Sinds de launch van Windows Phone 7 zijn er circa tweeduizend apps verschenen in de Marketplace, de WP7-equivalent van de App Store en de Android Market. Nederlanders hebben nog geen toegang tot de applicatiewinkel.
Brandon Watson, hoofd van de Microsoft-afdeling die Windows Phone 7 heeft ontwikkeld, noemde het aantal tegenover Tweakers.net op de Tech-Ed-conferentie in Berlijn. Met tweeduizend apps valt het aantal uitgegeven programma's voor Windows Phone 7 in het niet bij de 100.000 apps in de Android Market en de 300.000 programma's in de App Store, maar Windows Phone 7 is ook nog maar net uit, verdedigt Watson het aantal. "Het gaat bovendien niet om het aantal apps", aldus Watson, "maar of jij en ik applicaties kunnen vinden die we willen gebruiken."
Watson verklaarde ook waarom de Marketplace nog niet voor Nederlanders toegankelijk is. Zo zouden er nog geen afspraken met ontwikkelaars zijn gemaakt over de opbrengsten van betaalde applicaties. Ook zou er per land moeten worden nagedacht over de verwerking van persoonsgegevens; de privacywetgeving kan per land verschillen. De toegang tot de Marketplace is echter niet geblokkeerd, benadrukt Watson: "Nederlanders kunnen terecht in een buitenlandse Marketplace." Daarvoor moeten ze wel hun locatie aanpassen naar een ondersteund land. Het kopen van apps is bovendien alleen mogelijk als een gebruiker over een buitenlandse creditcard beschikt.
De Nederlandse versie van de applicatiewinkel komt mogelijk begin volgend jaar al, aldus de Microsoft-medewerker. Dat valt niet noodzakelijkerwijs samen met de komst van een Nederlandstalige versie van Windows Phone 7, waarvoor Watson nog geen datum wil noemen. Duidelijk is wel dat uiteindelijk alle beschikbare Microsoft-diensten van Windows Phone 7 naar Nederland komen.
Dat betekent dat Nederlanders kunnen gamen via Xbox Live en muziek kunnen kopen in de Zune Market. Hoewel Xbox Live wel beschikbaar is in Nederland, is er op dit moment nog geen integratie met Windows Phone. De Zune Market is helemaal nog niet toegankelijk voor Nederlanders. Belgische gebruikers hebben overigens wel een 'eigen' WP7-versie, maar die bevat geen Nederlandse taaloptie. Onderdanen van koning Albert II moeten nu kiezen tussen Frans en Engels.
Windows Phone 7 werd medio vorige maand gelanceerd in een aantal landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In de Verenigde Staten, de thuisbasis van Microsoft, kwam het apparaat maandag pas op de markt. Watson zegt niet te mogen vertellen hoeveel telefoons met het mobiele besturingssysteem zijn verkocht.