Ontwikkelaars maken Android 2.2-rom voor Motorola Milestone

Gebruikers van een Motorola Milestone kunnen met een custom rom Android 2.2 op hun toestel installeren. Met de software is het eveneens mogelijk om het toestel over te klokken. Daarnaast dook een Android 2.2-rom op voor de Samsung Galaxy S.

De Froyo-rom voor de Motorola Milestone kent nog enkele beperkingen. Zo werkt de camera niet wanneer Android 2.2 is geïnstalleerd. De rest van de hardware zou naar behoren functioneren. Wie de custom rom wil gebruiken moet op de Milestone een alternatieve recovery-image hebben geïnstalleerd. Vanuit die recovery is het vervolgens mogelijk om de rom te installeren.

Eerder werden er al Android 2.2-roms gemaakt voor smartphones die door telefoonmaker HTC zijn gebouwd. Onder andere softwareontwikkelaar Cyanogen maakte een rom die geschikt is voor de HTC Magic, HTC Desire, T-Mobile G1 en Google Nexus One. Voor de Milestone bleek het aanvankelijk moeilijk om custom roms te installeren. Motorola heeft een beveiliging ingebouwd die gebruikers ervan moest weerhouden om alternatieve software te installeren.

Het is onduidelijk of de Milestone een officiële update naar Android 2.2 zal ontvangen. Motorola liet weten nog niet te hebben beslist of er aan een update gewerkt gaat worden.

Ook op de Samsung Galaxy S kan Android 2.2 worden geïnstalleerd. De website Samsung Firmwares vond een firmware-file op de servers van Samsung. Waarschijnlijk gaat het om een test-build van de update die Samsung later dit jaar voor de Galaxy S wil uitbrengen.

Door RoD

Admin Mobile

28-07-2010 • 09:22

44 Linkedin

Reacties (44)

44
44
27
1
0
0
Wijzig sortering
Dat is zo jammer van Android (en een aantal andere telefoon OS-en), als je zelf niet wilt knutselen moet je maar afwachten of de telefoonmaker zin heeft een nieuwe versie aan te bieden. Ik heb met een SE (niet Android, maar Symbian) meegemaakt dat er überhaupt nooit een firmware is verschenen waarmee alles werkte.

Telefoonmakers willen natuurlijk liever dat je een nieuwe telefoon koopt met de nieuwste versie dan dat ze geld moeten steken in de support voor oude modellen. Wat dat betreft doet apple het erg goed, mijn 3G wordt gewoon nog steeds netjes ondersteund (wat een aantal andere dingen betreft doet apple het niet geweldig, maar hier ben ik erg blij mee).

Google zou met de Android partners moeten afspreken dat je altijd gewoon de nieuwste vanilla-android op je smartphone moet kunnen installeren (mits deze aan de vereisten voldoet). Of de telefoonmakers hun eigen skins en programma's aanbieden voor een nieuwe versie moeten ze natuurlijk zelf mogen weten.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 28 juli 2010 09:36]

Dat is zo jammer van Android (en een aantal andere telefoon OS-en)
Heeft niets te maken met Android, maar alles met de fabrikant. Apple geeft ook geen oneindige ondersteuning. Voordeel van een Android toestel is dan wel weer dat mbv custom roms de levensduur van het toestel eerder afhankelijk is van de hardware dan software.
Mijn G1 kan middels een custom rom voorzien worden van 2.2 en dan hebben we het dus over het eerste Android toestel.
Als 3.0 komt weet ik zeker dat deze geheel of gedeeltelijk door Cyanogen geport zal worden.

Sowieso worden de updates vreselijk overschat. De meeste (belangrijke) software werkt ook op oudere versies en de snelheidswinst van de nieuwe Android versies wordt mede bepaald door de hardware. Mijn G1 wordt echt geen snelheidsmonster door 2.2
Ik beweer ook niet dat Apple oneindig ondersteuning geeft, maar, waarschijnlijk omdat ze maar een fractie van het aantal modellen dat andere fabrikanten aanbieden hebben, wel langer dan ik gewend ben.

Daarbij wil ik het liefst gewoon ondersteuning van de fabrikant van mijn telefoon, een ding dat ik dagelijks intensief gebruik, waarbij ik de garantie behoudt. Mijn tweak-neigingen bewaar ik wel voor spul dat ik niet mis als ik het sloop.

Wellicht werkt de meeste belangrijke software ook op oudere versies (heb je natuurlijk niets aan als jij juist iets "onbelangrijks" wilt) en natuurlijk is hardware de belangrijkste beperkende factor qua snelheid (al heb ik op tweakers toch een aantal keren mogen lezen dat Android updates echt aanzienlijke snelheidsverbeteringen brachten) maar het is gewoon jammer dat je maar moet hopen dat een Cyanogen (wat het ook mag zijn) de moeite neemt een nieuwe versie te porten naar jouw toestel....
Met onbelangrijk bedoel ik meer games of applicaties die snelle hardware nodig hebben (bijv. Flash). Mijn telefoon is buiten garantieperiode en is inmiddels afgeschreven (financieel dan), dus een beetje pielen met je telefoon is dan enorm leuk.
Aan de ene kant ben ik het natuurlijk wel met je eens, maar aan de andere kant zijn die bedrijven er natuurlijk wel om geld te verdienen. Wanneer jij op een telefoon van 5 jaar oud nog steeds de nieuwste software kan installeren dan zal de ontwikkeling van telefoons ook langzamer gaan. Wellicht zullen er dan ook een aantal telefoonfabrikanten omvallen, er zijn er immers al genoeg die het moeilijk hebben.

Het beperken van de updates van de telefoon is een manier om mensen inderdaad een nieuwe telefoon te laten kopen, maar niet alleen dat. Veel mensen kopen toch elke 1 á 2 jaar een nieuwe telefoon vanwege de abonnementen met providers. Het ondersteunen van een telefoon van meer dan een jaar oud is dus al niet meer rendabel voor een telefoonfabrikant.

Daarnaast is een groot deel van de telefoongebruikers niet eens geinteresseerd in een update. Zolang alles werkt waarom updaten? Ditsoort roms zijn toch met name voor de tweakers.
Ik ben er overigens wel op tegen dat fabrikanten het installeren van custom roms tegengaan. Dat gaat mij persoonlijk te ver.
Dit slaat nergens op.
Dus als jij een nieuwe applicatie op je PC wilt, dan moet je maar een nieuwe computer kopen ?
Of als je geen Windows XP maar Windows Vista of Windows 7 wilt draaien, dan moet je maar een andere PC kopen ??

Een telefoonfabrikant is er om telefoons te maken (hardware) laat een software fabrikant daar software voor maken.
Dan wordt de support ook makkelijker.
Het is toch bizar, dat als je je OS op je telefoon verandert, de garantie op de hele telefoon vervalt.
Bij je PC heb je toch nog steeds garantie op je hardware als Windows niet meer opstart ?!? Of als je hem gekocht hebt met WIndows maar er zelf Linux opgezet hebt, dan is er nog steeds 2 jaar garantie op je hardware.
Hoewel een smartphone natuurlijk steeds verder naar een PC groeit qua gebruik, is het nog niet vergelijkbaar.

Software en hardware zijn bij (smart)phones aan elkaar gekoppeld, en worden samen als 1 verkocht. Er is nog geen keuze als je een telefoon koopt, wat voor OS je erop wilt. Daardoor is het ook logisch dat de verkoper er geen support op wil geven als je zelf als gebruiker iets installeert wat niet van hun af komt.

Daarnaast vervang je geen OS, maar sleutel je aan de firmware van het product. Ik denk zelf dat je precies hetzelfde probleem krijg als je bijvoorbeeld een custom bios op je moederbord installeert, dan zal de maker daar waarschijnlijk ook geen support op geven...
Die vergelijking gaat ook helemaal niet op , zoals je zal zegt bied een merk hier ZELF een toestel met software aan, niet een los toestel en een andere aanbieder een los OS (hoewel losse OSen oftewel Android wel te downloaden zijn, maar dan ben je er nog lang niet)... Bij PC's is dat nou juist WEL zo, consoles weer niet (die lijken iets meer op telefoons dus).
Vanilla Android heb je niets aan zonder specifieke drivers voor jouw phone.
Maar je blijft natuurlijk met de drivers zitten.
Die zijn vaak closed source, en die mogen de fabrikanten ook niet zomaar vrijgeven ivm licenties erop.
Anoniem: 181786
28 juli 2010 12:11
Dus als ik het goed begrijp koop je een Android telefoon die op dat moment de nieuwste versie van het besturingsprogramma heeft. Althans dat mag je hopen, volgens mij worden er nu nog nieuwe toestellen verkocht met versie 1.6 zoals die van SE. Vervolgens gaat Google door met het ontwikkelen en brengt een nieuwe versie uit. En dan mag je als gebruiker maar hopen dat de fabrikant een update vrij geeft (waarom kan Google dat niet doen?). Ervaring leert zo te zien dat dat niet of te laat gebeurt en dus moeten wat hobbyisten maar zelf wat gaan knutselen om het werkend te krijgen en moet je als eindgebruiker moeilijk gaan doen om je toestel geupdate te krijgen.

Heb ik het nu zo'n beetje goed gezien? Of mis ik ergens iets?
De situatie is: de fabrikant verkoopt je een telefoon met Android 1.6, getest en goed bevonden (en ook incl support/bugfixes op die versie). Als je 1.6 goed genoeg vindt, koop je die. Latere versies van Android kunnen wel of niet werken op je phone, dat mag je zelf uitzoeken en evt een custom rom bouwen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 28 juli 2010 12:15]

Anoniem: 181786
@Dreamvoid28 juli 2010 12:19
A, duidelijk dank je. Meer een systeem voor echte Tweakers dus die er veel tijd en energie in willen steken.
Nee niet perse, me Nexus one wordt vaak genoeg geupdate, binnen een maand na officiele release van de versie... Je moet wel energie steken in het uitkiezen van je mobiel, of beter waar wil je afhankelijk van zijn voor updates? HTC? Samsung? LG? Google zelf?

Daarbij is het zo dat de oudere toestellen inderdaad geen updates meer gaan krijgen, wat met luie fabrikanten te maken heeft maar zeker ook met het feit dat die hardware net voldoende was voor de eerste Android versies te draaien. En nu zal Android lang niet zo snel meer groeien in vraag naar beter hardware als het afgelopen jaar (zie het als een soort inhaalslag op software gebied, enkel tegengehouden door hardware), oftewel huidige toestellen zullen veel langer ondersteund kunnen worden (wat met de oudere telefoons dus nooit had gekund)! Daarbij gaat de update-frequentie op een lager pitje :)

Het verwachten van een update voor een telefoon met aangepaste software binnen een maand (als voorbeeld) van de officiële release is onmogelijk, je kiest er zelf voor een fabrikant die Android op de schop neemt, tja dan kan je verwachten dat ze dat bij elke update doen en dat kost natuurlijk meer tijd dan dat ze niks doen ;) Heb je een fabrikant die ze software NIET customized gaat het veel sneller, echter is Google zelf dat op dit moment alleen ;)

Zowiezo hangt het ook af hoeveel je hebt betaald natuurlijk, een telefoon van 100 euro hoef je echt niet zo veel van te verwachten als 1 van 400 euro :)

edit: 2 maten van me hebben een HTC hero (die een tijdje terug een update naar 2.1 heeft gekregen), ik begon er over dat ze het konden updaten maar het boeide ze gewoon niet, blijkbaar geeft de gem. consument niet zo veel om updates als tweakers :) Ik sta daarentegen het halve internet af te zoeken omdat er weer een nieuwe alpha/beta gelekte versie is :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 juli 2010 12:43]

Anoniem: 291781
28 juli 2010 09:54
hier zat ik net op te wachten!
de galaxy S wil ik best graag hebben, maar de schil van samsung is wat me tegenhoud...

als ik gewoon een cleane andoid 2.2 erop kan krijgen is dat ideaal..!
Ooit gehoord van launcherPro. Je kan het downloaden in de market. Je hoeft niet te rooten. En het is gratis.
Dan is die schil er ook af.
En kan je leuk aanpassen totdat jij het mooi vindt.
Hier een screenshot van mijn homescreen.
http://lh5.ggpht.com/_GsZ...AzAKEdYxuo/metalgreen.jpg

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 28 juli 2010 12:15]

Ik had op me Nexus juist de Samsung skin gezet omdat ik die zo mooi vind :D Nu heb ik er maar 1 gekocht, maar volgens mij zijn er nog niet zo veel thema's te krijgen, nog niet heel erg in verdiept eigenlijk doro gebrek aan tijd.
Telefoonmakers en providers zouden een xx maanden software update garantie moeten geven. Bij voorkeur minimaal 24 maanden software update binnen 2 maanden na release van nieuwe versies.
Ik kan hier niks anders mee als er blij mee zijn! Ik had al gelezen dat het niet helemaal zeker was of Froyo wel voor de Milestone kwam en ik werd daar erg boos van. Ik wilde het eigenlijk liever niet doen maar ik denk dat ik toch maar ga beginnen aan custom roms zodra de camera gefixed is!
Leuk om te zien! Draai nu ook al een aantal dagen op FroYo op mijn HTC Hero (Ja de Hero!)
Draait geweldig! nog een heel stuk beter dan de Eclair :-)
FroydVillain van team VillainROM voor degene die hem ook willen zoeken ;-)
Hmm volgens mij, van wat ik gelezen heb, gebruik je wel nog de kernal van 2.1.
Dus functies die echt de kernal van 2.2 nodig hebben zullen niet gaan werken op onze Milestones omdat de bootloader nog steeds dicht zit.

Volgens mij maken ze hier gebruik van een soort dual boot.
Anoniem: 363224
29 juli 2010 22:42
mooi toestelletje, maar kan je van het internet bijvoorbeeld facebook ook informatie af halen en dat koppelen aan je telefoon nummer, helaas mis ik steren hemels bij andriod
En dit is nu precies het punt waarom ik zo klaar was met al die custom roms en elke keer je updates doen terwijl dit van de fabrikant zou moeten komen. Maar die doet dat niet omdat hij elke maand een nieuw mobieltje uitspuugd dus wat kan hem het schelen. Apple heeft een grote gebruikersgroep die allemaal op hetzelfde OS zitten en zijn daarom voor ontwikkelaars zeer interessant. Stop playing (tweaking) and start using was mijn motto toen ik iPhone kocht.
Dit klopt natuurlijk niet helemaal.

Voordat iOS4 voor de 3GS uit was, waren er ook al genoeg mensen de Beta er op aan het zetten en testen waren. Dit is exact hetzelfde.

Het is ook niet alsof de oudere Android versie niet naar behoren werkt, maar wetende dat er iets nieuwers mogelijk is.. daar begint het te kriebelen!
Dit klopt helemaal. Dit had ik ook bij mijn HTC hero.. Ik had android 1.5 en dat werkte allemaal perfect.
Alleen ja.. je weet dat android 2.1 uit komt met meer mogelijkheden en dat het gewoon beter werkt.
Dan begint het gewoon te kriebelen en wil je het gewoon hebben... Niet omdat android 1.5 slecht werkte. :)
Tja elke jaar wachten tot er functies bij komen of een maand of 3 :) Doe mij dan maar 4 keer per jaar een vertraagde update dan 1 keer per jaar een update die op tijd is!

Samsung Galaxy S: 1 a 2 maanden uit al 3 a 4 updates en 2.2 is uitgelekt en komt in sept al officieel uit :)

Nu wil ik Samasung zeker niet ophemelen de oude galaxy is namelijk het tegenovergestelde ;) Maar het kan blijkbaar wel alleen moet je goed opletten wat je koopt en bij welke fabrikant! HTC ondersteund toestellen ook wat langer als LG bijv. ;)

En ook bij Apple zit niet iedereen op de laatste, dan heb ik het niet eens over de telefoons die iOS 4 niet ondersteunen maar over de 3GS die slomer wordt met die update waardoor mensen weer down moeten graden :)

Maar alles heeft voor- een nadelen, echter kies je voor een toestel/fabrikant die voor jouw de meeste voordelen heeft, voor mij is het jouw merk wat de meeste nadelen heeft, voor jouw blijkbaar de meeste voordelen :)
Misschien wil samsung zijn slechte naam over firmwares oppoetsen. Want met de 2.1 updates moet je maar zelf aan de gang.
Volgens mij willen ze maar snel die 2.2 uitrollen en hebben ze niet echt grote omkijk naar de 2.1 versies.

En nog iets.. jeetje wat is die foto galerij in de motorola milestone traag zeg... zoiets wil je toch niet? Bij mij is dit nagenoeg instant...

Volgens mij ligt dit allemaal beetje aan de CPU van de milestone.
Dat zowiezo want die is maar 550Mhz zet hem op 1.2Ghz en alles loopt lekkerder :)
Anyway het zijn allemaal nog halfgebakken roms eigenlijk dus de snelheid daarvan zegt weinig over het appraaat zelf!

Ik kan me nog me Milestone (op 550Mhz) herinneren en daar ging het toch wel wat sneller als hier getoont wordt ;) De browser was net zo snel als me Nexus One op 1Ghz (nog met 2.1 toen) :)

Zal thuis als ik tijd heb is het 1 en ander vergelijken ;)
Anoniem: 22438
28 juli 2010 09:30
Wat vreemd dat in het rijtje de HD2 van HTC niet genoemd wordt. Ik heb daar redelijk stabiel android 2.2 op draaien, hoewel het nog niet perfekt is. Bluetooth krijg ik bijvoorbeeld niet aan de praat.
Ik weet niet hoe jij het stabiel draaiende krijgt. Froyo was bij mij zwaar instabiel en crashte elke vier minuten om iets totaal willekeurigs. Eclair met Sense is al niet veel beter.
Bovendien werkt kinetisch scrollen niet en was bij mij de klok in de war: binnen tien minuten was er een half uur verstreken (of de rest van de wereld draaide trager en mijn HD2 was de enige die de juiste tijd aangaf, dat kan ook :P)
Was je aan het spacen ofso ;) in de ruimte gaat de tijd langzamer he!

Ontopic:
Die samsung versie van 2.2 is (buiten dat het een test build is) nog niet compleet, je moet normaal 3 bestanden flashen en er is er 1 van gevonden. Linpack komt ook maar op 15MFlops terwijl er toch wel verwacht wordt dat dat 40 tot 50Mflops moet zijn ;) Blijkbaar mist er dus nog een hoop maar het werkt wel allemaal wat ik begreep! (heb het zelf nog niet kunnen proberen helaas)
15 Mflops is al best snel! Ik draai FroydVillain 1.1.1 op mijn Hero (ook Android 2.2) en kom tot 4,9 Mflops.. en daarop vind ik dat hij al best vlot reageert! Origineel Hero heeft volgens mij ongeveer 2,8 Mflops (correct me if I'm wrong)

Hier ook hetzelfde probleem met de camera.. wellicht dat camera magic voor de Milestone ook werkt!

[Reactie gewijzigd door dangerousp op 28 juli 2010 10:14]

De vraag is maakt je Hero gebruik van JIT, daarmee wordt dat getal meestal zo onwerkelijk hoog opgekrikt ;) (daar komt het fabeltje ook door dat Android 2.2 450% sneller is als 2.1, klopt wel maar wel enkel in linpack :P)

Edit: oke maarja het schijnt dat JIT meer profijt geeft bij snelle CPU's als bij wat langzamere CPU's ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 juli 2010 10:24]

Ik vind een verbetering van 90% anders ook al heel veel :)
Alleen linpack zegt inderdaad niet heel veel, maar het filmpje in de presentatie van google, met dat zwemmende android dingetje.. was wel redelijk duidelijk.

En Just In Time werkt volgens mij wel gewoon op de Hero!
de HD2 is natuurlijk van origine geen Android phone.
Ik vind het overigens wel belachelijk lang duren voordat de fabrikanten met een officiële update komen.
Ik vind het overigens wel belachelijk lang duren voordat de fabrikanten met een officiële update komen.
Daar hebben ze dan ook eigelijk geen baat bij. Een update uitrollen kost ze tijd/geld qua development / testing. Ze hebben veel liever dat je een nieuw toestel koopt :)
Zijn opmerking geld ook voor (een aantal van) de nieuwste van de nieuwste, dus dat gaat niet helemaal op, op oudere modellen kan je inderdaad dat argument gebruiken ;)
Anoniem: 22438
@yorroy28 juli 2010 09:36
Nee het is van origine geen Android phone en daarom des te interessanter :-)
Deze roms zijn ook niet offcieel dus in principe maakt het niet uit welk os de telefoon oorspronkelijk draait, voor de nieuwswaarde bedoel ik dan.
hoelang is het geleden dat je het probeerde? want er zijn nu alweer heel fixes uitgekomen om de problemen die je zegt te verhelpen :p
ik draai nu ook stabiel froyo op de hd2 en tiep dit bericht op mijn hd2 ;)

alleen de batterij duur valt me nog zwaar egen ^^

edit: bericht was voor arnoud bedoeld

[Reactie gewijzigd door maximus1 op 28 juli 2010 09:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee