Google brengt broncode Android 2.2 uit

Google heeft de broncode van versie 2.2 van het Android-besturingssysteem met een opensourcelicentie online gezet. Froyo, zoals deze versie ook wel heet, biedt vernieuwingen als Flash 10.1 en is onderdeel van het Android Open Source Project.

De broncode van de nieuwe versie van Googles mobiele OS is te vinden op Googles Android-website. Fabrikanten kunnen de broncode van de Froyo-release onder andere gebruiken om het mobiele besturingssysteem voor hun smartphones aan te passen. Onder andere HTC heeft al aangegeven dat het de Desire van Android 2.2 gaat voorzien.

Naast de broncode bracht Google onlangs ook een nieuwe testversie van Android 2.2 voor de Nexus One uit. De verwachting is dat er binnenkort een definitieve versie van Froyo voor de Google-telefoon verschijnt.

Android 2.2 werd op 20 mei door Google aangekondigd. De nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem zou beter moeten presteren dankzij een jit-compiler voor de Dalvik Virtual Machine en een nieuwe Javascript-engine. Ook is er ondersteuning voor Flash 10.1.

Door RoD

Admin Mobile

24-06-2010 • 11:13

72 Linkedin

Reacties (72)

72
67
27
1
0
4
Wijzig sortering
Het artikel doet vermoeden dat de broncode voor Flash ook is vrijgegeven ... maar dat betwijfel ik. Alhoewel ik absoluut geen Apple fan ben is het toch een van de beste beslissingen van hen om Flash te verbannen naar het rijk der foutieve software. Ook de crashes van FireFox zijn vaak te wijten aan de brakke Flash implementatie van Adobe, vandaar dat ze nu een soort van shell om de plugin gebouwd hebben die ervoor zorgt dat indien Flash weer eens crasht dat dan niet direct geheel FireFox crasht (zie: http://arstechnica.com/op...on-from-flash-crashes.ars). Zodra YouTube via HTML5 te bekijken is, de-installeer ik Flash!
Je kan de tekst inderdaad op meerdere manierne lezen, echter zit Flash er NIET standaard in en is het niet open source, je kan het geowoon uit de market downloaden (nog steeds niet de final GRRR).
Veel mensen zullen het niet met me eens zijn, want apple, flash etc. zorgt altijd voor veel heibel op tweakers. Ik moet toch echter wel zeggen dat als ik moet kiezen tussen het kijken naar het Nederlands efltal vanavond op een gare tv die af en toe uitvalt, of het niet kijken, ik toch voor het eerste kies. Ik weet dat het totaal niet in de stijl van Apple ligt, en wat ik nu ga zeggen misschien wel door velen gezien gaat worden als vloeken in de kerk, maar ik had persoonlijk liever gezien dat de Iphone een brakke onstabiele versie van flash zou hebben i.p.v. helemaal geen flash en dus überhaupt de mogelijkheid niet om flash filmpjes te kijken. Dit is echter mijn persoonlijke mening en ik begrijp dat andere mensen er anders over kunnen denken.

Even iets anders. Ik vind het opvallend dat het brengen van software updates zo afhankelijk is van de provider en type telefoon. Als ik heel simpel de vergelijking trek tussen windows vista/7 en android: Beide gebruikt op een grote variëteit aan hardware en beide kennen updates. Toch is men bij android afhankelijk van het type telefoon en de provider of zij updates krijgen, waarbij er bij windows geen afhankelijkheid is van de hardware/provider. Ik vind dit opmerkelijk. Het is al een lange tijd geleden dat ik mijn telefoon geupdate heb, maar bij elke update verloor ik al mijn data en moest ik alles opnieuw installeren. Is dat nog steeds het geval? Het was voor mij heel onhandig. De handelswijze van windows lijkt mij een betere, als we dit gelijk doortekken naar een telefoon: Elke keer als de telefoon aan een computer met internetverbing aangesloten word worden er automatisch (incrementele) updates geinstalleerd, zonder data verlies. Ik heb het idee dat op dit moment het paradigma bestaat dat updates een extra service zijn, ipv van gewoon service. Het update-gat bij telefoons of providers die niet updaten wordt gelukkig opgevult door custom roms e.d. maar dit zou in mijn ogen voor de doeleinden van updaten niet nodig moeten zijn. Ik verwacht dat als ik software koop, of het nou een spel is, een os of een professionele applicatie, dat indien er bugs verholpen worden, functionaliteit wordt toegevoegd of de software beter laten functioneren (binnen dezelfde versie, bijvoorbeeld 1.0-1.9) d.m.v. updates ik deze ook verkrijg ongeacht of ik de software bij provider/winkel X of Y heb gekocht.
Bij een update naar een nieuwere versie gaat inderdaad alle data verloren zoals apps en instellingen. Je kunt deze wel behouden, maar dan moet je eerst een backup maken en dan na de update alles weer terugzetten...
Onder Android heb je de keuze om flash wel of niet te installeren, en zelfs wanneer het geinstalleerd is kun je nog instellen dat het wel, niet of "on demand" (panelen die je wilt zien) getoond wordt.
maar niet via Firefox, welke DikkeDouwe gebruikt. Althans, zolang je niet na de nightly builds kijkt.
Jammer dat 2.2 echt meer resources gebruikt dan 2.1, anders was het misschien mogelijk om deze ook te porten voor gebruik op Windows Mobile telefoons. 2.1 draait momenteel fijn op mijn HTC Touch Pro2, alleen nog geen Bluetooth, Camera en Speakergeluid..
Meer recources? Leg uit want dat is voor mij als Android gebruiker toch onbegrijpelijk aangezien het allemaal veel sneller is geworden vanaf 2.1 en me cpu nog steeds bijna altijd uit ze neus kan eten en me RAM bijna altijd 200+MB vrij heeft...

Denk eerder dat het zuiniger is geworden met recources, enkel heb je op je telefoon wel de ruimte nodig, maar als het past dan zal het sneller/beter draaien dan voorgaande versies!

En ja een live wallpaper zal meer recource gebruiken dan een non-live wallpaper... Gek he :P

Edit: hier benede:
Als jij goed leest zie je dat ik dus 2.2 draai en 2.1 noem ter vergelijking ;)
Even voor de duidelijkheid Froyo heeft een paar leuke extra's functies maar het is voornamelijk een build die op snelheid/performance is ingesteld! oftewel meer performance met dezelfde hardware!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juni 2010 12:00]

Wat jullie 2 zeggen hoeft niet perse een inherente tegenstrijdigheid te zijn.
Als er iets is dat je leert als je je bezighoudt met compextiteitsanalyses maken voor algoritmes, dan is t wel dat je in sommige gevallen je cpu time kan verkorten (=sneller maken) als je bereid bent wat meer geheugen te gebruiken. Het is dus een afweging can cpu time vs. RAM gebruik.

Dat gezegd hebbende: ik weet niet of het ook zo is, als ik eerlijk ben wil het er bij mij niet echt in dat FroYo merkbaar meer resource-intensief is geworden. We weten dat het door de JIT compiler sneller is dan 2.1.
Maar het moet (in ieder geval voor nu) op dezelfde telefoons draaien als waar nu Android 2.1 te vinden is. Als FroYo voor zichzelf meer ram zou gebruiken zou er minder voor apps overblijven, iets waar gebruikers niet vrolijk van worden.
Ik denk dan eerder dat FroYo gewoon zo veel mogelijk probeert te cachen zodat er minder gelezen hoeft te worden van de SD card / ROM; In het geval dat er nieuw geheugen nodig is wordt het stukje minst gebruikte cache vrijgegeven.
Als je goed had gelezen was je erachter gekomen dat deze meneer het heeft over 2.2 die zoveel verbruikt in verhouding tot 2.1 ;).

[Reactie gewijzigd door r-vos op 24 juni 2010 11:52]

2.1 draait lekker snel op mijn HTC Touch Pro. Helaas is de battery 2 keer zo snel leeg. Als dat niet zo zou zijn was ik al lang vast over gestapt :)
Sorry maar als je geen BT, camera en speaker fijn draaien noemt dan ligt de balk wel erg laag bij jou
Van die 3 gebruik ik zelf alleen BT sporadisch, dus zo gek is dat nog niet.
Fijn draaien refereerde hier niet naar optimaal draaien, maar ik bedoelde dat het systeem zelf soepel draait, snel reageert en dus zeer usable is. Dat deze features niet werken is inderdaad niet echt handig, maar het gaat erom dat het systeem zelf bruikbaar is, en deze features zullen ongetwijfeld nog gaan werken in latere builds!
Er worden al OTA's verspreid in de VS en Frankrijk naar de N1's
Build 83

Zie XDA.. en N1 forum

[Reactie gewijzigd door Fuske op 24 juni 2010 11:24]

Gaaf dat Google er zelf (natuurlijk) snel bij is voor de Nexus One! :)

Wil je je bron vermelden met een linkje?
kan ik deze ook op mijn archos 5 internet tablet (dus niet de normale) zetten? ik heb nu 1.6, maar als 2.2 kan doe ik dat graag :)
Als er ROMs voor beschikbaar zijn wel, anders moet je het zelf doen :D
Cyanogen is alweer lekker bezig, quote van z'n twitter: Lots of progress on CM6 today :)
En iets daarvoor: CM6 targets: Nexus One, Droid, Dream, Magic, Desire, Evo, Slide :)

Dit betekent dat CM6 (=Android 2.2) gewoon lekker gaat werken op alle android devices t/m de G1 toe :)

Ik heb zelf de Magic van vodafone (32B), deze is nogal geknepen qua memory. Heb nu CM 5.0.8 draaien (Android 2.1) en die draait al heel aardig. Ben zeer benieuwd naar Android 2.2 met de nieuwe tweaks die er in zitten.
Jammer alleen dat hier de Legend overgeslagen wordt.

Iemand enig idee waarom?
Op zijn twitter zegt hij dat hij alleen voor telefoons kan ontwikkelen die hij kent.
zie: http://twitter.com/cyanogen/status/16777547058
Heeft een minder krachtige processor.(Vergelijkbaar met de Hero)
600Mhz voor de Legend en 528 voor de Hero:
http://www.htclegend.net/...g/htc-legend-vs-htc-hero/

[Reactie gewijzigd door r-vos op 24 juni 2010 11:56]

Anoniem: 119722
@r-vos24 juni 2010 12:05
Heeft een minder krachtige processor.(Vergelijkbaar met de Hero)
600Mhz voor de Legend en 528 voor de Hero:
http://www.htclegend.net/...g/htc-legend-vs-htc-hero/
sorry de Hero (en de Magic, Dream)heeft een cpu die draait op 528MHz. De Legend draait op 600MHz. Dus "Majoh"'s verwondering is begrijpelijk.
http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=593
Dat zeg ik, 528 om 600.
Dat hij hem graag op de dream wil hebben zal niet om performance zijn, maar puur omdat het kan. Hoogstwaarschijnlijk heeft meneer geen Legend in bezit.
Ik mis alleen de Samsung Galaxy S maar die telefoon is net uit, neem aan dat die binnenkort ook in dit rijtje komt te staan.
Daar is het nog niet mogelijk om custom roms te installeren, als dat kan komen er genoeg devs naar omdat het een zeer goede telefoon is ;)
Ik zeg geen custom roms ;) Root was mogelijk volgens het nieuws van gister inderdaad... Maar ik begreep uit dat zelfde bericht dat er dus nog geen custom roms geflashed konden worden, oftewel dat komt er asap aan ;)
Grappig, zag net op het xda-developer forum dat de broncode nog niet vrij was gegeven (in ieder geval vertraagd). :/
Voor de Desire bezitters, als het goed is gaat HTC de voortgang bijhouden op hun internationale pagina (ook gelezen op xda).

[Reactie gewijzigd door Shadowron op 24 juni 2010 11:18]

Wat is die pagina dan? ;o
Vanuit uit Motorola nog geen teken dat ze 2.2 gaan uitrollen.
Althans niet via deze pagina:
https://supportforums.mot.../manager/softwareupgrades
2.1 draait anders perfect op de Hero. Custom Roms FTW.
VillanROM is bezig met FroyoVillain, hopelijk kunnen we ooit een stabiele Froyo op de Hero draaien.
Alleen wil je geen Villain op je telefoon. :)
En voordat deze reaktie weggemod wordt, hier ook mijn onderbouwing:
VillainROM verbouwd dusdanig veel aan hun ROM's dat er veel onderlinge overeenkomsten tussen de ROM's verloren gaat en je feitelijk in een totaal andere omgeving terecht komt. Vooral voor beginnende Developers die vaak ROM's uit proberen te pluizen raken hier enorm van in de stress.

Ook voor de eindgebruikers vaak niet al te plezierig, want de VillainROM's heb ik de meest vage bugs zien krijgen in tegenstelling tot de Developers die hun ROM zo stock/vanilla mogelijk proberen te houden.

Ook een stukje arrogantie van de developers @ Villain doet mij ervan weerhouden om hun ROM's te gebruiken.
Het gaat hier om 2.2.
Yay! hopelijk zorgt dit voor een snelle update van de motorola milstone!
En als nou iedereen dit even post voor zijn/haar mobieltje zijn we 20 posts verder. :)
Zo zwaar is dat ding nou ook weer niet. Maar als mijn moeder der abo er op zit zal ik eens kijken hoe goed ie graan maalt.
dan hoop ik dat ze een custom firmware maken waar ze flash uit slopen voor mn spica.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee