Ontwikkelaar verkrijgt root-toegang op Samsung Galaxy S

Het is een gebruiker op het forum van samdroid.net gelukt om root-toegang te verkrijgen op de Samsung Galaxy S. Dit maakt het installeren van custom-roms op Samsungs nieuwste smartphone in theorie mogelijk.

Een Russische gebruiker met de nick LeshaK heeft een custom kernel voor Samsungs Galaxy S geplaatst, die na flashen root-toegang geeft. De eerste versies zorgden er nog voor dat de telefoon in een reboot-loop bleef hangen, maar na de introductie van de b9-revisie melden gebruikers dat de methode succesvol is.

Het verkrijgen van root-toegang is bij Android-telefoons de eerste stap naar mogelijke custom roms. De Engelse softwareontwikkelaar Paul O'Brien, bekend van tweak-website Modaco en zijn custom roms voor Android-toestellen, heeft al aangegeven van plan te zijn om roms voor de Galaxy S te ontwikkelen.

De Samsung Galaxy S werd begin deze maand in Azië gelanceerd en is sinds eind vorige week ook in Nederland verkrijgbaar. De smartphone draait op Android 2.1, waaraan Samsung zijn eigen Touchwiz-schil heeft toegevoegd. Het toestel wordt aangedreven door een Hummingbird-cpu op 1GHz, schiet video's in 720p en is na de Samsung Wave de tweede telefoon die met een Super Amoled-scherm is uitgerust.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

23-06-2010 • 12:02

40 Linkedin

Reacties (40)

40
39
18
1
0
0
Wijzig sortering
Dus als je het op je eigen toestel doet ben je een ontwikkelaar, maar als je veiligheidslekken gaat aanduiden in systemen van derden en je opeens een evil hacker? Rare wereld.
Buiten wat Upquark zegt slaat 'ontwikkelaar' in het artikel op Paul O'Brien, dat is niet die Russische gast die het gaatje heeft weten te vinden ;) En ik ben hem zeer maar dan ook zeer dankbaar voor de goede ROMS die die voor 2 van de 4 Android telefoons die ik heb gehad heeft gemaakt, sterker nog de enige rede dat ik een Samsung Galaxy S zou kopen is ALS er z'n ontwikkelaar als Paul of Cyanogen er ROMS voor maakt, anders is z'n toestel voor mij niet interessant!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juni 2010 12:29]

Puur uit belangstelling...

Mag ik je vragen waarom je die custom ROMS zo interssant vindt ? Ten minste, ik neem aan dat het enkele feit dat ze custom zijn an sich niet de reden zal zijn.

Zijn de ROMS alleen sneller of bieden ze b.v. ook meer mogelijkheden ? Welke dan bijvoorbeeld ?

@bas r, woensdag 23 juni 2010 12:55
Dat is inderdaad een handige toepassing.
Bedankt voor je post. Ondanks dat de mod's anders doen deden vermoeden vind ik 'm informatief. :)

[Reactie gewijzigd door T-men op 23 juni 2010 17:29]

Tuurlijk mag je dat vragen (hoewel best wel offtopic), ten eerste houd ik van vrijheid, die heb je standaard al met Android maar met een custom rom nog meer...

Verder bezitten die ROMS altijd root-access wat weer fijn is voor bepaalde apps zo kan je apps gebruiken die buiten Google's API werken en dus dingen aan kunnen sturen (of op kunnen vangen) die normaal niet mogelijk zijn. Simpel voorbeeld is dat het lampje wat op me telefoon aangeeft of die aan het opladen is en of die klaar is, bij mij (door een app) aangeeft hoeveel load de CPU heeft ;) (is ie uit is het tussen de 0-3% is ie blauw is die tussen de 4-15% enz...). Dat lampje kan je met de API van Google niet aansturen, dus heb je ROOT-access nodig!

Tevens zitten er vaak al veel apps in die aansluiten bij mijn behoefte, die hoef ik zelf niet meer te zoeken/installeren wat weer makkelijker is voor me :) (zitten ook apps in die ik er dan weer uit moet slopen maar goed).

En zoals je zelf al denkt zijn ze vaak sneller door het weglaten van wat basic spul wat een beetje tweaker niet nodig heeft... En meer schijfruimte te creeeren voor apps op de systeem schijf (die blijft toch sneller als de microsd)...

Hoewel voordelen zoals Apps2SD en Tether al niet meer voordelen zijn op Froyo/2.2 aangezien die dat standaard doet (wat voorheen dus enkel met custom roms kon).

Verder vind ik het gewoon leuk om met me telefoon te kutten/kloten, elke 2-3 dagen een nieuwe update houd het voor mij een beetje uitdagend :P

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juni 2010 13:17]

Je kunt dan ook software draaien die root-toegang nodig heeft.
De mogelijkheden zijn eindeloos, maar mijn reden is dat ik dan Wavesecure kan draaien en de Wavesecure anti-uninstallatie software. Zonder root toegang kan dit niet. (Met Wavesecure kun je je telefoon onbruikbaar maken/wissen van een afstand wanneer deze gestolen is).

Hier staat in het kort wat er mogelijk wordt met root-toegang op je Android, vanaf Why should you root?: https://www.wavesecure.co...ure-hard-reset-proof.aspx

[Reactie gewijzigd door bas-r op 23 juni 2010 13:09]

Het verschil zit 'm, zoals je toch eigenlijk zelf al zegt, in het woord eigen.
Uhm...huh? wat? Waar leg je de link nu mee? Ik zie in het artikel niemand met een vingertje wijzen en ik kan me ook geen nieuwsberichten herinneren over evil hackers in de afgelopen week :P
Android is geen iOS. Google vind het goed als iemand met zijn eigen telefoon aan de slag gaat en hier een eigen ROM op plaats. Apple daarentegen....
Is deze Root toegang dan alleen toepasbaar op de Galaxy S, of ook op andere toestellen van Samsung met Android?

Ik juich het maken van Custom ROM's toe, ben echt blij dat er mensen zijn die een ROM net zo lang tweaken totdat deze optimaal werkt. Zonder Custom ROM was mijn HTC Touch Pro2 lang niet zo snel!
Een root-toegang is over het algemeen maar voor één toestel.
Voor root-toegang bij andere samsung-toestellen zul je een andere mod moeten nemen.

Verder denk ik dat Leshak een custom-rom zal voor de Galaxy S zal gaan maken, aangezien hij voor zijn vorige toestel ook een custom rom heeft gemaakt.
Iedereen loopt hier nou wel te juichen, maar betekent de mogelijkheid tot root toegang niet gewoon dat er een beveiligingslek in Android zit?
Ja, maar het is zo dat bij de meeste moderne smartphones (android en iphone) root-acces mogelijk is. Hackers komen bijna altijd voorbij de beveiliging.
Het schijnt dat het onveilig is, want je kunt daardoor langs het wachtwoord komen.
(Werd beweerd in een forumpost, dus ik weet niet hoe betrouwbaar dit is)

Maar ik zou het niet met zekerheid kunnen zeggen, ik zal nog even naar meer informatie zoeken.

[Reactie gewijzigd door mauritsm op 24 juni 2010 00:32]

Dit is niet de tweede telefoon met s.amoled, maar de 3e. Auteur was de Jet S8000 vergeten.
Anoniem: 26230
@Chris.nl23 juni 2010 20:06
De Samsung Jet heeft toch echt een Amoled scherm en geen Super Amoled.

http://www.samsungmobile....g-jet-s8000-specification

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26230 op 23 juni 2010 20:07]

Beetje off-topic maar zou de de Samsung Wave ook op Android kunnen draaien? Dan wordt de Wave voor mij gelijk interessanter vanwege het formaat.
Dit maakt het installeren van custom-roms op Samsungs nieuwste smartphone in theorie mogelijk.
Het update-beleid van Samsung kennende, is dat ook hard nodig |:(
De eerste update van de Wave heb is sinds dit weekend te downloaden. Introductie in NL was begin juli.

Update was dus na zo'n 3 weken beschikbaar. Zo slecht is Samsung dus ook weer niet met updates. Het is trouwens soms een goed teken dat bouwers van mobieltjes niet veel hoeven te updaten. Dan wil het gewoon zeggen dat de mobieltjes goed uit de fabriek zijn gerold zonder storende factoren ;)
Anoniem: 84969
@Kiswum23 juni 2010 13:19
Ja de Wave, misschien. Maar kijk eens naar de originele Galaxy. Volgens mij weet Samsung zelf niet eens meer dat die überhaupt bestaat.
Zo zou je dus ook het IMEI nummer kunnen veranderen?
Of is dit nog een stap te ver?
Volgens mij is IMEI nummer veranderen nog steeds lastig. Je moet denk ik op een veel lager niveau aan het werk te gaan of het is misschien helemaal niet mogelijk.
Nee volgens mij is dat hardware-matig aan je toestel gekoppeld, lijkt me niet mogelijk dat ooit te kunnen veranderen behalve als je dus met hardware gaat knoeien ;)
Heerlijk nieuws dit!! zit echt zwaar te twijfelen om die galaxy s te nemen, maar na dit nieuws ben ik vrijwel zeker dat dit mijn nieuwe phone wordt!!
Sowieso doe je imho geen miskoop aan de Galaxy S :)

Cool dat 'ie nu te rooten is, hopen dat er snel een FroYo custom ROM komt.
Er staat dat het in theorie mogelijk is dat er custom roms op geinstalleerd kunnen worden dus het is nog niet zeker, dus ik zou nog even wachten met het kopen(alhoewel ik zelf denk dat er wel een custom rom komt want hackers houden wel van een uitdaging ;)).
Het is in NL/EU het beste toestel samen met de Wave (kwa hardware) wat er te krijgen is, reken maar dat dat veel developers aan trekt en dat het niet lang duurt voor er ROMS komen ;)

Edit: stukje schuingedrukt toegevoegd, zijn 2 bijna identieke toestellen!

De Galaxy S zal wel een grotere batterij (nodig) hebben omdat je denk ik meer gebruik maakt van je telefoon (dan heb ik het niet echt over bellen/smsen maar juist al het andere) ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juni 2010 13:36]

Het beste qua hardware is bij mij dan toch de Wave.

Ok het is nagenoeg hetzelfde, maar de behuizing lijkt me veel prettiger doordat het een stuk kleiner is dan de galaxy.
Verder is de Galaxy een mooi toestel en Android is veeeel verder ontwikkeld dan bada.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 23 juni 2010 13:22]

Zo, dat duurde! (mja is makkelijk te zeggen als je een dev rom hebt ;))

Wat ik me echter wel vaker afvraag hier is waarom elk Android bericht ook iets te melden heeft over Paul O'Brien. Als ik één hufter aan zou moeten wijzen in de mobiele wereld zou het die gast zijn. Hoe vaak het al niet voorgekomen is dat die gast andere dev's dingen laat doen onder de belofte dat 'ie dan wat voor hun terug doet, (soms het werk dan zelf claimt, ) en de tegenprestatie nooit doet, ongelofelijk dat 'ie nog niet aan de publieke schandpaal genageld is. En dan praten we nog niet eens over hoe die zich gedraagt op andere mobiele forums dan MoDaCo (ben mod op een van de grootste) of hoe 'ie alles en iedereen in de uitverkoop doet voor een paar Engelse pond.

Die gast lacht zichzelf ziek naar de bank over de rug van anderen, en Tweakers kan maar niet ophouden hem te promoten. Triest.
Dat jij het geen spannend nieuws vind betekend nog niet dat andere mensen dat niet vinden ;).
Ik hoop dat er een custom rom voor de galaxy gemaakt word zonder de touchwiz schil heb er bij een kameraad even mee mogen spelen maar vond het eignelijk alleen maar irritant. Zou voor mij zeker wel een punt zijn wat mij kan overhalen om hem te kopen.
De HTC Sense schil zet je zo uit of vervang je met de "home switcher" app in een seconde, kan dat niet op deze samsung?
Enkel je hoofdmenu wordt weer 'normaal'. Je blijft echter opgezadeld met HTC's toolbar en al hun andere meuk... :(
Joh, dit is toch bij uitstek nieuws voor tweakers.net? Juist een goede zaak dat de roots niet verloochend worden. :)
Als je het niet spannend vindt, lees dan enkel de titel en negeer het artikel verder
Ok je hebt een punt inderdaad.

On topic het is natuurlijk een voordeel voor de mensen die niet van de touchwiz interface houden en graag een kale android willen. Plus de overige voordelen die rooten met zich meebrengt.
Dat kan gewoon met behulp van andere launchers =)
De interface is door het hele OS te vinden, dus met alleen een home replacement ga je het niet redden, het zal overigens nog wel even duren voordat er een kale rom verschijnt, userbase is nog relatief klein en als samsung veel heeft aangepast zijn er tal van punten die veranderd moeten worden.

Ik kijk persoonlijk meer uit naar de live wallpapers die met de galaxy S meekomen, zien er erg goed uit en zullen hopelijk snel te downloaden zijn ;).
Anoniem: 34296
@LemonC20023 juni 2010 13:38
Dan ben je geen tweaker

Een tweaker is iemand die al als kind dingen uit elkaar sloopt om te kijken hoe ze in elkaar zitten en werken. Hij heeft nou eenmaal deze aangeboren nieuwsgierigheid. Soms komen daar verbeteringen uit voort, soms leert hij er alleen maar iets van. Maar een tweaker wil nu eenmaal de dingen begrijpen die hij gebruikt. Hij wil zijn aangeboren nieuwsgierigheid daarnaar bevredigen.

De doorsnee gebruiker heeft die behoefte niet. Hij waardeert dingen vanuit de gebruikswaarde. Het zal hem worst wezen hoe dingen in elkaar zitten. hij drukt, hij klikt, hij swipet. Wat doet het voor mij is zijn belangrijkste gedachte. Niet alleen wat voor taken doet het voor mij, maar ook wat doet het voor mijn imago bij anderen.

En bij anderen wordt het weer gecombineerd. Het gaat hier niet om goed versus slecht of goed versus beter. Het is een aangeboren mentaliteit. Techniek is bij uitstek een denkproduct, een artificieel product. Het is een opeenstapeling van componenten. Het laat zich ontleden, begrijpen, aanpassen.

Het is gemaakt door tweakers en zal worden bekeken en gemodificeerd door tweakers. Voor tweakers is het een manier om hun creativiteit vorm te geven. Het geeft voldoening. Er is niets doms of niets slims aan.

Waarom staat een vrouw uren voor de spiegel steeds ander jurken aan te trekken. Dat is haar manier om haar creativiteit vorm te geven. Ook daar is niets doms of slims aan.

Andere mensen gaan weer helemaal op in een boek, een hobby, een taal, een wetenschap, rechtspraak, zakendoen, verzamelingen, relaties enz. Zoveel zielen zoveel vreugd. Respect voor elkaars eigenheid is wat wij willen leren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 23 juni 2010 13:43]

Dan ben je geen tweaker
Who cares. Alsof alle bezoekers van t.net binnen jouw definitie passen, en degene die dat niet doen hier niet mogen komen. Ben het er mee eens dat de eerste post onnodig is, maar die van jou is dat net zo goed.

Daarnaast klopt er geen zak van je stelling. Ook onder de tweakers verschillende interesses onderling. De ene is geïnteresseerd in hardware, de ander in software(development). Het feit dat iemand niet geïnteresseerd is in root access op een mobiele telefoon betekent niet meteen dat hij geen tweaker is.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juni 2010 14:07]

Mag ik jouw dan vragen of een Tweaker ook een ITer is...
Iemand die automatiseerd dus...?

(sry voor het offtopic)
goed punt,
ikzelf studeer mechatronica dan wil ik wel weten of ik hier welkom ben :+

[Reactie gewijzigd door mesm90 op 23 juni 2010 17:07]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee