Ontwikkelaar port HTC Desire HD-rom naar HD2

Een gebruiker van het XDA-forum is erin geslaagd om een rom van de HTC Desire HD naar de HD2 te porten. Gebruikers van de HTC HD2 kunnen de rom downloaden en op hun toestel installeren, maar nog niet alle functionaliteit werkt.

De rom voor de Desire HD werd op het XDA-forum gepost, waarna gebruiker DarkStone1337 erin slaagde om een variant te bouwen die op de HD2 werkt. Het is opvallend dat het Windows Mobile-toestel voor de rom wordt gebruikt; al zijn ontwikkelaars op XDA ook bezig om de Desire HD-rom op Android-toestellen te zetten.

Volgens de ontwikkelaar werkt de camera nog niet als de Desire HD-rom op de HD2 wordt geïnstalleerd. Daarnaast zijn er problemen met de e-reader, notificaties en ringtones, en zijn de prestaties bij het afspelen van video ondermaats. Verder melden sommige gebruikers op het XDA-forum problemen bij het booten van de rom. Het is aannemelijk dat de custom rom in de nabije toekomst wordt verbeterd.

Desire HD-rom op HD2 Desire HD-rom op HD2

Door RoD

Admin Mobile

20-09-2010 • 10:44

68 Linkedin

Submitter: bartju

Reacties (68)

68
67
45
4
0
14
Wijzig sortering
Anoniem: 256386
20 september 2010 11:03
Dat is mooi. Maar het zou nog mooier zijn als de toekomstige android 3.0 ook naar de HD2 geport kan worden. Dan ben je denk ik in een klap van de continue flashes af. Android 3.0 update namelijk zelf delen van de OS.
Het feit dat ik een hd2 heb nadat ik een iphone had en verkocht heb, was voornamelijk omdat de hd2 de potentie heeft om win 6.5.x, win 7 en android te draaien.

Bij een computer heb je de mogelijkheid zelf te kiezen tussen linux en windows, waarom bij mobieltjes niet?

En ook winmobile kent verschillende versies, 6.5.0 heeft de oude vingeronvriendelijke UI, 6.5.3 is volledig vingervriendelijk.
Ik mis in het artikel een beetje wat het doel van deze port is. Begrijp ik het goed dat op deze wijze Android op een niet android apparaat gezet kan worden?
Ik weet niet precies welke android rom die maat van mij op mijn HD2 heeft gezet, maar het is ook erg nuttig om te ervaren hoe android werkt, terwijl je toestel daar origineel niet voor is gemaakt.
het helpt ook beslissen of je voor je volgende toestel een winmo of android wilt kiezen. ook zijn er meer apps en games voor android. je kunt alles eens proberen zonder meteen een nieuw (peperduur) toestel te kopen.
Zo veel mogelijk proberen te porten. Nieuwe en andere dingen op een telefoon zien te krijgen :). De uitdaging..
Inderdaad, voor mijn Touch Diamond 2 (WiMo 6.1 & 6.5) zijn er ook diverse Android-ports te vinden.
Ontwikkelaars doen het natuurlijk voor de kick en voor de community. Er is niets leukers dan een native closed-source OS te vervangen door een niet-native opensource OS :)
Ze doen het volgens mij omdat veel gebruikers toch liever android dan windows op hun toestel willen. Het is stabieler, gebruikersvriendelijker en er zijn veel meer apps beschikbaar. Andersom zie ik het niet gebeuren. Ik hoef echt geen windows op mijn desire.
Lijkt me meer een Best of Both Worlds zaakje.

Zelf heb ik de HD2 met WinMo 6.5.
Het is leuk om je telefoon om te zien gaan van WinMo naar Android, en daar wat te spelen met de software.
(Ook is het al mogelijk om een lichte versie van Ubuntu te draaien op deze telefoon, met ondersteuning voor muizen en printers)
Meer apps beschikbaar voor Android?

Aantallen graag! :P

WM draait al even hoor. ;)
Darkstone1337 is niet de enige die hier mee bezig is, een ander forum lid van XDA (Cotulla) is er ook al heel ver mee, en die had minder problemen met de stabiliteit dacht ik, maar hij heeft nog niets uitgebracht, hopelijk gaat hij snel met iets komen.

Ik wacht nog even op een stabiele versie voor ik mijn HD2 flash, de geemuleerde versie van android binnen Windows mobile draait als een tierelier, daar ben ik erg blij mee, helaas draai je dan wel 2 besturingssystemen over elkaar heen, dat komt de snelheid niet ten goede.

mooie ontwikkeling in ieder geval!
Je emuleert android niet binnen windows mobile. De bootloader start je vanuit mobile, die dan windows vervangt door android. De snelheid is alleen wat minder omdat android nu nog alleen van sd-card kan draaien, en niet vanuit het ingebouwde NAND geheugen. Dat laatste duurt nu ook niet lang meer :)

In plaats van die Touch HD rom port zijn er ook al een paar andere custom ports. Deze werken zeer goed, inclusief camera, bluetooth, werkende flash, market, etc. Die Touch HD rom is dus eigenlijk overbodig, geen idee waarom ze daar nog zoveel tijd in steken.
Wel omdat die Desire HD rom de nieuwste versie van sense bevat en deze is niet zomaar appart te installeren op een andere ROM. Deze nieuwe versie is weer een stapje voorwaarts, iets gebruiksvriendelijker, meer widgets etc etc...

De Rom is zoals gezegd nog niet voldoende stabiel, maar eens deze voldoende stabiel is, zullen de meeste sense liefhebbers toch echt wel overgaan gezien de extra functionaliteit.
Dat is appart, want de versie van je windows mobile rom bepaald de stabiliteit van het draaien van android, dus dat zou naar mijn idee betekenen dat windows nog wel op de achtergrond actief is, maar ik ben er geen expert in.

anyhoe ik verheug me ook erg op een stabiele desire rom :D
Die Touch HD rom is dus eigenlijk overbodig, geen idee waarom ze daar nog zoveel tijd in steken.
Een vriend van me heeft de Touch HD2 en die word ziek van WinMo, zodra deze port dus helemaal goed werkt zullen er heel erg veel mensen blij worden denk ik!
Nee, dit betekent dat de nieuwe versie van Sense, plus alle andere nieuwe goodies die alleen op de nieuwere toestellen verschijnen, nu ook op andere toestellen gezet kunnen worden.

Geen major breakthrough, maar wel een leuk beginnetje zo :)
HD2 is een Windows Mobile 6.5 telefoon en daarom is het juist wel bijzonder :)
zou misschien ook kunnen, maar niet met deze rom versie... heb je wel eens WinMo 6.1 of 6.5 gehad op een telefoon? niet? het is ook geen pretje en dus begrijpelijk dat je hebt gekozen voor een android telefoon...

gezien de HD2 word beperkt in functionaliteit door het native OS is het dus de "taak" van de community of dit te verbeteren gezien HTC zelf niet meer met rom upgrades komt.

ik heb in het verleden de HD2 gekocht omdat er toen werd verteld dat WinMo7 er op zou komen... dit is dus niet het geval dus ik experimenteer nog wat met verschillende android roms om te kijken wat het best bevalt :)
De energyROM doet het ook erg goed hoor, heb je geen winmo7 nodig en ben je van alle gebreken van de HTC stock sense problemen af.
Toen het er bij mij 10 minuten op stond was ik er al blij mee, nu bijna 24 uur verder nog altijd alleen maar voordelen tegengekomen.
Helemaal mee eens.
Zelf begon ik de energyROM al te draaien op mijn oude HTC HD. (traag! ;( )
Toen maar de HD2 gekocht, werkt super!
Denk dat er genoeg HD2 bezitters zijn die dat archaïsche OS (want dat is Windows Mobile 6.5 onderhand toch wel) maar al te graag inruilen voor een Android OS. Met die van de Desire HD krijg je dan ook nog eens de laatste versie ervan op je telefoon. Kan me voorstellen dat het dus voldoende draagvlak vindt.

En wat Xaero zegt natuurlijk, maar ik denk dat in dit geval er toch ook wel een hoop praktische voordelen aan (kunnen) zitten.
Het is alleen jammer dat je dan wel eerst de MS belasting hebt betaald.
Hierdoor kan HTC denken dat er een goede draagvlak is voor MS toestellen, het is namelijk moeilijk na te gaan of er na de verkoop nog verbeteringen aan het toestel worden uitgevoerd.
Ik denk dat ze bij HTC heus niet dom zijn :) Ze weten heel goed dat 6.5 totaal niet aanslaat.
En jij baseert dat op?
Het feit dat ze zo snel mogelijk op Android gesprongen zijn en amper 6.5 toestellen uitbrengen? HTC ziet in hun verkoopaantallen dat gebruikers geen Windows Mobile meer willen als ze ook Android kunnen krijgen. Als je kijkt naar de aantallen zie je dat ze in 2009 en 2010 enorm veel Android toestellen hebben uitgebracht en maar een klein aantal Windows Mobile toestellen.
Uiteraard, ook natuurlijk omdat windows Phone 7 series er aankomt en dat doet de verkoopcijfers van het inmiddels toch wel wat gedateerde wm6.5 nog verder dalen. HTC zal echt weer wel wat windows phones uitbrengen zodra deze gearriveerd is...
Ik mis in het artikel een beetje wat het doel van deze port is. Begrijp ik het goed dat op deze wijze Android op een niet android apparaat gezet kan worden?
Windows vs Android, dat is de bedoeling.
Goh ja, wat zou nou het doel zijn van het porten naar een ander apparaat... 8)7
De HD2 is sinds de release het vlaggeschip van HTC. Het grote minpunt voor een hoop mensen is WM 6.5 Het is dus voor een hoop mensen met dit toestel een verademing om Android te kunnen gebruiken.

Android werkte trouwens al langer maar nu ook de nieuwste versie (voor een toestel wat nog niet eens te koop is)

Hopelijk komt de NAND versie nu ook wat dichterbij. De batterijduur is namelijk niet echt okee met de huidige releases die vanaf de SD kaart werken en dat zal bij deze build vast niet anders zijn. Minder dan een dag bij intensief gebruik...
ik snap zoizo niet dat mensen met een hd2 perse android willen.
de hd2 werkt gewoon goed met een goeie custom wm rom .
heb er echt totaal geen problemen mee .
leuk om er mee te spelen maar komop een hd2 draait nu eenmaal op wm en dat werkt prima als je android wil koop een android toestel .
Ik kocht een HD2 voor de hardware en ik tolereerde WM6.5 erop. Dus kom aub niet aan met "het is een WM toestel en daar heb je voor gekozen". Destijds was (en is het nog steeds) dit qua hardware het beste en dat er nu android op kan is gewoon erg fijn. De kans dat ik hierna voor een android toestel ga is idd groot, nu er ook qua hardware fatsoenlijke dingen op de europese markt komen.
Waarom zouden mensen niet iets beters willen? Veel mensen vinden Android gewoon beter, hebben spijt van Windows Mobile maar geen geld om een nieuwe telefoon te kopen.
Kijk daar zat ik op te wachten, Als HTC het verzuimd!
snap het wel, ze willen de desire HD verkopen, verkoop in leven houden, maar als HTC niet veranderd van strategie verliezen ze veel meer inkomsten.
Ik heb er best geld voor over om m'n HD2 te voorzien van een officiele Android ROM, maar ik heb geen geld over voor een nieuw nagenoeg gelijk toestel.

-edit: antwoord op reacties hieronder: verzuim is misschien een verkeerd gekozen woord, maar wat een reacties zeg, het zijn tegenwoordig minisystemen, waarop meerdere platformen kunnen draaien, de techniek is er, alleen nu het geneuzel nog omtrend de OS'n. waarom mag ik als ik tevreden ben over het toestel, qau hardware geen android op m'n toetsel draaien, ja inderdaad licenties!
Maar op m'n PC thuis mag ik toch ook alles wat ik ook maar wil instaleren zolang ik er maar voor betaal! Nogmaals ik wil er ook voor betalen, nu ga ik kiezen voor een Port waarvoor niemand betaald!
Beetje doordenken jongens, zo moeilijk is het niet.

[Reactie gewijzigd door TheTeek op 20 september 2010 11:37]

Android draait op de HD2 door het te emuleren via linux. Het draait niet native op de HD2.
HTC kan onmogelijk met alle soorten OS'en rekening houden als ze een telefoon maken. De hardware is gericht op een bepaald OS.
Nee, de hardware is bijna identiek aan die van een desire.
De poorts draaien zelfs zo vloeiend dat het nagenoeg de snelheid haalt van een native platform.
Er wordt niets geemuleerd, en android draait altijd bovenop een linux-kernel. Enige wat er nu nog nodig is, is dat android opgestart wordt via een bootloader-programma onder windows. Maar windows wordt dus volledig vervangen door het android-OS, geen emulatie.
ah vandaar de snelheid, bedankt voor de verhelderende opmerking.
HTC verzuimd om Android op een WM toestel te zetten? :P Laat me niet lachen, dat gaat nergens over!
Wat verzuimt HTC? Een Android port naar de HD2?
Ik denk dat de afspraken tussen MS en HTC dit toch wel verbieden. MS wil dit niet HTC ook niet.
Als je zo graag Android wilt, waarom heb je dan een HD2 met Windows Mobile gekocht?! :z

Tuurlijk gaat HTC dit niet zelf doen, het is een Windows toestel en geen Android toestel. Als je Android wilt zijn er andere toestellen waar ze logischerwijs ook geen Windows ROMs voor zullen aanbieden.
Verzuimt? Jij bent grappig. En welke strategie moeten ze veranderen? Mainstream mensen interesseert het niet dit port-gedoe. :)
Ik ben het met je eens dat HTC aan het 'verzuimen' is, er is vrij weinig gebeurd afgelopen maanden

De desire, nexus one, HD2, evo, desire Z en de desire HD verschillen nauwelijks van elkaar, allemaal hebben bijna gelijk presterende CPU's (de een heeft een wat zuiniger model dan de ander) ongeveer even veel ram en nagenoeg dezelfde schermen.

Ik had gehoopt dat de desire HD of Z een grotere stap vooruit zou zijn, maar het enige waar het echt op vooruit is gegaan is geheugen voor apps en de camera

Ze hadden bijvoorbeeld een scherm met een hogere resolutie kunnen gebruiken, of meer kunnen focussen op bepaalde punten zoals de camera (betere lens), media (betere speakertjes) of weet ik het.

Ik heb een HTC HD2, en heb een G1 gehad, ik mistte android (tja ik draaide wel android roms op de HD2 maar echt stabiel werkt het niet,). Ik hoopte dat de desire Z de opvolger zou worden van mn G1, maar de specificaties vielen me erg tegen. Ik heb nu een Samsung galaxy S aangeschaft, die bied tenminste wat meer snelheid en houdt het een stuk langer uit op een keertje opladen :)
Draai al een tijdje Foryo op mijn HD2 maar dan vanaf mijn SD kaart. Een echte geinstalleerde ROM zou mooi zijn voor de performance.

Edit: deze draait ook gewoon vanaf SD kaart :(

[Reactie gewijzigd door Juicie op 20 september 2010 11:03]

En dat werkt goed? Froyo op je HD2?
Voor mij werkt het behoorlijk goed, alleen af en toe een bugje met de g-sensor driver / touchscreen driver. Maar daar wordt druk aan gewerkt.
Same here. Werkt 98% goed, en erg snel. *Bijna* productie-rijp, ik durf het zelf nog net niet aan als dagelijkse telefoon ivm die touchscreen-probleempjes. Maar met dat uit de weg is het een fantastische combinatie. Eerste telefoon die ik in mijn handen gehad heb waar je gewoon flash players embedded op websites kunt gebruiken alsof het je desktop-PC is :)
Alleen de batterij duur is nog dramatisch wmbt. Haal soms het einde van de dag niet eens. Voor de rest werkt alles idd prima.
Niet dat ik het er niet mee eens ben. In tegendeel zelfs, maar dit soort praktijken is toch wel een flinke nekslag voor de productielijnen van bepaalde mobieltjes lijkt me?
Al die custom-roms die naar een ouder model worden geport kunnen toch niet goed zijn voor de verkoopcijfers van de nieuwere modellen, die op deze manier feitelijk steeds vrij weinig verbeteringen hebben?
Nieuwe toestellen hebben ook nieuwe features, betere CPU's, scherper beeld etc. Als ik mijn serie HTC's naast elkaar leg, zou ik bij geen enkele twijfelen om er een custom rom op te zetten en juist de opvolger links te laten liggen (9100 -> Pro -> Pro2 -> HD2).

Het heeft al een behoorlijke tijd geduurt voordat er uberhaubt een stabiele android release was voor de HD2 (en nog niet perfect), het gros van de telefoongebruikers wil weinig riskeren en gaat gewoon voor een nieuwe telefoon.
De custom rom threat van bijvoorbeeld Energy op XDA-developers loopt al ver in de 2000 pagina's voor de HD2.
Hoezo het gros kiest voor een ander toestel.
Er zijn er velen die gewoon voor de (doorgaans) veel betere Custom Roms gaan en zo hun toestel nog even die boost geven om langer mee te gaan.
Toestellen zijn duur en een nieuwe kopen zit er bij de meesten niet in, daarbij lopen abo's tegenwoordig ook 2 jaar voor je een ander toestel van het caliber HTC Desire HD "krijgt" met bijbehorende maandelijkse kosten.
Zoals zo vaak is dat maar een marginaal klein percentage gebruikers die zich inlaten met custom roms. Daarnaast is een mobieltje voor veel mensen een status-symbool, dus die moet binnen een jaar alweer vervangen zijn voor de volgende hippe telefoon :)
Dan moet je maar nog eens een blik werpen op de xda-developers forums, want de hoeveelheid Custom roms lopen hoog op. Wereld wijd maken mensen gebruik van deze custom roms...

Zelf heb ik een custom rom op mijn htc dm2 en ik ben er zeer tevreden(in tegenstelling tot android )

[Reactie gewijzigd door vali op 20 september 2010 17:47]

Dit is toch oud nieuws??
Draai al maanden Android op mijn HD2, en sinds weken ook de Froyo2.2+sense.
Camera doet het gewoon, camcorder ook, compass, ringtones... GPS (Copliot) the works!

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=736545

Edit : Misschien is het "nieuwe" eraan dat de ROM van een Desire HD komt. Ik meen
al eerder Desire ROM's gezien te hebben op de HD, misschien was dat dan geen Desire HD ROM. Anyway, mensen die Android op hun HD2 willen draaien hebben het erg gemakkelijk.

Een kwestie van een zipje downloaden, android foldertje op SD kaart aanmaken, unzippen naar die folder, clrcad.exe draaien dan haret.exe (op je winmo device)

[Reactie gewijzigd door lucid op 20 september 2010 11:14]

Het nieuwe er aan is dat de ervaring van de Desire HD al beschikbaar is voor een veel oudere telefoon terwijl de Desire HD pas vorige week is aangekondigd en nog niet eens op de markt is.
Ik vraag me af wat hier nieuw aan is want Android starten vanuit WM kan al heel lang. Op me HD2 heb ik bv al tijden Froyostone staan. Eigenlijk alles werkt inmiddels wel. Alleen de Cam is dan max 3 mp ipv 5 maar verder lijkt alles prima te werken.
Nieuw aan is?
Zo te zien ben je niet erg erg aktief in de android scene,no offense.
Voor mij werkt nu bv bluetooth met de jabra bt3030 100%!
Geen enkele andere build doet dit na,en geloof me,ik ben heel erg aktief omtrend android en xda (tinuz97 op het xda forum)
Ook ppp lijkt goed te werken (wel kort getest) wat bij andere builds wel werkt,maar voor even....simpelweg omdat de connectie wegvalt en kan zorgen voor freezes.
Nee,ik ben blij met deze update,nog niet helemaal super,youtube bv en filmpjes stotteren nogal,maar dit staat ook in de readme van Darkstone.
Overall performance is niet slecht,zeker niet voor een 2de beta.
Geluid gaat ook veel harder etc etc.
Nieuwe sense interface.
Dat de cam nu niet werkt is voor mij niet boeiend,dat komt nog wel.....hier heb ik een canon eos 7D voor.
Bluetooth is voor mij wel pre,nu hoef ik eindelijk niet te rebooten naar windows mobile :)
Anoniem: 243941
20 september 2010 12:32
Zijn er ook roms om een andriod toestel, windows te laten draaien? Ik ben namelijk een windows liefhebber! Op zich zijn die android telefoontjes hartstikke leuk, maar zou zo graag windows erop willen zien.
Geloof mij maar dat je dat eigenlijk niet wilt.
Eigenlijk wel.

WM 6,5 is nog heel zo gek niet hoor. (ja ik heb een Galaxy S) Met een goeie custom rom heb je weinig te zeuren en doen de meeste WM telefoons het nog heel goed.
Ik zou het zeker wel eens proberen. WM met de snelheid van de Galaxy S is nog beter :D

En het nut van dit porten snap ik eigenlijk niet, waarom zou je de Desire HD rom porten. De android die er al voor HD2 is is veel stabieler en werkt er meer
@ CyberPopz

Dit is een grap hoop ik.

Smaken verschillen maar dit slaat toch wel alles 8)7

[Reactie gewijzigd door hav0c op 20 september 2010 22:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee