Aantal verkochte Android-telefoons in twee maanden verdubbeld

Volgens Google-ceo Eric Schmidt worden er elke dag ongeveer 200.000 telefoons met het Android-besturingssysteem verkocht. De zoekgigant maakt inmiddels winst met Android, hoewel er geen licentiekosten in rekening worden gebracht.

Android logo in real lifeTijdens het ontwikkelaarsevenement I/0 2010 in mei sprak Google nog van 100.000 verkochte Android-toestellen per dag. In februari lag dit aantal op 60.000. De toenemende populariteit van Android-toestellen zorgt er volgens Schmidt voor dat de zoekgigant voldoende verdient om de ontwikkeling van Android te bekostigen en daarnaast nog geld over te houden.

Marktonderzoeksbureaus bevestigen de groei in verkoopaantallen van Android-telefoons. Volgens Amerikaans onderzoek van Canalys groeide het marktaandeel van Android 886 procent ten opzichte van een jaar geleden. Daarnaast meldt Nielsen dat er in de eerste twee kwartalen van dit jaar meer Android-telefoons dan iPhones werden verkocht. Volgens The NPD Group heeft Android in het tweede kwartaal van dit jaar zelfs het grootste marktaandeel.

Google werkt tevens aan een tweede besturingssysteem, Chrome OS. Google-ceo Eric Schmidt acht de kans aanwezig dat Chrome OS naast Android succesvol kan worden, omdat het voornamelijk op netbooks is gericht. De eerste apparaten met het nieuwe besturingssysteem moeten nog dit jaar worden uitgebracht.

Door RoD

Admin Mobile

05-08-2010 • 15:18

236 Linkedin

Reacties (236)

236
214
88
0
0
1
Wijzig sortering
Het kan dus wel, geld verdienen met open source projecten. Al vraag ik me af hoe ze dan aan het geld komen gezien er geen licenties betaald hoeven worden.
Misschien dan toch door inkomsten van de Market?
-inkomsten market
-donaties
-sponsering
-reclame

dat zullen volgens mij zo wat de grootste inkomsten van android zijn...
Er is toch niemand die een mega winstgevend bedrijf met een omzet van tientallen miljarden ook nog eens donaties gaat geven.
Ik zou er zelf ook niet aan moeten denken.. Maar, zoals je hier vaak genoeg ziet, zijn er mensen die daadwerkelijk fan van een bedrijf zijn. Aanhangers van een commerciële instelling dus :). En ik kan me redelijkerwijs voorstellen dat die mensen wél geld doneren aan een bedrijf..
Een bedrijf schrapt een product uit zijn aanbod als het geen te veel verlies maakt op dat product, ongeacht hoeveel andere producten opleveren. Donaties voor een specifiek product kunnen in dat geval dus het product in leven houden.
inkomsten market, support voor ontwikkelaars, alle zoekopdrachten / advertenties verlopen via google. en vergeet niet; google gaat straks actief worden op de mobiele markt met advertenties. ik verwacht dat ze met android het deurtje hebben open gezet, om daardoor later na binnen te kunnen lopen.

daarlangs blijft 't ook nog altijd zo; beter jouw product dan dat van de concurrent. Zo iets hanteerd M$ toch ook in india/china? met al die kopie windows versies, liever kopie windows, dan mac of linux bij de consument.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 5 augustus 2010 15:47]

Uit het bron artikel:
"Even though Google doesn't get revenue from Android itself, Schmidt said Google loves the success of Android because it means more people have phones capable of doing lots of Web searches for which it does get paid. "
geld verdienen met open source software kan al jaren. Kijk bijvoorbeeld maar naar Red Hat of MySQL.
Anoniem: 356260
5 augustus 2010 15:19
Toch mooi; een enorme groei, groot marktaandeel, gratis (!) en dan nog winst maken.
Dus dan moeten ze winst maken op de market. Dit is een goede prestatie als je rekening houd met het feit dat je heel makkelijk buiten de market om Apps kan installeren, enzo dus niet hoeft te betalen.
Zie het originele CNET artikel:
it means more people have phones capable of doing lots of Web searches for which it does get paid.
Dus dat is indirect winst voor de zoekmachine. Ik neem hierbij aan dat bijvoorbeeld de iPhone niet standaard bij Google zoekt.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Dooxed op 5 augustus 2010 16:10]

De iPhone zoekt default wel met Google maar Yahoo en Bing zijn beiden ook in te stellen.
Standaard staat de iPhone wel op Google ingesteld, je kan ook kiezen voor Yahoo of Bing.
Hoewel Android standaard met Google zoekt is dit vrij te veranderen door de fabrikanten (bing wordt door motorola in china gebruikt dacht ik), of als gebruiker via apps...
Denk eerder dat ze winst maken met advertenties.

Vraag me ook een klein beetje af hoe ze die winst berekenen. Waarschijnlijk iets van "advertenties gestuurd naar een Android-device". Daarbij is een klein beetje de valse aanname dat dat geld niet verdiend was als die persoon geen Android had gehad.

Dat laatste is onwaarschijnlijk, veel mensen zouden mogelijk een ander mobiel apparaat hebben gebruikt, waar Google *ook* advertenties naar zou hebben gestuurd.

Maar goed, dat is maar speculatie.
30% van alle verkopen via de market gaat naar Google, er worden best wat applicaties verkocht. Kan me dus goed voorstellen dat toch een groot deel van de market afkomstig is.
Vergeet je niet dat de market ook een hoop kost? De market zal waarschijnlijk net quitte draaien, omdat het grootste deel van de apps gratis is, en de betaalde apps vaak niet duurder dan een euro of 5.

Van het geld dat ze hier van binnen krijgen gaat 70% direct weer door naar de ontwikkelaars, en dan moet google van het beetje dat overblijft nog servers, onderhoud, personeel en ontwikkeling betalen. Das best duur hoor ;)
Dat valt enorm mee hoor. Google doet ongelovelijk veel dataverkeer en de market valt echt enorm mee qua dataverkeer. Daarbij kost colocatie echt niet zoveel van een Android Market.

Ze zullen hier heus winst op draaien en dit lijkt me ook de primaire inkomstenbron nog voor advertenties op het Android platform.

Veel programmatuur in specifiek de market zit er niet, dus extra personeel is niet nodig.

Het is natuurlijk erg indrukwekkend dat Google met een gratis product winst maakt en ook nog de maatschappij zo'n grote dienst verleent. Telefoons op basis van Linux met enorm veel features, openheid, gratis en gebruiksvriendelijk. Ik hoop dat ik in de toekomst een Android-telefoon kan kopen en er net zo tevreden over ben als ik over het OS op mijn iPhone ben. De HTC Hero was ik zelf nog niet echt tevreden over, had namelijk een 3GS en qua software was het teleurstellend.
Ze zullen hier heus winst op draaien en dit lijkt me ook de primaire inkomstenbron nog voor advertenties op het Android platform.
Dan heb je verkeerd gedacht. Eric Schmidt heeft al aangegeven dat hij verwacht dat de inkomsten uit mobiele advertenties de inkomsten uit de 'pc advertenties' zullen overstijgen, en het is algemeen bekend dat die advertenties verreweg de grootste inkomstenbron zijn van Google.

Het lijkt me sterk dat de Android Market meer zou opleveren dan mobiele advertenties, want dan zou de Android Market dus uiteindelijk de allergrootste inkomstenbron van Google zijn ... en ik neem aan dat je begrijpt dat dat echt niet zo zal zijn. ;)

[Reactie gewijzigd door gday op 6 augustus 2010 02:17]

Nou ja en nee, het gaat over Android opzich dus de desktop ads tellen natuurlijk niet mee, het gaat hier om wat de ads op Android devices opbrengen tegenover de verdiensten van de market, denk alsnog dat de ads het winnen maar wou je wel even corrigeren dat jij het met de HELE ad-markt gaat vergelijken ipv de Android ad-markt ;)

Dat Google globaal winst maakt mocht wel duidelijk zijn, maar enkel op android gaat het om he ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 augustus 2010 07:39]

In veel (gratis) apps zitten reclames. Als je bijvoorbeeld een telefoon van een merk als Nokia gebruikt krijg je dat soort reclames voor zover ik weet niet.
Bij software van Nokia zelf heb ik dat gelukkig (nog) niet meegemaakt. Software van derden heeft af en toe een nagscreen, maar het is bij mij de spuigaten nog niet uitgelopen.
Steeds meer gratis apps willen alleen nog maar starten als er een internetverbinding, omdat dan de reclame ingeladen wordt. Geen internet, geen applicatie...

Mijn Weather App op mijn N97 laat een kleine advertentie zien. Dus op de Nokia's is het ook aanwezig.
Nouja, als ik me goed kan herinneren heb ik een artikel gelezen waarin ze dat aan banden willen gaan leggen door de te installeren apps te laten communiceren met Google om te verifieeren of ze wel zijn gekocht. Dan zou dat dus niet meer mogelijk moeten zijn.
Mochten ze dat doen lijkt het me wel prettig om meerdere betaal mogelijkheden te hebben op de market. Paypal for example
meer androids dan iPhones - is dat niet logisch? er zijn +20 verschillende android-based toestellen op de markt, en welgeteld 3 verschillende iOS-toestellen? iPads (als die al worden meegeteld), iPhone 3GS 8GB en dan de iPhone 4.

ik vind het helemaal niet raar dat er meer androids dan iPhones worden verkocht. helemaal niet.

daarbovenop kan samsung een productie aan van pakweg 1 miljoen Galaxy S toestellen, en tegelijk ook Sony Ericsson met hun X10, en dan LG nog etc. dus dan kunnen ze lekker samen 3 miljoen toestellen maken (in theorie). Apple is slechts 1 bedrijf en kan er mogelijk maar 1,5 miljoen maken (gebaseerd op dat ze zich focussen op slechts 2 modellen en Samsung er tientallen heeft etc)
Het feit is dat er een hoop mensen overgestapt zijn op Android, welk toestel dat is, is niet relevant.

Als Apple meer Marktaandeel zou willen, dan moeten ze meer toestellen uitbrengen, en niet steeds 1 stapje erbij, maar verschillende lijnen.

Dus ik vind dit weer een makkelijke, het is Apple die zijn taktiek kiest, netzoals de rest van de producenten. En zoals je ziet werkt de taktiek van Android erg goed.
Anoniem: 34095
@Dakreal5 augustus 2010 18:56
jij wilt beweren dat de taktiek van apple niet werkt ? het is nog steeds dat ene merk die het meeste geld genereerd. wake up vrind.

als ze iOS beschikbaar zou zijn voor elke fabrikant, dan had android niet overleeft (sterker nog, dan had google er niet eens aan begonnen).
Onzin als apple dacht dat dit meer winst zou genereren hadden ze dat absoluut gedaan.

Android is gewoon een heel goed OS net zoals Ios van apple al dit geflame tegen android snap ik echt niet.
En hoe komt dat?
Google stelt Android beschikbaar aan alle fabrikanten zonder licentiekosten te vragen.
Apple spant rechtzaken aan tegen bedrijven die hun OS op niet apple producten installeren.
Tja het hoogst gevonden priem getal is ook logisch (aka logica) maar nog steeds vind ik het knap dat het gevonden is!

En dat dit in het nieuws komt is ook logisch!
Anoniem: 306698
5 augustus 2010 17:37
Twee OSsen die zo dicht bij elkaar liggen in termen van hardwaredoelgroep en functies naar de gebruiker toe maar met twee totaal verschillende SDK's zijn gedoemd. Eén zal altijd marktaandeel van de andere afsnoepen. (bv. welk OS stop je in een tablet?) Google weet heel goed dat er maar één OS zal vooruitstreven en dat het andere voor budgetdingen e.d. zal uitsterven.

De winst die Android draait komt enerzijds uit meegepikte verkopen van hun store en anderzijds uit de hele hoeveelheid zoekgeschiedenis die je google geeft. Google kan die info omzetten in geld in de vorm van gerichte advertenties.
De winst die Android draait komt enerzijds uit meegepikte verkopen van hun store en anderzijds uit de hele hoeveelheid zoekgeschiedenis die je google geeft. Google kan die info omzetten in geld in de vorm van gerichte advertenties.
Nou vind het eigenlijk flink tegenvallen hoe gericht de reclame is! Ja als ik zoek op TV dan krijg ik leuke tv aanbiedingen, maar in spelletjes krijg ik reclame voor andere spelletjes, is dat nou op mij gericht of gewoon op het feit dat ik een spel aan het spelen ben :D Eigenlijk is de reclame altijd gericht op het onderwerp van hetgeen ik me mee bezig hou, dus meer app/website gericht dan op mij lijkt me... Niet dat ik niet geloof dat ze het opslaan, dat doen ze zeker ;)
Bekijk de reclame die je krijgt in gmail. Die komt overeen met trefwoorden die je vaak tegenkomt in je mails. Alleen is de matcher niet perfect, ik ken een fysicus die zich bezighield met stringtheorie en hoogst ongepaste reclame in gmail zag. :)
Je moet - en misschien is het dom dat ik dit niet wist - een Google/Gmail account hebben om je Android telefoon te kunnen gebruiken.. Nou is er over Apple best wat te zeggen, maar als er één partij is die ik niet vertrouw (en zeker met cc gegevens niet) dan is het Google wel. Aan de ene kant logisch vanuit hun perspectief bekeken om het zo te doen, maar ik schrik hier toch wel van (gebruik zelf - buiten search en maps - geen diensten van Google).
Die kun je prima anoniem aanmaken. Het wordt gebruikt als een storage account voor al je android-gegevens.
Dan zit je neem ik aan ook niet bij Apple die je locatiegegevens aan Google verkoopt :) Ik zie Google dat dan weer NIET doen!
Anoniem: 321779
5 augustus 2010 15:33
Mooie prestatie welke tegelijkertijd redelijk voorspelbaar was. Als Google iets gaat doen aan de rommelige interface en aan plug-and-play functionaliteit (sync via pc) dan zal het ook een duurzame voorsprong blijven lijkt mij.
Mooie prestatie welke tegelijkertijd redelijk voorspelbaar was. Als Google iets gaat doen aan de rommelige interface en aan plug-and-play functionaliteit (sync via pc) dan zal het ook een duurzame voorsprong blijven lijkt mij.
Als je een Samsung Galaxy S koopt krijg je je geliefde interface en als je een deel van het geld dat je bespaart hebt investeert in deze app http://www.markspace.com/...missing-sync-android.html kun je lekker syncen. Zelfs met een Mac.
Het kan ook gratis, maar iets meer werk http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2361278,00.asp

Ik ben zelf niet zo dol op de Apple interface en wil ik het liefst een zo basis mogelijke Android. Als ik een Galaxy S had gehad, was dat ook het eerste wat er bij mij af zou vliegen.

Keuze of voorgedefinieerde paden belopen, dat is het grootste verschil tussen Android en iOs 4/Apple. Ik laat me liever niets voorschrijven.
Luistert vrienden: Op elk doosje past een deksel. Voor ieder wat wils dus. Android is inmiddels volwassen en draait op een aantal toptoestellen. Apple heeft een andere strategie en biedt maar 1 toptoestel aan maar heeft (nog) wel de grootste appsstore. Ook voor de nieuwe Windows Phone 7 zal straks nog wel een plekje zijn.

Het is een mooie dynamische markt waar iedereen kansen heeft om zijn beste toestellen en OS te slijten. Ik geloof niet dat we nou echt van een platformwar moeten gaan spreken. Dit is gewoon een diverse en dynamische markt die nog wel even in beweging zal blijven.
Anoniem: 181786
@oxo5 augustus 2010 16:13
+1 wat zal mij als gebruiker van systeem x het kunnen interesseren dat een ander systeem y gebruikt. De markt is meer dan groot genoeg voor meerdere besturingssystemen.
Eindelijk iemand met een verstandige opmerking.

+1
Goed voor de innovatie power van de competitie! Nu zullen alle campen volgend jaar met iets revolutionairs moeten komen. I-Implant, G-Brainphone, Virtual phone, ik zie legio mogelijkheden !
ze zullen wel verdienen aan google ads of aan het laten dragen van de merknaam google.
Inderdaad een mooie prestatie! Nu maar hopen dat de appstore ook nog voller loopt! Zal wel, des te meer er gebruik maken van android, des te meer er ook dingen voor gaan schrijven lijkt me. Laat maar komen!

Zucht @ Mastiz....

[Reactie gewijzigd door Mafk33s op 5 augustus 2010 15:25]

Er zijn ook veel meer goede Android-telefoons op de markt gekomen, de Android Market bevat toch al enkele leuke apps en door het 'open' karakter trekt het ook mensen aan die erg gezind zijn op het aanpassen van hun telefoon (kijk maar naar XDA of Modaco).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee