Sony Ericssons Xperia-softwareroadmap uitgelekt

Er is een roadmap met daarop Sony Ericssons plannen voor de Xperia X10-toestellen uitgelekt. Het schema toont de geplande features die Sony wil toevoegen in de 2.1-update voor de smartphones. Versie 2.2 van Android wordt niet vermeld.

De X10-smartphone zou met de aankomende 2.1-update de beschikking krijgen over 720p-videorecording met constante autofocus, een social telefoonboek met Facebook- en Twitter-integratie, vijf homescreens, een vernieuwd menu en html5-ondersteuning in de browser. Een extra update, die later moet volgen, zou de Timescape- en Mediascape-onderdelen van een update moeten voorzien, en ondersteuning voor meer talen toe moeten voegen.

De X10 mini, X10 mini pro en X8 krijgen naast veel van de updates die de X10 ook zal ontvangen, ook nog ondersteuning voor bluetooth 2.1 en lichte aanpassingen van de menu's in de hoeken van het scherm. Het document, dat tijdens de IFA-beurs die eerder deze maand in Berlijn gehouden werd op de gevoelige plaat vastgelegd zou zijn, rept met geen woord over een mogelijke update naar Android 2.2 voor de toestellen.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

18-09-2010 • 09:14

56 Linkedin

Lees meer

Reacties (56)

56
55
29
0
0
14
Wijzig sortering
Toevallig van de week nog serieus lopen kijken naar deze toestelletjes. Maar ik vind ze allemaal net niet. X10 mini (pro) is net te klein met name het toetsenbordje. En de normale x10 ken geen pro variant en heeft dus ook geen toetsenbord. Nu ze ook helemaal geen update krijgen naar 2.2 vind ik het helemaal jammer. Voor mij staat nu de milestone 2 op nummer 1 van mijn wenslijstje.
Er is helemaal niet gezegd dat er geen update naar de 2.2 komt. Die foto is van een cheatsheet die een SE medewerker op de IFA had om uitleg te geven over de opkomende 2.1 versie (er komt namelijk eerst een update naar 2.1, en daarna nog een update waarbij een aantal extra applicaties+functionaliteit wordt toegevoegd).
SE heeft vanaf het begin aangegeven dat ze pas uitspraken doen over een 2.2 als de 2.1 de deur uit is.

In andere woorden, je moet niet te veel conclusies trekken op basis van een enkele foto. Een update naar 2.2 zal er ws nog wel komen.
Anoniem: 276647
@Remus18 september 2010 12:52
Zo waarschijnlijk lijkt me dat anders niet.
Feit is dat SE erg traag is met het updaten van hun software, blijkbaar is het aanpassen van Timescape aan een nieuwe versie van Android erg arbeidsintensief.
Het lijkt mij daarom verstandiger dat zij zich na deze update alvast gaan voorbereiden op Gingerbread voor de X10. 2.2 zou natuurlijk wel interessant zijn (mn voor de mini's die problemen gaan krijgen met Gingerbread), maar ws te veel tijd kosten.
Dit is ook de beste keus denk ik. Zolang er geen Epic 4g variant hier in de EU uitkomt is de Milestone 2 de beste telefoon met een qwerty slider.
De desire z is ook een optie
Milestone 2.
When ?

[Reactie gewijzigd door numlocker op 19 september 2010 05:59]

Juist het keyboard van de X10 mini pro is echt geweldig, zelfs met grote vingers. Je moet het ook zelf eens uitproberen ipv alleen in de winkel kijken (toen ik deze in het echt zag vond ik het te klein maar toen ik het in mn handen had en ging typen was het eigenlijk prima).
Van het schermpje kan ik me wel voorstellen datie te klein is. Wat ik vooral jammer vind is dat het schermpje niet zo'n hoge beeldkwaliteit heeft en slechts 65k kleuren (maar dat kan ook aan A1.6 liggen).
Voor zover ik begrepen heb is 65k kleuren een probleem van Android 1.6. Met de update naar 2.1 zou de boel opgekrikt worden naar 16mln kleuren. :)
Nou, nou, iedereen staat gelijk klaar met zijn mening over een foto van een boekje. Misschien staat op de volgende bladzijde de rest van de roadmap!
Los daarvan lijken de ambities van SE nog niet helemaal aan te sluiten bij de huidige line-up. Android 2,1 laat nog steeds op zich wachten en dat is geen goed signaal.
Zelf heb ik al een tijdje de X10 Pro en ik ben er heel tevreden over. Voor de grootte van het scherm heb ik gekozen en zonder toetsenbordje zou ik niet willen. Met dikke vingers zoals de mijne zou ik ook niet veel plezier hebben van de X10 Mini zonder toetsenbord.
Van mij hoeft SE niet elke twee maanden klaar te staan met de nieuwste versie, maar ze hebben nu de 2.1 update beloofd. Dan moet ie er ook komen.
Ik heb zelf de X10, vind het een beste telefoon, maar ik erger me toch aan een aantal punten. Het toetsenboard blijft erg vaak hangen en reageert vaak op de compleet verkeerde letters. Scherm kwaliteitis goed, maar het multitouch mis ik ook wel heel erg.

Ik zit er toch aan te denken om een HTC met WP7 te kopen als de lineup me bevalt. Ik word ermoe van dat de fabrikanten bepalen wanneer zij het OS updaten zoals dat nu bij Android gaat
Wat ik me dan afvraag, vinden jullie dat de extra software van SE nou echt iets significants toevoegt? Ik denk persoonlijk namelijk dat als SE gewoon meteen de X10 op de markt had gegooid met vanilla android of wat lichte aanpassingen misschien (niet zo tijdrovend als wat ze nou gedaan hebben) dat ze een vette hit hadden kunnen hebben. Maar ja, doordat die software zo vreselijk veel werk is kwam het toestel te laat op de markt om nog echt (lang) op specs te kunnen imponeren en loop je dus tegen het probleem aan dat ze de updates van android niet bij kunnen benen omdat het langer duurt om hun software te updaten dan dat google er over doet om weer een nieuwe android versie te releasen...
Knap hoe je dat allemaal bedenkt zonder een x10 te hebben.
Ik heb een X10 en denk er precies hetzelfde over, de 'signature-apps' zijn een leuke gimmick at best.

Timescape, heb het 2 keer gestart in de afgelopen 5 maanden, maar ik doe ook niet mee aan al die hyves/facebook/virtuele vrienden onzin, dus de applicatie is compleet overbodig voor mij.

Mediascpae, ik heb hiervoor een w800 en een w960 gehad en om een of andere reden kan SE niet dezelfde walkman functies naar android brengen, maar moet het meteen een compleet multimedia gebeuren worden. Op deze manier is het niet te gebruiken als vaste mp3-speler en heb ik nu al 5 maanden geen muziek geluisterd onderweg. (ja, je kan door amateurs in elkaar gezette players uit de market halen, maar die hebben allemaal hun nadelen en zijn ook onlogisch opgebouwd)

De updates duren zeer lang en beslaan over het algemeen voornamelijk timescape en mediascape, ipv de belangrijke fouten te herstellen zoals het hele brakke powermanagement en de zachte speakers waardoor je met een beetje drukte niemand meer kan verstaan.

SE is binnenkort een trouwe klant kwijt en die visie van ze gaat nooit voltrokken worden op deze manier...
Marktleider van android phones, hahahahaha, Volgens mij gaan er de nodige banen verloren nadat de aandeelhouders dit stomme denkwerk van SE doorkrijgen.
Ook ik gebruik(te) mijn telefoon dagelijks als mp3-speler en irriteer me mateloos aan mediascape van SE.
-Geen playlists
-Sloom
-Kan een nummer alleen wissen als je deze afspeelt.
-Kan geen nummer zappen zonder 'm te unlocken (bij vorige se's kon dat door het lang indrukken van de volumeknoppen.

Daarom nu al 2 dagen zeer tevreden gebruiker van een Galaxy S!
DoubleTwistplayer vind ik anders wel heel goed!
Ik vind Timescape wel een hele mooie toevoeging, maar is vaak te traag en mist wat customization. Als je dan na gaat dat Windows Phone 7 zoiets vanilla gaat supporten en dus veel beter aan zal sluiten op het OS dan is dat al een punt wat wegvalt.

Om eerlijk te zijn irriteer ik me aan Mediascape, het reageert niet lekker en is onlogisch ingedeelt. Dat is eigenlijk hoofdzaak nummer 1 naast het SMSen en telefoneren voor me, een goede MP3 speler. Als ik dit vergelijk met de Galaxy S die een vriend van me heeft lijkt die een stuk sneller en soepeler te werken.

Verder vind ik eigenlijk vrij weinig aan te merken op het spul wat Sony in heeft gebouwd. De helft is voor Amerikaanse markt en voegt dus weinig toe aan het geheel. Ik had zelf liever vanilla Android gezien. Ik hoop stiekem dat de X10 zover geroot word dat je alles erop zou kunnen zetten, een beetje zoals de HTC Touch HD2 nu kan.

@Tweakers.net Ik besefte me dat ik gister dit stukje ook op Gizmodo zat te lezen. Hun hadden van een Sony topman gehoord dat dit niet om een uitgelekt document zou gaan, maar om een gewone hand-out op de IFA beurs.
Timescape gebruik ik niet. Dat was me te onoverzichtelijk. Het blijft bij de losse Facebook en Seesmic als Twitter client.
Ik gebruik timescape ook niet, want ik heb geen enkele social account. :p

En mediascape vind ik ook niet zo lekker werken. Erg onoverzichtelijk.

Verder ben ik uiterst tevreden met de X10!
Ik vind t wel zwak van een fabrikant dat zegt marktleider te willen worden door Android. Ik draai nu al een maand ofzo 2.2 op mijn Desire maar als je een x10 heb moet je nog überhaupt wachten op 2.1.

Ik weet niet wanneer froyo uitkomt voor de Galaxy, ik weet wel dat hij eerder komt voor de galaxy dan voor de x10:).
Ja het zijn gewoon te hoge ambities vertellen voor de aandeelhouders. En dan terug gaan naar de zaak... En doen alsof dit soort punten geen belangrijk issue is.
Op firmware gebied is tot nu toe alleen HTC een goed voorbeeld.
Het duurde ook eeuwig voordat die update voor de hero kwam.
Goh het bedrijf maakt ook 1 foutje...

Maar ik als ex hero eigenaar en momenteel desire eigenaar vind dat ze die fout al lang hebben gecompenseerd, door als eerste 2.2 uit te brengen met eigen skin op de desire.
Daarbij hebben gelijkwaardige toestellen aan de hero in sommige gevallen nog steeds
geen update gehad naar 2.1. Dus zo slecht doen ze het nou ook weer niet.
Volgens mij is de Desire nog steeds een van de weinige toestellen van HTC (zo niet de enige) die een udate naar 2.2 heeft gehad. Alle andere HTC's met 2.1 wachten nog steeds op de update die ongeveer gelijkertijd met de Desire zouden uitkomen. Het derde kwartaal is ook al bijna ten einde.

Maar ik moet je wel gelijkgeven dat HTC het beter doet dan Samsung en SE in deze.
Ze brengen altijd als eerste de update uit voor hun vlaggeschip. De update voor legend en de wildfire staat sowieso in de planning, ik moet nog maar zien of SE voor de X10 mini of de X8 2.2 uitbrengen.
Als 2.2 voor X10 of X8 komt dan zal het waarschijnlijk een keer zijn als de opvolger van Gingerbread al lang uitgerold is. :(
Ik heb de x10 gekocht met de 'belofte' dat er over een maand (september dus) een update zou komen van Android. Wanneer dit niet gebeurt krijgen ze denk ik een te grote partij kritiek.
Met 2.1 verwacht ik ook Flash werkend op mijn tel. Als deze 2 problemen niet verholpen zijn dan zie ik mezelf geen Sony-Ericsson meer kopen aangezien ze blijkbaar de Telecom markt niet bij kunnen benen. 1.6 is gewoon niet goed en stabiel genoeg als OS daarom kiezen veel mensen denk ik voor de Desire en nu die Galaxy.
Dan mag je hopen dat je KPN hebt, want de andere Nederlandse providers zijn nogal langzaam met het goedkeuren van updates voor hun branded toestellen (en ja: dat zijn ze bijna allemaal, ook als je er niks branded aan ziet).
Die update wordt volgende week uitgebracht (planning SE), maar dat wil nog niet zeggen dat je hem dan ook direct kunt downloaden, want je provider moet hem eerst nog goedkeuren.
Anoniem: 300101
@Remus18 september 2010 11:42
Dit is niet precies zoals het werkt:

Bij branded toestellen moeten de providers zelf nog de update aanpassen, zodat de meuk van Vodafone en T-Mobile ook fatsoenlijk werkt na de update. Providers hebben hier doorgaans geen prioriteit bij, maar daarnaast moet de update teruggekoppeld worden naar Android (lees Google). Zij zijn vaak erg kritisch en keuren het niet altijd direct goed. Kijk hier maar naar de tweet van T-Mobile.

Er is 'een update' beloofd aan Str41n. Ik krijg ook maandelijks updates op mijn Legend, maar ben nog steeds aan het wachten op Froyo
Of je koopt je toestel niet bij je provider? Gewoon bij een onafhankelijke webshop, dat kan over het algemeen ook gewoon met een verlenging, je krijgt een unbranded toestel en meestal nog meer korting ook.
flash werkt pas op 2.2
Je kan je toestel unbranden waardoor je de updates direct van SE ontvangt zonder goedkeuring van de provider.
Dit kan t-mobile en voornamelijk vodafone enkele weken schelen.
Ik denk dat je bedrogen uit gaat komen als je er van uit gaat dat je flash ondersteuning gaat krijgen. Flash zit standaard in 2.2, maar was alleen als beta op 2.1 uitgebracht voor zover ik me kan herinneren.
Ik vind dit bericht wel erg veel eer voor een "roadmap" waarin in principe alleen maar dingen staan die iedereen al wist, het is niets anders dan een opsomming van de belangrijkste verbeteringen die eraan zitten te komen maar die door SE zelf ook al aangekondigd waren.

Met name voor de grote X10 zit hier geen nieuwswaarde meer aan...
Het is meer om het te bevestigen en toch dat ze ipv 2.2 update een 2.1 update uitrollen is toch wel vervelend voor x10 gebruikers
Elke X10 gebruiker die android 2.2 wil weet allang dat daar nog met geen woord over wordt gerept door SE.
De bevestiging was er ook al maanden dat 2.1 eind q3 uit zou komen, ofwel binnen nu en 2 weken.

Dalijk gaan we alle flyers op tweakers posten voor de mensen die de flyer niet op de beurs of in de bus heeft gehad.

Kom met nieuws over de batterijduur en de speakers, euvels die echt spelen en waar SE nog niks over heeft gezegd of een eventuele 2.2 update op het moment dat het nieuws is en niet wanneer het al maanden geleden aangekondigd is en er niks is veranderd.
Anoniem: 274462
18 september 2010 10:56
@StarZ; euh, nee hoor, want dat wisten de X10 gebruikers al. SE heeft trouwens, zo hier en daar, wel laten doorschemeren dat 2.2 er wel aan zou komen. Maar dat zeg ik, nergens ergens officieel.
En euh Str41n; wat bedoel je met niet goed en stabiel? Ik heb de X10 al sinds de release, sinds April. En hij is super-stabiel en goed. Ik mis maar een paar dingen die in 2.1 en 2.2 zitten. Verder is er eigenlijk niks mis met 1.6 op dit moment. Marketing technisch is het alleen niet slim. Men kiest toch voor een toestel met 2.1 of 2.2.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 274462 op 18 september 2010 10:58]

Helemaal mee eens.

SE komt bovendien geregeld met met firmware updates.
En een beetje tweaker kan er altijd zelf nog 2.1 opzetten, toch?! :O
Random acties die niet meteen gepakt worden: beantwoorden en ophangen, toetsenbordje is zoals ik bij gamekings al had gezien echt crappy met de vele foute invoerselecties, ik wordt echt gek van de Nu app die constant verkeerde regels pakt (maar dat is Nu dat snap ik wel) verder wil hij ook vaak echt traag wisselen van schermen en is de camera ook na het maken van een foto soms veel te lang bezig.
Ongetwijfeld zou ik meer op kunnen noemen als ik hem meer zou gebruiken.
Wat me verder tegenviel aan het toestel was het geluid maar dat heeft niets met de os te maken.

Ik vind het gewoon superslecht dat een willekeurige Os niet Flash compatibel durft te zijn, dit had ik al tegen de Iphone en nmbm moet Sony-Ericsson er gewoon voor zorgen dat ik op hun paradepaardje wel flash kan kijken. Het is een smartphone met Interweb en hij doet niet aan flash??

Als ze september niet halen dan wacht ik wel op de root maar dan zijn ze mij voortaan kwijt voor de telefoons. (zal hen verder niet boeien :) ).

Wat willen ze anders met hun android 1.6? Juist van Sony (niet van Ericsson) verwacht ik dat ze voorlopen of op zn minst bijbenen!
Doe dat maar eens dan...
Als je je een beetje hierin zou verdiepen dan zou je weten dat er nog geen custom bootloader uit is voor de x10 en zitten we dus nog vast aan de firmware's die SE uitgeeft.
Er zijn een heleboel tweakers over de hele wereld mee bezig, ondertussen al meer dan 5 maanden, dus zo makkelijk is dat niet.

Dat maakt het dus ook dubbel frustrerend voor X10 gebruikers, SE heeft heel hard haar best gedaan om de custom roms onmogelijk te maken en hebben ze geen haast om zelf updates uit te brengen. We zijn dus compleet afhankelijk van SE.
Anoniem: 274462
18 september 2010 10:18
@Jollyroger187 en @superguest; beetje stemmingmakerij inderdaad. Misschien gaan ze op de volgende pagina wel door met 2.2? Dat SE de X10 met 1.6 uitbracht en nu pas met 2.1 komt en niet met 2.2. Is natuurlijk superslecht te noemen. Ik heb een X10 en ben supertevreden hoor. Ik mis niks. Maar ik en vele met mij, nemen gewoon eerder een toestel waar een recent OS op staat. Dat SE met 1.6 aankwam, is natuurlijk erg dom. Het zou nog dommer zijn als ze niet (snel) met 2.2 komen. Om me heen ken ik vele mensen die nu geen SE nemen maar een Desire of Galaxy, om die reden. Ook ik zal de volgende keer waarschijnlijk geen SE meer nemen. Jammer dat SE zich zelf zo stil houdt, dat vind ik nog 'minder slim'. Je moest eens weten hoeveel onrust er in X10-land is. Waarom komt SE nu, zeker met het opduiken van deze roadmap, nu niet eens met een statement? Marketing-technisch vind ik het allemaal wat naïef.
Kan Tweakers de product manager niet eens contacteren hierover? Diezelfde man die ze toen hebben uitgenodigd met allerlei vragen over de X10, voor de release er van? Dat zou voor de X10 gebruikers wel ERG fijn zijn.
Idd goed statement, ik wil tweakers graag zien als een journalistieke bron en niet een site die klakkeloos stukjes vertaald zonder een weerwoord proberen te halen bij de andere partij. Ga eens de product manager van SE confrenteren met deze roadmap.
Anoniem: 274462
18 september 2010 13:11
@joen7; euh weer nee, dat is het hem nou net. Rooten is een eitje, dat kan zelf met een APK. Maar voor een andere OS versie, moeten ze de bootloader eerst hacken en dat is nog niet gelukt.
Op twitter schrijft SonyEricsson trouwens dat het helemaal niet om een gelekte roadmap zou gaan. Het zou gewoon een informatieflyer zijn met daarin info over de al aangekondigde updates. Klinkt wel logisch, want waarom zou je anders een geheime documentatie meenemen naar een beurs??
De vraag is; wanneer komt Android 3.0 uit? Dan zou ik wel eens een SE-toestel willen vergelijken met een Iphone4.
Anoniem: 300101
@Tweddy18 september 2010 11:46
Voordat een SE met Android 3.0 'in het wild gespot' kan worden, zitten we al aan iPhone7.

Feit is dat SE qua hardware wel goede en mooie telefoons maakt, maar qua software toch altijd achter lopen op de rest. Het is toch opmerkelijk dat je nu nog steeds android 1.6 kunt kopen in de winkels. Een beetje jammer allemaal, vandaar dat ik afgelopen jaar voor het eerst in mijn leven geen SE gekocht heb.
Misschien met de Xperia X12?
To be shipped week 3, 2011.
Anoniem: 145867
@Joen719 september 2010 07:23
Als de X12 een succes wordt mogen ze een paar dingen wel goed hebben als hij in 2011 launcht.
-Een goed IPS scherm vastgelijmd aan het glas. Dat scherm wat er nu in zit is echt vies lelijk en onhandig in de zon.
-Android 3.0 is allang uit in 2011 dus "moet" erop! Als ze dan nog met 2.2 aan komen kaken zal het niet te best zijn. Moeten ze ook veel programmeren aan android zelf om die resolutie te kunnen laten werken. Zoals samsung deed bij de Tab.
-Als ze een skin erop doen. Maak hem efficiënt.
-Die 1280x720 resolutie op 4 inch is een hogere ppi als de iPhone 4 dus zeker doen!
-Design was verder wel mooi. Maak het van goeie materialen.

Zijn gewoon een paar make or break punten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee