De belangenbehartiger van softwarebedrijven als Adobe en Microsoft, de Business Software Alliance, is door het hof van beroep in Brussel op de vingers getikt in een zaak tegen een drukkerij. Een 'inval' van de alliantie wordt door het hof getypeerd als bedrieglijk.
De uitspraak werd gedaan in een zaak die begon in 2003. Toen hield de BSA onaangekondigd een inval bij de Belgische drukkerij Deckers-Snoeck. De belangenbehartiger werd daarbij vergezeld door een deskundige, een gerechtsdeurwaarder, twee getuigen en een aantal politieagenten. De drukkerij werd verteld dat de pc's van het personeel niet meer gebruikt mochten worden, omdat de deskundige had vastgesteld dat het bedrijf gebruik maakte van illegale software.
De BSA stelde een zogenoemde 'dading' voor, een schriftelijk contract waarmee een geschil kan worden beëindigd. Hierin werd een bedrag van 30.000 euro geëist van de drukkerij. Na betaling zou Deckers-Snoeck weer de beschikking over zijn pc's krijgen. Decker-Snoeck ondertekende daarop het contract en betaalde.
Later bleek echter dat niet alle door de BSA als illegaal aangewezen software op de pc's van Deckers-Snoeck daadwerkelijk illegaal was. Na de 'inval' kon de drukkerij zelf niet onderzoeken hoe het zat met de al dan niet aanwezigheid van illegale software omdat het geen toegang had tot de pc's. Bovendien wist Microsoft, een van de klagende partijen, dat voor sommige software wel degelijk licenties was verleend. Het bedrijf had verzuimd om dat te melden aan de advocaat en de deskundige van BSA.
Het hof van beroep heeft nu geoordeeld dat Deckers-Snoeck de schadevergoeding van 30.000 euro niet had hoeven betalen, zo meldt het Vlaamse dagblad De Tijd. Het vonnis wordt niet gepubliceerd maar de advocaat van Deckers-Snoeck laat weten dat het arrest perspectieven biedt voor bedrijven die in het verleden ook een dergelijke dading hebben ondertekend maar zich hierdoor bekocht voelden omdat ze voor sommige software wel licenties hadden.
Inmiddels heeft de BSA zijn handelwijze aangepast. Voortaan houdt de alliantie het bij een 'constatering van illegale software' wanneer deze wordt aangetroffen. Pas als een bedrijf in overtreding blijft na de melding hierover, of te kwadertrouw handelt, vraagt de BSA toestemming aan de rechtbank om over te gaan op inbeslagname. De BSA en Deckers-Snoeck konden niet inhoudelijk reageren op vragen van Tweakers, maar de BSA komt later met een verklaring over het vonnis.