Softwarepiraterij is in 2009 in Nederland stabiel gebleven, blijkt uit onderzoek van de Business Software Alliance. Volgens het onderzoek was 28 procent van de software op Nederlandse computers illegaal verkregen, net als in 2008.
De Global Piracy Study van de BSA wordt elk jaar uitgevoerd en bevat dit maal gegevens over 111 verschillende landen. Volgens de BSA vertegenwoordigt de 28 procent illegale software op Nederlandse computers een waarde van 393 miljoen euro. Onder andere goede voorlichting door de overheid en toenemende implementatie van drm-technieken zouden de groei tegengaan.
Hoewel de softwarepiraterij in het afgelopen jaar gelijk is gebleven, zegt BSA Nederland dat de huidige situatie 'nog steeds niet acceptabel is'. Volgens voorzitter Jacco Brand is het juist met het huidige economische klimaat belangrijk dat piraterij wordt aangepakt. “Nu een van de zwaarste economische recessies in twintig jaar ten einde loopt, moeten we overheden, bedrijven en consumenten toch blijven wijzen op de risico’s van softwarepiraterij en de impact die dit heeft op de Nederlandse economie.”
Niet alleen rechthebbenden zouden schade oplopen, ook de algehele economie zou baat hebben bij een afname van softwarepiraterij. De BSA claimt dat een afname van 10 procent goed zou zijn voor 3400 extra banen en een verhoging van het bnp met 1,6 miljard euro. De alliantie baseert deze uitspraken op een rekenmodel van de International Data Corporation, maar geeft geen inzicht in de gebruikte methoden.
In bijna de helft van alle onderzochte landen bleek softwarepiraterij te zijn afgenomen en in maar 17 procent was een stijging waar te nemen. Deze stijgingen waren significant, aangezien piraterij volgens het onderzoek mondiaal gezien wel licht is toegenomen. Volgens de BSA zijn vooral opkomende economieën schuldig aan deze stijging. In landen als Georgië, Moldavië en Zimbabwe is meer dan 90 procent van alle software illegaal verkregen. De Verenigde Staten, Luxemburg en Japan staan met 20 procent onderaan de lijst.