'Google wil skins voor Android overbodig maken'

Google zou niet blij zijn met telefoonfabrikanten die zelf skins voor het Android-besturingssysteem maken. De zoekgigant zou zich bij een volgende versie van het mobiele OS focussen op de gebruikerservaring, zodat skins overbodig worden.

Volgens TechCrunch heeft Google niet de illusie dat de grafische schillen van verscheidene telefoonfabrikanten kunnen worden uitgebannen. Wel zou het gebruik van zelfgemaakte skins 'zo overbodig mogelijk' moeten worden door te focussen op een betere gebruikerservaring. De nieuwe Android-versie, die de naam Gingerbread krijgt, moet de gebruikerservaring dichter bij die van de iPhone brengen, zo meldt TechCrunch.

Veel telefoonfabrikanten hebben een eigen interface voor het Android-besturingssysteem; HTC ontwikkelde de Sense-interface voor zijn Android-toestellen. Motorola focust met zijn Blur-interface op het integreren van verschillende sociale-netwerksites. Ook Sony Ericsson en Samsung hebben een eigen Android-interface.

Het is onwaarschijnlijk dat fabrikanten zullen stoppen met het gebruiken van hun eigen interface. Telefoonproducenten kunnen zich met hun eigen interface onderscheiden van de concurrentie. Veel fabrikanten gebruiken hun Android-interface namelijk ook op toestellen die niet op Googles mobiele besturingssysteem draaien.

Google trok onlangs Matias Duarte aan om te werken aan de gebruikerservaring van Android. Duarte was voorheen betrokken bij het ontwikkelen van de webOS-interface.

De Gingerbread-release wordt ergens in het vierde kwartaal verwacht. Google kondigde onlangs versie 2.2 van Android aan; deze release heet Froyo en heeft onder andere ondersteuning voor Flash 10.1 ingebouwd.

Door RoD

Admin Mobile

17-06-2010 • 15:16

105 Linkedin

Reacties (105)

105
104
67
7
0
17
Wijzig sortering
Logisch dat Google niet blij is. Op zich tast het de zichtbaarheid van Android aan. Ze kunnen twee dingen doen:

1 - Het de 'concurentie' moeilijk tot onmogelijk maken door de mogelijkheden technisch of juridisch te beperken.
2 - Proberen iets te maken dat beter is zodat de gebruikers het uit zichzelf gaan kiezen.

IMHO staat het Google te prijzen dat ze voor manier 2 kiezen.
Ik zou als ik Google was het wel toelaten dat een fabrikant een eigen schil maakt, op die manier houdt een fabrikant haar eigen imago en usp's. Wel zou ik vanaf Gingerbread een eis stellen dat deze interface volledig uit te schakelen valt. Hiervan zou het voordeel moeten zijn dat updates gelijk verspreid kunnen worden en je niet nog eens vast zit aan het feit dat de interface eerst nog eens geport moet worden. Ik zou dat ook gewoon als eis stellen. Dan krijg je niet dat gelul dat de fabrikant zegt dat Google de update niet goedkeurt en dat Google zegt dat de fabrikant het nog niet toelaat.

Opzich zit ik nu met mijn Desire niet verkeerd, maar ik zou als SE gebruiker wel helemaal gek worden. 2.1 is al aanzienlijk sneller en die komt pas in Q3 uit ofzo?
Wat jij nu zegt is wel wat ik graag zou willen zien, alleen stel je het iets te simplistisch:
Sense heeft diepgaande integratie met Android, zo diep dat er op een aantal plekken private API's (moeten) worden gebruikt. De Sense widgets zijn dan ook geen android widgets met een andere schil: het zijn compleet andere widgets die (niet geheel) toevallig hetzelfde doen als hun stock Android counterparts. Android updaten gaat dan ook niet zonder Sense mee te porten, anders gaan er dingen heel hard stuk.

Wat ik graag zou willen zien is 2 dingen:
1. schillen worden echt schillen: dat wil zeggen, dat er geen private API"s meer nodig moeten zijn om het gewenste resultaat te bereiken, en dat ze dan ook simpelweg bovenop stock Android gedraaid kunnen worden
2. Dat Android schillen via de market gedownload kunnen worden, desnoods naar selecte toestellen (voor Sense dan bijvoorbeeld alleen de Desire, Legend, Droid Incredible etc).

Wat de combinatie van deze 2 dingen bewerkstelligt is dat schillen gewoon geüpdate kunnen worden, en vooral dat Android telefoons met een schil eroverheen sneller updates krijgen, iets dat relevant blijft, ook nadat Android naar een jaarlijkse update cyclus is gemigreerd.
Er is volgens mij zo'n amerikaans bedrijf dat ook een smartphone maakt, dat valt volgens mij in categorie 1 ;)
Die skins hebben niet enkel te maken met een zo 'slechte' gebruikservaring, althans dat was hooguit enige tijd terug zo (en met windows Mobile 6.0 ) toen er werkelijk geen specifiek goede interfaces voor mobile telefoon beschikbaar waren ..

HTC heeft wél gemerkt dat juist hun 'eigen' skin' een goede klantenbinding biedt en hen als 'merk' veel sterker laat zijn omdat gebruikers heel bewust ervoor kiezen 'hun' interface te gebruiken en daaraan ook 'gewend' geraken en daarna ook sneller opteren voor een HTC.

Om die reden vermoed ik ook dat hoe 'goed' en weloverwogen Google omgaat met hun 'default' interface, hardware-aanbieders als HTC zullen blijven kiezen voor eigen 'custom' skins...
mocht Google dat deels ondervangen kunnen ze waarschijnlijk beter de interface om heel eenvoudig zulke skins te 'wisselen' als gebruiker aanpassen en ervoor zorgen dat oook gebruikers makkelijk van 'skin' kunnen wisselen en daarin ook een breder aanbod bestaat (juist om de direkte 'macht' van zo'n default ingestelde skin te verminderen)
ingewikkeld is het niet; je drukt op je home button er wordt gevraagd welke skin getoond moet worden, die optie kun je vervolgens als default markeren.
Dus die skin is de toegevoegde waarde van HTC bovenop de eenheidsworst Android.
Het hele door de fabrikant gemaakte visuele overlay gebeuren kwam eigenlijk voornamelijk door de karige gebruikers interface van Windows Mobile 6.1. Toendertijd was het inderdaad essentieel om nog zelf iets over de menus van WM iets te plakken als je klanten wil aantrekken die van wat meer gebruikers vriendelijkheid wilde genieten.

Ik snap wel dat HTC et al hun telefoons unieker willen maken om te kunnen concurreren, maar eigenlijk denk ik dat het niet meer nodig is. Android was al een hele stap voorwaards wat betreft interface, en met de nieuwere versies wordt het steeds beter.

Kan je ook die interface van bijv. HTC deïnstalleren? Stel dat je telefoon niet de snelste is, dan wil je toch al de beschikbare rekenkracht gebruiken voor zijn functionaliteit, en niet voor die extra interface die eroverheen wordt getrokken?
Het hele door de fabrikant gemaakte visuele overlay gebeuren kwam eigenlijk voornamelijk door de karige gebruikers interface van Windows Mobile 6.
Hoewel ik dat idee ook heb, is er volgens mij nog een aanleding geweest. Toen Apple met een telefoon met hippe interface kwam vonden alle fabrikanten dat opeens nodig. Toen zijn ze met lagen over WM heen begonnen. Toen dat niet meer zo hard nodig was waren ze het al gewend en zijn ze niet meer gestopt.
Kan je ook die interface van bijv. HTC deïnstalleren?
Die vraag is een paar minuten voor jou ook al gesteld en beantwoord.
HTC was al reeds begonnen met hun interface schillen voordat de Apple iPhone 2G uitkwam.

b.v.: HTC Touch was op 5 jun 2007 uitgebracht en de apple iphone om 29 juni 2007.
Nou ben ik normaal niet pro Apple.
Maar was de HTC Touch niet de eerste telefoon die ook volledig touch was van HTC? En eigenlijk roet in het eten moest gooien bij de iPhone (wat niet bepaald gelukt is)?
De Touch is geintroduceerd in juni 2007, de iPhoen gepresenteerd in januari van dat jaar. HTC zou dus hooguit 5 maanden hebben gehad de interface van Apple te imiteren.
Ze moeten aardig hun best doen als ze iets beters dan Sense willen maken.
Er is meer dan Sense, kijk eens naar; Launcher Pro (apk-file)
Ook een alternatief homeschermpje maar ... deze is wel snel(ler) dan de standaard *O*
Goed sense ziet er gelikter uit, maar qua snelheid is 't niet echt een verbetering

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 18 juni 2010 08:41]

Met of zonder Sense, het is al zo snel dat je het verschil haast niet merkt.
Snelheid? Ik vind dat niet echt boeiend, heb zelf een Legend en deze is gewoon erg vlot. Alleen mijn afbeeldingen laden gaat traag (omdat thumbjes gemaakt moeten worden), maar dat heeft weinig met Sense te maken.
Een collega van mij heeft een X10, die interface is traag (1GHZ en hakkelt gewoon in de standaardmenu's van Android). Andere collega's hebben een Desire en ik heb achteraf een klein beetje spijt dat ik niet gewacht heb op de Desire.
(maargoed, heb de Legend voor 150 euro los kunnen kopen :) )

[Reactie gewijzigd door poepkop op 17 juni 2010 19:46]

Ieder zo zijn mening, ik vind Sense niet bepaalt een verbetering. Alleen de homescreen widgets zijn een verbetering. Voor de rest vind ik het maar een onlogisch traag ding met veel onnodige menutjes. (hoe ingewikkeld kan je een contacten app maken :S)


Lijkt mij dat google ook mag werken aan hoe apps er uit zien die door 3th party developers zijn gemaakt door een mooiere basis te geven. Waar je bij een iPhone bv. met een soort van behang begint, heb je bij android met een zwarte achtergrond.
Redelijk met je eens (zeker over sense hoewel dat juist we de rede is voor veel mensen voor HTC gaan want het ziet er opzich wel goed uit). En op een Desire loopt het perfect soepel (ookal is het logger dan stock) door de snelle hardware...

Maar om eerlijk te zijn vind ik die achtergrond achter apps nou niet echt geweldig, zeker niet als sites voor mobieltjes dat overnemen waardoor ik af en toe denk dat ik een iphone app in me browser draai :P Ik houd zelf wel van kaal en saai (en nee beide ben ik zelf niet), veel zwart dat scheelt weer wat batterij-verbruik ook :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 juni 2010 16:21]

Hoe bedoel je onlogisch traag ding? HTC Sense werkt retesnel op de Desire...nergens op moeten wachten en retesnel...en dat jij hem onlogisch in elkaar vind zitten, zegt meer over jou dan over de sense interface...

Je loopt een hoop te zeuren, maar als je niet eens de moeite neemt om met een nieuw product te leren omgaan, tja, dan krijg je het nog heel moeilijk in je leven...

[Reactie gewijzigd door DeArmeStudent op 17 juni 2010 19:42]

Traag reageren doet hij idd niet op een desire, dat ben ik met je eens. Totdat ik even met een desire met een 2.2 rom kon spelen die de normale apps heeft. Stukken sneller.

De menu's zijn gewoon onnodig, minder uitgebreid is niet altijd slecht, en als er 1 bedrijf is die dat begrijpt is dat Google wel.

Probeer eens een 2.2 rom te installeren en kijk dan nog eens wat je beter vind.

[Reactie gewijzigd door The_Double op 17 juni 2010 21:22]

Achja Sense... zo zijn er nog tientallen replacements te noemen...
Home++ , HelixLauncher, LauncherPro, aHome, SweeterHome, dxTop, OpenHome enzovoort... Iedere replacement heeft z'n (grote) voor- en nadelen, zijn erg persoonlijk.
Evengoed een goede zaak, heb geen problemen met hoe 2.2 (kaal) in elkaar zit maar beter kan altijd dus waarom niet ;) Zowiezo mogen ze die bovenste bar wellis van een lichte naar donkere kleur veranderen zoals onder andere sense hem heeft gemaakt...
Kan je eigenlijk bij de htc telefoons ervoor kiezen om de standaard interface te gebruiken?
Ja en nee, je kan wel de standaard Launcher gebruiken (misschien moet je die dan eerst installeren) maar dat veranderd enkel het homescreen, ook niet die notificatie bar die houd ook ze kleur... De rest moet je met Custom Roms aan de slag als je het een ander uiterlijk wilt geven ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 juni 2010 15:23]

Dat is ook omslachtig.. waarom doet HTC dit? Als je nou eens gewoon android wil..
Anoniem: 307664
@johnkeates18 juni 2010 08:49
Omdat HTC sense een groot aantal voordelen bevat tov vanilla android (zie verder in post). Vorig jaar eind juli twijfelde ik tussen het aanschaffen van Samsung Galaxy en htc Hero. Ik wilde de Galaxy maar uiteindelijk heb ik die door leveringsproblemen alsmaar niet kunnen verkrijgen en ben ik uiteindelijk voor htc Hero gegaan. Ik stond eerder sceptisch tov dat sense gebeuren en snapte het ook niet waarom ze android moesten aanpassen. Want ikzelf vind het bijvoorbeeld belangrijker dat iets goed werkt dan dat het er goed uitziet. Maar htc sense doet beide (de standaard versie had in begin wel wat problemen met traag zijn maar heb vooral custom roms gebruikt die een goede snelheid bieden). Later heb ik zo een vanilla rom geïnstalleerd gehad en daar ontbraken toch een aantal zaken.

Ten eerste een paar puntjes die volgens mij te wijten zijn aan de ROM zelf:
*Geen autosensing van de mini-jack ingang. Wanneer je oorjtes insteekt zal normaal gezien het geluid automatisch door de oortjes worden gestuurd ipv de boxen, dit was niet het geval.

Dan waren er nog een aantal zaken die in android zelf ontbraken maar wel in Sense ingebouwd zaten (let wel bij nieuwere versies is hier al wat aan tegemoet gekomen):
*USB-tethering Een functie waarvan ik veel gebruik maak. Op het net op de laptop via de gsm. Zeer handig op de trein.
*sync support voor exchange etc
*Quickoffice en pdfviewer
*Calendar widget van htc (welke toch wel de beste is die ik ken)
*waarschijnlijk nog een aantal zaken die ik vergeet , en er zijn ook zaken die ik niet gebruik bv. iets om uw aandelen op te volgen etc

Het grote nadeel is dan weer dat de sense interface het htc zelf lastiger maakt om updates uit te rollen. Zo heb ik zeer lang moeten wachten op de 2.1 update die officieel zelfs nog niet uit is voor de benelux (maar er zijn al wel superstabiele ROMs beschikbaar die gebasseerd zijn op officiële releases van andere landen). En zal een officiële 2.2 update er niet inzitten...

Maar al bij al ben ik zeer tevreden met mijn hero en ben blij dat Samsung destijds niet aan mijn vraag kon voldoen :-)
HTC doet dit omdat het zo meer op hun andere telefoon lijkt, je vind Sense terug op meerdere OSen en is een soort standaard interface voor alle producten ;)

Dus als je HTC koop weet je van te voren waar je aan toe bent ;) Vind het niet lelijk hoor, zelfs mooi maar mee eigen (kalere) homescreen vind ik mooier :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 juni 2010 15:38]

Ik had een HTC Legend, en heb deze verkocht omdat ik een Android-telefoon wil. Geen telefoon met Android, met daar een HTC-laag overheen en daar weer een aantal Vodafone-rommel bij... Ik WIL die branding niet. Waarom kan Apple zulke dingen wel eisen (geen clutter) en is dat bij andere merken nog steeds zo slecht?
Anoniem: 95032
@HellFury17 juni 2010 16:34
Omdat Apple zowel de producent van het besturingssysteem als van de hardware is. Ze hoeven niets te eisen want ze hebben alles zelf in handen. Een van de redenen waarom Apple zo geliefd is door de ene en uitgespuwd wordt door de andere.
Foxconn is de producent van de hardware voor Apple. Apple zelf maakt alleen de software.
Samsung maakt ook hardware voor Apple.
Ja, als je het zo bekijkt maakt geen enkele fabrikant zijn telefoons zelf. De telefoons worden ontworpen door een bedrijf, en deze wordt in een fabriek van een ander bedrijf in elkaar gezet. Toestellen van Sony Ericsson en HTC worden ook bij Foxconn gemaakt.
Ja Foxcon maakt de 'productietypes' idd, denk je dat Foxconn met het hele ontwerp, en de samenstelling e.d op de proppen kwam? Of bijvoorbeeld de chip's die er in zitten?

Nee ze maken alleen massa-productie mogelijk.
Dat heeft waarschijnlijk meer te maken met de arrogante houding en de beperkingen die Apple aan zijn klanten oplegt.
Technisch is een Apple een mooi maar erg duur ding.

Het is trouwens vooral prettig om zelff je schil te mogen kiezne. De zeer beperkte keuzes die Apple daar aanbied trekken me niet.

[Reactie gewijzigd door SED op 17 juni 2010 17:18]

Tja koop dan geen HTC is me advies ;) En ook geen Samsung of SE :)
Of draai een custom rom, nog steeds het grootste voordeel van een HTC-telefoon.
Dan moet je jezelf beter informeren voordat je een toestel koopt. Branding is (zoals hier al vaker gezegd) prima te omzeilen door hetzelfde toestel elders aan te schaffen. Dat je daarmee geconfronteerd bent is dus geheel aan jezelf te wijten.

Sense is een van HTCs unique selling points, er wordt mee geadverteerd en het komt in iedere review van iedere HTC telefoon met Sense ter sprake. De meeste reviewers vinden Sense een pluspunt, jij niet. Prima, maar je had dus vantevoren kunnen bedenken dat je geen HTC-android toestel moet aanschaffen.
Dan koop je je telefoon bij een onafhankelijke aanbieder (BelCompany bijvoorbeeld), dan heb je in ieder geval geen Vodafone-rommel.
Anoniem: 46304
@real[B]art17 juni 2010 16:32
Of koop een Nokia N of E series, daar kun je makkelijk zelf de branding ongedaan maken (productcode aanpassen en nieuwe software flashen).
Kan met Android toestellen ook, gewoonweg een andere ROM instaleren.

Zelf gebruik ik een niet standaard ROM op mijn HTC Hero, zonder branding en met eigen (custom) software.
Omdat Apple zijn eigen telefoons maakt?
Anoniem: 332175
@Durandal17 juni 2010 16:32
Als ik me niet vergis maakt htc ook zijn eigen telefoons hoor!
Niet, htc maakt geen eigen telefoons. (het besturingsysteem is niet van HTC)
TELEFOON is niet alleen de software hoor.
Go custom ;-)

Als je zelf je ROM "kookt" weet je zeker dat je geen apps erin hebt staan die je niet gebruikt.

Zo heb ik nu een 2.1 Rom op m'n hero met enkel HTC messages, weather, klok, people-app en lockscreen.
Als ik wil kan ik Sense opstarten, maar ik kan het ook laten en 28mb extra vrij houden.

En geen zooi als footsteps, peep, aangepaste keyboards die ik niet gebruik etc etc. Weer 30MB vrij voor eigen progjes.
Anoniem: 63628
@johnkeates17 juni 2010 15:26
Omdat voor veel gebruikers die niet al te moeilijk willen doen, android op zichzelf een beetje suf is. Ding kan niet veel op zichzelf. Speel maar 's met sense en daarna met de standaard interface. Je hebt geen idee hoe kaal 't gebeuren standaard is.
Precies, ik heb het ook niet zo op de standaard-interface. Sense was voor mij doorslaggevend om voor een HTC te gaan.
Inderdaad, de standaard android-interface, vind ik zo saai:

http://www.notebookplatfo...e/news/google-android.png

Ook andere interfaces, zoals Launcerpro, zijn saai vergeleken met Sense van htc:

http://www.androidcentral...2010/05/1274145155245.jpg
Mmmm... Ik vind juist de HTC interface inmiddels niet zo nuttig / mooi. Ik heb een hoop dingen juist weer "stock" gemaakt. Daarnaast is de Launcher van de Nexus best prima, of anders inderdaad Launcher Pro.
Wow, dude, dat eerste screenshot is van Android 0.9 ofzo.
Kijk maar eens hier voor een 2.1 screenshot:
http://www.neurosoftware...._android21-homescreen.png
ff optopic: wat is 'Car Home' op jouw desktop?
Dat is een app om een homescreen te openen voor in de auto, met navigatie/klok/muziek en nog iets, beetje simpel want dat zijn uiteindelijk weer linkjes naar de programma's die daarvoor gebruikt worden, niet zo veel bijzonders ;) Hier 2 pagina's waar Car Home uit bestaat (je homebutton stuurt je zolang dit draait ook naar die app ipv de normale launcher)
http://picasaweb.google.n...efoon#5484074354163599202
http://picasaweb.google.n...efoon#5484074385203955186

@DeArmeStudent: Lol nee zo komt stock Android niet goed voor de dag nee met een screenshot van ruim een jaar oud :D Zoek is naar 2.1 of 2.2 screenshots kom je veel mooiere dingen tegen :D 2.2 op me nexus:
http://picasaweb.google.n...efoon#5484072026892460034

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 18 juni 2010 13:31]

Het gros van de HTC gebruikers zal inderdaad blij zijn met die Sense interface, maar ik heb er een gloeiende hekel aan en wil dat ding gewoon uit kunnen zetten :(

Ach, over drie maandjes loopt mn abbo af, dan maar de Nexus One als die hier dan te verkrijgen is ^_^
Anoniem: 111970
@johnkeates17 juni 2010 15:27
Dan koop je een Nexus One, of zet je er dus een custom rom op.
gadver wat een lelijke interface dat sense. Ziet er uit als of het 20 jaar gelden ontworpen is, geef mij maar webos. Webos is veel cleaner en veel minder in your face!

[Reactie gewijzigd door Gallant op 17 juni 2010 19:31]

Gatver, wat een lelijke interface dat WebOS, dat lijkt net op Windows mobile 6,5...

Back to the iceage...

yep, meningen verschillen ;)
Ze moeten aardig hun best doen als ze iets beters dan Sense willen maken.
Ik heb Sense in den treure getest, maar ik vind 't maar een slechte interface. het ziet er mooi uit, maar qua UI design is het 3x niets. Ze lijken er maar geen balans in te kunnen vinden, mooiheid en functionaliteit. (En sense hapert mij te veel, wat me doet denken dat het te zwaar is voor onderliggende hardware)
Zelf vind ik die Sense interface eerlijk gezegd vrij lelijk.
Je halve scherm wordt in beslag genomen door een klok, die je ook prima rechtsboven in het hoekje kan zien. Niet echt efficiënt gebruik van een schermpje wat van zichzelf al vrij klein is.
Het zou mooi zijn als Google inderdaad de mogelijkheid open laat om telefoon fabrikanten een custom interface te installeren, maar deze moet wel eenvoudig uit te schakelen zijn naar de oorspronkelijke Android interface.
Die klok is toch gewoon een widget? Kan je gewoon verwijderen hoor.

Voor de rest ben ik het helemaal met je eens.
Jij hebt duidelijk nog nooit met Sense gewerkt. ;)
Die grote klok is de default-klok. Deze kan weggehaald of vervangen worden door 1 van de stuk-of-10 mooie klokjes die meegeleverd worden in Sense. Enkele daarvan zijn zo groot als 2 icoontjes.
Verder heb je niet 1 maar 7 home-screens waar je binnen enkele seconden heen genavigeerd bent. Dat een paar van die homescreens grote widgets bevat is helemaal niet erg: plek zat!
Ja inderdaad, jij hebt duidelijk nog nooit sense gebruikt en vraag me af of je uberhaubt wel een android toestel hebt?

Alles widgets kan je weghalen, standaard zitten er in sense 10 klokken, waaronder ook hele kleine! Verder had je kunnen weten dat de markte van android vol staat met klokjes groot en klein.. dus beetje nuttelose opmerking.

Sense is een heerlijke schil en bied veel mee mogelijkheden dan Android standaard.
Hou de nexus one (als hij in nederland is) en de Desire maar eens naast elkaar, ik weet bijna zeker dat het grootste gedeelte voor de Desire gaat..
Wel het meest irritante is dat het met al die custom versies veel langer duurt voor er een officiële update komt. Ze zouden hun skins beter beschikbaar stellen als een programma dat je moet installeren bovenop de standaardversie van Android.
Bij gingerbread wouden ze verschillende onderdelen van het OS los van elkaar halen zodat er minder fragmentatie is. Een skin los halen lijkt me dan een logische stap en die zullen ze dan ook wel zetten.
Ja maar Sense is veel meer als een skin hoor ;) En de rechten over hoe gmail-app er uit ziet krijg je nooit (via de market/apk), en dat heeft sense wel nodig om die dingen naar zijn straatje aan te passen ;)
Alle verschillende lagen over standaard besturingssystemen werkt alleen maar lastiger voor de eindgebruiker, met name 'niet-geeks' op het gebied van elektronica. Laat ze maar moi een aantal standaard besturingssystemen aanbieden, zonder schil, zoals Android, Apple OS en Windows Mobile. Als een fabrikant toch een eigen uiterlijk wil hebben bouwen ze maar, ent als 'vroeger' hun eigen besturingssysteem gebaseerd op Unix.
Lijkt me juist niet de juiste oplossing, omdat dat alleen maar voor nog minder compatibiliteit zal zorgen. Liever een uitschakelbare schil dan nog een OS erbij waarvoor weer anders geprogrammeerd moet worden.
Als de standaard kleur van je auto niet bevalt laat je hem toch ook overspuiten en ontwikkel je ook geen nieuwe :+

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 17 juni 2010 17:12]

Laat dat nu net het mooie zijn van Android, het is gebaseerd op de linux kernel en welke extra interface je hebt maakt niets uit voor de apps, die werken gewoon.

Persoonlijk heb ik mijn Hero net gekozen omwille van de sense interface, ik heb ze wel eens uitgeschakeld, wat dus wel kan in tegenstelling tot wat hierboven al twee maal gezegd is maar na vijf minuten ging ik ze al missen... zo zet je sense uit.
Anoniem: 44077
17 juni 2010 18:51
Opmerkelijk besluit van Google! Na al het geklaag over hoe heersend Apple kan zijn over zijn producten doet Google hiermee precies hetzelfde. Het is maar een skin zou je zeggen maar op een gemiddelde basis vinden consumenten het modificeren van hun producten ontzettend interessant. Het past bij het creëren van een eigen identiteit.
Dat is nu juist het probleem met die skins boven op Android. Deze beperken de flexibiliteit van je OS. Standaard Android is geheel aan te passen naar eigen inzicht en smaak door het installeren van widgets. Ook zijn update's vaak niet of veel later pas beschikbaar voor toetsellen met een branded-skinned-Android-OS.
Al met al bewerkt het dus het tegenovergestelde en zorgt het voor een meer gesloten systeem dan dat voor Android oorspronkelijk door Google bedoelt is! Er zouden al android devices komen die geheel gesloten zijn, waar je zelfs geen App meer op kan installeren.
Opmerkelijk besluit om iets te verbeteren? Sorry hoor maar ze gaan het niet onmogelijk maken, ook niet verbieden, enkel verbeteren zodat fabrikanten misschien de stock interface behouden ;)

Dat ze er niet blij mij zijn is alleen maar beter, laat maar weer zien dat ze juist open zijn! Ze hebben het op het begin niet verboden dus gaan ze dat nu ook niet doen (vasthouden aan principes, de gegeven vrijheid naleven) ;) En wie weet behoud HTC hun eigen interface lekker, aan hun is nog altijd de keus.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 juni 2010 20:27]

Laat ik nou net de iPhone interface niet fijn vinden en mede daarom voor een Desire gegaan zijn (oa., ook heb ik liever copy-paste van bestanden dan iTunes en wil ik bestanden kunnen verzenden via Bluetooth en mail en mijn eigen programma's kunnen installeren, maar dat terzijde). Gelukkig dat Google Android wil verbeteren ipv andere interfaces te verbieden. Ik denk dat als Google voor meer geslotenheid zou gaan, er juist meer mensen zouden overstappen op Apple, aangezien dat een van de meestgehoorde klachten over Apple producten is.

En waarom wil Google meteen iOS nadoen als ze de gebruikerservaring willen verbeteren? Als Ford de boordcomputer-interface willen versimpelen, doen ze dan ook de iPod na ofzo?
Anoniem: 82404
@mac198717 juni 2010 16:52
Ik denk dat je het verkeerd begrijpt/leest. Ze proberen Android net zo gebruiksvriendelijk te maken als de iPhone, met een soepele interface die begrijpelijk is voor iedereen en de snel en goed werkt. Ze willen dus niet persé het iOS namaken, maar wel net zo gebruiksvriendelijk etc. zijn.
Ja dat snap ik, maar het punt dat ik probeerde te maken is dat juist door die custom skins en dergelijken ik van mening ben dat je Android juist gebruiksvriendelijker kan maken dan iOS. Als dat OS je namelijk bevalt zit je gebakken. Bevalt de indeling je niet, dan heb je pech. Ik ben daarom blij dat Google de gebruiksvriendelijkheid wil verbeteren, maar geen custom skins gaat blokkeren.
Nee ik denk dat jij het verkeerd begrijpt. Dit hele artikel heeft geen ruk te maken met iphone. Het is techcrunch die er neer zet dat google android dichter naar iOS wil brengen. Waarom ze dat zeggen? Al sla je me dood. iOS heeft niet eens home-screens... 90% van de dingen die ik doe op m'n foon doe ik met/vanuit de widgets. ideaal.

Anyway, dit artikel gaat enkel over dat google meer aan de interface wil gaan doen. Top! Dat ze tegelijk snappen dat ze niet alles moeten gaan verbieden; nog veel beter!
Als Ford de boordcomputer-interface willen versimpelen, doen ze dan ook de iPod na ofzo?
Ja. In de Focus III kun je een nieuw navigatie systeem bestellen waarvan de user interface effecten heeft die heel duidelijk op iPod geinspireerd is.
Anoniem: 145867
@mashell18 juni 2010 12:19
Ik heb even gekeken naar die nieuwe navigatie systeem etc. Maar ik vind het totaal niet op de iPod interface lijken.. Post eens een link dan van die iPod achtige interface???

http://tweakers.net/revie...kelingen-in-car-tech.html
Opzich een goede stap van google maar ik zeg: neem het nog verder. Dat wil zeggen een aanpasbare look&feel ingebakken in het OS, denk maar aan systemen die themes/skins ondersteunen zoals het PS3 menu. Op die manier hoeven de telefoonfabrikanten niet meer te werken met die lompe launchers en andere processen die bovenop het standaard menu draaien (HTC sense, Samsung touchwiz). Dit maakt met name telefoons in de lagere klasse (Tattoo, galaxy spica) namelijk een stuk minder snel. Deze aanpassingen zijn vaak ook wat minder efficiënt geprogrammeerd, de nieuwe Samsung launcher is bijvoorbeeld erg geheugen-intensief, om niet te spreken over apps als Ahome. Laat gebruikers/fabrikanten het uiterlijk in het menu aanpassen door het OS te veranderen in plaats van er een proces boven te draaien, dat is pas open-source. Dus graag ondersteuning voor thema's/skins in het OS in plaats van apps te moeten draaien.
Op die manier hoeven de telefoonfabrikanten niet meer te werken met die lompe launchers en andere processen die bovenop het standaard menu draaien
Dat gebeurt ook niet, als jij de keuze krijgt launcher of sense en je klikt er 1 aan (met een vinkje bij altijd deze kiezen) zal die andere NOOIT draaien, ook niet op de achtergrond... Daarbij al zou dat wel zo zijn en hij wordt niet gebruikt zou Andorid hem van zelf uit het geheugen halen mocht je te weinig geheugen hebben, en cpu cycles gebruiken ze nooit... Ik heb er 6 of 7 geinstalleerd gehad, bij processen kwam enkel de actieve naar voren!

Edit: ben wel met je eens dat het wel vaak logger is (inefficienter) met hier en daar een uitzondering (niet eens van fabrikanten maar LauncherPro)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 juni 2010 18:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee