'Sony Ericsson wilde de Nexus One niet maken'

Google zou Sony Ericsson gevraagd hebben om de Nexus One-telefoon te produceren. Bert Nordberg, ceo van Sony Ericsson, zegt dat dit verzoek is afgewezen omdat zijn bedrijf bij voorkeur telefoons onder de eigen naam uitbrengt.

Google heeft de productie van de Nexus One aan HTC uitbesteed. Omdat HTC wel vaker telefoons voor andere bedrijven maakt, leek dit een logische keus van de maker van het Android-platform. Nu lijkt Sony Ericsson echter Googles eerste keus te zijn geweest. Bert Nordberg, ceo van de telefoonfabrikant, zegt dat in de Zweedse krant Sydsvenskan. De topman liet weten dat zijn bedrijf geen plannen heeft om voor anderen telefoons te produceren.

Sony Ericsson heeft zelf met de X10 een geduchte concurrent voor de Nexus One in huis. Deze moet aan het einde van het eerste kwartaal te koop zijn. Opvallend is dat Sony Ericsson zijn populaire Xperia X1 net als Googles Nexus One niet zelf maakt; ook de productie van deze Windows Mobile-smartphone werd aan HTC uitbesteed.

Sony Ericsson gaat geen telefoons voor anderen produceren, maar wil wel zijn markt verbreden. Nordberg gaf aan dat zijn bedrijf meer gaat inzetten op het aanbieden van mobiele content. Rikko Sakaguchi, development-manager bij Sony Ericsson, denkt dat mobiele telefonie en entertainment steeds meer samen zullen gaan. Sony Ericssons belangrijkste troef voor het exploiteren van deze markt is het Play Now-platform.

Door RoD

Admin Mobile

19-02-2010 • 12:19

37 Linkedin

Reacties (37)

37
37
21
0
0
12
Wijzig sortering
Deels te begrijpen, als je nu de problemen ziet met Google One (bereik?), mocht dit gerelateert zijn aan de hardware zal indirect HTC er nu wel op worden aangesproken.

Daarnaast win je 0,0 met een phone maken voor 'een grote partij', welke doorsnee telefoongebruiker weet uberhaubt dat de Google One door HTC is gemaakt?

Stel nu dat SE of Samsung alle Iphones voor Apple had gemaakt, wat zou dat nu positief voor hun zijn? Ding heet Iphone = Apple, alles wat SE of samsung verder uitbrengt is 'concurrent' van iphone, niet bepaald een win/win situatie.

Goed, je hebt garantie op de afzet van je productie, maar of je daar nu rijk van wordt?

Einde van de rit lijkt het enkel voor HTC een win/win, voor meerdere 'concurrenten' de telefoons maken, terwijl ze zelf ook nog er tussen zitten met eigen telefoons. (en kom nu maar met de Pro3 :P).

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 19 februari 2010 12:29]

Heel veel bekendheid had SE er waarschijnlijk niet uitgehaald nee, maar gezien het bedrijf in de telefoonmarkt op het moment niet super gaat was het wel een mooie inkomsten garantie voor ze geweest.
En of ze nu telefoons verkopen met hun naam erop of die van Google maakt denk ik niet zo heel veel uit, ze vangen per telefoon denk ik hetzelfde.
Hoezo inkomstengarantie? Die Nexus is vooralsnog geen verkoopsucces.
Als Goole er 2 miljoen bij jou besteld, dan heb jij er 2 miljoen verkocht.

Of Google ze dan wel of niet op de markt aan de man kan brengen is jouw probleem dan toch niet?
Je wint wel degelijk wat met het maken van een telefoon voor google, namelijk kennis. Eerst een telefoon voor google maken. Vervolgens een telefoon uitbrengen onder eigen merk met eigen design (het sterke punt van SE).

Je ziet nu dat SE behoorlijk achter de Android feiten aan loopt. Als ze de N1 hadden geproduceerd was er heel wat kennis in huis geweest en hadden ze de X10 allang kunnen uitbrengen.
Vind het niet zo'n heel slimme zet van SonyEricsson. In de huidige markt heb ik het idee dat hun merknaam helemaal niet zo sterk/exclusief is als ze zelf graag zouden willen.

Ze hebben heus wel leuke telefoons, maar uiteindelijk draaien ze de hele tijd verlies. Dan kun je toch beter voor het geld kiezen van produceren op contractbasis? Juist zo'n samenwerking kan het merk weer wat glans geven.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 19 februari 2010 12:23]

Zelfs als de N1 door SE was geproduceerd dan nog zou dit niet bijdragen aan de naamsbekendheid van SE bij het grote publiek aangezien de N1 verkocht word als een toestel van Google.
Achterop de N1 staat echter wel HTC, als daar Sony Ericsson had gestaan had het wel wat geholpen.
Het had niet geholpen als de kwaliteit of functionaliteit van de Nexus One door mensen als te laag wordt gezien (Zoals hierboven al geschreven over de X1 by HTC).
Dan wordt je naam negatief gekoppeld...
Ik weet dat de X1 een kuttelefoon is kwa kwaliteit, maar dat neem ik HTC niet kwalijk hoor, SE verkoopt het toch, maakt me dus geen hol uit wie het maakt :)

edit: dit is toch relevant, ben je het er niet mee eens, leg uit :) (en ja het is een kuttelefoon, of wou iemand beweren dat de bouwkwaliteit goed is? 4 mensen die ik ken die hem hadden hebben alle 4 gebruik van garantie moeten maken! En de grote bron internet is ook wel eerlijk over die telefoon!)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 februari 2010 15:15]

IK heb een week 44 toestel en daar zitten inderdaad barstjes enzo in. Maar tot een paar maanden geleden was er geen toestel wat ik ervoor zou willen inruilen. Met een custom rom is het een heerlijk telefoontje.

Dat iets scheuren heeft maakt niet meteen de werking van het toestel onmogelijk. En ik heb liever een fijn toestel dat iets minder mooi is dan andersom :)
Slimme poging van Google.
SE verkoopt heel wat mobieltjes en als ze een top Android phone uitbrengen is er weer wat meer concurrentie waar google uiteindelijk op uit is.

Want nu heb je enkel HTC en Motorola die serieuze high end phones maken die het moeten opnemen tegen Apple.

Maargoed, Google is al lang blij dat Sony dus toch met de X10 aankomt.
Motorola is niet van plan in een toekomstig toestel de bootloader open te zetten, dus denk maar 2 keer na voordat je met een toestel komt te zitten wat vast zit op de android versie dat de fabrikant wil (apple wannabees), tot nu toe kon dat wel voor alle HTC's dus als HTC/Motorola geen zin heeft om straks een toestel naar 2.5 te updaten zal de communitie bij/van HTC dat waarschijnlijk voor je doen, bij Motorola kan je dat vergeten! En buiten de versies om worden bugs bij custom ROMS veel sneller/vaker opgelost!

Kan je zeggen tja dat heb ik allemaal niet nodig, dan kan je inderdaad een Motorola kopen maar moet je achteraf niet gaan zeuren, je bent gewaarschuwd ;)

Ik heb nu dus een Motorola en zit echt op een andere (wel open) android toestel te wachten met toetsenbord, welke vergelijkbaar of sneller is (en uiteraard niet van Motrola afkomstig is)!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 februari 2010 13:12]

Er zijn toch jongens die Android 2.1 op hun Droid hebben lopen ?
Ben het toch eens tegengekomen op XDA
Op zich vindt ik het een verstandige beslissing van SE door Google af te wijzen. SE heeft op dit moment niet bepaald een telefoon die met de Nexus kan concurreren. Zouden zij de aanbod hebben aangenomen en in een latere periode de X10 uitbrengen. Dan bestaat dus een kans dat zij met hun zelf gaan concurreren. Tenslotte is de Nexus de concurrent van de X10.

Daar in tegen is de Nexus al te koop. Ze zouden dan een (goede) telefoon produceren. Maar wel een telefoon wat hun merk niet draagt. Zouden ze later de X10 uitbrengen. Dan zijn ze in principe al een concurrent aan het fabriceren tegen hun toekomstige telefoon.
Ja ze beconcurreren zich zelf als ze hem hadden gemaakt, maar maakt het wat uit dan? Die telefoon is er toch wel gekomen (dat blijkt) en nu hebben ze alsnog een extra concurrent :) Hadden ze er beter een slaatje uit kunnen slaan toch?
Precies, dat is ook het domme...
Uiteindelijk komt de mobiel er toch... Anders zouden ze er toch nog iets winst op maken...
Kijk een naar de HTC Desire. Dat is een N1 met meer RAM, een iets ander uiterlijk en HTC Sense. Daarmee concurreren ze ook met zichzelf.
Gister al toevallig gelezen op engadget. SE focust zich namelijk alleen op eigen merk/producten..
Jammer vind ik; SE is kwalitatief gezien erg goed. Echter is dat aan het marktaandeel niet te zien. Lijkt mij dan wel wenselijk om extra omzet te genereren, als dan niet produceren van toestellen voor 3e. Maar goed, ik zit ook niet op 't CEO stoeltje
Tja als je naar HTC kijkt die doet dit juist. En daardoor ben ik naar mijn X1 ook overgestapt naar de HD2. Ik bedoel eigenlijk hebben we het al over de zelfde fabrikant en de degelijkheid zit dus in beide toestellen.
Zeker niet; SE en HTC komen niet uit dezelfde fabriek gerold.
De X1 is bij mijn weten een van de weinige telefoons die SE niet zelf heeft geproduceerd.
Precies - de SE X1 is niet door SE geproduceerd. En raad eens wie 'm dan wel geproduceerd heeft? HTC dus. MittaM heeft gewoon gelijk, de X1 en de HD2 komen uit dezelfde HTC stal.
De Xperia X1 is verre van een degelijke telefoon (zwaar betekend niet per definitie degelijk) en zelfs de reden dat ik een aversie tegen SE heb gekregen (en WM).
De Xperia is gemaakt door HTC...
de bouw kwaliteit is prima van SE.. echter heb ik altijd last gehad van software problemen (op de T630i, K750, W810i).. langzame menu's... White-screen-of-death, spontane vastlopers of reboots
SE heeft de laatste 2 jaar anders redelijk wat problemen gehad met bouwkwaliteit, meerdere modellen waarbij de cijfertoetsen er na een tijdje uit vielen. En de X1 was al helemaal een ramp met de scheuren in de behuizind, de keyboard die na een tijdje of niet meer reageren, of waarvan de toetsen blijven "plakken". En daarnaast bieden ze nog eens hele slechte support en wordt er vaak met "gebruikersfout" gegooid, ondanks dat je hem opstuurd voor een bekend en erkend probleem.

En de software is, zoals je al zegt, ook een ramp.

Mijn X1 was mijn eerste en laatste SE telefoon.
Ik zal je problemen met de X1 zeker niet ontkennen maar het was HTC die onder de vlag van SE de X1 heeft gebouwd. Dus eigenlijk is HTC de hoofdschuldige van de scheurenproblematiek in de X1.
Anoniem: 80487
@Miki19 februari 2010 15:31
Dat vind ik altijd zo'n achterwaardse retoriek.
Als je rempedaal afbreekt van je Toyota whatever 1.3 TDI dan ga je toch ook niet naar meier steelworks omdat die dingen daar toevallig geperst worden, maar ga je toch gewoon naar Toyota?

HTC schroeft die dingen in elkaar, maar gewoon naar lange van specificaties van SE. Het is dus gewoon een SE toestel, met een SE naam en SE garantie.
Nou, SE is verkoper en dus verantwoordelijk voor de bouwkwaliteit. HTC kan best goede telefoons bouwen, dus het lijkt erop dat SE simpelweg te lage eigen heeft gesteld cq. te weinig wilde betalen.
De kwaliteit van de X1 valt volgens mij ook een beetje tegen. Zou het zijn dat ze de X1 niet zelf durfden te bouwen omdat ze niet helemaal tevreden waren over het ontwerp?

offtopic:
@BigF25: echt heel goed dat je dit gisteren al gelezen had voordat het op tweakers.net stond. Tevens bedankt voor het samenvatten van bovenstaand artikel voor mensen die niet het artikel maar wel altijd de firstpost lezen.
X1 was/is eerste WM telefoon van SE, gezien HTC bijna alleen maar WM bouwt hebben ze het uitbesteed
SE produceert ook niet zelf. Dat is uitbesteed.
kwalitatief erg goed???

Ik heb 3 SE's gehad, en ik kan je vertellen dat de kwaliteit beneden peil is bij SE.

K800i: crashtte heel vaak, later WSoD probleem, is wel 4x ter RMA geweest, knoppen waren snel versleten
K850i: Touch gevoelige knoppen tot 3x toe stuk, camera "luik" wilde niet meer open.
C905: Slider mechanisme stuk, kreeg het toestel terug van de reparateur: flatcable. binnen 3 dagen los: geen beeld. Later was de trilfunctie motor zomaar stuk.

Nee hoor, voor mij nooit meer een sony ericsson. Voor mij betreft heeft sony ericsson zich bewezen als regelrechte troep. Waarom 3x naar SE? de erg lekkere menu's, goeie camera en de geluidskwaliteit bij het afspelen van MP3's (walkman app). Maar nu leven we in het tijdperk van de smartphones.

Daarna een Nokia E71, top telefoon erg robuust (metaal) en nu een HTC HD2, robuuste bouwkwaliteit, top touchscreen en nog geen 1 crash oid gehad.
Valt mee dat Google nog geen telefoonbouwer opgeslokt heeft.
Als de N1 door SE geproduceerd was stond er nu Android 1.6 op :P De X10 komt binnenkort ook met 1.6 uit, dus blijkbaar zijn ze bij SE nog niet klaar voor Android 2.1
Tja, SE is wel een van de brands met een echte uitstraling. Ik vind de meeste merken telefoons op elkaar lijken, SE weet altijd weer een aparte look aan hun telefoons te geven. Zelf heb ik 4 keer SE gehad, P800, W900, P1i en nu een Satio. Ze hebben het allemaal zonder problemen overleefd. Ik ben erg nieuwsgierig naar de X10. Ik blijf voorlopig even SE fan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee