Bijna de helft van computergebruikers wereldwijd verkrijgt software voornamelijk illegaal, zo stelt een studie in opdracht van de BSA. In Nederland gebruikt volgens de onderzoekers ongeveer dertig procent meestal illegale software.
De firma Ipsos Public Affairs onderzocht in opdracht van de Business Software Alliance het software-aankoopgedrag van zo'n vijftienduizend pc-gebruikers in 32 landen. Daaruit blijkt dat 47 procent zijn software voornamelijk illegaal verkrijgt. Van de vijfhonderd ondervraagde Nederlanders blijkt 30 procent meestal illegale software op zijn computer te draaien. Daarvan weigert bijna een vijfde de software daadwerkelijk te kopen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral in opkomende landen veel piraterij voorkomt. China spant de kroon; daar koopt maar een magere 14 procent software. Volgens Ipsos bevatten circa 200 miljoen Chinese pc's illegale software, wat twee keer zo veel is als het absolute aantal 'piraten' van nummer twee, de Verenigde Staten.
Volgens de BSA denken veel Chinezen dat software legaal is als zij er geld voor neerleggen. Ook zouden zij van mening zijn dat de kans op vervolging klein is. Softwarereus Microsoft reageerde daarover eerder dit jaar woedend. Het bedrijf zou in dat land maar een omzet van 2 miljard dollar halen op een totaal van 62,5 miljard wereldwijd. "Ik zeg niet dat iedereen in China zich een pc kan veroorloven, maar als je het kunt, kun je ook de software betalen", zei ceo Ballmer toen.
Opvallend is dat in Duitsland en Frankrijk relatief weinig piraterij voorkomt. In beide landen ligt het aandeel op 21 procent. De BSA noemt hiervoor echter geen redenen.
:fill(white)/i/1315555084.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1315555101.jpeg?f=thumb)