Petitie voor wereldwijde Windows Phone-applicatiewinkel

Gebruikers van Windows Phone 7 zijn een petitie begonnen om Microsoft ertoe te bewegen alle gebruikers toegang tot de Windows Phone Marketplace te geven. Nu is de applicatiewinkel toegankelijk voor gebruikers uit een beperkt aantal landen.

Volgens de gebruikers kan een telefoon die geen mogelijkheid biedt om applicaties van derden te installeren, nauwelijks een smartphone worden genoemd, zo schrijven ze in de petitie waar WPCentral over bericht. Toegang tot de Windows Phone Marketplace is voorbehouden aan een beperkt aantal landen; er is geen Nederlandstalige Marketplace.

De gebruikers zijn boos over het feit dat Microsoft wel telefoons verkoopt in landen waar nog geen Marketplace voor is. Gelokaliseerde Windows Phone-versies zijn er voor veel landen eveneens nog niet, maar daar lijken de gebruikers zich minder druk om te maken. De petitie is op dit moment 619 keer ondertekend.

Het installeren van apps is officieel enkel mogelijk vanuit die Marketplace, hoewel er al tools zijn verschenen waarmee dit kan worden omzeild. De enige manier voor Nederlanders en Vlamingen om op de officiële wijze applicaties te installeren, is door gebruik te maken van een buitenlandse Marketplace. Een probleem daarbij is dat het betalen voor apps enkel mogelijk is met een creditcard vanuit dat land, waardoor veel gebruikers enkel gratis apps kunnen downloaden.

Er komt wel een Nederlandstalige applicatiewinkel, mogelijk begin volgend jaar al, zo zei het hoofd van de Windows Phone-afdeling van Microsoft in november tegen Tweakers.net. Er staan inmiddels 4000 applicaties in de Marketplace; dat is fors minder dan de 300.000 apps in de App Store of de 100.000 programma's in de Android Market, maar die hebben dan ook een flinke voorsprong; de Marketplace is pas sinds oktober open.

Door Joost Schellevis

Redacteur

25-12-2010 • 14:36

106 Linkedin

Reacties (106)

106
104
40
5
0
7
Wijzig sortering
Als WP7 gebruiker moet ik zeggen dat ik mij niet helemaal in de verontwaardiging kan vinden. Bij aanschaf weet je dat je het een tijdje zonder betaalde apps moet stellen. Des al niet te min kan je je prima vermaken met de vele apps die wel tot je beschikking staan.

Een fout in dit artikel vind dat er sprake lijkt te zijn van meer dan 1 marketplace. Maar er is slechts 1 internationale marketplace waarin zich alle apps bevinden (waaronder al enkele Nederlandse zoals buienradar en Nu.nl). Het is alleen nog niet mogelijk om te betalen omdat het betalingsmechanisme voor NL nog niet gereed is. Developers, zoals ik, kunnen al wel apps publiceren.

Maar laat er geen misverstand over bestaan, ik had ook liever al betaalde apps kunnen gebruiken. Maar aan de andere kant had Microsoft ook kunnen besluiten om WP7 pas halverwege 2011 in Nederland uit te brengen. Dan hadden we nu helemaal geen WP7 gehad en hadden we daar een petitie voor gehad.
Een fout in dit artikel vind dat er sprake lijkt te zijn van meer dan 1 marketplace. Maar er is slechts 1 internationale marketplace waarin zich alle apps bevinden (waaronder al enkele Nederlandse zoals buienradar en Nu.nl).
Helemaal fout... Er zijn wel meerdere Marketplaces, net als dat er meerdere Apple App Stores zijn. Je kunt als ontwikkelaar kiezen in welke MarketPlaces je je applicatie wilt plaatsen. De populaire Netflix app is bijv. alleen in de Amerikaanse Marketplace te downloaden.

Verder is er nog geen officiele Nu.nl app beschikbaar. Alleen de onofficiële Reader for Nu.nl.
Het is jammer dat er op dit moment nog geen NL Marketplace is voor WP7, maar zoals mensen terecht aangeven weet je dit al vantevoren. Wel is het zo dat een internationale marketplace erg fijn zou zijn voor landen waar nog geen lokale marketplace is, vandaar ook deze petitie.

Overigens heb ik met mijn Nederlandse ING card en een UK live account gewoon toegang tot zowel gratis als betaalde apps. Deze methode werkt helaas niet voor alle creditcards, zie in ieder geval mijn blogpost over dit onderwerp voor meer informatie.

Overigens zijn er wel steeds meer Nederlanders actief op de WP7 marketplace, de "Reader for Nu.nl" die ik samen met Yousef El-Dardiry gemaakt heb is inmiddels al bijna 1000 keer gedownload.
Top! Kan je hem ook zo maken dat voor het lezen van een artikel niet gewoon een browser wordt geopend? Het doel van een app is juist om niet er naar toe te surfen. Nu ziet de hele app er top uit, maar verlies je de ervaring zodra je op een artikel klikt.

Just my 2 cents. Wel blijven ontwikkelen voor WP7!
'k heb m ook maar getekend om gebruikers van WP7 te ondersteunen, heb zelf niet eens een WP7 telefoon maar vind 't wel belachelijk dat als je zoiets lanceert je alsnog mensen gaat buitensluiten. In mijn ogen verklein je dan je kansen van succes, en ben je een minder waardige concurrent voor Android of Apple's iOS.
Voor zover ik weet is WP7 hier in NL alleen gelanceerd voor developers/mensen die cutting-edge spul willen. Op deze manier ben je dan al de app-marketplace aan het vullen voor als de mainstream launch komt.

Daarnaast moeten alle rechten voor muziek/films in de Zune marketplace nog uitgezocht worden, en het hele OS moet gelocaliseerd worden. Het is geen kwestie van buitensluiten, het is een kwestie van "het is nog niet af voor jullie markt, maar als je er graag eentje wilt kun je een US versie kopen".

Ik heb een tijdje nu een Samsung Omnia 7, vooral om te developen/testen (gekregen van Microsoft :)).
De marketplace werkt prima (gewoon een Live ID aanmaken die uit de UK komt), en als je dan apps wilt kopen dan moet je er een beetje mee aanrommelen, maar werkt prima.

http://blog.tomverhoeff.n...andse-creditcard-beknopt/

Let wel op: als je dit doet en je wilt op de nederlandse launch van de marketplace overstappen moet je een nieuwe Live ID aanmaken. Al je aankopen zijn geregistreerd per live-ID dus ben je al je oude aankopen kwijt (of je moet de engelse marketplace blijven gebruiken) .

Dus deze petitie is dus gewoon dom, want het is een probleem waar Microsoft op het moment niks aan kan doen (uitzoeken van rechten/localisatie kost gewoon tijd).
Tweakers, mensen die cuting-edge willen.. die willen geen music of films, daar hebben we zo andere bronnen ;).

Wat we wel willen is App's en die hebben vrijwel niks te maken met locatie van de gebruiker (op taal na dan) en de juridische meuk. Maak de market voor app's wereldwijd beschikbaar en blokker Zune stuff, volgens is het geen rakettenwetenschap.
Er is zeker wel juridische meuk. De ontwikkelaars van de apps (de gasten die ze in de marketplace stoppen) willen graag betaald worden voor hun apps. Dat betekent echter ook dat je belasting af moet dragen ;-) Zou anders een leuke bron van inkomsten worden. En die belastingregels verschillen per land. It is a bitch, maar zo is het nu eenmaal.

Nu dien je zelf hier rekening mee te houden als je iets publiceert in de US marketplace. Voor de NL marketplace moet dit automatisch gaan en zijn dus afspraken met de belastingdienst nodig.

Daarnaast inderdaad voor muziek en alle andere content, dat is nogal problematisch in de EU. Heeft met iTunes ook even geduurd...
Ze zijn wel lekker bezig bij MS.
Ik heb nu een HD2 maar ik zou nooit meer voor een telefoon kiezen met microsoft software. De concurrentie is gewoonweg beter. Bovendien zijn ze twee jaar te laat met WP7. Neen, dank u.
Gelukkig lijkt WM 6.5 ook sprekend op WP7 8)7
Was jij er in 2006 ook van overtuigd nooit meer een Intel processor te kopen omdat "de concurrentie gewoonweg beter was", en Intel twee jaar te laat was met de C2D?
Slecht argument om nu niets meer te willen zien, omdat ze twee jaar te laat zijn. Dat is met zo veel zaken het geval. Vroeger was Panasonic ook niet zo aanwezig op de videocamerama markt... Nu is het een hele goede keuze en soms zelfs beter dan Sony.

Dus bij voorbaat een product uitsluiten, heb je alleen jezelf maar mee!
Een slecht argument voor jou is goed genoeg voor mij. Ik hobbel al jaren heen en weer tussen MS en andere partijen, en op een gegeven moment ben je ergens klaar mee, dat is misschien heel persoonlijk.
Je blijft toch ook geen Lada rijden in de hoop dat er in de toekomst een betere lada komt? Het is maar net hoe je het bekijkt.
In mijn ogen is de concurrentie nu goed genoeg om MS niet meer te hoeven overwegen.
Anoniem: 101974
@_AvA_26 december 2010 11:40
Ik heb een palm treo met windows 6.5 en diverse nokia's versleten. nu en apple waar ik helemaal lyrisch over ben. voor mij is windows iets dat op een pc thuishoort en niet in uitgeklede vorm op een handheld waarmee je toch net effe niet mee kunt doen wat je op een volwassen pc wel kunt.
Dat gevoel \heb ik al jaren en wordt bevestigd door het gebruik van twee asus pda's die telkens weer ruimte en power of accucapaciteit te kort kwamen om er fatsoenlijk mee te werken.
Als je dan kijkt nar de huidige echte pc's met low voltage cpu oplossingen en windows erop (als je al mobiel wilt werken op een redelijke pc) dan is de keus voor een telefoon O.S. bij mij al gauw gemaakt!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 101974 op 26 december 2010 11:41]

Dat beweert hij ook niet.
Maar jij geeft wèl aan om 'nooit meer een Lada te gaan rijden, ongeacht welke kwaliteit ze ooit nog gaan leveren'...
Jammer dat je er zo over denkt, want WP7 heeft echt helemaal niets te maken met de vorige Windows Mobile versies, dat kan ik je uit persoonlijke ervaring vertellen. WP7 werkt erg goed, razendsnel en gewoon heel erg simpel. Zelfs de browser is een genot geworden om te gebruiken, en dat is veel zeggen als je Windows Mobile van vroeger gebruikt hebt.

Het enige echte minpunt is het ontbreken van de diensten voor de Nederlandse markt, daar moet Microsoft gewoon zo snel mogelijk mee komen, nu de toestellen op vrij grote schaal verkrijgbaar zijn.
@ Jelle E, RoccoS:

Misschien heb ik het niet helemaal juist geformuleerd. Wat ik bedoel te zeggen is dat ik denk dat Microsoft te laat is geweest met het uitbrengen van WP7 om nog een overgroot deel van de 'Next-Gen' smartphonemarkt te kunnen bereiken. Een dergelijke achterstand kun je nog inhalen als je een heel goede naam en reputatie hebt. En daar ligt de tweede valkuil voor microsoft.
Nah. De smartphone markt is nog in volle groei. Er zijn veel meer mensen die een smartphone aankopen. Dus is er ook nog wel degelijk ruimte en marge voor WP7
Ik heb de HD2 al bijna een jaar, met de valse belofte dat WM7 er op beschikbaar zou komen. Nou M$ heeft het aardig verprutst. Sinds vorige week dankzij het XDA forum een perfecte android rom geinstalleerd. En qua telefoon is het voor mij nu echt "android for life _/-\o_ ". Snel, gebruiksvriendelijk, en veel betere apps dan voor Iphone of WM !
betere apps dan iphone?
knap...... nooit van zoiets stoms gehoord.
apple is praktisch 'always first'' als het op apps aankomt. }>
Vind jullie beide reacties niet erg goed onderbouwt.
Een goed argument voor Android is dat het devs meer hun gang laat gaan. De restricties die Jobs oplegt is niet voor iedereen een overkomelijke drempel.
En ook dit is iets persoonlijks. Ga dus niet een ander er op afzeiken want het is gewoon je eigen voorkeur, daar hoeft niemand het mee eens te zijn.
Hoe is het afzeiken dat RoccoS hem er op wijst dat MS nooit heeft belooft dat WP7 op de HD2 zou draaien? Dat was nooit een belofte maar een rumour.
Ik weet niet waar jij vandaan haalt dat er WP7 voor de HD2 belooft zou zijn, want dat is dus absoluut niet waar. Microsoft heeft daar nooit ook maar iets over gezegd.
Ehh zo'n beetje alle apps uit de android store waren als eerste verkrijgbaar in de app store. Behalve de apps die je privacygegevens en contactpersonene doorsturen naar derden (en dat vind ik helemaal niet erg, hoef ik tenminste geen virusscanner van $99 voor m'n iPod te kopen XD)
Ik denk dat je vrienden er een stuk minder blij mee zijn dat het jou niets uitmaakt of hun gegevens bij derden terechtkomen.
Anoniem: 145867
@_AvA_25 december 2010 14:55
Gelukkig is er een goede android 2.2 versie voor de HD2 geloof ik. En zijn ze bezig met een stabiele versie van 2.3? :)
Ben nu bezig met installeren van de Desire HD rom idd, zag er erg leuk uit op youtube
Oeh, dat zijn ook wel erg goed onderbouwde argumenten om geen windows phone 7 te nemen. |:( Gewoon beetje MS bashen kan iedereen he...
Snap het uitstekend. Als je zo'n mobiel koopt, weet je dat er nog geen App winkel voor jouw beschikbaar is. Als je dat niet wilt, koop je die telefoon niet, zo simpel is dat. Geldt ook voor Xbox/Zune ondersteuning en de Nederlandse taal. Maakt dat je allemaal niet uit, dan koop je nu een Windows Phone. Als je daar wel om geeft, moet je nog een jaar wachten. Vanaf begin af aan al heel duidelijk aangegeven, dus vind dit een beetje een nutteloze actie.
Nogal kort door de bocht wat je zegt. Want wat is er nutteloos aan een petitie om MS ertoe te bewegen de marketplace open te stellen voor alle landen? Heel veel mensen zouden daar profijt van hebben, ook degenen die al zolang hierop wachten en juist daarom nog geen WP7-telefoon gekocht hebben. Overigens denk ik dat er genoeg mensen zijn die echt geen idee hebben dat ze met hun nieuwe WP7-telefoon geen applicaties kunnen downloaden. Meer mensen niet dan wel die dagelijks tweakers.net lezen...
Gelukkig waren er op moment van schrijven al 619 mensen die er ook zo over denken. ;-)
Wat een onzin geklaag/petitie is dit.

Net alsof je een auto volkswagen polo koopt waarbij van tevoren verteld word dat je er alleen mee kunt rijden (over de weg) en achteraf bij volkswagen een petitie start dat hij ook moet kunnen varen (over water).

Mooiste is nog dat Microsoft aangeeft dit zelfs te gaan verwezenlijken maar dat mensen nog even geduld moeten hebben.

Dit zal ook vast een van de redenen zijn dat ''de concurrent'' *kuch Apple kuch* niet een half jaar van tevoren aankondigd welke features in de nieuwe firmwares komen, dan gaan mensen alleen klagen dat ze het eerder willen.

[Reactie gewijzigd door RVE_NL op 25 december 2010 15:37]

Anoniem: 96284
@RVE_NL25 december 2010 15:43
Dat ligt eraan hoe het geadverteerd is naar degenen die het apparaat hebben gekocht. Als zij de indruk hebben gehad dat er een applicatiewinkel aanwezig zou zijn na aankoop, dan is het óf verkeerd begrepen, óf verkeerd geadverteerd.

Doet mij een beetje denken aan de relaunch van de Games for Windows Live store. Werkt ook maar in een beperkt aantal landen, daar is ook een berg problemen mee.
Alleen wordt het bij zon mobieltje niet echt verteld wat het evt niet doet! Meeste leken weten het echt niet hoor!
Weet je nog met knippen en plakken op de iphone? daar is ook best veel over gezeurd. Idem multitasking. Als je, zelfs als apple, dingen mist die mensen inmiddels verwachten omdat de concurrenten ze hebben krijg je gezeur, niets aan te doen.
De App Stores zijn van Google en Apple zijn weliswaar niet aan land gebonden. Ze zijn echter wel in elk land apart uitgerold. In Nederland was de App Store voor de iPad bijvoorbeeld lange tijd niet beschikbaar. Ik kon zo gauw niets vinden wat betreft de iPhone, maar als ik me goed herinner was dat daarbij hetzelfde verhaal. De enige die in dit punt wel tegelijk alles op orde had was Google. Er wordt nu modder gegooid naar Microsoft, maar dat kan evengoed gedaan worden naar Apple.
"Er wordt nu modder gegooid naar Microsoft, maar dat kan evengoed gedaan worden naar Apple."

Met dit verschil dat de app-store van Apple echt pionieren was. Die van Microsoft betreedt gebaande paden.
Anoniem: 19339
@JKP26 december 2010 13:00
In Nederland was de App Store voor de iPad bijvoorbeeld lange tijd niet beschikbaar.
Weet niet waar je het over hebt: de iPad store is ruimschoots voor de launch in Nederland hier geactiveerd.

Ik kon in ieder geval al apps aanschaffen, nog voordat de mijne uit Frankrijk verzonden werd (en Frankrijk was een van de landen in de eerste wave van Europa).
WP7 is echter nog niet in Nederland gelanceerd.
Anoniem: 388902
25 december 2010 21:20
Ik zou sowiezo niet een WM7 Phone kopen als ik dit wist, het is een beginnend OS dus zijn er ongeloofelijk weinig apps. Als je een telefoon met Android koopt heb je gelijk 100.000 apps die je kan kopen/gratis downloaden.ik zie ook geen toekomst in WM7 want Android en IOS hebben zo een grote vooruitgang en zijn op dit moment enorm populair, het ziet er niet naar uit dat WM7 een inhaalslag gaat maken laat staan Bada OS.
Er zijn inmiddels al zo'n 5000 apps en de marketplace ontwikkeld zich sneller dan de Android marketplace ooit deed.
Er zijn trouwens ook allerlei apps die Android niet eens heeft zoals de meeste Xbox Live games en Netflix.
Vanuit mijn oogpunt, als developer, vind ik het een kwalijke zaak dat de appstore in NL zo lang op zich laat maar wel wachten. Op de PDC-dag was Microsoft zich vooral aan het indekken om kwade gezichten zo veel mogelijk te voorkomen, maar zolang die appstore niet hier maar wel in andere landen bereikbaar is zal dit weinig kans van slagen hebben. Ze willen Phone 7 tot een succes maken, maar denken daarbij vooral aan Amerika. Om een beetje een beeld te creëren, ALLE developers in Amerika kregen die dag gratis en voor niets een Phone 7 mee naar huis om te testen en om te developen. De rest van de wereld niet. Sterker nog, die developers konden al volop aan de slag terwijl wij moeten toekijken hoe zij alle ideeën voor onze neus wegkapen. Valse concurrentie, en dit heeft mij doen besluiten geen apps te gaan ontwikkelen voor Phone 7. Ms wist ons wel te vertellen dat we dan maar engelse apps moesten gaan ontwikkelen voor de amerikaanse markt. Alsof wij blij mogen zijn dat we mogen developen voor hun OS, terwijl Android en iPhones hier booming zijn.

De appstore zou nog niet klaar zijn voor Europa, voor NL. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Dat hun translate-files zoek geraakt zijn? Het begint er meer en meer op te lijken dat Microsoft zich meer en meer enkel bekommerd om de Amerikaanse, Chinese en Afrikaanse markt. Europa ligt op een laag pitje..
Europa ligt meestal op een laag pitje bij de amerikaanse bedrijven
US/Japan en dan de rest.
Of dit de ontwikkeling en groei tempert betwijfel ik.
De iPhone gebruikers zijn zeer enthousiast over WM7. En ach ontwikkel jij het niet
dan is er wel een ander die erin springt. Ik kan wel enigezins verklaren waarom ze het rustig uitrollen. MS is veel te laat begonnen met WM7. Ze hebben een jaar verkloot door WM6 door te ontwikkelen en toen maar alles overboord gegooid.
Europa ligt meestal op een laag pitje bij de amerikaanse bedrijven
Duitsland en en de UK hebben al we localisatie voor de marketplace.
WP7 was in Duitsland als eerste verkrijgbaar. Nog voor de VS.
Het gaat ook niet om landen, maar om de afzet markt. Duitsland, Frankrijk en de UK vormen een grote markt, naast de US en Japan.

Wanneer zien nederlanders nou eens in dat op de wereld schaal, wij 0,0 voorstellen? Wij zullen altijd als een van de laatsten aan de beurt komen. Shit happens.
Je hebt hem gekocht wetende dat de applicatie winkel niet beschikbaar zou zijn en later komt, wat is het nut dan van deze petitie. Beter research doen voor je iets aanschaft.
Idd. En als het je niet bevalt, dan koop je maar iets anders. Zo werkt het toch met alles?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee