Ontwikkelaar installeert Android 2.2 op T-Mobile G1

Een maker van custom roms voor Android-telefoons is erin geslaagd om de nieuwste versie van het Android-OS op de T-Mobile G1 te installeren. De software van rom-bakker Cyanogen is ook beschikbaar voor de HTC Magic.

De T-Mobile G1 is de eerste Android-telefoon die in Nederland uitkwam, en draait standaard op versie 1.6 van Googles mobiele besturingssysteem. Alhoewel de smartphone geen verdere updates zal ontvangen, is het toestel wel in staat om met inmiddels verouderde hardware de nieuwste versie van Android te draaien. Gebruikers die hun toestel van root-toegang hebben voorzien, en een alternatieve bootloader hebben geïnstalleerd, kunnen de custom rom installeren. Wie CyanogenMod op de HTC Magic wil installeren hoeft geen alternatieve bootloader te installeren. Een alternatieve bootloader voor de G1 is nodig omdat het toestel te weinig flash-geheugen aan boord heeft om een volledige Android 2.2-rom te installeren.

De custom rom met Android 2.2 Froyo is de zesde release van Cyanogens custom rom. Met eerdere versies van zijn custom rom was het mogelijk om versie 2.1 van het Android-besturingssysteem op de G1 en Magic te installeren. Zijn custom rom is ook beschikbaar voor Googles Nexus One, maar deze kan Android 2.2 draaien met een officiële software-update.

Cyanogens custom rom is nog niet geheel af: de huidige release heeft nog een aantal bugs. Waarschijnlijk volgt er later nog een stabiele versie.

Eerder slaagden ontwikkelaars er al in om Android 2.2 op andere HTC-toestellen te zetten. Zo kreeg de HTC Hero met een custom rom de beschikking over Froyo. Ook voor de HTC Desire zijn custom roms gemaakt met Android 2.2.

Door RoD

Admin Mobile

11-07-2010 • 13:37

44 Linkedin

Reacties (44)

44
43
28
5
1
0
Wijzig sortering
Nederlandstalig stappenplan met de 'G1-friendly' Google-apps file nu op AndroidClub NL:

http://www.androidclub.nl...t-mobile-g1-een-22e-leven

Geef je T-Mobile G1 een 2.2e leven!
Ik heb CyanogenMOD 5.0.7-DS er nu op staan, hoe krijg ik deze versie erop? Is er ook een stappenplan te vinden? :D
http://wiki.cyanogenmod.c..._to_5.0.x(Dream/Sapphire)

Deze volgen. Komt er gewoon op neer dat je de 6.0 ROM download + google apps, booten naar recovery mode, die 2 zipjes installeert en klaar :) Half uurtje werk. De guide is voor 5.0, maar werkt net zo goed voor 6.0.
Dus als G1 bezitter moet ik volgende stappen doen
- rooten
- nieuwe bootloader installeren
- custom ROM installeren.

Is er nog kans dat e.e.a. fout gaat? Dat je een bricked toestel krijgt?
Wat een uitleg ook...

Rooten: Leverd geen gevaar op*
Recovery flashen: leverd geen gevaar op*
Custom ROM flashen: leverd geen gevaar op*
Bootloader installen: HTC: wel gevaarlijk! Moto: Geen gevaar

Wat uitleg:

Bootcyclus:
BootLoader -> Recovery (default, via keycombo)
BootLoader -> Android (default)
--
BootLoader -> fastboot (HTC, via keycombo)
BootLoader -> RSD (Motorola, via keycombo)

Recovery gebruikt alleen een recovery.img, staat op een aparte partitie, al kun je je recovery niet meer in, kun je altijd nog een goede image flashen via de normale ROM.

Custom ROM kun je blijven flashen per recovery, ROM komt op andere partitie, dus als je de ROM niet in kan, kan je altijd nog een andere ROM installen via recovery.

Als Recovery en Custom ROM falen met booten (voor sommige mogelijk) is het altijd nog mogelijk een gehele image te flashen via FastBoot of RSD Lite.

* Leverd geen gevaar op: Het zijn normale schrijfacties, hetzelfde als je doet tijdens installeren van een applicatie op android. De kans dat je het filesystem hierdoor sloopt is zeer gering (en dus evengoed aanwezig bij het installeren van een App)

Met andere woorden: Flashen; zo gevaarlijk is het niet!!!
__
alleen de nieuwe bootloader is wel gevaarlijker, dit omdat de bootloader bij HTC maar een single instantie is. Verkloot je je bootloader, dan is je hele foon dus bricked.
__
Behalve bij motorola, deze heeft een copy van zijn bootloader elders in het geheugen staan. Mocht de ene falen, neemt kopieerd ie de backup terug, waardoor je device weer naar behoren werkt.

(Overigens werkt de volledige bootcyclus nog wat moeilijker dan hierboven weergegeven, maar in het kort komt het op bovenstaande uiteindelijk neer)

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 11 juli 2010 14:31]

Anoniem: 130514
@XiniX8811 juli 2010 16:49
Ik zou geen recovery flashen maar alles via fastboot doen (dus de recovery booten via fastboot (fastboot boot naam-van-recoveryimage), dan is de kans op een brick eigenlijk nihil (als het misgaat kom je zonder recovery altijd weer in fastboot mode).
Het maakt in principe niet uit of je een recovery boot via fastboot of dat je hem flashed op de telefoon. Voor de recovery wordt meestal toch een aantal geheugen blokken gereserveerd (je flashed naar "recovery") en mocht dit mislukken, dan kun je als nog via fastboot je recovery herstellen. Meestal wordt je telefoon niet met een recovery image geleverd, dus je overschrijft eigenlijk ook niets over deze recovery geheugen blokken.
Mocht het flashen van je recovery niet goed gaan dan werkt je SPL nog wel. De SPL maakt het mogelijk dat je een hboot of een fastboot of een gewone boot kunt doen (en zorgt ook voor het leuke splash schermpje). Wanneer je de Radio of de SPL gaat flashen kan het fout gaan. Als het fout gaat kan je je telefoon dan alleen nog maar redden met JTAG en seriele aansluiting via de exUSB. Dat vergt een partij soldeerwerk.
Je hebt pas echt een nutteloos stukje techniek in handen als je de radio verkeerd flashed. Dan is seriele toegang ook niet meer mogelijk en is er niets meer te herstellen.

Mocht iemand nog specifiek soldeerwerk hebben liggen voor het repareren van een gebrickte HTC Magic (JTAG soldeerwerk en htc serial wire) dan hoor ik het graag!
Anoniem: 119722
@XiniX8812 juli 2010 18:42
Perfecte uitleg, bedankt.
alleen de nieuwe bootloader is wel gevaarlijker, dit omdat de bootloader bij HTC maar een single instantie is. Verkloot je je bootloader, dan is je hele foon dus bricked.
offtopic:
Daar is geen tooltje, truukje voor (te maken)? Zou errug handig zijn. Met oude WM Olipro bootloaders was dat ook het geval. Olipro heeft toen als snel bootloaders uitgebracht waarbij het gewoon niet meer fout kon gaan :)
Dat zeggen ze altijd inderdaad maar ik heb het nog *nooit* gezien of er ook niemand ooit over horen klagen op internet... dat betekend natuurlijk niet dat het niet kan.
AUW! dat doet pijn :O

V&A aangeboden: [Bricked] HTC Magic Zwart 32b Vodafone

Het kan wel degelijk! en ook met een HTC Magic!
De vraag blijft natuurlijk of ik de goede methode gebruikte :D
Anoniem: 116571
@CUnknown12 juli 2010 14:26
32b, daar zijn speciale instructies voor inderdaad.. Die is afwijkend van de G1 en 32a versie
Anoniem: 266770
@Red devil11 juli 2010 14:03
Hier staat alles wat je zou moeten weten:

http://wiki.cyanogenmod.com/index.php/Main_Page

Als je goed leest, is het bijna onmogelijk om je toestel te bricken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 266770 op 11 juli 2010 14:07]

Een verkeerde SPL installeren kan leiden tot een "bricked phone". Wanneer je de stappen goed volgt en de juiste SPL installeer is het onmogelijk om je "bricked phone" te krijgen.
Ik heb het ook gedaan (nog niet naar 2.2 maar wel een 2.1 versie geprobeerd)...

Moeilijkste was bij mij het rooten.. Maar ik heb een goldcard liggen.. als je die wilt lenen..
vind het ook nogal wat stappen voor een phone os dat "open" is.
dacht dat de kracht van Android juist was dat mensen het snel kunnen aanpassen en kunnen installeren op hun telefoons, maar blijkbaar maken telefoonleveranciers dat nog behoorlijk lastig.
Niet alleen de telco's en regulieren fabrikanten, maar ook Google's eigen nexus moet je eerst nog rooten. Dus ik snap dat open argument ook niet zo. Zeker niet als je kijk naar die kill-switch in de android market zit, waarmee google dus ook weer apps van je telefoon kan verwijderen.
waarmee google dus ook weer apps welke via de market zijn gedownload van je telefoon kan verwijderen
Om het verhaal compleet te maken heb ik je tekst een beetje aangepast ;)
En zelfs dan is het, volgens Google, puur om malware te kunnen verwijderen. Ze hebben het slechts 1 keer toegepast en dat was op een daarvoor bedoeld test programma.
Anoniem: 130514
@SunnieNL11 juli 2010 16:50
De broncode van Android is open, vandaar dat het ook aangepast/geport kan worden naar andere/oudere hardware.

Het uiteindelijke product is aan de fabrikant/telco om al dan niet open te maken (wat dus bijna nooit het geval is).
Ik vind nergens terug hoe deze rom zijn werk doet op de G1 :s

Is het vlot, hapert het, te traag voor woorden?
Ik heb net een update gedaan van CyanogenMod 5.7 (Android 2.1) naar 6.0.0RC1 op mijn G1 dev kit toestel en ik moet zeggen dat het net zo lekker lijkt te lopen als de officiele android 1.6 release. CM 5.7 was eigenlijk te zwaar voor de G1 vind ik.
Als ik het goed begreep staat de nieuwe JIT compiler niet aan ivm het beperkte geheugen van het toestel, ondanks dat zijn er genoeg verbeteringen waardoor de G1 soepel werkt. Maar zo soepel als mijn Desire met officiele htc rom werkt het niet. Vooral switchen tussen browser en home screen is relatief traag.
Ik moet bekennen dat ik dat echt heel jammer vind, want juist de JITC was mijn grote motivatie om CM6 op mijn oude G1 te zetten, leek me wel goed voor een leuke snelheidsboost :)

Maar als het zonder de JITC maar met alle extra CM6 software even goed of beter presteert als Android 1.6 dan kan ik er mee leven.
Over de G1 kan ik je niks vertellen, maar op mijn Vodafone Magic (Dus niet de HTC Magic ;) ) Draait deze versie nu sinds vanmorgen, en alles loopt gewoon zoals het moet.

Alleen de market is soms nogal traag met het laden van pagina's, geen idee waar dat aan ligt

[Reactie gewijzigd door TripleQ op 11 juli 2010 14:24]

Ik heb exact hetzelfde toestel. Men zegt dat 2.2 gepaart gaat met een significante snelheidswinst. klopt dit een beetje?
Cyanogen (en zijn team) zijn weer goed bezig, nog geen 2 weken ? na de release van de broncode hebben ze dat goed gedaan.
Erg leuk!
Draai alweer een weekje de nightly builds hiervan, en zag hem met de dag stabieler worden!

Overigens is dit het topic op GOT hierover:
[HTC Magic] Rooten & Custom ROM's
Let op: Als je het, inmiddels 24 pagina's tellende, XDA-forum erop naleest zijn er nog veel problemen met onder andere boot-loops, en vooral Market Place forced closes.
hoe zit het met performance?
android 2.2 zou op veel fronten sneller zijn dan zijn voorgangers, zo ook op de G1 ?
Voor mensen met een (vodafone) Magic die nog op 1.6 zitten. Deze tut even gebruiken en dan natuurlijk wel de nieuwste (6 rc1) of stable (5.0.8) zip gebruiken en natuurlijk de gapps. Staan allemaal in de Dream/Sapphire thread op cyanogen. Je hoeft trouwens niet eens die recovery rom te flashen maar die kun je ook via "adb fastboot blablah.img" booten. Zo blijft je recovery stock, als je bijvoorbeeld bang bent voor je (waarschijnlijk al verlopen) garantie. Werkt prima zit al een aantal weken op eclair, draait vergelijkbaar met donut.
Ik wacht nog even met het installeren van 6.0.0RC1 tot er iets stabielere versie uitkomt. Ik draai nu de stable versie 5.0.8 en die werkt tot nu nog even perfect.

Als ik het goed gezien heb maakt Cyanogen in deze versie ook gebruik van een andere soort Apps2SD, op het twitter account van Cyanogen melde die dat Apps2SD doormiddel van EXT partitie's geplant staat voor CM 6.1. Waarschijnlijk moeten al je applicaties dus ook weer opnieuw geinstalleerd worden bij deze versie als je hiervoor Apps2SD gebruikte.

[Reactie gewijzigd door Froyo op 11 juli 2010 16:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee