'Microsoft brengt medio 2011 Windows Phone 7.5-upgrade uit'

Naar verluidt is Microsoft voornemens om zijn Windows Phone 7-besturingssysteem medio 2011 een flinke update onder de naam 'Mango' te geven. Daarmee zou onder andere de browser worden uitgebreid met ondersteuning voor Silverlight en html5.

Windows Phone 7 SeriesVolgens zdnet is Microsoft van plan om in 2011 verschillende updates voor Windows Phone 7 uit te brengen. In tegenstelling tot eerdere berichten zou de grootste hiervan pas later in het jaar komen. De laatste tijd gaan er geruchten over twee updates, die respectievelijk in januari en februari moeten verschijnen, maar volgens de site is het goed mogelijk dat het hier om één enkele update gaat. Deze zou onder andere copy-paste-functionaliteit toevoegen aan het mobiele besturingssysteem en meer api's openstellen voor ontwikkelaars.

De grotere update, die intern bekend zou staan onder de codenaam Mango, moet later in 2011 volgen, vermoedelijk rond de maanden augustus en september. Hierin zou Microsoft vooral veel verbeteringen voor de browser willen stoppen, waaronder ondersteuning voor html5 en een plug-in waarmee Silverlight-content in de browser kan worden afgespeeld. Zdnet speculeert dat Mango genoeg vernieuwingen zal bevatten om versienummer 7.5 te mogen dragen. Na deze grote update zou Microsoft zich richten op Windows Phone 8, dat mogelijk de codenaam Apollo draagt. Deze editie van het mobiele besturingssysteem zou eind 2012 moeten uitkomen.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

16-12-2010 • 10:47

46 Linkedin

Submitter: Anoniem: 69767

Lees meer

Reacties (46)

46
42
21
1
0
12
Wijzig sortering
Vroeg me wat af, en kreeg het niet gegoogled, worden updates bij Windows Phone nou rechtstreeks vanuit Microsoft gedaan, of komen ze (met vertraging/niet) vanuit de telefoonbouwer, zoals dat bij Android gebeurd?
Tot nu toe, alhoewel ik nog geen Windows Mobile 7 heb, komen updates alleen via de telefoonbouwer.

In het verleden kon je zelf ook via de Windows site upgrades downloaden maar dat behoort sinds Windows Mobile 6 tot de verleden tijd.

Als alternatieve route had je nog altijd de custom build roms, maar ik kan me voorstellen dat voor de meeste mensen (niet zijnde tweakers) te moeilijk en te complex is.

Het zou wel een goede zaak zijn als updates rechtstreeks van microsoft komen maar ik ben er bang voor.

[Reactie gewijzigd door G-bird op 16 december 2010 11:03]

Anoniem: 380393
@G-bird16 december 2010 11:19
Ze hebben al meerdere keren aangegeven dat updates rechtstreeks door MS worden gepushed/aangeboden zonder tussenkomst van telco of bouwer.

Blijft een hardnekkig verhaaltje blijkbaar.

De reden is simpel, ze willen van de vertraging af die zowel WinMo, Android hebben. Dat doet af aan de gebruikservaring. En omdat ze strakke controle houden over de hardware en featureeisen, kunnen ze dat ook.
De update wordt geleverd rechtstreeks door Microsoft maar een telefoon leverancier kan de update voor een device wel ophouden als deze bijvoorbeeld niet compatibel is met het device en het dus onburikebaar zou maken. De leveracier en carrier moeten dus wel testen of de update op het toestel werkt.
Uiteindelijk zullen dus oude devices vermoedelijk na een paar jaar geen updates meer krijgen omdat de fabrikant of carrier deze dan niet meer zullen testen en//of het device niet meer voldoen aande eisen van de nieuwere software versies.
Nee hoor, want alle apparaten hebben hetzelfde innerlijk. Dat is een eis zelfs van MS.

Je bent verre van ingelezen.

* aait zijn Omnia 7.
Bijna waar. Ze kunnen dat doen, maar dat mag niet langer dan een jaar duren. Daarna gaat de update wel gewoon door.
Ze mogen een update maar 1x tegenhouden, dus de rest komt gwn :)
Alle updates zullen via Microsoft lopen hebben ze aangegeven
Logisch dat ze silverlight bij voorkeur eerst inbouwen, maar toch kortzichtig dat ze flash daar niet ook gelijk bij doen. Netto heeft het alleen maar een negatief effect op de verkopen..

Edit: @hieronder; Maar de iPad is een (soort van) nieuw concept. Windows Phone moet juist alle zeilen bijzetten om nog marktaandeel te winnen. Natuurlijk heeft de iPhone ook geen flash, maar dat is inmiddels al een erg sterk merk qua reputatie en bekendheid.

[Reactie gewijzigd door Gersomvg op 16 december 2010 11:30]

Om een device geen Flash ondersteunt heeft het alleen maar een negatief effect op de verkopen?

Naar mijn weten is de verkoop van de iPad een succes ondanks het ontbreken van Flash-support.
Natuurlijk maar waarschijnlijk zouden er nóg meer verkocht zijn als Flash wel ondersteund zou worden. Er is waarschijnlijk niemand die zou zeggen "Nou de iPad ondersteund flash dus dan koop ik hem maar niet" terwijl er waarschijnlijk genoeg mensen hem niet hebben gekocht omdat ze geen filmpjes van nu.nl kunnen bekijken (of farmville kunnen spelen of whatever).

Wel vreemd dat silverlight nog niet ondersteund wordt door de browser van Windows Phone 7. Is dat halve OS niet op silverlight gebasseerd?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 147126 op 16 december 2010 11:00]

Ik denk echt niet dat er mensen zijn die de iPad niet kopen omdat er geen Flash op zit. Wie Flash een gemis vind zal ook andere zaken missen op de iPad. Ofwel snap je de iPad en wil je er mee werken of wel snap je het niet en zoek je iets anders. Maar een iPad heeft echt geen Flash nodig.
Maar een iPad heeft echt geen Flash nodig.
Een iPad en iPhone hebben wel degelijk Flash nodig. Ik mis het persoonlijk niet echt (vooral video wordt tegenwoordig rechtstreeks (Youtube API) of via HTML5 aangeboden) maar zou het wel erg waarderen mocht het ooit worden toegevoegd.
De toevoeging van Silverlight snap ik niet echt, dat wordt in de praktijk vrijwel nergens gebruikt, op Omroep.nl na (na een grote zak geld van Microsoft naar het schijnt). En als Silverlight werkt lijkt het me een kleine stap naar Flash support (hardware kan het waarschijnlijk wel aan).
Silverlight is natuurlijks Microsofts eigen concurrent van Flah, dan is het natuurlijk logisch dat ze dit er eerder in stoppen, ze willen natuurlijk marktaandeel winnen voor Silverlight, daarom twijfel ik ook of er ooit wel flash verschijnt voor Windows Phone 7, daarmee snijden ze zichzelf alleen maar in de vingers.
Nou ja, als windows phone 7 ooit nog eens een kansje op een beetje amrktaandeel wil hebben kunnen ze maar beter alle zeilen bijzetten......... de laatste 10 jaren de boel volledig verprutst hebben helpt natuurlijk niet, teveel ex-gebruikers worden allen van decombinatie MS en phones al onpasselijk.

Als phone7 dan wel een fatsoenlijk product is, heb het zelf nog niet geprobeerd, dan moet je die mensen volledig overtuigen, je product castreren vanwege interne producten, helpt dan niet echt.........
De nu.nl filmpjes zijn gewoon te kijken in de app en Farmville heeft ook zijn eigen app.
sjans... goed dat ze voor iedere site een aparte app hebben ipv gewoon in je browser te kunnen kijken... |:(

dat is echt wel een gemis op ipad iphone... er werken nog genoeg sites met flash.. vooral die waar drm in verwerkt zit die hebben zoiets nodig.... of dan moeten ze overgeschakeld zijn naar de httpstreaming van quicktime... maar als je al een setup hebt van flash denk ik niet dat je juist voor die twee platformen zal overschakelen....

zelfs niet naar de wowza server...

edit: en dan nog maar te zwijgen van al die flashgames die er bestaan... die wellicht leuker zijn op je mobieltje of tablet dan op een gewone pc...

[Reactie gewijzigd door Bennie98 op 16 december 2010 11:33]

Voor een hoop sites vind ik de apps veel prettiger werken dan de sites op zich, dus ja: goed dat ze voor veel sites een aparte app hebben in plaats van een site die niet voor touchdevices ontworpen is in de browser te tonen!
Volgens mij is het inderdaad een half os. Al de dingen die ontbreken, zelfs de Nederlandse taal? Uiteindelijk was er bij de release enkel de bel en sms functie aanwezig en veel dingen die niet ondersteund worden.

Mij lijkt het dat het te snel is uitgebracht voor zoveel circus eromheen... Kort en krachtig niet af. Blijkt nu dat de update tot een normaal os nog meer dan een half jaar duurt? In mijn ogen komen ze er niet met enkel copy-paste functie hoor...

En daarbij komt nog eens dat ze geld vragen voor hun os? Zodat gsm enkel duurder worden voor geen meerwaarde.

[Reactie gewijzigd door eclipse____ op 16 december 2010 12:35]

Nog meer verkocht als er wel Flash op zou staan? Marginaal. Je moet eens voor de grap om je heen vragen (in de echte niet-tweakers-wereld) of ze Flash geïnstalleerd hebben op hun computer/notebook. Je krijgt alleen maar vragende blikken. Heel veel gebruikers hebben geen flauw idee van wat Flash is en of het belangrijk voor ze is. Laat staan dat ze zo iets laten meewegen bij de aanschaf van de iPad.

En laten we eerlijk wezen, in de praktijk levert dit ook vrijwel niet tot problemen. Voor alle Flash-games is een (vaak betere) app-variant en voor audio en video hoeft het al helemaal niet meer. De websites van Uitzendinggemist en RTLgemist draaien prima op een iPad. Ook valt me op dat veel nieuwssites die eerder zo'n dynamische nieuwsticker hadden lopen, deze vaak al vervangen hebben voor een html/javascript-variant (zo iets als rechtsboven op de tweakers-startpagina).
Ik meende mij te herinneren dat flash ook in een van de updates toegevoegd zou worden. Overigens ben ik nog geen site tegen gekomen die met WP7 niet te bekijken was. Mogelijk zegt dat meer over mijn surfgedrag dan over WP7 en de ingebouwde IE, maar vooralsnog doet het geen afbreuk aan de gebruikservaring.

Hele hordes met iPhones schijnen ook prima zonder te kunnen ;)

Ik vind het prettig om te horen dat er een behoorlijk actief updatebeleid achter WP7 zit. Het is natuurlijk voor Microsoft ook wel een beetje "erop of eronder" voor wat betreft de smartphonemarkt.
In mijn ogen zijn ze al een heel eind in de goede richting en moeten ze zich nu gaan richten op het finetunen van het mobiele OS. Hopelijk luisteren ze daarbij goed naar de gebruikers.

[Reactie gewijzigd door PaT op 16 december 2010 10:55]

Voor Flash is er SkyFire, voor telefoons die flash niet ondersteunen.

http://www.skyfire.com/product
Dan moet je wel bereidt zijn om al je privacy op te geven aan Skyfire want ze weten niet enkel al je output, maar ook je input.
Hele hordes met iPhones schijnen ook prima zonder te kunnen
Of alle andere telefoons die geen Flash hebben...
Alleen de snellere Android 2.2+ telefoons hebben de mogelijkheid tot ondersteuning van Flash, de grote installed base van alle telefoons die niet dat OS en een snelle CPU hebben, hebben dus ook geen Flash, maar kunnen blijkbaar toch goed zonder...
Mijn hero had genoeg flash support om bv op mijn foon de aanbiedingen van de mediamarkt te kunnen bekijken... dat soort dingen heb ik echt wel gemist op de iphone.
Gelukkig heb ik nu een desire z in mijn handen :)
Na deze grote update alweer Windows Phone 7, kunnen ze niet beter gewoon Windows Phone 7 veel verder uitbreiden in plaats van enkele updates en dan gelijkbeen nieuwe versie.

Aanleiding van mijn vraag is omdat ik me afvraag of Windows Phone 7 telefoons te updaten zijn naar versie 8 net zoals dit bij iOS en Android kan.

Bij iOS wordt ook elk jaar een nieuwe versie van het OS geïntroduceerd bij de release van een nieuwe iPhone waarbij mensen met een oudere versie ook kunnen updaten al dan niet met beperktere functionaliteit.

Bij Windows Phone 7 zullen de updates ook via Microsoft lopen en niet via de fabrikanten maar ben benieuwd hoelang ze de telefoons die nu op de markt komen zullen blijven ondersteunen met updates
De kleine updates van januari en februari zijn nodig om een aantal belangrijke features beschikbaar te maken. Na 7.5 is het volgens mij de bedoeling dat er 1 of 2x per jaar een update komt.
De laatste tijd gaan er geruchten over twee updates, die respectievelijk in januari en februari moeten verschijnen, maar volgens de site is het goed mogelijk dat het hier om één enkele update g
Vermoedelijk is het zo dat er in januari een update wordt aangekondigd die direct beschikbaar zal zijn en dan zal uitrollen over de verschillende toestellen.
Daarin zit dan copy en paste en waarschijnlijk wat verschillende bugfixes (een bekende is een af en toe voorkomende marketplace hangup) en wat minor feature aanpassingen rondom misschien contact search, ringtones (en mogelijk ook een alternatief voor activesync direct met outlook) en misschien ook al wat voorbereidingen op de komst meer (westerse) taalversies.

In Februari zal dan Ballmer op het world mobile congress nieuwe features voor Windows Phone 7 aankondigen die in een grote upgrade komen en dat zal dan nog een half jaartje duren voor die uitkomt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 16 december 2010 11:02]

Van mij mogen bepaalde dingen toch eerder,
Ik heb nu de samsung omnia 7, geweldig ding echt in alle opzichten, WP7 draait ook ontzettend vlot en heb geen klachten,
maar mis toch een paar dingen
zoals ik kan geen video's uploaden direct van mijn telefoon, en moet hem dus eerst thuis syncen met mn pc, voordat ik iets ermee kan doen.

maar ik ben blij dat die update er aan komt, alleen nog een jaar wachten o.0 :(
Silverlight zou mooi zijn zeg. Ontsluit je gelijk een hele hoop sites. Denk aan bijvoorbeeld uitzendinggemist.
Begin januari zou er ook een update uitkomen, maar het is mooi dat de update wat later komt zo heb je als gebruiker wat om naar uit te kijken én is je telefoon na een jaar alsnog weer helemaal up to date
Begin januari zou er ook een update uitkomen
Die komt nog steeds, lees het artikel. Eerst werd er gedacht dat er in januari én februari een update zou komen. Nu blijkt dat er maar 1 update komt aan het begin van het jaar, en een hele grote na de zomer.
Dat is nog steeds een aanname en staat niet vast.
Hmmz. Pas in Augustus of September 2011 een grote update, dat duurt nog erg lang :(
Dat is 7.5.

Er staat ook dat er in de 6 maanden nog 1 of 2 updates komen.
Naar verluidt is Microsoft voornemens om zijn.....

Wat een ouderwets wollig taalgebruik. Je kan ook zeggen: Microsoft wil zijn Windows Phone 7-besturingssysteem medio 2011 een flinke update onder de naam 'Mango' geven.
Scheelt papier... ik bedoel bytes ;-)
Behalve dat het niet hetzelfde betekent.

Met "naar verluidt" is niet gezegd dat Microsoft dat wil, alleen dat iemand (zdnet, blijkt) zegt dat ze dat van plan zijn.
Denk dat beastdjw op "voornemens" doelt. En tja, wollig of niet, het is toch mooi dat taal zo veelzijdig kan zijn? Maakt het lezen er, in ieder geval voor mij, een stuk minder eentonig op. Voorts hoort dit alles natuurlijk niet hier thuis maar op het forum. :)
Dergelijke native functie ben ik ook niet op android of ios tegen gekomen (correct me if i'm wrong).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee