Google wil bouwen Android-apps vereenvoudigen met App Inventor

Google heeft een nieuwe ontwikkelomgeving voor zijn Android-platform uitgebracht. Met App Inventor zouden ook mensen met weinig tot geen enkele programmeerkennis een Android-applicatie in elkaar kunnen zetten.

App Inventor for Android, een webapplicatie die voorlopig nog het bèta-label zal dragen, is een ontwikkeltool met een modulaire opbouw en een sterk vereenvoudigde gui. Gebruikers kunnen elementen, bijvoorbeeld knoppen en tekstblokken, via drag-and-drop aan een app toevoegen en hier acties aan verbinden.

Toegang tot bepaalde onderdelen van een Android-smartphone, zoals de gps-module, zijn met zogenaamde sensor-blokken te benaderen. Ook zijn er kant-en-klare blokken aanwezig voor het aanroepen van sociale netwerksites, waaronder Twitter. Verder geeft Google een aantal voorbeelden voor het bouwen van applicaties, zoals een eenvoudige drumcomputer en een spelletje. In de achtergrond wordt de Java-bibliotheek OpenBlocks gebruikt. De code wordt uiteindelijk met behulp van Kawa gecompileerd.

Google zegt in samenwerking met een aantal universiteiten een jaar lang aan de bouw van App Inventor te hebben gewerkt. De ontwikkeltool, die onder andere op middelbare scholen is getest, zou het ook voor niet-programmeurs mogelijk moeten maken een applicatie te bouwen.

Met App Inventor lijkt Google, door het bouwen van apps zo eenvoudig mogelijk te maken, verder te willen profiteren van de open opzet van het Android-platform en de goede verkoopcijfers van Android-smartphones. Google loopt echter wel het gevaar dat de Android Market zal worden overspoeld met applicaties van bedenkelijke kwaliteit.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

12-07-2010 • 14:12

90 Linkedin

Reacties (90)

90
89
66
1
0
0
Wijzig sortering
De werking van de Market zou in principe zo moeten zijn dat de meest kwalitatieve programma's bovenaan komen drijven. Als Google dat voor mekaar heeft zie ik het probleem niet in veel applicaties. Dat heb je nu ook voor de desktop.
Voor generieke applicaties werkt dat vast goed. Echter als je een extische applicatie zoekt dan moet je wellicht door veel slechte applicaties. Ook de eerste stap voor een applicatie om populair te worden is moeilijk omdat hij dan moet concurreren met veel slechte applicaties.
Nog meer rotzooi in de Android Snuffelmarkt...
Tenminste zo kijk ik er tegen aan, een snuffelmarkt is ook leuk om te bezoeken, ze hebben er veel spullen, maar uiteindelijk blijkt 80% van de spullen die je hebt gekocht toch troep te zijn...

[Reactie gewijzigd door 19JM81 op 12 juli 2010 14:15]

Ik denk dat er uiteindelijk wel een soort van controle systeem zal moeten komen. Staan nu bijvoorbeeld veel betalende soundboards in de market dat gemaakt zijn door mensen die niet eens de eigenaar zijn van die "geluiden".

Achja, vaak google ik gewoon op het type applicatie dat ik zoek. :)
Dat zou wel het slimste besluit zijn. Iedereen heeft veel commentaar op de methode die Apple hanteert, maar ik begin er na 2 maanden een HTC Desire gehad te hebben steeds meer de voordelen van in te zien! Appstore van Apple is van aanzienlijke betere kwaliteit, ja er staan prul apps tussen. Maar wel minder apps die je accu opvreten, blijven hangen, etc etc. Voor mij voorlopig geen Android meer.
Moet toegeven in China werkt het op zich ook goed! Hoor nooit dat ze daar oorlogen hebben oid, dat kan de rest van de wereld niet zeggen... Misschien ook een idee voor jouw om daar te gaan wonen ;)

Noem is wat apps die blijven hangen en welke een goede rating heeft en geen commentaar dat ie blijft hangen? Precies, met 1 sec kijken zie ik al of het spel of de app het waard is om te downloaden :) Ik heb dan ook nooit last van een bedrijf wat mij verteld wat ik wel en niet mag, maar ook geen last van de nadelen die jij opnoemt :)
Vertrek toevallig zaterdag voor 4 weken naar China :-)

Kijk eens naar het verschil tussen de Facebook app voor Android of die voor iPhone, of de honderden muziek apps (waar nooit echt een goede tussen zit).

Dus het is ok als er van de 1000 apps, 900 een slechte rating hebben? Sorry maar snap dat hele software mag slecht zijn verhaal niet zo. Ja er is een rating systeem voor, maar op het moment als er straks 200.000 apps tussen staan en zoveel rotzooi is de appstore gewoon onbruikbaar. Zie het als een videotheek met 80% films van beroerde kwaliteit, en her en der verspreid top films. Ik heb geen zin om alles door te spitten om wat juweeltjes tegen te komen.

[Reactie gewijzigd door 19JM81 op 12 juli 2010 15:04]

Dan download je AppBrain, hoef je helemaal niet meer moeilijk te doen, gewoon vanaf je PC zoeken (kan ook op je mobiel) is nog veel overzichtelijker als vanaf een Android Phone of andere smartphone door de zeeën aan ruimte op je desktopscherm :) En dat is al een gefilterde versie van de market :)
Maar daar heb je toch een AppStore voor, ik ga toch geen AppStore(AppBrain) installeren voor het goed kunnen gebruiken van een AppStore? Heb ik dan straks ook weer een App nodig om de resultaten van AppBrain te filteren?
Heej, een idee, een eigen app maken, zodat je je eigen nieuwssites, profielen, mail en ik weet niet wat erin hebt?? Je hoeft niet alles uit te brengen op de Market...

Niet alles en iedereen hoeft meteen geld te verdienen.. En keuze is beter dan geen keuze...

[Reactie gewijzigd door KinGuiN|IA op 12 juli 2010 17:10]

Sorry was even vergeten dat Apple gebruikers keuze niet gewend zijn 8)7

Het is een alternatief, wat vast ook een vaag begrip is maar zoek het maar is op, zo gek is het niet!

Edit: wat is nu je probleem, je bent niet blij met de huidige market, dat kan uiteraard, is ook geen probleem.... Maar vervolgens kom ik met een alternatief wat op Android helemaal niet gek is, en dan is het nog niet goed? Dus er moet op elke telefoon een market staan die exact aan de wensen van de klant voldoen, ben benieuwd hoe je dat in gedachte had want dan zijn er straks miljoenen markets :P? Als de iPhone alternatieve markets had (en dus alternatieve manierne om apps te installeren zou ik het een jaar geleden zeker nog overwogen hebben toen Andorid nog jong was)

En nog wat, alsof de Apples variant zo heerlijk werkt :P Ik bedoel staat er na 30 pagina's eindelijk weer een goede app (want je kan ze ook niet op rating sorteren, wat vrij logisch zou zin) installeer je hem, mag je weer vanaf pagina 1 naar pagina 31 navigeren om weer verder te gaan met leuke apps zoeken! Nee echt een top appStore :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 juli 2010 15:52]

Je kan sorteren op, top betaald, top gratis, releasedatum, categorieen ... top 25, uitgelicht en een zoekfunctie.
Je kan wel sorteren op rating, immers zijn er voor alle secties en een 'overall' top 50 aanwezig. Je hebt ook een sectie van applicaties die je worden aangeraden op basis van eerdere aankopen.

Daarnaast heb je tegenwoordig _ook_ multitasken op de iPhone, je weet? Je hoeft dus niet weer van pagina 1 naar 31 terug.

Niet dat ik het niet met je eens bent dat 'de applicatie app-store' wel eens een verbetering mag krijgen. Maar voor zo ver ik die op andere toestellen heb geprobeerd is die niet veel beter.

Als laatste heb je ook op iOS applicaties 'voor' de app-store, als je wilt kan je een applicatie installeren die toont welke applicaties je vrienden hebben gereviewed e.d.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 12 juli 2010 16:49]

En daarnaast ...vergelijken en sorteren op allerlei criteria en eigenschappen wil ik als ik een auto aanschaf, niet bij een app die 9/10 gevallen gratis is, of ergens tussen de 0,79 ~ 2,39 cent kost. Apps zijn voor mij dan ook bedoeld voor consumtie.
Dus dan kan ik kiezen uit;
- al het aanbod inclusief 80% junk
- 30% aanbod met 10% junk

Wat is dat voor een keuze?

ik wil gewoon een goed werkende appstore, met apps die het doen, en die geen extra appstore boven op het appstore aanbod nodig hebben om de kwaliteit te garanderen...

[Reactie gewijzigd door 19JM81 op 12 juli 2010 15:56]

Anoniem: 355020
@19JM8113 juli 2010 08:49
Het feit dat bepaalde apps niet werken op jouw android telefoon hoeft niet perse aan de app te liggen, deze kan het mogelijk beter doen op een andere android telefoon dan die jij in bezit hebt. Bij iPhone is het zo dat elke app gemaakt is voor de iPhone. Tuurlijk zit er een verschil tussen 1G, 2G, 3G en 4G maar het blijft een iPhone. In tegenstelling tot Apple's telefoons zijn er tal van opties bij Android..
Nee dat zeg ik helemaal niet! Apple is niet heilig, maar wil alleen maar zeggen als je de keuze hebt uit drie goede producten het prima is. Maar wat heb je aan keuze als blijkbaar alleen Brainapp de androidstore bruikbaar maakt...
Anoniem: 143912
@19JM8112 juli 2010 20:48
bij apple moet je dan nog meer doorspitten om juweeltjes tegen te komen als je ziet dat heel veel "apps" bij apple een aangepaste website is omdat apple geen flash heeft. je bent dan aan het webbrowsen op appstore ... nou dat werkt ook niet hoor.
Dus het is ok als er van de 1000 apps, 900 een slechte rating hebben? Sorry maar snap dat hele software mag slecht zijn verhaal niet zo.
slecht is subjectief. Waar trek je dan de grens tussen slechte en goede software? En sommige dingen die anderen als slecht zien vind ik misschien wel weer juist goed. Als ik kijk naar de apple app store (ipod touch hier), dan merk ik gewoon dat mijn definitie van slecht en die van apple totaal niet overeenkomen. Dan heb ik dus inderdaad liever dat gewoon alle apps worden toegelaten. dan kan ik gewoon zelf bepalen wat goed is en wat slecht. En in het geval dat ik daar geen tijd/zin voor heb kan ik gewoon naar de ratings kijken.

Ik zie een appstore/market dan ook niet als een videotheek met films, maar net als het internet met website. Meer dan 90% van het internet is rotzooi, maar daar heb ik totaal geen last van. Stel je voor dat het internet ook werd ontdaan van alles wat door een bepaalde instantie als slecht werd beschouwd.
Anoniem: 332175
@19JM8112 juli 2010 15:50
Als je ergens op zoekt komen de beter gewaardeerde apps bovenaan dus je hoeft al die slechte apps niet eens te zien. Er zijn ook wel wat fijne muziek apps hoor.
Sorry hoor, maar op de applestore staat ook ongelooflijke veel troep.. En het is inmiddels ook wel gebleken dat apple zelf helemaal niet zo goed controleert als waar je als developer voor moet betalen..
Misschien staat er op de apple store minder prut, maar zie het maar eens te vinden. Ik vind de interface van de appstore op de iPad erg slecht. Je kunt maar zeer beperkt zoeken en filteren. Alle apps sorteren op rating bv is niet mogelijk. Tevens moet je bladeren door veel pagina's daarna heb je een app gevonden, ga je terug dan kom je weer gewoon op pagina 1.

Misschien redelijk offtopic hier, maar wat heb je aan goede apps als je niet eens iets kunt vinden.
Anoniem: 187577
@19JM8112 juli 2010 14:19
Nee, dit zal voornamelijk voor personal use zijn. De .apk kan je delen met vrienden en op het internet. Echt in de market zetten zal wel niet gebeuren. De source code kan je vast downloaden en zelf nog verder ontwikkelen tot een echte app.
Kun je een link posten waar je de source code kunt downloaden?

[Reactie gewijzigd door joma1 op 12 juli 2010 17:47]

Ik denk dat rutgerlak bedoeld dat je de broncode van je toekomstige eigen applicatie kan downloaden, gezien het vervolg van de zin: '... en zelf verder ontwikkelen tot een echte app.' ;)
Voor Android is dat helemaal geen probleem omdat je zonder al te veel moeite buiten de market om apps kunt installeren. Mocht je de market niks vinden dan kun je dus gewoon zonder en je software op andere manieren vinden, in tegenstelling met die andere store
Het is wel een probleem omdat het het moeilijker maakt om kwaliteits applicaties te vinden in de market, iets dat nu al niet te makkelijk is zonder eerst te gaan googlen.
Het mooie is dan ook dat je geen risico loopt om je geld weg te gooien omdat je je aankopen binnen 3 dagen (o.i.d.) gewoon kan "terugbrengen" waardoor je je geld terug krijgt.
Dit "niet goed geld terug" principe vind ik juist heerlijk van Android!
Dus dan is het ok dat 80% buggy is, en niet werkt zoals men zegt? Zo das een kromme redenatie... en het is trouwens binnen 24 uur.

[Reactie gewijzigd door 19JM81 op 12 juli 2010 14:51]

Volgens mij draai je nu de heleboel om, er werd gezegd dat 80% zooi is dat betekent niet dat het niet werkt of dat het buggy is en het is de mening van iemand dus er is niks op te baseren.
Ik ben zelf nog nooit een app op de androidmarket tegengekomen die niet werkt op mijn hero en vindt dat een hele prestatie om dat er zoveel vesrchillende android devices zijn.
Yup!, nog meer iFarts en andere meuk waar we niet op zitten te wachten....
Daarom gebruik ik AppBrain. Die filteren apps van bedenkelijke kwaliteit er gewoon uit, je krijgt ze alleen te zien als je dat aangeeft.
Als ze nu eens een degelijke designer schreven voor Eclipse...
Het is een open project, dus ik zou zeggen mouwen opstropen en geef wat waarde terug aan de gemeenschap
Zou wel chill zijn als er een soort upload gebeuren is van stukjes code. Zodat iedereen die weer kan gebruiken. Je hoeft het wiel namelijk niet 2 x uit te vinden.
de SDK werkt al met eclipse als ik me niet vergis. heb het geprobeerd maar ben absoluut niet iemand die kan programeren

maar hopelijk kan ik met deze tool eindelijk WDLxTV remote controll van mijn telefoon maken :P

[Reactie gewijzigd door Proxx op 12 juli 2010 15:31]

Google loopt echter wel het gevaar dat de Android Market zal worden overspoeld met applicaties van bedenkelijke kwaliteit.
Dat is gewoon al het geval. App bouwers (zelfs professionele) misschen gewoon het gevoel voor handige/complete gebruikers-interfaces. Ik heb echt al 30 widgets en apps geprobeert en er is geen een die een goed functionerende widget heeft die alle essentiele functies van facebook gebruikt. Gewoon sterk gemis. Zelfs bij Samung apps en htc sense. gewoon erg jammer
Verwacht je nu serieus van een widget de functionaliteit van een volledig programma :P

De wereld op ze kop :)
Anoniem: 364513
@Darkstriker12 juli 2010 14:54
Is dat niet het idee van een Widget? Dat je snel toegang hebt tot de belangrijkste functies van een app/website, zonder er direct heen te gaan? Dat je niet alle opties tot je beschikking hebt lijkt me juist goed om goed overzicht te houden?

Heb zelf (nog) geen apparaten die Android draaien, maar dit lijkt me een goede stap voor het OS. Veel mensen vinden app's geweldig, maar hebben nooit de ballen om zelf ooit iets te proberen, terwijl we op school toch wel redelijk dicht bij programeren (het eerder genoemde Lego Mindstorm en dingen in die richting) in de buurt komen.
Anoniem: 365996
12 juli 2010 14:35
Ik vindt het op zich wel een leuk concept, maar hou het dan alleen voor persoonlijk gebruik. Mijn voorkeur gaat niet erg uit naar Android, maar dan ook echt vooral omdat de applicaties die er voor zijn niet helemaal af lijken :? Apps als barcode scanner, in 1 woord geniaal!, prima app. :) Maar dingen als Epic Fails en Masturbator Pro ???!??!!!! erg leuk voor mensen hun vrijdag avond, maar of dit eigenlijk wel in een appstore hoort, daar plaats ik toch echt vraagtekens achter. (mensen kijk uit, vraag niet zomaar aan de buurvrouw, "mag ik even uw HTC Desire lenen, ik moet iemand bellen" je weet niet waar sommige het stoppen!!! ;) )
Het is geweldig dat Google hun publiek tot creativiteit aanspoort, maar ik denk niet dat mensen de optie zouden moeten krijgen om hun app up te loaden in de marktplaats.
Sowieso kost het geld om je app in de market te krijgen denk dat dat al voor velen die een app maken al de drempel is :)

Maargoed uit de normale SDK kan je ook super apps/games en gigantische prutt apps/games maken :)
Het kost inderdaad geld om een app op de market te krijgen (of eigenlijk gevalideerd te krijgen).

Het verschil tussen Google en Apple is overigens wel erg groot:
Google: $25.00 (eenmalig)
Apple: $99.00 (per jaar)

Wanneer je "un-signed" apps voor Android schrijft, is dit zelfs gratis, terwijl je bij Apple niet eens de SDK kan binnenhalen...
Daarnaast wil zowel Apple als Google een bepaald percentage van de winst. Ik heb ergens gelezen dat dit 30/70 was. Een duur betaalsysteem voorkomt natuurlijk ook dat er veel onzin in de market komt te staan, maar je weerhoudt ook goede apps.
Dan heb je niet goed gelezen. Google ontvangt geen percentage van de opbrengst.
Voor er weer iemand komt tegenspreken, het staat op de officiele android site.
Het gaat hier 9/10 keer om gratis apps dus vind het sowieso niet relevant of het nou zo is of niet ;)
Ik heb mij meteen maar even aangemeld daar.. Het doet me trouwens wel heel sterk denken aan dat Lego Mindstorms programmeer gebeuren.
Ik heb mezelf ook aangemeld. Ik ken Lego Mindstorms niet maar het heeft zeker iets weg van met lego blokken programmeren. Het is modulair opgebouwd en maakt if then en do while loops erg overzichtelijk.

Alle naysayers zou ik aanraden even naar de app inventor site te gaan en te kijken waar het nu echt om gaat. Kijk ook eens naar Final Program (Take Quiz), waar je kunt zien dat ook iets ingewikkeldere programma's mogelijk zijn.
Het is niet alleen maar klikken op een plaatje om een geluid te produceren. Je kunt hier hele leuke dingen mee doen. Ik word erg enthousiast van dit soort innovaties.
Begrijpelijk als hardcore devs hier op neerkijken, net als c++ devs waarschijnlijk python of vb 2e rangs programmeertalen vinden.

Ben eens kort bezig geweest een dev omgeving voor Android op te zetten voor een "hello world", dat vond ik echt een drama. Als je totaal geen kennis hebt van Java, is dit geen eenvoudige klus.
Daarom is dit voor mij een geweldige mogelijkheid om kleine programma's snel en relatief eenvoudig voor mijn telefoon te maken. En wees niet bang, alleen voor prive gebruik ;)
Mijn internet is door een storing dusdanig traag dat ik geen plaatjes zie of filmpjes kan kijken... Vandaar deze vraag: Kan je connecten met het web en op die manier makkelijk bijvoorbeeld een app voor je web-CRM maken?
Connecten met het web moet lukken, of het voldoende is voor jouw app is weer een ander verhaal..

" App Inventor provides a way for you to communicate with the web. If you know how to write web apps, you can use App Inventor to write Android apps that talk to your favorite web sites, such as Amazon and Twitter. "
denk inderdaad dat dit een hoop gaat bijdragen in de daling van kwaliteit van de app market,
nu komt er natuurlijk heel snel een hoop rotzooi in, qua code misschien oke. maar daar houd het dan ook op....
Je kunt toch gewoon een goed programma opzoeken?
Zo gaat dat ook bij WM apps, even op internet zoeken, daarna de downloaden en installeren. Android market maakt het proces van downloaden en installeren gewoon veel makkelijker :)

Zelf heb ik me aangemeld. Ik heb het de komende maanden rustig, en misschien kan ik wel iets leuks maken ;)
Super! Ik wilde altijd al voor mijn android programmeren, maar had geen zin om dat er ook nog eens bij te moeten leren... Eigenlijk hoopte ik stiekem dat processing android compatible zou worden, tis gewoon java, of anders Open Frameworks want die is er ook voor de Iphone en veel krachtiger. Maar dit is dus wel een leuk begin! :)
Ik was aan het wachten totdat Silverlight ook op Android draait (ze zijn al bezig met een port). Dan kan ik mooi in .NET 4.0 m'n Android (en Windows Mobile 7) apps ontwikkelen.

Maar dit is een leuke tussenstap :)
Jezelf wat nieuwe dingen aanleren kan ook geen kwaad....
maar had geen zin om dat er ook nog eens bij te moeten leren...

[Reactie gewijzigd door Upquark op 12 juli 2010 14:46]

Het is de hoop voor Google dat ze een streng selectiebeleid toe te passen, want dit speelt kwalitatief waardeloze applicaties klaar. Zie het filmpje.
Misschien is het bedoelt om zelf lokaal applicaties te maken, dus buiten de market om.
Sterke poging om de Andoid markt nog meer te stimuleren en naar de gewone gebruiker toe te brengen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee