Windows Phone 7 krijgt rtm-status

Microsoft heeft Windows Phone 7 naar fabrikanten verscheept. Het nieuwe mobiele OS van het Redmondse bedrijf kreeg deze week de rtm-status. De eerste toestellen met Windows Phone 7 komen vermoedelijk volgende maand in de winkel.

De tijd van het testen van het OS zit er nu grotendeels op, aldus Microsoft. Fabrikanten krijgen nu de beschikking over een versie van Windows Phone 7 waar alle functies inzitten. Zij hoeven nu alleen nog de firmware te optimaliseren voor de toestellen die ze gaan uitbrengen. Vervolgens kunnen de eerste producten met Windows Phone 7 op de markt komen.

Volgens Microsoft heeft het bedrijf nog nooit een mobiel OS zo zwaar getest als Windows Phone 7. Duizenden softwareontwikkelaars kregen testtoestellen, tienduizend toestellen deden elke dag tests en de softwaretesten duurden in totaal miljoenen uren. Hoe lang Microsoft met het testen van versies van voorganger Windows Mobile bezig is geweest, is onbekend.

Diverse fabrikanten gaan dit jaar toestellen met Windows Phone 7 uitbrengen. Er is onlangs een toestel aangekondigd, al zijn er geen afbeeldingen van vrijgegeven: de LG Optimus 7, met een 4"-lcd en onder meer de toevoeging van dlna. Het toestel is wel al te zien op een onofficiële en onscherpe video. Er is ook al een video opgedoken van de HTC Schubert. Daarnaast doken er al diverse toestellen op van Samsung en Dell.

Microsoft kondigde Windows Phone 7 in februari aan. Het nieuwe OS heeft weinig van doen met zijn voorganger Windows Mobile, al draait het wel op een Windows CE-kernel. Windows Phone 7 is gericht op de integratie van Microsoft-diensten als Bing, Zune en Xbox Live. Ook externe diensten als Facebook zitten in de nieuwe software verweven.

Windows Mobile 7 aka Windows Phone 7 Series Windows Mobile 7 aka Windows Phone 7 Series Windows Mobile 7 aka Windows Phone 7 Series Windows Mobile 7 aka Windows Phone 7 Series Windows Mobile 7 aka Windows Phone 7 Series Windows Mobile 7 aka Windows Phone 7 Series Windows Phone 7 Windows Phone 7 - interface Windows Phone 7: Xbox Live-hub

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-09-2010 • 15:13

161 Linkedin

Submitter: Boboga

Lees meer

'HTC brengt HD7 medio oktober uit' Nieuws van 21 september 2010

Reacties (161)

161
158
68
1
0
38
Wijzig sortering
Zo, dan gaat het niet lang duren voor dat een van je collega's/vrienden er met een rond loopt!

Zelf vind ik Windows Phone 7 niet zo spannend als ik het zie op de afbeeldingen hier. Niet om een andere mobile OS te promoten, maar de interface spreekt mij niet zo aan. Als je bijvoorbeeld het filmpje ziet van de HTC Schubert is het menu best eentonig.
Lijkt er ook op dat je veel van links naar rechts moet gaan scrollen dadelijk.

Het postvak in van je sms/mail ziet er wel leuk uit, heeft een beetje weg van de Zune interface. Zoals er ook staat aangegeven.

Ben benieuwd om het eens in het echt te zien! Maar blijf voorlopig bij een me nieuwe Galaxy S.

Vraag me ook af hoe ze de telefoon "zwaar" getest hebben.. Veel multi-tasking misschien??
Vraag me ook af hoe ze de telefoon "zwaar" getest hebben.. Veel multi-tasking misschien??
Met testen wordt hoogstwaarschijnlijk het automatisch uitvoeren van verschillende scenario's bedoeld. Zo kan je dus bijvoorbeeld een scenario maken waarin je een mailtje leest en een mailtje verstuurt. Er kan dan automatisch worden gekeken of het resultaat is zoals verwacht (bijv. ontvanger krijgt mailtje). Hoe meer scenario's er gebruikt worden om mee te testen, hoe zwaarder er getest is. En uiteraard zal bij die scenario's ook zitten "mail lezen terwijl je belt" en dingen als "maps gebruiken als je muziek luistert" e.d.

Met zware testen wordt niet per se bedoelt om zoveel mogelijk load te creëren op de telefoon maar gewoon om zoveel mogelijk scenario's getest te hebben bij iedere nieuwe versie van het OS.
iOS is wat scrollen betreft nog veel eentoniger ;)
Tijdens het scrollen zie je alleen maar icoontjes :P
Had het niet over dat het scrollen eentonig was. Ik vind dat het menu eentonig is, bekijk bijvoorbeeld het filmpje maar eens. Zodra het menu geopend word met applicaties zie je niks meer dan blauw en wit.
Het filmpje van de HTC Schubert dat ik zie houdt vrijwel onmiddellijk op nadat er een interface van WP7 te zien is. Heel apart om daar je mening op te baseren. Het is blijkbaar wat je er in wil zien. Mocht je echt open staan voor een andere mening raad ik je aan de vele demo's op Youtube eens te bekijken. Bijvoorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=IlsK6-y6cSw
Iets zegt me dat dit besturingssysteem niet van de grond gaat komen, en ik ben bang dat het heeft te maken met "slechte" imago wat Microsoft heeft op het gebied van mobiele besturingssystemen.
Het zal best allemaal wel erg fijn werken, maar toch denk ik dat het niet erg populair gaat worden.
Het gaat vast van de grond komen. Ik denk dat het in de zakelijke markt populairder gaat worden als iPhone, vanwege de waarschijnlijk perfecte integratie met verschillende office producten. En dat zijn toch de producten die men op het werk gebruikt. Ook kun je WP7 waarschijnlijk ook netjes in het domein hangen. Onder jongeren gaat het hoogstwaarschijnlijk de iPhone niet verdringen... maar niet omdat het wel of niet beter is, maar puur omdat Apple hip is. En Android, tja... Android is van de grond gekomen... maar is lang niet zo succesvol als de iPhone. Ik ken dan ook alleen maar mijn moeder (58) met een Android telefoon... puur omdat ze de kleur wel mooi vond. Terwijl het hier op tweakers af en toe lijkt alsof Android de halve markt in handen heeft.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 2 september 2010 15:34]

Ik heb geen verkoopcijfers gezien van de NL, maar in de VS is Android populairder dan de iPhones: nieuws: Aantal verkochte Android-telefoons in twee maanden verdubbeld

En als het hier op Tweakers lijkt alsof de helft een Android heeft, dan zal het vast niet slecht gaan. Natuurlijk is Tweakers geen goede afspiegeling van NL, maar er is dus zeker markt voor Android. Bij mij op kantoor bijvoorbeeld lijkt de iPhone over haar hoogtepunt heen en zie ik steeds meer Android.
Ik heb geen verkoopcijfers gezien van de NL, maar in de VS is Android populairder dan de iPhones
Ik denk echter dat de reelase van WP7 wel negatief is voor het marktaandeel van Android terwijl het iPhone aandeel er nauwelijks onder zal leiden.

Veel mensen kopen namelijk Android omdat dat toevallig het smartphone OS op de Samsung/HTC/LG/... telefoon is die ze willen hebben.
Nu gaat WP7 in vrijwel diezelfde vijver als Android zitten vissen met aanvullende zaken als Xbox Live games en Zune marketplace op die telefoons.

De keuze voor een Apple signature apparaat als een iPhone zal veel minder beinvloed worden door de relase van WP7.
Haha je hebt helemaal gelijk maar ik heb wel een voorbeeld wat mij persoonlijk nogal verbaasde :P Mijn directeur is een gadget freak, heeft veel snelle auto's, mooie iMacs en media opstelling thuis (en directeur van een elektronica fabrikant) dus hij wilde voor het management een Iphone 4 zoals je wel verwacht. Komt hij even later naar me toe met de melding jaaah die Iphones gaan niet door want ik wil Android :D

Gelukkig heb ik het uit ze hoofd kunnen praten want ze zouden de volgende dag geleverd worden en we hebben een top prijs moeten betalen haha

Wat ik hiermee wil zeggen is dat zowel Android, IOS, BB OS, Win Mo en het OS van Nokia en Intel in overlappende vijvers vissen, na een jaar (miss twee) ligt het allemaal zo dicht bij elkaar (en is elke fabrikant gewend aan de touch mogelijkheden) dat het om marketing gaat en de beleving die bij de telefoon komt!
Ik denk dat er een hoop mensen zullen zijn die de Iphone 4 niet gaan kopen en een alternatief gaan zoeken.

Als Windows7 voor de smartphone werkelijk goed door de eerste maanden heen komt en redelijk bugvrij is zal ik zeker de overstap maken.
Windows 7 heeft er niets mee te maken hoor. Maar Microsoft hoopt natuurlijk wel dat dat getal ze geluk gaat brengen. ;)
Anoniem: 285004
@Chadi3 september 2010 09:20
Mensen met een iphone 3gs zullen niet switchen maar wel een heleboel die een oudere iphone hebben.
Android is op dit moment het enige zinvolle alternatief voor hardwareleveranciers zonder eigen smartphone platform

En android software is gratis maar gratis is het kader van mobile platforms natuurlijk maar beperkt
http://www.windowsitpro.c...e-than-Windows-Phone.aspx

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 2 september 2010 15:45]

Interessant artikel waarnaar je verwijst, maar niet gespeend van enige drogredenen.

Argument 1, 4 en 7 gaan in op het feit dat Microsoft een vollediger software pakket levert, waaraan de fabrikant niets hoeft te doen. Waar.
Niets mag doen zou een andere manier zijn om hiernaar te kijken. Het is betere integratie tegen de prijs van minder mogelijkheden. Microsoft speelt iMac en Google speelt Windows.

Argument 2 is wat klassieke patenten FUD. Dit heeft geldigheid alleen in de VS, moet zich nog bewijzen en ertegen bestaan beschermingsconstructies. Niettemin iets om rekening mee te houden.

In argument 3 wordt de fragmentatie van de Android markt genoemd. Niet steekhoudend, gezien ook de opkomst van Android tegenover het iOS. IMHO is de fragmentatie juist de kracht van Android.

Argument 5 gaat in op additionele licentiekosten (mp3 etc). Geen speld tussen te krijgen. Bij Microsoft zit het in de 15 euro per telefoon, de Android partners kost het 2 euro per device.

Argument 6: hetzelfde, maar dan testen. Lijkt me niet dat hier een significant prijsverschil inzit.

Alles bij elkaar nog niet echt overtuigend of het moet het oude liedje van de patenten weer zijn. Aangezien het met WP7 echt menes is voor Ballmer bestaat er een goede kans dat je echt met de billen bloot moeten in de rechtzaal. Hoe liggen de kansen? De consument zal het MS in ieder geval niet in dank afnemen als Android van de US markt zal worden verbannen.

Veel meer dan een gevecht om de 6e plaats met Meego en het eigen WM6.5 zie ik in de komende 2 jaar niet gebeuren.
Symbian, RIM, Apple, Android en Bada hebben voorlopig te veel troeven in handen.
Argument 2 is wat klassieke patenten FUD. Dit heeft geldigheid alleen in de VS, moet zich nog bewijzen en ertegen bestaan beschermingsconstructies. Niettemin iets om rekening mee te houden.
Hoezo FUD. Het is recent nog in het nieuws geweest dat bijvoorbeeld HTC aan Microsoft betaalt voor bepaalde patenten die op Android telefoons gebruikt worden. Voor HTC maakt dat Android dus duurder dan alleen de gratis software.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 3 september 2010 09:52]

Daar is nog altijd niet duidelijk of er nu patenten in Android werden geschonden of in de eigen schil van HTC. Totdat dat duidelijk is ben ik met snirpsnirp eens dat het een FUD argument is.
Het argument gaat over kosten.
Die kosten zijn er gewoon omdat we weten dat HTC betaalt voor de rechten. Dat is geen fud maar de realiteit. Eigen schil is just ook typsich een voorbeeld van extra kosten die je moeten maken. Die kosten hoeven ze niet te maken voor WP7 telefoons.
dan heb jij gewoon weinig vriendjes met android telefoons of vriendjes die al een iphone hadden.. maar als ik rondkijk in mijn omgeving zijn er alleen maar mensen met een android of een blackberry..

maar jij en ik zijn niet representatief voor heel de markt.. dus ventileer je mening niet als feit maar als mening.. HerrPino..
Jup mijn klas bestaat ook een aardig deel uit android. Vooral de htc desire is zeer gewild! Zelfs 1 met een nexus one, is best zeldzaam aan het worden haha.
Maar heb ook een wm 6.5 fan in me klas. Ben benieuwd wat hij van wp7 vind.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 2 september 2010 19:30]

Denk dat het veel aan de 'omgeving' ligt waarin je rondloopt... Ik ken dan weer juist meer mensen met een iPhone. Had ik nog op school gezeten (lees: mensen met een lager budget) had ik waarschijnlijk meer mensen met een Android/ Windows Mobile telefoon gekend, puur omdat deze beter betaalbaar zijn.
De prognoses zijn anders inmiddels dat Android OS het iPhone OS waarschijnlijk gaat verdringen in 2011.

Lees dit artikel maar eens http://www.reuters.com/article/idUS354884179820100830

Ik kan beamen dat de Samsung Galaxy S met Android zeer fijn werkt...

[Reactie gewijzigd door TheGarf op 2 september 2010 16:44]

Perfecte integratie? Hopelijk bij WM7 dan wel.

Huidige wm6.5.x toestellen kunnen niet eens syncen met Outlook 64bit (terwijl zelfs de iPhone dat wel kan, android tot op heden nog niet).
En in tegenstelling tot Windows Mobile klaagt nooit iemand over de desktop Windows of MS Office? Ondanks dat iedereen steen en been klaagt over Microsoft, gaan de producten van Microsoft als zoete broodjes over de toonbank.

Daarbij hebben Microsoft developers het voordeer dat zij via Visual Studio applicaties kunnen schrijven voor het internet (asp.net), RIA (Silverlight), desktop (WinForms/WPF), database (clrnet integratie in MSSQL) en binnenkort dus ook voor Windows Phone 7.

Hoewel de toolkit voor Silverlight en WP7 een stuk kleiner is dan de standaard (full) toolkit, zijn developers al zeer bekend met de API waardoor je dus direct aan de slag kunt.

Ik kan in elk geval niet wachten totdat ik mijn WP7 heb.
En in tegenstelling tot Windows Mobile klaagt nooit iemand over de desktop Windows of MS Office? Ondanks dat iedereen steen en been klaagt over Microsoft, gaan de producten van Microsoft als zoete broodjes over de toonbank.
Is er concurrentie op dit gebied dan?
* Apple: Geduchte concurrent, maar Apple koop je inclusief hardware. Die combinatie is in verhouding veel te duur en bied daarbij geen meerwaarde ten opzichte van Microsoft. Waarom de iPhone dan wel loopt (want die is ook veel te duur), deze bood zeker in het begin wel meerwaarde. En je "krijgt" hem bij een abonnement, dus betaal je er niet voor. Indirect natuurlijk wel, maar dat is een andere discussie.
* Linux: Is gewoon te onhandig voor 95% van de computer gebruikers. Het gebruikers gemak van Windows en Apple is vele malen beter!

Verder: De hele wereld heeft geklaagd over Windows Vista! Met Windows 7 hebben ze weer een goed product in de markt gezet en is iedereen weer tevreden. Wie weet doen ze hetzelfde met WP7
Apple: Geduchte concurrent, maar Apple koop je inclusief hardware. Die combinatie is in verhouding veel te duur en bied daarbij geen meerwaarde ten opzichte van Microsoft.
Lekker kort door de bocht weer. Ik neem aan dat je bedoelt dat Apple computers en OS X voor jou te duur zijn, en dat ze voor jou geen meerwaarde bieden ten opzichte van Microsoft, maar ik denk daar toch al een aantal jaar heel erg anders over. Prima dat jij Windows een soort OS-to-end-all-OS'es vindt, maar door te stellen dat OS X 'geen meerwaarde biedt' geef je de indruk over weinig inlevingsvermogen in de gebruikspatronen van andere computergebruikers te beschikken. Persoonlijk vind ik OS X veel completer en op praktisch elk voor mij interessant terrein vele malen beter dan welke Windows versie dan ook, maar ik snap prima waarom heel veel mensen toch Windows prefereren, en ik snap ook heel goed dat Windows op een aantal terreinen duidelijk 'meerwaarde' heeft over OS X.
Waarom de iPhone dan wel loopt (want die is ook veel te duur), deze bood zeker in het begin wel meerwaarde. En je "krijgt" hem bij een abonnement, dus betaal je er niet voor. Indirect natuurlijk wel, maar dat is een andere discussie.
Wederom een beetje hetzelfde verhaal, veel te kort door de bocht en veel te simpel geredeneerd, niet iedereen 'krijgt' een iPhone bij zijn abbo (ik heb hem los gekocht) en bovendien geldt je argument voor andere smartphones net zo goed. Dat de iPhone zo succesvol is, is simpelweg omdat het een goed product is dat mensen prettig in het gebruik vinden en dat aan hun verwachtingen voldoet. Ik zou zeggen zoek de klanttevredenheidsstatistieken er eens bij, of denk je dat die alleen over fanboys of mensen met Stockholm-syndroom gaan?
Linux: Is gewoon te onhandig voor 95% van de computer gebruikers. Het gebruikers gemak van Windows en Apple is vele malen beter!
Daar ben ik het dan weer deels mee eens, hoewel Linux in principe net zo gebruiksvriendelijk is als alles eenmaal geinstalleerd is en werkt. Misschien zelfs wel gebruiksvriendelijker.

De reden dat Windows zo populair is, is veel en veel eenvoudiger en je hebt dan ook helemaal niet van die vreemde theorieen voor nodig over het hoe en waarom mensen wel of geen Windows/OS X/iPhone/Android gebruiken: Windows is door de jaren heen simpelweg een de-facto standaard geworden. Op het gebied van consumer-desktops en bedrijfssystemen is alles compleet op Windows gericht, en het is in bijna niemand die zijn brood met Windows systemen verdient een voordeel om daar verandering in te brengen. Simpel als dat.
Prima dat jij Windows een soort OS-to-end-all-OS'es vindt, maar door te stellen dat OS X 'geen meerwaarde biedt' geef je de indruk over weinig inlevingsvermogen in de gebruikspatronen van andere computergebruikers te beschikken.
Ik wil niet zeggen dat Windows het beste is dat er bestaat, maar slecht is het zeker niet. En voor het grootste gros van de gebruikers voldoet het perfect.
OS X zal vast op bepaalde gebieden meerwaarde hebben, maar waar OS X die meerwaarde "vroeger" vooral had bij het grafische werk heeft Windows ze behoorlijk genaderd.
Ik ben zelf van mening dat OS X niet direct een toegevoegde waarde heeft voor het grote publiek. Voor de zakelijke markt misschien wel, maar voor huis tuin en keuken gebruik...?
Wederom een beetje hetzelfde verhaal, veel te kort door de bocht en veel te simpel geredeneerd, niet iedereen 'krijgt' een iPhone bij zijn abbo (ik heb hem los gekocht) en bovendien geldt je argument voor andere smartphones net zo goed
Ik bedoelde hier ook mee dat je hem, net als elke andere telefoon, krijgt bij een abonnement. Dus is de iPhone indirect niet echt duurder dan bv een Nokia. Niet iedereen zal hem krijgen, maar het grote gros heeft hem er wel bij gekregen. En wat ik daarmee bedoelde is dat het "weggeven" in combinatie met een populair/goed product natuurlijk wel in het voordeel werkt!
Daar ben ik het dan weer deels mee eens, hoewel Linux in principe net zo gebruiksvriendelijk is als alles eenmaal geinstalleerd is en werkt. Misschien zelfs wel gebruiksvriendelijker.
Daar zeg je het precies goed, als alles eenmaal geinstalleerd is en werkt! Ik heb vorig jaar zelf eens een keer met Linux lopen te spelen. Drivers waren al een ramp maar werkten uit eindelijk wel. Enkele programma moest ik via de command regels installeren... ik kwam er niet uit! Een noob op Linux gebied haakt dan ook snel af. Windows gebruikers zijn verwend met installers en daar mist het bij Linux nog behoorlijk aan.
Deze tekst:
...Ik ben zelf van mening dat OS X niet direct een toegevoegde waarde heeft voor het grote publiek. Voor de zakelijke markt misschien wel, maar voor huis tuin en keuken gebruik...?...
lijkt op:
"Volkswagen maakt auto's in alle prijsklassen, er is voor elk wat wils. Ik zie niet in wat Toyota of Volvo of ... voor toegevoegde waarde hebben voor het grote publiek. Voor de zakelijke markt misschien wel, maar voor huis tuin en keuken gebruik?"

Ik hoop dat je doorhebt dat het regelrechte onzin is die je hebt verkondigd.

OS X komt op Apple hardware. De integratie is perfect, je hebt nooit driver problemen. Een Apple Mac komt ook compleet met iLife, een pakket met foto / video / muziek / DVD / web software, wederom perfect geïntegreerd.

Een Mac is compleet, zowel qua hardware als qua software. Het enige dat mist is een office pakket. Daarvoor kun je kiezen tussen MS Office (99 euro), iWork (79 euro) of OpenOffice.org (of een kloon daarvan; gratis).

Windows wordt op een allegaartje van hardware geïnstalleerd, en elke fabrikant gooit er zijn eigen keus aan bloatware op. De integratie is ver te zoeken, de functionaliteit komt niet in de buurt van de software op een Mac. Je moet hier dus investeren in een goed pakket voor het beheren en bewerken van foto's / video's / DVD's / muziek / web pagina's.
OS X komt op Apple hardware. De integratie is perfect, je hebt nooit driver problemen.
Ik heb eigenlijk op Windows ook nooit driver problemen. Tenzij ik oude randaparatuur gebruik. Maar dat probleem zal OS X ook wel hebben neem ik aan. Mijn collega heeft ook OS X. Hij is er ontzettend tevreden over, maar hij geeft ook toe dat OS X ook wel eens hangt of vastloopt!
Een Apple Mac komt ook compleet met iLife, een pakket met foto / video / muziek / DVD / web software, wederom perfect geïntegreerd.
Zie jij het grote publiek foto's of video's bewerken? Muziek afspelen, is daar veel voor nodig? DVD kijken, denk dat het grote publiek daar wel een DVD speler en een TV voor heeft. Web software? Het grote publiek zal zich hier absoluut niet mee bezig houden.

Laat ik even duidelijk zijn in mijn stelling. Ik stel niet dat Apple slecht is. Ik stel ook niet dat Windows geweldig is! Maar denk even buiten je eigen sociale leven. Als ik in mijn omgeving kijk gebruikt 75% van mijn kennisen de PC / laptop voor internet, foto's opslaan / bekijken en zo af en toe eens een office paket gebruiken. Voor die groep voldoet de goedkopere Windows software + hardware perfect. Die kunnen met een PC van € 750,= al makkelijk uit!

Ik zie de marktverdeling ook zeker wel verschuiven, de huidige marktverdeling is 95% - 5% (Windows - Apple). Dit zal zeker dichter bij elkaar komen te liggen. Mede door de dingen die je noemt, daar is zeker markt voor (het kleine gros).
Maar het groter worden van het marktaandeel van Apple zal ook nadelige gevolgen hebben. Denk aan meer virussen en spyware. Meer brakke software programma's die door "noobs" geschreven worden. En ga zo maar door!

Maar we dwalen af van het onderwerp! Als we het over WP7 willen hebben... als ik de keuze had tussen een iPhone of WP7, dan werd het denk ik toch wel een iPhone!
Apple is helemaal niet duur jij krijgt echt er kwaliteit voor terug.
En dat kan je helemaal merken met de iPhone 4 ... er is momenteel geen mobiel die daaraan kan tippen.

Overigens dat gezeur de iPhone te duur is .... bijna elke concurrent is zelfs nog duurder.

Apple en Linux zijn veel beter dat Windows.
Windows is het meest gebruikers irritant onvriendelijk systeem je kan bedenken.

Linux heeft al een enorme inhaalslag gemaakt op windows.
Je hoeft tegenwoordig geen genie meer te zijn om in te zien dat Microsoft zijn tijd heeft gehad. Het zal misschien nog even duren maar op den duur zal Microsoft er gaan moeten wennen dat er nieuwere systemen hun zullen in gaan halen.
Apple is helemaal niet duur jij krijgt echt er kwaliteit voor terug.
Duur is natuurlijk een relatief begrip. Maar in verhouding met elk ander merk PC / laptop is Apple duur. Ik heb onlangs een HP notebook gekocht voor € 999,=. Een vergelijkbare Mac notebook (qua specificaties) kost het dubbele. En kwaliteit, kan ik niets over zeggen, pas als die kapot is! Dat ie er minder mooi uit ziet... Dus... ik moet er op werken, niet naar kijken!
Overigens dat gezeur de iPhone te duur is .... bijna elke concurrent is zelfs nog duurder.
euhm... als ik de reviews een beetje mag geloven komt de Samsung Galaxy S behoorlijk in de buurt bij de iPhone 4. Even prijzen op een rijtje zetten voor je!
pricewatch: Apple iPhone 4 (16GB) Zwart € 897,20
pricewatch: Samsung Galaxy S i9000 (8GB) Zwart € 449,=

Oke, de Samsung heeft 8gb en de Apple 16gb. Maar 8 gig kost geen € 450,=, dus een 8gig sd kaartje is snel gekocht!
Windows is het meest gebruikers irritant onvriendelijk systeem je kan bedenken.
Dat is dan 91% van alles wat internet niet met je eens...
http://marketshare.hitsli...eframe=M&qpsp=116&qpnp=24
Als Linux echt zo goed was, dan zag je het net als Mac en iOS wel stijgen. Maar het zit al 2 jaar op slot! Het gaat nog heel erg lang duren voordat Linux Microsoft in gaat halen, als ze dat ooit al lukt. Ik zet liever mijn geld op Apple!

[Reactie gewijzigd door Timo002 op 3 september 2010 01:07]

[...]
Duur is natuurlijk een relatief begrip. Maar in verhouding met elk ander merk PC / laptop is Apple duur. Ik heb onlangs een HP notebook gekocht voor € 999,=. Een vergelijkbare Mac notebook (qua specificaties) kost het dubbele. En kwaliteit, kan ik niets over zeggen, pas als die kapot is! Dat ie er minder mooi uit ziet... Dus... ik moet er op werken, niet naar kijken!
Kijk eens verder dan de nummertjes, heb een Dell notebook van ongeveer 2000,- EUR en een Macbook van 1000,- EUR. Qua specs is de Dell VEEL beter, qua gebruik kan ik met de Macbook (ook op Windows) beter uit de voeten en loopt het gewoon beter.
En in tegenstelling tot Windows Mobile klaagt nooit iemand over de desktop Windows of MS Office? Ondanks dat iedereen steen en been klaagt over Microsoft, gaan de producten van Microsoft als zoete broodjes over de toonbank.
Twee totaal verschillende producten, twee totaal verschillende markten. Met WP7 moet Microsoft weer helemaal opnieuw beginnen en zich in de markt vechten, is alle backwards-compatibility overboord, en is er initieel weinig tot geen aanbod aan toepassingen. Windows blijft juist door de gevestigde marktpositie, de backwards compatibility en de hoeveelheid software en installaties die ervan afhankelijk zijn erg populair. Stel dat Windows nooit had bestaan en Microsoft de marktleider was op de smartphone markt, en dat ze zomaar even uit het niets een nieuw desktop-OS zouden willen introduceren. Denk dat ze dat niet zou lukken.

Maargoed los daarvan denk ik wel dat ze uiteindelijk succes zullen gaan hebben met WP7, ze moeten wel, anders liggen ze gewoon compleet uit de markt van mobiele toepassingen, en dat is simpelweg geen optie. Ze hebben al miljarden geinvesteerd en zullen miljarden blijven investeren om een voet tussen de deur te houden. Sowieso zijn ze nu zeker op de goede weg (eindelijk) en dat gaat op het gegeven moment wel uitbetalen. Maar of de eerste versies een succes worden betwijfel ik, ik denk dat het de komende 2 jaar erg zal gaan tegenvallen voor Microsoft.
Als je denkt dat de API onder Windows hetzelfde is als voor WP7 dan kom je denk ik bedrogen uit. Bij Windows CE (de voorloper van WP7) is de API behoorlijk gestript c.q. anders zodat portabiliteit slechts met veel beperkingen mogelijk is.
Anoniem: 80466
@Lejavh2 september 2010 15:35
n ik ben bang dat het heeft te maken met "slechte" imago wat Microsoft heeft op het gebied van mobiele besturingssystemen.
WM was lang juist heel populair.
Versie 6.1 was echter een volslagen misser omdat touch ondersteuning toen ontbrak op een moment dat iedereen dat wilde hebben. Met 6.5 hebben ze dat een beetje opgeapt maar nog niet optimaal..
WM was lang juist heel populair.
Versie 6.1 was echter een volslagen misser omdat touch ondersteuning toen ontbrak op een moment dat iedereen dat wilde hebben. Met 6.5 hebben ze dat een beetje opgeapt maar nog niet optimaal..
Touch ondersteuning ontbrak? Mijn eerste Windows Mobile telefoon uit 2003 had al touch ondersteuning...
Vermoedelijke bedoel je multi-touch? Zo ja, dan heb je wel gelijk :P
Anoniem: 80466
@Okki52 september 2010 15:46
ja ,dant bedoelde ik inderdaad :O
Het is maar net wat je populair noemt.
Het heeft lang een groot gedeelte van de smartphone markt gehad, maar dat was omdat er niets anders te krijgen was.
Tevens was de markt niet zo groot.
Sinds er toestellen zijn die wel fijn werken worden er heel veel meer smartphones verkocht.

Het ontbreken van vinger touch is denk ik problematischer geweest dan het missen van multi touch!
maar die vinger touch was op te vangen met alternatieve interfaces (zoals sense).
Dat is ook de rede waarom ze naar Windows Phone 7 zijn gegaan qua naamgeving en is dat slechte imago alleen echt bekend bij mensen die bv op Tweakers komen.

Ik ben erg geïnteresseerd er in (ben Silverlight programmeur), al zal ik voorlopig nog steeds voor Android gaan omdat, zoals hierboven al eens gezegd is, het een versie 1.0 gericht op USA is.
Ik denk dat je je daarin vergist en dat de release meer op Engelstalige landen is gericht dan enkel de VS. Facebook is groter in alle engelstalige landen op het moment dan myspace, en is zelfs naar alle andere landen aan het overslaan.

Daarnaast is de enige market place die er Amerikaans is op dit platform enkel de Zune library.
Slecht imago zou het niet zo zeer zijn, zijn veel bedrijven met Windows telefoons, en anders Blackberry's. Voorname voor de functies om mail/agenda etc te syncen en bereikbaar te zijn extern. Even een mailtje lezen in de trein etc.

Had buiten het feit dat het soms niet lekker werkte (lag meer aan het toestel denk ik) geen problemen met het Windows mobile OS.
Bij ons is Windows Mobile keihard gevallen eigenlijk. We leveren Windows Mobile vanuit bedrijf, bijna iedereen heeft een iPhone of Android. Dan praat ik over paar honderd man.

Onze servicedesk heeft het ook gehad met Windows Mobile
Slecht imago? Nah. Ze hebben amper een imago.
Als ik een gemiddeld persoon op school zou vragen of ze windows mobile kennen, gaat er bij niemand een lampje branden (met uitzondering van de mensen die het zelf gebruiken). Dat is bij Android wel anders - die heeft een veel grotere naamsbekendheid onder in elk geval de jongeren en jongvolwassenen van 16 ~ 25.

Als ze de marketing goed op poten zetten, heeft dit OS ontzettend veel potentie.

Copy-Paste is al een post over opgedoken die een uitvoering beschrijft die perfect binnen Metro past, en ook extreem simpel werkt. Multi-tasking is, ookal is het beperkt, aanwezig. De vereiste mogelijkheden zoals iets opzoeken tijdens een telefoontje en dergelijke werkt allemaal. He wat jammer, je kan niet twee spelletjes tegelijk draaien - daar lig ik niet wakker van.

Ook zit er veel verschil in het design van de tot dusverre gelekte telefoons, dus er is genoeg keuze - Zowel portrait als landscape sliders, als full-touch phones, etc.
Het is voor Microsoft erop of eronder. Gezien de belangen zal Microsoft er alles (lees een grote zak geld) aan doen om het te laten slagen. Als ik moet gokken dan denk ik dat het wel gaat lukken... ;)
Verdorie net te vroeg geweest met mijn aanschaf van de HD2. En de HD3 komt eraan, en de HD2 krijgt geen update naar phone 7, waardoor ik bij 6.5 zou moeten blijven. Ben erg benieuwd naar de veranderingen. 6.5 werd al echt volwassen :)
Nooit van XDA gehoord? :-)

Mijn Tytn'2 werkte ook perfect 6.5 terwijl deze ooit met 6.0 was geleverd. Maar als jij 6.5 al volwassen vind heb je 7.0 toch ook helemaal niet nodig..
XDA-developers: http://www.xda-developers.com/
Allemaal developers die HTC-toestellen tweaken. Zo heb ik Android 2.1 dankzij hen op mijn HTC Tattoo gezet omdat er geen officiële update van HTC was ...
Volgens mij had je Altijd_Lastig niet goed gelezen, hij bedoelde juist, dan heb je zeker nog nooit van XDA gehoord.

En nog even onwaarheden/onvolledigheden uit de wereld helpen:
...the largest Internet community of smartphone enthusiasts and developers for the Android and Windows Mobile platforms.
Bron: http://www.xda-developers.com/

Niks allemaal HTC tweakers, mobile phone tweakers!
Het is echter begonnen als HTC tweakers, en toen HTC ook aan android begon kwam dat uiteindelijk ook naar voren (vooral sinds de Hero).

En ja... Omdat de meeste tweaks niet HTC-related maar WinMo/Android-related zijn, werkt het ook op andere toestellen.
Eerst waren ze idd alleen HTC only, maar sindskort (na heel veel gezeur) hebben ze ook andere non-HTC toestellen op het forum staan. En zijn ze daarmee toch een mee algemene richting op gegaan. Dus sommige tweaks etc. zijn dan niet toevallig werkend op andere toestellen, maar echt gemaakt voor die toestellen. En dat is toch in de essentie een groot verschil.
7 heeft een compleet andere kernel dan 6.0 en 6.5 die beiden dezelfde kernel gebruiken
Dit maakt niet uit, android is ook geport naar de HD2 en die werkt naargenoeg bijna perfect, terwijl de android kernel de Linux kernel verijst. Ook draait Ubuntu op de HD2.
linkje?
ik ben daar al een tijdje naar op zoek
Niks perfect, er zijn nog genoeg problemen die overwonnen moeten worden. Een belangrijke ervan is de power management (batterij duur).
is al gebeurd.

WP7 heeft door de lange ontwikkeltijd nog een lange weg te gaan om er weer bij te horen.
maakt wel uit.
android is(inclusief kernel) open source.
wp7 is echter volledig closed source.

zonder de source is het een flink stuk moeilijker om wat aanpassingen te maken.
bij wm6.0-6.5 kon je gewoon in meeste gevallen de zelfde kernel/drivers gebruiken, maar dat gaat nu niet zomaar lukken.
ik vond 6.5 juist erg tegenvallen; het leek meer op een half-doordachte ui-update.

WP7 heeft wel een gloednieuwe UI, maar ik ben benieuwd hoe dit gaat vallen bij het publiek. Zelf ben ik overgestapt op Android en ben daar erg van onder de indruk; mede omdat je alles kunt aanpassen wat bij WP7 niet het geval zal zijn.

Daarnaast is dit straks versie 1.0 van WP7, ondanks de vele tests blijft het een 1.0 versie en is deze versie dan ook voornamelijk gericht op mensen in de USA. (qua beschikbare services)

Edit:
Ook zullen in de eerste versie vast functies ontbreken die op een later tijdstip alsnog toegevoegd zullen worden. (copy/paste e.d.)

[Reactie gewijzigd door Rhapsody op 2 september 2010 15:25]

De default interface van WM6.5 vind zijn oorsprong nog in het PDA tijdperk en was nooit echt geoptimaliseerd voor hedendaags gebruik. Telefoonbouwers zoals HTC hebben dit evenwel mooi opgelost met bijvoorbeeld de Sense interface.

Ik ben zelf eigenlijk wel een fan van 6.5, ondanks de tekortkomingen en ondanks de fabrikant is het vreemd genoeg zowat het meest open platform voor mobiele telefoons dat er is.

De interface van WP7 spreekt mij wel aan, maar de beperkingen en tekortkomingen die het meebrengt zorgen ervoor dat het platform voor mij niet echt interessant is.
Vond de mod van 6.5 (XDA) op mijn Experia X1 niet echt een succes... stabiliteit was ruk (maargoed daar is het ook een mod voor en de/mijn X1 draaide op 6.1 al instabiel) maar de interface vond ik ook niet op alle vlakken logisch en gestroomlijnd.
Ik hoop echt voor ze dat 7 stukken beter is... en dat ze iets serieus met die marketplace gaan doen, want dat kan volgens mij ook nog lang niet concurreren met de appstores van Apple en Android...
Op WP7 heb je zo te zien een combinatie van Apps, van Xbox Live games en van Zune muziek/series/films/podcasts.
Valkyrie-mod was anders prima qua stabiliteit en zeker qua stroomlijning. EnergyROM was een tijd lang ook stabiel...

*Zie nu dat ik 'was' heb getikt. Mijn Xperia is begraven (&^*() Sony Ericsson, die zien mij nooit meer terug)

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 3 september 2010 10:33]

Technisch zou een HD2 wel in staat zijn Phone 7 te kunnen draaien, maar het was afaik de knoppen waar het niet helemaal goed op was. Dan denk ik dat XDA het alsnog mogelijk gaat maken.
Volgens een ontwikkelaar van xda schijnt het 10x moeilijker te zijn dan gedacht. Zelfs hardwarematig zou er iets in de HD2 moeten veranderen.
WM7 maakt geen gebruik van extern geheugen.

Al met al lijkt mij dat je beter een WM7 toestel kan kopen dan via moeilijke omwegen wm7 op de HD2 te flashen die waarschijnlijk nog niet 100% zal werken.

En ach, over 1 jaar zal je de HD2 toch wel graag willen vervangen voor een technisch beter toestel. (3D scherm, HDMI, 1080p output, reolutie 1280 etc etc)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 2 september 2010 15:49]

Geen extern geheugen? Ik heb een aantal artikelen inmiddels gelezen (msdn) over dat je gewoon sd cards kan blijven gebruiken echter zal het zowel intern als extern als 1 opslag aanzien en waren ze volgens mij vanaf dat moment aan elkaar verbonden. Was een paper van wel een aantal maandjes uit, maar het er helemaal uithalen?
Windows Phone 7 lijkt me erg mooi, ben benieuwd of de hardware-eisen ook hoger liggen als bij WM6.5.

Het zou mooi zijn als (bijv.) Samsung Windows Phone 7 ook voor oudere toestellen zou uitbrengen. Nu draai ik WM6.1 NL, 6.5 is ook nog niet vrijgegeven.
Minimaal 1GHz processor, A-GPS etc.
Dus antwoord op je vraag: ja de hardware-eisen liggen aanzienlijk hoger :).
Verdorie net te vroeg geweest met mijn aanschaf van de HD2. En de HD3 komt eraan, en de HD2 krijgt geen update naar phone 7, waardoor ik bij 6.5 zou moeten blijven. Ben erg benieuwd naar de veranderingen. 6.5 werd al echt volwassen :)
Ach zo slecht is de HD2 ook weer niet.
Heb hem zelf en hij werkt geweldig. (* in mijn ogen *)

Het is alleen jammer dat er geen WM 7 update uitkomt voor de HD2.

Maargoed het is wel zo dat ik nu al erg tevreden ben met WM 6.5.
Al had er een update naar 6.5.3 wel in mogen zitten.
En dat ook niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372775 op 2 september 2010 18:30]

6.5.3 kan je gewoon downloaden bij xda en op je hd2 flashen, werkt prima. Vooral van cooker Energy!! Zowel op m'n HD1 als HD2 werkt het uitstekend.

6.5 is een wat kleine update vanaf 6.0 of 6.1
Echter 6.5.3 is behoorlijk anders met grote vingervriendelijke knoppen onderaan het scherm. Voor zover ik gezien heb is windows mobile 7 niet helemaal mijn ding, echter ben ik wel erg te spreken over 6.5.3

Een collega van me met z'n iphone 3gs was behoorlijk verrast om 6.5.3 zo te zien werken. Zeker op de HD2 met z'n capacitair scherm!
Ik heb android er maar op gezet, :D.
Ach, gooi gewoon Android erop en je bent meer tevreden dan je waarschijnlijk ooit met phone7 zal worden. Ik draai het nu dagelijks op m'n HD2 en ben er echt razend enthousiast over, gewoon echt een hele mooie, handige en stabiele GUI! :9 De reden waarom ik geen native Android koop is omdat ik dit gepiel veel te leuk vind (zelf nieuwe roms/OSen uitproberen etc.), waardoor ik dus ook zeker er naar uitkijk phone7 te kunnen draaien wat vast en zeker via XDA mogelijk gemaakt zal worden.
Het was toch al een tijdje bekend dat Windows Phone 7 er aankomt? Dus je had even kunnen wachten.... net als ik, ik wacht al 10 jaar.... :)
In welke werled leef jij? Windows (6.5) is wel het pispaaltje in de telefoonwereld tegenwoordig. Volwassen???
Het is raar om nu ontevreden te zijn. Blijkbaar heb je voor een Windows Mobile gekozen.
Dat betekent simpelweg dat je Phone 7 niet wilt, anders had je wel voor IOS4 of Android gekozen.
En hoe zit het nu met copy/past?
Dat ging Microsoft niet inbouwen omdat het 'automatisch' telefoonnummers herkent ofzo.
Maar met Office aan boord en andere tekst functies is het toch onmisbaar om af en toe wat tekst te copy/pasten.

Q:Kortom weet iemand hoe het nu precies zit met copy/past?
Lijkt me erg stom van MS om een nieuw OS met een mank been op de markt te zetten. :S
A:Copy&Paste zal tijdens de release niet aanwezig zijn, wellicht dat dit later ingebouwd zal worden bij een update. Hier is echter nog niets over bekend.
Nou, dat is dan een dikke adder onder het gras. Denk je een toffe telefoon te kopen, kom je er na een tijd achter dat je geen copy/past hebt. :F
Ga dan nog maar eens terug naar de winkel. :N

[Reactie gewijzigd door Barleone op 2 september 2010 15:30]

Kopieren en plakken binnen de eigen applicaties (Microsoft) werkt wel, maar er zal in eerste instantie geen "toestel-wijd" clipboard zijn zoals we gewend waren van Windows Mobile.

Hetzelfde geld voor multitasking. Zune en browser werkt wel prima, net als mail en zune en mail en browser enz. Er zal helaas niet zoiets zijn als we kennen van Windows Mobile, waarbij je kan schakelen tussen alle actieve programma's.

[Reactie gewijzigd door Okki5 op 2 september 2010 15:47]

Wat op zich heel grappig is want windows CE (de kern) is gewoon multitasking en het is een beperking in de GUI die erop ligt. Kent iemand de overweging waarom dit actief tegengewerkt wordt?
Anoniem: 80466
@latka2 september 2010 16:16
Bijvoorbeeld. Multitasking is killing voor de batterij en kan de mobile onnodg traag maken..
Er wordt vaak op de achtergrond allerlei onnodige CPU verbruikt omdat applicaties daar doordraaien. Door alleen meegeleverde applicaties te laten multitaksen waarvan MS het cpu verbruik volledig in de hand heeft is er weinig risico op issues en is een optimale performance gegarandeerd.
niemand verplicht je van te multitasken. Voor Windows Mobile waren voldoende apps te vinden dat wanneer je een programma sluit deze ook echt volledig afgesloten word en niet blijft doordraaien.
Dat apps automatisch sluiten is overigens gewoon een register instelling. Persoonlijk sluit ik mijn programma's liever handmatig af, zodat ik bijvboorbeeld gewoon even mijn mail lees terwijl een webpagina aan het laden is.
Hoefd helemaal niet zo te zijn. Als je slimme scheduling doet kan je een applicatie die naar de achtergrond verdwijnt helemaal pauzeren, tenzij de app aanvraagt om te mogen blijven draaien ofzo (media player ed.).
Anoniem: 80466
@metaal3 september 2010 10:57
zijn. Als je slimme scheduling doet kan je een applicatie die naar de achtergrond verdwijnt helemaal pauzeren
Dat is dus wat WP7 doet.
Alle applicatie op de achtergrond pauzeren behalve de natuurlijk de eigen native apps zoals de Zune media speler of de radio.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 3 september 2010 10:59]

Stierenschijt, multitasking is de redder van je batterij. Je voert taken parallel uit ipv sequentieel. Even iets harder werken is beter dan 2 maal zo lang werken en twee maal zolang het scherm aanhouden.
Niet alles is geschikt voor multitask, maar als je het niet gebruikt heb je er ook geen last van.
Hier is dusdanig veel kritiek op gekomen dat ze dit later hebben herzien.
Iemand heeft ook eens iets gezegd over 640 KB... ;)
@Franckey
Klopt, en dat was niemand van Microsoft ;)
Iemand heeft ook eens iets gezegd over 640 KB... ;)
64kb imho ;)

[Reactie gewijzigd door Barleone op 7 september 2010 02:51]

Afschermen tegen roughe apps gok ik..
Een iPhone kan immers ook multitasken maar tot iOS4 liet apple dat ook niet toe..
Zit niet in de eerste versie. Dan zouden ze de release date niet halen. Maar zou er later wel in komen, net als multitasking.
Mijn grote hoop is dat de stabiliteit van dit OS verbetert is tov Windows Mobile 6.5, dit is naar mijn mening het grootste gebrek van dit OS. Vooral vervelend als 's ochtends je wekker niet af gaat. Samsung heeft hier ook last van overigens.
Verschillende mensen die de beta versies op testhardware gekregen hebben zeiden dat het OS heel erg stabiel was (meestal vergeleken met iOS).

Het zou natuurlijk echter kunnen dat enkele 3rd party apps of games het platform nog een negatieve invloed kunnen uitoefenen.
Het gaat in dit geval om een HTC Touch Pro2 met een 'kale' W6.5-rom. Ik heb geen enkele andere applicatie geïnstalleerd maar toch gaat de wekker periodiek niet af. Daarvoor gebruik ik nu mijn oude vertrouwde Nokia E71.
Heb er zelf eigenlijk nooit last van gehad. Heb je dan eigenlijk een kaal OS draaien of zitten er toevallig nog wat extra apps op die voor instabiliteit kunnen zorgen?
Kan niet wachten, hoop alleen wel dat microsoft de marketplace gaat uitbreiden.
Ik vind de marketplace juist het grootste nadeel. Ik zou graag zonder die afhankelijkheid software willen kunnen installeren.
Anoniem: 373594
2 september 2010 15:48
Lijkt mij ook een mooi OS, goede stijl en nette integratie. Hoewel ze enige achterstand hebben (qua apps bijvoorbeeld) zie ik hier wel wat in. Alleen jammer dat de launch in Nederland pas in april volgend jaar is! En dan spreken ze van een Europese launch.
Veel veronderstellingen.. waarom loopt Windows Mobile dan zo ver achter dezer dagen in smartphone land?
Geen reclame, geen hype, een beetje verouderd. Windows Mobile ging niet zo vloeiend mee met sociale netwerken en hypes als twitter. Microsoft probeerde van een goed zakelijk OS ook een consumenten OS te maken en faalde nogal met het laatste, het is nou eenmaal niet zo handig, vloeiend en logisch als op Android of zelfs iOS.
Anoniem: 225842
2 september 2010 16:08
Ik ben zelf een Android liefhebber, en haat WinMo, maar deze zou ik wel een kans willen geven. Ook gezien vanuit developer kant, alles managed .net/XNA: zalig :)
Ik heb nooit zo veel met mobiele telefoons maar misschien moet ik binnenkort toch maar eens mijn zwaar verouderde gsm en pda vervangen... ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee