Windows Phone Marketplace bevat vijfduizend applicaties

De Windows Phone Marketplace bevat vijfduizend applicaties. Daarmee zijn meer apps verschenen in de eerste maanden na de release voor de downloadwinkel van Windows Phone 7, dan voor de iOS App Store en de Android Market.

Volgens twee sites waar het aantal apps voor Windows Phone 7 wordt bijgehouden werd de mijlpaal van vijfduizend deze week bereikt. WP7Appslist beweert dat er momenteel 5080 apps in Marketplace staan, terwijl Marketplacebrowser.com 5126 applicaties voor Microsofts mobiele besturingssysteem telt. Microsoft liet vanaf begin oktober apps toe in Windows Phone Marketplace. De sites tellen alleen Windows Phone 7-applicaties, hoewel in Marketplace ook Windows Mobile 6.5-applicaties staan voor toestellen met het oude OS.

In de App Store voor iPhone en iPod touch stonden na twee maanden tussen 3500 en vierduizend applicaties, Android Market bevatte na twee maanden nauwelijks duizend apps. Er is Microsoft veel aan gelegen om Marketplace snel te laten groeien. Windows Phone 7 kwam uit toen voor iOS en Android al honderdduizenden applicaties waren gemaakt. Microsoft benadert marktpartijen actief om de ontwikkeling van applicaties te stimuleren.

Met het aantal van vijfduizend komt Microsoft in de buurt van het totale aantal applicaties voor HP's WebOS. De iOS App Store bevat naar schatting tussen 300.000 en 400.000 applicaties. In Android Market staan volgens AndroLib meer dan 200.000 apps, al schat die site over het algemeen wat positief. AndroLib dacht dat in juli al de mijlpaal van 100.000 applicaties was bereikt, terwijl dat volgens Google zelf pas veel later gebeurde.

Microsoft bracht Windows Phone 7 in oktober uit in Europa en in november in de Verenigde Staten. Windows Phone 7 is officieel nog niet in Nederland uit, hoewel er wel een aantal modellen met het nieuwe OS in de winkel ligt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-12-2010 • 11:24

68 Linkedin

Lees meer

Reacties (68)

68
68
33
2
0
24
Wijzig sortering
wat is eigenlijk het prijsverschil in apps?
dit is natuurlijk ook van groot belang. (en weet iemand de winstmarge van microsoft? die weer absurd hoog is of juist laag?)
70% voor developer, 30% voor Microsoft, die deelt dat weer met de Mobiele operator (dat laatste is wel anders dan bij Apple)
Er mag dan wel 5000 apps zijn in de marktplace maar dan zijn ze niet allemaal geschikt voor een bepaald telefoon. Ik heb een HD2 en kan maar max 70 apps downloaden. Vandaar dat ik nu android erop gezet heb
deze 5000 zijn allemaal voor Windows Phone 7 en dus geschikt voor ALLE WP7 toestellen.

De Wm6 marketplace is een andere marketplace.
was de HD2 überhaupt wel geschikt voor wp7?
5000 apps voor Windows Phone 7
De HD2 heeft alleen 6.5 een hele andere besturing voor de apps.
WP7 heeft silverlight net zo iets als flash maar dan sneller en minder buggy.
De HD2 kan je oneindig veel apps instelleren he!!
Maarja, bij de iOS Appstore moest het concept van een appstore nog op gang komen. Nu hoeven veel app-ontwikkelaars alleen maar hun app te porten.
Lees: volledig te herschrijven. Apple gebruikt C/C++/Objective C, Android (een variant op) Java en Microsoft gebruikt .net. Iets andere syntax, totaal andere API's.

edit:
anchises was me voor en heeft gelijk: .net Silverlight.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 29 december 2010 12:08]

Maar het idee voor de app is er al, en dat is een verschil. Je verzint Angry Birds immers ook niet dagelijks.
Anoniem: 63628
@valpa29 december 2010 15:44
Angry birds is gebaseerd op een bestaand idee wat al flink wat ouder is en al jaren in kleine flash spelletjes op internet te vinden is.
De eis van een variant op Java bij Android is gelukkig al een tijd geleden vervallen en een groot deel van de applicaties zijn ook gelukkig niet meer op Java basis.
je kan voor Android natie libraries in C++ schrijven, maar grote delen zullen gewoon in java blijven. In gingerbread zijn wel een aantal APIs toegevoegd voor natie code, vooral voor grafische zaken.
Als het goed is ontworpen hoef je alleen maar het code schrijven opnieuw te doen, het design blijft hetzelfde. Maar nogmaals, als het goed ontworpen is.....
En Android had toen ze begonnen maar 1 toestel, de G1.
Wel erg populair toestel en overal te krijgen zelfs in Nederland heeft had de G1 erg snel ondersteuning. Zag er genoeg mensen mee sjouwen toen. :P

Apps stores bevatten voor 80/90% totale crap. Android moet je mee rekenen dat je gigantisch veel wallpapers en icons kunt downloaden, dat tikt aan.

Meeste bruikbare apps zitten nog vooral op IOS.

Ik heb een wp7 en kan je vertellen dat het aantal kwaliteit apps, en zelfs veel meer games dan op Android, erg hoog is. 2 van de mooiste rss google readers die Pulse ver voorbij streven( puls komt volgende ook al maand voor wp).

Dit platform blijft erg goed groeien zo te zien aan de grafiek van bron, behoorlijke stijgende lijn. Als je perse Nederlandse apps wilt dan moet je ff voor de NL launch wachten. Buienradar en nl reader en verkeers apps zitten er al in.

Voor de Xbox live games kan ik je het boven Android aanraden en over een maandje hopelijk boven ios. :)

Of als je perse Angry Birds wil, dat komt ook naar wp7 officieel aangekondigd! (daarvoor hadden ze spelletje gespeeld door sterk te ontkennen: veel in weblogs nieuws)

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 29 december 2010 12:58]

'te porten'

Je doet alsof het niks is. Van iphone objective-c naar xaml/silverlight ben je wel even bezig.

Als je bovendien wat kwaliteit wil behouden moet je vaak verder gaan dan gewoon een 'port'. Denk bv aan OS specifics zoals panorama/pivot.
WP programma's kunnen ook geschreven worden in C#/XNA 4
De syntax van C# is wel vergelijkbaar met C++, dus delen van de code (die geen API calls doen) zouden nog redelijk makkelijk geport kunnen worden.

@hieronder: toegegeven, als ik C# vergelijken met C++ dan simplify ik iets te veel, dan zou Java inderdaad een wat betere taal zijn om mee te vergelijken ivm bijv de garbage collector (en hier zijn zoals Br4mmie zei ook veel apps in geschreven voor Android)

[Reactie gewijzigd door Tigran op 29 december 2010 17:48]

Anoniem: 364393
@Tigran29 december 2010 14:55
ObjC is wel even wat anders dan C++ hoor. En C# is meer te vergelijken met Java dan met C++
waarom zou je geen C++ code (native) kunnen linken met objC (native) ??
dat is mij even onduidelijk. iPhone apps zijn gewoon te schrijven in C++. Op een paar kleine dingetjes na dan.

en inderdaad, C# is meer java dan C++
het porten van een app van android naar WP7 zal dan ook makkelijker gaan dan van iPhone naar WP7


ik zit er trouwens wel over te denken mijn game voor android die ik nog uit moet brengen ook gelijk naar WP7 te porten :9
Anoniem: 166774
@Tigran29 december 2010 16:09
De syntax van C# is wel vergelijkbaar met C++, dus delen van de code (die geen API calls doen) zouden nog redelijk makkelijk geport kunnen worden.
Ga jij es in een hoekje staan en ga je schamen.
Ik denk dat velen de kwaliteit van de Windows Phone 7 applicaties onderschatten. Het zou niet de eerste keer zijn dat een port van iOS naar WP7 uiteindelijk een veel betere applicatie opleverde.
Uiteraard kun je dit op allerlei manieren interpreteren, het komt er niet automatisch op neer dat kwantiteit == kwaliteit. Dat geldt trouwens voor alle app stores.
Er is ten eerste niemand die dat beweert, en daarnaast denk ik dat we er allemaal wel over eens kunnen worden dat de kwaliteit voor met name iOS pas later kwam, juist omdat het zo'n nieuwe markt was waarin je in eerste instantie goed leek te kunnen cashen met totale onzin-apps. De apps die nu in de Marketplace staan zijn dan ook al een stuk volwassener dan de apps die je destijds in de Appstore zag (en idd, dat zullen ook een hoop ports zijn)
Dat is hooguit te verklaren doordat Microsoft wel wat heeft geleerd van de IOS en Android app store introducties. Voorsprong door achterstand kan je dan zeggen.
Indrukwekkend! Het is natuurlijk zaak om ontwikkelaars vooral in het beginstadium te pushen om te ontwikkelen zodat mensen het platform een kans geven. Als het dan aan populariteit wint ontwikkelen die ontwikkelaars uit zichzelf wel.
Zeker als het aan slaat, Want android en Appel lopen natuurlijk al een stuk voor, dus ze kunnen alle hulp gebruiken en vind het niet gek dat ze inderdaad lopen te pushen.

Daar in tegen heeft Android nu een flinke stijging van het aantal Apps in de afgelopen maanden en deze zullen alleen nog maar meer stijgen.

ik hoop voor windows dat het zeker aan gaat slaan, aan de cijfers te zien moet dat wel goed komen.. want in vergelijking lopen ze nu al voor.
5000 klinkt weinig in vergelijking met wat voor de iOS en Android te krijgen is, maar uiteindelijke draait het om de kwaliteit en fun-gehalte van de apps.

De vergelijking maken met de hoeveelheid apps voor iOS en Android die na dezelde periode te downloaden waren, is nogal scheef. Een aantal jaren geleden was de markt voor smartphone apps volledig nieuw met relatief weinig ontwikkelaars. Inmiddels is het een vrij volwassen markt waarin de grote ontwikkelaars een nieuw concept kunnen programmeren voor meerdere OS-en tegelijk.

Desondanks goed nieuws dat de nieuwe Windows Mobile OS niet direct al aan de start is komen te vallen.

[Reactie gewijzigd door AlbertTCB op 29 december 2010 11:31]

Jij installeerd zeker meer dan 100.000 apps :P

Gaat on aantal kwaliteit apps, niet om aantal wallpapers of crap apps.
Dat hebben Mac gebruikers ook altijd geroepen. En daar kwamen de Windows boys, tot een paar jaar geleden... Voor de Mac is geen software! Ik heb wel keuze uit 1000 duur betaalde FTP clients.

Maar ik ben het wel met je eens, hoor.
Het was meer dat er bijna geen games waren voor de mac.
Gelukkig heb je nu steam en veel meer populaire games!

Het aantal apps voor de mac was toch nooit een probleem?

Het grappige is dat je nu meer exclusieve apps van de mac ook op windows ziet, omgekeerde wereld. Handbrake enzo

En game prestaties is nog steeds wel een reden dat ik een win7 laptop heb. Een Xbox 360 dlna streamen van mkv's. En de mooie Zune desktop software (100x mooier/sneller/sync dan itunes) voor zune hd en mijn net nieuwe wp7. :)

Anders zou ik een mac weleens willen proberen maar dan nog zijn andere vrienden van winxp naar mac en weer terug naar win7 geswitched.

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 29 december 2010 14:33]

tjongejonge, lees het artikel! Er staat al meteen in het dikgedrukte:
Daarmee zijn meer apps verschenen in de eerste maanden na de release voor de downloadwinkel van Windows Phone 7, dan voor de iOS App Store en de Android Market.
Ik vind het erg knap! meer dan Apple en Android....

het groeit dus echt teringsnel!

reactie na je edit:
daar heb je inderdaad een punt, moeilijk om te vergelijken met een groeiende markt en een bewezen markt...

[Reactie gewijzigd door Boy op 29 december 2010 11:33]

Tjongejonge lees zelf! Windows teert op het succes van Apple in een bepaald opzicht!! Mee liften op een bewezen markt is wat makkelijker dan er zelf mee beginnen
weet niet of je eerder de post heb gelezen maar windows microsoft zet 18.000 developers in om applicaties te laten maken ..

[Reactie gewijzigd door gijsnl op 29 december 2010 12:01]

Zo zo een OS zet developers in :Y)

Overigens denk ik niet dat Microsoft zelf 18000 developers inzet om applicaties te laten maken. Maar dat ze binnen de communities 18000 developers aan zich gebonden hebben die aan hebben gegeven applicaties te ontwikkelen voor WP7.
Als ze die aan zich binden dan zetten ze die toch in?
Misschien een typ foutje van mij windows moest microsoft zijn.

Microsoft claimt 18.000 ontwikkelaars te hebben die apps voor Windows Phone 7 ontwikkelen, waardoor het aantal apps in 2011 sterk kan groeien.

Hier het nieuws

[Reactie gewijzigd door gijsnl op 29 december 2010 12:01]

18.000 = multi-interpretable dus kan op meerdere manieren uitgelegd zijn. Hoe hij aan dat getal komt wordt niet vermeld en ook niet of ze in dienst zijn van Microsoft.

Het kan best zijn dat de Windows7 Phone SDK 18.000x gedownloaded is of dat er 18.000 API's key's zijn aangevraagd bij de Market Place. En wereldwijd werken er denk ik wel meer dan 18.000 mensen bij Microsoft dus als ze allemaal een 'hello world' schrijven...

Tenslotte is het allemaal Marketing dus neem het met wat korreltjes zout :)

[Reactie gewijzigd door Marcelloz op 29 december 2010 12:47]

Het gaat om meer dan 18.000 developers die een developer account hebben aangemaakt/gekocht op http://create.msdn.com/ soms zijn dit bedrijfs accounts, inidividuen of studenten.

De Windows Phone SDK is al meer dan 600.000 keer gedownload.

Niets korreltje zout aan, harde data :)
Klopt gaat helaas niet over 1 dag zo'n app maken. :>

Schijnt dat 60 % van alle apps in ios van 2 bedrijf komt en betaald word door Apple.

Directeur van Appel’s Apps team maakte ook een tig aantal fart apps.
Dus een beetje fake de meeste apps van iso: aantal zegt niets.


Wel heeft het de meeste bruikbare apps, ver boven Android.
WP7 is qua goede Xbox Live games al Android voorbij.

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 29 december 2010 13:10]

Schijnt dat 60 % van alle apps in ios van 2 bedrijf komt en betaald word door Apple.
Zo'n statement moet je toch echt onderbouwen met een bron.
kan de bron ff niet vinden, stond op tweakers en engadget enzo.
Anoniem: 380275
@Hyperik29 december 2010 21:11
Je kan ze niet vinden omdat ze niet bestaat want dat is totale onzin natuurlijk. Waarom zou Apple betalen voor 60% van de apps als devs staan te drummen om te ontwikkelen voor iOS?!
Laat het maar komen!!!!!!!

vind het heerlijk om elke dag wat nieuws in de marketplace te zien, ook al koop ik nog niets met mijn engelse account,
wat ik nog wel nodig heb.. is een RDP tooltje, van MS zelf offcourse, dat mis ik :(
en iets om youtube filmpjes direct te uploaden
ALs je region op US zet in settings>region
Dan kan je alle youtube filmpjes zien!! ook van andere sites. Hoef je niet naar de mobiele versie. Dit moeten ze fixen voor engeland.

Direct uploaden wil ik ook maar dat mogen ontwikkelaars waarschijnlijk nog niet, de api's
dat ze dit mogen komen bij de eerste update jan. , geruchten of waarheid, geen idee.

Ik heb alles in US staan bij settings, dan krijg je achtergrond plaatjes in zune bij alles en artiest info, erg mooi!!! :)

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 29 december 2010 13:22]

Anoniem: 364393
29 december 2010 14:58
Jammer dat je in NL nog niet uit de WP store kan kopen...
Buienradar en nu.nl reader en nog 10+ andere Nederlandse apps staan er al.
Voorjaar 2011 vind de Nederlandse lancering plaats. Dan verwacht ik meer apps uit eigen land.
Gratis apps kan sowieso. En als je mazzel met je CC hebt kan je betaalde apps ook kopen. De link naar de stap voor stap is al tig keer voorbijgekomen..
Lijkt me erg logisch, vrijwel alle verschenen apps zijn ports van reeds bestaande IOS en Android apps. Ik vindt het bericht dan ook bepaald niet objectief te noemen. Komt er nog een soms aanzienlijk prijsverschil met de andere app stores bij.
Ik vind het bericht anders heel objectief, er worden concrete aantallen gemeld en vergeleken zonder verder (subjectief) waardeoordeel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee