Microsoft kan unlock WP7-toestel op afstand ongedaan maken - update

Windows Phone 7-toestellen die met de ChevronWP7-tool van hun beveiliging zijn ontdaan blijken na verloop van tijd hun unlock te kunnen verliezen. Volgens de maker van de tool gebeurt dit omdat het toestel contact opneemt met Microsoft.

E.T. Phone HomeOp zijn weblog laten de makers van de Windows Phone 7-unlocktool weten dat smartphones die draaien op het nieuwe mobiele OS van Microsoft ongeveer eens in de twee weken 'naar huis bellen', waarbij wordt gecontroleerd of de unlock in stand mag worden gehouden. Als de Microsoft-server vervolgens een negatief signaal geeft, wordt de beveiliging op het toestel automatisch hersteld.

Het herstellen van de beveiliging op de telefoons heeft onder andere tot gevolg dat applicaties die niet door Microsoft in de Marketplace zijn opgenomen niet langer werken. Gebruikers krijgen dan een melding dat Microsoft de toegang tot de applicatie heeft ingetrokken, waarna er geen andere optie is dan de software te de-installeren. Normaal gesproken kunnen gebruikers alleen applicaties installeren die zijn opgenomen in de softwarewinkel voor Windows Phone 7, Marketplace. Microsoft houdt daardoor de controle over de apps die voor het mobiele besturingssysteem kunnen worden uitgebracht.

De makers van de unlocktool hebben niet bekendgemaakt of deze beveiligingsvorm te omzeilen is, maar het is onwaarschijnlijk dat er aan een nieuwe versie van de tool wordt gewerkt. Kort na de publicatie van de unlocksoftware werd bekend dat de ontwikkelaars hun unlocksoftware offline hebben gehaald nadat zij met Microsoft in overleg waren getreden. De uitkomst van deze gesprekken laat nog op zich wachten.

Update, 17.20: Het gaat hier om een hernieuwde lock van de development-functionaliteit, die normaal gesproken niet te gebruiken is maar door de tool van ChefronWP7 vrijgegeven wordt. Met de development-features kunnen gebruikers onder andere applicaties installeren en code debuggen. Na de hernieuwde lock van Microsoft, kunnen gebruikers de ChefronWP7-tool gewoon weer gebruiken om de features te unlocken.

Door RoD

Admin Mobile

08-12-2010 • 13:35

165 Linkedin

Lees meer

Reacties (165)

165
159
71
2
0
13
Wijzig sortering
Bijna eenzelfde mechanisme als Apple... Hier controleert Microsoft via een bepaalde verbinding of je telefoon nog wel "aan hun standaarden" voldoet terwijl Apple juist weer een geintegreerde sim had bedacht.

Vraag me af of dit wel mag/kan; er zijn voldoende bedrijven die de telefoon al los verkopen en dus "unlocked". Of je daar dan andere software op wil/kan zetten of dat je een willekeurige sim erin wil kunnen zetten, dat is aan de gebruiker, lijkt me zo.

Verbaast me dus niets dat Microsoft nog geen verkoopcijfers van hun WMP7-telefoons naar buiten heeft gebracht; ze vallen verschrikkelijk tegen of veel consumenten wachten nog met kopen totdat er weer custom roms & "gratis" applicaties zijn.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 8 december 2010 13:39]

Bij telefoons zonder simlock zal dit de simlock niet achteraf activeren. Bij toestellen met simlock mogelijk wel. Hier gaat het echter niet om een simlock maar over het installeren van software buiten de marketplace om. Voor zover ik weet is dat bij alle WP7 toestellen verboden. Het handhaven van die beveiliging is dan ook niet verboden. Ben je het niet met die feature eens, moet je geen WP7 telefoon gebruiken.
Anoniem: 80466
@humbug8 december 2010 14:19
Voor zover ik weet is dat bij alle WP7 toestellen verboden
Nee niet alle, het unlocken van WP7 voor sideloading is een feature voorr developers.Als je een developer abbo hebt krijg je een key of zoiets om je telefoon te unlocken.
Of gewoon een officieel developer account nemen (wat de hele reden is dat de telefoon zichzelf weer lockt - er is een discrepantie tussen wat de telefoon denkt dat ie is en wat voor account MS zegt dat je hebt), dan kun je naar hartelust applicaties op je telefoon installeren buiten de marketplace om.
De unlock waar hier over wordt gesproken ziet niet op de SIM, maar op het draaien van unsigned apps.
Het los verkopen heeft niets met locked / unlocked te maken. Dat zegt alleen iets over het sim-lock vrij zijn. Niet of de telefoon standaard gejailbreaked is (om de bekende term maar even aan te halen) en dat je willekeurige software kan installeren.
Bijna eenzelfde mechanisme als Apple... Hier controleert Microsoft via een bepaalde verbinding of je telefoon nog wel "aan hun standaarden" voldoet terwijl Apple juist weer een geintegreerde sim had bedacht.
Die twee zaken heben echt helemaal niets met elkaar te maken. Compleet andere doelen, compleet andere technologien.
Anoniem: 380275
@MAX34008 december 2010 15:04
Wat zelfde mechanisme als Apple? Apple heeft geen geiintegreerde sim en alles wat daarover bericht wordt zijn puur geruchten.

Het lijkt me meer op Android want die verwijderden al met succes apps op afstand. (toch iets waar Android voor is op Apple)

Microsoft heeft dus bij Android zijn mosterd gehaald! Of hoe snel je producten met elkaar kan linken om zo een product in een negatief daglicht te stellen.
Anoniem: 386614
8 december 2010 13:37
WTF doet ET daar?
E.T. Phone home

Na Windows Mobile 6.0 ben ik helemaal afgeknapt op dat besturingssyteem.
Anoniem: 80466
@bas.kb8 december 2010 14:09
Ja en ?
Dat is natuurlijk volstrekt irrrelevant want Windows Phone lijkt in geen enkel opzicht op windows mobile 6.
Oh ja, het draait op ook op een telefoon.
En het is gebaseerd op dezelfde CE kernel. Waar overigens niets mis mee is, het was de laag die daar bovenop lag (rampzalige GUI library genaamd GDI, slechte look & feel, en veel teveel vrijheid voor apps) wat het OS kut maakte. WP7 is voor zover dat applicaties aangaat echt een compleet ander OS, het heeft een totaal andere look & feel en de UI is volledig hardware accelerated.

Ik heb zelf WM 6.1 en 6.5.5 gehad en heb nu een WP7 telefoon. WM is :'(. WP7 is :9~. Als je WP7 uit principe geen kans geeft omdat je WM kut vond dan doe je jezelf tekort.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 8 december 2010 14:24]

Anoniem: 80466
@.oisyn8 december 2010 15:44
En het is gebaseerd op dezelfde CE kernel
Nee, WM6.x is gebaseerd op een oude win CE 5.0 kernel met heel beperkte geheugenlimieten.

Windows Phone is gebaseerd op een een nieuwe opvolger van vergevordere Win CE 6.0 revisie 3 kernel die in de Zune HD zit. Verder heeft Windows Phone geavanceerde gfx ondersteuning door toevoeging van DirectX 9 waarmee het geschikt voor voor de vernieuwende grafische Metro GUI en voor meer grafische games.
Je hebt helemaal gelijk maar het (onderbuik)gevoel kan ik wel begrijpen.. ik ben ook behoorlijk afgeknapt op WM6 (maar gebruik het nog dagelijks...)
Toch denk ik dat door slechte ervaringen met de oude windows mobile versies wel veel mensen twee keer na zullen denken voor ze weer een telefoon met windows erop gaan kopen.
"E.T. Phone Home". Dat gaat dus om het feit dat WP7 in contact blijft met Microsoft, zelfs zonder expliciete vraag van de gebruiker.
E.T. vroeg het tenminste nog netjes.
"Phone home" netjes ? "Mag ik alstublieft naar huis bellen ?" was netter geweest. ;)

[Reactie gewijzigd door edwingr op 8 december 2010 14:13]

E.T. kwam hier ook veel te vroeg.
Tegenwoordig had hij gewoon een smartphone met HSDPA in zijn zak gehad.
smartphones die draaien op het nieuwe mobiele OS van Microsoft ongeveer eens in de twee weken 'naar huis bellen', waarbij wordt gecontroleerd
ooit de film gezien? E.T phone home? :p
WTF doet ET daar?
Mouseover E.T. Phone Home :+
Op zijn weblog laten de makers van de Windows Phone 7-unlocktool weten dat smartphones die draaien op het nieuwe mobiele OS van Microsoft ongeveer eens in de twee weken 'naar huis bellen', waarbij wordt gecontroleerd of de unlock in stand mag worden gehouden
Daarom denk ik :)
Ver ver vergezocht
Ik had hem zonder de mouse-over en vond hem verdomd geinig. Nice one Bauke.
Valt mee hoor, de telefoon stond dichtbij
Ik snapte hem zonder dat ik de film ooit gezien heb. Is gewoon een stukje popcultuur.
Het is inderdaad een begrip. Net als 'wij van wc-eend..."

Wat kunnen ze eigenlijk nog meer op afstand met een telefoon uithalen of laten doen ? Voordat ik een mobieltje koop zou ik dat toch wel willen weten.
hij moest dan ook ver bellen, ik moest er helemaal niet op nadenken wat hij daar stond te doen, ook al zag ik enkel zijn ogen.
de link is zo klaar als pompwater :)
Zijn vinger zoeken , blijkbaar daar rechts boven
WTF doet ET daar?
Ik doe wat? Ik doe ET juist niks! :+
ET Phone Home
Windows belt naar huis,...
Enigzins dus als de WGA uit de Windows series.
Misschien de manier waarop het werkt maar niet het doel.
Mwah, WGA is bedoeld om te kijken of de Windows licentie wel legaal is, is dat zo dan heb je er verder geen last van en mag je in principe doen met het OS wat je wilt zonder dat de WGA lastig gaat doen. Echter in dit geval zorgt het er voor dat je bepaalde aanpassingen aan het OS niet mag maken en deze op afstand ongedaan gemaakt kunnen worden.
Vals alarm, zojuist staat op de website: False alarm: Microsoft isn’t remotely locking your phone
Klik op de link voor meer info.
Maar er gebeurd dus niets vanaf Microsoft.
Er gebeurt dus wel wat. De telefoon vraagt nog steeds op of die mag unlocked mag blijven en dat mag dus duidelijk niet in dit geval.
Er had wel in het artikel mogen worden vermeld dat je gewoon je toestel opnieuw kan unlocken met die applicatie zonder problemen.
Geen vals alarm, de link die je geeft staat ook al in het artikel. ~Elke 2 week wordt er contact gezocht met de servers van microsoft en je telefoon gelocked als je zonder toestemming je telefoon had geunlocked.

[Reactie gewijzigd door Labman op 8 december 2010 14:08]

Anoniem: 40892
8 december 2010 13:58
Instead, the phone is reverting back as a result of a periodic check. Simply put, the phone rings Microsoft and asks “Hey, am I supposed to be unlocked?”. If Microsoft responds with a “No, what are you thinking?”, the phone apologizes and initiates a lock down.

dit is in politieke termen dat ze van een afstand je telefoon controleren of er wel op zit wat ze zeggen dat mag.
dit is in politieke termen dat ze van een afstand je telefoon controleren of er wel op zit wat ze zeggen dat mag.
Het is je telefoon die die controle doet, niet MS. En het is vrij logisch dat ie dat doet, die unlock is namelijk onderdeel van een abonnement. Is dat abonnement verlopen (of heb je die simpelweg nooit gehad), dan lockt ie zichzelf weer.
Anoniem: 80487
@.oisyn8 december 2010 23:11
BS, simlock is niets meer dan vendor lock in en mag eigenlijk wel gewoon domweg een verbod op komen.
Een abonnement heb je linksom of rechtsom. Die betaal je ook altijd af, is het niet via de normale weg wel via jurische stappen. Wat is de toegevoegde waarde van een simlock.
Zucht. Het gaat helemaal niet om de simlock, maar om de developer lock. Lees je eens in voor je blaat.
"Echter koop je wel een telefoon waar deze beperking in zit, je had het dus van te voren kunnen verwachten."

Ik wist voor dit bericht niet dat MS dit deed hoor! Natuurlijk verdenk ik MS altijd van achterpoorten en toegankelijkheid tot al de informatie op systemen die op hun software draait. Maar stel dat ik niet zo achterdochtig was, dan wist ik hier niets van. Als ik dan zo een telefoon had, was dat zeker een teleurstelling.

Als ze dit kunnen, waarom zouden ze dan niet aan andere informatie kunnen?


Al een geluk is bij mij alles Linux. :)
Let wel, hij maakt alleen illegaal gemaakte aanpassingen ongedaan.. namelijjk het unlocken van de DEV mode...
Dus bij gewoon gebruik veranderd er niks..
En waarom zou het unlocken van die modus illegaal zijn? :?
Dit gaat WM7 pijn doen onder de tweakers....
Die passen de HOSTS file wel aan ;)
Moet je wel root rechten hebben en de locatie van de hosts file kennen. Daarnaast, Microsoft kennende, hebben ze er ook een check in zitten welke de telefoon locked nadat hij een maand geen contact met de server heeft gehad......
Lijkt me vervelend voor mensen waarvan bijv. hun abonnement afloopt met internet verbinding of die zoiezo geen internet verbinding erbij gebruiken. Die zouden dan na een maand hun toestel weg kunnen gooien? Mogelijk dat er idd root rechten nodig zijn, maar dat zal tezijnertijd ook nog wel lukken... mocht dat nog nodig worden.
Huh?

Sorry hoor, maar een WP7 (of andere smartphone van tegenwoordig) zonder internet is net zoiets als een blinde auto laten rijden.

Gewoon zonde van je geld en vragen om problemen.
Maar het moment dat ik de telefoon mee wil nemen naar een ontwikkelingsland moet dat gewoon kunnen.

Eén maand is daarbij een aardige tijd, maar niet lang genoeg vrees ik.

Daarnaast hoef je het niet eens zo ver van huis te zoeken: Het NH hotel waar ik in Duitsland verbleef had dusdanig veel poorten dicht dat de Androidmarket niet werkte, en twitter vanaf de iphone van m'n collega niet kon verbinden. Buiten dat iedere client 5kb/s ontving met een dagelijkse limiet van 5MB... Niet van deze tijd, maar waar gebeurd in 2010...

Smartphone of niet, hij moet het gewoon blijven doen zonder internet.

En wat als iemand de server van MS neer haalt door een ddos? Het lukt bij mastercard...
Die server neerhalen zal moeilijk worden. Als je kijkt naar de serverparken van Microsoft (denk aan iedereen die updates download, dat gaat meestal redelijk snel), dus die kunnen wel wat aan.

In de update (en op de site van de makers van de unlock tool) staat dat deze check eigenlijk zoiets is als de validatie van een legaal Windows exemplaar.
Het verschil is dat hij nu kijkt of je telefoon in debug mode (wat dit eigenlijk is) mag draaien, want daar heb je een developer account voor nodig.
Hij gaat anders gewoon terug naar je standaard modus, zoals je hem in de winkel koopt: een telefoon waarvan je vanaf de marketplace dingen kan downloaden en draaien, kan bellen of op internet mee surfen.

Precies hetzelfde als een XNA account voor de xbox 360, waarbij hij met verbinding tot het internet kijkt of het mag, en daarna kan ik random code op mijn xbox draaien. Is de account afgelopen, dan kan ik gewoon het ding gebruiken waar hij voor is: gamen.

Dat je dan geen unsigned applicaties kan draaien is jammer, maar hij blijft gewoon functioneel, maar zoals de 'hackers' zeggen kun je de tool (op WP7) daarna gewoon weer gebruiken om je telefoon in debug modus te zetten. Tot de volgende keer dat hij terugbelt naar Microsoft.
Zolang er datalimieten op zitten wil ik echt geen internet op mijn telefoon.
Vind ik meer iets voor de internetverslaafden, je kunt ook gewoon thuis / bij vrienden of op je werk via wifi op internet.

waarom dan nog eens 30 euro in de maand bijbetalen?

(Tenzij je een apple zooi gebruikt, dan moet je inderdaad wel)
Zolang er datalimieten op zitten wil ik echt geen internet op mijn telefoon.
Vind ik meer iets voor de internetverslaafden, je kunt ook gewoon thuis / bij vrienden of op je werk via wifi op internet.

waarom dan nog eens 30 euro in de maand bijbetalen?

(Tenzij je een apple zooi gebruikt, dan moet je inderdaad wel)
Klok en klepel...?

Ik heb nu een half jaar een android telefoon en gebruik de internetfunctionaliteit volop. Thuis via wifi maar daarbuiten via 3G/HSDPA. En in al die maanden kom ik zelden aan meer dan 100mb/maand (bij een fair-use policy), waarbij nieuwe abonnenmenten mij zouden gaan 'beperken' tot 250Mb/maand
30 euro per maand voor mobiel internet? Woon je in Rwanda dan?

Je anti Apple commentaar slaat nog minder ergens op. Een iPhone kan zonder internet meer dan een WP7 of Android toestel. Het is bij alle moderne smartphones wel redelijk onzinnig, omda het nu eenmaal internetphones zijn.
En alle updates verliezen?

Lijkt me toch iets lastiger.
ohja, WP7 gaat hier de Apple strategie toepassen, die in ieder geval geen windeieren gelegd heeft.

De tweaker vindt dit uiteraard verschrikkelijk, gratis betalende apps lukken zo niet meer, maar voor 98% van smartphonegebruikers die hun telefoon zakelijk nodig hebben of er gwn niet willen/kunnen mee prutsen is dit gewoon een extra veiligheid.

En als de market uitgroeit tot een succes zoals bij Apple of Android, dan is de nood aan extra apps miniem.
De Apple strategie? Vooralsnog wordt een jailbreak/unlock alleen ongedaan gemaakt bij een iOS upgrade hoor... dus je bent niet opeens je jailbreak en/of unlock kwijt.
M.a.w. Microsoft gaat nog een (behoorlijke) stap verder...

en nu maar hopen dat ze Apple niet op een idee brengen...
Extra veiligheid? Leg eens uit? Hoe wordt een telefoon extra veilig als hij automatisch een jailbreak ongedaan maakt omdat hij regelmatig aan Microsoft vraagt of alles wat erop staat nog wel mag? Besef je je ook dat als er een keer iets fout gaat met dat systeem, je ook geforceerd zou kunnen worden om apps die je wel nodig hebt te deinstalleren?
Ja extra veiligheid. Als jij je iPhone jailbreakt gaat standaard root access via ssh open. Dus kan ik zo in je telefoon.
Nee hoor. Dat is alleen als je ook OpenSSH Installeert.
En dat doe je meestal met een reden: om remote in te loggen op je iPhone. Dan kun je ook gelijk je default root password aanpassen (of je dat wel of niet doet is natuurlijk aan jezelf).
Met oudere jailbreaks ging overigens wel standaard openden erop en open. Maarja, da valt onder "it hurts when i do this doctor!" " don't do that then".
Het is een Android strategie, geen Apple strategie. Android is de enige die al echt op afstand met telefoons van gebruikers heeft gerommeld.
Kan je daar ook een linkje bij geven?
Klopt, dit kunnen ze: Als iets uit de market wordt verwijderd, kan het ook van je telefoon worden gehaald.

Als je echter iets uit lokale bron installeert, blijft het gewoon staan. Maw, maak een backup van de apk die je installeert.
waarvan de spoeling toch al dun was....
En waarschijnlijk is dit onder niet-tweakers niet anders...

http://www.nu.nl/gadgets/...ndows-phone-7-geheim.html
Controle op de gebruikerservaring?
Microsoft gaat een stapje verder!

Interessant..... Met de enorme groei in populariteit van Android stijgt de kritiek van developers ook over de grote varieteit aan hardware en OS versies.

Het effect van de sterke integratie met live services en authenticatie model van de devices beginnen zichtbaar te worden!
Misschien dat er in de toekomst een unlock tool komt die tegelijkertijd een firewall installeert die de verbinding naar Microsoft tegenhoudt.

Ik weet niet of die verbinding nog ergens anders voor nodig is anders dan 'even naar huis bellen om te kijken of dit wel een geldige unlock is of niet' ?
Anoniem: 80487
8 december 2010 13:53
Ik snap de hele toegevoegde waarde niet van het ontnemen van de mogelijkheid buiten de market om te installeren.
Ik blijf stellig van mening dat de market een feature moet zijn, naast gewoon iets van internet plukken en dat op je eigen wil installeren.
Door de applicaties via een gecontroleerde marketplace aan te bieden voorkom je bijvoorbeeld dat 3rd party developers malware aanbieden of op andere wijze misbruik maken van de telefoon eigenaar.
Verder kun je een deel van de inkomsten die je voorheen uit licenties realiseerde nu realiseren als percentage van de verkopen van apps via de marketplace. Daardoor kun je het OS heel goedkoop of gratis aanbieden.
Is dat niet een risico wiens aanvaardbaarheid je bij de eindgebruiker neer moet leggen? Een disclaimer dat apps buiten de market om niet gecontroleerd worden en derhalve potentieel gevaarlijk zijn lijkt me afdoende.

Die inkomsten zijn ook wel haalbaar als je de mogelijkheid bied buiten de market om te installeren. Vaak is de market gewoonweg afdoende maar af en toe zit er gewoon niet bij wat je wil hebben, of je moet ergens omheen werken. (landrestrictie bij last.fm om een voorebeeld te noemen). Dan is handmatig installeren verdomd handig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee