'Sony Ericsson Xperia X10 krijgt geen multitouch'

Ondanks eerdere geruchten krijgt de Sony Ericsson Xperia X10 geen multitouch. Wel wil de fabrikant verschillende updates voor de smartphone uitbrengen. Later dit jaar krijgt het toestel een nieuwe versie van het Android-besturingssysteem.

Woordvoerder Harold de Kort van Sony Ericsson liet aan Gsmhelpdesk weten dat een eventuele update naar een nieuwe versie van Android geen multitouch-functionaliteit met zich zal meebrengen. Volgens De Kort is de gebruikte hardware in de Xperia X10 niet geschikt om verschillende aanrakingen tegelijk te registreren.

De X10 krijgt na de zomer een grote update, zo meldt De Kort. Vermoedelijk wordt de smartphone dan voorzien van een nieuwe versie van Android, waarbij versie 2.1 het meest waarschijnlijk is. Daarvóór brengt Sony Ericsson nog een aantal kleinere updates voor de smartphone uit. Met Android 2.1 zou de X10 de beschikking krijgen over een verbeterde browser en virtueel toetsenbord.

Volgens geruchten zou de X10 tegelijk met de update naar versie 2.1 van Android multitouch krijgen. De Kort zegt dat Sony Ericsson zijn eigen manier van zoomen gaat ontwikkelen in plaats van gebruik te maken van het pinch-to-zoom-mechanisme dat op veel multitouchtelefoons is te vinden.

Door RoD

Admin Mobile

21-04-2010 • 16:50

69 Linkedin

Reacties (69)

69
69
43
0
0
9
Wijzig sortering
Echt een big selling point imho en het dan nog steeds niet implementeren.. :|
Jammer van SE, want ondanks enkele succesjes had dit DE klapper moeten zijn..
Zoals eerder aangegeven is multitouch op een telefoon met hoge resolutie minder "nodig" dan op telefoons als de iPhone en HTC Legend. In foto's en websites hoef je niet te zoomen, enkel kantelen en je kan de hele pagina zien én lezen. Daarnaast denken er ook nog veel dat typen met een multitouch scherm sneller gaat dan single touch, dat is onzin, het gaat om de gevoeligheid....

Edit: De eerste OTA update voor de X10 is er al (KPN versie), o.a. verbeterd toetsenbord

[Reactie gewijzigd door Fitz op 21 april 2010 17:03]

Juist bij een hoge resolutie wil je kunnen in-zoomen! Omdat er meer op het scherm staat betekent dat wel dat dat kleiner is en dan is het wel fijn om die resolutie ruimte te gebruiken om in te zoomen dus wil je dat JUIST vaak doen!

Het grootste voordeel lijkt mij nog wel het typen op een multi touche screen, dat werkt veel vlotter en intuïtiever. Daarnaast zijn er interessante ontwikkelingen met programma's zoals Swype, ik heb er zelf geen ervaring mee maar ik geloof dat dat daar veel positieve ervaringen mee zijn. Dit gaat bijvoorbeeld ook niet werken zonder multi touche.

Ik vind het ook een lelijk ding maar dat is naar natuurlijk persoonlijk. Ik vind hem te veel op een lady phone lijken.. dus met oog voor opsmuk waar ik dus niet van hou en SE kennende is die ook teveel aan de prijs.
Blijkbaar heb je nog niet met de x10 gespeeld. Inzoomen heb ik de eerste keer gedaan. Nu staat het standaard op die lettergrootte (wat goed te lezen is) en kan zo lekker door de pagina scrollen. Wil ik de gehele pagina zien? Daar hebben we een mooie knop voor waardoor je uitzoomd en een vergrootglas krijgt zodat je bij lange stukken tekst (blogs) snel naar onderen kan scrollen.

Je hebt iig wel gevoel voor humor, Swype en multitouch, grappenmaker ;)
Hahaha, veerkeert voorbeeld :D

Feit blijft dat typen op een multitouch screen vlotter werkt.
lage resolutie is voor mij nog nooit een reden geweest om te zoomen. ik zoom omdat ik iets groter wil hebben. Op mijn legend is de resolutie nu altijd meer dan hoog genoeg om teksten op websites te kunnen lezen, maar het is gewoon veel prettiger als het gewoon wat groter is.

ik heb de opera browser geinstalleerd, maar na een paar keer proberen heb ik hem niet meer gebruikt, ondanks dat ie sneller is en betere features heeft dan de standaard browser. Waarom gebruik ik hem dan niet meer? puur omdat ie multitouch niet ondersteunt.
Waarom zoom je daar niet? Zoomen doe je om dichterbij iets te komen...
Wat bij internetpagina's en vooral foto's vaak wordt gebruikt :)
dat gaat ook prima zonder multitouch hoor! Met de volume buttons bijvoorbeeld, of zelfs (mijn god!) de on-screen buttons!

Waar ik multitouch nuttiger vind is in games, airhockey bijvoorbeeld, dat gaat met de hardware in de desire, nexus en liquid niet (clearpad 2000)... helaas.
Het touchscreen in de x10 lijkt volgens mij op de clearpad 1000, een multitouch-update was dus sowieso al uitgesloten...
Of mijn 'single-touch', daar plaats je een vinger een seconde op 1 plek en dan beweeg je naar boven of naar beneden... it's so simple :)

Ben het iig met je eens, de enige echte optie waarvoor ik multitouch handig zou vinden op een telefoon is voor games, ik voel mij verder in geen enkele handeling op mijn telefoon beperkt vanwege het ontbreken van multitouch.
ik heb zelfs multitouch op mn laptop. en ik kan je zeggen het is verekte handig, zoomen scrollen of volgende/vorige in de browser. en met een stukje techniek dat alleen mr via touch bedient kan worden zou ik multitouch wel als een must zien voor een toestel in deze klasse.
Dat werkt op mijn niet multitouch laptop allemaal ook goed zat d.m.v. gestures hoor. Heb je weinig multitouch voor nodig.
zeg ik dat het niet werkt?? ik zeg dat t verekte handig is verder niet, met wat simpele beweginkjes doe k heel wat, en aangezien deze tel wss een nieuw waarde heeft die gelijk is met de huidige dagwaarde van mn klaptop verwacht je toch op zn minst multitouch ondersteuning op een apparaat waarvan het hoofd invoer apparaat het scherm is
Volgens mij heb jij zelfs geen multitouch op je laptop.
Vele denken dat gesture touch = multitouch, wat dus niet zo is.

Multitouch heeft de mogelijkheid om verschillende punten simultaan te volgen; gesture touch zal bepaalde inputs vertalen naar zoom, scroll enz.
Zo heeft de Iphone geen echte multitouch maar enkel gesture touch.
Leuk dan als er straks allemaal apps op de market zijn waarbij je multitouch nodig hebt. In de telefoon is het niet van grote waarde. De iphone gebruikt zonder apps ook niet veel multitouch. Totdat je de apps gebruikt.

Wat ik hiervan vind? 1 van de grootste blunders op een android telefoon uit 2010. Android moet verplicht multitouch hebben. Anders blijft de app kwaliteit hangen. Jammer se.. weer een blunder.

Htc moet ook als de donder afstappen van de synaptics 2000 en de 3000 series invoeren.
Weet ik niet, ik kan er zelf bijvoorbeeld niet meer werken. Multitouch met twee handen op een tafeloppervlak dan weer wel maar niet met een hand op een klein scherm. Ik heb dus liever een andere manier van werken.

Nadat een collega was overgestapt van een Iphone naar een X10 heb ik hetzelfde gedaan en multi touch geen moment gemist. Veruit de fijnste smartphone die ik ooit heb gebruikt en dat wil best wat zeggen, ik heb zeker 10 verschillende gehad.
Anoniem: 171072
@CLB21 april 2010 17:23
Waarom jammer? Het is gewoon wie wat prettiger en handiger vind, Ik persoonlijk werk sneller met een pennetje op mijn htc dan met vinger op iPhone, meningen verschillen.
Nog maal; het verschilt per persoon en dit is zeker géén nadeel.
Pinch to zoom is ook wel overhyped hoor.. Alsof het zo handig is om met 2 vingers te bedienen... voor een telefoon dan hè..
Het is toch net zo of nog makkelijker om een cirkelbeweging of een schuifbalk (oke die is wel zichtbaar helaas) te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door twicejr op 21 april 2010 16:57]

Uhm volgens vele mensen wel ja =)
Daarom zijn er ook telefoon, touchpads op laptops en touchscreens die dit implementeren.

Zelf vind ik het een stuk handiger dan balkjes of + en - knopjes...
Het handigste is volgens mij nog gewoon 2 hardware knopjes bovenop het toestel. De volumeknoppen kunnen gebruiken om te zoomen zodra je in de browser zit bijvoorbeeld.
Best wel, maar bij mijn Samsung Jet kan je ook zoomen door je vinger langer opt het scherm te drukken en dan te slepen op en neer om in of uit te zoeken. En je kan via de volume knop ook in en uit zoomen maar dat gebruik ik bijna niet
Dat is nog niet zo vergezocht, er staat al een vergrootglas bij de volume knoppen op de X10 :)
De grap is dat tegenwoordig veel mensen de telefoon met twee handen bedienen, 1 om hem vast te houden en de andere om acties uit te voeren. Dit terwijl men dit vroeger altijd met 1 hand kon doen. Dat heeft gewoon te maken met het ontbreken van hardware knoppen en het moeten zoomen met bv twee vingers.

Ik ben zelf ook niet altijd kapot van het pinch-zoomen, zeker niet als ik maar 1 hand vrij heb. Gelukkig kun je op de meeste telefoon ook het dubbel klik zoom gebruiken. Alleen merk ik op de ipod touch dat safari niet altijd ver inzoomed bij dubbelklik.
zoomen kan vaak ook door even dubbel te drukken, vind ik ook een prima manier eigenlijk
Je moet mee met de markt, maar de markt is maar een sprookje waarin de klant gelooft.
Tweakers zijn niet de doelgroep...

[Reactie gewijzigd door twicejr op 21 april 2010 16:57]

Toch zijn er heel veel 'leken' die de multitouchbeweging gewoon uit zichzelf maken.
Als ik m'n Motorola Milestone aan iemand geef op de Scouting, laten we zeggen jaartje of 35 / 40 oud, om wat foto's te laten zien van m'n vakantie, wordt er echt door 8 van de 10 mensen gelijk met twee vingers een beweging gemaakt om in te zoomen..

Vraag me dan toch af waar zij dat vandaan hebben... ;)
Raar de personen in mijn omgeving doen gewoon een "dubbel klik" om in te zoomen en die zijn tussen de 18 en de 25 :P
Omdat ze nog geen multitouch hebben wellicht? Dubbelklikken werkt op zich ook wel prima. Maar het is zoals met alles in de techniek: Je wilt niet meer anders als je het ooit hebt gehad.

Vandaag mocht ik even spelen met de nieuwe Desire van een klasgenoot. Ik dubbelklikte ook om in te zoomen in de browser. "Hé, je kan ook gewoon multitouch gebruiken!". Waarop dus met 2 vingers ging zoomen. Ideaal. En daar zit ik dan, met mijn manke Sony Ericsson Xperia X1 (nee, niet de X10). Gister was dat in mijn ogen nog een top smartphone, vandaag is het gedegradeerd tot oud achterhaald en traag Windows Mobile koelkast.
Anoniem: 63628
@GENETX21 april 2010 21:19
Ik ben juist blij met het zoomen door dubbelklikken, om je telefoon in een bijna onmogelijk houdgreep te moeten houden, of 'm met twee handen te moeten bedienen vind ik de grootste onzin.
Met als verschil dat je dus nog steeds kan dubbelklikken om te zoomen. Je hebt dus EN dubbelklik EN multitouch. Dus in jou geval zou het geen toegevoegde waarde hebben, maar zeker ook geen minderwaarde.
dit klikt weer als een gemiste kans.
een van je weinige telefoons in het android platform, en dan doe je het niet helemaal goed.
het toestel wordt verkocht als een toestel met super goeie foto's. maar om je foto's makkelijker en sneller te bekijken is multi-touch toch wel handig.
ik vind er niks gemist aan, ik gebruik heel die multi touch niet.. en als SE een eigen manier van zoomen ontwikkelen is dat toch prima?. of het nou met een knopje op het scherm is of met dubbel tappen.. who cares? als het maar werkt...

zoals al eerder gezegd, multi touch is overhyped.. alleen maar omdat die zure appels het hebben..
Wat een huil reactie zeg. Multitouch werkt gewoon velen malen lekkerder dan een gewoon touchscreen. Of het nou in een Apple telefoon of in een andere telefoon zit.
Ik heb eigenlijk nog nooit iets gehad van "Wow, dat MOET ik hebben".

Bovendien bedien ik mijn telefoon veelal met de duim van de hand waarmee ik het toestel vastheb. Multitouch lijkt me eigenlijk heel erg vervelend omdat ik dan weer met mijn andere hand het toestel moet gaan bedienen.
Het is natuurlijk onzin dat het een vervelende functie is, als je het niet wil gebruiken dan doe je dat niet. Verder vind ik het nut van multitouch en dan met name pinch-to-zoom ontzettend overdreven. Leuk hoor, maar double tap to zoom vind ik nog steeds lekkerder en gebruik ik ook vaker op mijn Desire.
En de Xperia lijn was nog wel voor high end hardware volgens Sony (ten tijde van de X1 release). Nou ja, van dat statement was met de X2 toch al niets over. Jammer dat SE zo achteruit gehold is.
Ondanks het opntbreken van multi-touch is het nog niet meteen een waardeloze telefoon.
Ik heb hem nu 2 weken en ben ondertussen van mening dat het een top-telefoon is, echt een supersnel ding. Ik heb multi-touch ook niet gemist, vanwege het mooie scherm waarbij zoomen niet al te veel nodig is en door de alternatieven die net zo goed en soms misschien wel beter werken.
Ik twijfel een beetje over wat ik van het beleid van SE moet vinden. Ik krijg bij HTC de laatste tijd erg de indruk dat ze iets te vlug updates releasen, zonder ze grondig getest te hebben. SE wekt op deze manier meer de indruk echt tijd te steken in het testen van de software voordat ze het beschikbaar stellen aan de klant. Aan de andere kant lijkt het alsof ze erg traag zijn in het releasen van updates, wat ze ook weer een achterstand t.o.v. bijvoorbeeld HTC oplevert. Wat is jullie ervaring hiermee?
Voor de niet-smart phones van SE zijn altijd prima software updates uitgekomen, tot vrij lang na het verschijnen van de telefoon. Bijvoorbeeld de W800 is niet zo lang geleden nog bijgewerkt.

Met HTC heb ik hele andere ervaringen, wel updates maar zonder de nodige fixes, beloftes die niet waargemaakt worden of drivers die nooit uitkomen. Ik heb drie of vier HTC toestellen gehad toen ik nog bij een reseller werkte, maar altijd zonder veel plezier. Nu waren dat ook allemaal Windows mobile telefoons, dat hielp ook niet, maar de ondersteuning van HTC was ook gewoon onder de maat.
Echt weer een idiote hype waarvan niemand echt begrijpt wat het nut is. Alleen omdat de iPhone het heeft moet elke telefoon het hebben.

Kan me goed voorstellen dat de iPhone minder handig is in gebruik zonder multi.
Maar de X10 (en heleboel andere) hebben echt geen multi nodig. Dat is in ieder geval iets wat je niet zal missen.

De interface/besturing van SE vind ik nog altijd prettiger dan bijv HTC.
Waarom zou een iPhone wel multitouch nodig hebben en "de rest" niet?
Als eigenaar van een desire merk ik dat multi(dual)touch een leuke toevoeging is en sommige apps/games maken er ook gebruik van, maar onmisbaar is het zeker niet.
Ik dacht dat multitouch gepatenteerd was door Apple? Kan iemand dit uitleggen?
Daar zijn ook wat rechtzaken over aan de gang, lees dit eens: http://webwereld.nl/nieuw...htc-steelt-van-apple.html
Zoomen , waarom zou je nog als je de beschikking hebt over 854 pixels .
De resolutie maakt dat niet alleen films kijken, maar ook het internetten in landscape-modus op de Xperia X10 goed werkt: veel sites kunnen in een oogopslag gezien worden met een schermbreedte van 854 pixels, waardoor er veel minder horizontaal scrollen nodig is om de hele pagina te zien
Dat zoomen met multitouch kan mij geen bal schelen, wat ik irritant vind van mijn telefoon is dat hij niets registreert als je ook maar net een stukje van het beeld aanraakt met de muis van je hand. Ik heb namelijk de telefoon vaak in mijn rechter hand en bedien hem dan met mijn duim, als ik dan vervolgens iets linksboven in het scherm wil aantikken dan raakt de muis van mijn duim rechtsonder het scherm soms net aan waardoor het ding vervolgens niet reageert op de aanraking. Iets waar ik niet last van heb als ik met de HTC HD2 speel.
Ook voor spellen is multitouch fijn... nu kan ik dus nog steeds niet alle spellen spelen of ben je gelimiteerd in je game ervaring (zoals met asphalt dat je sommige opties op auto moet zetten dan) :(

Ik kan ook niet wachten op een ander toetsenbord. Wat een hells toetsenbord is dat. Ik mis vaak mijn G1 zo erg met zijn fysieke toetsenbord als ik wat aan het typen ben. Hopelijk gaat het osd toetsenbord een directe kopie worden van HTC.

Op die 2 (grote) punten na vind ik het wel een heerlijk apparaat.

Ohja kan iemand mij uitleggen waarom je met muziek de volume knop kan gebruiken om nummers mee skippen, maar dat dit alleen werkt als je scherm aan staat? Je kan dan net zo goed meteen op je scherm drukken. (- een numer terug en met de + knop een nummer verder)

-edit- zinsbouw verbeterd..

[Reactie gewijzigd door RadioKies op 21 april 2010 19:14]

Wat een gedoe over multitouch.....

ik gebruik mijn telefoon vooral met één hand. en moet hem dus ook met alleen mijn duim kunnen bedienen..... Dan heb je niks aan multitouch.

Op mijn omnia I en II kun je prima zoomen door met je duim over het scherm van beneden naar boven v.v. te bewegen. Of door dubbel te klikken. Werkt prima.

Dus als de X10 geen multitouch heeft. Ik zal het niet missen.. en ik neem aan dat SE een goed alternatief bedacht heeft om makkelijk te kunnen zoomen.

Ik kan me wel voorstellen dat als je MT.gewend bent, je niet makkelijk meer zonder kunt.
ben ik het helemaal mee eens.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee