Ontwikkelaars verkrijgen root-toegang op SE Xperia X10

Ontwikkelaars hebben root-toegang weten te krijgen op de Sony Ericsson Xperia X10. Het verkrijgen van deze admin-toegang wordt doorgaans gezien als een eerste stap naar het laden van custom roms op Android-telefoons.

Op een afbeelding is te zien dat gebruikers van XDA Developers de beveiliging van de Sony Ericsson Xperia X10 hebben omzeild. Ook zijn er filmpjes waarin is te zien dat er root-toegang op de smartphone is verkregen. Eerder leek het er al op dat ontwikkelaars op het XDA-forum de smartphone met behulp van SE-tool van root-toegang hadden voorzien. Deze methode leverde echter problemen op. Het is niet bekend hoe de ontwikkelaars nu de root-toegang hebben verkregen. Een methode is nog niet gepubliceerd, maar er zou worden gewerkt aan een handleiding waarmee X10-gebruikers zelf hun toestel kunnen rooten.

Root-toegang is een eerste stap om custom roms op de smartphone te kunnen installeren. Daarvoor moet nog wel een methode worden ontwikkeld om roms op de X10 te kunnen flashen. Meestal lukt het ontwikkelaars echter na het verkrijgen van root ook om de mogelijkheid tot het flashen van custom roms te verkrijgen.

Door RoD

Admin Mobile

24-06-2010 • 15:43

27 Linkedin

Submitter: Anoniem: 160587

Reacties (27)

27
27
19
3
1
3
Wijzig sortering
geweldig, jammer dat de fabrikanten het de xda-devvertjes wat lastig maken. Maar toch weer hulde als het keer op keer weer lukt *O*

X10 is op zich zeer interessant android toestel, alleen versie 1.6 (:?) op mijn dream draait inmiddels 2.1, zou mooi zijn als de SE gebruikers straks over kunnen naar het nieuwere systeem.

(overigens had ik de update van SE zelf verwacht, gezien SE vaak erg sterk is in het blijven ondersteunen van toestellen die reeds op de markt zijn)

*update*
1. Restore Sony Ericcson x10 to the earliest firmware.
2. Install the modified SE Updater Tool
3. Flash X10 Radio Image with the SE Updater Tool
4. Flash X10 Recovery Image with the SE Updater Tool
5. Boot into X10 Recovery (Power + Answer Key)
6. Flash Modified X10 CyanogenMOD for X10
7. Enjoy Root!
All files for the root are avaliable here: *awaiting FTP connection*
The success rate is currently 4 in 15.

[download files](218.17 MB) [bron] [2]
offtopic:
http://android.modaco.com...96/flash-10-1-get-it-now/ <- flash 10.1 op android 2.1 phone .... dat biedt mogelijkheden

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juni 2010 16:05]

Momenteel is de discussie gaande of de root methode die je hier aanhaalt uberhaupt echt is of niet. Ik zou deze methode dan ook NIET aanraden totdat duidelijk is dat het werkt.
klopt; ontwikkelaars raden 't zeker niet aan (lage succes rate, kans op bricken etc.)
maar goed de geïnteresseerde kan 't proberen, daarom bron verwijzing.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juni 2010 15:58]

Dan hoop ik dat degene die deze tutorial heeft gemaakt mij eerst kan vertellen waar de answer key zit op de xperia, die heeft ie namelijk niet :)
SE komt zelf ook nog met een update, maar niet de laatste versie van Android en ook niets eens volledige ondersteuning (geen multitouch).
Mijn eerste smartphone was een SE W950i en dat ding heeft nooit een fatsoenlijk werkende firmware gekregen. Op een gegeven moment zijn ze er gewoon mee gestopt m te ondersteunen terwijl er nog van alles mankeerde aan de laatste firmware.

Wellicht heb jij andere ervaringen, maar ik verwacht niets van SE wat betreft ondersteuning (koop ook niets meer van ze).
offtopic:
w950 is idd uitzonderlijk geval als gaat om SW updates, maar geloof me (6jr telecom retail gedaan) SE + Nokia zijn de enige die actief zijn met updates. Samsung wil het nog wel eens doen voor reeds verschenen modellen (mits je die brakke drivers werkend krijgt). LG doet gewoon 0.01 aan updates - meest waardelose merk als gaat om after sales. Motorola hebben we zo goed als niet meer in EU

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 25 juni 2010 10:07]

Wanneer stoppen die fabrikanten eens met het moedwillig blokkeren van eigen firmware op telefoons? Zeker als ze de "openheid" van het gebruikte OS (Android) gebruiken voor hun marketing?
Er is iets als garantie en beveiliging om inbraak te voorkomen.

Waarom gebruikt een stofzuiger maker speciale (driehoekige) schroeven?
Om te voorkomen dat mensen zelf de stofzuiger open gaan maken en elektro-schokken oplopen. Ze doen dit ook om tijdens een rechtzaak te kunnen zeggen dat ze afdoende maatregelen hebben genomen om te voorkomen dat gebruikers bij elektrische onderdelen kunnen komen en dus schokken op kunnen lopen. De rechter zou de fabrikant dan redelijkerwijs niets kwalijk kunnen nemen en dus is het de gebruikers zijn fout.

Dit doen telefoon fabrikanten ook. Als een telefoon bricked is kunnen ze tenminste zeggen dat de gebruiker het moedwillig gesloopt heeft. Doet de fabrikant niet dan kan de gebruiker zeggen: Er was geen obstakel om het niet te doen en dan had de fabrikant maar moeten voorkomen dat ik het kon doen.

Het is dus in het belang van de fabrikant en uiteindelijk ook voor de consument om een correct functionerend product op de markt te brengen wat ook blijft werken als het in de handen van een consument komt.

En je zegt het goed:
Zeker als ze de "openheid" van het gebruikte OS (Android) gebruiken voor hun marketing
Het OS is open, maar de hardware niet waar het OS op draait. Iedereen kan software/apps ontwikkelen op de open software en gebruikers kunnen deze dan installeren.

[Reactie gewijzigd door Freemann op 24 juni 2010 16:20]

Stofzuigers vergelijken met mobiele computers? Dat vergelijk gaat wel heel erg mank. Alsof je in levensgevaar komt als je je telefoon van aan andere firmware probeert te voorzien :/

Dat ze niet willen dat je zomaar aan de baseband-firmware gaat lopen rommelen snap ik; je zou daadwerkelijk het overige verkeer kunnen hinderen. Maar als de fabrikant gewoon zorgt voor een fail-safe methode om altijd een (officiële) firmware terug te zetten zie ik niet waarom ze je dat verbieden - je hebt er toch al voor betaald?

Het zou wat worden als Dell opeens beslist dat je geen ander OS op je PC mag zetten...
de vergelijking gaat misschien niet 1:1 op, maar laat wel zien dat beveiliging ivm wetgeving nodig is schadeclaims te voorkomen.

een Smartphone vergelijk met een PC gaat ook niet helemaal op. Dell zegt niet dat jij er geen ander OS op mag zetten, maar geeft je ook geen ondersteuning bij problemen met een Linux OS op een PC waar door DELL een Windows OS op is geleverd. Hardware problemen worden natuurlijk wel ondersteund, maar software niet als jij er zelf aan heb zitten klooien.
Ja als je het apparaat dan brikt gaan mensen terug naar de winkel en eisen een nieuwe???

Op nokia's zuren mensen toch ook niet om custom roms? Denk dat je de keus aan de fabrikant moet laten. en dus een afweging moet maken of je wel met de fabrikant in zee wil!!
Android Telefoons die ik heb gebruikt waaronder de Hero en Milestone zijn bijna niet te bricken. Je brickt alleen als je bootloader flasht en je doet het niet goed, of je flasht de radio/bandband en je faalt. Maar er zijn weinig redenen waarom je één van beiden zou doen, en waarom het fout zou gaan. Er wordt voor het flashen namelijk gecontroleerd of de telefoon een goede batterij heeft en dergelijke.

Wat je wel kan doen is je ROM slopen door verkeerd deze erop te zetten of je boot image niet goed erop zetten, maar dan kan je naar recovery booten en het weer opnieuw proberen. Zolang je in je bootloader of recovery kan komen heb je geen problemen.

[Reactie gewijzigd door Sebazzz op 24 juni 2010 16:46]

Ja als je het apparaat dan brikt gaan mensen terug naar de winkel en eisen een nieuwe???
Dan moet de fabrikant er voor zorgen dat er een manier is om 'm te un-bricken... dat is prima mogelijk met een simpel ROMmetje die niks anders doet dan een image vanaf een flashkaartje laden en te flashen, net als tegenwoordig met veel BIOSen mogelijk is.
Waarom zouden de fabrikanten geld moeten investeren in gepruts van klanten aan hun telefoons?

Daarnaast is het natuurlijk ook een sport om een telefoon te 'hacken'. Leuk als je dat kunt en lukt!
De investering ligt nu in het aanbrengen van de beveiliging an sich... Fabrikanten, in dit geval Sony-Ericsson hebben zich waarschijnlijk hiertoe laten verplichten door Google's Android, de enige partij die er baat bij zou hebben (stabiliteitsissues en beschermen van eigen OS-markt).
Dan zouden ze de broncode niet vrijgeven en custom roms verbieden, doen ze niet en daardoor houdt google zijn 'open' karakter. SE is er niet bij gebaat dat een telefoon brickt, want mensen stappen niet naar google met een kapotte telefoon, maar naar de fabrikant, SE in dit geval.
Deze mensen geven SE ook de schuld als android hangt, want het toestel is kapot en niet android (voor zover mensen weten dat google het OS gemaakt heeft en soieso wat een android of een OS is).
Nee, als iemand niet wil dat er geroot word, zijn het de fabrikanten en niet google.
precies. Zelfs mijn pentium-60 moederbord in 1995 had al een blokje onsloopbaar ROM waarmee je altijd de boel kon redden. Niks nieuws dus. Sterker nog, zo'n feature zou ik toch ook voor de huidige telefoons niet meer dan normaal vinden. Maar in plaats daarvan heb je een probleem als je tijdens het updaten van de firmware per ongeluk de kabel eruit trekt oid. |:(
Hoef je de kabel nog niet eens voor uit te trekken. -.-
Ik snap er ook geen fluit van. Laat de mensen die het ding willen aanpassen gewoon hun gang gaan. Misschien kunnen de fabrikanten ze er nog goede ideeen uit op doen...
Anoniem: 335608
@TheBorg24 juni 2010 19:08
Dat doen ze al;) Goede ideeën genoeg die bv. Apple uit het jailbreak circuit haalt. Misschien zijn het nog niet eens de ideeën, die hebben ze zelf ook wel, maar vooral kunnen ze het gebruiken als een manier om te meten welke features veel gevraagd/gebruikt worden.
En de mensen vrij laten in die keuze is nogal een moeilijk te beschrijven concept. Wat is vrij laten?
Standaard toegang tot het semi-legale circuit? Moet er een toggle aanwezig zijn? Moet het zoals nu via, dan wel standaard meegeleverde, extra software? En hoe ga je vervolgens met de aftersales om? Wat als er problemen ontstaan door slechte applicaties b.v?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 335608 op 25 juni 2010 11:16]

Ja ik kijk ook raar op. Jeej, je bent root op je eigen apparaat! Als dat al een luxe is tegenwoordig...
Is het maar een idee van mij of is dit artikel bijna een letterlijke copy-paste van dit artikel? :P

Netjes is het overigens wel :)
Alleen bij deze telefoon hebben de kopers langer op dit bericht moeten wachten :+
Hoe lang is de X10 al uit? 1,5 maand?
Haha dat was ook gelijk waar ik aan moest denken, alweer een toestel met root toegang! Goed werk gebeurt daar op XDA, talentvolle mensen!
Als ze het nou gewoon niet blokkeren maar in de handleiding / software zetten dat als je een custom rom laadt en er gebeurt wat met je telefoon dat het buiten de garantie valt of iets in die richting. Kunnen ze zichzelf mee indekken en geeft toch wat meer vrijheid wat imo juist het doel is van een open-source OS als Android.
Of ze geven gewoon geen root toegang die makkelijk te doen is (zodat ook malware hier niet voor kan zorgen!) en laten het zoals het is, iemand die m wil hacken hackt m en dan is iedereen blij.

Sterker nog, het zou een saaie bedoeling worden als alle telefoons open worden.

Men zegt er niks van / doogt het / het mag gewoon, dus stop die veiligheid erin en laat de XDA-mannetjes zich erop stukbijten. Het is notabene 'part of the fun'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee