit videobellen gebruikt.
- 3rd party multitasking? ok ontbreekt, ja hoelang duurde dat trouwens voordat de iphone het had? zullen wij eens kijken wie er sneller is, copy & paste? zelfde verhaal hoe lang duurde dat bij onze vrienden van apple? weer zullen we gaan zien wie er sneller is
- Nog geen gemis dat realtime multiplayer games spelen, mischien dat het komt, waarschijnlijk wel, wat verwacht je met nog geen 2 maanden uit OS?
- Vind je het gek dat het minder is? effe serieus? vind je dat gek? jaren vs 1,5 maand? en dan raar vinden dat er nog niet zoveel games en software zijn??
- ontbreekt inderdaad nog.
- hier heb ik geen last van gehad, of is mij dit niet echt opgevallen.
- ok, en? met mijn hsdpa haal ik 1 mbps en dat is genoeg, thuis en op mijn werk springt ie automatisch op de wifi die ik zelf heb ingesteld.
- weet niet waarom dit een probleem moet zijn? (en zeker voor jou)
- flash support is er niet, yes inderdaad, maar dan kan je beter een iphone of ipad nemen (sarcasme)
- dat klopt, die is er nog niet in Nederland
- wow, mp3 ringtones, dat is zo, 2000, ik stel al een hele poos geen eigen ringtones meer in, ik heb gehoord van geruchten dat het wel gaat komen bij de volgende of daarop volgende update, maar boeit me niet, standaard is ook goed.
- integratie met Google is misschien nog niet perfect, en zal het misschien ook nooit worden, wie weet, maar het is ook geen Android...

Dus tja, de iphone4 is NIET op 90% van alle aspecten gewoon een betere smartphone en dit zijn trouwens ook niet alle aspecten...
dacht ff al deze domme regeltjes debunken
TY :D
@ bobwarley
Veel van wat jij opnoemt kan mijn N82!...
En die heeft nog een betere flitser ook :*)
Bovendien heb ik hem al een paar keer laten stuiteren en nog geen barstje te zien!
En dan die prijs!... keuze is snel gemaakt lijkt mij. O-)

Shock en Waterproof! dat zijn voor mij de belangrijkste extra eisen aan mijn volgende smartphone!

[Reactie gewijzigd door 24zeven op 22 december 2010 11:17]

Okee, hier gaan we.

- Camera van de iPhone 4 is inderdaad erg goed, niks op aan te merken
- Pixels zijn met het blote oog altijd te zien, de vraag is alleen: hoe dicht moet je dan op het scherm zitten? De pixel density van de iPhone 4 is inderdaad hoger, waar de HD7 op een 216PPI zit, zit de iPhone 4 op 329 ppi. De HD7 echter heeft een SuperLCD scherm, wat vele malen beter leesbaar is in de zon, bijvoorbeeld. Het is dus een kwestie van voorkeur: of superieure kleuren en contrast, en leesbaarheid in de zon, of een superieure resolutie.
- De iPhone heeft inderdaad een gyro, en de HD7 niet. Waarheid, maar of het een killer feature voor een telefoon is weet ik niet.
- Klopt. Al blijft het afwachten hoe dat in de praktijk zaken beïnvloed.
- Hoezo kan dit niet? Omdat er (nog) geen games zijn die het doen? Die waren er bij de iPhone ook niet vanaf dag 1. Zeg dan gewoon: als beginnend platform heeft het nogal weinig apps en games.
- Klopt, al is dat nu dus samen te trekken met het vorige punt.
- Ontbreekt inderdaad nog, komt er dus wel aan. Daarnaast is er op de iPhone niet echt iets vergelijkbaar met Zune (Zune Pass etc. is fundamenteel anders dan de iTunes store), en Zune komt sowieso niet naar de iPhone, dus je zou ook kunnen zeggen: De HD7 heeft hier een plusje; het krijgt namelijk de Zune service. Hetzelfde geldt voor Xbox Live.
- Klopt. Al is dat bij de iPhone hier en daar ook nog steeds het geval, WP7 heeft er stukken meer last van.
- Heeft de iPhone ook tijden niet gehad en is nog steeds afhankelijk van je telefoonaanbieder.
- Klopt, maar dat heeft bij de iPhone ook tijden geduurd. Maar inderdaad, +je voor de iPhone.
- Ook niet voor de iPhone.
- iPhone heeft het ook niet standaard, daarnaast valt dit nog steeds onder puntje 5.
- Geldt ook voor de iPhone, werkt alleen met een omslachtige workaround, of je moet extra betalen.
- Integratie met Googlediensten is bijzonder goed, Google ondersteunt gewoon Exchange/ActiveSync, net als WP7 en iOS.

De iPhone 4 wint misschien op een aantal punten, maar 90% is een te groot getal. Daarnaast zijn een aantal punten waar de iPhone wint niet voor iedereen breekpunten. Uiteindelijk blijft het dus (gelukkig) zo:
Er is geen beste smartphone, het hangt af van je persoonlijke voorkeuren.
Oh, en mochten mensen nu 'WP7 fanboy' willen roepen; zelf ben ik een Android gebruiker, sorry.

[Reactie gewijzigd door graey op 21 december 2010 18:02]

Een mobiel met een snellere CPU is beter voorbereid op de toekomst? Vraag me dan toch af hoe, aangezien een mobiel nou niet echt zoiets als een PC.
Anoniem: 69767
@MeNot221 december 2010 21:23
Een mobiel draag je altijd bij je (met al je foto's, directe contactpersonen onder handbereik etc)....hoe meer persoonlijker wil je het hebben?
en ik maar denken, waar heb ik dit waslijst aan nietszeggende puntjes eerder gelezen

Anoniem: 69767 in 'productreview: HTC HD 7 Zwart review door Epiphany'
Anoniem: 80466
@SYQ22 december 2010 09:43
en hier ook een variant.
Anoniem: 69767 in 'reviews: HTC 7 Trophy, Samsung Omnia 7 en LG Optimus 7'

Het lijkt erop dat bobwarley bezig is met een soort persoonlijke vendetta tegen Windows Phone 7
Misschien is hij er erg bang voor ?
Fanboy post. Je vergeet echter een paar dingen.
Er zullen meerdere fabrikanten toestellen voor Windows Phone uitbrengen en de eigenschappen van 1 toestel zijn dus niet bepalend voor het OS (in tegenstelling tot bij Apple)

Daarnaast is het grappig om deze lijst te zien. Hoe Apple ooit een iPhone (eerste generatie, 3G,3GS) heeft weten te verkopen is mij een raadsel,
Geen fatsoenlijke camera.,
matige resolutie van het scherm,
geen Gyroscoop,
trage CPU,
geen frontcam en geen videobellen,
geen multitasking,
geen realtime multiplayer games
bijna alle schermen zijn geoptimaliseerd voor portrait mode
geen mobiele WIFI hotspot features
Geen unified inbox
Geen Flash
Geen gratis turn by turn navigatie
Geen eigen mp3s als ringtone
Integratie met google diensten laat te wensen over

Toch werden deze telefoons 3 jaar lang gezien als prima smartphones. Misschien moet je eens verder kijken dan je neus lang is....
Het is onderdeel van het nieuws, er waren al geruchten van een update, met dit nieuws werd het bevestigt. Hoeveel geruchten berichten hebben we gezien van IOS, daarna nog een zut bevestigingsberichten?
Voor Microsoft is dit wel iets nieuws, voorheen brachten ze geen updates uit, of alleen pas na een lange periode.

Microsoft zal nu wel wakker zijn dat updates belangrijker zijn om WP7 up to date te houden en beter te concurreren.
En die updates worden ook besproken hier op Tweakers.
Tuurlijk is dat nieuws. Net zo goed als we ook berichten voorbij zien komen als Apple iOS-versie 4.3 uit gaat brengen en Android z'n 3.0 presenteert. En het feit dat MS dit doet, is zéker nieuws, want heb jij échte updates gezien voor Windows Mobile in het verleden? Er werden gewoon nieuwe versies gepresenteerd, maar geen update-mogelijkheid (ja, zelf moeilijk doen, dat was een mogelijkheid). Automatische updates voor WP7, dat is voor MS zeker een stap voorwaarts.
Keurig!

De kwaliteit van de marketplace is niet te herleiden aan het aantal beschikbare apps. Als ik kijk in de iOS en Android marketplaces kijk, dan staat er echt extreem veel rotzooi op en een evengroot aantal apps die overduidelijke kopieën zijn van andere apps (en dus geen meerwaarde hebben).

In plaats van MS te bashen, is het misschien interessanter om er vanuit te gaan dat een derde grote speler in de smartphone OS markt wel eens een voordeel kan zijn voor iedereen. De concurrentie kan leiden tot verbeteringen bij zowel Android als iOS
Je bedoelt dat we niet bang moeten zijn dat MS de patenten-oorlog ook hier wil aangaan?

Android is Open Source, dus dat betekent dat de innovatie niet alleen bij Google ligt. MS heeft net zoals Android nu ook een iPhone-kloon op de markt gebracht, inclusief een kopie van de App-store. Dus leg me maar eens uit, wat er zo nieuw is aan deze WM7-toestellen. Een andere home-screen en dat het geen goede multi-tasking heeft?
Anoniem: 69767
@vinx7721 december 2010 18:14
alleen de UI is mooi. Verder brengt het OS sec niks groundbreaking wat ios, android of symbian niet al kunnen. Zelfs WebOS had multitasking bij de launch.
ja, en met WebOS gaat het nu enorm goed... iOS had geen multitaksing bij de launch en zie hoe ze het er nu van afbrengen...
een derde grote speler
RIM nog niet vergeten he? Blackberry heeft nog steeds een redelijk groot marktaandeel en is ook nieuwe dingen aan het ontwikkelen. We hebben dus:
 • Apple met iOS
 • Google met Android
 • RIM met Blackberry
 • Microsoft met Windows Phone 7
Zeg er gelijk dan ook ff bij:
1.5 million units is a tiny, tiny number when you consider the platform launched on 10 devices on over 60 carriers in over 30 countries.
(engadget.com)
Waarom? Dat is duidelijk Engadget's interpretatie/redactie. Tweakers heeft blijkbaar een andere redactionele keuze gemaakt. Dan snijd commentaar op het weglaten van shipped naar stores ipv geactiveerd meer hout.

Persoonlijk heb ik een beetje het gevoel dat de engadget redactionist zijn vorige voorspellingen over WP7 being a failure probeert stand te laten houden. 1.5 Million units is veel meer dan hij origineel had voorspeld dus hij gaat een beetje af.

Of het genoeg is of uberhaupt veel is een ander verhaal maar zolang hij niet bijv de cijfers van een gelijk gelanceerde telefoon/OS er naast legt (zoals de N8) denk ik vooral dat het saving face is
Hoezo, het is nog steeds erg weinig in verhouding, zeg maar vrijwel niks en me dunkt wellicht op hetzelfde niveau als WM 6.5? Geen idee hoor, maar als dat zo is dan doe je voorlopig nog niet mee.
1.5 million units is a tiny, tiny number when you consider the platform launched on 10 devices on over 60 carriers in over 30 countries.
Engadget moet beter opletten. WP7 is maar in 5 talen en 17 landen officieel gelanceerd.
En er waren in geen enkel land meer dan 3 verschillende devices beschikbaar op launchdag en zelfs nu na twee maanden zijn er alleen in de VS iets van 8 devices beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 december 2010 08:21]

en dat vergeleken met de iPhone die gelanceerd werd via 1 provider in 1 land is dit zeker een succes te noemen!
1500000/10/60/30=83.3. Dat zou betekenen dat er gemiddeld ieder merk 84 toestellen per provider per land worden verkocht.

Aai dat is wel erg weinig...

@ hieronder: Owh ja.. Kleine rekenfoutje....

gemiddeld 6 providers per land?

1500000/10/6/30=833.3 Nah dat is al een iets beter cijfer. Maar weet niet of dat voldoende is...

[Reactie gewijzigd door shakedown op 21 december 2010 18:05]

Die 60 carriers zijn niet in elk land actief ;)
Je telling klopt natuurlijk van geen kanten.
Er zijn geen 60 carriers per land natuurlijk, maar totaal.
Het is gemiddeld 150.000 per device en dat is best aanzienlijk hoor in 2maanden tijd.
Vergeet niet dat WM6.5 echt een nare nasmaak heeft achtergelaten, voordat ze die hebben weggepoetst....
Een ander populair toestel, maar dan uitgerust met Android van Google, is de Galaxy S van Samsung. Dat toestel werd in de eerste 45 dagen ruim een miljoen keer verkocht. Een vergelijkbaar resultaat. Gezegd moet worden dat de Galaxy S maar één toestel is terwijl er veel meer toestellen met Windows Phone 7 zijn uitgerust.
(bron nu.nl)

Niet echt top prestatie dus..
Nu.nl heeft hetzelfde nieuws, maar dan met een hele andere klank. Het is namelijk helemaal niet 'vergelijkbaar' met een andere release, maar beduidend minder. MS is natuurlijk wel van de lange adem, dus we zullen zien waar het schip strand.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Peetke op 21 december 2010 17:03]

Anoniem: 80466
@Peetke21 december 2010 17:06
Het is bijvoorbeeld veel sneller dan de eerste iPhone waarbij het 74 dagen duurde voordat er een miljoen verkocht waren. Nu dus in 42 dagen anderhalf miljoen.
Maar dats dan weer veel langzamer dan de iPhone 4: 1.7 miljoen in 3 dagen.

Ik denk dat je de verkoop van de iPhone v1 in 2007 en de WP7 telefoons van nu niet echt kunt vergelijken. Voorbeeld: De eerste versie van de iPhone had geen carrier subsidie en was dus ongeveer $600. Tevens is ondertussen de smartphone meer gemeengoed geworden...
Verder claimt Berg dat de verkoopcijfers van Windows Phone 7 ongeveer gelijkwaardig zijn aan die van andere mobiele besturingssystemen in de eerste fase na de release.
Het gaat hier dus om een vergelijking met nieuwe mobiele OS'en en in dat geval komen de verkoopcijfers inderdaad overeen. De iPhone 4 heeft geen nieuw OS en tevens zal een Androis/Windows Phone toestel nooit dergleijke verkoopcijfers halen omdat het niet eens per jaar een toestel uitbrengt maar er maandelijks nieuwe varianten van verschillende merken verschijnen.
Dat is wel een andere tijd natuurlijk.
Pure lulkoek. Een betere titel voor deze post zou overigens zijn: 'Producenten hebben in totaal 1,5 miljoen keer een Windows Phone 7 verscheept nar verkooppunten'. Dat is wereldwijd gezien en het zegt dus helemaal niets over werkelijke verkoopcijfers.

In 2007 verkocht Apple 270.000 iPhones in de eerste paar weken. En dat met 1 telefoon, 1 carrier in 1 land.

MIcrosofts 'nieuwe' Windows Phone 7 is gelanceerd via 60 carriers in 30 landen met +/- 9 verschillende toestellen en ondanks alle kanalen dat het Microsoft al had door Windows Mobile en het gigantische reclamebudget van 500 miljoen blijven de verkopen aan consumnten achter. Ik vrees voor MS dat dit mobile OS voor geen meter verkoopt.

Sent from my iPad

Edit: why the hell do YOU care?

[Reactie gewijzigd door Jeronymus op 23 december 2010 02:27]

@bobwarley: Apple is zichzelf in de vingers aan het snijden met de dictatoriale controle die ze uitoefenen.

Ik heb even getwijfeld over een iPhone 4, maar ben uiteindelijk voor de HTC Desire HD gegaan. Veel van mijn vrienden hebben een iPhone 4 en THANK GOD wat ben ik blij dat ik voor Android gegaan ben. Apple behandelt je namelijk als een retard.

Simpel voorbeeld: ik wil ff snel wat muziek op m'n telefoon gooien vanaf de laptop van een vriend. Koppel m''n telefoon, sleep MP3tjes in een map op m'n toestel, klaar. Geen gedoe met iTunes, synchronisatie crap, gewoon pats, boem klaar. Even goede performance, meer openheid, groter scherm, en betere UI. Dat voor 2/3e tot de helft van de prijs van een iPhone.

OT: Microsoft lijkt de juiste richting in te slaan met een frisse benadering, echter heb ik het gevoel dat ze de concurentie te veel aan het kopiëren zijn. Ik denk juist dat ze zich wat beter op de zakelijke markt kunnen focussen en een samenwerking met Nokia (zat men naar te kijken meen ik) lijkt me dan ook een goede zet. Een mix van Nokia + Blackberry als hardware + zakelijke betrouwbare, software zou een mooie manier zijn om de markt in te springen.
"groter scherm". Ik lees dat vaak als een zogenaamd voordeel als de Desire HD ter sprake komt. Dat grotere scherm vermindert echter wel je dpi in vergelijking met schermen van een kleiner formaat maar gelijke resolutie (het Retina scherm van de iPhone4 heeft zelfs een hogere resolutie).
Dus een groter scherm voor de Desire HD, ja, maar wel minder scherp en individuele pixels zijn eerder zichtbaar. Tis maar waar je voorkeur naar uitgaat.
Maar jij hebt wel liever een 40 inch tv ipv een 24 inch terwijl ze beide full HD zijn????
Wat een kul argumenten altijd weer van de fanboys!
Haha precies. Heb een aantal kameraden van mij met een iphone 4. En die zeggen zelfs dat het browsen chiller is op de SGS met 4 inch scherm. Grootte van het scherm is wel degelijk belangrijker dan de dpi. Want na een bepaalde dpi hoogt heeft het niet veel nut. En is het alleen maar marketing gelul.
Als ik er met mijn neus bovenop zit, zoals bij een PC scherm op m'n bureau (of bij een mobiele telefoon) heb ik liever 24" 1920x1080 dan 40" 1920x1080.
Ik zou pas voor de 40" kiezen als je er een paar meter vanaf zit. Overigens is dit natuurlijk geen vergelijking, je komt met 24" versus 40" aanzetten terwijl het Retina scherm versus de Desire HD 3,5" versus 4,2" is. Dat scheelt niet zo heel veel.
Apple snijdt zichzelf helemaal niet in de vingers hoor... Iedereen weet dat je op iPods/iPhones alleen maar muziek met iTunes erop kan zetten, dat is al járen zo en hiermee is Apple marktleider geworden op het gebied van MP3-spelers én smartphones.

Wat jij als een beperking ziet is inderdaad een beperking maar tegelijkertijd ook een onderdeel van het succes. Omdat alles op maar op één manier kan die (goed) werkt is de iPhone een telefoon die qua software nagenoeg perfect is. Er is echt geen enkel OS dat zo stabiel en goed werkt als iOS.
Pardon, ik lees net dat ik beter terug kan gaan naar de winkel, want als het klopt wat jij zegt dan heb ik een slecht model gekregen!
Mjha kan nog steeds geen legale zelfgemaakte mp3 naar een iphone 4 sturen..
Anoniem: 212478
@TMC22 december 2010 21:14
Marktleider op het gebied van smartphones? Waar? Amerika? Weet niet waar jij de afgelopen jaren gezeten hebt, maar dat gaan ze niet worden hoor. Nu niet, nooit niet. Niet met één model en al helemaal niet als het OS zo gesloten blijft. Niet interessant voor bedrijven (zijn toch de grotere afnemers). Niet die 10 miljoen consumenten.

De gehele zakelijke markt is in handen van Nokia, HP (ook al maken ze niks meer momenteel), HTC, en nog een sloot van die Oosterse telefoonbouwers.

Ik zie een monteur van laten we zeggen snelwegcameras niet bellen met een iPhone hoor. En als ik zijn werkbon moet aftekenen, dan doe ik dat op een HP, HTC etc etc machine. Waarom kan ik ook nog uitleggen. Doe ik niet. Tenzij je het echt niet weet.
Goh, dat WP7 zes weken na release nog niet eens 300.000 apps heeft.....

Misschien hadden jullie de bijna 5000 apps inmiddels, beter kunnen vergelijken met de launch cijfers van iOS, webOS en Android:

http://upload.wikimedia.o...pleAppStoreStatistics.png

http://www.webosroundup.c...Market-First-9-Months.png
Je kunt heel moeilijk een vergelijk maken tussen de ontwikkeling van androis, iOS en WP7 apps.

Eerst was er iOS. Daar wordt veel voor ontwikkeld. Ontwikkelaars blijven iOS vaak trouw. Daarnaast kwam Android ineens oprukken. Er kwamen veel ontwikkelaars bij en iOS ontwerpers maken langzaam maar zeker hun apps ook geschikt voor Android. (ok herontwikkelen).

Voor wat ik ervan begrijp is dat Android Apps redelijk eenvoudig te on te zetten zijn naar Windows Phone 7 Apps. Eenvoudiger dan van iOS naar Android.

Ik denk dat je de groep ontwikkelaars die niet specifiek voor Windows ontwerpen maar ervoor kiest hun bestaande App geschikt te maken voor Windows, niet moet onderschatten. Tja en dan kan het erg snel gaan.

Wat overigens niet wegneemt dat de kwaliteit niet achteruit hoeft te gaan.
Ik heb nu 3 keer een windows mobile gehad, en heb twee keer TomTom moeten aanschaffen omdat ivm resulotie oude versie niet werkte.

Na 3 maanden HTC touch pro 2 te hebben gebruikt ben ik uit irritatie (traag) overgestapt op Samsung Galaxy is.

Op mail client (niet mogelijk alle berichten in 1 keer of alleen mail van X aantal dagen op te halen, of mail van server te laten wissen) en Google navigatie na ben ik zeer tevreden er over.

Wel zal ik nooit meer TomTom meer kopen in me leven, heb nu 2 keer betaald voor de software en om telkens een nieuwe versie/licentie te moeten kopen omdat ik een nieuwe telefoon neem is belachelijk.

Microsoft heeft kennelijk moeite met afscheid nemen, terwijl ze met hun interface + platform aanpassingen toch juist aanleiding geeft om bij ze weg te gaan.

Niemand kan mij wijsmaken dat WM7, Windows7 of Office 2010 hun productiviteit beter heeft gemaakt dan met Windows mobile 6, Windows XP en Office XP.

Het enige wat jammer is dat b.v. Linux distro's niet gereed zijn om de teleurgestelde klanten van een voordelig altnernatief te voorzien. Android en ChomeOS zal volgens mij weleens groter worden dan Microsoft.

10 jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik medelijden zou hebben met Microsoft.
Misschien komt dat wel omdat Google en Oracle grotere gevaren zijn dan Microsoft was.
Niemand kan mij wijsmaken dat WM7, Windows7 of Office 2010 hun productiviteit beter heeft gemaakt dan met Windows mobile 6, Windows XP en Office XP.
Sinds de introductie van Office 2007 is het toch een stuk gemakkelijker geworden om mijn collega's die een Office versie in hun eigen taal hebben uit te leggen waar ze bepaalde functionaliteit kunnen terugvinden. Dus ja, mijn productiviteit is er op vooruitgegaan met Office 2007. Over 2010 kan ik niet oordelen.
Chrome OS zal nooit de desktop OS vervangen. Te beperkt, maar zal zeker een niche gaan vullen op de tablets.
Je reactie doet me geloven dat je alleen ervaring hebt met Windows Mobile 6.
En NIET met Windows Phone 7.
Als je dat wel hebt, dan weet je dat WM6 absoluut niets heeft met WP7 behalve dat het allebei van MS is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee