Microsoft bevestigt dat Windows Phone 7 op 11 oktober komt

Na veel geruchten komt de bevestiging van Microsoft dat het zijn nieuwe mobiele besturingssysteem Windows Phone 7 op 11 oktober op een evenement in New York zal introduceren. Het bedrijf toont dan ook de eerste telefoons die het OS draaien.

Windows Phone 7 SeriesDe datum van 11 oktober werd al enige tijd genoemd als mogelijk introductiemoment, en Microsoft heeft nu officieel bevestigd dat het op die dag Windows Phone 7 zal introduceren. Het bedrijf uit Redmond zal in zijn Technology Center in New York een evenement organiseren waar het nieuwe besturingssysteem volledig uit de doeken gedaan zal worden. Tevens zullen de eerste Windows Phone 7-toestellen officieel worden getoond.

Volgens de uitnodiging zullen de demonstraties van de toestellen door T-Mobile verzorgd worden, wat mogelijk betekent dat het om modellen van fabrikant HTC zal gaan. T-Mobile verkocht vroeger HTC-toestellen onder de MDA-merknaam, en de myTouch-, G1- en G2-telefoons van de provider worden ook door het Taiwanese bedrijf gemaakt. De laatste maanden is al veel informatie gelekt over HTC-telefoons met Windows Phone 7. Codenamen als Mondrian, Mozart en Schubert deden de ronde, en in verschillende webshops doken modellen op die deze maand al in de verkoop moeten gaan. Naast HTC, werken in ieder geval ook Samsung, Asus en LG aan telefoons met het nieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft.

Met Windows Phone 7 wil Microsoft het roer compleet omgooien, om zo de strijd aan te kunnen met de iPhone, en telefoons die het Android-besturingssysteem draaien. Net als Windows Mobile 6.5, draait versie 7 op de Windows CE-kernel, maar verder zijn de overeenkomsten minimaal. Microsoft heeft een nieuwe interface ontworpen met de codenaam Metro, waarbij veel onderdelen als een panorama ingedeeld zijn, waar horizontaal overheen gescrold moet worden. Het bedrijf heeft de laatste maanden hard zijn best gedaan om applicatie-ontwikkelaars aan te trekken, die de Marketplace moeten gaan vullen met mobiele apps.

De Nederlandse versie van Windows Phone 7 zal tot medio 2011 beperkte functionaliteit kennen. Zo zal het standaard niet mogelijk zijn om de Xbox Live-diensten of de Marketplace te gebruiken, en ook moeten mensen het zonder een Nederlandse vertaling stellen. Gebruikers zullen dit kunnen omzeilen door de locatie-instellingen te wijzigen naar Amerika, het VK, Duitsland of Frankrijk. Om betaalde applicaties aan te schaffen zal dan wel een Amerikaanse creditcard nodig zijn.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

04-10-2010 • 12:17

55 Linkedin

Lees meer

Microsoft brengt Windows Phone 7 uit Nieuws van 11 oktober 2010
Specificaties van HTC Mozart duiken op Nieuws van 21 september 2010
'HTC brengt HD7 medio oktober uit' Nieuws van 21 september 2010
Windows Phone 7 krijgt rtm-status Nieuws van 2 september 2010

Reacties (55)

55
53
40
2
0
0
Wijzig sortering
Dezelfde Kernel? Betekent dat dat apps die draaien po WinMo 6.5.x ook nog zouden draaien in WP7?
Nope, het is verder een totaal andere koers en men zou WM6.x liever gewoon helemaal stoppen, alleen schop je dan teveel huidige gebruikers tegen het zere been. WP7 is een behoorlijk gesloten systeem, qua model (niet UI mensen, model) vergelijkbaar met de iPhone waar Steve B. eerder ook naar refereerde als zijnde "geinspireerd op". MS wil net zoveel controle gaan uitoefenen op het OS en de apps en wat mij betreft is dat positief. Zo ben je niet meer afhankelijk van providers voor OS-updates, iets wat je altijd had en nu ook weer ziet op het Android platform, zou de kwaliteit van apps wat beter kunnen worden en is alles op 1 lokatie te vinden. Verder beginnen ze zonder multitasking en ik geloof zelfs zonder copy-paste (hoewel ik dat nog moet zien), maar ook dat wil ik best zien als positief punt, net als bij de iPhone zie ik dan een bedrijf wat rustig aan de basis neerlegt en vervolgens daarop bouwt, zonder alles maar uit te willen brengen waarbij zaken half werken. Kortom, ik vind dit eindelijk eens een goede MS strategie, maar ben toch bang dat ze te laat zijn. Verder bevalt mij persoonlijk de UI niet en zie ik nog weinig redenen om over te stappen van iOS (mail sync met exchange werkt al prima).

Mijn vermoeden is dat de meeste WM6.x gebruikers gaan overstappen op Android, aangezien dat nog enigzins het meest open OS is (hoewel dat ook soms tegenvalt op bepaalde punten). En uiteraard bevat Android wel al die zaken die WP7 nog niet ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 4 oktober 2010 12:32]

ik denk dat dat meevalt dat meeste overstappen.
dat zullen voornamelijk de 'tweakers' zijn.
de normale mensen kopen een windows 7 phone en doen er verder nix mee wat betreft ui veranderen etc.
en de layout die w7phone nu heeft werkt best wel fijn moet ik zeggen.
Zelfs geen-multitasking is geen ramp, trouwens, dit geld enkel voor 3d party apps. Het os kan uiteraard wel multitasken. Zoals voor mail, sms, etc en ook bijvoorbeeld in de vorm van de tiles op het home screen. Ik zeg het is geen ramp, maar het blijft uiteraard wel een kleine achterstand op bijvoorbeeld de iPhone. Er zullen initieel geen apps gemaakt kunnen worden die (internet)data op de achtergrond verwerken.

Wat betreft het minimaliseren van games en apps...als je hier als developer gewoon slim mee omgaat merkt de gebruiker het verschil niet eens. In de dev. kit geeft men een voorbeeld van een game state. Hiermee kan je de omgevingsvariabelen van de game opslaan. Zodat wanneer de gebruiker de game afsluit en weer opstart deze weer worden ingeladen en het spel gewoon op het punt verder gaat waar de speler was gebleven.
Maar WM gebruikers vinden dat dus wel een ramp (of in ieder geval de Tweakers). Ik niet, omdat ik verwacht dat het toch wel komt en ik de iOS wijze prima vind, maar veel Tweakers hier vonden ook de iOS manier van multitasken al zo stupide, laat staan het helemaal niet ondersteunen voor 3rd party apps.
XBOX zou ook te laat zijn, 10 jaar later...
Ik zeg dan ook niet dat het zal falen, ik verwacht dat ze niet meer zo'n grote voet tussen de deur kunnen krijgen, maar dat kan idd net zo goed alsnog het geval zijn. Wat ik aanstip is dat ze de markt tegen zich hebben, Android is exponentieel aan het groeien, veel fabrikanten kiezen er al voor, iOS groeit ook flink, Symbian groeit niet meer en lijkt juist langzaam door sommige fabrikanten afgestoten te worden (Samsung bijv. al). WP7 moet nu van 0 beginnen tegen die grote groeiende concurrentie, met een gesloten systeem. Dat systeem zal, vermoed ik, toch veel WM gebruikers niet overhalen en men moet dus nieuwe klanten lokken... die voornamelijk al door iOS en Android weggekaapt worden. En natuurlijk zijn er voldoende mensen die nog geen telefoon hebben, maar we hebben het met WP7 over de dure toestellen en die groep is niet zo enorm.
Je vergeet 1 ding, de telefoonmarkt is per definitie een vervangingsmarkt, iedereen heeft een telefoon, maar elke 2 jaar gemiddeld krijg ik wel weer een nieuwe. De meeste mensen kijken op dat moment wat hip is.
Dat klopt, maar ik denk dat dat toch iets aan het verminderen is. Uiteraard blijf je dat fenomeen houden bij de pubers en de goedkope mobieltjes, maar in de smartphone markt waar mensen investeren in het systeem, de apps, etc. is het zonde om dan maar weer totaal van OS te veranderen.
Zou inderdaad logisch zijn, maar is het in de praktijk toch niet. Althans niet zo logisch als wij zouden denken.
Vorige week hoorde ik nog van 2 man, 1 met 50euro aan apps en de andere met iets over de 100euro aan apps, die allebei overgestapt waren van iPhone's naar de Samsung Galaxy S'en.
De ene omdat z'n stroomadapter kapot was en de andere omdat zij het scherm van de Galaxy S mooier vond.
En de XBOX is nog steeds een herrie makende en crashende bak ....
Dus idd ze zijn daar veel te laat. Ondanks ik er 1 in bezit heb staat die meer uit dan aan.
Dat alleen vanwege dat irritante herrie.
Als ze zo graag van 6.5 af willen, dan mogen ze best wel een gratis upgrade aanbieden naar versie 7 hoor. Upgraden deze mensen, dan is er niets aan de hand, doen ze dat niet dan verloopt de support na verloop van tijd. Ik denk dat je onder andere de mensen met een HD2 hier een groot plezier mee doet.

Denk alleen niet dat ze het gaan doen omdat ze nogal hameren op de hardware kenmerken van een toestel.
Zelfs niet dezelfde kernel. WiMo is op een veel oudere CE kernel gebasseerd. WP7 maakt gebruik van de laatste CE versie.
Ik meen toch oude nieuwsberichten gelezen te hebben dat ze juist NIE de laatste CE versie gebruikt hebben. Weet niet waar jij je op baseert, maar vervolgens mij is het niet correct.
Linkje

Volgens deze mensen versie 6, terwijl WM op 5 draait.
Nee, De Apps voor WP7 worden gemaakt met SilverLight of XNA
Vraag me af hoe het hier ontvangen zal worden. Introduceren ze een nieuw produkt, werkt de helft niet in bepaalde landen. Dan zullen ze dan ook wel merken in de verkoop lijkt mij.
Wat ik veel interessanter vind is of die eerste toestellen in het voorjaar van 2011 dan wel een update gaan krijgen zodat ze wel in het Nederlands te bedienen zijn, inclusief het gebruik van de app market en andere diensten.

Dat heb ik namelijk nog nergens bevestigd zien worden.

Ik heb namelijk best interesse in WP7, maar niet als blijkt dat die beperkingen van de Nederlandse markt niet in het voorjaar opgeheven worden. Een half jaartje beperkt werken hou ik wel vol, maar daarna moet het gewoon 100% werken.

edit:
Wow bedankt voor het antwoord Soundless! Dit laat me weer een beetje meer naar WP7 neigen dan dat ik al deed!

[Reactie gewijzigd door PaT op 4 oktober 2010 20:10]

Wat ik veel interessanter vind is of die eerste toestellen in het voorjaar van 2011 dan wel een update gaan krijgen zodat ze wel in het Nederlands te bedienen zijn, inclusief het gebruik van de app market en andere diensten.
Zie mijn post op het forum voor een antwoord op het dikgedrukte: http://gathering.tweakers...message/34769792#34769792

[Reactie gewijzigd door Soundless op 4 oktober 2010 15:02]

Het sterke punt van WinMo vond ik nu juist dat je niet afhankelijk was van de goedkeuring van de ontwikkelaars. Natuurlijk had dit ook behoorlijke nadelen omdat je maar af moest wacht en en of een applicatie zou werken.

Persoonlijk denk ik dat het systeem wel heel goed moet zijn om de Android-markt te kunnen verslaan.
Niet echt, want juist daar heb je nog meer dat open karakter (afhankelijk van je provider dan). Ik denk dat ze eerder proberen hun marktaandeel langzaam weer op te pakken en een speler in de markt te blijven, niet perse om Android te verslaan (dat is nu erg lastig), iOS verslaan is iets makkelijker dus ik denk dat ze daar op richten.
Waarom denk je dat iOS makkelijker te verslaan is?
Omdat die markt kleiner is dan Android en ook zal blijven (aangezien iOS alleen op Apples apparaten werkt) en veel makkelijker te targeten is als je met eenzelfde type model komt.
Ik ben in principe ook een voorstander van het vrijheid-blijheid principe. De realiteit is echter dat vele ontwikkelaars niet de middelen of kennis hebben om een applicatie niet alleen te ontwikkelen, maar daarna ook nog eens te distribueren, marketen en verkopen. Ik denk dat Apple en Android hebben aangetoond dat het app-store model verreweg het beste werkt, zowel voor ontwikkelaars als voor de eindgebruiker. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit ook bij Microsoft goed gaat werken.
Nog wat goed nieuws: Spotify komt naar WP7!
http://bit.ly/aqxoBl , helemaal het laatste zinnetje!
Op de iPhone was dat ook zo onhandig om een muziek app te draaien die dan open moest staan. Maar goed misschien werkt dit wel gewoon op de achtergrond?
Handig.. Zonder multitasking
Spotify en Microsoft hebben 't samen ontwikkeld én in de Zune-hub geintegreerd, lijkt mij sterk moest ie geen muziek op de achtergrond kunnen afspelen.
Hopen dat ontwikkelaars op deze toestellen Windows Mobile 6.5 zettten.
Of dat ze er voor zorgen dat je alle software van Mobile 6.5 op je Mobile 7 toestel kan draaien. Anders is het zinloos over te stappen naar Mobile 7. En hoe makkelijker kan je als hollander aan een amerikaanse creditcard komen? Anders is dit toch geen optie?
Dat gaat dus niet lukken. Wellicht kan je WP7 toestellen rooten met 6.5, maar wat heb je daaraan, er komen geen updates meer voor WM. WP7 is dan ook niet voor mensen die zo graag WM willen blijven draaien of de oude apps, het is voor diegenen die opnieuw willen beginnen of nieuwe klanten.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 4 oktober 2010 13:19]

Gebruikers zullen dit kunnen omzeilen door de locatie-instellingen te wijzigen naar Amerika, het VK, Duitsland of Frankrijk. Om betaalde applicaties aan te schaffen zal dan wel een Amerikaanse creditcard nodig zijn.

Kan iemand mij uitleggen waarom er een Amerikaanse creditcard nodig is als je de lokatie naar UK, DE of FR verander? Dit is toch niet logisch? |:(

Je zou verwachten dat een creditcard uit 1 van deze landen voldoende is.. 8)7
Ik heb ergens gelezen dat Microsoft de betaling van apps via de mobiele operators (lees: je telefoonfactuur) wil laten lopen. Dat zou met name ook de reden zijn dat er in NL nog geen betaalde app store gelanceerd kan worden. Welicht dat er alleen in de VS creditcards als betaalmiddel ondersteund gaan worden. Na 11 oktober weet je meer vermoed ik.
Ik denk dat ik deze eerste versie maar oversla, geen thetering, geen sd-kaart ondersteuning, maar één telco, (nog) geen multi-tasking en (nog) geen copy&paste. Microsoft aapt Apple na en lanceert een onvolwasen eerste generatie product. Terwijl Apple en Google al de tweede (derde?) generatie op de markt hebben. Ze doen daar iets vreselijk verkeerd in Redmond. |:(
Ho, stop ff. Onvolwassen product? Ze zijn opnieuw begonnen omdat het heel hard nodig was. Het oude WinMo was gebaseerd op stylus input, WP7 op touch. Daarnaast is het beter om het rustig aan GOED te doen dan snel FOUT. Het lijkt inderdaad op iPhone uit 2007 met geen copy & paste, geen multitasking en geen 3rd party apps maar dat is de prijs die ze betalen omdat ze niet mee zijn gegaan met de tijd.
Door de filmpjes die ik van windows phone 7 gezien heb ben ik niet onmiddelijk fan geworden. Heb altijd windows mobile gehad maar nu ga ik toch de overstap naar android maken (met de desire hd :P )

Ik vind het windows home 7 homescreen maar een onoverzichtelijk kluwen van bewegende plaatjes. Geef mij dan maar de htc sense interface. Komt daar nog eens bij dat er geen knippen en plakken aanwezig zou zijn, geen multitasking, geen andere browsers, veel minder mogelijkheid tot het customizen van je telefoon. De weinige dingen die windows mobile 6.5 goed maakten hebben ze hiermee professioneel verwijderd...

Hierbij een youtube filmpje dat windows mobile 6.5 met sense vergelijkt met windows phone 7. Wat lijkt jullie het beste?

http://www.youtube.com/watch?v=iXJwFgONMsk

[Reactie gewijzigd door darkenrahl op 4 oktober 2010 16:23]

Goed nieuws! Ben erg benieuwd wanneer de mobiele aanbieders in Nederland deze WP7 toestellen gaan bundelen met hun abonnementen. Ik zit namelijk te azen op zo'n mooie HTC met WP7 :P Los kopen kan ook, maar ik denk dat de prijzen aardig fors zullen zijn zo vlak na de lancering...
Ik hoop dat de aanbieders in Nederland ook gelijk van het begin starten met het aanbieden van deze toestellen. Het interesseert me niet dat ze in het Engels zijn, liever zelfs. Anyway, ik ben benieuw naar wat er op de 11e allemaal naar buiten komt. En ook, wat er voor de elfde naar buiten komt. Er is al veel gelekt...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee