Google heeft dinsdag op een persconferentie de Nexus One officieel aangekondigd. De telefoon krijgt zoals verwacht een 3,7"-amoled-scherm met een resolutie van 480x800 pixels. Het is nog niet bekend wanneer de telefoon naar Nederland komt.
Tijdens een persconferentie in Mountain View presenteerden Google en smartphonefabrikant HTC samen de Nexus One. De aankondiging van Googles smartphone komt niet als een verrassing; algemeen werd aangenomen dat de telefoon dinsdag zou worden gepresenteerd. De officiële aankondiging van de Nexus One, volgens Google de eerste in een serie, volgt op een periode van speculaties.
Na de nodige geruchten erkende Google begin december het bestaan van de 'Google Phone'. In de weken daarna doken steeds meer specificaties op; Engadget wist zelfs een model te bemachtigen. De specificaties zoals die voortijdig in berichten verschenen, blijken overigens voor een groot deel overeen te komen met de daadwerkelijke specs. Het toestel valt volgens Google onder een nieuwe categorie van Android-smartphones: superphones.
De Nexus One, die is ontworpen en wordt geproduceerd door HTC, heeft een amoled-scherm met een beelddiagonaal van 3,7 inch en een resolutie van 480x800 pixels. Het scherm heeft een gemiddelde responstijd van 1 milliseconde. De telefoon is 11,5mm dik, 119mm hoog en 59,8mm breed. De Nexus One heeft een gewicht van 130 gram en kan onder andere overweg met gsm, edge, umts en hsdpa. Ook is er ondersteuning voor 802.11b/g/n-wifi-verbindingen.
De 1400mAH-accu levert een gesprekstijd van zeven tot tien uur en een standby-tijd van 250 tot 290 uur. Tijdens het bekijken van video's gaat het apparaat zeven uur mee, terwijl er op een volle accu 20 uur lang naar muziek kan worden geluisterd. Het apparaat kan worden bediend via het touchscreen en de trackball; onder die laatste bevindt zich ook een led die met kleuren notificaties geeft. De Nexus One beschikt verder over ruisonderdrukking.
Googles Nexus One wordt aangedreven door een Snapdragon 8250-chipset van Qualcomm waarvan de core is geklokt op 1GHz. Het toestel beschikt over 512MB aan werkgeheugen en standaard wordt een microsd-kaart van 4GB meegeleverd. Foto's kunnen worden gemaakt met een 5-megapixelcamera; video's maken kan in mpeg4-formaat. De 'superphone' heeft als eerste smartphone Android 2.1 als besturingssysteem, met een eigen interface van Google eroverheen. De nieuwe Android-versie biedt de mogelijkheid om voor elk invoerveld spraak te gebruiken; smsjes hoeven bijvoorbeeld niet te worden ingetypt, het bericht kan worden uitgesproken. De telefoon vertaalt dat vervolgens naar tekst. Ook biedt Android 2.1 vijf verschillende thuisscherm-panelen, in plaats van één bureaublad met widgets.
Verder biedt de nieuwe Android-versie interactieve wallpapers, zoals een achtergrond die het weer op verschillende momenten opvraagt en berichten daarover weergeeft. Achtergronden kunnen met Picasa, de Google-dienst voor foto's, worden gesynchroniseerd. Tijdens de presentatie liet Google verder nog de Android-versie van Google Earth zien, die in ieder geval op de 'N1' zal werken - ports voor andere Android-versies en -toestellen zijn niet aangekondigd. Tot slot heeft de One de beschikking over een accelerometer, a-gps en een kompas.
De telefoon is in de Verenigde Staten vanaf dinsdag te koop in combinatie met een T-Mobile-abonnement, voor 180 dollar, omgerekend 125 euro. Los gaat de telefoon 530 dollar kosten en dat is omgerekend 369 euro. Googles smartphone kan zowel in combinatie met een abonnement als los worden aangeschaft, onder andere via een nieuwe webwinkel die Google opent. Google is van plan om ook telefoons van andere fabrikanten te gaan verkopen via zijn webwinkel, en ook meerdere providers zouden zich al aangesloten hebben. Vodafone Europa zal bijvoorbeeld later in het jaar toestellen via de webwinkel gaan aanbieden. Eerder wist een bron te melden dat de Nexus One eind januari naar Nederland zou komen, maar dit is niet bevestigd door Google. Er gaan overigens geruchten op dat het toestel in Frankrijk los 450 euro gaat kosten en 200 euro met een abonnement.