Google kondigt Nexus One-smartphone officieel aan

Google heeft dinsdag op een persconferentie de Nexus One officieel aangekondigd. De telefoon krijgt zoals verwacht een 3,7"-amoled-scherm met een resolutie van 480x800 pixels. Het is nog niet bekend wanneer de telefoon naar Nederland komt.

Nexus OneTijdens een persconferentie in Mountain View presenteerden Google en smartphonefabrikant HTC samen de Nexus One. De aankondiging van Googles smartphone komt niet als een verrassing; algemeen werd aangenomen dat de telefoon dinsdag zou worden gepresenteerd. De officiële aankondiging van de Nexus One, volgens Google de eerste in een serie, volgt op een periode van speculaties.

Na de nodige geruchten erkende Google begin december het bestaan van de 'Google Phone'. In de weken daarna doken steeds meer specificaties op; Engadget wist zelfs een model te bemachtigen. De specificaties zoals die voortijdig in berichten verschenen, blijken overigens voor een groot deel overeen te komen met de daadwerkelijke specs. Het toestel valt volgens Google onder een nieuwe categorie van Android-smartphones: superphones.

De Nexus One, die is ontworpen en wordt geproduceerd door HTC, heeft een amoled-scherm met een beelddiagonaal van 3,7 inch en een resolutie van 480x800 pixels. Het scherm heeft een gemiddelde responstijd van 1 milliseconde. De telefoon is 11,5mm dik, 119mm hoog en 59,8mm breed. De Nexus One heeft een gewicht van 130 gram en kan onder andere overweg met gsm, edge, umts en hsdpa. Ook is er ondersteuning voor 802.11b/g/n-wifi-verbindingen.

De 1400mAH-accu levert een gesprekstijd van zeven tot tien uur en een standby-tijd van 250 tot 290 uur. Tijdens het bekijken van video's gaat het apparaat zeven uur mee, terwijl er op een volle accu 20 uur lang naar muziek kan worden geluisterd. Het apparaat kan worden bediend via het touchscreen en de trackball; onder die laatste bevindt zich ook een led die met kleuren notificaties geeft. De Nexus One beschikt verder over ruisonderdrukking.

Googles Nexus One wordt aangedreven door een Snapdragon 8250-chipset van Qualcomm waarvan de core is geklokt op 1GHz. Het toestel beschikt over 512MB aan werkgeheugen en standaard wordt een microsd-kaart van 4GB meegeleverd. Foto's kunnen worden gemaakt met een 5-megapixelcamera; video's maken kan in mpeg4-formaat. De 'superphone' heeft als eerste smartphone Android 2.1 als besturingssysteem, met een eigen interface van Google eroverheen. De nieuwe Android-versie biedt de mogelijkheid om voor elk invoerveld spraak te gebruiken; smsjes hoeven bijvoorbeeld niet te worden ingetypt, het bericht kan worden uitgesproken. De telefoon vertaalt dat vervolgens naar tekst. Ook biedt Android 2.1 vijf verschillende thuisscherm-panelen, in plaats van één bureaublad met widgets.

Verder biedt de nieuwe Android-versie interactieve wallpapers, zoals een achtergrond die het weer op verschillende momenten opvraagt en berichten daarover weergeeft. Achtergronden kunnen met Picasa, de Google-dienst voor foto's, worden gesynchroniseerd. Tijdens de presentatie liet Google verder nog de Android-versie van Google Earth zien, die in ieder geval op de 'N1' zal werken - ports voor andere Android-versies en -toestellen zijn niet aangekondigd. Tot slot heeft de One de beschikking over een accelerometer, a-gps en een kompas.

De telefoon is in de Verenigde Staten vanaf dinsdag te koop in combinatie met een T-Mobile-abonnement, voor 180 dollar, omgerekend 125 euro. Los gaat de telefoon 530 dollar kosten en dat is omgerekend 369 euro. Googles smartphone kan zowel in combinatie met een abonnement als los worden aangeschaft, onder andere via een nieuwe webwinkel die Google opent. Google is van plan om ook telefoons van andere fabrikanten te gaan verkopen via zijn webwinkel, en ook meerdere providers zouden zich al aangesloten hebben. Vodafone Europa zal bijvoorbeeld later in het jaar toestellen via de webwinkel gaan aanbieden. Eerder wist een bron te melden dat de Nexus One eind januari naar Nederland zou komen, maar dit is niet bevestigd door Google. Er gaan overigens geruchten op dat het toestel in Frankrijk los 450 euro gaat kosten en 200 euro met een abonnement.

Nexus One. Foto: Gizmodo

Door Joost Schellevis

Redacteur

05-01-2010 • 20:20

217

Lees meer

Google brengt Earth uit voor Android
Google brengt Earth uit voor Android Nieuws van 23 februari 2010

Reacties (217)

217
216
118
4
0
19
Wijzig sortering
Anoniem: 335271 5 januari 2010 20:33
De Engadget review gelezen en toch een paar minpuntjes. Zeker het voorbeeldje met de Droid, iPhone en de Nexus naast elkaar de wifi laadtijden vergelijkend zijn de beide Android toestellen echt traag... Scrollen lijkt ook niet altijd zo vlotjes te gaan en sommige dingen (muziekapp etc) doen me echt te hard denken aan de samsung toestellen... iPhone blijft voor mij nog altijd de nummer 1.
Bij Engadget hadden ze nog de versie met de QR-code achterop (welke linkt naar www.android.com/holiday (medewerkers-grapje)). Dat was dus niet de versie welke ingevoerd gaat worden. Als je kijkt op www.google.com/googlephone/tour/ dan zie je dat de QR code verdwenen is :) Overigens is nog steeds niet duidelijk of de minpunten uit de review in het customer toestel weggewerkt zijn, simpelweg omdat deze nog niet op de markt is.

Wat ik tegen vond vallen is dat Engadget in de review meldt dat het AMOLED een oranje gloed heeft, welke ze in de Market tegen kwamen. Verder word ie inderdaad met de iPhone vergeleken, maar dat vind ik ook redelijk aangezien dat het toestel is wat het moet gaan 'verslaan' en qua sommige specs vergelijkbaar is.
De browsertest vond ik heel slecht. Het had beter geweest als ze een stuk of 3 websites zouden vergelijken. Daarnaast werd het scrollen ook niet goed vergeleken, bij de iPhone werd langzaam omlaag gescrold terwijl bij de Nexus One veel sneller naar beneden werd gescrold. Daarnaast wordt er ook niet gesproken over het feit dat er 2,5 keer zoveel pixels zijn om te renderen.
De browsertest vond ik heel slecht.
Understatement.
Een browsertest kan slecht zijn, maar een enkele website gebruiken, die bovendien volgends de W3 validator meer dan 1300 fouten heeft met 40 waarschuwingen, is gewoon absurd. :')

w3.org-validatie van Engadget

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 28 juli 2024 20:28]

Het mooie van android is daarbij weer dat je gewoon vervangende applicaties kan installeren... dus een andere muziek speler, andere browser enz..
Dat heb je dan weer niet bij de iphone....
Toch grappig, die tegenstanders van de iPhone die steeds met non argumenten afkomen.

Je kan op de Iphone perfect via de App Store alternatieve browsers en muziekspelers instaleren.
Was het niet bij de iPhone zo dat er geen vergelijkbare programma's mochten zijn? Zoals een browser
Inderdaad, dat was en is zo. Echter zijn er toch enkele alternatieven voorhanden die wat functionaliteit toevoegen of dingen radicaal anders doen.
Maar geen vervanger voor safari of de iPod functies.
Je kan op de Iphone perfect via de App Store alternatieve browsers en muziekspelers instaleren.
Nee. Ja kan andere schilletjes voor Safari installleren. Het is niet mogelijk om andere browsers (met een eigen/andere engine dus) te installeren. Niks non argument.
Tja, Engadget... leuke site maar echt onbevooroordeeld zijn ze niet. Daarnaast is hun site nu niet bepaald foutloos volgens de W3C check en wellicht veel getest op/geoptimaliseerd voor de iPhone.

Hier andere resultaten:
http://www.youtube.com/watch?v=tuVyExV8SYo
Engadget? Is dat niet die blog die nooit zal toegeven dat een telefoon beter is dan de iphone? Ik heb het filmpje gezien en ik heb geen moment het idee gehad dat de telefoon lagte. En de reviewer staat nogal bekend als een apple-fanboy.

En oh ja de iphone heeft zeker geen minpuntjes? LOL!

Haha en het feit dat hij de Droid over dit apparaat kiest, terwijl de droid veel trager is zegt toch over hoe deze reviewer beïnvloed wordt door hypes.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 28 juli 2024 20:28]

Is vergelijken met de Iphone wel zo eerlijk? De Iphone is twee keer zo duur.
369 euro is echt een hele nette prijs voor een toestel met zulke specificaties :)
Maarrr... GEEN GPS? What the hell? A-GPS is enkel positiebepaling op basis van het telefoonsignaal. slechts binnen 500 meter nauwkeurig. Dat is GEEN GPS!
Ik wacht nog wel even tot ze dit gefixt hebben, want een telefoon zonder fatsoenlijk GPS hoef ik niet.
edit: lama, volgens de manual heeft ie toch wel GPS, dus hebbuh... :P

[Reactie gewijzigd door poktor op 28 juli 2024 20:28]

Ik denk dat je je vergist.

Over het algemeen wordt met A-GPS bedoelt dat er niet alleen GPS in zit, maar dat ook de aanvullende informatie wordt gebruikt (van de masten) voor de eerste ruwe plaatsbepaling. Daardoor heb je sneller een cold fix.

Lijkt me ook in dit geval sprake van... anders zou je niks aan de gratis turn-by-turn navigatiesoftware hebben.

Ter vergelijking, ook de iPhone 3G(S) wordt geadverteerd met "Assisted GPS". En die is gewoon tot op enkele meters nauwkeurig hoor.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 28 juli 2024 20:28]

assisted gps is gps geholpen door andere bronnen zoals telefoonsignaal.

zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Assisted_GPS
Met AGPS word iets anders bedoeld. Het probleem bij GPS is dat de satellieten ronddraaien en de locatie van een sat dus niet gekend is. Deze moet altijd eerst bepaald worden voordat men de locatie kan gaan berekenen. Bij AGPS download het toestel een klein bestandje van het net waardoor het toestel voor de komende week weet waar de sats in de lucht hangen en het toestel dus direct kan beginnen met locatiebepaling van zichzelf waardoor de tijd voor het vinden van een fix aanzienlijk word verminderd.
volgens mij is GPS geostationair, dus op vaste positie tov de aarde
Helaas is dat niet zo.
Dat klopt wel, maar ze hangen niet perfect stil. Aangezien alle techniek met betrekking tot GPS nogal gevoelig is, is de exacte positie van de satellieten nodig.
Klinkt plausibeler dan mbv telefoonsignaal. Daar heeft het toestel imho pas wat aan als ook de coördinaten van alle GSM-masten bij hem bekend zijn.
Anoniem: 307739 @Tommert385 januari 2010 20:23
De prijs is zeer goed.. vraag mij wel een paar dingen af:

- Is dit een aangepaste versie van android net zoals andere fabrikanten dat doen? of is dit gewoon de standaard interface?

- Gaat google nu geen belangenverstrengelingen krijgen? Gaan ze misschien nu bepaalde updates alleen maar uitbrengen voor de nexus one? En worden andere fabrikanten een beetje buitenspel gezet?

- Google had altijd wel grote plannen om van het standaard abonnement af te stappen en bellen via het internet beschikbaar te maken, hoe ziet google dit nu?

- Wel goeie zaak als vodafone deze telefoon mag verkopen en laten we maar hopen dat hij snel komt....

Denk dat de prijs in nederland gewoon ong. 500 euro word...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 307739 op 28 juli 2024 20:28]

- Is dit een aangepaste versie van android net zoals andere fabrikanten dat doen? of is dit gewoon de standaard interface?
Het is gewoon Android 2.1, dus standaard Android. De Nexus zal dit wel als eerste hebben en voorlopig ook nog even de enige blijven maar het is dus gewoon een evolutie van standaard Android.
- Gaat google nu geen belangenverstrengelingen krijgen? Gaan ze misschien nu bepaalde updates alleen maar uitbrengen voor de nexus one? En worden andere fabrikanten een beetje buitenspel gezet?
Ik zou niet weten waarom. Bovendien is Android open source dus er is geen kwestie van wel of niet uitbrengen voor bepaalde toestellen. De fabrikanten kunnen gewoon ermee aan de gang gaan.
Daarnaast is Google geen fabrikant, het toestel is ontworpen en gebouwd door HTC. Google zorgt voor de marketing.

[Reactie gewijzigd door k7of9 op 28 juli 2024 20:28]

Het is juist niet een schone Android 2.1 rom die draait op de Nexus One, Google heeft zijn eigen grafische laag eroverheen gelegd, zoals bijv. ook HTC doet in de Hero.

Uit het artikel:
De 'superphone' heeft als eerste smartphone Android 2.1 als besturingssysteem, met een eigen interface van Google er overheen
Kwestie van interpretatie. Elk besturingssysteem heeft een interface die er bovenop ligt. Waarom zou Google een extra laag over de normale interface gaan maken? Lijkt me de performance niet ten goede komen.
Hoe dan ook, Android is open source dus de interface zal ook op andere toestellen te implementeren zijn.
Bovendien, zo anders is de interface van de Nexus One nu ook weer niet vergeleken met 1.6 of 2.0.1

[Reactie gewijzigd door k7of9 op 28 juli 2024 20:28]

Omdat andere providers het ook doen en de standaard android interface niet echt een schoonheidsprijs verdient?

Wat ik niet begrijp is dat ook Google deze interface voor zichzelf wil houden. Van bedrijven als HTC kan je dat verwachten, zij moeten zich toch ergens op onderscheiden maar Google wil juist android pushen. Als blijkt dat fabrikanten alsnog een hoop ontwikkelwerk moeten doen om qua UI mee te komen kunnen ze net zo goed Symbian of windows mobile als basis platform kiezen. Ook is het niet handig voor ontwikkelaars dat de GUI van alle fabrikanten anders is. Een goede integratie wordt alleen maar moeilijker op deze manier.

Het zou handiger zijn als Google de UI in 2.1 zou verbeteren en op die manier de interface van de verschillende android telefoons wat eenduidiger zou houden en de gehele lijn naar een hoger niveau tillen
Omdat andere providers het ook doen
Providers leggen er geen schil overheen, dat doen hardware fabrikanten. Bovendien is Google ook geen provider.

Denk nu even logisch na. Waarom zou Google ervoor kiezen om over hun eigen OS een extra laag te gooien? Waarom zouden ze dan niet bij de bron beginnen en de standaard interface veranderen? Sorry hoor, maar ik vind het een extreem onlogische gedachte.

Maar goed, je hoeft me niet te geloven, de tijd zal het aantonen.
en de standaard android interface niet echt een schoonheidsprijs verdient?
Dat is een kwestie van smaak en voorkeur, ik vind het prima.
Wat ik niet begrijp is dat ook Google deze interface voor zichzelf wil houden.
Wat ik niet begrijp is waar je deze bewering op baseert ?

Bovendien, nogmaals, Android is open source dus als andere fabrikanten deze interface ook op hun toestellen willen is er niets dat hen tegenhoud. Sterker nog, de vernieuwde launcher van de Nexus One is al geport naar de Droid en een aantal apps en widgets van de N1 ook (en tevens naar andere Android toestellen)

Zie ook:
De Nexus One draait op de laatste 2.1 versie van Android. Tijdens de vragenronde werd duidelijk dat de features die in 2.1 zitten binnen een paar dagen ook voor andere Android-telefoons beschikbaar komen. Dat wil niet zeggen dat er gelijk updates voor iedereen klaarstaan, maar dat toestelfabrikanten en operators over de source kunnen beschikken om een eigen update te ontwikkelen.
http://www.androidplanet....verkrijgbaar-in-nederland
Als blijkt dat fabrikanten alsnog een hoop ontwikkelwerk moeten doen om qua UI mee te komen kunnen ze net zo goed Symbian of windows mobile als basis platform kiezen.
Wederom, waar haal je vandaan dat fabrikanten dat moeten doen? Fabrikanten kiezen daarvoor. En soms hangt het ook af van het type toestel. Zo heeft de Motorola Cliq een custom interface, maar de Motorola Droid/Milestone niet.
De meeste fabrikanten maken toch ook voor Symbian en/of WinMo toestellen? Ik zie niet in watr je ermee wilt zeggen.
Het zou handiger zijn als Google de UI in 2.1 zou verbeteren en op die manier de interface van de verschillende android telefoons wat eenduidiger zou houden en de gehele lijn naar een hoger niveau tillen
Zucht... wie zegt dat dit niet gebeurd dan? Waar maak jij uit op dat er niets zal veranderen in 2.1 en verder? Heb je al een 2.1 telefoon in handen gehad? Er is al het nodige verbeterd in 2.1, wat als eerste terug te vinden is op de Nexus One.
Tja, als jij denkt dat dat een extra laag is....

[Reactie gewijzigd door k7of9 op 28 juli 2024 20:28]

Denk nu even logisch na. Waarom zou Google ervoor kiezen om over hun eigen OS een extra laag te gooien? Waarom zouden ze dan niet bij de bron beginnen en de standaard interface veranderen? Sorry hoor, maar ik vind het een extreem onlogische gedachte.
Ik weet het niet zeker hoor, maar zonder een closed source Google 'patch' zou iedereen dat ding dus kunnen veranderen in een universeel toestel net als een PC.
Dat zou heel erg leuk zijn maar het lijkt me eigenlijk nogal sterk dat dat voor de consument mogelijk gaat worden.
Maar de interfaces zijn vaak niet open source. In ieder geval de Sense UI is niet open.
Het is al bekend dat de HTC Hero ook binnenkort Android 2.1 krijgt.
Voorlopig zit de Hero nog op 1.5, dus erg snel verwacht ik het niet. Anderse situatie ook aangezien het bij de Hero voor HTC ook een kwestie is van het updaten van Sense.
Een zwitserse provider heeft al aangekondigd dat de HTC Magic ook 2.0.1 en 2.1 zal ontvangen.
De Hero op 1.5 als de Magic al op 1.6 zit?
Tja, dat komt doordat de Magic geen eigen interface heeft en de Hero wel. Daardoor moeten ze bij HTC vanalles aanpassen. En er was al bekend dat 2.0 eraan zat te komen. Dus hebben ze gewoon even gewacht en komen ze meteen met 2.0.1 uit voor de Hero.
Ze hebben de prijs net boven het invoer vrije bedrag van €430,- gepositioneerd.
Huh? Hij kost toch 530 dollar en dus ongeveer 370 Euro?

Snap wel dat door het kleine prijsverschil het misschien niet loont om naar de USA te gaan, een losse Nexus te kopen en deze mee terug te nemen maar als je dan toch in de USA bent, waarom dan niet een Nexus meebrengen, hier op Marktplaats slingeren voor 475 Euro?
370 + (20 percent of 370) = 444

Btw hoor je (afaik) op te geven als je iets invoer. :)
Nee, BTW hoef je niet op te geven als je iets invoert en het is invoervrij.

Voor passagiers van een vlucht : tot € 430,- waarde van artikelen (aankoopbedrag).
Voor internetbestellingen: € 22,- waarde van artikelen (aankoopbedrag, zonder verzendkosten)

Deze telefoon kun je dus makkelijk invoer vrij meenemen.
Ehm niet helemaal...

Er word bij die 430 euro gekeken naar de waarde van het product IN NEDERLAND.
Als ik dus iets in Amerika koop voor 100 dollar wat hier 800 euro kost (extreem voorbeeld) mag/ moet ik gewoon belasting betalen daarvoor...

Edit: Dit om te voorkomen dat jij in het buitenland een bonnetje laat maken (bijvoorbeeld voor je telefoon) van 200 dollar terwijl deze feitelijk veel duurder is...

[Reactie gewijzigd door Yoshi1983 op 28 juli 2024 20:28]

Als het hier niet wordt verkocht heeft het toch geen Nederlandse prijs? Hoe bepaal je dan hoe duur het is? "Ik heb dit in de US gekocht voor 1000 dollar, maar eigenlijk vind ik het maar 100 euro waard, dus betaal ik geen invoerkosten en 19% btw over die €100". Hoe het wel werkt weet ik niet, maar zo iig niet.
Toch wel, heb het zelf al een keer voor gehad namelijk met een stel levis jeans die hier helemaal niet verkocht werden (dat model niet in elk geval). Word gewoon een gelijkwaardig NL product tegenover gezet. Toen waren mijn 30 dollar levis dus ineens 80 Euro waard |:( toch balen als je er 5 gekocht hebt en nog wat andere zut...

In het geval van deze telefoon word er dus gewoon gekeken wat een ongeveer gelijkwaardige android telefoon hier kost, als je dan dus pech hebt, kun je bijbetalen.

Ook op TV ooit een programma geweest waar iemand met een viool kwam aanzetten die hij in China gekocht had voor '200' euro... werd gewoon gekeken wat voor waarde dat ding had in NL (enkele duizenden euro's) en daar kon dus belasting over betaald worden. Overigens werd toen ook duidelijk hoever ze KUNNEN gaan als ze willen... kwam namelijk een taxateur bij die de waarde mocht gaan bepalen...

Maar goed zo werkt het dus wel (helaas)

Edit: Tikfout... het is China i.p.v. Chine

[Reactie gewijzigd door Yoshi1983 op 28 juli 2024 20:28]

Guys jullie kunnen allemaal niet rekenen!

$ 530 = € 530 dat weet toch iedereen?!?! mocht je het met de juiste vervoerder hier krijgen dan betaal je ook nog eens BTW en afhandelingskosten....
Tegenwoordig hebben ze zoiets als een pakketdienst. Scheelt vliegtickets....
Anoniem: 196662 @thegve6 januari 2010 06:05
En verloren bagage :p
En verzekerd versturen?
Anoniem: 196662 @iMars6 januari 2010 11:37
Lees Tweakers.net verslaat de CES een keertje door en je zal hem hebben.
Google verdient nu nog steeds niets aan belminuten.
Verder kan het nu ook zijn dat je een zeer lage belbundel neemt met data abo erbij. En dan zou VOIP bellen ook niet veel uitmaken.
- Gaat google nu geen belangenverstrengelingen krijgen? Gaan ze misschien nu bepaalde updates alleen maar uitbrengen voor de nexus one? En worden andere fabrikanten een beetje buitenspel gezet?
Bepaalde updates? Sterker nog, ze brengen hun eigen telefoon als eerste op de markt met de nieuwste versie android. Lijkt me duidelijk :)

Verder zeer mooi telefoon die ik graag eens in het echt zou willen bewonderen. Ben ook erg benieuwd naar de bruikbaarheid van het interface, al ben ik daar helemaal niet bang voor. Laat maar komen deze telefoon!
Een simpele dollar --> euro conversie gaat natuurlijk never nooit op =)
Verzendkosten, inklaringskosten, BTW, dounaekosten.. Voor 369,- krijg je 'm nooit =)
Ach dan vliegen we toch even langs de VS ;) Google heeft natuurlijk wel een flink vermogen en zou deze telefoon kunnen introduceren met een kleine winstmarge = goede reclame, zeker als er nog meer 'Superphones' volgen..
Ach dan vliegen we toch even langs de VS
Dat gaat niet werken.

De Nexus One is alleen online te bestellen met ... je raadt het al een US creditcard.

De enige oplossing is dus een Nexus One te laten bestellen door een familielid of kennis in de US.
En een pakketje versturen vanuit de US naar EU is wel onderhevig aan invoerrechten; alleen spullen die aantoonbaar door de nieuwe eigenaar bij de douane worden getoond (uit je handbagage halen ofzo) voor eigen gebruik zijn vrijgesteld tot 430 Euro.
En een pakketje versturen vanuit de US naar EU is wel onderhevig aan invoerrechten;

Mobiele telefoons worden niet belast met invoerrechten.

Uiteraard moet je wel de verschuldigde BTW en inklaringskosten betalen.
Zo had ik een iphone besteld, daar moest ik 700 euro voor bijbetalen. Gelukkig bleek dat dan wel ene foutje, nulletje te veel...
Je kunt als nederlander gewoon in het bezit zijn van een amerikaanse creditcard hoor..
Niet echt makkelijk. Normaal gesproken krijg je enkel een credit card in het land waar je woont.
En hoe gaat een CDMA telefoon werken op onze GSM netwerken?
De huidige Nexus One is een GSM toestel, T-Mobile US is een GSM provider.
Later dit jaar komt er een CDMA/Verizon versie.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 28 juli 2024 20:28]

Verizon gebruikt CDMA in Amerika. ATT, T-mobile (de andere 2 groten) gebruiken GSM.
Voor die prijs aarzel ik niet. Je hebt het hier over een telefoon met Android, en betere specs dan een EEE PC 701.

Hier zetten ze wel een lompe concurrent neer voor de iPhone 3G. Qua features spreekt de N1 me zeker aan, zelfs GPS, al weet ik niet of er al een goed navigatiepakket voor Android is.
Ja, die zijn er al wel. Maar we krijgen natuurlijk ook de gratis Google Navigation. eigenlijk heb je dan alleen voor het buitenland iets anders nodig.
Once you go black qwerty, you never go back? - daar wacht ik op :Y)
Zou 'm wel eens langs de milestone willen zien. Die heeft net wat meer knopjes :+ Voor een vergelijking kan je inmiddels vast wel op youtube terecht. Maar zo iets wil je toch langs elkaar zien? Kijken er zelf vergelijken want als je ziet hoe die beestjes reageren wordt het nog eens wat :)
Leuk hoor al die hardware specs, maare hoe zit het met de privacy?

Moet ik een GMail/Google account hebben om het toestel volledig te kunnen benutten? En zo ja, dan weet Google misschien waar ik ben (via GPS en/of zendmast) en kunnen ze reclame (Advwords) weergeven op het scherm? Of via Android OS op het toestel weten wat ik ermee doe en die gegevens weer doorverkopen (emailen, surfen, etc.)? Of weet ik veel wat nog meer... of denk ik nu te ver door?

[Reactie gewijzigd door robertpNL op 28 juli 2024 20:28]

Dat is ook mijn angst bij Google. Je weet niet waar je gegevens blijven.

Bij Apple weet je tenminste hoe je genaaid wordt, ze maken daar niet echt een geheim van, alle info over wat je wel en niet kan is voorhanden voor je iets koopt.

Bij Google vind ik dat een stuk schimmiger.
[omdraaimodus]
Google is hardstikke duidelijk. Ze gebruiken je gegevens om te bepalen wat voor jou de beste advertenties zijn. Want uiteindelijk is Google nog steeds gewoon een advertentiebedrijf.

Daarintegen vind ik dat Apple maar onduidelijk is. Ze doen net alsof ze heel open zijn, maar bijvoorbeeld het keuringsproces van iPhone Apps is wat mij betreft nogal onduidelijk. Eng gesloten bedrijf dus.
[/omdraaimodus]

It's all in the eye of the beholder. Het is maar net wat je er zelf in ziet. Je kan elk bedrijf op een slechte manier in het licht zetten. Maar zelfs Microsoft doet wel eens wat goed, en als je precies je focus op die punten legt zal je Microsoft opeens een geweldig bedrijf vinden. Aan de andere kant komen er ook wel eens minder leuke punten aan het licht, als je daar altijd je aandacht op vestigt dan zul je Microsoft ook als 'evil company' zien.

Maar los daarvan is volgens mij redelijk duidelijk wat het doel van google is: een zo gedetailleerd mogelijk gebruikersprofiel opstellen zodat je de best mogelijke advertenties krijgt. Wel zo geautomatiseerd als maar kan natuurlijk.

Google weet ook dat als er iets niet volgens wetgeving loopt dat ze dan een enorm probleem hebben (er zit flink wat geld bij Google, dus overheden zullen daar graag wat van wegpikken). Eerlijk gezegd verwacht ik dat Google de informatie redelijk gesplintert opslaat zodat de kans op lekken ed. klein is.
lees hun EULA etc? Staat gewoon overal vermeld bij google hoor.
Liever zeker genaaid door Apple dan misschien door Google. Ik hoop dat je niet al je keuzes zo maakt ;-))
Moet ik een GMail/Google account hebben om het toestel volledig te kunnen benutten?
Dit mis ik vaak in reviews, maar in principe is het antwoord "ja". Je hebt een account nodig. Het hoeft niet per se, maar je mist anders wel behoorlijk wat mogelijheden van het platform.
das wel jmmr want ik gebruik eigenlijk nooit me gmail account. meschien komt er later ook voor hotmail account en andere (teminste dat hoop ik :p ) want anders zou het best zonde zijn.
Ja.. want Google gaat MS dingen ondersteunen. :')
Mooie telefoon. Alleen eerst zien dan geloven.
Vind ik het design niet echt spannend en hip.

Geen multitouch is ook een bummer. :|
Jammer idd: geen multitouch en geen ingebouwde GPS (alleen aGPS als ik het goed begrijp).
Inderdaad heeft Google toch wel wat steekjes laten vallen met deze 'showcase' telefoon..

— edit —
@berendhaan: ja vreemd hè, ik zie echt geen GPS staan bij de specs

@Lukstra: aGPS is niet hetzelfde als GPS + aGPS, het is alleen locatiebepaling via het netwerk (zie wikipedia: "A typical A-GPS-enabled cell phone will use a data connection (Internet or other) to contact the assistance server for A-GPS information. If it also has functioning autonomous or standalone GPS, it may use standard GPS, which is sometimes slower on Time To First Fix, but does not depend on the network…[etc…; mijn bold]").

==edit2==
@KadirC: Ja je hebt gelijk, ik zag het net ook: volgens de manual heeft de Nexus wel degelijk een echte GPS-ontvanger aan boord: http://www.google.com/googlephone/nexusone-userguide.pdf (p.212). My bad, het Wikipedia artikel suggereerde in mijn ogen dat agps niet noodzakelijkwijs betekent dat er ook gps aan boord is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 163033 op 28 juli 2024 20:28]

Dat is assisted GPS dat is GPS die een fix krijgt met behulp van het gprs netwerk. Dus alleen geen multitouch.
Dat is assisted GPS dat is GPS die een fix krijgt met behulp van het gprs netwerk. Dus alleen geen multitouch.
MT is in de Amerikaanse modellen waarschijnlijk uitgezet, omdat ze anders software-patenten van Apple zouden schenden. Goed kans dat er in de Europese modellen een bitje omgezet wordt waardoor het scherm wél multitouch-enabled is.

Ik had het trouwens netjes gevonden als die GPS-chip ook het Europese Galileo-netwerk ondersteunde...
Dat hij geen GPS had heb ik helemaal gemist.
Waarom zou je een "high end" telefoon geen interne GPS chip geven. Dat ontgaat me helemaal. :?
Hij heeft wel gps, zie nexus user guide

"Use GPS satellites Check to use your phone’s global positioning system (GPS) satellite receiver to pinpoint your location to within an accuracy as close as several meters (“street level”). Actual GPS accuracy depends on a clear view of the sky and other factors."

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 292265 op 28 juli 2024 20:28]

A-GPS is doorgaans gewoon GPS. A-GPS houdt in dat er eerst een grove schatting wordt gemaakt door middel van netwerkmasten (vandaar "assisted") zodat je sneller een fix hebt op je locatie.
En wat heb je aan multitouch :?
Het helpt wel qua userinteraction hoor. Het maakt de bediening van een telefoon veel intuitiever heb ik gemerkt op de iPhone. de HTC HD2 doet 't ook best aardig met Multitouch (maar niet zo goed als de iPhone - maar dat komt denk ik eerder om dat windows mobile het niet native ondersteund, iets wat android volgens mij wel kan doen)
Hoe weet je of dat door multitouch komt? Er is immers geen iPhone zonder multitouch.

Ik zie ook niet hoe ik een telefoon met 2 (of meer?) vingers moet bedienen. Je hebt em vast en bedient em met de duim van de hand die em vast heeft. Dat is makkelijk. Anders ga je echt twee handen nodig hebben. Lijkt me juist lastig.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 28 juli 2024 20:28]

Het is wel van google :) 1 ding wat je vrijwel altijd ziet is functioneel design, niet om de mooi. Vind het eigenlijk wel in de lijn der verwachtingen liggen, dat deze niet heel overdesigned is.
Anoniem: 202639 @Roytoch5 januari 2010 21:09
http://www.google.com/pho...-nexusone_tech_specs.html

(a)GPS betekend zoveel dat het GPS doet, maar ook "hulp" krijgt van bijvoorbeeld Wi-Fi Hotspots en GSM torens.

Mmm post ik dit nou onder de verkeerde reactie? :|

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 202639 op 28 juli 2024 20:28]

Nee hoor, aGPS en design gaan hand in hand :+
Het design is niet heel fotogeniek maar de telefoon schijnt heel mooi te zijn afgewerkt (teflon zoals op de HTC Hero) en een mooi stukje design te zijn als ik een review mag geloven.

Verder komt multitouch, zoals mij de Motorola Milestone, waarschijnlijk wel bij de Europese versie. Google/Open Handset Alliance is waarschijnlijk bang voor bepaalde Amerikaanse patenten van Apple.

[Reactie gewijzigd door DCK op 28 juli 2024 20:28]

De Nexus One beschikt verder over ruisonderdrukking.
Ruisonderdrukking van wat? De spraak?

verder wel een dikke drool foon... jammer dat ik nog een jaartje aan mn G1 vast zit.
Er is ruisonderdrukking voor omgevinsgeluid voorzien. Daarvoor is er zelfs een tweede microfoon aan de achterkant van de 'superphone' geplaatst.
Aandacht voor de geluidskwaliteit vind ik wel erg tof moet ik zeggen. Erg veel 'smart' 'phones' die in vergelijking met bijvoorbeeld een 'klassieke' Nokia erg beroerd geluid hebben.
Die tweede microfoon lijkt me ook erg handig om nummers op te kunnen roepen met de spraakherkenning.

"Kirk to Enterprise, three to beam up!" :+

* Stoney3K wacht nog tot er een Bluetooth-headset-speldje op de markt komt. ;)
Als je bijvoorbeeld op de fiets zit, of in een winderige omgeving filtert het de wind er uit en ben je veel helderder/duidelijker voor de persoon waarmee je belt.
Ruisonderdrukking van wat? De spraak?
Omgevingsgeluid
sim only straks, los kopen die N1 en die g1 voor 100 euro van de hand doen.
Anoniem: 327465 5 januari 2010 21:03
Schiet mij nou niet dood ofzo, maar klint deze nu qua specs niet beter dan de iphone?
De processor kan wel sneller zijn en er zit meer RAM in maar dat zegt niks over de performance van het OS en hoe efficiënt die met de resources omgaat.

Het zou trouwens ook vreemd zijn dat hij niet betere specs zou hebben dan de iPhone. De iPhone is al langer uit.
En een paar maanden nadat Apple met een nieuwe iPhone komt zullen er alweer telefoons met betere specs verschijnen. Wie wacht kan dus altijd wel wat beters vinden :)

Trouwens, het scherm heeft een hogere resolutie dan de iPhone en er zit een camera met led flash op, dat zijn twee hardware aspecten die op functioneel niveau betekenis hebben.
Nou je kan er wel vanuit gaan dat hij echt wel snel is, helemaal de browser zou natuurlijk kick ass moeten werken, voor mij het meest irritant als het sloom is.
Filmpje en muziek scrollen ook trouwes.
specs zeggen ook niet alles, het gaat ook om de software die erop draait. Kijk maar naar WM: de HD2 draait wel soepel, maar die heeft dan ook een 1 Ghz cpu. De andere WM-phones draaien gewoon niet lekker.

Ben ik nou trouwens de enige die het design echt mooi vind?
Dat iemand het wel of niet mooi vind is natuurlijk persoonlijke smaak.
Er zijn lelijkere telefoons maar het is ook geen design hoogstandje IMO.
specs zeggen ook niet alles, het gaat ook om de software die erop draait. Kijk maar naar WM: de HD2 draait wel soepel, maar die heeft dan ook een 1 Ghz cpu. De andere WM-phones draaien gewoon niet lekker.
Nou, zo goed draait de HD2 ook weer niet hoor. Maar het schijnt dat die geoptimaliseerde ROM versie van XDA Developers 25% extra performance weet te pakken, dus wellicht dat het dan wel goed drait.
Ben ik nou trouwens de enige die het design echt mooi vind?
Smaken verschillen gelukkig, dus je mag hem gerust mooi vinden. Ik vind hem nou ook niet echt lelijk, maar ik hou wel van enigzinds spartaanse interfaces.
IK vind het design ook super strak :9
Veel mooier dan de ei2 mobiel!

[Reactie gewijzigd door Gallant op 28 juli 2024 20:28]

Weet iemand van de Britse prijs in Ponden gaat worden? Uit de UK halen is een stuk makkelijker dan hem uit de VS halen. :)
Hoe wil je hem uit de UK halen als je hem alleen via de Google-website kunt kopen?
Naar de UK halen is een stuk makkelijker, dan zit ie al in de EU en bovendien is in de UK ophalen sneller en goedkoper dan in de VS.
Misschien via-via? Of misschien pakt die wel de auto? Je weet het nooit.
Dit is iets wat ik me ook al afvroeg... Heb ook al zitten te bedenken hoe. Als je een kennis hebt die daar woont is het natuurlijk wel mogelijk.
Maar ben ook erg benieuwd wat hij in Engeland kost.... Dus als iemand het weet, kom maar op :)

[Reactie gewijzigd door 13art op 28 juli 2024 20:28]

Ik zal wel paranoia zijn en dergelijke, maar ik huiver toch voor dit toestel.

Google is zeer hard op weg om alle gegevens van zijn gebruikers te proppen in een mooie database. En wat helpt er als de beste? Een eigen telefoon met maps, GPS en kompas. De heren en dames van Google beginnen met deze telefoon heel erg veel data te krijgen van hun gebruikers, temeer omdat toestel ook nog eens gekoppeld is aan een Gmail account. Je Gmail account is weer gekoppeld aan Analytics, google chat of Adsense en je creditcard, ze weten waar je loopt, waar je van houdt en met wie je converseert.

Nogmaals, ik zal best paranoia zijn op dit moment en wellicht hoort deze post niet in dit nieuwsbericht, maar ik kan er niets aan doen. Geloof me, ik wil graag geloven dat wat ik schrijf bullshit is, maar mijn zesde zintuig slaat gewoon op hol bij het lezen van die nieuwsbericht. Aub, bewijs me het tegendeel :X
je bent heus niet de enige. Ik ben/was een groot google fan en gebruikte allerlei google producten inclusief gmail. Ik ben echter begonnen zoveel mogelijk dingen bij google weg te halen. Zeker nadat ik hoorde dat je gmail gescant wordt zodat ze betere adword kunnen laten zien aan je....

En de uitspraak van de google ceo nadat privacy organisaties hadden geklaagd van "als je niets te verbergen heb maakt het niet uit" is natuurlijk al helemaal een doods doener.

[Reactie gewijzigd door haakjesluiten op 28 juli 2024 20:28]

Idem hier, ook ik begin zo langzamerhand data weg te halen. Vind inderdaad zo'n uitspraak niet kunnen en dan begint toch het big brother besef door te dringen.

Voor wat betreft de telefoon.....ik dacht dat wordt klapper.....het eindigt in een klappertje. Teleurstelling alom, ik zie niets van google's vooruitstrevendheid terug in deze telefoon.

Sorry google.......maar dit is wat mij betreft een fail.

BTW de hardware specs mogen er uiteraard wezen.
dus de hardware specs zijn prima. maar de vooruitstrevendheid niet?

wat had je verwacht dan?
hardware komt niet van google toch :-) dat kan elke boerenl*l inkopen....gaat bij google toch ook om de userexperience, en ik vind dat google daarin flink tekort schiet. Als ik naar de GUI kijk van 2.1 dan lijkt het of we terug worden geworpen in de tijd. En daarin vind ik dat google tekort schiet en ik ben ook van mening dat dit aantoont dat google zijn eigen graf aan het graven is.

Vind dat HTC met de saus die ze over WM 6.5 hebben heengegooid daarintegen wel vooruitstrevend, ziet er gewoon 2010 uit zullen we maar zeggen.

[Reactie gewijzigd door Crawl NL op 28 juli 2024 20:28]

Het is gewoon een bedrijf dat doet aan direct-marketing. Dat kan soms heel vervelend en opdringerig overkomen. De manier waarop Google het doet heb ik weinig tot zelfs geen bezwaar. De ad's storen me niet en soms werken ze zelfs op mijn lachspieren :+

Daarnaast kunnen ze veel doen met markt-analyses en cross-marketing. Dat is hun goed recht en is voor de bewuste consument ook helemaal niet schadelijk. Ik ben er blij mee want het bevordert de ontwikkelingen op het internet :Y)

Natuurlijk is het duizelingwekkend als je nagaat welke hoeveelheid aan informatie google in handen heeft. Echter is dat het kapitaal van het bedrijf. Één mistap en google kan wel inpakken, bewijzen van spreken want google heeft wel wat good will gekweekt.

Google zal dus wel gek zijn om met jou gegevens licht om te springen. Ik zou dus lekker gaan slapen :O
Bij bijna elke mailprovider wordt je mail gescand, want ze hebben bijna allemaal antispam.
Maar daar worden geen gegevens van bijgehouden. Die worden gescand, een score op geplakt en de resultaten worden gewist. Google houd die sleutelwoorden net bij in een database en koppeld deze aan alle andere informatie die ze over je hebben. Dat gaat van bezochte websites over aankopen gedaan met Google Checkout tot ( beperkt in de states) een elektronisch patienten dossier!. En nu met deze telefoon kan men ook gaan bepalen waar je wanneer bent, en kan men nog meer linken leggen tussen de mensen met wie je communiceerd.

Google knows all.
Google weet dat personen van 16-18 jaar gemiddeld zo lang op die site kijken terwijl ze daar bezig zijn en zolang etc etc etc

dat zijn pc's die mijn gebruik scannen en dat is niet meer dan een stroom bits die door geen enkel mensenoog gezien worden.

Wat dat betreft maak ik mij nu nog geen zorgen over privacy temeer omdat mijn stroom gebruikersgegevensbitjes één is van de miljoenen.
Yzord, ik deel jouw mening. Google kan op deze manier werkelijk alles van je weten. Beetje freaky idee. Het feit dat Google inderdaad je zoekresultaten e.d. bewaard en tegen je kan gebruiken bevalt mij ook niet. Niet dat ik iets te verbergen heb, maar mensen maken fouten en het zal je overkomen dat je niet kwaad bedoelde zoekresultaten of wat dan ook serieus genomen worden en je opeens van je bed gelicht word. Nee, gebruik nu Bing. Niet zo verfijnd als Google, maar met de juiste zoekwoorden effectief zat.
Bij elke nieuwe telefoon wordt gemeld dat er een kompas opzit.
Ben ik nu de enige die daar niets om geeft?
(of is het type Amerikaans?)
Dient voor augmented reality en nauwkeurige navigatie met de GPS.

Het is dus nuttiger dan op het eerste zicht lijkt :)
Het toestel heeft geen GPS, enkel A-GPS. Dat is positiebepaling op basis van het telefoonsignaal. Dit is met een marge van 500 meter verre van nauwkeurig.
edit: lama, geeft toch gps volgens de manual.

[Reactie gewijzigd door poktor op 28 juli 2024 20:28]

A-GPS betekent dat het assisted GPS is. Dus gewoon GPS zoals je verwacht met een beetje hulp. Er zullen nog maar weinig telefoons zonder die functie uitkomen denk ik ;) Een marge van 500 meter navigeert ook zo lastig.
nou ja, als je op google maps kijkt kan het handig zijn om te weten welke kant je op kijkt.
Tijdens de Q&A sessie kwamen nog een paar interessante details naar boven

Geen multitouch
Geen tethering

Kwestie van software volgens de Google woordvoerder (de Nexus One hardware ondersteunt multitouch)

[Reactie gewijzigd door Carbon op 28 juli 2024 20:28]

Voor tethering zijn gewoon apps te vinden. Hetzelfde geldt voor apps met multitouch ondersteuning.
Multitouch zal waarschijnlijk wel in de EU worden geactiveerd omdat het in de US een patenten kwestie is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.