Amerikaanse providers zien af van steun Google Nexus One

De Amerikaanse providers Sprint en Verizon Wireless gaan ondanks eerdere toezeggingen de Android-smartphone Google Nexus One niet verkopen. De providers bieden in plaats daarvan de nieuwste HTC-toestellen aan.

Verizon Wireless maakte al eerder bekend dat het de Nexus One niet zal verkopen, omdat het de Droid Incredible van HTC in het assortiment heeft opgenomen. Nu heeft ook Sprint bevestigd dat het de Nexus One niet in de schappen zal leggen. Sprint gaat vanaf deze zomer de Evo 4G van HTC verkopen, een Android-smartphone met een 4,3"-scherm, 1GHz Snapdragon-processor en wimax-ondersteuning.

De weigering van de providers is een forse streep door de rekening van Google. Het zoekbedrijf wilde de Nexus One bij alle providers verkopen, iets wat in de Verenigde Staten niet gebruikelijk is. Op die manier moest de telecommarkt worden opengebroken. De Nexus One is nu alleen verkrijgbaar bij T-Mobile en AT&T. Google had voor Verizon en Sprint al een cdma-variant van de Nexus One laten ontwikkelen. Cdma is een techniek die concurreert met gsm, de netwerktechniek die in de VS door AT&T en T-Mobile wordt gebruikt. Voor de cdma-variant van de Nexus One is een andere chipset nodig.

De Nexus One wordt vanaf deze maand ook in Nederland verkocht, via provider Vodafone. Inmiddels heeft HTC in de Benelux de Desire op de markt gebracht, die in veel opzichten op de Nexus One lijkt. Groot verschil is dat Google geen beveiliging op de Nexus One heeft gezet om custom roms op het toestel te zetten. Daarnaast zijn er enkele hardwarematige verschillen; zo heeft de Nexus One een trackball en aanraakgevoelige knoppen, terwijl de Desire fysieke knoppen en een optisch trackpad heeft. Ook heeft de Nexus One een tweede microfoon om tijdens gesprekken achtergrondgeluid weg te kunnen filteren.

Er gaan al enige tijd geruchten over nieuwe Nexus-telefoons van Google. LG en Motorola zouden daaraan werken. Het toestel wat daarvoor zou worden gebruikt, de Shadow MB810, is een cdma-toestel en zou als eerste door Verizon Wireless worden verkocht. Deze zomer gaat Verizon ook de opvolger van de Motorola Droid verkopen. Van de Shadow MB810 en de Droid2 A955 zijn geen specificaties bekend, al gaan er wel geruchten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-05-2010 • 09:41

44 Linkedin

Reacties (44)

44
42
24
0
0
3
Wijzig sortering
Van mij hoeft die google phone helemaal niet, google is een zoekbedrijf.. Laat ze zichzelf daar maar mee bezig zijn en niet proberen om op IEDERE markt een aandeel te krijgen.
Google is bezig om overal macht te krijgen, het begint zelfs een beetje zorgwekkend te worden, google wordt veel te machtig.
Google is een reclame bedrijf, en dat zie je overal terug. Alles wat ze gratis doen, doen ze om je meer reclame voor te schotelen, dus eigenlijk zijn ze juist bij 'hun core'. Namelijk.. reclame door je strot duwen :)

En ja Android is ook daarvoor gemaakt, om meer inzicht te krijgen op gebruikers en mogelijkheden om ook via Android/Mobiele telefoons reclame te kunnen maken (zie bijvoorbeeld de gewilde overname van Admob).
Strot duwen ja sure ;) Ja Google moet het van de ads hebben maar als er 1 bedrijf op aarde is wat snapt wat subtiel adverteren is (en dat is denk ik de kracht er van) is het juist Google, niks opdringerig aan te bekennen ;)

En waar in Android zelf zie je reclame, enkel in de browser en in apps, spelletjes (van 3den), maar op beide fronten is het gewoon afwisseling van de (mobiele) advertentieprogramma's en niet enkel google...

Hun doel is gewoon mensen veel met google laten werken, kom je dan op je PC dan kom je snel ook weer naar google en zieje daar wel ads ;) Op me telefoon heeft geen enkele dienst van google namelijk ads niet in de (mobiele) web-versie en al helemaal niet in de apps! buiten da tik gewoon adblocker aan heb staan waardoor ik het op 0 sites zie en in 0 apps :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 mei 2010 10:58]

En dankzij jou mist iemand die zijn applicatie gratis aanbiedt, maar tegelijkertijd rekent op advertentie-inkomsten zijn geld...

Aardig.. dat is echt de Android-gedachte ja... 8)7
het is al lang geen ''zoek bedrijf'' meer,

google wordt zo ''machtig'' als de consument hem zelf maakt (ik heb zoiets van, als het goede producten zijn waarom zou ik het dan neit gebruiken), ik ben blij dat microsoft eindelijk eens een echte concurrent krijgt, is alleen maar goed voor de markt (ik weet het, MS heeft nix met deze thread to maken maar toch)

[Reactie gewijzigd door Nowad op 11 mei 2010 09:50]

Ik krijg het idee dat Google met de Nexus One een optie wil bieden voor developers om Android naar het volgende niveau te tillen. De telefoon is compleet customizable en eenvoudig te rooten, iets wat erg handig is als je applicaties ontwikkeld, geen restricties. Tevens is de Nexus One een toestel wat ook voor de gewone consument meer dan voldoet (ik heb er zelf 1 en hij bevalt me uitstekend).
Alle grote bedrijven maken zijstappen naast hun kernactiviteit...

Of dacht je dat de iPhone het eerste Apple product is, of WiMo het eerste MS product? Nee die zijn later pas ontstaan, ik daag je ook uit een groot bedrijf op te noemen wat niks anders doet als ze kernactiviteit... Weet namelijk dat die niet bestaan, als je namelijk maar 1 markt bedient kan je NOOIT (oke uitzondering zou een keer kunnen) zo groot worden als de genoemde bedrijven zijn!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 mei 2010 10:08]

buiten dat ik het aan hem vroeg heb je gelijk ja, (ik zei ook met enige uitzondering daargelaten)...

Anyway you get the point hoop ik, er zijn er vast wel meerdere maar de bedrijven die WEL meerdere markten betreden zie je veel meer ;)

Toch had ik liever dat als ik aan Sjaak wat vraag ik neit van Piet antwoord krijg maar van Sjaak :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 mei 2010 10:52]

Google is al lang niet meer alleen de zoekmachine waarmee ze groot zijn geworden. Ik vind het juist goed dat ze zich op de mobiele OS markt hebben gestort. Ik wilde namelijk geen WinMobile of Symbian meer en zat ook niet te wachten op het Apple OS. Google is daar precies in het gat gesprongen dat was ontstaan en door de concurrentie moet Apple ook scherp blijven.

Ik zie bijna alleen maar positieve punten en geloof ook niet in de slechtheid van Google waar sommige mensen bang voor zijn. Let beter op hoe overheden je privacy schenden, die willen tenslotte de burgers een beetje onder controle houden waar Google vooral veel geld wil verdienen (en dat doen ze niet als men erachter komt dat ze hun klanten naaien).
Zag onlangs een reportage ivm Google op discovery channel en Google heeft veel dollars en tijd geïnvesteerd in het mobiele platform: vanuit financieel oogpunt ligt daar de toekomst. Het bedrijf wil een mondiale macht worden op het terrein van mobiel internet. Hoe meer mensen mobiel gaan surfen en mailen, hoe meer ze op advertenties klikken, de handel waarmee Google met zijn AdWords-programma miljarden verdient.
Google is een reclame bedrijf.
dat zij Steve Balmer ook ooit.
Die is ook niet goed wijs.
Analysten voorspellen dat Google over een aantal jaar groter is dan Microsoft.
Niet slim van Google om de telefoon voor die prijs op de markt te zetten, terwijl de vergelijkare HTC Desire 100 euro goedkoper is. Je snijdt hiermee alleen jezelf in de handen.

Maar ik vraag me af of Google wel van plan was om hiermee een hit te scoren of dat het meer een soort testtelefoon was waarmee ze keken of er genoeg interesse in de markt ligt.
Anoniem: 358442
@Relief200911 mei 2010 09:49
Het is toch vestzak-broekzak voor htc, want ze bouwen die nexus one telefoon voor google. Die hele nexus one is voornamelijk een marketing geintje van Google want het is gewoon een inmiddels verouderd htc toestel.
Verouderd? Verklaar nader!

De Nexus One lijkt 99% op de Desire, die net 1 maand uit is, niet echt verouderd dus. Daarnaast heb ik nog niets gezien met echt betere specificaties...
Inderdaad in de VS die Evo 4G krijgt maar die is nog niet uit toch?

En de Desire en Nexus liggen niet echt ver uit elkaar :P
Maar ik vraag me af of Google wel van plan was om hiermee een hit te scoren of dat het meer een soort testtelefoon was waarmee ze keken of er genoeg interesse in de markt ligt.
een derde mogelijkheid is ook dat zich iermee ook bewust zelf wilden mengen in de 'marktdistributie' van Android-toestellen en mogelijk de bestaande fabrikanten onder druk wilden zetten meer innovatieve hardware-mogelijkheden en minder 'beveiligingen' en 'restricties' in te bouwen in hun toestellen:
dat zijn natuurlijk dé pluspunten van de Nexus (de extra microfoon en geen beveiliging voor custom roms).

Google zal de hele bestaande distributie-markt en huidige machtsposities willen 'breken', dus zowel de telefoonproviders als de macht van de fabrikanten, wat zou resulteren in een situatie waarin zij meer kunnen 'dirigeren' maar daarvoor zullen ze ook moeten aantonen niet van bestaande 'distributie-contracten en samenwerking met een specifieke fabrikant afhankelijk te zijn...

De Nexus hoeft dan an sich geen groot succes te zijn, zolang het maar beconcurreeerd wordt door andere Android-toestellen en andere marktpartijen zich door Google onder druk gezet voelen.
en zolang de Nexus met andere Androids concurreert, wint Android en aan de andere kant Android.
Oh, dat is allebei van Google :).
Zucht nummer 1246348272 :( Android is niet van Google! En ja ze hebben er wel het meeste over te zeggen, maar dat maakt ze nog geen eigenaar!

En ze moeten ook conccureren met de iPhone en WM (binnenkort WP) en Blackberry (naam kwijt van het OS) en Nokia (symbian) en nog wat kleintjes....

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 mei 2010 11:35]

met alle respect, maar dat heb je fout:

Android™ is wél van Google:
“Android is a trademark of Google Inc. Use of this trademark is subject to Google Permissions.”
http://www.android.com/branding.html

Oftewel, het merk "Android" is volledig eigendom van Google en gebruik van de merknaam mag enkel met toestemming van Google... wel is de broncode van het besturingssysteem vrij en ook onder andere namen te gebruiken, maar mocht je het als 'Android' willen toepassen, gaat dat enkel met toestemming van Google
De Nexus One is een developerphone, makkelijk te rootten en te rommen. De Desire is een telefoon die meer gericht is op de standaard gebruiker en dan ook beter beveiligt is tegen zulke "technische zaken"..
En ook niet bepaald slim om dat dan in Nederland via Vodafone te doen?
Zo heb je toch maar een beperkt marktsegment in handen..

Plus, Vodafone is toch niet een provider waar mn voorkeur naar uitgaat, dus als daar niets verandert zal ik zowiezo niet met een N1 rondlopen. :) (Anders ook niet, maargoed)
Dit is een drastische beslissing, de bedoeling was dat de Nexus One een groot debuut zou maken. De provider Sprint ziet af van de Nexus One omdat de HTC Evo een betere keus zou zijn. Of het een goede keuze is van Sprint durf ik niet te zeggen, maar gezien de populariteit van HTC, lijkt het wel een veilige keuze. Dit bericht betekent overigens niet dat de Nexus One helemaal niet beschikbaar is in Amerika, want hij is nog steeds te krijgen bij T-Mobile voor minimaal $69.99 per maand.
De Nexus One is ook een HTC telefoon natuurlijk, de HTC Evo ziet er op reviews stukken beter uit maar je zit dan wel weer vast aan het HTC updatebeleid. Er is van beide modellen wel wat te zeggen, ikzelf zou eerlijk waar niet kunnen kiezen.
Staat toch ook gewoon in het artikel?

Maar goed, de Nexus One heeft de nodige problemen. Als HTC in haar eigen product die problemen heeft opgelost, is de beslissing logisch. Zoveel verschillen de producten onderling niet (en voor velen is de HTC interface beter dan de standaard Android interface)

Tegelijkertijd natuurlijk niet goed dat HTC een matige telefoon voor Google heeft gebouwd en de overstap van Google naar LG en Motorola lijkt dan ook gedeeltelijk voort te komen uit onvrede over HTC.
vraag me persoonlijk af wat er dan zo matig is in de nexus one (hardware)
als je naar de specs kijkt is het toch wel één van de betere sowiezo
(verder weinig in verdiept wat voor problemen de nexus allemaal heeft)
Vraag me ook af op welke 'nodige problemen' je hier doelt. Ik bezit ook een N1 maar heb er eigenlijk geen problemen mee?
Nou, ik heb hier met mijn Nexus One ontzettend veel problemen met het touchscreen. Tot op heden nog steeds niet opgelost: http://www.google.com/support/forum/p/android/thread?tid=04134c63c784258e&hl=en
Lol wel erg veel mensen met het zelfde probleem, daar zie je dan weer niks van terug hier in het nieuws (ik wist het niet en de nexus is onder weg naar mij)! Anyway, ik zie dat elke willekeurige custom ROM dit probleem op lost dus ik maak me niet echt zorgen :P
Nou, ik heb hier met mijn Nexus One ontzettend veel problemen met het touchscreen. Tot op heden nog steeds niet opgelost: http://www.google.com/support/forum/p/android/thread?tid=04134c63c784258e&hl=en
Wat mij meteen opvalt is dat een Google employee al na 1 post reageert en het probleem onderkent. Dat vind ik een goed teken. De meeste bedrijven die ik ken reageren pas weken later, of erkennen het probleem niet en dan is het is maar afwachten of ze een patch releasen.
Als je goed kijkt is dat niet na 1 post, maar pas na 3 weken ongeveer. Hij staat bovenaan omdat het bericht gemarkt staat als 'Best answer'. Dat was dus eind januarie, maar geen patch te bekennen nog.

[Reactie gewijzigd door Weng op 11 mei 2010 11:54]

Anoniem: 46304
@nst6ldr11 mei 2010 13:18
Dit bericht betekent overigens niet dat de Nexus One helemaal niet beschikbaar is in Amerika, want hij is nog steeds te krijgen bij T-Mobile voor minimaal $69.99 per maand.
Zijn telefoons in de USA niet los te koop dan? Voor CDMA kan ik me dat nog voorstellen, dat kan door de aanbieders effectief gesaboteerd worden (weigeren toestel aan te melden), maar met GSM kan dat haast niet vanwege het simkaartmodel.
Deze telefoon is ondertussen ook alweer achterhaald? Hij was leuk toen hij gelanceerd werd maar nu zitten er meer interessante telefoons aan te komen die wat betere hardware hebben dan HTC..

(hey als ik typ dan zie ik een schaduw van de tekst in mijn dock-balk..)
Anoniem: 206255
@theunevers11 mei 2010 10:19
De telefoon is zeker niet verouderd. Qua hardware is de Nexus One vrijwel identiek aan de HTC Desire, die nog maar enkele weken uit is. Het moge duidelijk zijn dat de hardware van de Desire (en dus ook de Nexus One) toonaangevend is. Er zijn nog maar weinig toestellen op de markt die zich ermee kunnen meten.
Inderdaad, De Nexus One behoort op dit moment nog steeds bij de nieuwste generatie (Android) smartphones. Pas als de 4G (niet met CDMA natuurlijk) naar Nederland komt zal je een next-gen toestel hebben. Maar dan nog koop je die alleen vanwege het grotere scherm (4G-technieken hebben we voorlopig nog niet in NL).
Cdma is een met gsm concurrerende techniek, die door AT&T en T-Mobile wordt gebruikt en een andere chipset vereist.
Deze providers gebruiken juist GSM, niet CDMA. Het zijn de andere providers die CDMA gebruiken.
Cdma is een met gsm concurrerende techniek, die door AT&T en T-Mobile wordt gebruikt en een andere chipset vereist.

Als je het zo leest, staat er dat AT&T en T-Mobile cdma gebruiken als techniek. Zij maken echter gebruik van GSM.
Verizon Wireless en Sprint Nextel maken gebruik van de cdma techniek om te verbinden met hun netwerk.

Lijkt dat Google de cdma-variant van de Nexus One half voor niets heeft ontwikkeld.
Gek is het niet Google heeft veel te lang gewacht!
Jammer want het is toch een ubervet toestel!
Interessant!
Wil je ook met ons delen welke argumenten ten grondslag liggen aan deze complot theorie?
LOL, net toen ik dacht dat er eens een keer een fatsoenlijke Android gerelateerd nieuwpost ZONDER Apple-refererende comments kon ontstaan.

Beetje jammer imho.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee