LG, HTC en Samsung brengen WP7-smartphones dit jaar naar NL

Hoewel de Nederlandse introductie van Windows Phone 7 pas medio 2011 plaatsvindt, brengen HTC, Samsung en LG nog voor het einde van het jaar toestellen met de Engelstalige versie van het mobiele OS in Nederland uit.

Van LG was al bekend dat het dit jaar een Windows Phone 7-toestel in Nederland wilde uitbrengen, maar er komen hier ook smartphones van Samsung en HTC in 2010, laat Maarten Sonneveld, Business Group Lead Mobile Communications bij Microsoft aan Tweakers.net weten. "Dat zullen toestellen met de Engelstalige versie van het OS zijn. De release van de Nederlandstalige Windows Phone 7 vindt medio 2011 plaats", zegt hij. Eerder verschenen berichten dat het Nederlandse OS in april zou verschijnen, maar dat heeft Microsoft volgens Sonneveld nooit zo hard gesteld.

Het was lange tijd onduidelijk of, en zo ja welke fabrikanten dit jaar WP7-modellen gingen uitbrengen, omdat de release van de Nederlandstalige versie pas volgend jaar is. Microsoft hoopte wel op toestellen in 2010, maar de vraag was of het zinvol was, aangezien de ondersteuning voor diensten aanvankelijk beperkt zal zijn.

De WP7-smartphones die LG, HTC en Samsung hier uitbrengen, krijgen officieel geen toegang tot de diensten Marketplace, Xbox Live en Zune Pass, zodat de functionaliteit bijvoorbeeld niet met gratis of betaalde apps is uit te breiden.

Tweakers.net kreeg informatie dat het echter wel mogelijk is voor gebruikers om de locatie van Windows Phone 7-toestellen op VS, UK, Duitsland of Frankrijk te zetten, en dan wel toegang tot alle diensten te krijgen, waarbij ze echter alleen apps kunnen kopen als ze over een Amerikaanse creditkaart beschikken.

"Microsoft biedt geen ondersteuning aan de desbetreffende diensten voor Nederlandse gebruikers tot de release van de Nederlandstalige versie", is het enige wat Sonneveld meldt op de vraag of hij de omweg kan bevestigen.

Het is nog niet bekend welke WP7-toestellen LG, Samsung en HTC dit jaar in Nederland uitbrengen, al doken internationaal al de HTC Mozart, HTC HD7, LG C900, LG E900, LG Optimus 7 en Samsung i8700 op. Ook is niet bekend of de modellen meteen vanaf de introductie van Windows Phone 7 in oktober naar Nederland komen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-09-2010 • 10:23

59 Linkedin

Reacties (59)

59
55
37
2
0
0
Wijzig sortering
Wat een Apple-achtige beperkingen/features heeft dit toestel toch ... Microsoft blijft jammer genoeg nog steeds bij het beter goed gejat dan slecht bedacht principe.
hoezo van apple gejat ?
je denkt dat apple nooit iets gejat heeft ???

ms is in dit heel slim .
de beperkingen boeien de normale consumenten totaal niet .
die halen een telefoon uit de doos en die mot werken .
en dat doen een w7 phone echt wel .
apps downloaden en instaleren wat is dat .. ja echt grootste deel van mensen weten niet eens waar het te downloaden is laatsstaan hoe het op een phone te instaleren .
dus dat is het probleem niet .
dat is ook 1 van de redenen dat apple zon grote userbase heeft ..
normale mensen die gene poespas willen . foon uit doos en werken .
Ik moet nog het toestel tegenkomen wat nog niet direct werkt als je er een simkaart inschuift? Dat is nog altijd gewoon zo met alle platforms. In die zin is dat natuurlijk een totaal non-argument. iOS werkt gewoon goed en praktisch iedere huidige smartphone-interface is afgeleid van iOS, voorheen hadden smartphones gewoon een soort van mini-windows omgeving wat zonder gui-schilletjes eroverheen gewoon niet lekker werkt qua besturing.. Voor het overgrote gedeelte geldt dus wel dat de huidige interfaces zijn afgekeken/gejat van Apple. (ik ben geen apple-fan, doe mij maar Android, maar feiten zijn feiten ;))

Maar ik ben het wel helemaal met je eens dat men moeilijk kan zeggen dat WP7 is gejat van Apple, juist WP7 heeft een compleet vernieuwde interface, geheel eigenzinnig. Ik vind het niet mooi, maar naar aanleiding van diverse video's en een minuutje mogen spelen met een beta op een beurs in Duitsland durf ik wel te zeggen dat het potentieel goed kan werken. MS zet mijn inziens dus juist een heel origineel product op de markt, iets wat totaal niet lijkt op wat de concurrent in de aanbieding heeft. Daarom van mij juist hulde daarvoor, maar helaas zijn er altijd mensen die zonder enige ervaring al gaan lopen flamen op een product.

edit: typo en spelling

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 24 september 2010 11:22]

Lol mijn HTC had al een vergelijkbare interface voordat de Iphone is uitgebracht.
Heeft Apple het dan van HTC afgekeken? Nee natuurlijk niet, in de zakelijke wereld zijn deze soorten interfaces al jaren in gebruik (vaak embedded linux of windows ce devices)
Apple heeft het gewoon heel goed geïmplementeerd en dat hebben de andere fabrikanten weer overgenomen.
@MicGlou,
Het interface van iOS is afgekeken van het interface op de LG prada :+ zo kan je overal wel roepen dat dingen zijn afgekeken.. te beginnen bij xerox.
IOS werkt op mijn Iphone 3G gewoon KUT. Zo kut dat ik terug ben gegaan naar 3.1 Dat mensen de tekortkomingen van IOS van Apple zomaar slikken is andere koek. Als je smst kan je niet eens ontvangstbevestiging aanzetten bijvoorbeeld. Zelfs mijn nokia uit 2004 kan het .

En bij een aanpassing zoals een jailbreak of dergelijke is het nog lammer maar dat heeft niets met Apple zelf te maken.
Als je de moeite doet om eens naar de filmpjes te kijken van de interface en de manier van werken zie je dat Microsoft een heel andere aanpak heeft.
Ik zie blokjes op het scherm met wat leuke swipes.
Enkel wat eye candy, voor de rest niets schokkends.
Met respect maar dat kan je natuurlijk van elk OS zeggen. Ik zie wat <oversimplificatie> en wat <oversimplificatie> niets spannends. IOS is ook een relatief simpel OS, origineel zelfs zonder multitasking of cut en past. Toch kan je moeilijk ontkennen dat iig IOS de smartphone markt heeft verandert.

Het unicum van WP7 is de manier waarop ze alles rond contacts etc organiseren en de manier waarop ze die panorama's gebruiken.
Of dat in het dagelijks leven goed gaat werken kan ik natuurlijk niet zeggen maar wat in mijn tijd met een devphone heb ervaren is het op z'n minst interessant.
Meesten bevooroordelen WP7 gewoon ;). Ik zou zeggen, houd je mond totdat je weet waar je over praat. (da's voor al die bloko's).
Hmmm... je lijkt Verhagen wel }>
Wat, precies, is er "goed gejat" aan Apple-achtige beperkingen?
Als je de afgelopen maanden een beetje opgelet zou hebben, zou je nu toch onderhand wel door moeten hebben dat WP7 gericht is op Communicatie en Social Media... en niet op media en entertainment zoals de iphone...

Het verbaasd me sowiezo dat er hier op tweakers veel reacties geplaatst worden met teksten als "geen marketplace dus geen toekomst" "en wat heb je aan een smartphone zonder applicaties"

Er is ook nog een doelgroep van 80% (schatting) die absoluut niets heeft met het installeren van applicaties, en gewoon wil bellen/smsen/facebooken en internetten..

95% van de applicaties zijn namelijk ook heel eenvoudig webbased te vinden..
Anoniem: 285004
@Lethal25 september 2010 01:04
nog een "schatting" : 80% denkt dat je fout zit met je opmerking.
Oef, het verbaasd me dat ze dit durven, ik denk dat ze d'r hooguit vanuit kunnen gaan dat alleen die-hards de telefoons aan zullen schaffen (die van tweaken weten, zoals ons tweakers). De normale consument zal bij het aanschaffen van zo'n telefoon gelijk 30% van de functies missen voor een jaar lang, opzich absurd.
hoezo missen die functies ?
alle functies werken gewoon alleen is het niet in het nederlands .
dus ja dat mag de pret niet drukken lijkt me .
Ik ken zat mensen die hun telefoon standaard in het Engels hebben staan. Al mijn OSs zijn in het Engels overigens, ook Windows, Linux-distro's, Android e.d. Heeft erg veel voordelen en ik vind het Nederlands toch niet altijd even lekker lezen vergeleken met het Engels. Voor mij Nederlandse OSs in ieder geval.

Verder ontopic:

Ben benieuwd naar de toestellen. Je moet van goede huizen komen om mij van Android af te krijgen en WP7 zal dit dan ook bij lange na niet doen, althans dat is mijn verwachting maar het is goed dat er weer een extra mogelijkheid op de markt komt. Wat voor mij niet werkt kan voor een ander helemaal het einde zijn.

Ben vooral benieuwd naar de hardwarespecificaties van de komende WP7-toestellen.
Waar zie je staan dat je het dan maar in het Engels voorgeschoteld krijgt? Ik zie toch echt duidelijk staan dat de Nederlandse consument tot medio 2011 geen toegang krijgt tot functies als Zune, Xbox Live en Marketplace.

Mocht dit gaat om de taal, dan verlies je toch een grote doelgroep, namelijk de 'normale' consument (Waar ik het al dus over had). Tuurlijk zullen mensen zoals wij het totaal niet erg vinden als het alleen Engels bereikbaar is.
Ik was al een beetje huiverig voor de introductie van WP-7 in Nederland, maar met het gemis van alle leuke features gaat ' t marketingtechnisch niet echt lukken in Nederland in een tijd dat iedereen lyrisch over Android en Apple is.
Ik vind het het gewoon echt een domme zet om een land met een grote omzet aan smartphones marketplace e.d pas later aan te bieden.

Ik heb dankzij een leuke app van het XDA forum ook android op mijn HTC Touch Pro 2 draaien, en snap al die ophef over android niet zo. Maar dit zal wel komen omdat ik na mijn derde Windows phone er aan gewend ben. Ook aan de vele goeie gratis apps die er voor dit platform zijn gemaakt... En welke dus niet op WP 7 werken....

Mister Gates think twice before you clone an good OS!!!

De Iphone is er en zal er ook blijven, niemand zal een mooier smoelend OS beter kunnen maken..
:P

Jaja en dat uit de mond van een windhoos foon fan!
niemand zal een mooier smoelend OS beter kunnen maken.

Volgens mij zit je gewoon te stangen als niet iPhone gebruiker. De kleuter icoon interface van iOS wordt al beter smoelend gemaakt door Android, laat staan door WP7.
Ik, als iPhone 3G gebruiker, voelde me gewoon beledigd na het gebruik van een iPhone 4.
waarbij ze echter alleen apps kunnen kopen als ze over een Amerikaanse creditkaart beschikken
"Microsoft biedt geen ondersteuning aan de desbetreffende diensten voor Nederlandse gebruikers tot de release van de Nederlandstalige versie"
Als dat inderdaad zo is kunnen ze hem volgens mij net zo goed niet uitbrengen.
Het grootste gros nederlanders heeft al geen creditcard, en van de mensen die er wel 1 hebben zal er toch een groot percentage zijn wat geen amerikaanse is.

Hoe moeilijk kan het zijn om dit toestel te laten inloggen op de bestaande marketplace?
Blijkbaar denken ze bij MS dat we niet bij machte zijn om een engelstalige store door te bladeren. Wees dan ook consequent en breng gewoon geen toestel met een engelstalige interface.
En wat denk ik nog een veel groter struikelblok is, is de kwaliteit van de nederlandse marketplace. Heb zelf dan een HD2 met winmo, maar veel verder als buienradar en de telegraaf app kom ik niet qua interressante apps. Vriend heeft net een Desire gehaald en ik moet zeggen dat die appstore//marketplace (of hoe het ook mag heten) toch veel meer te bieden heeft.

Persoonlijke noot:
Ik vind die nieuwe homescreen ook foeilelijk, totdat XDA-forums met alternatieve roms komt word mijn volgend toestel in elk geval geen WM7 toestel. Het is toch van de zotte dat de grootste sellingpoints (in de ogen van MS) nl xbox live en marketplace gewoon moedwillig worden uitgeschakeld. 8)7
Ik ben echt niet anti MS, maar van de lauchstrategie snap ik werkelijk niets.
Ik snap sowieso niet waarom je een Amerikaanse Creditcard nodig zou hebben als je je land op UK, Duitsland of Frankrijk zet. Deze beperking zal toch ook niet gelden voor mensen die in die landen wonen?
Als je straks als nederlander een engelse WP7 telefoon koopt ben je echt een pioneer. Je kunt beter wachten totdat er echt een nederlandse versie voor is. Anders zijn er zoveel beperkingen.
Dat vraag ik me eigenlijk af:

Als je na de nederlandse release toegang zou krijgen tot een nederlandse market, of bij de oorspronkelijke launch even zonder en dan na een tijdje toegang tot internationale market...

Ik weet niet of nederlanders ENKEL een nederlandse market krijgen of OOK internationaal.
Afhankelijk daarvan kan het zelfs gunstiger zijn om een internationale device te hebben.

En dat is ook waar ik bang voor ben - als je als nederlandse geek geen toegang hebt tot de internationale bulk aan apps, zijn er plotseling verdraait weinig dingen beschikbaar.
Zolang er voorlopig geen Marketplace beschikbaar komt, is het wat mij betreft het overwegen niet eens waard... nog even daargelaten dat ik niet heel erg gecharmeerd ben van de GUI van het OS en de rigiditeit waarmee Microsoft deze handhaaft t.o.v. eigen skins o.i.d.
je krijgt de engelse versie van wp7 dus neem aan dat engelse marketplace gewoon gaat werken ..
Denk het niet, gezien je een NON-NEDERLANDSE credit card nodig zal hebben.

Waarom die beperking begrijp ik ook niet. Technet heeft dat ook, echt jammer.
Waarom wordt er eigenlijk overal van creditcards uitgegaan? Zou er niet zoiets als Paypal werken? Dat terzijde, het wordt toch tijd voor een aantal echte aankondigingen, in plaats van al die geruchten waarvan uiteindelijk de helft nauwelijks tot geen waarheden bevat. Het wordt voor mij gewoon niet duidelijk zo. Gaan die Engelstalige telefoons dan in April wel gewoon werken met de 'nederlandstalige' versie van alle services?

@ Lethal hieronder. Lees eens terug. Wat was nou het hele punt van dit artikel?

[Reactie gewijzigd door Lg102 op 24 september 2010 18:34]

Blijkbaar begrijp ik het niet.. want er staat nergens in het artikel dat het bevestigd is of iets, wat bij mij neerkomt als geruchten..

In de laatste zin staat zelfs: ' Ook is niet bekend of de modellen meteen vanaf de introductie van Windows Phone 7 in oktober naar Nederland komen. '

Wat dus volledig lijnrecht tegenover de titel van dit artikel staat.

[Reactie gewijzigd door Lethal op 28 september 2010 10:39]

Bizar eigenlijk... in de EU geldt vrije verkeer van goederen en diensten. Jammer dat ook hierin sommige partijen zich weer aan een dergelijke bepaling willen onttrekken.

Ik denk dat je als consument met een WP7-telefoon een goede kans zou maken om deze praktijk aanhangig te maken bij het Europese hof; probleem is echter dat je het jezelf eenvoudiger kunt maken door een Android toestel te verkiezen boven een met WP7.
In nederland zijn de telefoons gewoon niet voor april te koop.. alleen maar door webshops die ze importeren uit bijvoorbeeld UK of FR
Het is volgens mij gewoon even afwachten. Bij heel veel dingen die je hoort of hebt gehoord kun je je afvragen hoeveel daarvan werkelijk waar is.
Je hoort al tijden over WP7, tijd inderdaad dat ze eens gauw in de winkel komen te liggen.

Er zijn namelijk genoeg redenen te bedenken waarom WP7 een hit kan worden, maar ook genoeg redenen waardoor WP7 big-time zal falen. De enige manier om daar achter te komen is door gewoon zelf zo'n telefoon in je handen te hebben en kijken wat het ding kan.

Buiten dat snap ik echter dat hele gedoe met de Store niet. Nederlanders zullen deze niet kunnen bereiken. Dit betekent:
- Er zit wel een icoon in het OS maar als je daar op klikt krijg je een melding dat de Store nog niet beschikbaar is. Dit zal waarschijnlijk veel mensen boosmaken die net de telefoon nieuw hebben en die dit nieuws niet wisten.
Of
- Ze halen de hele link naar de Store eruit, wat betekent dat ze een soort Windows Phone 7 N maken waar de functionaliteit is uitgesloopt tot de volgende update. Dit lijkt me relatief gezien een hoop moeite met als enige gevolg dat je software slechter wordt.

Geef dan gewoon een melding als je de 1e keer de Store opstart.

"At this time there is no Marketplace in your language, please choose the Language of your choice"

Op deze manier kan de gebruiker zelf kiezen om de Marketplace niet te gebruiken (omdat er geen NLs beschikbaar is) of om gewoon naar de Engelse/Duitse variant te gaan.
Ik zou toch wachten met al die marketplace commentaren/speculaties tot het eerste toestel officieel op de markt is..
zullen die dan wel over te zetten te zijn naar NL of dat dan ook weer niet?
Ik ben benieuwd wanneer de eerste komt en wie de eerste is
Ik weet niet wat ik van deze nederlandse release moet denken:

Over het algemeen ben ik erg positief over WP7. Het gebrek aan fast app switching / ECHTE multitasking en copy-paste is jammer, maar zijn voor mij geen breekpunten.

Geen goede marketplace echter wel.

Als WP7 een Nederlandse marketplace krijgt, zonder toegang tot de internationale market, is dat een compleet gemis. Nederlandse smartphone gebruikers zijn over het algemeen capabel genoeg om engelse aplicaties te draaien. Waarom zou microsoft ons toegang daartoe ontzeggen? Dit is mij een raadsel, maar hebben ze ook met de marketplace op WM6 gedaan: de nederlandse marketplace heeft enkel toegang tot grofweg 100 apps ofzo - NIETS internationaals.

Als ze met de WP7 marketplace dezelfde fout maken, wordt het gewoon geen succes in nederland. toegang tot de bakken aan apps die al verschenen zijn, en die nog gaan komen, zal een grote rol spelen in het succes van WP7 - of je device nou nederlands of engels is doet veel mensen er maar bar weinig toe.

Mijn abbonement verloopt in maart, dus tegen die tijd zal er hopelijk wel wat duidelijkheid zijn. Anders nog even overbruggen met een sim-only abbonementje die elke maand op te zeggen is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee